|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3241 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze brzuszki coraz większe a Maleństwa coraz cięższe - Styczeń/Luty 2011 cz.I
Cytat:
A mój mężuś od poczatku chciał córeczkę...jak stwierdził"Córcię ( bo on tak mówi) to mozna bardziej porozpieszczac a dla synka to by musiał bardziej surowy byc bo ja bym pewnie go bardzo rozpieszczała i by sie bał by z niego mami-synka nie zrobić czy lalusia" tak mi powiedział ![]() Ja jednak miałam przeczucie że bedzie chlopaczyk i zaraziłam tym meża, poza tym wszyscy powtarzali ze bedzie syn bo łądnie wygladam i tak oboje w to wierzyliśmy i jak dowiedzielismy się , że jednak córa to najpierw takie zmieszanie...a teraz.,.... ![]() ![]() ![]() A pierwowrodny syn..by nazwisko nie zaginelo...my tam na 1 dziecku nie poprzestajemy takze..wszystko sie jeszcze może zdarzyć .
|
|
#3242 |
|
BAN stały
|
Dot.: Nasze brzuszki coraz większe a Maleństwa coraz cięższe - Styczeń/Luty 2011 cz.I
dziękuję Wam dziewczyny za odpowiedzi
Wiem, że zdrowie maluszka jest najważniejsze i nie zamierzam protestować, jeśli lekarz faktycznie stwierdzi, że mogę mieć problemy z normalnym porodem, mimo że bardzo chciałabym rodzić sn. Chciałam po prostu wiedzieć czy często się to zdarza przy bardzo wąskich biodrach (miednicy) i co wtedy. Teraz po przytyciu tych 6kg mam w biodrach osiemdziesiąt parę centymetrów... Lekarz będzie robił pomiary ok. 36 tyg. i wtedy dowiem się na pewno co ze mną. Co będzie to będzie, w sumie i tak najważniejsze jest zdrowie Gabrysi. U mnie (odpukać Na niczym się nie moge skupić i albo nie słyszę co do mnie mówią, albo nie myślę co robię i wszystko psuję Co do wakacji - my pojedziemy pewnie znowu na tydzień nad jeziorko, tam gdzie w tym roku, a potem wujek obiecał nam dać klucze do swojego letniskowego domku w Górach Świętokrzyskich - totalna cisza, spokój ![]() wera cieszę się ze się wszystko wyjaśniło. A faceci często faktycznie mają lekkiego hopla na punkcie płci, choć mój TŻ nie był zły, że to nie chłopiec. Śmieje się i mówi, ze kiedyś jeszcze postaramy się o Antosia, ale on czuje, ze drugie dziecko to też będzie dziewczynka, bo u mnie w rodzinie to się same babki rodzą
|
|
|
|
#3243 |
|
Zakorzenienie
|
Wy tu piszecie, że Wasi Tżtowie chcieli mieć pierworodnego i taki "zawód" że córka, a mój to odwrotnie. Mąż chciał dziewczynke (ja chłopca) i był strasznie zawiedziony na początku że to jednak chłopak. Ale teraz jest przeszczęśliwy i co jakiś czas mówi, że strasznie kocha tego stworka w brzucholu
Więc nie ma tego złego, może następna do pary będzie dziewczynka
|
|
|
|
#3244 |
|
Rozeznanie
|
dzisiaj śniło mi się, że mam brzuch cały w rozstępach., które dodatkowo błyszczały!! Jak się obudziłam, to szybko pobiegłam do lustra, sprawdzić, czy przez noc mi się nie zrobiły
![]() ale na szczęście to był tylko sen ![]()
|
|
#3245 |
|
BAN stały
|
Mnie się ostatnio śniło że miałam tak ogromny brzuch że we wszystkich spodniach, nawet ciążowych mi guziki poodpadały
|
|
|
|
#3246 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
poza tym od tamtego czasu zaczal sie zmieniac wobec mnie a jego mama i tak otwarcie mowi nawet jemu, ze jest po mojej stronie, bo sama jako matka niestety musi powiedziec, ze jest jej wstyd za jego zachowanie i to mowila tez moim rodzicom.A co do wizyty to mu zalezalo, ale ja bardziej to wyolbrzymilam i mi sie wydawalo, ze on teraz jest na mnie zly, ze mu przykro itd. a w koncu mi przeciez powiedzial, ze sobie ze mnie zartuje... a ja niestety jego slowa ostatnio dosc mocno biore do siebie... Cytat:
![]() Nie no wiadomo, ze wiekszosc facetow jest normalna i zaakceptuje kazda plec a tak to juz przyzwyczajony ze ma tyle dziewczynek ,to jedna w ta czy w ta to zadna roznica
|
|
#3247 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
|
|
|
#3248 |
|
Zakorzenienie
|
Justyna M nie masz za co przepraszać, bo to twoje zdanie. Moja teściowa też po każdej wizycie ma relację na żywo. Ja zdjęć nie dostaję, więc nie mam co pokazywać, a co do skarżenia na męża nigdy nie zaczynam tego tematu sama, tylko zawsze ona wyciąga ze mnie, a że zna mnie dobrze, to choćby nie wiem jak to i tak nic nie ukryję.
|
|
|
|
#3249 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny, nie moge Was nadrobic znowu, malo pisze, ale i duzo na glowie mam. Walcze z poziomami cukru, ktore mi skacza, a poza tym wczoraj na wizycie okazalo sie, ze mam skrocona szyjke i jeszcze maly glowka na nia naciska, lekarka zalozyla mi pessar, taki krazek podtrzymujacy szyjke. Oczywiscie musze sie oszczedzac, jak najwiecej odpoczywac, a tu w sumie w kolko cos do zalatwienia.
Powiedziala, ze gdyby nie to ustrojstwo, to musialabym lezec w szpitalu, wiec to jedyne pocieszenie. Ale dziwnie sie czuje z tym srodku Czy ktoras z Was tez ma cos takiego? Na domiar zlego, nie mozemy znalezc z mezem mieszkania, a musimy sie wyrobic do konca roku, bo chcemy wziac kredyt z rodziny na swoim, ktora z koncem roku konczy tez mozliwosc wyboru mieszkania na rynku wtornym. A przedwczoraj znalezlismy idealne mieszkanie to nas jakas baba przelicytowala, ehhh. Jeszcze u meza w pracy jakas kiepska atmosfera, tez chodzi przez to taki struty, takze po prostu wszystko na raz. Juz nie wspomne o tym, ze z wyprawka w lesie jestem. |
|
|
|
#3250 |
|
Zakorzenienie
|
kurcze dziewczyny ale u mam listopadowo-grudniowych lecą te porody jak woda
|
|
|
|
#3251 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny gotujące, dajcie jakiś sprawdzony przepis na racuchy
![]()
|
|
#3252 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Moja kuzynka wyjechała nad jezioro z malutkim 4 miesięcznym synkiem i była makabra Cytat:
Co do zimy to miałam nauczyć TŻ jeździć na nartach ale musimy to odłożyć i chyba będzie się uczył dopiero razem z córeczką Cytat:
![]() a co do grzańca to od tego roku na stokach ma byc ewidentny zakaz sprzedaży alkoholu bo za dużo wypadków na stoku tzn że pijani wjeźdżają w trzeźwych Cytat:
|
|
#3253 |
|
Zadomowienie
|
ja racuchy robię w sumie na oko z racji dużej ilości "zainteresowanych jedzeniem"
ale na początku robiłam w takich proporcjach:- 0.5l mleka - 2 jajka - mąka (tak by było ciasto dość gęste) - 0,5 łyżeczki sody lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - ja dodaję jeszcze odrobinę aromatu śmietankowego - są takie...mm i pachnące- 2 jabłka - 1-2 łyżki cukru Białka ubić osobno, mleko+żółtka+cukier i sól zmiksować na gładko...dodawać po trochu mąki aż do momentu zgęstnienia masy. Dodać sodę/proszek do pieczenia. Ach no i dodać białka do tego .Kładziemy łyżką na patelni i ja kroję jabłka w plasterki i kładę te plasterki na tym "kleksie" - inni kroją jabłka lub trą i mieszają w cieście i kładą już taką gotową masę na patelnię - ja nie przepadam za taką wersją .Czasami zapominam ubić białka osobno - nie jest to grzechem bo i tak wszystkim smakują
|
#3254 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ooo dzięki za info. SR zaczyna mi się w przyszłym tygodniu, więc nie omieszkam zapytać co i jak
|
|
|
#3255 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#3256 |
|
Rozeznanie
|
Mąż dziś znów jakąś nagrodę odebrał w związku z czym zostałam zaproszona do herbaciarni
Zajrzę wieczorkiem
|
|
#3257 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ale już niedługo ![]() baw się dobrze
|
|
|
#3258 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A msymy chodzili do SR w Evimedzie-ogolnie jestem zadowolona-ale cos czuje, ze najwiecej pytan, ktore moglam zadac wyjdzie i tak po porodzie czyli w praniu jak to sie mowi ![]() A przepisa na ogorkowa podasz? - bo ja chetnie sama bym wszamala taka ![]() A dzisiaj mam pomidorowke po wlosku na obiad a na deserek ciasteczka francuskie z czekolada... Dobra znikam na chwile..trzeba rzeczy z prania poskladac...
|
|
#3259 |
|
Zadomowienie
|
ja spadam do SR i potem do rodziców tak więc do jutra
NIE PISAĆ ZA DUŻO
|
#3260 |
|
Raczkowanie
|
HURRRAAAAA udało sie posprzątane, pranie wstawione i obiadek już powoli wkłada sie do gara. Muszę iśc na zakupy ale tak leje że strach wyjśc z domu. Kurtka którą miałam właśnie na taką pogodę deszczówka kończy mi sie na połowie brzucha dziwnie to wygląda, tragedia. Chyba trzeba zacząc zamawiac codzienne zakupy przez internet tak jak z all
|
|
|
|
#3261 |
|
BAN stały
|
Rany, nie strasz jeszcze
Ja dziś zaliczyłam udane łowy w lumpku (dla siebie wełniana krótka spódniczka i tunika, a dla małej maskotka - mały Kłapouchy z Disneya - oraz żółte spodenki "pumpy" welurkowe i błękitne ogrodniczki) a miałam już nie kupować...U Was też tak leje? Już nie mogę patrzeć na pogodę za oknem. Cały dzień chodzę śnięta... A dziś nadrabiamy zeszłotygodniowe zajęcia SR, więc wieczór znowu zajęty. Zostały jeszcze tylko 3 zajęcia, a szkoda ![]() ---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ---------- U mnie "racuchy" się mówi na takie coś a la pączki, też drożdżowe, kładzione łyżką na głęboki tłuszcz (więc nie są płaskie, czasami wychodzą tylko śmieszne kształty) a potem nadziewane dżemem za pomocą strzykawki i posypywane cukrem pudrem. To o czym pisze JeSuis to u nas po prostu mini naleśniczki z jabłkami
|
|
|
|
#3262 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ostatnio zjadłam połowę porcji sama. Odchorowałam zgagą, ale warto było
|
|
|
|
|
#3263 |
|
Zadomowienie
|
takie drożdżowe też są dobre
ale nie lubię zabawy z drożdżami więc robię takie jaki przepis podałam
|
#3264 |
|
Zadomowienie
|
A ja juz obiadek mam gotowy. Z racji mojej nowej diety lekkostrawnej ktora muszę stosowac dzis zrobiłam na obiadek ryż z gotowanym mięsem i gotowanymi warzywami...mało przypraw, pewnie nie bedzie zbyt smaczne..ale ucieszyłam sie bo mąz stwierdziłze jemu tez przyda sie taka dieta i chetnie skorzysta...wiec nie bede musiala gotowac 2 obiadów
![]() Macie jakies pomysły na takie dania lekkostrwane na obiad? Na jutro planowałam rybe..ale jak nie moge smażónego to jak ją przyrządzić...z jakims sosem..zapiec w piekarniku...bo jak ugotowac rybe???Przeciez nie w wodzie chyba ![]()
|
#3265 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale nie znam niestety przepisu babci - ona wszystko na oko robiła.
|
|
|
|
|
#3266 |
|
Zadomowienie
|
u mnie racuchy to gęste ciasto naleśnikowe które łyżką kładzie się na patelnie i na to plasterki jabłek, pychota
z cukrem pudrem oczywiście
|
|
|
|
#3267 | |
|
Rozeznanie
|
mysiopez, dziękuję
ja znalazłam taki przepis na wielkim żarciu i ma, uwaga!, 20 podstron pozytywnych komentarzy (na każdej podstronie chyba z 10 komci). Składniki 2 1/2 szkl. mąki (1/2kg) 2 jaja 1 1/2 szkl. mleka 2 łyżki cukru 3 dag drożdży sól olej do smażenia racuchy drożdżowe z małymi dziećmi - dla moich 3 chłopaków i dla mnie robie z podwójnej porcji.Drożdże rozkruszyć , posypać cukrem. Mleko podgrzać , dodać do drożdży wymieszać. Jaja wybić, lekko osolic. Dodać do drożdży mąkę i jaja i wymieszać(robię to drewnianą gwiazdką). Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Smażyć racuchy na rozgrzanym, tłuszczu z obu stron . Moja uwaga!! tłuszcz nie może być za gorący, bo racuchy zaczną się przypiekać a w środku będą surowe. Osobiście leje na patelnię sporo oleju tak 1-1 1/2 cm. Lepiej wtedy wyrastają i smażą się. UWAGI: czytając komentarze, zwróciłam uwagę na to, że niektórym ciasto wychodzi za gęste innym za luźne. Na to nie ma rady-wszystko zależy od mąki, której używacie(raz jest bardziej wilgotna, raz sucha).Moje z reguły ma konsystencję...no właśnie jak to opisać?? Dobrze wyrobione odczepia się od drewnianej łyżki pozostawiając tylko kilka "kłaczków" ciasta.Najlepszą jest metoda prób i błędów i wtedy mąkę dodaje się tak naprawdę na oko. dziękuję za tak wspaniałe komentarze i życzę smacznego!! a Wasze pomysły na modyfikację przepisu bardzo mi się podobają i sama z niektórych już korzystałam ![]() ---------- Dopisano o 15:18 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ---------- a zauważyłam, że sporo z Was ma w profilu zdjęcie swojego brzuszka. zazdroszczę, bo mnie nie ma teraz kto zrobić. A tak miałam robione co 2 tygodnie, mąż robił buuuuuu. ale zrobi jak wróci nadrobię sobie jakąś fajną sesją![]() ---------- Dopisano o 15:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:18 ---------- Cytat:
http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cwn152n2pkwo6.png Edytowane przez hawea Czas edycji: 2010-11-18 o 15:22 |
|
|
|
|
#3268 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie ok szyjka:twarda, nieskrócona, zamknięta
Zakaz dalszych podróży i "bez szaleństw" Krótkie L4 bo do 9.XII, będzie 9 miesiąc!!!! Obliczy wszystko i ustalimy termin CC.W pracy stwierdziły, że wyglądam na 6 miesiąc;-) Jutro biorę się za dekorację pokoju małej
|
|
#3269 |
|
Zadomowienie
|
no to gratuluje!
|
|
|
|
#3270 |
|
Konto usunięte
|
Cześć mamusie
Czytam na bieżąco ,ale jakoś nie mmam weny na pisanie kiepsko sypiam w nocy po 5/6 razy na siku i te sny.... dzisiaj śniło mi się że byłam w mojej podstawówce i jakaś laska chciała mnie pobić, oczywiście się nie dałam.Uciekałam po tej szkole bo mnie goniła z jakimiś bandziorami ...Uciekłam do sali geograficznej i chciałam wyjść przez okno a tam krata ! I ZONK jak ja się z brzuchem tam przecisne... aaaaaa, Ja nie wiem skąd te sny ... ![]() Aha no i zaczęłam wkońcu prać ciuszki dla małej ,nie wiedziałam że tyle tych pralek wyjdzie ,piore już drugą a tu końca nie widać Oczywiście witam nowe mamusie Werka - gratuluje córci póki co więcej chłopaczków ....Lilijka czekamy na kolejną babeczkę (żarcik) |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:37.

jak to lekarz powiedział: coś mu tam dynda między nogami
. Wszystkie pomiary prawidłowe, mały leży główką w dół, i miał skrzyżowane nóżki haha
.

Czy ktoras z Was tez ma cos takiego? 

myslalam żeby ewentualnie jechać tylko popatrzec ale nawet grzanca sie napic nie mozna
ale zrobi jak wróci