2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :D - Strona 128 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-11-20, 19:48   #3811
dash
Raczkowanie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość

dash, takiemu maleństwu lewatywę?? To już lepiej czopki.

Pytanko o herbatki: Kiedy dajecie je dzieciaczkom? Przed, po czy może pomiędzy karmieniami?
I ile razy dziennie np podawać taką uspokajającą? To działa "od razu"? Nie wiem, czy mam Borysince dawać po kąpaniu czy może już w trakcie dnia, żeby potem ładnie zasnął.
ycnan to była już ostateczność i skonsultowana z pediatrą. Tez jestem przeciwko, ale Mała już nie płakała tylko wrzeszczała... okropne... Co do herbatek to ja podaję Plantex i Mała bardzo ją lubi. Pije około południa między karmieniami. Pozdrawiam
dash jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-20, 20:16   #3812
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
Napisane przez cellaris Pokaż wiadomość
Dziewczyny a ile wasze dzieciaki piją herbatki na dobę? U nas to jest jakieś 120-140 na dobę.
Filus pije ok 100 ml rumiankowej z Hippa. Uwielbia ją

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
Dziewczyny ja nie pisze tego żeby przekonywać kogoś do swoich poglądów. Ja po prostu do dnia dzisiejszego mimo że mi się udało i mój Franek jest z nami nie potrafię pogodzić się z Tym ze tyle rodzin cierpi i nie może mieć swojego szczęści przy sobie , Ja sama sporo starałam się o to żeby Franek był z nami I teraz sobie myślę że jesteśmy wszystkie największymi szczeniarami na świecie.
Jeśli kogoś ten list uraził to przepraszam Ale po przeczytaniu go łzy ciekną mi ciurkiem i chciałam się z wami Tym podzielić
Ja też każdego dnia dziękuję, że spotkało mnie takie ogromne szczęście. To jest w sumie nie do opisania Zgadzam sie z Tobą

Cytat:
Napisane przez malwina1204 Pokaż wiadomość
jaka kwota rota i pneumo???
rota 280 za 1 dawkę [są 2]
pneumo również 280 [są 3 + 1 przypominająca po jakimś czasie]

Cytat:
Napisane przez forssiczka Pokaż wiadomość
mszu, jak twój kolaż da się uzupełnic, to mozesz dorzucić zdjęcie mojego terrorysty
slicznotek
Stary 2010-11-20, 20:32   #3813
kaska1980
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Kalex Pokaż wiadomość

w ogole z niego to maly glodomor-je cyca co 2-2,5 h, w nocy to juz wymiekam.....przez ten miesiac maz byl z nami w domku, ale jutro wraca do pracy i ja nie wiem jak to bedzie kiedy zostane z nim sama....
Kochana odpowiedź jest tylko jedyna będzie Ci brakowac czasu aby zjeść ciepły obiad, posprzątać, uprać i nawet nieraz się uczesać. No chyba, że Twój mały będzie aniołkiem śpiącym caly dzień ale jeśli piszesz, że ma te gazy to kolorowo nie będzie

jeszcze od kilku dni mecza go gazy-tzn.pryka niezle, ale przy tym robi sie czerwony jak burak i czasem az go te gazy wybudzaja, do tego steka przy tym...
Musicie to przetrwać. U nas jest tak samo i chyba u kilka naszych wizażowych dzieciątek też.
My dostaliśmy Delicol i od dziś podajemy. Zobaczymy jakie będą rezultaty.

Dziewczyny co zamawiają przez internet w aptekach DOZ powiedzcie czy od tych cen co w necie sa podane otrzymuje się jeszcze jakieś rabaty. Ja mam ta karte rabatową i czy ona daje jeszcze jakieś upusty

Czy karmiąc piersią można stosować na gardło Tamtum Verde do psikania gardła
kaska1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-20, 20:42   #3814
kaska1980
Rozeznanie

Dziewczyny przedstawiam Wam swojego Kacpra. Jak to mówią lepiej późno niż wcale
Stary 2010-11-20, 20:47   #3815
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
Klari dzięki za info odnośnie IG od poniedziałku ruszam ze zmianami w jadłospisie bo niestety muszę takowych dokonać. Mam nadzieję,ze to pomoże. A co do herbatek, my jesteśmy na MM i Marta je 5 razy na dobę więc jakieś 150 by musiała wypić. No powiedzmy,że od biedy tyle pije.
Nie ma sprawy. Jak jesteście na MM to ja bym dawała picie pomiędzy jednym a drugim posiłkiem żeby wam to nie zakłócało apetytu

Cytat:
Napisane przez anilkadro Pokaż wiadomość
Ja jestem ciekawa jak smakuje ale jednak nie mogę się przemóc żeby spróbować. Bleee
Mleko smakuje jak mleko, tylko jest bardzo słodkie (przynajmniej moje). Nie widzę w tym nic "bleee" zresztą tż też nie. Ot, mleko po prostu
Stary 2010-11-20, 21:14   #3816
Eveliouses
Raczkowanie

Mamuski ja tu tylko na chwilke.
Wiele osób pytało o leżaczki.Mam propozycje za tansze pieniążki bo kolezanka ma do sprzedania lezaczek-bujaczek,kupiony za ponad 200zł,stan db,funkcja wibrowania delikatnego(fajnie usypia dziecko) i melodyjki.Waga dziecka do 9 kg,cena 100 zł,kontakt na PW buzkaa
zdjecia na meila wysyłam bo jakies błędy w ładowaniu mi tu wychodzą dziś

: jupi::j upi:
http://www.suwaczki.com/tickers/qq87i09k53acoskv.png

PROSZĘ ZOBACZ I PODPISZ SIĘ
http://uniteddogs.com/stopkillingdogs

Edytowane przez Eveliouses
Czas edycji: 2010-11-20 o 21:16
Eveliouses jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-20, 21:22   #3817
Szczęśliwa
Zadomowienie

Witam Mamcie
U nas dzisiaj był dzień odwiedzin- teście siedzieli od 13-tej do kąpieli włącznie. Teraz mała zasypia (już 1,5h) a mama nadrabia wizaż.

Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość
no i ja dodaje foty ślubne..
Fajnie wyglądaliście
I Patryś jak zwykle uroczy

Cytat:
witam, po ponad miesiecznej nieobecnosci
jeszcze od kilku dni mecza go gazy-tzn.pryka niezle, ale przy tym robi sie czerwony jak burak i czasem az go te gazy wybudzaja, do tego steka przy tym...
Witaj. Już nawet martwiłyśmy się o Ciebie.
U nas tez problemy z gazami, identyczne.

Cytat:

Dziewczyny a ile wasze dzieciaki piją herbatki na dobę? U nas to jest jakieś 120-140 na dobę. No i nie wiem czy wystarczy czy za mało? Chociaż jeszcze tydzień temu nic nie piła.
My dokarmiamy 6x 60 ml mm i pediatra kazała podawać 50 ml herbatki na dobę.

Cytat:
Dziś m zakupiłam kropelki espumisam i będę mu dawać od przyszłego tygodnia jak oficjalnie miesiąc skończy.
Czy któraś z Was je podaje? Jak efekty i ile podajecie?
Ja podawałam espumisan od 7 dnia życia do przedwczoraj- 4 x 5 kropelek przed jedzeniem. Niby na początku pomogło, ale ostatnio gazy mocno małej dają się we znaki i pediatra zasugerowała zmianę.
Od wczoraj podajemy esputicon 2 x 1 kropla.

Jeśli chodzi o kwestię in vitro. Ja się nadziwić nie mogę, że w Polsce nadal nie jest refundowane. W całej zachodniej europie każda para może skorzystać z 1-2 zabiegów refundowanych, a u nas jak zwykle ciemnogród. Nobla za to dali- a u nas muszą rozpatrywać kwestie moralne. To nie sprawa Państwa! Państwo powinno zapewnić możliwość, a to kto z tego skorzysta to już nie ich sprawa. Każdy z nas powinien mieć wybór i możliwość. Nie mogę znieść tego, że Kościół się wcina i próbuje decydować za innych. Zresztą nie tylko katolicy żyją w tym kraju. ehhh

Cytat:
Czy wy pytacie lekarzy czy robicie to na własną rękę. Albo może moja koleżanka niepotrzebnie wpędziła mnie w wyrzuty sumienia?
czy ona daje jeszcze jakieś upusty
Ja zmianę mleka uzgadniałam z pediatrą, właśnie wprowadzam powoli Bebilon.
A koleżanka myślę, że na wizytę do Was przyszła świadomie i niepotrzebnie sie martwiłaś. Sama była w takiej sytuacji, ja poroniłam a mojej koleżance urodziło się dziecko. Z wizytą poczekaliśmy aż i ja i mąż byliśmy gotowi na oglądanie malucha. Ona też na pewno była gotowa psychicznie, skoro się do Was wybrała.
Tantum Verde można.

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-20, 21:29   #3818
Eveliouses
Raczkowanie

a co do szczepien to my 5w1 za 110 zł jedna dawka i pneumo ale to koło roczku dziecka

: jupi::j upi:
http://www.suwaczki.com/tickers/qq87i09k53acoskv.png

PROSZĘ ZOBACZ I PODPISZ SIĘ
http://uniteddogs.com/stopkillingdogs
Eveliouses jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-20, 21:44   #3819
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

Kochane wyjatkowo wprowadze zmiane, na kolażu, ale to juz ostatnia zmiana. Niedlugo ten watek sie skonczy, przy nastepnym zrobie nowy projekt i bede Was prosic o swieże zdjecia- jesli oczywiscie bedzie chcialy znowu wziac udział w tym moim przedsięwzieciu

Jestem, bo fotografuję....
http://martalipinska.blogspot.com/

Stary 2010-11-20, 21:45   #3820
cellaris
Rozeznanie

No a moja gwiazda tradycyjnie teraz szaleje. Ja nie wiem,jakąś sowę chyba urodziłam. Ona to przed 23 chyba już nigdy nie zaśnie. Leży w łóżeczku i gada do miśków z karuzeli
Dziewczyny zdjęcia wasych pociech cudne w najbliższym czasie też strzelę jakieś focie mojej małej i w końcu wam ją przedstawię.
Stary 2010-11-20, 22:37   #3821
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

http://img703.imageshack.us/f/2maluchy.jpg/

poprawiona wersja dla forssiczki, kaska1980 i aaneczki.

cellaris, w nastepnej czesci chetnie wrzuce zdjecie Twojej Martusi, ok?

w sumie to, sezon wysylania zdjec do nowego kolażu na nowy watek uwazam za otwarty!

Edytowane przez mszu
Czas edycji: 2010-11-20 o 22:52
mszu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-21, 10:11   #3822
NIKaP-n
BAN stały

Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość
Hej mamaśki...
a mój synio ostatnio prawie nie śpi w dzien...tzn śp ale takim lekkim snem i co chwile sie budzi...
dzis było lepiej...moz esłuzył mu dżwięk odkórzacza i miksera?? bo przy tych hałąsach spał 4 godziny!! a jak w domu cisza to On nie śpi
teraz macham mu jakąś badziewną grzechotką przed nosem a chłpak ma taką radoche że szok....
No i zaczynamy sie już 'dogadywać"
-ja mówie "a grr'
-Pat:" a guuu"
-ja" guguuu"
- Pat "a giii...."

To tak jak Pawełek dużo gada, mało śpi

Ostatnio kiepsko się czuje... strasznie osłabiona..oczy same sie zamykają..poza tym w głwie mi sie kręci..aż boje sie małego na rece brać
niby sie wysypiam bo mały usypia ok 20-21 budzi sie ok 1 i 4//wypije mleczko i spi dalej ... no nie wiem ...moze pogoda na mnie tak oddziałuje...

Mnie teraz łapie największe osłabienie. Śpię dużo- od ok.24 lub 2 do 6-7 i później do 11 ale kiepskam bardzo. Myślę, że to wina braku spacerów, jak taka pogoda (pada) to nie chodzimy, czasem mama małego weźmie na cerek- to ja sprzątam. A Ty dużo wychodzisz?

no i ja dodaje foty ślubne..
jak ja mogłam taką kiecke se wybrać- guścior mi sie juz całkiem odmienił !!
a bukiet to już całkiem fee...ale ciotka tza robiła, a ja nie wiedziałm ze ona to takie paskudy tworzy!!

I mój Patrol
(mszu może to kolorowe zdiecie bedzie sie bardziej nadawało do kolazu?, bo jakies takie niewyraźne jets to Patryczkowe (na górze trzecie)

Zdjęcia ślubne fajne, to ze zbożem bardzo oryginalne suknia mi się podoba, odcień też piękne a Patryczek wymiata, śliczne chłopidło

---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 09:49 ----------

Cytat:
witam, po ponad miesiecznej nieobecnosci
ale od razu przyznaje sie, ze od 3 tyg Was podczytywalam
Witaj i za tylko podczytywanie
Super, że u Was ok, dacie radę- pierwsze dni samemu najgorsze, ale my mamusie mamy to do siebie, że mamy "to" we krwi, więc szybko dajemy radę - co do bączków- jeśli kolek brak- polecam herbatkę koperkową, nam pomagała (albo rumiankową).

Cytat:

Nika mój tż jak każę mu się chwilę małą zająć ogranicza się do magicznego "ej ej" no aż mnie coś trafia.

Dziewczyny a ile wasze dzieciaki piją herbatki na dobę? U nas to jest jakieś 120-140 na dobę. No i nie wiem czy wystarczy czy za mało? Chociaż jeszcze tydzień temu nic nie piła.

ej, ej jakie to wychowawcze
Pawelek mniej pije, ale musze Mu zwiększyć dawkę, bo stale języczkiem ślini ustka- więc pewnie chce Mu się pić. Nam położna kazała podawać 100ml, ale to było 2 m-ce temu...

Cytat:

Czy któraś z Was je podaje? Jak efekty i ile podajecie?

Podawałam (jak w instrukcji), ale efekty były kiepskie, tylko że u nas to raczej kolki były...

Coś chce Wam napisać tzn przepisać List z Wysokich Obcasów

I teraz sobie myślę że jesteśmy wszystkie największymi szczeniarami na świecie.

Bo jesteśmy. Ja też długo czekałam na dziecko, mój pierwszy mąż (pobraliśmy się jak mialam 18lat) nagle nie chciał dziecka- jeszcze nie teraz, jeszcze więcej kasy etc. Długo musiałam czekać na mojego Syneczka i teraz wiem, że jest to największe szczęście- jakiego mogłam doświadczyć...Codziennie budzę się, patrzę na te maleńkie ustka, uszka...i wiem, że gdyby nie On, gdyby się nie pojawił w naszym życiu- zawsze czułabym pustkę...
Oczywiście mam całą koszulę mokrą po przeczytaniu tego listu, wiem co czują ludzie, który tracą dziecko, mam koleżankę, która tego doświadczyła. Najgorsze jest to, że kobiety po poronieniu (a także urodzeniu martwego dziecka) leżą na jednym oddziale z tymi, które karmią swoje maleństwa

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość

Dostarczyłam i akt urodzenia i jakieś tam podanie o urlop i oświadczenie o urodzeniu pierwszego dziecka. A szef mnie wyprowadził z równowagi bo zrobiłam awanturę i usłyszałam, że "o co mi chodzi, skoro i tak mnie mąż utrzymuje". Tak mnie wk**** że szkoda gadać. Nie dość, że mi kasę wiszą przez niego to mi jeszcze będzie przysłowiowo do portfela zaglądać. Poza tym jakby nie mąż to bym musiała umrzeć z głody wraz z dzieckiem - no to chyba normalne, że nas utrzymuje.

takiemu gnojowi to tylko

Ja wczoraj miałam noc podwójnie upojną najpierw z mężem, a potem niestety z Natalką gdzieś tak do 6 rano... coś jej się pomerdało i teraz nie chce spać nocami

No to teraz będziemy obie nocami na wizaż zaglądać

Wylałam wczoraj swoje żale do tż-ta i postanowiliśmy, że odwołujemy te chrzciny, a co do świąt to najwyżej spędzimy je z krewnymi tż-ta, albo we 3.

My spędzimy w 3 choć raczej jeszcze nie w naszym domu. Nie będę się zmusząc siedzieć z debilem w święta:P

Jeśli się karmi mm to dziecko powinno wypijać przynajmniej 30 ml na każde karmienie, a jak na piersi to moim zdaniem jest u was całkiem ok.
To podaję Małemu zdecydowanie za mało picia

[
Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość

oczywiście, że można- zostają przecież jeszcze inne źródła białka- jajka, ryby (no chyba, że nie jesz), warzywa strączkowe, soja.. Ja jestem zadowolona z zakupu książki, bo przede wszystkim jest tam jasno wytłumaczone dlaczego należy jeść tak a nie inaczej

Rybów nie jem, jajów jem
Poproszę męża żeby mi na mikołaja kupił. Mam w domu 3 Montiego ale nie mam siły się za niego wziąć, więc chciałabym porównać SB.

Cytat:
Napisane przez forssiczka Pokaż wiadomość

mszu, jak twój kolaż da się uzupełnic, to mozesz dorzucić zdjęcie mojego terrorysty
Cudny ten Twój terrorek
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-21, 10:33   #3823
NIKaP-n
BAN stały

Cytat:
Mam pytanko
Bo Wy tak lekko piszecie o zmianie mm.

Ja zmieniłam sama dlatego, że moja lekarka to antychryst jakiś i wszystko jej zdaniem ok, że Mały ma zielone kupy, mega luźne itp.
Zmieniłam, bo skończyl 3 mce i kolek bark, więc stwierdzilam, że nie ma sensu ladować Mu mleka na kolki i zatwardzenia (których nie ma). A że to i to był Bebilon i minimalnie się składem różnił- zrobiłam to intuicyjnie ( jak właściwie 90% rzeczy przy dziecku).
teraz kupy są ok, przestało się ulewać, a mleko nawet tańsze wychodzi...

Cytat:
Napisane przez kaska1980 Pokaż wiadomość

słodasek

Cytat:
Napisane przez mszu Pokaż wiadomość
Kochane wyjatkowo wprowadze zmiane, na kolażu, ale to juz ostatnia zmiana. Niedlugo ten watek sie skonczy, przy nastepnym zrobie nowy projekt i bede Was prosic o swieże zdjecia- jesli oczywiscie bedzie chcialy znowu wziac udział w tym moim przedsięwzieciu

Tak, tak, tak ja już coś załączam, foty robione w dzień, a że dni do duszy teraz ciemne- przynajmniej u nas, to będę próbowała dalej
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-21, 12:24   #3824
Zuziczka
Rozeznanie

Forsiczka, Kaska, Moni- sliczne te Wasze Pieknosci Malenkie
Cellaris- dawaj foty

Kurcze piszecie o tych herbatkach i moj Olek NIC NIE DOSTAJE ale on jest na piersi tylko. Mam mu dawac?

Nika- zazdroszcze snu. Ja dzis spalam od 23ej do 24ej, od 24.30ej do 1ej, potem do 3,30, potem do 5.30. Od 5,30 byl ryk do 7.30.
I jeszcze kimnelam kolo godzinkki do 9ej, tylko dlatego ze moja mama wziela Malego do siebie ( ale ona juz dzis pojechala...)
Wiec spalam moze 4h dzisiaj i to jest taki standard moj...

Kalex - witaj witaj nareszcie Chyba szykuje ci sie tez niezly sajgon w najblizszej przyszlosci

Aaneczka- fajna z was para na zdjeciach Szkoda, ze ten twoj usmiechniety mezus taki niedobry dla ciebie...

Ycnan- Co do seksu, to moj TZ potrafi w srodku nocy (jak Olo duzo wyje i zasnie w koncu) przytulic sie z pytaniem- Mały seksik?
I w sumie to nie mialabym nic przeciwko, gdyby nie fakt, ze wole te pare chwil wykorzystac na sen.

Mszu, Nika - I ja tez jestem za spaleniem kompa TZ !!! I jeszcze zeby zakazano gry Medival i innych PESow. Normalnie mnie moj mezus czasem dobija z tym graniem.
No i jeszcze forum wedkarskie ale to juz by bylo nie fair z mojej strony, zwazywszy na to ze ja siedze na naszym forum

Olek znow dal nam w kosc. Jest cwany jak diabli ten Mały Pierdunek, wczoraj testowal czy podejdziemy do lozeczka i przez 10min Łałał w roznych tonacjach z przerwami na nasluchiwanie czy idziemy.
W koncu sie rozdarl jak to tylko on potrafi.

Nie znika mi moj guzek na bliznie po CC i obawiam sie, ze to ta endometrioza jednak. To znaczy ze znow beda mnie cieli???

No, jak nie urok to skaza białkowa (moje nowe przyslowie )

Ide na siku w koncu, bo mi Dziobak zasnal.
Zuziczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-21, 13:20   #3825
aaneczka1984
Zadomowienie

mszu..dziękuje za zmiane na kolażu
teraz coś nowego będe tworzyła na potrzeby nastepnego wątku

Nika..no własnie ja bardzo mało wychodze na dwór..a powod jest taki że nie mam wózka dla dwojga dzieciaków
Moge wiec wychodzic z chłopakami pojedyńczo..a z kolei nie moge ciągle mamie dawać dzieci na głowe, bo ona zaczyna mieć tego dość...
chce sobie od nich troche odpocząć

Nika, szczesliwa, zizuczka dziękuje za komplementy

Zuziczka oj daje Ci popalic to Twoje szczęscie....
Mam kuzynka, która ma córe miesiąc młodszą od mojego Dominika i wstaje do niej ok 10 razy..(i tak oj prawie 2 lat). Więc Ty i tak więcej śpisz niż ona
ale kobieta z rozmiaru 44-46 przeszła na małe 36
a jak karmisz wyłącznie piersią herbatek nie musisz dawac!

A mój Patrol wczoraj usnoł o 20..pobudka o 1 na butlę i o 3 na CYCA!!!
Tak tak..moje szczescie zaczyna znów ssac mi pierś...coś mu sie odwidziało tyle że ja przywykłam już to trybu odciagająco-butelkowego Wiec młody dostaje cycka tylko 2-3 razy na dobe...reszta to mm bo niestety pokarmu juz u mnie mniej...
aaneczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-21, 14:37   #3826
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

dziewczyny czy w 5 tygodniu dziecko już może się świadomie uśmiechać Mój syn mnie gości od rana takimi uśmiechami że wymiękam
A to dowód
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-21, 14:49   #3827
kaska1980
Rozeznanie

Cytat:
dziewczyny czy w 5 tygodniu dziecko już może się świadomie uśmiechać Mój syn mnie gości od rana takimi uśmiechami że wymiękam
A to dowód
Ilona N2 nasze dzieciaczki widzę idą jednym torem. My dzis kończymy MIESIĄC. Ja zauważyłam, że ten mój niedobry szkrab też częściej się uśmiecha ale czy robi to świadomie do mnie to nie wiem ale chyba jeszcze nie. Gdzieś czytałam, że taki świadomy uśmiech to ok 7 tyg no ale w dzisiejszych czasach wszystko tak pędzi do przodu, że może uśmiechy naszych szkrabow już są świadome.

Muszę się Wam dziewczyny pochwalić (i aby nie zapeszyć czasem) ale mój mały zaczął więcej spać w ciągu dnia. Ostatnio prawie wcale nie spał tylko jęki i kwęki. A tak od 2 dni marudzi trochę i pręży się po jedzeniu a potem jest spokojny i zasypia.
Stary 2010-11-21, 16:22   #3828
Szczęśliwa
Zadomowienie

Hej Mamusie
Ale tu dzisiaj cisza dzielne lenistwo.

My pospaliśmy do 11, później karmienie, spacerek i wybory. Teraz obiadzik był i chyba pora na popołudniowa kawkę.
Córcia siedzi grzecznie w leżaczku

Cytat:
A to dowód

Może, może. Moja zaczęła reagować uśmiechem na nasze do niej gadanie właśnie ok. 5 tygodnia. Fajne to co?

Stary 2010-11-21, 17:08   #3829
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

Nika, wiecej swiatla! wiecej swiatla! no przeciez ... ciemnosc widze ciemnosc, jak zrobisz z tego odbitki to bedziesz mnie czarne karteczki

Szczesliwa dla nas bujaczek jest wybawieniem, nie wiem co bym bez niego teraz zrobila

Kaska , Ilona to sie cieszcie, moja dobrze po miesiacu zaczeła sie usmiechac....

Stary 2010-11-21, 17:13   #3830
forssiczka
Rozeznanie

w imieniu Mateuszka dziekuję za komplementy

Mszu super! bardzo dziękuję

co do usmiechów -moj tez jakos pod koniec 4 tyg. zaczął się uśmiechać na widok mojej twarzy i jednoczesnego gadania do niego, ale ile w tym intencjonalności ...

dziewczyny-wasze bobaski slicznosci

oho, kwękanie słysze

forssiczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-21, 18:35   #3831
Zuziczka
Rozeznanie

Ilona- ciesz sie Maly wymiata!
Moj Jasnie Pan usmiechnał sie do nas dopiero kolo 8tego tygodnia. A i teraz łaskawie rozdziela usmieszki, czyli nie cieszy sie na moj widok ciagle Czasem zrobi dluzsza sesje z bezzebnym usmiechem, a tak to niespecjalnie.
No, ale moze to dlatego ze Olek to wczesniak.
Przynajmniej tak to sobie tlumacze

Mszu, Ewa- moj Olek juz potrafi wytrzymac w lezaczku, ale bez zabawek i musze nad nim stac i gadac. Jak siedzi w nim sam- to RYK. Eh.

aha, chcialam sie pochwalic, w jakich to pieknych okolicznosciach przyrody bylismy ostatnio u tesciow
http://www.flickr.com/photos/sasanka...n/photostream/
Zuziczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-21, 19:27   #3832
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21

Jak zwykle w weekend, pustki na naszym wątku

Cytat:
sliczny

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
Tak, tak, tak ja już coś załączam, foty robione w dzień, a że dni do duszy teraz ciemne- przynajmniej u nas, to będę próbowała dalej
czadowe minki! słodziak

Cytat:
A to dowód
może może mój też najczęściej rano zaciesza, śmieje się na głos a jaki jest zdziwiony tymi odgłosami swoimi

Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość
moj Olek juz potrafi wytrzymac w lezaczku, ale bez zabawek i musze nad nim stac i gadac. Jak siedzi w nim sam- to RYK. Eh.

aha, chcialam sie pochwalic, w jakich to pieknych okolicznosciach przyrody bylismy ostatnio u tesciow
mój niedżwiadek od jakiegoś tygodnia to by tylko siedział w leżaczku, nakupiłam mu wiszących jaskrawych zabawek i sie gapi na nie, gada i paca rączką. Z mata jest tak samo. Wreszcie mogę się go pozbyć na troszkę żeby coś zjeść czy się umalować

a zdjęcie piękne
Stary 2010-11-21, 19:36   #3833
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Dziewczyny mam taki pytanko (problem) Może któraś z Was przez to przechodzi (ła) Mianowicie mój Fanek zjada cyca i biorę go do pionu żeby mu sie odbiło i odbija po czym jeszcze go troszkę noszę A on zaczyna się prężyć, stękac , macha nóżkami, czasem pokrzykuje (bo jakiś straszny płacz to nie jest) ale ewidentnie mu coś jest I teraz czy to jest z przejedzenia? Czy może brzuch go boli ? czy o co chodzi? Za każdym razem w dzień (a je co 2,5 godziny) jest ta sama sytuacja po jedzeniu jest taka jazda nawet 40 minut A w nocy je co 4-5h i nie ma takiej jazdy Kurcze czy to przejedzenie?? I co mam zrobić jak on się tak domaga

A uśmieszki bezcenne Tylko mama się martwi co synkowi dolega po jedzeniu
Stary 2010-11-21, 19:50   #3834
kaska1980
Rozeznanie

Cytat:
Pięknie i bardzo romantycznie ach..
Jak ja bym chciała wieczorem tak przy zachodzie pospacerowć z mężem nad morzem. No ale dopóki mały jest za mały to takie wieczorne romantyczne spacery trzeba zawiesić

---------- Dopisano o 19:50 ---------- Poprzedni post napisano o 19:44 ----------

Cytat:
Dziewczyny mam taki pytanko (problem) Może któraś z Was przez to przechodzi (ła) Mianowicie mój Fanek zjada cyca i biorę go do pionu żeby mu sie odbiło i odbija po czym jeszcze go troszkę noszę A on zaczyna się prężyć, stękac , macha nóżkami, czasem pokrzykuje (bo jakiś straszny płacz to nie jest) ale ewidentnie mu coś jest I teraz czy to jest z przejedzenia? Czy może brzuch go boli ? czy o co chodzi? Za każdym razem w dzień (a je co 2,5 godziny) jest ta sama sytuacja po jedzeniu jest taka jazda nawet 40 minut A w nocy je co 4-5h i nie ma takiej jazdy Kurcze czy to przejedzenie?? I co mam zrobić jak on się tak domaga

A uśmieszki bezcenne Tylko mama się martwi co synkowi dolega po jedzeniu
Ilona N2 ja mam tak samo. Po zjedzeniu 100 ml mojego mleka (bo karmię butlą), mały odbija po czym się krzywi, pręży i stęka. Aż zaczęłam się bać, że moje mleko szkodzi mojemu własnemu dziecku.Troche te jego ataki trwają a mi pozostaje tylko go przytulić i przeczekać. Jak byliśmy u lekarza to mówił, że być może to przez laktozę i przepisał nam krople Delicol. Mały dostaje je od wczoraj i chyba jest troszkę lepiej. Będe obserwoać i zdam relacje na bieżąco czy to pomaga.
Stary 2010-11-21, 20:16   #3835
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
Mszu, Ewa- moj Olek juz potrafi wytrzymac w lezaczku, ale bez zabawek i musze nad nim stac i gadac. Jak siedzi w nim sam- to RYK. Eh.
Kurcze skoro musisz zagadywać to równie dobrze, może leżeć na wersalce moja w leżaczku, na macie i pod karuzelą siedzi sama. Coś tam guga i się przygląda zabawkom.

Ilona- nie mam pojęcia, czy to może być z przejedzenia. Ale wygląda to na jakiś problem z trawieniem. A podałaś już te krople przed jedzeniem? I co jest lepiej?
U nas prężenia i stęki są zawsze po pierwszym rannym karmieniu, po godzinie 7-8 i też trwają ok. 1-1,5h.

Stary 2010-11-21, 21:00   #3836
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
Ilona N2 ja mam tak samo. Po zjedzeniu 100 ml mojego mleka (bo karmię butlą), mały odbija po czym się krzywi, pręży i stęka. Aż zaczęłam się bać, że moje mleko szkodzi mojemu własnemu dziecku.Troche te jego ataki trwają a mi pozostaje tylko go przytulić i przeczekać. Jak byliśmy u lekarza to mówił, że być może to przez laktozę i przepisał nam krople Delicol. Mały dostaje je od wczoraj i chyba jest troszkę lepiej. Będe obserwoać i zdam relacje na bieżąco czy to pomaga.
Ale jaki problem z laktozą?

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość

Ilona- nie mam pojęcia, czy to może być z przejedzenia. Ale wygląda to na jakiś problem z trawieniem. A podałaś już te krople przed jedzeniem? I co jest lepiej?
U nas prężenia i stęki są zawsze po pierwszym rannym karmieniu, po godzinie 7-8 i też trwają ok. 1-1,5h.
Podaje od dziś więc narazie efektu brak No może ma mniej gazików.
Ale zastanawiam się czemu w noy jest wszytko ok? Jejku aż mi szkoda malucha

i chyba podał mnie kryzys laktacyjny Cycki mi obwisły a mały się ewidentnie dziś nie najada i już karmię z dwóch piersi, Jak tak to leciało aż mu się bokami wylewało a teraz już chyab nawet wkładek do cycnika nie potrzebuje Albo to z mojego stresu bo jutro na uczelni z nim jadę bo z butli mu nie idzie to ssanie do jakoś i muszę go zabrać i TZ będzie z nim siedział w moim pokoju a ja na zajęcia i się tochę denerwuje tym
Stary 2010-11-21, 21:21   #3837
anilkadro
Rozeznanie

Hej
ja tak na szybko
pamiętacie jak dawno, dawno temu, jak jeszcze byłyśmy 2w1 i któraś podała link do wątku co dziewczyna obliczała płeć dziecka?
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=433625
Właśnie na to znowu trafiłam, odnalazłam swój post i mi się sprawdziło
A Wam?
anilkadro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-22, 03:23   #3838
Szczęśliwa
Zadomowienie

Nika wlazłam to o tej koszmarnej porze, bo myślałam że Ciebie spotkam a tu nic hehe śpisz sobie smacznie. Ja odciągam resztki po nocnym karmieniu i też idę lulki. O ile dziecię me zaśnie, bo narazie się kręci i coś stęka

Stary 2010-11-22, 07:48   #3839
linzey
Rozeznanie

Witam
Nie wiem czy mnie jeszcze pamiętacie. Nie mogłam Was nadroic
W zeszły weekend mieliśmy chrzciny ( u teściów) i tam spędziliśmy prawie tydzien. Chrzciny bardzo udane choć krótkie bo moi rodzice i brat mieli 4 godz jazdy pokonania. tesciówka poszalała z jedzeniem i było jak na weselu
Zosia coraz fajniejsza - strzela usmiechy, gaworzy sobie troszke i wogóle jest słodziak niezłyOczywiście tydzien u teściowej wystarczył zeby sie przyzwyczaiła do noszenia na rękach i teraz ją oduczam ale to juz ciężej

Cytat:

aha jeszcze jedno czy któreś z Waszych dzieci ma TRĄDZIK NIEMOWLĘCY ????
Moja niunia ma trądzik tj wg jednej pani dermatolog( druga twierdzi ze to zmiany łojotokowe a pediatra ze skaza)Normalnie nic sie z tym nie powinno robić ale u nas był to już stan zapalny i mała miała maść Aknemycin. Stosowałam tylko 2 dni bo u małej zaczęły sie bardzo wodniste kupki ze śluzem czasem zielone i nie wiedziałam czy to nie po tej maści. Ale pomogło dużo, do teraz wysypują czasem nowe ale juz nie tak zapalnie. Zeszlo jej z czułka i powoli schodzi z bródki na szyjke. Teraz przemywam nadmanganianem i czasem krochmalem.I kremik emolium jak ma bardzo suchą skóre.

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość

Dzięki
Moja miała przy urodzeniu podobno 56 cm, a teraz ma 57 cm i 7 tygodni.
Moja z urodzeniowych 57 teraz ma 68i 4700 w 8 tyg . Niezły z niej szczypior bo na szerokość nic nie grubnie tylko rośnie na długość
No i znowu wróciła wysypka, wygląda tragicznie, ja już mam dosyć i chwilami myślę, czy nie przestać jej karmić piersią... przynajmniej by nie była taka obsypana.
Dziewczyny juz pisały i ja też popieram że to niekoniecznie twoja dieta . U nas taką robote robią moje rozchwiane hormony i tez ja wysypuje falami jakby po jedzeniu. A zielone kupki to tez niekoniecznie sprawka jedzenia
Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość
CZEŚĆ
Co do spacerów to my byliśmy na razie 3 razy, bo pogoda była do bani. Dziś też kiepsko, ale chyba zaraz ubiorę synka i pójdziemy albo i nie, bo nie chce mi się...
Wy spacerujecie codziennie, ile czasu?
Wychodzimy codziennie niezależnie od pogody bo przecież lepiej nie będzieNa ogół spacerujemy 1-1,5 h

Cytat:
Napisane przez mszu Pokaż wiadomość
znajdz swojego Maluszka
klask i:Świet na robota. Dziekuje w imieniu Zosi za zamieszczenie

Cytat:
Napisane przez Ineczka33 Pokaż wiadomość
Hej, a może to po prostu hormony? Igor też ma trądzik na buzi, ale ja absolutnie się tym nie martwię (chyba że idziemy w gości albo miałam w planie sesję fotograficzną Starsza córka też miała i winne były podobno właśnie hormony. Nie możesz żyć o chlebie i wodzie ) U mnie idealnie sprawdza się maść z cholesterolem. Po 2 dniach nie ma śladu. Jest na receptę i jest robiona na zamówienie.
Pozdrawiam wszystkie mamusie
U nas maść cholesterolowa akurat bardzo zaogniła stan na buzi. Dermatolog powiedziała że taka skóra nielubi natłuszczania a ja przez tydz stosowałam ta maść .Widac jak z wszystkim -zależy od dziecka

Cytat:
mam takie pytanie do tych które szczepiły
SZCZEPIONKI OBOWIĄZKOWE-błonica,tężec,krztusiec,n agminne porazenie dzieciece choroba Heinego medina,Hib,wirusowe zapalenie wątroby
SZCZEPIONKI ZALECANE-rotawirus,pneumokoki

i mam pytanie szczepiłyscie na ZALECANE????

platne czy nie? Bo dr mowila ze płatne są lepsze bo z zywych bakterii czy cos takiego
Szczepiłyśmy 5 w 1 i rotawirusy . Cena 140 za dawke 5w1 i 340 za rotarix
IlonaN my niestety też mamy problem z tym ulewaniem - praktycznie po każdym jedzeniu nawet jak jej sie fajnie odbije juz nie wiem co robić bo przeciez tak do 4 tyg wogóle jej sie nie ulewało.
Moze za dużo je(karmie piersia) bo jak tz jej daje flasie jak gdzies wychodze to wsuwa po 160 ml i dalej by jadła ale na takiego brzdąca to chyba za duzotylko przerwy ma dość długie- nocka od 21 do 3-4 rano a w dzien je różnie czasem 1,5 h przerwy czasem 3,5-4 h. (licząc od konca karmienia)
linzey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-22, 08:50   #3840
martucha84
Zakorzenienie

aaneczka1984 IlonaN2 forssiczka kaska1980 NIKa słodziachne macie pociechy

Klarissa myślę że dobrą podjęliście decyzje

Zuziczka to wam się model trafił...

melduję ze wczoraj rano też byłą bezproblemowa kupa o takiej wielkości że głowa mała więc pewnie dziś nie będzie i jutro ponownie.. tfu tfu nie zapeszam

mi znowu popękały sutki mam dość... nie wiem co to sprawdzam mu buzie pleśniawek nie widzę, ale moje dziecie w końcu zakumało że może zabawki i ręce pchać do buzi (lepiej późno niż wcale) więc się nie zdziwię jak coś przypałętało się znowu.. myje mu buzie tą nystatyną bo miałam 2 opakowania a sobie sutki.. zobaczymy.. aczkolwiek na policzkach i języku nic nie ma ale widziałam małe białe krostki na gardle tam daleko czy to może być to? ale jak ja mam mu je wytrzeć skoro tam nie mam możliwości mu wsadzić palca?

jedziemy dziś na 12.30 do neurologa.. proszę o kciuki bo mam stres jak przed wywiadówką... chyba skończy się na kibelku...

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości