|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4231 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
Dawno się nie odzywałam. Podczytuje Was czasem ale nie mam za bardzo czasu na pisanie
Mały ładnie rośnie. Tydzień temu miał 60 cm i 5,980 a ma już prawie 2,5 miesiąca. Niestety czekam na wizytę u okulisty bo mały czasem nie do końca otwiera 1 oczko. Nie widać tego aż tak bardzo ale martwi mnie to W ciągu 8-9 tygodni ma przyjść list z terminem wizyty |
|
|
|
#4232 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
naked a czemu chcesz mu podawac MM, skoro
1. lubisz karmic piersia 2. chyba pokarmu Ci nie brakuje, 3. zabezpieczasz dziecko przed wieloma infekcjami... mnie tu koleznka agituje, ze MINIMUM mam do pol roku, jak jej powiedzialam ze wkrotce wracam do pracy to mi odpowiedziala "no to co, bedziesz odciagac"... ![]() jesli nawet tak bedzie to musze wymienic cala górna czesc garderoby, bo nie zapne sie w zadne koszule/bluzke z guzikami. Twój Filip to taki przytulaczek, moja chyba charakter oddzieczyla po mnie ![]() Klarissa, cos kochana ciemne i niewrazne tym razem te Natalkowe fotki, za Twoj bardzo ładne! Juz nie wygladasz na taka zmeczoną, ładnie wygladasz ładnie wymalowana eveliouses... a moim zdaniem dobrze, ze sa takie osoby kotre otwarcie mowia jak sie z tym czuja, bo moim zdaniem nie ma nic gorszego niz budowanie takiej szopki, ze wszytsko jest och i ach, bo kurde nie jest! Niestety ja zrywajac z tą "potajemną zmowa matek", czuje ze jestem trakowana, jak wlasnie taka wyrodna matka, bo przeciez powinnam dookola sie zachwycac i wszytskich informowac jak to cudowanie jest byc matka... a ja mowie ze to za***iscie ciezka -niewynagradzalna praca... ale oczywiscie fajnie ze sa takie dziewczyny(np Ty) kotre tą "prace" kochają, ja niestety do nich nie naleze
|
#4233 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Postaram się odciągać i jak najwięcej serwować mu cyckowego, zobaczymy. Ja szanuje zdanie inne niż moje dot macierzyństwa, różne są kobiety, różne są też dzieci O tak dużo zależy od tych małych szkrabów. Dotychczas mój mały był istnym aniołem pomijając czasem brzuszkowe awarie co pozwalało mi sądzić jakie to wszystko piekne i cudne.. Od paru dni zrobił sie marudny, złości się, wyzywa mamę i teraz jeszcze krzywo patrzy na piersi i nie ukrywam, pare razy juz podniósł mi ciśnienie. Nie przeszkadza mi to jak narazie jednak nadal twierdzić, że jestem ogromną szczęściarą
|
|
#4234 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
natomiast mój tż się coraz częściej irytuje jak nasze dziecko płacze czy raczej złości się nie wiadomo o co.Ale ogólnie to uważam, że mam bardzo grzeczne dziecko
|
|
#4235 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() weronisia sorry ale twoje pytanie o humanę mi umknęłó. A więc tak....na humanę 1 plus przeszliśmy miesiąc temu. Przedtem był bebilon comfort,ale marta zjadała go po 150mll jednorazowo (5 tyg.dziecko) i po godzinie już była głodna. Ja strasznie zdesperowana znalazłam w necie ze ta humana jest dla dzieci o dużym apetycie, no i fakt...Marta zaczęła jeść po ok 100ml i wydłużyła sobie przerwy między jedzeniami. Teraz ostatnie karmienie mamy ok 22-23 potem 8 godz. przerwy (boooosko) rano ok 7 karmienie i 4 godz. przerwy (dalej spanko) i od 11 jedzenie co 3 godz. Mieścimy się w 5-6 karmieniach po 130-150mll. Tak więc ja osobiście polecam. Ta humana tez jest zagęszczona. Na opakowaniu jest magiczny sposób jej przyżądzania,ale ja go zmodyfikowałam ,inaczej by mi dziecię z głodu sąsiadów pobudziło rykiem. Podgrzewam ok 60ml wody do 70/80 st.jak jest na opakowaniu, mieszam z mlekiem,ale uzupełniam już wodą o temp. pokojowej (90mll) mi mam mix akurat o temperaturze gotowej do picia. A jak mała skończy 4 mies. to na ostatnie karmienie chcę wypróbować tę kaszkę na dobranoc.
|
|
#4236 |
|
BAN stały
|
cellaris ja podaję dicoflor, rzadko biogaie ( 10szt kosztuje tyle, co dicoflor na m-c prawie), więc podaję 30 dicoflor, 10 inne, 30 dicoflor. Chyba bez recepty są
---------- Dopisano o 23:58 ---------- Poprzedni post napisano o 23:53 ---------- Ja tak samo ![]() A ja zaczynam sobie zdawać sprawę, jak niektóre z Was podczytuję, albo rozmawiam z koleżankami, co ryczą czasem z dzieckim bo już sił nie mają, że bardzo bym chciała, aby Pawcio już taki został
|
|
|
|
#4237 |
|
Rozeznanie
|
Szczęśliwa
no to jesteś naprawdę szczęśliwą mamuśką jak maluch tak pięknie śpi. ja dziś znów od 6 na nogach. ciągle się zastanawiam kiedy się wyśpię. Na szczęście mała zasnęła wczoraj ładnie ok 20 a w nocy wstała 2 razy na cycka. Niestety o 2 trzeba było ją trochę usypiać. wczoraj przed snem dałam dicoflor z mlekiem, z wodą mała nawet nie tknie, zawartość butelki ląduje w zlewie. Dziś też zaraz flore jej dam i mam nadzieję że będzie kupa, bo już widzę że kluska się męczy. Szczęśliwa co do gazowanego to ja nie piję. Wolę nie ryzykować. Na początku chciałam jeść i pić wszystko, bo teraz lekarze twierdzą że nie ma już diety eliminacyjnej, ale jak małą zaczął boleć brzuszek to od razu zaczęłam ograniczać niektóre produkty, choć widzę że jej problemy z brzuszkiem raczej nie zależą od diety, nie widzę żadnej powtarzalności. |
|
|
|
#4238 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja jestem najszczęśliwsza rano, jak młoda się usmiecha, gaworzy...ale często wieczorami jak zaczyna pokazywać rózki to mam jest najzwyczajniej na świecie dość, pomaga wtedy wyjście do sklepu pod jakimś byle pretekstem ![]() Mszu ty agitatorko nasza wcale nie jesteś sama ze swoimi poglądami ) i jesteś cały czas z dzieckiem, jakie to piekne! taką mową uraczyła mnie koleżanka, a ona biedna musi do pracy chodzić a ja mam wczasy...No ale kiedyś sama się przekona Pomi niestety nie przyśniłaś mi się
|
|
|
|
|
#4239 |
|
Zakorzenienie
|
Szczęśliwa dziękuję
![]() ale wizyta dziś odwołana właśnie dzwonili że pani pedagog się rozchorowała gabisun ja dziękuję za takie wczasy
|
|
#4240 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ale kurcze jakies takie jasne A Twoja natalka boska jak zwykle świetnie wyglądasz!---------- Dopisano o 08:26 ---------- Poprzedni post napisano o 08:21 ---------- Cytat:
No fajne wczasy ) i jeszcze zawody przy wychodzeniu na spacer: kto szybciej się spoci przy ubieraniu a i jeszcze jak wychodzisz gdzieś to czujesz się jakby cię z buszu wypuścili i masz wrażenie że wszyscy się na ciebie patrzą normalnie bosko
|
|||
|
|
|
#4241 |
|
Wtajemniczenie
|
heh mata edukacyjna fajna rzecz
. A ja się powinnam zabrać za sprzątanie ale mi się nieeeee chceeeee ![]() Na 18 umówiłam się z koleżankami na kawę w galerii handlowej (przy okazji pewnie jakieś szybkie zakupy, bo inaczej nie mam kiedy). Ola będzie musiała poczekać troszkę dłużej na dzisiejszą kąpiel albo pójdzie spać brudna . No chyba, że TŻ wykąpie z babcią- ale to nie jest dobry pomysł, bo potem trzeba ją porządnie nakarmić na noc a ja kolację mam z sobą (tzn pewnie trochę zostawię mleka jak mi się uda coś w ciągu dnia ściągnąć; w razie czego będzie mm)
|
|
|
|
#4242 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no to widzę że u was wczasy jak u nas hajlajf ![]() Cytat:
mam nadzieję że będziesz się dobrze bawić
|
|
|
#4243 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
największym szcęsciem jakie mnei spotkało U mnie nocka zleciała pomyślnie. Trochę mnie ten ząb boli ale daję rade. TZ jest w domku dziś Miął odmiana ![]() Idę dziś do tego fryzjera wiec efekty pokaże później. Zuziaczek a Ty zdecydowałaś się na cięcie ?? |
|
|
|
|
#4244 |
|
Zadomowienie
|
gabisun.. mi ostatnio kolezanka(nierodząca) wyjechala z identycznym tekstem, zreszta mnie to nawet nie dziwi, no bo przeciez tak jak pisalam o macierzystwie, zlaszcza o początku macierzystwa (ch... wie dlaczego?!) zle sie nie mowi, a tylko wlasnie och i ach, a te co by chcialy powiedziec inaczej zaraz spotykaja sie z sciana niezrozumienia a wrecz potepienia (patrz wypowiedz eveliouses), wiec sie boja i przytakuja za innymi...
