|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#391 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010
sereniti- a ja karmie na siedzaco, biore maluszka na poduszke i do cyca. Tak mi jakos szybciej idzie. Pozycje musisz dopasowac do siebie, jaka Wam bedzie najbardziej odpowiadac.
Irsin- ja tez sie tak czuje, wielka gruba slonica z cellulitisem. Zakupilam nawet krem przecviw celulitis z Vichy, pisze, ze po 7 dniach ustepuje, ale to chyba jakas zciema. Poza pustka w portfelu, bo nie byl tani nic wiecej nie zauwazylam A gdzie Weronisia ???? ![]() ![]() Moze Pascalek odpuscil mamie i zapadla w dlugi sen ???? ![]() ![]()
|
|
|
|
#392 |
|
Zakorzenienie
|
a mama wraz z nim
![]() ja karmiłam na leżąco do tej pory ale mały potem zasypiał i na nic moje próby zeby mu się odbiło. teraz karmię na siedząco - fakt jest ciężej ale mały i odbije sobie i nie ulewa już ta jeśli idzie o cellulit to u mnie zniknął prawie całkiem - a miałam już 3 stopnia!!! karmienie piersią pod tym względem jest świetne!
|
|
|
|
#393 |
|
Zakorzenienie
|
ja tu tylko przelotem, bo do grudnia jeszcze mam czas
ale musiałam zobaczyc fotki Waszych maluszków no i poczytać, co tam u Was słychać dzieciaczki prześliczne![]() pozdrawiam
|
#394 |
|
Zakorzenienie
|
Skonczony miesiac!
|
|
|
|
#395 |
|
Kici kici miau miau
|
u nas skonczone 2 tygodnie
![]() Mała opatulona bo mimo ciepelka w domu ma problemy z termoregulacja i ma zziebniete raczki i nozki, jesli nie opatulona. A unas pieknie schodzi waga - i brzuch po cc tez Edytowane przez ranka Czas edycji: 2010-11-16 o 19:08 |
|
|
|
#396 |
|
Zakorzenienie
|
sliczna maluszka!
|
|
|
|
#397 |
|
Zadomowienie
|
Ja też karmię w nocy na siedząco- małą trzymam na poduszce i nie ulewa tak bardzo, bo ma głowę wyżej niż nożki.
Co do wagi- ja też czuję się jak maciora- wielka i tłusta. Mam prawie 10kg do zrzucenia |
|
|
|
#398 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mogę pomarzyć.Pascalek wczoraj zasnął o 22.00 i obudził się po 3,5 godzinie, a potem co 2 godziny, a więc ujdzie w tłoku ![]() Dziś zdobyłam laktator elektryczny Medela Symphony, oraz zagęstnik (odpowiednik polskiego Nutritonu) i daję małemu moje mleko zagęszczone. Mniej ulewa, prawie wcale. Ładnie śpi. Ale boję się, że potem w nocy da czadu, jak będzie taki wyspany ![]() No i mi się trochę pręży, więc nie wiem czy to ten zagęstnik tak na niego działa... no muszę go poobserwować. Dałam mu już Sab Simplex dwa razy i zobaczymy czy będzie lepiej. Najważniejsze, że nie płacze. Dzis już raz tu odpisywałam, ale wciorbało moje cytaty. A więc tyle co pamiętam: Kootekk brawo dla Michałka za taką piękną wagę. Pascalek pewnie jeszcze tyle nie ma. Ostatnio było 3270g. W piątek kolejne ważenie.No i śpi Ci ładnie po 3,5 godziny. Też bym tak chciała... Marta piszesz, że mała wypiła 15 ml mleka. Według mnie to strasznie mało i nie powinnaś tak panikować. Na prawdę. Co innego gdyby po wypiciu dwóch cycków chciała jeszcze z 50 ml wypić. Ale 15 to tyle co nic, a więc twojemu dziecku starcza twojego pokarmu i na twoim miejscu bym jej nie dokarmiała. Wiadomo, że na początku dziecko