|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3091 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze brzuszki coraz większe a Maleństwa coraz cięższe - Styczeń/Luty 2011 cz.I
Cytat:
i musialam wrocic za godzine na drugie pobranie i tez przed tym drugim nie mooglam nic jesc...moglam tylko pic wode niegazowana
|
|
#3092 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze brzuszki coraz większe a Maleństwa coraz cięższe - Styczeń/Luty 2011 cz.I
dziewczynki, Wy tu zawsze jakimiś pysznymi przepisami rzucacie
może ma któraś sprawdzony przepis na kluski na parze drożdzowe lub jak kto woli na buchty drożdżowe?? tak za mną chodzą a w tych sklepowych to są jakieś konserwanty a takie domowe to wiadomo...
|
|
|
|
#3093 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Twoje maleństwo jest starsze od mojego o 4 dni jesli tak ![]() A powiedz jak twoje przygotowania? Co juz masz? I nadal wytrwała...nie znasz płci???Podziwiam...my z nasza ciekawościa byśmy nie wytrzymali;-)
|
|
#3094 |
|
Zadomowienie
|
make_up_istka faktycznie się na Ciebie uwzięli
Ostatnio właśnie z mężem rozmawiałam czy jeśli siedzę na L4 już tak długo to mogą mi zrobić nalot w domu......Stwierdziliśmy, że pewnie tak.....ale żeby komisję lekarska zwoływać???? Przegięcie, chyba rzeczywiście się tam nudzą za bardzo.------------------------------------------------- Sama chętnie przygarnę jakiś sprawdzony przepis na pyzy drożdżowe, bo kiedys robiłam ale mi nie wyszły :/
http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/9042 SARA - Mała Księżniczka http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/13591 KRÓL ARTUR Edytowane przez MARIKA.S Czas edycji: 2010-11-17 o 13:23 |
|
|
|
#3095 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja wczoraj sama do ZUS-u zaniosłam L4, bo miałam dość czekania, aż szanowne księgowe to wyślą z miesięcznym opóźnieniem |
|
|
|
|
#3096 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() :kci uki:
|
|
#3097 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a dla siebie do szpitala to nie mam nic bo się boje że jak kupie koszule to odrazu w szpitu wyląduje![]() a z płcią to na początku było trudno ale teraz to się ciesze że nie znamy i napewno już mnie nie pokusi o to ![]() a termin mam z usg bo każde potwierdzało ten sam termin a że miesiączki miałam długie (nawet do 50dni) czego gin nie wziął pod uwage to mało prawdopodone żeby z OM termin był dobry (11 luty). Ale i tak wiemy że te terminy to takie orientacyjne są
|
|
|
|
|
#3098 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#3099 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do golenia...ja niestety juz mam taki duży brzuszek, że depiluje sie tylko przed wizytami...przed ostatnią dokładnie 25 pażdziernika mąz mi musiał pomóc bo było cięzko..część na czuja..potem mąz łądnie poprawił i było mam nadzieje dobrze...i dziś tez czeka nas wspolna depilacja...bo jutro wizyta..(hmmmm jakie to romantyczne
|
|
#3100 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Na pewno troche oboje sie zmienilismy... Bo nagle z luznego zycia trzeba bylo sie przestawic na odpowiedzialne... Widocznie po prostu potrzebowalismy na to czasu...ja pol roku a TŻ troche wiecej... No ale po to pewnie tez jest ten czas zeby wykorzystac go na rozne przygotowania...i te dotyczace wyprawki jak i te bardziej psychiczne... Wierze, ze jakos to bedzie, bo w sumie nie znam zadngo faceta, ktory by sie odwrocil od swojej dziewczyny i swojego dziecka... Tym bardziej ze moj mnie niby kocha ![]() Moze dlatego tym "Tomaszom" tak zalezy zeby zobaczyc chociaz na tym USG widze to bardzo na swoim przykladzie![]() Cytat:
czyli moze jeszcze sobie spadac Ale Ci robia pod gorke tez bylam przekonana ze to co wystawi lekarz to juz swietosc i nie nalezy tego podwazac...a tu Ci jeszcze ta komisje zwalaja na glowe ;/ ale mysle ze mozesz byc spokojna, bo przeciez masz duze podstawy do tego zeby byc na zwolnieniu
|
|
#3101 |
|
Rozeznanie
|
wróciłam z wizyty ,mam to szczęście że za każdym razem jest w 3D
![]() moja Niunia waży 1100g w 27 tyg. ![]() do tego otworzyła oczka i mam to uchwycone na zdjęciu.Cipulinde też nam lekarz pokazał dokładnie .swoją drogą to ciekawi mnie jak Mariko podchodzisz do swojego porodu jako położna , czy poprzez swoją wiedzę i praktykę jesteś bardziej spokojna , czy mimo wszystko przeżywasz to jak większość z nas i też się boisz ? ![]() a co do Zus-u to w pierwszej ciąży byłam na L4 od 3 miesiąca i komisja przyszła mnie do domu sprawdzić ,ale że mnie nie było ( adres zameldowania był inny z zamieszkiwanym) musieli się oprzeć na opini mojego lekarza.Kazali mu opisać przebieg mojej choroby itd. i wysłać, i na tym się skończyło. Swoją drogą to chyba bym nie wpuściła tak bez zapowiedzi komisji do domu , dlaczego ma mnie badać jakiś nieznany mi lekarz .
Dominik 20.01.2006 Karolinka 11.02.2011 ![]() ![]() Galeria pazurkowa https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=215208&page=23 Edytowane przez Justyna M Czas edycji: 2010-11-17 o 13:42 |
|
|
|
#3102 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
pokaz jakies zdjecie A jak lekarz ma nagrac na plytke to trzeba miec swoja?? I on nagrywa caly filmik na biezaco czy jak to jest?
|
|
#3103 |
|
Raczkowanie
|
hej, ja dopiero nadrobiłam wpisy z weekendu. A na dodatek Mati byl chory troche wiec dopiero dzis poszedł do przedszkola
wiec mam luz i leze...co do ZUS to jakis pomylony to jest system, ja miałam konktrole w 2 tyd chorobowego na poczatk wrzesnia, ale ja jestem na własnej działaln wiec moze dlatego tak szybko. pokazałam łózkjo ze leze, choc mam ze moge chodzic i wiecej nie przyszli i mam nadzieje ze juz sie nie beda fatygowac. Ale uwaga zapis ZUS chory moze chodzic oznacza wyjscia do lekarza, apteki, na badania a nie zakupy w sklepie..... Moj mały kopie okropnie po dole brzucha, uwiebia w cewke moczowa i moje dolne narzady... czasem az mnie skreca z bolu. Pierwszy syn taki nie był, bolało ale nie az tak, a jest teraz mega aktywnym dzieckiem, az boje sie pomyslec co teraz nas czeka ![]() justyna jak przychodza do domu to tylko sprawdzaja czy jestes, nikt nie chce nikogo badac
Edytowane przez Madzia:)) Czas edycji: 2010-11-17 o 13:52 |
|
|
|
#3104 |
|
Zadomowienie
|
mysiopez na trzech ostatnich zwolnieniach miałam właśnie oznaczenie "B" co znaczy, że muszę leżeć
Dlatego się zastanawiałam.....Justyna M ale chyba komisja przychodzi tylko sprawdzić czy jesteś w domu? Bo nie słyszałam, żeby lekarz wtedy jakiś badał......To by było przegięcie ![]() A odnośnie porodu, to ostatnio pisałam tutaj, że się zaczynam bać Może nie panikuje bo jestem spokojną osobą i wiem co robić z racji zawodu.....ale z drugiej strony wiem za dużo, i za wiele przykrych rzeczy widziałam co sprawia, że gdzieś tam w środku się stresuje.....
|
#3105 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3106 |
|
Raczkowanie
|
marika wiesz ja Ci troche wspólczuje, bo ja bym wolała nie miec zadnego porodu za soba i isc tak na pierwszy
poprzednio było rewelacja, poród w 36 tyg wiec nie zdazyłam sie głupot naczytac i poszłam tak na laika choc było łatwo bo tylko 1,5 godziny jakiego bolu, a teraz juz za duzo wiem... ale Ty to juz chyba wszystko wiesz swoja droga ogromne dzieki za fachowa porade na watku, wiele wykorzystam Zus najbardziej chce wyłapac ewentualne tzw wyłuczenia czyli zdyt krotki czas pracy i szybka ciaza, lub zwiekszanie stawki podst ubezpieczenia pod wpływem ciazy
Edytowane przez Madzia:)) Czas edycji: 2010-11-17 o 14:01 |
|
|
|
#3107 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3108 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
zrobiłam zamówienie przez allegro: pieluchy ręcznik itp. wyszło 130 zł. wydaje mi się że nie dużo, dobrze, że lista się skraca... |
|||
|
|
|
#3109 |
|
Zakorzenienie
|
o kurka wodna, ale straszycie tymi komisjami. Ja na L4 jestem od 6-7 tc. na razie cisza. Mam to samo, w dowodzie inny adres, mieszkam gdzie indziej i tylko zapowiedziałam, dziadkom, że gdyby ktoś, coś się pytał, to ma powiedzieć, że mieszkam w innym miejscu i ewentualnie podać mój nr telefonu. Tak więc rodzinka w razie czego przygotowana.
![]() Co do wpisu "B" - oznacza, że jesteś w ciąży, a dalej jest 1 (chory musi leżeć) lub 2 (chory może chodzić)- tzn możesz chodzić, nawet wyjechać w celach leczniczych do rodziny, możesz robić zakupy niezbędne do życia, do lekarza, badania, apteka itd. Ale nie możesz jechać na urlop. Sprawdzone, wyczytane w broszurach ZUS-u!!!!!!!! na stronie głównej Ja mam wpis B i 2 |
|
|
|
#3110 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale Ty masz juz spore zakupy....ja mam niewiele: mam ciuszki ( braki w śpioszkach+kaftanik) łóżęczko po siostrze jeszcze nie wiem w jakim stanie pościel wypelnienie po siostrze i poszewki(ale oczywiscie planujemy kupic nowe, mam smoczek, recznik kapielowy, 2 kocyki, troche skarpetek, szczotke i grzebyk do włosków..jedna grzechotke od cicoi i tyle....jeszcze: wózek, posciel, troche ciuszków, pieluchy, pampersy, kosmetyki, wanienka, aspirator do noska, butelki,termometr, nozyczki do paznokci i wiele innych alcesoriow...aaaa czy ja zdąrze ze wszytskim????
|
|
#3111 |
|
Zadomowienie
|
mysiopez zgadza się
pomerdało mi się z tymi oznaczeniami Mam "B" i "1", więc muszę leżeć ![]() ale może tak jak pisze Madzia: )) robią nalot tylko tym, względem, których maja jakieś wątpliwości..... Ja całe szczęście pracuje od 4 latach na umowę o prace w czasie nieokreślonym tzn. na stałe i jeszcze w państwówce więc chyba nie mam się czego obawiać. Wszystkie składki idą do ZUSu jak się należy i w terminie. Poza tym mam tylko jeszcze 5 tygodni do końca więc spoko ![]() Madzia: )) cieszę się, że choć trochę mogę pomóc Na porodówce trochę się napatrzyłam, ale są tez plusy tego zawodu. Bo przynajmniej wiem czego się spodziewać ![]() Mam nadzieję, że wszystko pójdzie gładko i w miarę szybko, czego WAM WSZYSTKIM też z całego serca życzę
http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/9042 SARA - Mała Księżniczka http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/13591 KRÓL ARTUR Edytowane przez MARIKA.S Czas edycji: 2010-11-17 o 14:15 |
|
|
|
#3112 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale gdybym miala taki porod jak Ty to pewnie bym miala pelno dzieci w przyszlosci Cytat:
no ewentualnie jestem tyle dalej ze mam juz pieluchy tetrowe i flanelowe no i czekam na butelki i podgrzewacz a portfel coraz chudszy...
|
|
#3113 |
|
Zadomowienie
|
a ja oddałabym życie za spaghetti albo za placki ziemiaczane a mam rosoól;(
|
|
|
|
#3114 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3115 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Marika tak myślałam że pewnie przerażają Cię zupełnie inne rzeczy niż większość z Nas , ale to super móc być tak przygotowanym jak Ty.
|
|
#3116 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3117 |
|
Raczkowanie
|
wera poród miło wspominam, o ile mozna tak powiedziec, ale gojenie rany i połóg juz nie tak fajnie
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3118 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:36 ---------- Poprzedni post napisano o 14:33 ---------- make_up_istka jeśli masz L4 ciązowe, to możesz nawet wyjechać, ciężarnych się nie kontroluje, ani nie przeprowadza komisji po 180 dniach od mniej więcej roku
|
|
|
#3119 |
|
Zadomowienie
|
mnie mój na wizyte tylko zawozi i czeka w poczekalni. Na usg - był na 2. prywatnie i raz udało mi sie go wepchnąc do gabinetu, bo lekarz nie chcial się zgodzić..
Dziewczyny jak to jest z PESELEM maluszków. Ja i mąż jesteśmy zameldowani na stałe w innym mieście niż będziemy rodzić - tu mamy tylko czasowe zameldowanie. Więc gdzie odbieram pesel małego, bo akt urodzenia w miescie gdzie rodze.... |
|
|
|
#3120 |
|
Zakorzenienie
|
dobra dziewczynki, zmywam się na wizytę do endokrynologa
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:15.

to taka ironia losu
tak więc wszystko w normie

tak za mną chodzą a w tych sklepowych to są jakieś konserwanty a takie domowe to wiadomo...
Ostatnio właśnie z mężem rozmawiałam czy jeśli siedzę na L4 już tak długo to mogą mi zrobić nalot w domu......Stwierdziliśmy, że pewnie tak.....ale żeby komisję lekarska zwoływać???? Przegięcie, chyba rzeczywiście się tam nudzą za bardzo.

w pierwszej ciazy tez maz ze mna chodzil ale wtedy mial luzniejsza prace i wybiealismy godziny pozno ok 18, 19 nawet. Traz nie mozemy sobie na to pozwolic ze wzgledu na corke. Zazwyczaj sie umawialam na 14 i bylam pierwsdza lub druga (to mi pasowalo bo nie musialam nigdy czekac) ale dzis wyjatkowo na 16, ciekawe jak dlugo bede siedzic w poczekalni
tez bylam przekonana ze to co wystawi lekarz to juz swietosc i nie nalezy tego podwazac...a tu Ci jeszcze ta komisje zwalaja na glowe ;/ ale mysle ze mozesz byc spokojna, bo przeciez masz duze podstawy do tego zeby byc na zwolnieniu

Dlatego się zastanawiałam.....