|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4141 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
Witam z rana.
jeszcze raz dzikujemy za komplementy... Nika..zmieniłam kolorek po porodzie bo stwierdzilam ze nie bede miaął czasu na pielegnowanie jasnych włosów i ciagłe farbowanie odrostów...Nie moglas tego zauwazyc bo nie pp porodzie nie wstawiałąm swoich zdięć.. ![]() ray..ja szczepiłam pjedynczymi szczepionkami... Weronisiu..dobrze ze do nas w koncu zajzałas.i dziekuje za rady Dziewczyny które mają butelki TT...jakie smoczki używacie??? nadal 1??? Kurczaczek..patrze w tv że śnieg spadł w Polsce a u nas nic..i czyste niebo,,chyba dzis słoneczko bedzie
|
|
#4142 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
witam i ja z rana
![]() dziękujemy za wszystkie miłe słowa pod adresem Julki ![]() cellaris - moja też jak śpi to coś tam kwili.. czasem bardzo głośno zaczyna płakać i nagle przestaje... pewnie coś złego się śni albo coś zaboli ją wtedy... co do szczepień to ja też ostro skołowana... im więcej czytam, tym bardziej nie wiem... zastanawiałam się nad tą 5 w 1 ... i chyba rotawirusy... chociaż tego drugiego to nie jestem już tak pewna
|
#4143 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko tak i zwyczajny ![]() Cytat:
![]() A co do piąstek to moje też tak pcha na siłe i czasami takei odgłosy wydaje jakby chciała je całkiem pożreć ![]() Naked nie sądzę żeby to były ząbki, po prostu etap pakowania wszystkiego do buzi trzeba będzie gryzaczek zakupić jak już nauczy się chwytać ![]() ---------- Dopisano o 08:40 ---------- Poprzedni post napisano o 08:38 ---------- I zapomniałam jeszcze....Zuzi kobieto bierz się za jakieś konkursy! śniło mi się, że wygrałaś wycieczkę do Spa i widziałam na kompie takie wielki nick na ZUZICZKA i on tak mrugał i to znaczyło, że wygrałaś normalnie w nocy mnie prześladujesz |
||
|
|
|
#4144 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
U nas nocka to już rytuał O 21 spanko i o 2 pobudka i spanko do 5 -6 ![]() Wiecie co pisałam wam o tych kupkach mojego Franka że zauważyłam że są śluzowate Kolor mają niby poprawny bo takie musztardówki, ilość też chyba jest ok bo 4-6 Są teraz tylko tak jakby rzadsze a ja na woje zaparcia od jakiś 2 tygodni jem otręby pszenne i one są rewelacyjne na moje problemy I zastanawiam się czy małemu tez nie pomagają za bardzo?? I od dziś nie jem zobaczymy co się stanie Ja jakoś wytrzymam Wolę małemu pomóc. Zapisałam się do dentysty idę dziś na 18-sta Ale się boję Nienawidzę dentysty. |
||
|
|
|
#4145 |
|
Rozeznanie
|
witam wszystkie mamy,
to moja pierwsza wizyta na forum. Jestem mamą 2 miesięcznej córeczki. Marysia urodziła się 22 września. chciałabym się od Was dowiedzieć jak śpią Wasze maluchy. O której robicie kąpiel, o której zasypiają, jak się budzą na papu i o której wstają rano? pozdrawiam
|
|
|
|
#4146 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
uwielbiam różowawe ściany, najbardziej wrzosowe Cytat:
ale pogadałam z 2 lekarkami do których mam absolutne zaufanie, do bliskiej mi osoby lekarki, przestałam czytać opinie na forach zwłaszcza przeciwników szczepionek i zdecydowałam się na 5w1, pneumo i rota Cytat:
gorzej śpi, więcej marudzi ehh ![]() hagar1 mój spał rewelacyjnie.. dużo w dzień, całe noce z 2 przerwami na pierś. od paru dni w dzień śpi po pare minut i wybudza się marudny nawet na spacerach gorzej. Kąpiel robię o 18.30 a mały zasypia dopiero po 20 i to jeszcze z kilkoma pobudkami zanim mocno zaśnie. Treaz dopiero tak naprawdę odczuwam co to dziecko bo wcześniej to jakby go nie było ![]() i moje najulubieńsze zdjęcie ![]() ![]() oczywiście nie do kolażu
"Lubię ten stan, rozkoszne sam na sam. Cisza i ja. Cisza, ja i czas(...)" Edytowane przez naked21 Czas edycji: 2010-11-25 o 09:44 |
|||
|
|
|
#4147 | |||||
|
Rozeznanie
|
ja namiętnie ciągnęłam kciuki chyba z 5-6lat i zeby proste
![]() Cytat:
dla wodniaczka, ze sie wchlonał ![]() Z rehabilitacji sie ciesz Kobito, my o nią musielismy walczyc ![]() Cytat:
Cytat:
No i kominek, mhmmm, kocham kominki Jak dla mnie tez róż lepszy do salonu Cytat:
My szczepilismy 5w1 i rota. Bylo w porzadku. Wiadomo, ze szczepionki skojarzone sa lepsze niz te na nfz. NFZ jest bidny dlatego refunduje tylko szczepionki wynalezione w latach 60tych. Jak macie pieniadze, to bierzcie kobity szczepionki skojarzone! Nie ma co sie zastanawiac. Aha, co do pneumokokow moja mama( szczepi dzieci od 35lat) mowila, zeby sie z pneumokokami wstrzymac, bo prawdopodobnie beda wprowadzone do kalendarza szczepien obowiazkowych. Cytat:
Ja co prawda w tym roku wygralam w jednym konkursie fotograficznym w Poznaniu, a w zeszlym roku w Stambule (i do dzis nie wykorzystalam jednej z nagrod- weekend w Stambule z atrakcjami ) ale wycieczka do SPA- JA CHCE! Tylko mi pisz, gdzie ja to wygralam i za co, to lece, pędzę uczestniczyc Aha, przzypomnialo mi sie- Mszu- na zdjeciu z Nadinką wygladasz jak gowniara 16letnia Serio! Tylko sie cieszyc
|
|||||
|
|
|
#4148 |
|
Zakorzenienie
|
hehe, dzieci to wiedzą co dobre
|
#4149 | ||||||||
|
Wtajemniczenie
|
trudu? A ja myślałam, że to sama przyjemność
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
A dzieciaki z reguły lubią ćwiczeniaCytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() pada śnieg....puszysty śnieg...
|
||||||||
|
|
|
#4150 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
Zaraz nadrobię co naskrobałyście ![]() Dziś nasz synuś miał w nocy 6 godz. przerwy między kamieniami, zjadł po 20, a nast. jedzonko było ok.2, jednak Tż nie mógł go ululać długo i usnął dopiero ok.22.30 ale nawet jak tak się zdarzało to budził się na karmienie max 4,5-5 godz. po ostatnim. Dostaliśmy od znajomych konika morskiego, nieźle trafili, bo miałam go zamówić w tym tyg. i mały bardzo lubi te melodyjki i przy nich odlatuje, ale idealnie byłoby gdyby konik grał trochę dłużej np. 10min. a nie 5, bo jak włączam od początku to znów jest głośniej, a jak ustawiliśmy tego konika ciszej to jakoś synkowi niebardzo pasowało ![]() Zamówiliśmy małemu huśtawkę Bright Starts Deluxe ślimaczek - to z tych wyższych nie takich jak leżaczki i mam nadzieję, że ją polubi. Ma może któraś z Was? Mały sporo zebrał pieniążków na chrzciny, poza tym od pradziadków, ubezpieczenia, becikowe i uzbiera się ok.9 tys. ale kasę którą dostał od dziadków to już wydaliśmy, wiadomo cały czas coś trzeba kupować i tych pieniążków nie liczę. Zamierzamy trzymać tą kasę na szczepienia i wyjazd z małym nad morze. Planuję spędzić z nim 2 tyg. pod koniec maja, bo to jeszcze poza sezonem, więc taniej. Tydzień pewnie będzie z nami Tż, a tydzień może moja mama. Zmiana klimatu dobrze robi dzieciom, jod i te sprawy ![]() Nadal mam krechę na brzuchu... ale skóra jest już dużo bardziej jędrna i brzuszek wygląda naprawdę dobrze, aż sie dzis zdziwiłam patrząc w lustro Ok, idę nadrabiać
|
#4151 |
|
Rozeznanie
|
naked21
Ja młodą od niedawna nauczyłam spać w ciągu dnia, ale i tak zasypia tylko na 30 min. Czasami na spacerze przy7śnie na 1-2 h. W nocy budzi się też tylko na cyca 2, 3 albo 4 razy, a rano ostatni wstaje już o 6.30, więc chodzę niewyspana. Edytowane przez hagar1 Czas edycji: 2010-11-25 o 10:05 |
|
|
|
#4152 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
no i później nos czerwony Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
a głosik to ma donośny ale z Ciebie laska dziewczyny mam pytanko do Was.czy Wasze dzieciaki też mają taki dziwny kaszelek?wydaje mi się,że Wojtek nie za bardzo wie co się robi ze wzmożoną produkcją śliny i czasami się krztusi nią.trochę się boję czy się nie zaziębił,bo ja nie za bardzo się czuję.ale niby nie ma gorączki i nie jest marudny.może to rzeczywiście tylko ślinka
|
||||
|
|
|
#4153 |
|
Zakorzenienie
|
to samo miałam pisać
dodam jeszcze, że nie jeden duży chłopiec by się do takiego przytulił Zuzi kurde no adres strony mi się niestety nie przyśnił ![]() A co do szczepionek to ja szczepię tradycyjnymi bo: każda szczepionka jest osobno i wiadomo która ( w razie czego) się nie przyjeła, ma odpowiednią dawkę szczepów ( sprawdzone przez dziesiątki lat ), skutki uboczne długofalowe znane ( w nowych szczepionkach jeszcze nie ) liczba wkłuć jako argument mnie nie przekonuje bo po 1. dziekco szybko zapomina po 2. ludzie szczepią dodatkowo jakoś się nie przejmują kolejnymi wkłuciami jeszcze jeden argument: całe pokolenia wyrosły na tych szczepionkach i jakoś nikomu nic nie jest ![]() Oczywiście nie mówię ,ze nowe są jakieś złe Są też ludzie co szczepią się na wszystko co tylko jest możliwe nawet na katar jak by była taka szczepionka Mamy też przykład co było ze szczepionką na raka szyjki macicy, ludzie wydali mnostwo kasy, firma farm. zarobiła, a szczepionka okazała się totalna klapą ![]() Ale każdy ma wolny wybór. Ja jestem tylko za tym żeby podejmować decyzję samodzielnie, nie dac się nikomu namawiać czy ulegać reklamom ( jak to dziecko jest w szpitalu ) i nie ulegać modzie np. koleżanka zaszczepiła to ja też musze, nie będę gorsza, stać mnie ![]() czy ulegać mysleniu: płacę za szczepionki= kocham bardziej dziecko
|
|
|
|
#4154 | ||||
|
BAN stały
|
Cytat:
Zuzka jakby co jadę z Tobą, Faceci muszą z dziećmi zostać Cytat:
![]() Cytat:
Lubię śnieg, Małemu wczoraj pokazywałam Jego pierwsze płatki i... założę się, że je widział ![]() ---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ---------- Cytat:
to właśnie tyle ślinki naprodukuje
|
||||
|
|
|
#4155 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
u mnie jest to różnie-przez 3 tyg od porodu ładnie spał w dzień i w nocy, budził się co 3h na jedzonko. Potem dostał pierwsza kolke i mu sie poprzestawiało, były dni ze spał w ciagu dnia 30 min potem mu doszły te gazy, prezenia sie, buraczkowanie, przelewanie w brzuszku i bbyło roznie. Ale wczoraj w dzien, dzis w nocy juz było ladnie-moze to te leki juz zaczeły troche dzialac? wczoraj jak zasanl o 17.30 to obudził sie o 21.30, wykapalismy go, usnał o 23, spał do 1.30, potem zjadl, usnal o 2 i spal do 5ale wracajac do Twojego pytania to my kapiemy generalnie miedzy 19.30 a 20.00, zasypia wtedy miedzy 20 a 21 i generalnie to budzi sie co 2-2,5h na cyca |
||
|
|
|
#4156 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
mam jeszcze dwa pytania. Moja mała od jakiegoś czasu strasznie się ślini i cały czas ładuje pięść do buzi. Słyszałam że w tym okresie mogą się rozwijać ślinianki i tak to się objawia. Jak jest u Was? i jeszcze jedno. Ostatnio mamy problem z kupką. Małą od 5 dni nie robi. Podobno u dzieciaków na piersi to jest w normie ale widzę że jej ta kupa zalega bo jest bardziej marudna. Macie jakieś sposoby aby pomóc maluchowi? Może coś zmenić w diecie? Podobno picie koperku pomaga ale u nas to jakoś nie działa. |
|
|
|
|
#4157 | |
|
Zakorzenienie
|
naked super zdjecie
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:36 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ---------- Cytat:
![]() ja akurat nie mam problemów z kupką, bo mały robi 4 dziennie, ale mojej koleżance pediatra poleciła czopki glicerolowe http://www.*******/apteka/p3831-Czop...lowe_1g_10_szt, ponoć zadziałały i jej dziecię się załatwiło no i d.... wykropkowało mi linka
Edytowane przez Kalex Czas edycji: 2010-11-25 o 10:38 |
|
|
|
|
#4158 |
|
BAN stały
|
a ja dostałam okres nad ranem i to tak podstępnie, że wszystko do prania
swoją drogą, to raz bez bóli (zawsze mdlałam) więc może przeszły wraz z porodem ?
|
|
|
|
#4159 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4160 |
|
Zakorzenienie
|
Szczęśliwa już zmieniam
Zuziczka dziękuję za rady, nam też kazali tak trzymać Pata żeby jak "ogląda świat" miał coś pod pupą, by nogi nie były wyprostowane, nasza rehabilitacja, też na nfz zaczyna się 2 grudnia ciekawe z jaką częstotliwością.. dziękuje za info odnośnie pneumo ![]() NIKaP-n no mamy już prawie "młodzież" ![]() gratuluję udanych zakupów![]() Ray my 5w1 i rota, pneumokoki w przyszłości, naked21 słodziasne i ja ci dam starszy pan! ![]() dziewczyny PO i w trakcie przygotowania CHRZCIN ile płaciłyście czytaj, ofiarowałyście za obrządek? sakrament? bo my mamy - jak to ujęła pani w kancelarii jeśli czujemy potrzebę - zapłacić tfu - ofiarować ale nie wiemy ile
Edytowane przez martucha84 Czas edycji: 2010-11-25 o 10:43 |
|
|
|
#4161 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i to mnie przeraża. My go kąpiemy koło 19-stej po kąpieli je zasypia na jakieś pół godziny Potem musi dojeść i usypia o 21-szej i tak śpi do 2-giej Potem jedzonko i zasypia do 5-6. A potem to już jak mu się zechce Cytat:
Kurcze nie nadążam przebierać go . Co zje to wylewa potem znowu chce jeść. Jejku żeby on ode mnie tą butle chciał to bym mu ten zagęszczacz kupiła A tak tylko od TZ wiec butle je raz dziennie a ja odpoczywam Miałam iść na spacer ale się waham bo wieje jak cholera. No nic na razie mały zasnął może poprasuje |
||
|
|
|
#4162 |
|
Zakorzenienie
|
Ilona-moze kup swojemu ten Lacidobaby?zeby mu perystaltyke jelit uregulowac....mojemu od wczoraj mniej sie przelewa w brzuszku
zamiast lacidobaby moze byc tez dicoflor 30 |
|
|
|
#4163 | ||
|
Zakorzenienie
|
Mszu świetny blog
![]() Ja szczepiłam skojarzoną 3w1 i nie było żadnych skutków ubocznych poza lekkim marudzeniem przez cały dzień, ale to zapewne dlatego, że Natalkę bolała rączka. Cytat:
![]() Moje dziecię kąpiemy gdzieś o 19.15, potem je i usypiam ją. O godz. 24:00 budzę ją na przewijanie i jedzenie, potem znów kładę. Około 4-5 rano sama się budzi na jedzonko, znów przewijam i kładę. Mniej więcej do 7 rano dosypia, potem już jest gotowa do zabawy ![]() Bardzo ładne ![]() Cytat:
Czopek glicerynowy nie zaszkodzi
|
|
#4164 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co łaska ![]() ---------- Dopisano o 10:51 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ---------- Nikuś no Jacob miał niezły kaloryfer, ale ten Edi taki tajemniczy ![]()
|
|
|
|
|
#4165 |
|
Rozeznanie
|
NIKaP-n- z solarium sie wstrzymam tak jeszcze z 3-tygodnie żeby na swieta dopiero isc
![]() moja mała byłą po 20 kąpana i od razu zasneła obudziła sie po 23 na cyca potem po 2 , 4, 6 , i po 8 pomarudziła 1,5 godziny i teraz spi. Wczoraj w dzien mało spała prawie wogole ,bolą mnie plecy bardzo nie wiem co jest a do małej trzeba wstawac, sprzatac, gotowac dosc mam juz!! Co do szczepień sama już nie wiem czy 5 w 1 + dodatkowe szczepienie za 2-3 tygodnie bedzie |
|
|
|
#4166 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I oczywiście nie wiadomo od kiedy- może za 5 lat np
|
|
|
|
|
#4167 |
|
Wtajemniczenie
|
Martuchaja dałam aż 50 zł
"Lubię ten stan, rozkoszne sam na sam. Cisza i ja. Cisza, ja i czas(...)" Edytowane przez naked21 Czas edycji: 2010-11-25 o 11:09 |
|
|
|
#4168 |
|
Rozeznanie
|
Kalex
ja zastanawiam się nad dawaniem małej dicoflor 30 aby częściej kupkę robiła, bo czasem ma przerwy po 5-6 dni. mam tylko mały problem, jak go wsypywałam do podgrzanego mleka lub wody to się grudkował i nie chciał rozrabiać. Nie wiem czy to z powodu tego że woda był za ciepła. Nie wiesz może czy można rozrobić ten preparat w zimnym płynie a potem podgrzać do podania? |
|
|
|
#4169 |
|
Zakorzenienie
|
u nas za chrzest chrzestny płacił - 200 zł
|
#4170 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z Humamy dawałam Oliwii kaszki i były przepyszne ![]() Cellaris skoro używasz 1 plus to mi powiedz co ile godzin i jaką ilością karmisz? Bo mi ktoś powiedział, że niby po tym mleczku dzieci są dłużej najedzone i tak sobie myślę, że może wypróbuję dawać w nocy... może by przespał te 4 godziny... choć po AR śpi tylko raz te 4 godziny, a potem już nie. Ale to mleko AR długo sie przygotowuje, bo trzeba czekać 7 minut aż zgęstnieje. A ja się boję, że przez tyle czasu Pascal mi się rozbudzi. Pomyślałam więc o tej jedynce, że może go przestawię. A dziś właśnie muszę kupić nowe mleko, bo nasze się skończyło i nie wiem czy AR czy 1. Może kupie takie i takie, to w końcu jedna firma. Ehh... nie wiem... Cytat:
Najbardziej w kośc dała mi Oliwia. Była chora i bardzo cierpiała do ok. 2 latek. Przeszliśmy z nia koszmar. Ona otwierała oczy i buzię do płaczu jednocześnie. Spała max. pół godziny z zegarkiem w ręku. Masakra. Jak się dowiedziałam, że znowu jestem w ciąży to się załamałam, bo bałam się, że będzie znowu to samo. Na szczęście Thomas był zdrowy, pogodny i spokojny. Ładnie spał nawet 5 godzin w nocy. Za to dał nam czadu jak przechodził bunt dwulatka. Walczyliśmy z nim prawie rok Pascalek jest najgrzeczniejszy. Prawie nie płacze. Ciekawe co mnie jeszcze czeka... ![]() Wczorajszy wieczór był bardzo niespokojny. Nie wiem co mu był, jakby brzuszek. Ale na rękach był spokój. W nocy stękał przez sen. Od ok. 4 rano już tak ulewał mocno, ze był cały przemoczony, włosy obklejone... Właśnie ubrałam mu ostatnie body. A pranie robiłam przedwczoraj (ma ich z 20 sztuk). Muszę szybko wstawić pralkę. Rano był bardzo niespokojny, pojękiwał sobie. W końcu po 4 godzinach stękania puścił bąka z kleksem i się uspokoił. Myślę, że ma problem z kupką. Przy tym stękaniu tez mocno ulewa. Dałam mu teraz zamiast cycka to mleczko Humana AR i usnął bez ulania. Cytat:
Rozumiem, że to był żart ![]() Mój nie bierze nic do buzi, jeszcze nie umie. Wystarczy, że się poruszy, to od razu ulewa. Nawet trzymanie w pionie przez pół godziny nic nie daje. Dziewczyny doradźcie mi coś, bo ja osiwieję. Czy powinnam dalej karmić piersią mimo tego ulewania? Czy lepiej dawać mu to AR, po którym nie ulewa? Nie umiem podjąć tej decyzji. Mąż mówi, że jak on ma się męczyć, a ja przy nim, to mam go odstawić. Ale ja nie jestem przekonana. Próbowałam dawać mu moje odciągnięte mleko zagęszczone, ale po tym też ulewa. No może nie aż tak mocno, ale też ulewa sporo. No i samo przygotowanie takiego mleka jest strasznie głupie. Zanim wsypię proszek musi być mleko gorące. Po wsypaniu gęstnieje średnio pół godziny. Potem muszę je ostudzić. Pascalek umiera z wtedy z głodu. No w nocy nie wyobrażam sobie, żeby miał tyle czekać na jedzenie. Co robić?... |
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:36.

a u nas nic..i czyste niebo,,chyba dzis słoneczko bedzie

nawet na spacerach gorzej. Kąpiel robię o 18.30 a mały zasypia dopiero po 20 i to jeszcze z kilkoma pobudkami zanim mocno zaśnie. Treaz dopiero tak naprawdę odczuwam co to dziecko bo wcześniej to jakby go nie było
dla wodniaczka, ze sie wchlonał
?