musi się nauczyć porządnie ssać, a piersi muszą się przyzwyczaić do produkowania stałych ilości itp. Cierpliwości. Wszystko z czasem się unormuje. Pamiętajcie dziewczyny o skoku rozwojowym ok. 6 tygodnia. Wtedy dziecko może non stop wisieć na cycku i się domagać jedzenia, i być marudne itp. Ale to nie znaczy, że jest głodne. Dzieci mają bardzo silny odruch ssania. Musicie nauczyć się nad tym panować a nie za każdym razem podawać pierś. Tak samo, gdy dziecko czuje Wasz zapach czy słyszy wasz głos. Może nagle chcieć jeść, a nie być głodne. Takie skoki rozwojowe przechodzą wszystkie dzieci, jedne mocniej inne słabiej, ale jakoś musimy to przetrwać ![]() Irsin ja też w nocy karmię na leżąco, choć nie jest to polecane. Dzieci właśnie wtedy najwięcej się krztuszą. Dziwne, że twoja córcia na ma na odwrót ![]() Dziecko jak leży, to zawartość z żołądka cofa się do przełyku. Najlepiej karmić dziecko w pozycji półleżacej/siedzącej, tak żeby przełyk znajdował się wyżej niż żoładek. Ja mojego Pascala muszę karmić prawie na stojąco Poza tym dziecko karmione na leżąco przeważnie od razu zasypia i nie jest podnoszone do odbeknięcia. A to powoduje, że zbierają się w brzuszku gazy, które powodują silne bóle. Ja to zaobserwowałam po Pascalku. Najbardziej pręży się rano, wtedy po podniesieniu beka i puszcza bąki i dopiero jest spokojny. Serenti pisałaś, że dziecko wystrzeliło w ciebie kupką ![]() Mi dziś przydażyło się coś podobnego. Położyłam małego na przewijaku, wymyłam mu pupkę itp. Sięgnęłam po czystego pampersa, a ten zaczął cisnąć i wycisnął zanim zdążyłąm cokolwiek podłożyć. Se myśle, co tam, wypiorę to okrycie z przewijaka. Wytarłam mu pupkę, a ten znowu i tak 4 razy No ale jaki zadowolony był! Dobrze, że on tak na spokojnie, a nie strzelająco jak twój ![]() Ja w nocy karmię różnie, w zależności w jakim stanie jestem ![]() Tak do ok. 3-4 rano gdy się budzi to karmię go mając go na rękach, ja siedzę na łóżku lub fotelu. A potem gdy już jestem bardziej nieprzytomna, to biorę go do łóżka i karmię na leżąco, tylko wyciągam cycka, a ten je i nawet nie podnoszę go do odbicia, bo nie mam siły. Lutien ja jestem zwolenniczką karmienia piersią, więc na twoim miejscu przystawiałabym dziecko do piersi, a nie bawiła się w odciąganie. Czy ty musisz widzieć ile ml wypija dziecko? Nawet my dorośli mamy różnie apetyt, raz jemy ile wlezie, innym razem nie chcę się nam jeść. Nie można żyć z tabelkami w ręku. Dziecko jak będzie głodne to i tak się upomni o swoją porcję ![]() A ty miałabyś wygodniej bez odciągania. W cycku mleko zawsze jest gotowe do podania, zawsze ciepłe itp. Nie trzeba się męczyć z laktatorem. Jak ja się uporam z ulewaniem Pascala to pożegnam się z laktatorem. Mnie to za bardzo boli. Znaczy karmienie też boli, ale chyba laktator gorzej. Aha! Monana witaj na wątku ![]() Pascalek nosi rozmiar 50, ale jeszcze niektóre ciuszki są za duże. A z 46 powoli wyrasta. A Pampersy dalej '1' najmniejsze, powoli robią się dobre, bo cały czas były za wielkie. A '2' to nie wiem kiedy mu dam... może za miesiąc... |
|
|
|
|
#399 |
|
Kici kici miau miau
|
znam ten bol..