Ja lubie dzieci, opiekowalam sie trójka jako aupairka, ale z wlasnym nowordkiem a teraz niemowleciem mi jakos nie idzie i fanu z tego nie mam. jedyne co mnie cieszy, to ze widze ze dziecko sie rozwija i wydaje sie byc bardziej kontaktowe...z dnia na dzien...ja se pomysle, ze przy drugim mam przerabiac podobny scenariusz, to czasem tez mysle, czy nie lepiej byloby adoptowac, niestety w polsce procedury adopcyjne sa karkołomne...
|
#4245 |
|
Zakorzenienie
|
Boże laski oszaleję chyba , mała od jakiegoś tygodnia cały ranek wyje jak opętana... aż się zanosi tym płaczem, ochrypnie i dalej płacze... zasypia dopiero jak się naprawdę zmeczy, czyt. po ok 3 godz
![]() nie idzie jej w żaden sposób uspokoić... już nie wiem co robić ciągle chce jeść.... nie wiem, może ona chora czy coś... może ją coś ciągle boli a ja nie wiemsiedzę i płaczę razem z nią już
|
#4246 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie doczytałam wypowiedź Evelio...
Kurcze kobiety mają siedzieć cicho i nawet nie mają prawa się pożalić? mają tylko trąbić na około jakie to są szczęsliwe i chodzić cały dzień z przyklejonym usmiechem i z nim zasypiać? Właśnie dobrze, że są takie programy i niech kobiety nie boją się przyznać, że czasem sobie po prostu rady nie dają, że są zmęczone i nie są supermenkami mamy takie prawo!Do tej pory był promowany taki obrazek macierzyństwa, że kobieta promienna, wypoczęta, wymalowana, wychodziła na spacer z dzieciątkiem, w domu błysk, obiad już czeka w piekarniku i jest super sielanka!... no i jak biedne młode mamuski mają nabite takie coś do głowy, to potem nie ma co się dziwić, że co druga ma depresję, bo sobie nie radzi...bo nie jest tak idealanie jak każdy mówi...Ja kocham moje dziecko najmocniej na świecie, w życiu bym go nie oddała nikomu, ciąże przeszłam lekko, poród też w miarę, rozstępów nie mam, dziekco grzeczne, ale to nie mzienia faktu, że czasem ręce mi opadają i płakać się chce jak siedzę całymi dniami sama z nią w domu... No nie rozumiem dlaczego mamy siedzieć cicho i pisać/ mówić tylko o tych dobrych rzeczach? każdy medal ma dwie strony i bardzo dobrze, że coraz częściej pokazuje się tą drugą stronę i kobiety wreszcie mogą odetchnąć z ulgą, że ot całkiem normalnie, że czasem mają swojego dziecka dość i nie obwiniają się ,że nie mają czasu posprzątać czy ugotować, bo to NORMALNE! no..wylałam swoje żale...
|
|
|
|
#4247 |
|
Zadomowienie
|
Gabisun...
normalnie owacja na stojąco! Piekna mowa! ![]() Misqa... niestety mam dla Ciebie chyba zła nowine, z tego co piszesz Twoja Julia moze miec kolki , tak jak mial Olek Zuziczki, nad ranem ... wspolczuje...kup moze "biogaie" i podawaj jej nawet po 7 kropelek, zaleacja 5 ja dawalam 7 i u nas minelo. Nadia miala takie jazdy, po 16-tej... ![]() wczoraj wieczorkiem wrzucilam nowe fotki na bloga
|
#4248 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4249 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#4250 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mała śpi to lecę z nią na spacer i zajdę do apteki od razu dzięki a jeszcze takie pytanie mam... Julka dostała na chrzciny tort z pampków... świetny jest i aż żal go ruszać, ale chyba też bez sensu go trzymać... a właśnie pampki jej się kończą... ![]() ---------- Dopisano o 08:53 ---------- Poprzedni post napisano o 08:52 ---------- o tym też myślałam, ale już zgłupiałam.... nie wiem jak to wszystko rozróżnić pierwsze 2 tygodnie były piękne, a teraz już zaczynam wątpić w to, że jestem dobrą matką
|
|
#4251 | |
|
Rozeznanie
|
a ja mysle ze kazda z nas jest szczesliwa ze ma dziecko a logiczne jest to ze mamy czasem ochote trzasnac drzwiami i wyjsc, ale pewnie nie mineło by 5 min i bysmy wracaly, normalne jest to ze mamy dosc, dla wiekszosci z nas to pierwsze dziecko i wiele sie zmienilo w naszym zyciu, ja np. do momentu zajscia w ciaze pracowalam, latalam na zakupy praktycznie codziennie a w kazdy weekend wychodzilismy gdzies ze znajopmymi a teraz nie dosc ze nie pracuje to jeszcze umowa o prace mi sie skonczyla, zakupy raz na tydzien jeszcze szybkie (spozywka) bo ciuchy to niepamietam kiedy kupowalam
a o wyjsciach nie ma mowy przynajmniej naraziejestem szczesliwa ale bardzo brakuje mi życia sprzed roku ![]() ---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 10:59 ---------- Cytat:
|
|
#4252 |
|
Zakorzenienie
|
Mszu, Martucha
ale zaraz pewnie też jakieś gromy na mnie polecą ja akurat będę mówić naprawdę jak jest dla własnego zdrowia psychicznego
|
|
|
|
#4253 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() a zrób fotę pampków i korzystaj ![]() i nie wątpi jesteś najlepszą mamą dla Julki ![]() Cytat:
Cytat:
będziemy cie bronić, bo mamy takie samo zdanie ![]()
|
|
|
#4254 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() klask i:![]() ![]() kla ski:![]() ![]() k laski:![]() : oklaski:![]() klaski :
|
||
|
|
|
#4255 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Można było go wszędzie ze sobą zabrać i był taki gdzieś do 12 roku życia ![]() Cytat:
![]() Cytat:
skąd, jak, dlaczego pojęcia nie mam ![]() Dzięki za komplementy Cytat:
no i podobnie z dzieckiem. Nawet i od czegoś fajnego potrzebny jest odpoczynek. Natomiast porady i opinie innych to zazwyczaj takie gadanie byle coś powiedzieć, chyba nie ma sensu zwracać na to uwagi. Tak jak nie lubię przesadzania w jedną stronę - że dzidziuś to taki zawsze cacy i słodko gaworzy lub śpi cały dzień, tak samo nie lubię przesadzania w drugą stronę i opowieści o tym, że dziecko cały czas płacze albo że nie ma kiedy wyjść do ubikacji (to taka matka i dziecko po kilku dniach by już nie żyli... matka z zatrucia, dziecko ze zmęczenia). Zresztą ja sama po sobie widzę, że czasem jak jest gorszy dzień to też mówię, że Natalka cały dzień płakała, a w rzeczywistości to może były maks. 2h z dnia Są dzieci bardziej i mniej aktywne i wiadomo, że opieka nad nimi różnie wygląda, ale nie jest aż tak ciężko żeby się nie dało tego zrobić. Ale to tak moim zdaniem Natomiast co mi się nie podoba to wmawianie młodym matkom, że muszą cały świat uszczęśliwić na raz - karmić piersią ale nie rezygnować z pracy, dobrej figury, zabawy, spotkań towarzyskich i modnych ubiorów. I ciekawe tylko jak mają to zrobić z maluchem przyklejonym do piersi - bo ja się na prawdę staram, ale co najmniej 90% z tych rzeczy mi nie wychodzi Mszu tak skrytykowałaś oświetlenie wczorajszych zdjęć, że dzisiaj zrobiłam Natalce nowe ![]() Powiedzcie, że jej buziunia już lepsza ![]() A co do mojego wyglądu dziewczyny to po prostu wybrałam to lepsze zdjęcie - proszę o to dowód podkowy mam dalej na pół twarzy
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2010-11-26 o 10:43 |
||||
|
|
|
#4256 |
|
Zakorzenienie
|
Mam zdjęcie jak mloda łapie zabawki
|
|
|
|
#4257 |
|
Zakorzenienie
|
Klarissa no właśnie chodzi o to ,żeby pisac i o tych dobrych i złych stronach a nie tworzyc idelanych obrazków, które potem wpędzają w depresję. Sprytnie z tym zdjęciem zrobiłaś
a Natalkii buźka juz ładna, ona to normalnie kopia twojego tż !
|
|
|
|
#4258 | |||
|
Raczkowanie
|
jejku jaka słodziuchna
![]() Cytat:
a najgorsze jest to,że tak daleko do rodzinki.moja siostra ma 7 tygodni starszego synka i zawsze było nam raźniej,nawet na spacerek wyjść czy pogadać o kupkach a tak smutno mi tu ![]() a co do tych probiotyków.napisałam wczoraj na www.dziecko24.pl (porada lekarska w 24 godziny) i też radzili mi podawać probiotyki.a jeśli nic się nie zmieni to udać się do mojego pediatry.no i wczoraj tż kupił dicoflor 30.dzisiaj rano podałam i zobaczymy co się teraz wydarzy ![]() Cytat:
![]() Cytat:
a mój mały chyba za bardzo został pochwalony za to jego piękne spanie w nocy,bo od 2 dni znowu wstaje koło 1-2 na jedzonko ![]() ja czasami tracę cierpliwość do mojego szkraba.szczególnie kiedy wiem,że nic mu nie jest (najedzony,wyspany,przebr any,brzuszek nie boli) a on zawodzi w niebogłosy.jednak bycie mamą to nie taka łatwa sprawa... ![]() ps. Klarissa Twoja Natalka też słodziaczek ps2. Gabisun drugie zdjęcie Kini wymiata.coś w stylu "i co się gapisz?"
Edytowane przez pandziolka Czas edycji: 2010-11-26 o 11:03 |
|||
|
|
|
#4259 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
fajnie miałaś z siostrą prawie w tym samym czasie a do nowego miejsca mam nadzieję szybko się przyzwyczaisz Ja już wiem skąd Cię kojarzę ( z poczekalni) też miałaś mały brzuch robiłaś mi konkurencję ![]() ---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4260 |
|
Raczkowanie
|
Klarissa ale świetnie wyglądasz,masz fajny typ urody,niby ciemna,mocna oprawa oczu i rysy a taka jakaś delikatność przemawia przez to wszystko...fajna mamuśka z Ciebie
![]() i pazurrrrki śliczne!!!ja mam narazie ogryzki brzydkie aż sie wstydze ale jak zobaczyłam Twoje,to koniec z obgryzaniem bo zawsze miałąm długie ładne pazurki,czasem tak długie jak tipsiory hehe ale zapuszcze się teraz
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:54.

Mały ładnie rośnie. Tydzień temu miał 60 cm i 5,980 a ma już prawie 2,5 miesiąca. Niestety czekam na wizytę u okulisty bo mały czasem nie do końca otwiera 1 oczko. Nie widać tego aż tak bardzo ale martwi mnie to
W ciągu 8-9 tygodni ma przyjść list z terminem wizyty

taką mową uraczyła mnie koleżanka, a ona biedna musi do pracy chodzić
. No chyba, że TŻ wykąpie z babcią- ale to nie jest dobry pomysł, bo potem trzeba ją porządnie nakarmić na noc a ja kolację mam z sobą
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
ciągle chce jeść.... nie wiem, może ona chora czy coś... może ją coś ciągle boli a ja nie wiem
kobiety mają siedzieć cicho i nawet nie mają prawa się pożalić? mają tylko trąbić na około jakie to są szczęsliwe i chodzić cały dzień z przyklejonym usmiechem i z nim zasypiać? Właśnie dobrze, że są takie programy i niech kobiety nie boją się przyznać, że czasem sobie po prostu rady nie dają, że są zmęczone i nie są supermenkami
a o wyjsciach nie ma mowy przynajmniej narazie
ale zaraz pewnie też jakieś gromy na mnie polecą
klask i: