|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#481 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010
Co do tego Enfamilu to sie zastanawialismy czy małemu nie podac(probowalismy chyba z 4 rozne mlecczka ale niestety kazde zapychalo malego i mial zaparcia wiec od razu przeszlismy na bebilon comfort...i tez płacimy za puszke ok 24zł i starcza nam teraz na 3-4 dni
takze wydatek spory.
|
#482 | ||
|
Zakorzenienie
|
Vikiculien witaj wśród mam
![]() Problemy z laktacją miała chyba większość z nas, więc możemy cię tylko wspierać, żebyś się nie poddawała. Mój Pascalek ma już 6 tygodni, a ja od wczoraj zaobserwowałam zmniejszenie się laktacji i tez się tym martwię. Ale nie poddaję. Mi w szpitalu kazali pobudzać piersi laktatorem co 2-3 godziny, nie rzadziej. I każdego cycka po 10 minut. Mam laktator, więc chyba znowu będe nim pobudzać piersi, bo koniecznie chcę dalej karmić. Z tego co ja kojarzę to właśnie zastój inaczej nawał pokarmu jest bezpośrednią przyczyną zapalenia piersi. Ale nie zawsze zastój czy nawał kończy się gorączką czyli zapaleniem. Ja zastój miałam przy każdym moim dziecku i wiem jak to potwornie boli i jakie piersi są twarde i gorące. Ale przy tym gorączki nie miałam nigdy. Cytat:
Generalnie jest tak, że dzieci karmionych wyłącznie piersią się nie dopaja. Jak chce się dziecku pić, to się przystawia do piersi. Nasz pokarm i jedzenie i picie Nawet w upały nie trzeba dopajać.Cytat:
A co do sklepów, to skoro masz BabyOne, to najlepiej sobie tam pojedź, bo wg mnie to najlepiej zaopatrzony sklep dziecięcy. No i możesz sobie wszystko podotykać itp. Ja najczęściej jadę pooglądać, pomacać, a kupuję przez internet, bo jest dużo taniej No ale skoro dostałaś taki fajny Gutschein, to nawet bym się nie zastanawiała i tam kupiła. Ten leżaczek Deluxe kosztuje w tym sklepie jakieś 70 Euro, a ta huśtawka coś koło 170 Euro. A z ubieraniem to chyba każde dziecko tak ma, że się drze w trakcie ubierania. Mój Pascalcio czapkę jeszcze przeżyje, ale gorzej z kurteczką. On nie cierpi gdy robi się mu coś na siłę przy rękach. Złości się okropnie. Ja właśnie wróciłam z zakupów w jednym sklepie dzieciowym. Musiałam oddać kurteczkę do reklamacji bo odpadł jeden zatrzask. Nie było już takiej samej, więc wzięłam 2 w 1 czyli kurteczkę z dopinanym dołem jak od śpiworka. Tym razem wzięłam ze śliskiego materiału jak normalne kurtki. Bo ta wcześniejsza kurtka była w środku bawełniana i ciężko się wkładało rączki. A tu jest śliski materiał, więc nie powinno być problemu. No i wkurzam się strasznie na te rozmiary. Wzięłam najmniejszą kurteczkę, a jego rączki kończą się w miejscu gdzie w kurtce są łokcie. Jakieś krótkie łapki ma mój syncio ![]() Lecę karmić młodego, bo mi cycki dają znać, że już pora ![]() Ishka jeszcze chciałam się ciebie spytać, czy jest jakieś mleczko gęściejsze niż normalnie? Wiem, że te z symbolem PRE są bardzo rzadkie. Mam AR, to jest okropnie gęste, a jakie jest pomiędzy? Bo zastanawiam się nad dokarmianiem Pascala w nocy. On nie najada się moimi cyckami i chyba dlatego budzi się tak często. Pomyślałam, że po cycku dam mu jeszcze butelkę innego mleka. Ale to moje AR robi się 7 minut bo musi zgęstnieć i nie można go przygotować wcześniej. To samo tyczy się zagęstnika. Więc w grę wchodzi tylko jakieś normalne mleko. Jakie ty byś poleciła? Edytowane przez Weronisia Czas edycji: 2010-11-18 o 15:55 |
||
|
|
|
#483 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja karmię w każdej pozycji, spod pachy, na leżąco, na rękach.... mam tego rogala do karmienia, super sprawa, jest mi wygodnie Cytat:
Cytat:
kurde mam nadzieję, że sie unormuje.
|
|||
|
|
|
#484 |
|
Zakorzenienie
|
Weronisia, to co napisalam tot ylko moje zdanie, nie chodzi mi o to,ze nie chce czytac Twoich wskazowek - bo sa cenne i przydaja sie nam, moze jestem przewrazliwiona,ale chodzilo mi tylko i wylacznie o sposob w jaki napisalas o... serze
![]() Moja mala nie robi 3 dzien kupy- juz moglaby zrobic bo sie wykonczymy
|
|
|
|
#485 |
|
Dragonfly
|
nie powinnas dawac mu smoka,bo jak swoj odruch ssania wyladuje na smoku- to bedziesz miala wlasnie problem z przykladaniem dziecka do piersi-mam podobno rewelacyjna ksiazke o laktacji i tam o tym pisze..Wlasnie ja czytam i musze przyznac ze to byl madry wydatek bo i mam pokarm i mala przestala ranic mi brodawki
|
|
#486 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#487 |
|
Wtajemniczenie
|
U nas nareszcie pojawiła się kupka
|
|
|
|
#488 |
|
Kici kici miau miau
|
kurcze a ja czytam "Jezyk Niemowlat" i tam propaguja podawanie smoka
|
|
|
|
#489 |
|
Dragonfly
|
"warto karmic piersia" magdalena Nehring-Gugulska,korzystaja z niej w poradniach laktacyjnych
http://allegro.pl/dla-dzieci-medela-...307729855.html ja na pewno popelniam bledy tez ale czuje sie troche pewniej...Moze naprawde uda sie uratowac u Ciebie laktacje-nie zniechecaj sie jeszcze poki nie sprobujesz Ja bylam nastawiona hmmm mniej pozytywnie co do tego i dodatkowo co sie wkurze to mi sie cos pier... np mleko nie wyplywalo i mala sie wkurzala bo glodna,a ja jeszcze bardziej nerwowa ze mi dziecko z glodu placze...I kolki tez byly przez trzy pierwsze dni-masakra Dzisiaj bylam z tztem zalatwic w innym miescie akt urodzenia(ze slubu nie mamy to musielismy razem),mala nakarmilam(wydoila mnie jak krowe),zostawilam pod opieka babki plus znajomej ktora byla polozna kiedys(i opiekowala sie malutka tesciowa,pomagala przy opiece nad tztem a teraz miala pod opieka jego corke heh)..Mala odpadla po karmieniu jak dentka i spala przez 4 godziny opiekunka musiala sprawdzac czy to dziecko aby na pewno oddycha---------- Dopisano o 18:40 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ---------- Tez wlasnie czytam i korzystam z czesci a to co kloci sie z moja ksiazka o laktacji odrzucam...jezyk niemowlat jest o tyle dobry,ze placz przestal mnie przerazac i spokojniej podchodze do dziecka..Pomysl ze jak przyzwyczaisz do smoczka to co wypadnie w nocy z buzi to bedzie ryk i tak nawet przez dwa lata..ja swoje wyrzuce
|
|
#490 |
|
Zadomowienie
|
Weronisia Dobrym mleczkiem i specjalnie dla dzieci ktore sa wiecznie glodne jest Humana 1 Plus
to jest mleczko specjalnie zeby wydluzyc czas miedzy karmieniami. Mielismy takie tylko niestety mojego małego bardzo zapierało ale na niego prawie wszystkie mleczka tak działają wiec on ma do tego predyspozycje pewnie po mnie bo tez za dziecka mialam z tym problemy ![]() To mleczko jest tez gęściejsze troszke od zwykłych i bardzo dobre w smaku i podejrzewam ze dostaniesz Humane bez problemu tam u Was ![]() Reszta dziewczyn karmiących piersią....Wasze dzieci mogą czasem nie robic nawet do tygodnia kupki i to jest normalne tak samo jak po kazdym karmieniu jak robia to jest normą i raz na pare dni to tez norma. Chyba ze bardzo płaczą i pręża i probuja zrobic a nie moga zrobic to wtedy jest cos nietak.
|
#491 |
|
Kici kici miau miau
|
moja i tak wypluwa smoczka
i placze tylko praktycznie jak chce jesc, chociaz od paru dni od 17-18.30 marudzi i nie chce spac. |
|
|
|
#492 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() naplakala sie, ale w koncu zrobila - mam nadzieje,ze noc bedzie spokojna, |
|
|
|
|
#493 |
|
Kici kici miau miau
|
moge jeszcze pomeczyc?
kootek, czy Bebilon Comfort jest rzeczywiscie gestsze? bo czytalam ze nie chce zbytnio leciec przez smoczki 0+ a my mamy takowy wlasnie z TT. |
|
|
|
#494 |
|
Zadomowienie
|
Ranka my pijemy bebilon comfort juz miesiąc. Jest gęstrze od pozostałych mleczek, ale leci nam spokojnie przez smoczki TT bo takich używamy. Natomiast trzeba poczekać około 7 do 10 minut żeby dobrze sie rozpuściła skrobia która jest w nim zawarta (to właśnie ona zagęszcza mleczko ) i wtedy leci przez smoczek
|
#495 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny ratunku
jak sobie poradzić z kolkami u 2 tygodniowego maluszka karmionego piersią ??? Nic takiego nie zjadłam czego nie było mi wolno...
|
#496 |
|
Wtajemniczenie
|
M25, probowalas termoforka, kropelek na kolki, czopka? Masazu brzuszka, rowerka nozkami? Niby czasem pomaga gdy mama karmiaca pije herbatki razem z tymi kropelkami na kolki.Dzis znalazlam te informacje na niemieckim forum.
Kolki to jedna z rzeczy, ktorych naprawde sie boje.Czlowiek jest w sumie bezsilny. Edytowane przez De28 Czas edycji: 2010-11-18 o 23:52 |
|
|
|
#497 |
|
Zakorzenienie
|
moja ma kolki
![]() wlasnie dostala czopek. pije tez koperek i czasami do picia jej daje Lacido - taki probiotyk. Bidulka meczy sie , prezy i piszczy , a mi serce peka. |
|
|
|
#498 |
|
Dragonfly
|
albo moze grzanie brzuszka suszarka do wlosow,przyciaganie kolanek do brzuszka,kladzenie dziecka na swoim brzuchu lub brzuchu meza...
|
|
#499 | ||||
|
Raczkowanie
|
Och, co za noc!! Ani ja ani TZ nie wyspalismy sie, chyba bedziemy dosypiac w ciagu dnia. Mala nie chciala usnac, nawet chodzenie i hustanie ledwo pomagalo. A to wszystko chyba wynikiem tego ze wybralismy sie na wycieczke w gory. Prawie caly dzien spedzilismy w samochodzie, a mala byla bardzo grzeczna bo uwielbia jezdzic samochodem, szczegolnie po wertepach. Byle jej sie glowa trzesla, wtedy jest ok. Po powerocie do domu postanowila odplakac co swoje i odmawiala pojscia spac. No bo kto by chcial isc spac po prawie calym dniu spania
Ja bylam juz tak padnieta ze krotko po polnocy usnelam i juz nawet nie slyszalam jej placzu. Wtedy TZ musial sobie sam radzic. Potem obudzila sie ok 3 do karmienia i znowu nie chciala usnac. Po porannym karmieniu o 6 bylo juz ok. Teraz za to ja nie moge usnac, bo juz widno na dworze..Cytat:
Cytat:
. A jak sciagam laktatorem z jednego cyca i podstawie w miedzyczasie butelke pod drugi, to z tego drugiego nakapie samoczynnie nawet 30ml (rekordem bylo 40ml!!) Kupilam sobie wkladki wielorazowego uzytku bo stwierdzilam ze na jednorazowe nie wydole, ale okazalo sie ze te wielorazowe szybko przeciekaja ![]() Cytat:
Cytat:
)Dziewczyny karmiace piersia. Czy macie tez tak ze jedna piers produkuje wiecej mleka niz druga? U mnie prawa jest 2 a nawet 3 razy wydajniejsza od lewej. I to pomimo moich wysilko w stymulowaniu tej drugiej |
||||
|
|
|
#500 |
|
Wtajemniczenie
|
Powiem Wam, że gdyby Hani tak zostało przesypianie nocy, to byłoby super. Od poczatku budzi sie w sumie 2 razy po 15 minut- zasypia ok 22:30 ( późno), potem ok 2 pobudka, biorę ja do łózka, ssa z 15 minut, zasypia, budzi się ok 5- ssa 15 minut i spi do 8:30. Przed każdym karmieniem zmiana pieluszki, zawsze w nocy raz duuuza kupa i siku.
Hania nie ma problemu z kupa- odpukać. Ale wiem, że pomaga kładzenie dziecka na brzuszku z podwiniętymi nózkami- taka żabka.
RĄCZKI MALUTKIE, A CHWYCIŁY ZA SERCE NA CAŁE ŻYCIE... TRUDNO UWIERZYĆ, ŻE CIĘ NIE BYŁO... Edytowane przez 79 Marta Czas edycji: 2010-11-19 o 07:51 |
|
|
|
#501 |
|
Raczkowanie
|
och dziewczyny u nas też jakis mały sukces, poprzez pobyt w szpitalu maluch spał cały czas ze mną w łóżku, bo tam mieli te dziwne "akwaria" i miałam opory przed wlożeniem tam dziecka, bo mi jakoś go żal było. Pierwsza noc w domu też na zaklimatyzowanie przy mnie ale wczoraj stwierdziłam, że TŻ przyjeźdża i miejsca dla niego w łóżku nie będzie, wiec przyuczanie czas zacząć. No i udalo się
![]() A dziewczyny co karmią piersią, czy podawanie również naturalnego pokarmu ale przez butelke nie zaburzy ich odruchu ? Artyska powiedz, co piszą w tej mądrej książce? Aha, i jeszcze jedno, dziewczyny, czy wasze dzieci też tak często mają czkawkę? Mój Jasiek to czasami i dwa razy dziennie, nie zawsze po karmieniu, czasami po spaniu po prostu. |
|
|
|
#502 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() czkawkę też ma codziennie, w szpitalu mi powiedziano, że to zupełnie naturalne i żeby tego nie analizować
|
|
#504 |
|
Zakorzenienie
|
hej, w koncu mam troche czasu zeby was nadrobic, widze ze też nie za różowo macie :/ n cóż, musimy sobie jakoś poradzic z naszymi malństwami
![]() wczoraj bylismy na szczepieniu, wzieliśmy tą skojarzoną szczepionke kosztowała 180zl, nawet nie bylo tak źle, troche plakal ale szybko mu przeszło, bedziemy szczepic jeszcze na pneumokoki ale na rotawirusy nie michałkowi zmieniliśmy mleczko na bebilon pepti, zobaczymy co z tym brzuszkiem, kleimy przepukline a jak wychodzi to ją wmasowuję do srodka i juz nie ma takiego strasznego płaczu, lekarz kazał nam mu podawac viburcol 2 razy dziennie i widze ze jest spokojniejszy karolina moj mały ma 3-4 razy dziennie czkawke, a najbardziej jak mu sie odbije głośno to od razu czkawka
|
|
|
|
#505 |
|
Wtajemniczenie
|
kolki- katastrofa, ja miedzy innymi z ich powodu przestalam karmic piersia i przeszlam na bebilon pepti
|
|
|
|
#506 |
|
Raczkowanie
|
dzięki dziewczyny za odpowiedź, ta czkawka to chyba bardziej męczy mnie niż jego, bo jak tak czka jak gumowa zabawka dla pieska to mnie się serce kraje.
Póki co u mnie malec sie chyba najada, ale własnie z powodu takiej obfitości w pokarm chciałam trochę odciągnąć i podać mu później, ale może zrezygnuje narazie, skoro jest dobrze, to nie będę szukać lepszego. |
|
|
|
#507 | |||
|
Dragonfly
|
Cytat:
Cytat:
)Moja czka jak najeta,nawet w tej chwili Caly dzien wczoraj spala jak aniolek,a od polnocy do 3 nie dala w ogole..Tz spal tak kamiennym snem,ze nawet noga nie poruszyl jak ona tu "spiewala" ---------- Dopisano o 09:57 ---------- Poprzedni post napisano o 09:51 ---------- lodowka 4st-2-5 dni dla donoszonych,48 godzin dla wczesniakow,zamrazarnik wewnatrz lodowki:2 tygodnie dla donoszonych,tydzien dla wczesniakow ![]() ---------- Dopisano o 10:03 ---------- Poprzedni post napisano o 09:57 ---------- Cytat:
..z butelkami generalnie jest tak,ze jak dziecko wyladuje odruch ssania to tez nie bedzie tak ladnie pobudzac piersi i laktacja moze sie obnizyc-dlatego ja kupie ten kubeczek,nie kosztuje duzo..mam butelki TT ale sie bojeJestem ciekawa jakie macie laktatory i jak sie sprawdzaja?Bo mi kupili TT i calkiem fajny on jest
|
|
|
#509 |
|
Zadomowienie
|
W lodówce chyba dobę, ale można zamrozic i trzymac kilka miesiecy w zamrazarce- przydaje sie w razie awarii, gdy wyjdziesz z domu, a zostawionego mleka okaże się za mało, w razie choroby w ktorej bierzesz szkodliwe leki czy jak już zechcesz przestac karmic, to jeszcze przez jakis czas mozna podawac mleczko mamy itd. Ja jak czuję, że mam trochę nadprodukcji, to ściągam i mrożę. Wczoraj była u mnie położna i pokazała mi fajne sposoby karmienia piersią- już zapomniałam, że tak można. TEraz karmie na poduszce, tak tradycyjnie, na leżąco mi niewygodnie i mam za duże piersi. A położna pokazała karmienie spod pachy- głowa dziecka przy piersi, a nogi i brzuch pod pachą i przy twoim boku i krzyzowe- odwrotnie do tradycyjnego. W sumie to mnie przekonała, zeby karmic na rozne sposoby, bo pobudza się i uaktywnia wszystkie kanaliki i dziecko uczy sie dobrze chwytac z roznych pozycji. Ogólnie bardzo mi się spodobała, była bardzo miła i nie spieszyła sie nigdzie- powiedziała o antykoncepcji, obejrzała mi piersi, brzuch, krocze, obejrzała Helenkę i sprawdziła, czy dobrze chwyta przy karmieniu. Naprawdę byłam pod wrażeniem tej wizyty. Mam pytanie- czy Wy też się bardziej pocicie teraz w połogu? Ja w nocy jestem mokra jak szczur- mąż mi musi podawać reczniki papierowe, zebym sie osuszyła. Położna mi powiedziała, ze to sposob na pozbycie sie wody, ktora sie nagromadzila w czasie ciąży, ale mnie przeraza intensywność tego zjawiska. Poza tym mimo, ze biorę prysznic 2 razy dziennie, to czuję nieprzyjemny zapach potu- nigdy tak nie miałam. Nie chcę stosować antyperspirantów,żeby nie blokowac tej wody , co to ma ze mnie wyjść, a pisikać sie zwykłym pod pachę też nie chcę za mocno, bo to blisko piersi i nie chcę, żeby mała wdychała tę chemię. W związku z tym wstyd mi przed samą sobą, ale jak jestem sama z mała, to smierdzę ![]() Kilka razy dziennie przecieram sobie pachę chusteczką do pupy, ale to niewiele daje. Normalnie nie mogę sie doczekać noramlności. JEdyny plus tego pocenia, to to ,że przez ostatni tydzien zeszło ze mnie 2 kg- zostało mi 8 do zrzucenia. |
|
|
|
#510 |
|
Dragonfly
|
Sylwia ja sie nie poce,bo stracilam duzo krwi w czasie porodu(chyba przy tym lyzeczkowaniu),no i chyba nerka mi sie odblokowala,to czesciej biegalam do lazienki..Po dwoch dniach obwody mialam minus dwa cm
![]() De tak,tylko ze ja jeszcze tego nie robilam,kiedys grzali w goracej kapieli wodnej no nie?
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:04.

takze wydatek spory.
Tomuś 

Nawet w upały nie trzeba dopajać.
kurde mam nadzieję, że sie unormuje.

opiekunka musiala sprawdzac czy to dziecko aby na pewno oddycha

Ja bylam juz tak padnieta ze krotko po polnocy usnelam i juz nawet nie slyszalam jej placzu. Wtedy TZ musial sobie sam radzic. Potem obudzila sie ok 3 do karmienia i znowu nie chciala usnac. Po porannym karmieniu o 6 bylo juz ok. Teraz za to ja nie moge usnac, bo juz widno na dworze..