|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2401 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nasze brzuszki coraz większe a Maleństwa coraz cięższe - Styczeń/Luty 2011 cz.I
Witam w ten słoneczny dzień
choc na TVNie mówili, że padac będzie, u nas własnie wyszło słonko ![]() Właśnie kończę piec ciasto marchewkowe - pierwszy raz, mam nadzieję, że wyjdzie, bo jak zawsze, musiałam przepis zmodyfikowac ![]() Wieczorem jedziemy do chrześniaka Tżta na imieniny, dziś Marcinki - ktoś wcina rogale??? Pewnie Marika, bo ona z WLKP jak ja ![]() Jutro idę na glukozę, 75 g, ciekawe czy dam radę, bo po badaniu do pracy musze wracac
|
#2402 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Nasze brzuszki coraz większe a Maleństwa coraz cięższe - Styczeń/Luty 2011 cz.I
Cytat:
jakoś mi marchewka do ciasta nie pasowała zawsze |
|
|
|
|
#2403 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny która ładniejsza bo nie mogę się zdecydować http://moda.allegro.pl/koszula-koper...312243241.html czy http://allegro.pl/muzzy-bawelniana-k...274665758.html
ale maluch grasuje dziś.... |
|
|
|
#2404 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jak dla mnie to zdecydowanie ta druga w jasniejszym kolorze
|
|
|
#2405 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2406 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2407 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z Wadimy sobie zobacz, droższe ale fajne takie z rekawem 3/4 ---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ---------- a to ja lubię bez czekolady z bakaliami, i kremem, takim białym. Ach nażarłam się go na Wyspach;-)
|
|
|
#2408 |
|
Zadomowienie
|
a w Katowicach mówili że NAPEWNO nie będzie padać a jest odwrotnie...
|
|
|
|
#2409 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() u nas pada no własnie teraz jestem w sosnowcu... Edytowane przez dewi Czas edycji: 2010-11-11 o 12:24 |
|
|
|
|
#2410 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2411 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2412 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
http://allegro.pl/koszula-dyskretna-...305594996.html zresztą sama już nie wiem ![]() I jeszcze szlafrok muszę kupić bo nie mam a co myślicie o takim ?Chyba nie ma potrzeby kupowac tych grubych http://allegro.pl/szlafrok-bawelnian...299134428.html lub http://allegro.pl/muzzy-bawelniany-l...296590017.html
|
|
#2413 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A dziewczyny czy ktoras Rh ujemna miala podawana immunoglobuline anty-D miedzy 28 a 30 tyg? czy dopiero po porodzie bedziecie mialy? i co ile Wam kaza sprawdzac odczyn Coombsa? Edytowane przez mila24 Czas edycji: 2010-11-11 o 12:49 |
|
|
|
|
#2414 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
A co do ocieplania to współczuję. 17 stopni przy maluchu? ![]() Cytat:
Druga. ![]() ---------- Dopisano o 12:54 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ---------- Cytat:
Ja mam właśnie gruby szlafrok, pewnie mi pół torby zajmie, le szkoda mi kasy na nowy. A propos torby - jak wielką macie zamiar spakować? Jak ja patrzę na te rzeczy, które mam wziąć to się zastanawiam, czy się pomieszczę. (Muszę właściwie torbę kupić.) |
||||
|
|
|
#2415 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#2416 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam juz 2 torby takie nie za duże-jedna na moje, jedna na dziecięce. My i całe rodziny mieszkamy blisko szpitala więc nie będzie problemu coś podrzucić. Szkoda tylko, ze jak przyjdę to noc na ginekologii, potem cc, po cc sala pooperacyjna i dopiero normalna. Buu. Mam 3 koszule, choć jak wiece nie bardzo mam zamiar karmić, ale kupiłam, jedną z rozciętą zapinaną na guziki i dwie z bolerkami
|
|
|
#2417 | ||||
|
Raczkowanie
|
Witam mamusie
![]() Też czekają nas 2 imprezki bo urodziny TZ i juz mi sie nie chce ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Kremik do nóg przetestowałam i jest super tak jak pisała Magdaka a co do kremu do brodawek to współczuję i wqrzyć się nieżle można!!!! mój też nie ma za długiego terminu ważności bo do stycznia...Ale stwierdziłam że zacznę go używać wczesniej w ramach przygotowania brodawek a kumpela kupiła sobie jakiś inny ale nie był jej potrzebny i powiedziała że mi da więc jakby co dam rade.Cytat:
chlapnełam na 2 razy ten kubek i po bólu Też miałam 75 od razuCytat:
Też bałam się że w tych bardziej wydekoltowanych biust mi wyskoczy niechcący a tu w tej nic nie ma prawa wyleźć a szlafrok super bo cienki a mi już teraz gorąco a co dopiero na oddziale jak tam jeszcze cieplej niz w domu a ja wole chlodek.
|
|
#2418 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Gin chciała mi zrobić posiew pochwy , ale też przyplątał mi się jakiś grzybek i dostałam globulki na 15 dni. Czekam teraz na wizytę i Usg do 1 grudnia.Cytat:
|
||
|
|
|
#2419 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
A i owszem, 17st. było. Teraz postawiłam ultimatum że albo będą grzać mocniej i będzie min. 20-21st. albo ja z małą i TŻem będziemy do końca zimy mieszkać u moich rodziców. |
||
|
|
|
#2420 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
) Ja szlafrok chba jakiś stary byle jaki wezmę, szkoda mi kasy na to.Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jak mówicie że druga, to wezmę drugą dzięki za radę dziewczyny idę prać, powiedzcie mi czy takie rzeczy jak rożek też prałyście?? Edytowane przez e_rosa Czas edycji: 2010-11-11 o 13:41 |
||||
|
|
|
#2421 |
|
BAN stały
|
Ja tam rożek prałam, ale to ze względu na to, że dostałam po kimś i były zakurzone. Zobacz w jakim stanie jest, czy nie śmierdzi (czasami nowe rzeczy pachną jakąś chemią) i wtedy zdecyduj. Nie wiem czy prać kombinezony zimowe - jeden nowy a drugi po siostrzeńcu TŻa, ale oba czyściutkie teoretycznie...
|
|
|
|
#2422 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ja się niby nastawiam na SN, ale nigdy nic nie wiadomo... Cytat:
Ja mam mieć posiew 2 grudnia, razem z usg i badaniem. ---------- Dopisano o 14:02 ---------- Poprzedni post napisano o 13:49 ---------- Cytat:
Ja chodzę do Kolbrowej, prywatnie. Wiem, że przyjmuje w przychodni, ale żeby tam chodzić w ciąży to trzeba mieć nerwy ze stali. Teściowa, szwagierka męża i jego siostry do niej chodzą. Zastanawiam się, czy nie iść do niej na 3D. KTG też u niej? Torba wygląda fajnie. Jak mi babka na jakimś straganie powiedziała 65 zł to myślałam, że zwątpię. Byle co a tyle kasy.Cytat:
A nie lepiej było się od razu do rodziców wprowadzić? Ja moich teściów bardzo lubię, ale u rodziców czuję się swobodniej. No chyba, że nie ma warunków. A ciągłe przenoszenie się z dzieckiem jest uciążliwe. Wiem, bo brat TŻa z żoną pomieszkują na zmianę u teściów i u jej rodziców. Cytat:
Ja pranie zaczynam w przyszłym tyg. A nie iem, czy takie kombinezony nie są do chemicznego? W ostateczności nie mają bezpośredniego kontaktu ze skórą. Edytowane przez anka_bzzz Czas edycji: 2010-11-11 o 14:07 |
||||||
|
|
|
#2423 |
|
Zakorzenienie
|
kombinezon to i tak do niego ubrane dziecko wrzucasz. A z praniem nie chodzi o zapach;-) Ale na nowych fabrycznie rzeczach zazwyczaj pozostają resztki barwnika, czasem środka konserwującego 9rzeby były sztywniejsze i w sklepie lepiej się prezentowały)
Oddaję kołyskę Coneco, musi stać budą w parapecie, a od okna i tak minimalnie wieje- choćby szyba tak nie izoluje i czuć chłód, potykamy się wstając, a i tak żeby przebrać będę musiała się przenieść, po ciemku i gdzieś między poduszkami ciężko. Dobrze, że jej nie kupiłam, a dostałam;-) Kupuję nianię, a pierwsze tyg będziemy spać w pokoju małej, co prawda nie tak wygodna kanapa jak łóżko, ale jakoś się pozmieniamy i damy radę. A ściany cienkie i tak wszystko słychać.
|
|
#2424 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() . Fajne uczucie, jak już się ma mgr przed nazwiskiem po 5 latach starań, co nie??![]() Cytat:
To mój przepis na pierniczki (zwykle robię 2 razy z tego przepisu ):550g mąki 2 łyżeczki sody 120g margaryny (Kasia) 300ml miodu (ja wolę naturalny, ale może być sztuczny) przyprawa do pierników (ja nie lubię gotowych - zwykle sama ją przyrządzam - cynamon+imbir+trochę gałki) 2-3 łyżeczki kakao 1 jajko 100g cukru pudru Ja rozpuszczam margarynę, na końcu dodaję do niej miód. Gdy przestygnie, dodaję do reszty składników i zagniatam ciasto. Mąki jest tu orientacyjnie, ciasto nie może za bardzo się kleić. Dolicz też mąkę do wysypania stolnicy . Gotowe ciasto dzielę na części, wałkuję, wycinam pierniczki i piekę porcjami około 10 min (7, gdy piekarnik jest już mocno nagrzany) w temp ok.180 stopni. Gotowe pierniczki zdejmuję z blachy, żeby odpoczęły i trochę stwardniały (bo jak je wyjmujesz, to są miękkie, także się nie przestrasz, po chwili twardnieją). Przechowuję je w kartoniku lub puszce dużej na ciastka. Lukruję przed samymi świętami .Cytat:
. Marika.S - ja uwielbiam Święta i dlatego zawsze w połowie listopada zabieram się za pierniczki . Szybciej czas leci...Make_up_istka - masz los z tymi teściami - tak to jest z upartymi ludźmi. No ale z tymi 17stoma stopniami to serio przesada... A ja dziś mam senny dzień - przez pogodę za oknem - okropnie jest! Wyciągnę chyba męża na spacer, żeby się otrzeźwić trochę. Miłego popołudnia .To pierwsza porcja moich pierniczków - na razie bez polukrowania . Wczoraj już nie chciało mi się robić drugi raz, tak mnie plecy bolały od wałkowania.
Edytowane przez cytrynka3002 Czas edycji: 2010-11-11 o 14:28 |
|||
|
|
|
#2425 |
|
Wtajemniczenie
|
ale śliczne pierniczki
![]() A marchewkowe wyszło pycha zrobiłam z mąką żytnią pełnoziarnistą i z połowy porcji cukru, dałam zamiast niego miód...i z polewą z serka mascarpone mniam
|
#2426 | |
|
Zakorzenienie
|
już na pewno dostanę drugie miśki na karuzeli z Fishera.
My wszystko sami kupowaliśmy. Ale na hasło: szukam pościeli, moja mama: mama Ci kupi;-) No to dobra. A wiem, że od nich i babci dostanę leżaczek Bright Star, który bardzo mi się spodobał. Teściowa pierwszemu wnukowi dała kasę (rodzicom) więc nam wiadomo, że tyle samo. Zawsze tak robi. Po równo. Choć nie miałabym za złe gdyby np. bratu TŻ wiodło się źle to bardziej im by pomagała. Na szczęście i nas i ich stać na to co trzeba, tfu tfu odpukać w niemalowane. Jak babcie chcą coś dać niech dadzą/kupią ale jak są pewni tego. Jak syutacja finansowa niepewne z pewnością lepiej powiedzieć: dzieci, chcielibyśmy, ale nie wiemy czy będziemy mogli. Bo przecież nic nie muszą To tylko dobre serce i chęć pomocy.---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ---------- Cytat:
Takie marchewkowe lubię najbardziej ![]() Muszę zrobić bryt sernik, taki cheescake, bardziej przypomina nasz na zimno, ale na ciasteczkowym spodzie i masa serowa mocno zbita. Mniam.
Edytowane przez muron Czas edycji: 2010-11-11 o 14:44 |
|
|
|
|
#2427 | |||
|
Zadomowienie
|
Ja juz "po wszystkim" co sie u mnie ostatnio zlego dzialo...mam nadzieje, ze teraz bedzie juz lepiej mi sie ukladac
![]() Trzeba wziac sie jakos w garsc i zyc dalej Ale dzis mialam ciezka noc...;/ myslalam ze umre z bolu ale wiem ze wtedy sobie pomyslalam, ze jak tak ma porod bolec, to ja nie dam rady...Cytat:
a wiesz moze jaki rozmiar jest tych kombinezonow? Myslisz ze dziecko moze w czyms takim wyjsc ze szpitala?Cytat:
![]() Zrob tak jak pisalas, idz do fryzjera, kosmetyczki, kup sobie cos ladnego, moze jakis dobry stanik skoro tak Ci sie nie podobaja Twoje piersi? W necie jest sporo info jak odpowiednio dobrac, a wtedy i male i duze piersi moga swietnie wygladac balsamuj sie czesto, zrob sobie moze domowe SPA ja wtedy ide pod prysznic, gole sie cala, balsamuje, robie peeling, maseczke nakladam, krem, jakis super makijaz, uloze super wlosy, cala ladnie pachne i od razu jest inaczej...bo a tu TŻ zwroci uwage i bedzie sie bardziej kleic niz zazwyczaj, jak sie gdzies pojdzie 'do ludzi' to ktos sie odwroci, zwroci na Ciebie uwage itd zawsze wtedy jest jakos tak lepiej czlowiekowi na duszy ![]() Cytat:
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=5927936 Ogonie bylam zadowolona, szczegolnie z tych flanelowych, ale tetrowe mi sie wydaja dosc cienkie...chociaz ja nie mam porownania, bo chyba pierwszy raz dotykalam pieluche tetrowa...
|
|
#2428 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja zwykle na daty nie patrzę, choć oglądam dokładnie, czytam skład. Niestety wczoraj było wyjątkowo dużo ludzi, więc tylko łapnęłam z półki, bo jeszcze parę rzeczy miałam kupić. Ja już nawet nie wiem, czy się wkurzać, czy płakać. Krem 2 lata po terminie na półce sklepowej? Ewenement. A ten krem z Daxa jest bardzo fajny. A mi glukoza smakowała jak rozpuszczone cukierki odpustowe, ble. Nie lubię takich cukierków, ale spodziewałam, się, że będzie gorzej. ![]() Jakbym miała cieńszy szlafrok to też bym wolała. Jestem zmarzluch, ale w ciąży mi gorrąco prawie cały czas. Niestety, na czymś trzeba oszczędzić. ![]() Cytat:
Ja się chyba nigdy nie obronię. Zamiast pisać pracę, czytam o cięciu krocza i dolegliwościach w połogu, szperam po all.Podoba mi się ten przepis, bo nic nie trzeba ucierać Zapisałam sobie. Ale chyba dopiero w przyszłym tyg. coś zrobię. Foremki muszę kupić. Ale miałam taki plan.Wyglądają pięknie. (Ja się na pewno moimi przypalańcami nie pochwalę.) Cytat:
A która to karuzela? My się staramy, ale nam bez przerwy nieoczekiwane wydatki wyskakują. Czasem ciężko, ale wyprawkę dla siebie już prawie mam.A moi rodzice niestety są tacy, że sobie nie kupią, a nam dadzą. To ciasto wygląda ślicznie! Podasz przepis? Może dziś sobie machnę ciasteczka bakaliowe. Mąż chce tylko rosół, więc nie mam za dużo roboty w kuchni. BTW, naleśniki z drożdżami są super, tylko ja je zawsze za mocno "przyrumienię".
|
|||
|
|
|
#2429 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
choć mój zasłaniał buzinkę jak mógł. KTG też u Hankusowej - podobna mam mieć gratis (nie wiem ilae taka przjemność kosztuje normalnie, ale powiedziała że będę mieć za darmo bo tyle tych badań na następny raz że bym się biedna nie wypłaciła - byle by nie zapomniała że tak powiedziała )Tak też pytałam na targu o torby i też mi gały na wierzch wyszły. To Ty rodzi sz pewno w Wad? ja się teraz zaczynam zastanawiać nad tym wszystki bo jak będę rodzić normalnie i trzeba będzie dojechać do kraka to nie wiem czy nie spanikuje że nie zdąrze dojechać i nie wyląduje w wad. Eh się zobaczy |
|
|
|
|
#2430 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale mam kilka rad:1)najlepiej zrobić teraz i przetrzymywać do świąt w plastiowym lub metalowym pudełku - odstane pierniczki sa najlepsze 2)jak się przypalą to tarka i dajemy na najmniejszych oczkach
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:32.

choc na TVNie mówili, że padac będzie, u nas własnie wyszło słonko 

jakoś mi marchewka do ciasta nie pasowała zawsze

Dziś był tłok niesamowity
Byle co a tyle kasy.

Zamiast pisać pracę, czytam o cięciu krocza i dolegliwościach w połogu, szperam po all.
Podasz przepis?