nasze ciuszki i pampersy 1 wciaz za duze.. wczoraj usilowalam to znaczy wycielam dziure na pepek bo pielucha obciera i efekt byl taki ze zsunal sie pampers i Mala byla mokra az do rożka
|
|
|
|
#400 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dziewczyny, donoszę, że po prysznicu nastąpił wylew pokarmu ściągnełam 90 ml
|
|
#401 |
|
Zadomowienie
|
Ranka tak jak Marta wyżej powiedziała dzieci rączki i nóżki moga miec chlodne a to nie znaczy że jest im zimno
moj tak czesto ma chociaz zazwyczaj jak mu sie zdarza to tylko rączki chlodne Takze sie nie przejmuj tym zbytnio.Weronisia super ze Pascalek mnije ulewa z dnia na dzien mysle że bedzie coraz lepiej az zapomnicie co to ulewanie ![]() My skok przechodzimy teraz...a raczej juz mu sie konczy...strasznie byl marudny nie wiadomo co chcial co chwile płakał bez powodu i chciał byc blisko mnie non stop nie bylo mowy o odlozeniu do łozeczka zeby sobie pospał sam...teraz na szczescie powoli wszystko wraca do normy a co do wagi to dzis wazyla go lekarka i ma 4200g i jak mu zejdzie te uczulenie to idziemy sie szczepić w nastepnym tygodniu ![]() Pampersiaki uzywamy cały czas "2" i mysle ze za miesiąc póltorej beda "3" bo te mu sa juz dobre haggisy odstawilismy bo przeciekały...tzn pomimo swierzo załozonego pampersa (byl dobrze zalozony tak samo zakladany jak Pampers ) siuski poleciały na plecy i tak pare razy pod rzad musiałam go przebierac wiec dalismy sobie spokoj z nimi...
Tomuś ![]() Edytowane przez Ishka Czas edycji: 2010-11-16 o 21:18 |
|
|
|
#402 |
|
Kici kici miau miau
|
tylko ze ona urodzila sie jako hipotrofik to moze jednak ma to znaczenie? no nie wiem.
w szpitalu kazali dogrzewac.. i chyba jest tak ze ona lepiej spi jak ma cieple nozki ![]() chyba bedzie zmarzlakiem po mamusi
|
|
|
|
#403 |
|
Zakorzenienie
|
mojemu znowu ciągle jest za ciepło bo się poci bardzo więc jest lekko ubrany no i w domu staramy się nie trzymać zbyt wysokiej temperatury
a ja nie wiem ile ważę - nie mam wagi ale różowo nie jest w końcu przytyłam 25 kilo więc mam co zrzucać ![]() a to mój dzidź próbuje się wydostać ze swojego łóżeczka na kółkach Edytowane przez sereniti Czas edycji: 2010-11-16 o 21:50 |
|
|
|
#404 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() serenti, sliczna dzidzia ranka, dziewczyny maja racje, nozki i raczki u noworodka moga byc zimne ale to nie oznacza ze dziecku jest zimno. To sie sprawdza na karku. Ja od wczorajszej nocy caly czas karmilam z piersi ale juz dzisiaj rano nie moge wytrzymac i musialam uruchomic laktator. Jak dla mnie to laktatorem mniej boli, tylko na poczatku, bo potem to prawie wcale Dziewczyny, jak rozpoznac kolke od zwyklych bolow gazowych? Czy to moze jedno i to samo? Moja mala sie prezy potem podnosi kolana do brzuszka, robi sie czerwona na twarzy i strasznie marudzi. Czasami to marudzenie trwa godzinami, gdy sie jej nie nosi to placze. Trzeba janwiec nosic, hustac, spiewac, kolysac itp. Dobrze ze jest u mnie mama to sie zmieniamy. Dzieje sie tak zwykle w ciagu dnia, dobrze ze w nocy raczej dobrze spi. Czy to wlasnie moze byc kolka? |
|
|
|
|
#405 |
|
Zadomowienie
|
Monana mi sie wydaje ze to kolka. My z małym jazdy mamy czasem i zazwyczaj wystarczy niedlugo ponosic pochystac(najlepsza pozycja u nas to taka jak do odbicia wtedy mu najszybciej przechodzi pusci sobie wtedy pare baczkow i wtedy tak zasypia)
Najlepiej kupic sobie jakies kropelki na kolki my mamy Infacol (u nas dobrze sie sprawdzaja jak narazie) ale bardzo dobre sa niemieckie sab simplex czy jakos tak sie pisze ![]() Kootek Ty wczesniej pisalas o tym mleczku bebilon...jakie macie to mleczko i jaka puszka ze starcza Wam na tydzien? Bo my mamy ten bebilon comfort ale one sa w puszkach tylko po 400g i to nam starcza srednio na 3 dni ![]() A u nas chyba skok rozwojowy poszedł juz w odstawke bo maly wiecej przespał w ciagu dnia sam w wozeczku i lepiej je tzn jadł o 20:00 potem obudzil sie dopiero o 24:00 na jedzonko o 4:00 i o 8:00 takze jest chyba coraz lepiej i oby tak zostało
Tomuś ![]() Edytowane przez Ishka Czas edycji: 2010-11-17 o 09:01 |
|
|
|
#406 |
|
Kici kici miau miau
|
Ishka to jest Bebilon Nenatal w puszce 400 gramowej, kootek z tego co wiem tez go uzywa.
Nam starcza na tydzien. |
|
|
|
#407 |
|
Rozeznanie
|
za nami koszmarna noc i wieczór, kolka zaczęła się po kąpaniu o 20.00 i trwała z krótkimi przerwami do 6 rano. Nic nie pomagało, masaże, noszenie, esputicon,plantex, NIC. Viburcolu boję sie aplikować- te czopki są jak pół jej dupki. Nie wiem juz co robić i co robię nie tak, jak tak dalej pójdzie to chyba wyląduje w psychiatryku. Mamy karmiące modyfikowanym - jakich butelek używacie? używała może któraś dr Browns? zastanawiam się czy faktycznie jakoś wpływa na zmniejszenie kolki czy to kolejny pic na wode. Tak czy owak chyba kupię.
Edytowane przez Gustawek Czas edycji: 2010-11-17 o 11:01 |
|
|
|
#408 |
|
Kici kici miau miau
|
ja wczoraj podzielilam Viburcol na polowe - i dalam. spala po tym jak susel.
a wieczorem dalam 1/3 to juz nie podzialalo. karczek Milenka ma cieplutki, ale ja nie umiem zasnac z zimymi stopami - nie wiem, moze ona czuje tak samo? w kazdym badz razie na razie jest ok
|
|
|
|
#409 |
|
Raczkowanie
|
Ona1010, Irsin, Ranka, Sereniti, Kootekk dzieciaczki sa poprostu ...hmmm.... mniam mniam
tylko chrupac (przepraszam jezeli ktoras fotke pominelam)jak to okreslil ostatnio przedszkolek u mojej siostry w przedszkolu, ktoremu urodzil sie braciszek, ze jest "MIECIUTKI JAK CHLEBEK" i wasze dzieci tak wlasnie wygladaja podczytuje was, widze ze sa problemy, problemiki, ale tez duzo radosnych chwil jak dzidzia kupke zrobi albo przespi wiecej niz zazwyczaj UROKI MACIERZYNSTWA tez juz chce chociaz jestem przerazona
|
|
|
|
#410 |
|
Dragonfly
|
No witam mamusie-dzieciaczki macie urocze
![]() Moja jest bardzo cieplolubna niestety-karczek cieplutki,nogi i raczki zimne oraz ciagle marudzenie niestety...Odkad zawijam ja w kocyk,jest lepiej.. Jak szybko i sprawnie odbeknac dziecko???Bo mnie szwy bola i ciagna jak siedze czy chodze i mam z tym straszny problem jak musze ja nosic w pionowej pozycji
|
|
#411 |
|
Rozeznanie
|
kurde tak opisowo to trudno wytłumaczyć, niestety inaczej niż pionowo się chyba nie da, ale jak dobrze przytrzymasz to od razu powinno byc beknięcie, ja biorę małą na klatę ona leży boczkiem na mojej klatce i lekko przechylam ją do przodu, bardzo szybko w ten sposób odbekuje
|
|
|
|
#412 |
|
Zadomowienie
|
Ranka Kootek juz chyba pisała wczesniej ze miała ten bebilon nenatal i ze on jest do osiagniecia przez dziecko 3kg i zastanawiala sie jakie inne mleko moze podac małemu bo juz osiagnal ta wage.Dlatego mysle ze uzywaja juz innego mleczka niz Ty
![]() Gustawek my uzywalismy aventu ale pijemy teraz bebilon comfort a on jest bardzo gesty i przez te male smoczki nie chcialo leciec...wiec kupilismy tommee tippee i jest dobrze Nawet bardzo dobrze bo maly pije wolno jak z cycka i przez to lyka mniej powietrza i oto tym sposobem na 5 tygodni jego zycia moze z 5 razy mial chwilowy atak kolki. Moze sprobuj tego TT ![]() Artystka ja po cc na poczatku jak mnie bolaly szwy to bralam małego na klate jak siedzialam i opieralam plecy o sciane czy oparcie fotela i czekalam az odbije...tak mnie najmniej bolało
Tomuś ![]() Edytowane przez Ishka Czas edycji: 2010-11-17 o 12:37 |
|
|
|
#413 |
|
Raczkowanie
|
A my wlasnie po pierszej wizycie u lekarza (bardzo mily straszy Pan) a Filipek tak krzyczal przy przeswietleniu bioderek, ze az mi lezka sie w oku krecila, ale na szczescie jest wszytsko ok. Teraz za miesiac do szczepienia. A w poczekalni tak plakal, ze inny dzieci tez zaczely plakac
az pielegniarka przyszla, bo nie wiedziala co sie dzieje ![]() ![]() ![]() Lekarz powiedzial, zeby dziecku jesc dawac co 3 godz, a jak miedzy czasie bedzie chcialo cyca, to zabawic go smoczkiem albo dac troszke herbatki, bo to nie oznacza, ze jest glodny, tylko poprostu chce sie przytulic i podoic, to to o czym Weronisia pisala. Weronisia- moze Pascalek powoli przyzwyczaja sie do jedzenia, a Ty super sie z nim obchodzisz, wiec napewno z czasem sie wszystko unormuje. Mam pytanko do Ciebie, kiedys na jednej z fotek, Pascalek lezal sobie w takim lezaczku. Gdzie cos takiego mozna kupic, bo z tego co pamietam w sklepie dziecinnym takich rzeczy nie widzialam. Moj Tz chce szelki do noszenia kupic, ale mi sie wydaje, ze taki lezaczek jest lepszy, bo maluszek moze sie porozgladac. |
|
|
|
#414 |
|
Wtajemniczenie
|
Kobiety karmiące, podpowiedzcie co jecie? Ja nie jem smażonego, cytrusów, rzeczy wzdymających. Macie może jakieś przepisy obiadowe?
|
#415 |
|
Kici kici miau miau
|
Ishka ale ja zrozumialam ze ona dalej daje bo jej zostal i chce go skonczyc
ale moze zle zrozumialam..dziewczyny, zastanawiam sie czy przyczyna tych zaparc nie jest zelazo w mleku - w Bebilonie Nenatalu jest go 8,5 mg/100 g, czy czasami to nie jest podwyzszona ilosc? kombinuje chyba juz.. |
|
|
|
#416 |
|
Zadomowienie
|
Marta właśnie na poczekalni wałkujemy temat diety w czasie karmienia-zajrzyj dziewczyny podały kilka linków do przepisów
|
#417 |
|
Zakorzenienie
|
ja jem praktycznie wszytko gotowane na parze dosyć monotonne ale trudno zresztą wreszcie mam motywacje żeby się zdrowo odżywiać.
u nas straszna noc - mały miał znów te bolesne gazy twardy brzuszek i cały czas marudził a mnie chyba dopadła jakaś depresja - zaczęłam tak płakać ze tż nie wiedział kogo ma uspokajać - mnie czy małego. Jestem złą matką ale dość mam tego karmienia - cały czas leci ze mnie mleko, ciągle jestem mokra, młody się topi w tym mleku, sam ciągle pozalewany więc go muszę przebierać, on wtedy w ryk...ja nie wiem jak dalej pociągnę w ten sposób - a w dzień jest ok, nie wiem czemu . dziś poddałam sie o 2 w nocy i wzięłam go do siebie nakarmiłam na leżąco - wiem że źle bo jak zasnął to nie miałam siły ani ochoty go do odbicia podnosić. Zresztą on jest jakiś dziwny - mogę go godzinę trzymać w pionie a i tak mu się nie odbije dziewczyny powiedzcie mi czy te kropelki na ból brzuszka to mogę sama zakupić czy konsultować z lekarzem? jakie są dobre na gazy? Kurcze aż nie chce myśleć co będzie jak mały prawdziwej kolki dostanie - chyba się powieszę |
|
|
|
#418 |
|
Zadomowienie
|
Marta, ja jem trochę jak w szpitalu
staram się nie jeść smażonego, jem 1 porcję mięsa gotowanego - np kurczak , indyk. Z owoców jem jabłko, ale tylko gotowane.Robię sobie gotowaną marchewkę, buraczki, szpinak. Jem kasze i ryż. Staram się jeść sporo nabiału- jogurt, twaróg, żólty ser, płatki owsiane na mleku- ale max 2 razy dziennie. Powoli urozmaicam dietę o normalne rzeczy, ale w małych ilościach. Codzinnie robię sobie też cały dzbanek herbatki z melisy i popijam zamiast wody. |
|
|
|
#419 |
|
Zadomowienie
|
Sereniti Z tym odbijaniem to u nas też jest róznie...raz sie małemu odbije od razu drugi raz po 10 minutach a trzeci raz dopiero po godzinie. A czasem mu sie odbije a za jakiś czas zaczyna sie krzywić i marudzić po czym odbije sie mu drugi raz i jak reka odjął wtedy jest spokojny i np zasypia od razu
![]() Co do kropelek to nie trzeba konsultowac z lekarzem ale my czekalismy az maly skonczy miesiąc zeby je uzywac bo tak jest napisane na ulotce...no ale nie kazdy sie tego trzyma a z tych lepszych to sab simplex to sa bodajze niemieckie kropelki a my podajemy infacol i tez sa ok bo na nas działają ale my ich nie uzywamy czesto bo narazie nie ma takiej potrzeby małego czasem brzuszek tylko zaboli. Mamy tez espumisan kropelki ale te bedziemy uzywac jak nam sie infacol skonczy.
|
#420 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do kończyn, to rączki rzeczywiście mają prawo być zimne. Natomiast stópki najlepiej gdy są ciepłe, bo gdy jest ciepło w nóżki, to całemu dziecku jest ciepło Cytat:
Cytat:
Serenti Pascalowi nieraz wcale się nie odbija. Ale to nie znaczy, że pozycja pionowa nic nie daje. Podczas pionizacji pokarm szybciej spływa do jelit i nie zalega w żołądku. Pionizować powinno się po każdym posiłku. Ja się przyznaję bez bicia, że w nocy robię to rzadko, bo nie mam siły się podnieść. Dziś Pascal obudził się po 4 godzinach o 2 w nocy, więc karmiłam go siedząc i potrzymałam go w pionie. Potem o 4 tak samo. Ale o 6 rano już leżał ze mną w łóżku i się nie podniosłam. Dopiero jak on zaczyna się wiercić i stękać, to go podnoszę. Nieraz nawet godzinę po karmieniu. Wtedy odbija mu się i śpi dalej spokojnie. ![]() Cytat:
Oba są z Fisher Price. Fotki poniżej. Ja kupiłam przez internet, ale w u nas w sklepie też są, więc dziwne, że w polskich sklepach nie ma. Ale w internecie są. Mój pierwszy fotelik na zdjęciu , a właściwie huśtawka, to ta: Fisher Price RainForest K6077 A ta druga fotka, to Fisher Price Deluxe L0539 ale jest jeszcze ten sam w innym kolorze: T4145 Edytowane przez Weronisia Czas edycji: 2010-11-17 o 14:45 |
||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:00.

ale musiałam zobaczyc fotki Waszych maluszków no i poczytać, co tam u Was słychać