2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :D - Strona 115 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-11-16, 08:27   #3421
tifio
Rozeznanie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
jak ten czas szybko leci, nie?
Strasznie szybko! Pamiętam jak dziś jak chodziliśmy z Tż-tem w szpitalu po korytarzu z kroplówą, a wczoraj Franek skończył już miesiąc

Co do karmienia, to naprawdę może tak być, że przez dietę pokarm stał się mniej wartościowy i Ola się nim tak nie najada jak wcześniej i nie wystarcza jej to na 3h... Wiadomo, że lepiej karmić piersią, ale co zrobić jak dziecko się nie najada? Ehś... zawsze jakiś problem! Mam nadzieję, że wasze karmienie wróci szybko do normy i nie potrzebna będzie butla!

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
Tifio to właśnie wygląda jak ten objaw, wyprosty kończyn po tej stronie ciała w którą zwrócona jest główka, a przykurczone po przeciwnej, widać ,że jak obróci głowe to tak samo zmienia się ułożenie kończyn

Tifio ale muszę cie uspokoić, bo to jest nieprawidłowe dopiero wtedy jesli utrzyma się do 7 m-ca dopiero teraz sprawdziłam, więc już się nie stresuj
W czasie nocnego karmienia przemyślałam sobie powolutku wszystko i chyba już zdarza się mniej sytuacji, kiedy Franek zachowuje się tak jak na zdjęciach. Teraz zdarza mu się to już tak bardziej sporadycznie, więc tak jak napisałaś powinnam się niepokoić dopiero jak nie przejdzie do 7 m-ca, a on chyba już z tego wyrasta. Tak czy siak będę dalej obserwować... Dziękuję, że mnie troszkę uspokoiłaś

Cytat:
Tifio bo doczytałam ,że wynalazłaś więcej objawów, ale kobito czytaj to co w nawiasie i dopiero potem się stresuj większość z tych objawów uznaje się za nierpawidłowe dopiero po 6 tyg. a z tego co widzę to Franek tyle jeszcze nie ma
Po tym poście to już prawie wogóle się nie stresuje. Tylko dlaczego lekarka nie powiedziała, że te objawy są nieprawidłowe po 6 tygodniu
Dziękuję kochana Dziś już jestem spokojniejsza!

tifio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 08:30   #3422
Ray
Zakorzenienie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Ilona spokojnie
pociesze cie ze to nie trwa wiecznie do roku dasz rade potem z gorki leci

ja to tez przechodzilam z pierwszym dzieckiem, bylam ciagle zla na tz ze ja tez chce sie wyspac itp...
teraz sie chyba juz przyzwyczailam po pierwszym dziecku do malej ilosci snu
najgorzej wieczorem ale jak juz usne na 2h lepiej mi
ciekawe ile tak pociagne

jeszcze choze 3 razy w tyg na zajecia na rowerach... wczoraj 1,5 h pedalowalam ze jak wrocilam do domu ledwo mowic moglam ze zmeczenia
ale sama chcialam wiec nie narzekam
wrocilam o 21 i szybko prysznic i mala na rece i do 23 noszenie..brzuszek ja cos bolal, a ja sadzilam ze glodna wiec jej ciagle jesc dawalam bo ciagle tak szukala az w pewnym momencie tak za duzo zjadla ze zwymiotowala tak ze jej nosem poszlo..
az sie wystraszylam ... ja bylam cala w mleku dywan wszystko....
po 15 min dalam jej troche mleczka z 40 ml bo juz w cyckach nic nie mialam... zeby tylko glod zabic i usnela normalnie zjadla dopiero kolo 3

Ilona a po co ty prasujesz tyle i gotujesz? musisz sobie jakis system wypracowac

ja np robie wywar na zupe w weeken wekuje w 3 sloiki duze a potem tylko w tyg wyciagam, robie na tym pomidorowke czy ogorkowa czy rosol jest... makaron tylko ugotujesz i masz zupe...
mieso do piekarnika nie trzeba stac w kuchni... obsypiesz czyms na noc i rano wrzucic samo ci sie zrobi...
albo porob w weekend i sobie pomroz potem tylko wyciagniesz w tyg...

prasowanie zostaw sobie na weekend jak tz jest albo jemu daj niech poprasuje...

glowa do gory
Stary 2010-11-16, 08:41   #3423
tifio
Rozeznanie

IlonaN2, u nas to jest odwrotnie. Mąż śpi z Małym, a ja do nich dołączam 22-23, czasami nawet 24 Ale ja lubię tak posiedzieć samotnie, wtedy najlepiej się odprężam. Ty nie budzisz Tż-ta po 24, a mój Franuś sam tatuśka budzi i to zazwyczaj z 20-30 minut przed budzikiem, a on niestety wstaje o nieludzkich porach do pracy i jest mocno niepocieszony, ale zawsze rano jak nie śpimy powie, ze nas kocha A Ty nie możesz robić tego wszystkiego co przed urodzeniem Franka, bo padniesz jak kawka! Tż też musi mieć jakieś obowiązki! W końcu to Wasze dziecko, a nie tylko Twoje. Raz, drugi, trzeci nie będzie obiadu to może w końcu przejrzy na oczy, że Ty nie jesteś maszyną tylko normalnym człowiekiem! A jak tak bardzo zgłodnieje to sam sobie coś zrobi, no chyba, że woli chodzić głodny... Trzymaj się dzielnie i się już tak nie stresuj, bo Franio to czuje!

Stary 2010-11-16, 08:55   #3424
martucha84
Zakorzenienie

Szczęśliwa ninaad ycnan tifio dziękuję o tak kasa się przyda, a mama pracuje, w zwykłej fabryce samochodów..

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
martucha Twojej maty nie produkują do końca tego roku - wiem, bo chciałam zamówić
nawet nie widziałam...

a u nas koncertowo, mały roku kupę raz na dwa dni, wcześniej nie sprawiało mu to kłopotów a teraz... drze się niesamowicie.. aż jest cały spocony aż piszczy... tragedia.. tak nagle.. nic nowego nie jem ani nic.. jakie mleko jest na zaparcia?
Stary 2010-11-16, 08:58   #3425
gabisun
Zakorzenienie

Tifio a którym objawem zaniepokoiła się lekarka? może dlatego kazała ci obserwowac jeszcze 2 tygodnie, bo to już będzie po 6 tyg. u nas też pediatra marudziła jak byłam na szczepieniu w 6 tyg. że mała podkurcza dalej nózki jak noworodek ( a objaw ten ustępuje między 1-2 miesiącem) u już straszyła neurologiem, a po tygodniu czasu mała już ładnie nózki prostowała. Po prostu przyszedł jej czas..
Cieszesię ,że trochę cię uspokoiłam

ILona bo facetom to trzeba czasem jak krowie na rowie ja też nieraz się wnerwiam na mojego, że niczego sam się nie domyśli, że trzeba mu wszystko mówic...po prostu potrzebują dokładnej instrukcji
mojego też nie budzę bo wstaje rano i ma taką pracę że musi mieć umysł na pełnych obrotach, ale za to wieczorem kąpie, lula do snu a na weekend zmienia pieluszki w nocy A z tym gotowaniem to ray ma rację, przez weekend porób sobie zapasy

---------- Dopisano o 08:58 ---------- Poprzedni post napisano o 08:56 ----------

Martucha a co chcesz przejść na MM? współczuje problemów kupkowych w tej sprawie to chyba ekspertem jest już Naked

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 09:12   #3426
tifio
Rozeznanie

martucha, współczuję, że Pat ma problemy z kupkami. Może jak samo przyszło to i samo przejdzie Trzymam kciuki, oby szybko minęło! A dlaczego pytasz o mm? Nie chcesz już karmić piersią?

Eveliouses,
powodzenia na szczepieniach!

Cytat:
Tifio a którym objawem zaniepokoiła się lekarka? może dlatego kazała ci obserwowac jeszcze 2 tygodnie, bo to już będzie po 6 tyg. u nas też pediatra marudziła jak byłam na szczepieniu w 6 tyg. że mała podkurcza dalej nózki jak noworodek ( a objaw ten ustępuje między 1-2 miesiącem) u już straszyła neurologiem, a po tygodniu czasu mała już ładnie nózki prostowała. Po prostu przyszedł jej czas..
Cieszesię ,że trochę cię uspokoiłam
Tą odchylającą się w śnie główką No i on częściej główkę ma skierowaną na lewą stronę, ale myślę, ze to dlatego, że wtedy patrzy na okno (jaśniejszy punkt w pokoju), ale równie dobrze mogę się mylić. A o tych "pistoletach" jak to nazwała Zuzi to nawet nie wiedziałam i jej nie mówiłam... Tylko, że ona Go tam potarmosiła na wszystkie strony i stwierdziła, że narazie nie ma się czym martwić, ale trzeba obserwować...
To tak jak córcią szwagierki, tylko, że ona zaciskała piąstki i jej to minęło po 5 m-cu, więc jak widać każde dziecko potrzebuje innego czasu i nie ma co za bardzo brać do głowy. A też ją wtedy straszyli neurologiem, rehabilitacją...

Stary 2010-11-16, 09:22   #3427
ninaad
Wtajemniczenie

Odebrałam wczoraj wreszcie moje zamówienie z DOZ. I wkurzyłam się trochę- jak zamawiałam przez internet to przy jednym kremie było napisane coś w stylu: pokaż przy odbiorze w aptece swoją kartę dla mamy i maluszka a zapłacisz 25% mniej czyli...(i tu niższa cena niż normalnie). Pytam o to wczoraj w aptece a babka mi mówi, że przez internet i tak jest taniej i że rabaty się nie sumują czy coś w tym stylu. Nosz kurna- przecież tam piszą, że to dotyczy obniżki ceny podanej w aptece internetowej a nie normalnej Jak to jest?

Byłam dziś na pobraniu krwi- zrobiłam sobie morfologię i glukozę. Jestem bardzo ciekawa czy tam coś wyjdzie, bo ja w dalszym ciągu czuję się dziwnie, robi mi się słabo itp. Aż się boję, że kiedyś przewrócę się z Olą na rękach. Wyniki dopiero jutro...

Edytowane przez ninaad
Czas edycji: 2010-11-16 o 09:23
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 09:23   #3428
martynka81
Rozeznanie

Dzięki dziewczyny za komplementy

Martucha - fajnie z tą kaską, takie extra pieniądze zawsze się przydająA na zaparcia to jest Bebilon Comfort. Filip też zaczął robić raz na dwa dni, raczej nie płacze ale stęka przy tym jak "stary".
Mam nadzieję, że Patryczkowi szybko wszystko wróci do normy.

Ilona - trzymaj się i tak jak pisały dziewczyny nie jesteś maszyną i jak tak wszystko będziesz chciała zrobić to padniesz. Ja też miałam taki moment, że wszystko chciałam żeby było zrobione, posprzątane, ugotowane i dziecko zadowolone, ale w którymś momencie (zresztą po rozmowie z tż) uświadomiłam sobie, że jeśli dziś nie ugotuję to świat się nie zawali a Tż kupi po drodze z pracy coś do jedzenia. I zaczęłam trochę bardziej lajtowo do tego podchodzić. Na razie najważniejszy jest Filip, jest malutki i wiadomo że potrzebuje więcej uwagi i musimy sobie jakiś rytm wyrobić, a z czasem wszystko się poukłada. Trzymam kciuki za ciebie kochana

a u nas chyba skok kolejny, mały trochę bardziej marudny i gorzej śpi...no ale nic to przetrwamy
a zapomniałam powiedzieć że byłam na kontroli u ginka i że wszystko u mnie oki, rana pięknie zagojona
martynka81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 09:34   #3429
elenka1
Rozeznanie

Ilona
oo nasi Panowie mogliby podac sobie reke, mój tez piwkuje przed tv a ja padam z małą o 21, w nocy tez nic go nie zbudzi no dobra pracuje nie mam o to pretensji ale sam z siebie nie zrobi nic, wogole sie nie domysli w czym moglby mi pomoc jak go nie ma to zazwyczaj sprzatam w wolnej chwili bo uwielbiam miec porzadek a jak on juz sie zjawi to jakby tornado przeszlo, nawet po sobie ogarnac nie potrafi nic, czasem mam go dosc

martucha gratulkuje wynikow w nauce i kasy szczesciara...

dziewczyny pamietacie ile wasze pociechy wazyly w 6 tyg???moja dobila 5 kg i nie wiem czy to nie za duzo???? troche jestem przerazona

OLA 6.10.2010

Edytowane przez elenka1
Czas edycji: 2010-11-16 o 09:40
elenka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 09:37   #3430
malwina1204
Rozeznanie

martucha- ja ostatnio zostawiłam mame z małą i zostawiłam herbatke z kopru włoskiego i dała jej to cały dzień waliła kupy, nie moglam sobie poradzic,nie wiem czy o to ci chodzi ale ta herbata duuuuzo daje w tym kierunku bo jest na trawienie,GRATKI za wyniki i że wpadła ci taka sumka

Klarissa - robie tak samo ale smok wypada i musze wstawac i wkładać ,powodzenia w zmianach

IlonaN2-rozumie cie , ja tż nie budze w nocy bo pracuje i jest zmeczony , ale jak karmię małą patrze na niego i po cichu wyzywam , ale on mi jej nie nakarmi bo karmie piersią w dzien pomaga-bierze ją ode mnie , przewija itp ale noc nalezy do mnie chodz usypiam 22 a mała akurat wstaje wiec wstaje z zamknietymi oczami i jestem padnięta ale tak musi byc

Amelia 2.11.2010-53cm,2900g
malwina1204 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 09:48   #3431
gabisun
Zakorzenienie

Elenka moja ważyła 4930 liczy się tak, że dziecko przybiera ok. kg na miesiąc

Moja właśnie się zaśmiała głośno jak jej włączyłam grającego lwa muszę jej cos grającego, gadającego pod choinkę kupić

Co kupujecie maluchom na Gwiazdkę/ Gwiazdora/ Mikołaja/ Dzieciątko czy co tam jeszcze

Stary 2010-11-16, 09:49   #3432
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość
Ilona spokojnie
pociesze cie ze to nie trwa wiecznie do roku dasz rade potem z gorki leci

Ilona a po co ty prasujesz tyle i gotujesz? musisz sobie jakis system wypracowac

ja np robie wywar na zupe w weeken wekuje w 3 sloiki duze a potem tylko w tyg wyciagam, robie na tym pomidorowke czy ogorkowa czy rosol jest... makaron tylko ugotujesz i masz zupe...
mieso do piekarnika nie trzeba stac w kuchni... obsypiesz czyms na noc i rano wrzucic samo ci sie zrobi...
albo porob w weekend i sobie pomroz potem tylko wyciagniesz w tyg...
glowa do gory
Cytat:
Napisane przez tifio Pokaż wiadomość
IlonaN2, u nas to jest odwrotnie. Mąż śpi z Małym, a ja do nich dołączam 22-23, czasami nawet 24 Ale ja lubię tak posiedzieć samotnie, wtedy najlepiej się odprężam. Ty nie budzisz Tż-ta po 24, a mój Franuś sam tatuśka budzi i to zazwyczaj z 20-30 minut przed budzikiem, a on niestety wstaje o nieludzkich porach do pracy i jest mocno niepocieszony, ale zawsze rano jak nie śpimy powie, ze nas kocha A Ty nie możesz robić tego wszystkiego co przed urodzeniem Franka, bo padniesz jak kawka! Tż też musi mieć jakieś obowiązki! W końcu to Wasze dziecko, a nie tylko Twoje. Raz, drugi, trzeci nie będzie obiadu to może w końcu przejrzy na oczy, że Ty nie jesteś maszyną tylko normalnym człowiekiem! A jak tak bardzo zgłodnieje to sam sobie coś zrobi, no chyba, że woli chodzić głodny... Trzymaj się dzielnie i się już tak nie stresuj, bo Franio to czuje!
Cytat:
ILona bo facetom to trzeba czasem jak krowie na rowie ja też nieraz się wnerwiam na mojego, że niczego sam się nie domyśli, że trzeba mu wszystko mówic...po prostu potrzebują dokładnej instrukcji
mojego też nie budzę bo wstaje rano i ma taką pracę że musi mieć umysł na pełnych obrotach, ale za to wieczorem kąpie, lula do snu a na weekend zmienia pieluszki w nocy A z tym gotowaniem to ray ma rację, przez weekend porób sobie zapasy
Cytat:
Napisane przez martynka81 Pokaż wiadomość

Ilona - trzymaj się i tak jak pisały dziewczyny nie jesteś maszyną i jak tak wszystko będziesz chciała zrobić to padniesz. Ja też miałam taki moment, że wszystko chciałam żeby było zrobione, posprzątane, ugotowane i dziecko zadowolone, ale w którymś momencie (zresztą po rozmowie z tż) uświadomiłam sobie, że jeśli dziś nie ugotuję to świat się nie zawali a Tż kupi po drodze z pracy coś do jedzenia. I zaczęłam trochę bardziej lajtowo do tego podchodzić. Na razie najważniejszy jest Filip, jest malutki i wiadomo że potrzebuje więcej uwagi i musimy sobie jakiś rytm wyrobić, a z czasem wszystko się poukłada. Trzymam kciuki za ciebie kochana
dziewczyny nie chce robić z siebiejakiejś pokutnicy ale faktycznie chyba przegiełam z obowiązkami i zaczynam mieć dość.

Ray ja tak robię że gotuję gar rosołu i potem robię różne zupy ale mój TZ pochłania tyle jedzenia że dwa dni góra A i ja się martwię że na zupkach samych to nei bardzo to jeszcze mu mięsko robię ehhh

Mój TZ w ogóle nie słyszy w nocy jak mały się budzi i czasem go budzę żeby go ponosił Na początku jak był z nami to spoko skakał koło nas jak nie wiem a teraz chyba poczuł się zwolniony z obowiązków

A ja chętnie wrócę do pracy a on neich idzie na macierzyński (ale wyrodna matka ze mnie) Chodzi mi o to że to naprawdę ciężka praca przy takim maluszku

Cytat:
Napisane przez elenka1 Pokaż wiadomość
oo nasi Panowie mogliby podac sobie reke, mój tez piwkuje przed tv a ja padam z małą o 21, w nocy tez nic go nie zbudzi no dobra pracuje nie mam o to pretensji ale sam z siebie nie zrobi nic, wogole sie nie domysli w czym moglby mi pomoc jak go nie ma to zazwyczaj sprzatam w wolnej chwili bo uwielbiam miec porzadek a jak on juz sie zjawi to jakby tornado przeszlo, nawet po sobie ogarnac nie potrafi nic, czasem mam go dosc
heheh skąd ja to znam Ja jestem porypana na punkcie porządku i jak mały śnie rano to ja się za sprzątanie biorę A TZ wraca z pracy i już po sprawie

No nic dziś urządzam bunt Nie dzwonie do niego nie wysyłam sms nie odpisuje (bo nie mam czasu ) nie gotuję Jedyne co to pranie wstawiłam i musze je rozwiesić heheh
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 09:53   #3433
tifio
Rozeznanie

ninaad, nie rozumiem zachowania aptekarki. Przecież skoro nprzy zamówieniu było napisane, że karta obowiązuje to powinna ją honorować czy jej się to podoba czy nie. Może naszpisz do nich e-maila i niech Ci wyjaśniątą sprawe, bo nie wiesz gdzie masz zamawiać leki...
Trzymam kciuki za dobre wyniki! Chociaż z drugiej strony jeśli by coś wyszło to znałabyś przyczynę swojego osłabienia, które w obecnej chwili jest bardzo niebezpieczne

martynka81,
super, że po wizycie wszystko w porządku! Trzymam kciuki za przetrwanie skoku!

Cytat:
dziewczyny pamietacie ile wasze pociechy wazyly w 6 tyg???moja dobila 5 kg i nie wiem czy to nie za duzo???? troche jestem przerazona
Mój Franuś jak miał 3 tygodnie to ważył 4610g a jak się z nim ważyłam w sobotę to tak na oko już ma 5kg. U nas lekarka tylko się pytała czy mu oby drożdży do jedzenia nie dajemy, że tak rośnie Kompletnie nic nie powiedziała, że za dużo przybrał. jak pójdziemy na szczepienie (30.11) to się okaże ile tak naprawdę waży i czy oby nie za dużo

Cytat:
Napisane przez malwina1204 Pokaż wiadomość
IlonaN2-rozumie cie , ja tż nie budze w nocy bo pracuje i jest zmeczony , ale jak karmię małą patrze na niego i po cichu wyzywam , ale on mi jej nie nakarmi bo karmie piersią w dzien pomaga-bierze ją ode mnie , przewija itp ale noc nalezy do mnie chodz usypiam 22 a mała akurat wstaje wiec wstaje z zamknietymi oczami i jestem padnięta ale tak musi byc
A nie możesz po prostu kłaść się spać razem z Małą jak jesteś taka padnięta? Albo śpij w dzień wtedy kiedy ona śpi.

Edytowane przez tifio
Czas edycji: 2010-11-16 o 09:55
Stary 2010-11-16, 10:03   #3434
falbala
Raczkowanie

elenka1 moj w 6 tyg wazył 6100 ale to było za dużo.

---------- Dopisano o 10:03 ---------- Poprzedni post napisano o 10:01 ----------

gabisun ja kupuje młodemu "pod choinkę" konika morskiego z fp bo jeszcze go nie ma.
falbala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 10:04   #3435
tifio
Rozeznanie

Cytat:
Co kupujecie maluchom na Gwiazdkę/ Gwiazdora/ Mikołaja/ Dzieciątko czy co tam jeszcze
My wczoraj zakupiliśmy już prezent POD CHOINKĘ od Mikołaja Fakt, że troszkę na wyrost, ale wtedy kiedy by się coś takiego przydało to pewnie nigdzie nie moglibyśmy dostać (u nas wiocha z zabawkami), no i krucho wtedy będzie z finansami. A, że Mały jeszcze i tak nie kuma, że to mikołaj, choinka i prezenty to kupiliśmy mu taki chodziko-jeździk. Od wczoraj dostępne w Biedronce. Tż Go złożył i mi się podoba

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
dziewczyny nie chce robić z siebiejakiejś pokutnicy ale faktycznie chyba przegiełam z obowiązkami i zaczynam mieć dość.

Jeżeli tak mówisz to faktycznie przegięłaś. Dobrze Cię wyczułam. Odpuść trochę, bo to nie ma sensu!

Mój TZ w ogóle nie słyszy w nocy jak mały się budzi i czasem go budzę żeby go ponosił Na początku jak był z nami to spoko skakał koło nas jak nie wiem a teraz chyba poczuł się zwolniony z obowiązków

Skoro czuje się zwolniony z nocnych obowiązków, bo jak wiadomo nie nakarmi Franka, bo nie ma czym a do przewijania to nie ma sensu budzić tych naszych chłopów, bo raz, że pracują, a dwa po co dwoje ma wstawać do jednego dzieciątka. Wtedy oboje byście byli niewyspani. Zagoń Go do opieki w dzień jak wróci z pracy - ja tak robię. Chociaż Tż tylko jak wraca to leci do Małego i jak śpi to najchętniej by Go obudził i do niego gadał i robił mu pierdzioszki A wieczorem po karmieniu razem usypiają, a ja mam wolne. Dopiero noc należy do mnie.

A ja chętnie wrócę do pracy a on neich idzie na macierzyński (ale wyrodna matka ze mnie) Chodzi mi o to że to naprawdę ciężka praca przy takim maluszku

Cięzko, ciężko. Ale jaka radość z pierwszych uśmiechów, gaworzeń, później ząbków i innych wyczynów. Nie chciałąbyś tego przegapić będąc w pracy.

heheh skąd ja to znam Ja jestem porypana na punkcie porządku i jak mały śnie rano to ja się za sprzątanie biorę A TZ wraca z pracy i już po sprawie

Ja bym uświadomiła Tż-ta, żeby szanował moją pracę. W końcu dlaczego ja mam sprzątać, a on tylko bałaganić. Niech sprzątnie czasami - w końcu mieszkacie razem i powinniście mieć takie same obowiązki!

No nic dziś urządzam bunt Nie dzwonie do niego nie wysyłam sms nie odpisuje (bo nie mam czasu ) nie gotuję Jedyne co to pranie wstawiłam i musze je rozwiesić heheh
Prawdziwy bunt!
Mam nadzieję, że się nie gniewasz za moją bulwersację, ale się zdenerwowałąm jak przeczytałam Twój post. Nie pozwalaj sobie wejśc na głowę, bo niedługo zwariujesz ze zmęczenia! Może porozmawiaj z Tż-tem i uświadom Go w kilku kwestiach, bo faceci to ciemna masa co niczego się nie domyśli. Im trzeba kawę na ławę i to czasem jeszcze nie kumają

Stary 2010-11-16, 10:12   #3436
Zuziczka
Rozeznanie

no nie nadrobie was idzie mi jak krew z nosa
u nas dosc ciezka nocka, Olek od tygodnia sie strasznie pręży i wrzeszczy przy cycku. Bardzo dziala mi to na psyche niestety. Karmienie nam sie wydluzylo do prawie godziny i karmie na lezaco, bo wtedy jakos mniej sie prezy.
Wygladam jak wampir...
Za to rano synus sie do mnie pousmiechal i jestem mimo wszystko mega szczesliwa; tak dlugo na te usmieszki czekalam.

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
a u nas koncertowo, mały roku kupę raz na dwa dni, wcześniej nie sprawiało mu to kłopotów a teraz... drze się niesamowicie.. aż jest cały spocony aż piszczy... tragedia.. tak nagle.. nic nowego nie jem ani nic.. jakie mleko jest na zaparcia?
Witam w klubie zaparciowym, u nas kupa tylko po laktulozie ostatnio
A mleko to bebilon comfort

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
Odebrałam wczoraj wreszcie moje zamówienie z DOZ. I wkurzyłam się trochę- jak zamawiałam przez internet to przy jednym kremie było napisane coś w stylu: pokaż przy odbiorze w aptece swoją kartę dla mamy i maluszka a zapłacisz 25% mniej czyli...(i tu niższa cena niż normalnie). Pytam o to wczoraj w aptece a babka mi mówi, że przez internet i tak jest taniej i że rabaty się nie sumują czy coś w tym stylu. Nosz kurna- przecież tam piszą, że to dotyczy obniżki ceny podanej w aptece internetowej a nie normalnej Jak to jest?
Ja myslalam podobnie jak ty Sama juz nie wiem, jak oni to licza.

Byłam dziś na pobraniu krwi- zrobiłam sobie morfologię i glukozę. Jestem bardzo ciekawa czy tam coś wyjdzie, bo ja w dalszym ciągu czuję się dziwnie, robi mi się słabo itp. Aż się boję, że kiedyś przewrócę się z Olą na rękach. Wyniki dopiero jutro...
Mam nadzieje,ze wszsystko bedzie si

Tifio- pistolety sa prawidlowe i dziecko powinno je robic - info od rehabilitanki

Lece bo ssak placze
Zuziczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 10:18   #3437
gabisun
Zakorzenienie

Malwina , Tifio dzięki konika już mamy, chodzikom mówię "nie" na pewno chce kupić puzzle piankowe i coś gadającego, w czwartek będę w tesco ale jak ja tam wejdę w te zabawki to już chyba stamtąd nie wyjdę

---------- Dopisano o 10:18 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ----------

Tifio mała poprawka, bo myslałam, że ty kupiłaś taki prawdziwy chodzić, a ten twój to taka bardziej podpórka, więc ok

Stary 2010-11-16, 10:26   #3438
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość
kasienka ty chyba polecalas jakas masc na wysypki.. moglabys podac jeszcze raz nazwe bo nie mam czasu przegrzebywac watku..
Przepraszam,że dopiero teraz.Maść to Elocom,ale możesz też spróbować Fenistil Żel

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 10:28   #3439
tifio
Rozeznanie

Cytat:
Malwina , Tifio dzięki konika już mamy, chodzikom mówię "nie" na pewno chce kupić puzzle piankowe i coś gadającego, w czwartek będę w tesco ale jak ja tam wejdę w te zabawki to już chyba stamtąd nie wyjdę

---------- Dopisano o 10:18 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ----------

Tifio mała poprawka, bo myslałam, że ty kupiłaś taki prawdziwy chodzić, a ten twój to taka bardziej podpórka, więc ok
Właśnie miałam pisać, że to nie jest taki prawdziwy chodzik, bo ja takim też mówię NIE, ale widzę, że obejrzałaś i już wiesz co kupiłam

Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość
Tifio- pistolety sa prawidlowe i dziecko powinno je robic - info od rehabilitanki
To ja już nie wiem jak to z tymi pistoletami jest. Gabi podała je w objawach napięcia, a Ty piszesz, że dzieciaczki powinny je robić

A mojego ssaczka dopadł jakaś ospałość... Hmm może nawącha się tego spirytusu, którym mu buźkę przecieram i wtedy śpi

Stary 2010-11-16, 10:28   #3440
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

ninaad, ja ogladalam filmik na mamazone.pl, gdzie wypowiadala sie jakas doradczyni lakatcyjna i ona twierdzi, ze pokarm matki nie zmienia sie w zaleznosci od diety matki, jest on staly. Wobec tego jesli ty nie bedziesz dostarczac swojemu organizmowi wszytskich skladnikow to bedziesz miec niedobry bo dziecko po prostu je z Ciebie wyssie.. ale byc moze ta Twoja dieta ma wplyw na ilosc mleka....

gabisun
, ja jeszcze nie myslalam, co Nadia dostanie od Gwiazdora ale chyba nic no chyba ze wyniknie jakas potrzeba...

ilonan2
... mi czasem tez sie taki nerw zalacza, wiec masz moje zrozumienie. najgorzej jest kiedy marudzenie mojego dziecka pokrywa sie z czasem karmienia i mloda odstawie cyrki. i kiedys jak Nadia odstawiala szopki przy karmieniu a TZ probowal mnie jeszcze poczuac to taka ryczaca dalam mu na rece i mowie "apteka, rosmann sa jeszcze otwarte, idz kup mleko i ja nakarm". A on wkurozny na mnie fukal "skoro nie masz zamiaru karmic piersia to od jutra wracasz do pracy!"... taaaa bo ja ja tylko karmie a poza tym caly dzien nic wiecej nie robie... rozesmialam sie ironicznie wtedy, bo co innego moglam zrobic...

martucha
... widze ze jak nie urok... to zatwardzenie na okraglo z tymi dzieciurami cos nie tak, mojej tez sie poprzestawialo i jak kiedys bylo pare kup dziennie to jest jedna na 2, 3, a ostatnio nawet na 4 dni...

Jestem, bo fotografuję....
http://martalipinska.blogspot.com/

Edytowane przez mszu
Czas edycji: 2010-11-16 o 10:35
mszu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 10:35   #3441
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
równe 5 kg. Na początku dzieciaczki powinny przybierać tak do ok. 1 kg/m-c
Cytat:
hmm- nic? Wiem, wyrodna matka jestem Tzn jak nam coś wpada w oko fajnego dla małej to kupujemy, ale niekoniecznie musi to być akurat na gwiazdkę- ona i tak jeszcze za mała, żeby to zrozumieć
Cytat:
ninaad, nie rozumiem zachowania aptekarki. Przecież skoro nprzy zamówieniu było napisane, że karta obowiązuje to powinna ją honorować czy jej się to podoba czy nie. Może naszpisz do nich e-maila i niech Ci wyjaśniątą sprawe, bo nie wiesz gdzie masz zamawiać leki...
no właśnie mam taki zamiar. Nie chodzi mi o te kilka zł tylko o sam fakt...
Trzymam kciuki za dobre wyniki! Chociaż z drugiej strony jeśli by coś wyszło to znałabyś przyczynę swojego osłabienia, które w obecnej chwili jest bardzo niebezpieczne
dzięki
Stary 2010-11-16, 10:37   #3442
martucha84
Zakorzenienie

gabisun tifio martynka malwina Zuziczka dziękuję za odzew,
ja karmie cycem ale w nocy mały dostaje jedną butle zwykłego bebiko, no już jakiś czas z 1.5 mce coś koło , bo po nim śpi z 5 godzin i dzięki temu ja też trochę odeśpie, nie było z brzuchem żadnych kłopotów, a kupsko jak było często to potem się uregulowało i było raz na dzień ewentualnie raz na dwa dni, ale bez problemów, a w piątek miał kłopot ale przyciskanie nóg i masaże pomogły i poszło, w sobotę nie było i znowu w niedziele miał kłopot i darł się niesamowicie.. dostał czopka glicerynowego bo aż piszczał i wieczorem zrobił po wielkich bojach z darciem się masażach itd...
no i wczoraj znowu nic, a dziś już zaczyna...
ja nic nowego nie jadałam, activie dalej jem, więc nie wiem od czego to.. i myślę jak mu pomóc.. wczoraj wypił koperkowej 50m, dziś 100 niby pierdy wali.. ale nie zanosi się na nic więcej...
myślę może mu specjalne mleko dam....
macie jakieś rady jeszcze?
podobno sama woda do picia też działa ale wole coś sprawdzonego...

martynka81 elenka malwina dziękuję o tak kasa się przyda

Cytat:
w 7 nasz 5.5kg

Cytat:
hahahah
nie wiem myślimy o jakiejś zabawce, ewentualnie taką fajną karuzelę z tiny love, bo tą co mamy to jest tragedia..

---------- Dopisano o 10:37 ---------- Poprzedni post napisano o 10:35 ----------

Cytat:
Napisane przez mszu Pokaż wiadomość

martucha
... widze ze jak nie urok... to zatwardzenie na okraglo z tymi dzieciurami cos nie tak, mojej tez sie poprzestawialo i jak kiedys bylo pare kup dziennie to jest jedna na 2, 3, a ostatnio nawet na 4 dni...
oj masz racje..
a ..sraczke to ja miałam wczoraj, nawet się śmiałam do męża że w takim bądź razie Pat też powinien mieć łatwiej.. a tu jednak zatwardzenie ...

a u mnie to też nie wiem po czym..
ehssss...
Stary 2010-11-16, 10:38   #3443
malwina1204
Rozeznanie

martucha- a kompot z jabłek??? nie jestem pewna ale mi mama tesciowa kuzynka kazały pić nie wiem na co ale mowia że sie pije , dziwne ze po koperku nic nie poszło....a jak bys zjadła ACTIVIE????moze cos ruszy.moze warto isc do apteki wiecej nie pomoge

Stary 2010-11-16, 10:39   #3444
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
ninaad, ja ogladalam filmik na mamazone.pl, gdzie wypowiadala sie jakas doradczyni lakatcyjna i ona twierdzi, ze pokarm matki nie zmienia sie w zaleznosci od diety matki, jest on staly. Wobec tego jesli ty nie bedziesz dostarczac swojemu organizmowi wszytskich skladnikow to bedziesz miec niedobry bo dziecko po prostu je z Ciebie wyssie.. ale byc moze ta Twoja dieta ma wplyw na ilosc mleka....
mnie się też tak wydawało, tylko że jedno z drugim zbiegło się w czasie, więc nie wiem czy to przypadek czy nie
Stary 2010-11-16, 10:41   #3445
malwina1204
Rozeznanie

gabisun na mdostanie mikołaja wiem że dostanie MATE edukacyjną od brata z dziewczyną , a my mamy zamiar kupić karuzele fisher price a pod choinke leżaczek http://allegro.pl/fisher-price-3w1-f...308611426.html

Stary 2010-11-16, 10:42   #3446
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:

Prawdziwy bunt!
Mam nadzieję, że się nie gniewasz za moją bulwersację, ale się zdenerwowałąm jak przeczytałam Twój post. Nie pozwalaj sobie wejśc na głowę, bo niedługo zwariujesz ze zmęczenia! Może porozmawiaj z Tż-tem i uświadom Go w kilku kwestiach, bo faceci to ciemna masa co niczego się nie domyśli. Im trzeba kawę na ławę i to czasem jeszcze nie kumają
No co Ty za co ma się gniewać Musi mi ktoś uświadamiać że ja to nei maszyna tylko człowiek
Dziś jak wróci to na pewno z nim Pogadam bo nie wyrobie

Fajny ten chodzik (tzn dla mnie to pchacz) Ja mam od siostry coś takiego więc mam z głowy ale pewnei bym kupiła jak bym nei miała Bo pchacze toleruję chodzikom mówię nie

Cytat:
ilonan2... mi czasem tez sie taki nerw zalacza, wiec masz moje zrozumienie. najgorzej jest kiedy marudzenie mojego dziecka pokrywa sie z czasem karmienia i mloda odstawie cyrki. i kiedys jak Nadia odstawiala szopki przy karmieniu a TZ probowal mnie jeszcze poczuac to taka ryczaca dalam mu na rece i mowie "apteka, rosmann sa jeszcze otwarte, idz kup mleko i ja nakarm". A on wkurozny na mnie fukal "skoro nie masz zamiaru karmic piersia to od jutra wracasz do pracy!"... taaaa bo ja ja tylko karmie a poza tym caly dzien nic wiecej nie robie... rozesmialam sie ironicznie wtedy, bo co innego moglam zrobic...
.
No tak właśnie jest My tylko karmimy a poza tym to mamy luz i nic nie robimy

Tz wyjeżdża na konferencję 30-go i wraca -go Może poproszę mamę żeby do mnie przyjechała albo sama do nich pojadę Tyle że jak pojadę to już do świat zostanę na pewno Musze nad tym pomyśleć

Aha u mnie konik z Fisher Price działa Mały zasypia przy nim raz dwa trzy

Edytowane przez IlonaN2
Czas edycji: 2010-11-16 o 10:43
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 10:43   #3447
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:

ilonan2
... mi czasem tez sie taki nerw zalacza, wiec masz moje zrozumienie. najgorzej jest kiedy marudzenie mojego dziecka pokrywa sie z czasem karmienia i mloda odstawie cyrki. i kiedys jak Nadia odstawiala szopki przy karmieniu a TZ probowal mnie jeszcze poczuac to taka ryczaca dalam mu na rece i mowie "apteka, rosmann sa jeszcze otwarte, idz kup mleko i ja nakarm". A on wkurozny na mnie fukal "skoro nie masz zamiaru karmic piersia to od jutra wracasz do pracy!"... taaaa bo ja ja tylko karmie a poza tym caly dzien nic wiecej nie robie... rozesmialam sie ironicznie wtedy, bo co innego moglam zrobic...
buhahahahhahaha sorki ale mnie rozbawiłaś...
ehssss dobrze mu dowaliłaś... ehsss...
ja się zastanawiam co by ci nasi wspaniali mężowie zrobili jakby tak przez miesiąc mieli zostać z dziećmi w domu karmić je przewijać i do tego zajmować się domem.. jacy wtedy byli by "mądrzy"
myślę że zajęli by się tylko dzieckiem i to ostatecznie... bo o obiedzie posprzataniu wypraniu pozmywaniu poprasowaniu nie ma mowy...
Stary 2010-11-16, 10:43   #3448
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21

Cytat:
naked21, dziękuję za nazwę maty Zaraz ją oblookam Kurcze, są dwie, więc którą polecasz? Tą kwadratową czy prostokątną?

kwadratowa, jest droższa, ale naprawde rewelacyjna. Można wymieniać na niej zabawki i świetnie gra!

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
jeszcze się nie chwaliłam to się pochwale, dostałam nagrodę za wysokie wyniki w nauce - u mamy w pracy jest coś takiego dla dzieci pracowników i można po obronie dostać kasę, no i dostałam 1500zł ale się ciesze
ogólnie to za całego mgr jest 4500, a jeśli ktoś robi lic plus mgr to dostaje 3 a potem 1,5 jeśli spełni warunki, no i ja dostałam wcześniej za lica a dziś za mgr ale się ciesze nie nastawiałam się bo myślałam że mi wniosek odrzucą jako że już nie jesteśmy "we wspólnym gospodarstwie" no a tu jednak miła niespodzianka
ale czadowo!! gratuluję

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Postanowiłam, że jak już wprowadzać zmiany to na całego. Oprócz tego karmienia zamierzam oduczyć malucha lulania do snu. Nakarmiłam, poprzytulałam, wycałowałam, pokołysałam chwilę, położyłam do łóżeczka i dałam smoka... coś nie chce usnąć, ale nawet leży spokojnie. Najwyżej coś cichutko kwęka, ale może coś z tego będzie i zaśnie bez noszenia na rękach.

Trzymajcie za nas kciuki
ja małego w ogóle nie uczyłam noszenia do snu, lulania już teraz mam problem go wnieść na nasze poddasze a co dopiero łazić z takim słoniem powodzenia, trzymam kciuki

Cytat:
[/COLOR]Martucha a co chcesz przejść na MM? współczuje problemów kupkowych w tej sprawie to chyba ekspertem jest już Naked
no niestety nie jestem ekspertem, bo Fifcio znów 6.dzień nie kupkuje ale nie płacze, nic go nie boli, dziś wylazł z tej małej tłustej dupki KLEKS teraz więc czekam na kupala po pachy na początku pomagało mm Bebilon comfort podawane w min ilości 60 ml rano i wieczorem, do tego wlewałam mu debridat. Były kupki tak co 2 dni. Teraz znów nie ma i jedynym powodem może być czekolada którą ostatnio pochłaniam bez opamietania z radości, że już tylko 2 kg zostało do moich 48

Cytat:
ja kupuję TO :[fakt że stoliczek nadaje sie dla dzieci od 6m-ca, ale jest dość drogi i potem nie będzie już okazji. grzechotek ma pełno, wolę kupować niewiele ale dobrej jakości.
Stary 2010-11-16, 10:43   #3449
malwina1204
Rozeznanie

ma ktoras z was taką karuzele???
http://allegro.pl/fisher-price-karuz...305591415.html
mozecie ją polecić???

Stary 2010-11-16, 10:44   #3450
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malwina1204 Pokaż wiadomość
martucha- a kompot z jabłek??? nie jestem pewna ale mi mama tesciowa kuzynka kazały pić nie wiem na co ale mowia że sie pije , dziwne ze po koperku nic nie poszło....a jak bys zjadła ACTIVIE????moze cos ruszy.moze warto isc do apteki wiecej nie pomoge
jem od dawna..
a kompot, nie za mały jest?

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości