|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3301 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze brzuszki coraz większe a Maleństwa coraz cięższe - Styczeń/Luty 2011 cz.I
Cytat:
nie ogladalam porodowki i chyba nie bede. nie mam jak i z kim. ja jadlam na obiad pierogi mamusi
|
|
|
|
|
#3302 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze brzuszki coraz większe a Maleństwa coraz cięższe - Styczeń/Luty 2011 cz.I
Cytat:
Wybacz łakomej mamusi Zaraz sobie obejrzę ten leżaczek z Fishera o którym piszesz, bom jeszcze niezdecydowana. A karuzelka też wydała mi się super Już zamówiona!
|
|
|
#3303 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a porodówki jade zobaczyc w grudniu bo mam 4 szpitale do wyboru i nie moge sie zdecydowac saj goraca czekolada chyba zaczełam sie robic bardzo zachciewna
|
|
|
|
|
#3304 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
ja kupiłam jedną paczkę 1 i 2x2jki. dostane jeszcze jedną paczkę 2 od kuzynki, bo jej nieodpakowana po synku została. a w poniedziałek ide zwiedzać porodówkę. Trzeba mieć fartuch za 12 zł! czyli 24 bo dla meża równieź.. Lekarz ze szkoły rodzenia powiedział, ze nie bedziemy się bać porodówki, bo będziemy ją znać ![]() a my właśnie z mezem ciasto robliśmy ja dodawałam składniki a on ucierał ciasto czekoladowo-pomarańczowe. debiut w pieczeniu tego ciasta.
|
||
|
|
|
#3305 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
http://www.alleprezenty.pl/prezent-981800 konkretnie ten bo tych bujaczków to sporo jest ![]() Marlena - ja kupiłam pampersy 1 jedna duża paka (78 szt) i 2 jedna duża paka
|
|
#3306 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam 2 i mała paczkę-49 jedynek.
U mnie weekend otwarty na porodówce, ale co mi tam jak jeszcze niewykonczona, wiem, że będzie fajna bo nowiutka, 2 os+łazienka Polecam bujaki ARTI polskie, jakby kopie Fishera, połowa ceny, a bdb- siostra ma;-) http://allegro.pl/listing.php/search...=0&string=arti A jak podoba Wam się mata Rain Forrest FP- tez jest polska-prawie identyczna, a tania;-) http://allegro.pl/mata-edukacyjna-3w...320449062.html oryginał: http://allegro.pl/fisher-price-mata-...316216610.html May dostać od mojej babci leżaczek Bright Star-mamie pokazałam, które mi sie podobają;-)
|
|
#3307 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
wypasiony ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#3308 | |||
|
Wtajemniczenie
|
to dobrze, przynajmniej mogę nadrobic
![]() Cytat:
Cytat:
Ja tam ostatnio jakąś z bakaliami zamówiłam (pychaaaa) a mąż z chilli ![]() Cytat:
![]() A ja dziś obiadu nie miałam - wróciłam padnięta z pracy i zjadłam parówki cielęce i bułkę dyniową, mąż także...jutro coś zrobię, bo mam wolne... Jutro do gina jadę po 8:00, muszę wcześnie wstac i też mam lekkiego stresa...
|
|
#3309 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
chilli
|
|
|
#3310 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3311 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Szczególnie jak pomyślałam że ja naszą królewnę będę w starym wozić... Ale cóż szkoda kasy ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3312 |
|
Zakorzenienie
|
oo to gratuluję męża
mój to ewentualnie się przydaje do miksowania.. bo ostatnio nawet popsuł czekoladę, jak roztapiał nad wrzątkiem :/
|
#3313 |
|
Wtajemniczenie
|
właśnie wcinam kaszkę mannę na mleku, waniliową z suszonymi śliwkami i sokiem malinowym...mniam
Oczywiście musiałam zrobic dwa razy, pierwszą przypaliłam (jak nigdy!). Normalnie zły dzień dzisiaj mam, wszystko mi leci z rąk
|
#3314 |
|
Zadomowienie
|
a karuzelę "Wyspa Marzeń" kupowałyście na ALL czy w sklepie? po ile ?
jednak nie dałam rady pojechać do rodziców ubolewam strasznie bo tęsknię za pieskiem i tatą...mamą też choć ją widziałam 2dni temu. Jestem jakaś taka rozlazła.W SR zaczął mnie pobolewać brzuch i zajęcia miały trwać do 20 więc uznałam że bez sensu się tłuc, lepiej odpocznę trochę. Zajęcia dosyć ciekawe choć grupa...jakaś SMĘTNA straszliwie. Wszyscy grobowe miny....nastawieni na poród najzwyklejszy itp itd. Babeczka opowiadała o lewatywie a laska mówi "no a jak nie wypróżnimy się wcześniej ani nie wykonamy lewatywy to co?" ... a babka zdziwiona "no wie Pani jakby to powiedzieć...oddacie stolec podczas porodu" dziwne pytanie... :P---------- Dopisano o 20:58 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ---------- ja sobie upatrzyłam taki leżaczek: http://allegro.pl/fisher-price-3w1-f...296970151.html
Najpierw stworzyliśmy szczęśliwy związek... ![]() http://www.suwaczek.pl/cache/22dc175c64.png ...a następnie naszego Małego Misia http://www.suwaczki.com/tickers/dqprpx9i136imlln.png Edytowane przez JeSuisUnPapillon Czas edycji: 2010-11-18 o 20:57 |
|
|
|
#3315 |
|
Rozeznanie
|
Ja juz po wizycie :usmiech:
Babka kompetentna i..chyba wie wiecej jak lekarka , zrobila na mnie dobre wrazenie, a badanie tez zrobila oprocz USG, i co wazne wszystko mi wyjasnila jak nalezy :usmiech: .Przepisala mi tez jakies homeopatyczne srodki, bo powiedziala, ze przy dwojce dzieci i TZ nie wierzy, ze nia mam sresu .Mala ok. lezy posladkowo, ale przy jej aktywnosci, to sie do porodu moze sto razy zmienic, szyjka zamknieta, tylko powiedziala, ze dziwne, ze mam tyle powietrza w brzuchu, normalnie powinnam miec ciezkie oddychanie, a ja wrecz przeciwnie ![]() No i cisnienie za niskie, stad wczorajsze atrakcje, to byl spadek cukru, dlatego ze za malo sniadania zjadlam , musialam wymienic co jadlam, i o ktorej, a wczoraj rano, rzeczywiscie czasu nie mialam..Poza tym mala strasznei ruchliwa, polozna sie smiala, ze taniec stepowy cwiczy, a tak uciekala przed ktg, ze nie mozna bylo serduszka "zlapac", jak ona tak w brzuchu ucieka, to co na badaniach poza brzuchem bedzie Ogolnie polozna zrobila na mnie lepsze wrazenie jak ginka, wszystko mi wytlumaczyla jak trzeba, powiedziala, ze mam malutki brzuch, i ze dopiero jak do karty ciazy zajrzala, to wie, ze to 29 tydzien (bo 28 skonczony, wytlumaczyla mi jak to sie liczy ), i w ogole delikatniejsza od ginki, fajna babka taka ![]() Szyjka zamknieta, nie skrocona wow, ze srednia juz mialam bardzo skrocona na tym etapie ![]() Dziwila sie tylko, ze jeszcze mi sie dobrze oddycha, i ze umiem duze porcje jesc, bo to rzadkie podobno, ale powiedziala, ze to normalne przy normalnie przebiegajacej ciazy jest Nastepny termin u ginki juz 15 grudnia, ale z usg ![]() Wera moj TZ mowi, ze dziewczynki nie sa zadna gorsza kategoria, moze nawet lepsza , on z tych co czy z dziewczynki czy z chlopca by sie cieszyl, bo jak mowi, najwazniejsze, ze to nasze jest, ze sie kochamy, a to owoc tej milosci jest , no i najwazniejsze by zdrowe bylo, a plec mniej wazna, ale zartowac czasem oboje zartujemy .Znow smaka robicie, a to na racuchy (u nas to byly placki ziemniaczane wlasnie), a to na pampuchy (te drozdzowe), ale ja drozdzy nie kupilam, wiec smakiem sie obejde. Jak ja bym chciala jutro moc sie w lozeczku do 7 pobyczyc, a tu nie ma lekko trza po 6 wstanac jak co dzien
|
|
|
|
#3316 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
na allegro bodajże 130 bez przesyłki
|
|
#3317 |
|
Rozeznanie
|
Ja też allegrosz, 121 zł plus 12 przesyłka
|
|
#3318 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A zażywasz po czy przed posiłkiem? Cytat:
Ja tak mam, bo u nas w domu tak było ( takie przekomarzanie się), a mąż nadrabia zaległości w zastraszającym tempie. BTW. Szałowe pazury. Chciałabym się szarpnąć, ale za długich nie lubię i potem uzupełnianie masakra. Musiałabym pewnie kombinować z 1,5 miesięcznymi odrostami. Cytat:
Lucky U. U mnie to nie sen, to jawa. ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Zrobiłabym jutro, ale ryby nie mam. Zapasów nie robię, bo małż nie spożywa.E tam, ja musiałam znowu nadrabiać. Na ćwiczeniach mi coraz ciężej... Instruktorka mnie straszy, że mogę wcześniej urodzić... I że mi brzuchol wystrzelił. Uroki 8 miesiąca... Zaczynam mieć stresa. Idę obie przed snem poczytać. Może jutro będę miała bardziej efektywny dzień. dopiero pierwszą partię ciuszków wyprałam i wyprasowałam.
|
||||||
|
|
|
#3319 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dostałam w darach fajny jest Te co Muron wkleila tez spoko tez się zastanawialam nad mata rainforest ale mam już eypasiona duża z tiny love. Coś mi strzelilo w plecach dziś i ciagle boli jak siadam, jak wstaje, jak leże... Wzięłam dwie nospy ale nie przeszło. Spróbuje zasnac |
|
|
|
|
#3320 |
|
BAN stały
|
Ja już po SR. Uczyli nas dzisiaj jak przystawiać maluszka do piersi np. z pomocą tej dużej bananowej poduszki do karmienia
Faktycznie, tak jak położna nam mówiła, po wypróbowaniu na lalce stwierdziłyśmy wszystkie trzy że bardzo niewygodnie i trudno karmi się leżąc na boku. Aha i mówili żeby nie zapominać o karmieniu czasem trzymając dziecko pod pachą jak "piłkę futbolową" bo okazuje się że maluszki opróżniają tylko tę część piersi od strony brody i przez to często w piersiach pod pachami robią się guzki - zastoje.Aha, i polecała nam wypicie jednego (albo pół) Karmi na wieczór - lepsza laktacja, maluszek spokojniejszy a my nabieramy trochę energii na noc ![]() Wstawiam Wam zdjecie kącika Gabrysi. W łóżeczku na razie leży maskotka i śpiworki, a koło przewijaka stoją kartony, ale wszystko jeszcze sprzątnę Na komodzie będą stały wiklinowe koszyki. Jak kupimy łóżeczko to z nową komódką i szafą więc całe ustawienie się pewnie zmieni.(na pierwszym planie po lewej załapała się nasza ława do wyniesienia do garażu Edytowane przez make_up_istka Czas edycji: 2010-11-18 o 22:32 |
|
|
|
#3321 |
|
BAN stały
|
aha, gosiaczek ja w tym "milion ciuchów" byłam kiedyś parę razy, ale jeszcze przed ciążą więc nie patrzyłam na ubranka dla dzieci. Teraz też mam ich sporo, więc jak coś kupuję, to tylko "tak przy okazji" u siebie (u rodziców) na ulicy w lumpkach (okolice Jedności, Nowowiejskiej)
Edytowane przez make_up_istka Czas edycji: 2010-11-18 o 22:38 |
|
|
|
#3322 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Obejrzałam jeszcze materiał z linka i muszę się przyznać, że jestem bardzo rozczarowana. Zdawałam sobie sprawę, że istnieje taka opcja, tematem miałam się zając spokojnie przez Święta, gdy już z mężem będziemy odliczać dni. Ten program mnie dobił. Kobiety, które w sumie o tym wszystkim nie miały zielonego pojęcia mają taką "polisę" (jak to Prokop ujął) sprezentowaną. A pewnie część interesujących się tym osób chciałaby dać dziecku takie zabezpieczenie, ale najzwyczajniej ich nie stać. Ja rozumiem, że dla dobra dziecka, koszta nie grają roli. Ale jeśli ktoś ma do wyboru kupić wyprawkę dla malca (pieluchy, łóżeczko - bez tego się nie da!) a bankiem komórek macierzystych to chyba nie ma wątpliwości, co wybierze. I jest coś w tym, co powiedziała Femme (chociaż za nią nie przepadam) kobiety, których nie stać, czują się gorsze. (A przykład Przybysz z iPodem to już po prostu ekstra był.) Ja wiem, że to jest jeszcze w powijakach, nie ma żadnych gwarancji, ale denerwuje mnie to, że pionierskie metody są dla wybranych. ![]() A zdenerwowałam się. BTW. Prokopowi to też zaproponowano, a nie powiedział, czy się zdecydowali. Dobranoc
|
|
|
|
|
#3323 |
|
BAN stały
|
Co do banku komórek macierzystych, czytałam kiedyś artykuł. Okazuje się że to wcale nie jest takie kolorowe. Szansa na to, że nasze dziecko wykorzysta te komórki jest jedna na kilkaset tysięcy, ponieważ sama choroba musi spełniać pewne kryteria. Przy większości chorób być może przydałyby się takie komórki ale czyjeś, a nie własne, ponieważ w wielu chorobach mogłoby to spowodować przyspieszenie niszczenia organizmu, rozprzestrzeniania się choroby zamiast poprawy (np. zdaje się białaczka)
Zbyt malo zresztą jeszcze wiadomo na temat komórek macierzystych by faktycznie realnie dało się je wykorzystać np. w przypadku nowotworów. Być moze za kilka lat to się rozwinie, ale na razie przechowywanie ich w banku licząc na to że moze naukowcy coś wymyślą i się przyda, jest w przypadku osób o średnim statusie materialnym zupełnie bez sensu. Ja dawno temu dałam sobie z tym spokój, bo to głownie banki komórek macierzystych napędzają ludzi na to wszystko. A obiektywnie to tak jak piszę, kolorowo nie jest. A drogo owszem. |
|
|
|
#3324 |
|
Zadomowienie
|
kurde mały coś mało aktywny jest, wczoraj może rano trochę pobuszował a potem nic...dzisiaj też nic jeszcze, martwię się;
babka w SR nastraszyła nas że powinniśmy czuć w tym etapie - około 80 ruchów w ciągu dnia :| nie wiem czy faktycznie coś nie tak, czy mały ma gorszy dzień, teraz będę panikować
|
#3325 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja przyjmuję za dobry objaw jak czuję jakiekolwiek ruchy ---------- Dopisano o 08:22 ---------- Poprzedni post napisano o 08:15 ---------- make_up_istka śliczny ten kącik ![]() ![]() |
|
|
|
|
#3326 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
witam piątkowo dzisiejszy dzień zapowiada sie obiecująco
|
|
|
|
|
#3327 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3328 |
|
Zadomowienie
|
hehehe, niestety miałam namyśli tylko pogode
|
|
|
|
#3329 | |
|
Wtajemniczenie
|
Witam prawie weekendowo.
Cytat:
Jak zaczęłam oglądać materiał to pomyślałam, że zaraz się dowiem jakie to nowoczesne mamy, te celebrities nasze. A tu ZONK. Śmieszne, że Ci, których by na to było stać mają to za darmo, lub pół-darmo. A że medycyna idzie do przodu to niedługo pewnie jakieś zastosowanie dla takich komórek się znajdzie. Z drugiej strony równie dobrze może się znaleźć lek, który z tymi komórkami nie będzie miał nic wspólnego. A kącik dla córy śliczny. Teraz to pomyślałam, że przydałby mi się taki przewijak na stojaku.
Edytowane przez anka_bzzz Czas edycji: 2010-11-19 o 08:47 |
|
|
|
|
#3330 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w późniejszej ciązy nie ważne jak aktywny, ważne żeby każdego dnia jakieś ruchy czuć;-)
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:20.

. Jestem teraz w 33t.c. i zamierzam jeszcze do połowy grudnia pochodzic,jeśli nie będę zmęczona bardzo

musialam iść i sobie zrobić do picia czekoladkę
chyba zaczełam sie robic bardzo zachciewna

ubolewam strasznie bo tęsknię za pieskiem i tatą...mamą też choć ją widziałam 2dni temu. Jestem jakaś taka rozlazła.

I że mi brzuchol wystrzelił. Uroki 8 miesiąca... Zaczynam mieć stresa.