|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4351 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
Dzień dobry z rana
Moje chłopaki jeszcze śpią, a ja dziś idę z mamą na zakupy Weronisiu, zapomniałam napisać, że Pascalek przeuroczy! Rzeczywiście wygląda już inaczej chociaż dla mnie to niepojęte, ze to taka kruszynka słodka! Ilonko, czekam na zdjęcia nowej fryzury! Fajnie, że jesteś zadowolona. Fem, ale macie potworne dylematy z powrotem do pracy! Biedna, my may na miejscu aż nadto osób, które zabijają się, żeby się Tymkiem opiekować, więc z powrotem nie będzie kłopotu. Kubuś słodki - na ostatnim zdjęciu robi identycznie jak Tymcio ![]() Cellaris, wczoraj własnie dowiedziałam się, że mam wolne ze wszystkim do 4 kwietnia (babeczki tak fajnie mi zrobiły, że 6 dni ekwiwalentu za wakacje dostanę przed feriami 2011, a 50 dni po feriach, dzięki czemu nie muszą kombinować z ekwiwalentem za ferie 2011). A potem... kombinejszon Nie ma opcji, ze idę na wychowawczy, bo z pensji mojego męża nie opłacimy wszystkiego (nie ma jak kredyty na głowie ). Dyrka już mi powiedziała, że "Pani Kasiu, może pani tak zakombinuje, zeby we wrześniu wracać? Bo to lepiej dla dzieci" (już to widzę, jak dla dzieci lepiej ). Więc będę się leczyć, tylko jeszcze nie wiem na co Może na korzonki, zawsze miałam słabe ![]() Ninaad, u nas tak się mówi, że idziesz się odstresować, nawet jak nie masz po czym A jaki sweterek kupiłaś?Wstaję na poranne karmienie, odsłaniam okna, a tam... śnieg! ![]() Pytanko: Jak chodzą ubrane wasze dzieci w domach? Pytam przede wszystkim mamy chłopców. Bo my mamy kilka par dżinsów, pełno bluz z kapturem, które mi się podobają nieziemsko A z drugiej strony uwielbiam takie ciuszki "dorosłe" Edytowane przez Pomidora Czas edycji: 2010-11-27 o 08:42 |
|
|
|
#4352 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
Cześć dziewczyny
![]() Co do tematu macierzyństwa to już chyba wszystko zostało napisane, ja zgadzam się z Klarissą żeby nie przesadzać ani w jedną ani w drugą stronę. Czasem jak mała się drze wieczorem (kiedy mam najmniej cierpliwości) to mam ochotę nia potrząsnąc ale najczęściej wyłażę z pokoju albo liczę do 10 choć to gówno daje. Moje dziecko już drugą noc z rzędu śpi od 22 do 4 rano jeeesu mam nadzieję, że już jej tak zostanie. Ja wczoraj byłam u dietetyka i zaczynam walkę z kilogramami, na razie powoli, powolutku ale mi bardzo pomaga w pilnowaniu się świadomość, że za jakiś czas idę na kontrolę wagi i łatwiej mi się zmobilizować. Co do powrotu do pracy to ja jeszcze nie wiem. Macierzyński z dwoma tyg dodatkowymi mam do 14 marca potem mogłabym teoretycznie wykorzystać urlop za ten rok i 2011. Potem mnie nie zechca w pracy bo to martwy okres i wakacje zazwyczaj mamy czesciowo wolne. Wracałabym od wrzesnia ale teraz zagwozdka bo musiałabym mieć nianie na 9 godz dziennie i oddawac jej 3/4 mojej wypłaty a to mi sie nie opłaca.Myslałem jeszcze o poszukaniu pracy w szkole panstwowej ale w moim rejonie to graniczy z cudem. podsumowujac nie mam zielonego pojecia
[vichy]263566[/vichy] Niechaj Bóg ma w swej opiece człowieka, który Cię naprawdę pokocha. Złamiesz mu serce, śliczna moja, okrutna, psotna kotko, która tak jest nieuważna i pewna siebie, że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków. http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201001030.png |
|
|
|
#4353 |
|
Zakorzenienie
|
Pomi najłatwiej udawać rwę kulszową
i nie do sprawdzenia jak się zdecydujesz to powiedz, to podesłę ci jak reagować na testy które lekarz ci przeprowadzi ( to znaczy kiedy mówić, że boli ) no i znowu mi się nie śniłaś, a już liczyłam na swoją skromną dole...![]() Ycna żeby to mi było ostatni raz nie ruszyłoby mnie to tak jakby to zrobiła jakaś inna obca mi dziewczyna, ale jesteś jedną z dziewczyn z którymi się zrzyłam na wątkui tym bardziej mi było przykro że zostalam tak wyśmiana...no dobra koniec tematu, nie umiem się długo gniewać
|
|
|
|
#4354 |
|
Zakorzenienie
|
Pomi - mój synek w domku jest ubrany w pajacyka lub kaftanik (ewent. body, ale nie lubię ich zakładać) plus śpiochy lub półśpiochy. Ma mnóstwo spodenek bawełnianych, ale są ciut za duże, a pajace są rewelacyjne, bo nic nie wyłazi, nie zawija się itd.
|
#4355 | |
|
Zakorzenienie
|
facken shit tak długo?
moja też na razie ani drgnie ![]() Cytat:
chcę isć do pracy od września, żłobka nie mam w okolicy prywatnego, o państwowym mozna sobie pomarzyć, jedyny ratunek w tacie tż, ale on by dostał chyba zawału na samą mysl, że ma z dzieckiem zostać no i jeszcze moja babcia, która zajmuje się obecnie 4 letnim ( jej wnukiem) tylko czy mam prawo ją tak obciążać ![]() POmi zdjęcie jak leżycie wszyscy na brzuszkach jest po prostu boskie! |
|
|
|
|
#4356 |
|
Zadomowienie
|
Gabisun w ogóle się nie przejmuj krytyką twoich zdjęć.Ja uważam,że robisz normalne zdjęcia(takie jakie robią normalni ludzie,nie zajmujący się fotografią).
Uważam,że to całe zamieszanie zdjęciowe to już żenada,bo to nie jest do choroby jakieś forum dla fotografów,a poza tym,jeśli chodzi o zdjęcia to kolażu to i tak przy takich malutkich zdjęciach nie widać różnicy w jakości(normalny człowiek nie zwróci na to uwagi)...Zresztą dla mnie nie sztuka pyknąć byle jaką fotę i zrobić z niej cudeńko w photoshopie... Ja dla świętego spokoju przestałam już dodawać zdjęcia na forum i daję tylko do albumu,żeby nie zaśmiecać wątku 5-stronicową dyskusją nad ostrością mojego zdjęcia
|
#4357 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziękuję kochana! też właśnie tak zrobię |
|
|
|
|
#4358 |
|
Zakorzenienie
|
gabisun - Ciebie spytam bezpośrednio, bo wiem, że karmisz tylko cycem.
Ile razy dziennie je teraz Twoja córcia, ile razy jadła mając ok.6 tyg.? ---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:03 ---------- Mam też pytanie do Weronisi lub do innej mamusi, która jest w tej kwestii zorientowana - czy sabsimplex trzeba trzymać w lodówce? Ja trzymam w pokoju małego i mam je zawsze pod ręką. Jak już nie będę korzystać to ile czasu można trzymać otwarte kropelki?
|
#4359 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4360 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4361 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A korzonki świetny pomysł Sama testowałam i TZ tez heheh Klarissa ja też się zastanawiam czy do innego prywatnie nie iść Ale chyba nie będę panikować Bo pan co robił USG powiedział że wszytko jest super . A to ja z rana Zdjęcie robiłam sama bo TZ spał z małym Nie wyglądam zbyt dobrze ale włosy ścięte są I maluszek z wczoraj
Edytowane przez IlonaN2 Czas edycji: 2010-11-27 o 11:15 |
|
|
|
|
#4362 |
|
Rozeznanie
|
Cześć dziewuszki Kochane
Tak mi smutno, że nie mam na Was czasu![]() MOja NIunia od kilku dni jest powiedzmy "nie do zniesienia" Płacze czy to rano, czy po południu, czy wieczorem,,, a nocne usypianie jej to istny koszmar. Przy jedzeniu pręzy się, wyrywa, drze się.. Nie wiem poradzcie mi co to jest - Pierdzi często, dosyc śmierdząco, a kupa jest tak co 2,3 dni... i do tego ciężko jest przy jedzeniu... Wysłałam mojego po BOBOTIC i bede dawała profilaktycznie bo wiem, ze niektore z was podają co jeszcze radzicie.. Dziś mam urodziny (28), znajomi mają przyjśc ... ale oni pewnie uciekną jak ona da swój koncert ![]() a za oknem śnieg...... Ilonka - ładny kolor włosów- jaki to? Gratulacje z okazji zmiany fryzurki <bravo>
Edytowane przez Mpik82 Czas edycji: 2010-11-27 o 10:54 |
|
|
|
#4363 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Nie zastanawialam sie jeszcze co z tym zrobic. Mam w zasadzie do wyboru- zlobek albo nianie- nie stac mnie na wychowawczy, babcie pracuja i nie sa w Poznaniu. Bede walczyc o panstwowy zlobek, ale pewnie nic z tego nie wyjdzie... Prywatny kosztuje jakies 1200. Na pewno zmienie umowe na 7/8 etatu i bede brac godzine na karmienie (w sumie 6h w pracy+1h dojazdu), ale i tak bedzie mi sie oplacalo pracowac i placic za zlobek. No chyba, ze moj TZ dostanie prace w Luxemburgu, to wtedy chrzanie to wszystko, wracam do lubuskiego i wychowuje Olka do roku u babci (marzenia ścietej glowy)...Fem- Maluda - fajowy! i jak juz ladnie sie podnosi na raczkach! ![]() Piekna usmiechnieta rodzinka Moj typ to Tymol wsrod zabawek, no i Wasza Trojeczka. Cytat:
Jaki maci plan dziewuchy- Pochwalcie sie, moze i ja cos zakombinuje? ![]() Cytat:
![]() Jak dobrze pojdzie, to ja jutro tez wybywam na jakies zakupy z kumpela. Ciekawe co na to moje cycuchy, bo Olek da rade z TZ. ![]() My tez pieluchujemy, a Maly dzis w jeansach (moze wrzuce foty pozniej) One maja zatrzaski w kroku, wiec jest wygodnie. Mamy tez sztruksowe, mieciutkie ogrodniczki i tez korzysta dopoki sa dobre (rozm 56) ale najczesciej, chodzi w pajacu albo body na dlugi rekaw i spodnie dresowe, najrzadziej- body i spiochy.Spi prawie zawsze w pajacu, mamy teraz taki fajny z termofroty
|
|||
|
|
|
#4364 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
sto lat sto lat a kolor z Garniera miał być inny ale nie wyszedł Ten to 743 Złocisty Miedź -Blond z Garnier 100% Color |
|
|
|
|
#4365 |
|
Rozeznanie
|
Witam wszystkie mamy,
Majka232 jeśli chodzi o karmienie to najlepszy wyznacznik to to czy maluch dobrze przybiera na wadze. Jeśli twój synek waży 6 kg a ty karmisz na żądanie to wszystko jest chyba ok. Z tego co wiem od doradcy laktacyjnego to mogą być okresy kiedy dziecko ma mniejszy lub większy apetyt. Po za tym im maluch starszy tym je bardziej aktywnie i najada się szybciej i na dłużej mu starcza. co do sab simpex to ja nie trzymam tych kropelek w lodówce, na ulotce nie było takiego zalecenia, po za tym jak krople zmarzną to bardzo trudno z butelki wylatują. informacja dla mam których maluchy mają problem z kupką. U mnie po raz drugi pomógł Docoflor 30, tak mi się przynajmniej wydaje. Mała przez 7 dni nie robiła kupy a po dwóch dniach dawania flory dziś była kupa zacznę chyba podawać tą flor regularnie.
|
|
|
|
#4366 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
???????No odważna to Ty jesteś ![]() ---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ---------- Cytat:
Zdrówka Kochana, spełnienia marzeń![]() Herbatka koperkowa? ---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 11:21 ---------- Ale ja mam nerwa dzisiaj... Pawła ojciec i brat sobie wymyślili kolejny raz wymówkę, żeby nie jechać na budowę... moje biedactwo samo zasuwa w tą pogodę, mimo iż ich zasranym obowiązkiem było tam dzisiaj być. Dobrze wiedzą, że musimy jak najszybciej się z tej wilgoci z Małym wyrwać i mają wszystko głęboko... ale ich nie cierpię!!! |
||
|
|
|
#4367 | |||||
|
Zakorzenienie
|
O kurcze!
Boskie fotki, a mały szczęśliwy golasek wymiata ![]() No i fajne te wasze zdjęcia we 3 - sami je zrobiliście? Cytat:
![]() Co do proszku to ja cały czas na dzidzusiu i na razie nie zmieniam.Cytat:
jak mała śpi to czasem zaglądnę na 10 min i przeglądam kosze z dziecięcymi dla siebie i tak nic nie potrzebuje Dzięki za komplementy, w sumie fakt, że nie wyglądałam źle, za to czułam się fatalnie, dopiero teraz widzę różnicę a gacie na zdjęciu mam takie wysokie, modelujące, kupiłam na allegro ![]() A co do prezentu to ja chyba też tak tylko symbolicznie ![]() Większy problem mam z tym, co dla tż-ta... Dzięki za link do rajstopek - są śliczne, w super cenie i widzę, że mają też coś dla mamy. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
ale jest problem bo na razie nie ma wolnych terminów do końca roku.
|
|
#4368 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Może Mała zrobi Ci prezent i dla odmiany nie będzie dawała koncertu przy gościach.Moja np taka przebiegła jest,że jak cały dzień sie drze,to jak tylko ktoś inny przyjdzie to od razu aniołka udaje ![]() No w każdym razie życze,żeby zachowała fason przy gościach W kwestii problemu z kupką,to ja też podaję Bobotic doraźnie,ale czasem pomaga też jak jej zdejmę pampka i przez pare minut pomacha sobie nogami na przewijaku i po jakimś czasie jest kupsko,że luks torpeda
|
|
#4369 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Szkoda, ze tylu sobie nie moglas obfotografowałas, bo z przodu to malo jednak widac.Mpiczku- tak sobie myslalam, ze Mala musi ci w kosc dawac Trzymaj sie twardo Kochana i nie daj sie Terrorystce! My tez ostatnio dajemy Bobotic i przestal sie prezyc przy cycku Ale ale najwazniejsze- Jesli cie to pocieszy, Olek tez sie nie zmienia- troche jakby wygrzecznial, ale co drugi dzien tylko- dzis dzien placzu i ryku znowu. Dobrze, ze TZ jest w domu, uff |
|
|
|
|
#4370 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Mpik - sto lat! Szczęścia, szczęścia, szczęścia! Ilona - ale fajny ten Twój synek Mój też ma taki misiowy kombinezon, ale ocieplany i jasny - słodko dziecko w nim wygląda![]() Wszystkie dzieci z naszego wątku (i nie tylko ) są super!
|
|
#4371 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
No i zaraz się choroby zaczynają, ale jak mus to mus A ja chcę właśnie otworzyć coś w rodzaju punktu przedszkolnego. Muszę tylko uzupełnić wykształcenie o kurs pedagogiczny. Cytat:
Moim zdaniem wyglądałaś kwitnąco i Ci zostało ![]() Też muszę te rajstopki dla siostrzenicy obadać. Swoją drogą, to istny tajfun z Niej, mam nadzieję, że jednak Pawcio zostanie spokojny |
||
|
|
|
#4372 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas nie ma czegos takiego jak Lovela czy inny proszek typowo dla dzieci. Cytat:
A do spania tylko body i do przykrycia puchowa kolderka. Cytat:
![]() A ile mozna trzymac to nie wiem, bo ja zuzywam na biezaco. Edytowane przez Weronisia Czas edycji: 2010-11-27 o 11:49 |
|||
|
|
|
#4373 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a gdzie zdjęcia zakupów ![]() ---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:53 ---------- Mpik sto lat ! życze ci aby malutka dała ci isę troszkę nacieszyc towarzystwem dorosłych ![]() :pi jemy:
|
|
|
|
|
#4374 |
|
Wtajemniczenie
|
A u mnie sypie dzis snieg (jestem z malym u rodzicow), wiec za godzine bedzie juz bialo
...oj przepraszam juz jest bialo ![]() Ja mam pytanie o macierzyski.... nie wiem jak liczyc , jak urodzilam 08.wrzesien to ktorego mi sie skonczy??? Ja piore w platkach mydlanych. Maly mial uczulenie na Lovelle...wiec teraz boje sie wprowadzac jeszcze inny proszek. Moze za miesiac sprobuje.
http://suwaczki.slub-wesele.pl/201009085576.html Edytowane przez waniliaania2009 Czas edycji: 2010-11-27 o 12:05 |
|
|
|
#4375 |
|
Zakorzenienie
|
Klarissa - Tobie również dziękuję za odp.
Nika - tak to bywa z rodziną, że najlepiej wychodzi się z nią, ale na... zdjęciu, chociaż ja na swoją nie narzekam. Rodzice mi teraz pomagają jak mogą. Mama gotuje zupki, piecze mięsa, kupuje leki i nawet nie chce za to zwotu pieniędzy i aż mi głupio, bo już naprawdę dużo tego, brat dowozi jedzonko, szwagier i szwagierka też są w porządku, ale wiadomo, że bywa różnie. Już niedługo wprowadzicie się do Waszego domku! A że masz nerwa to Cię rozumiem waniliaania - policz sobie od tej daty 20 tyg. + 2 dodatkowe i wyjdzie Ci ile masz macierzyńskiego. Ja od 18.10 mam do 06.03 plus 2 tyg czyli do 20.03.11
|
#4376 |
|
Zadomowienie
|
Hej Mamusie.
Nadrobiłam od wczoraj wszystko, ale nie mam czasu pisać. Wyjeżdżamy z małą do teściów na imieniny teścia. Pierwszy wyjazd małej na noc. wow ile to rzeczy trzeba zabrać, maskara. Wszystko co potrzebne w domu jedzie z nami plus łóżeczko turystyczne i wózek (bo babcia jutro będzie chciała iść na spacer po swojej mieścinie). Miłego weekendu i nie pisać mi tu dużo
|
#4377 |
|
Rozeznanie
|
Mpik82
ja daje sab simplex - pomaga, mała już tak mocno nie krzyczy. co do herbatki koperkowej to u nas działa odwrotnie do zamierzonego efektu, tak samo jak fenikol, ojej koprowy, mała dostaje po tym jeszcze gorszego bólu brzucha. Oprócz kropelek polecam też samolocik, czyli kładzenie malucha na rękach twarzą do ziemi, tak jakby leżał na rękach na brzuszku, jedna ręka trzyma brzuszek i jednocześnie masuje. U nas jak boli brzuszek to przeważnie pomaga, Marysia się uspokaja. |
|
|
|
#4378 |
|
Zakorzenienie
|
Pomidora cudne fotki, świetna rodzina
NIKaP-n dziękuję, współczuję sytuacji z teściem i szwagrem.. ehsss IlonaN2 ale zmiana fryzurki no i pociecha przecudna ![]() Mpik82 wszystkiego najlepszego! no i trzymam kciuki za domowy spokój
|
|
#4379 | |
|
Raczkowanie
|
dzięki dziewczyny za odzew w sprawie powrotów do pracy, choć i tak nie wyklarowała mi się sytuacja, bo nadal w rozterce pozostałam... hmm..
Cytat:
NIKaP-n ale wkońcu trzeba o tym mówić... czas leci... a ja mam mega problem z tym... Pomidora może podeślij mi kogoś do Łodzi, żeby się zajął moim maleństwem... a co do ubierania dzieci po domku to kubus zwykle ma bodziaka i jakieś spodenki dresowe, w nocy spi w pajacykach a na wyjścia i spacery zakładam dzinsy, ogrodniczki jakiś shirt, bluza, sweterek... zmykamy na basen, żeby się odstresować... może jakis mega genialny pomysł mi wpadnie do głowy pod wodą...
RAZEM 3.10.09 już prawie 5 lat... http://www.suwaczki.com/tickers/j36regz26lhpn9qe.png KUBUŚ 5.09.10 już prawie 4 latka... http://www.suwaczki.com/tickers/17u9j44jq7vw38gx.png MILENKA 12.08.14 już tydzień za nami... http://www.suwaczki.com/tickers/qdkktv7372ulrj0c.png |
|
|
|
|
#4380 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Patryk ma zawsze body z długim rękawem no i spodnie, często takie "półśpiochy" z nogawkami i jest mu wygodnie, ale coraz częściej ma jakieś dżiny, czy inne fajne spodnie, a jak gdzieś wychodzimy albo ktoś przychodzi to obowiązkowo jest ładnie dorosło ubrany
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:27.

). Dyrka już mi powiedziała, że "Pani Kasiu, może pani tak zakombinuje, zeby we wrześniu wracać? Bo to lepiej dla dzieci" (już to widzę, jak dla dzieci lepiej
). Więc będę się leczyć, tylko jeszcze nie wiem na co 

nie ruszyłoby mnie to tak jakby to zrobiła jakaś inna obca mi dziewczyna, ale jesteś jedną z dziewczyn z którymi się zrzyłam na wątkui tym bardziej mi było przykro
że zostalam tak wyśmiana...no dobra koniec tematu, nie umiem się długo gniewać 
moja też na razie ani drgnie
chcę isć do pracy od września, żłobka nie mam w okolicy prywatnego, o państwowym mozna sobie pomarzyć, jedyny ratunek w tacie tż, ale on by dostał chyba zawału na samą mysl, że ma z dzieckiem zostać
dziękuję kochana! też właśnie tak zrobię 

Tak mi smutno, że nie mam na Was czasu
? Może napisz list do... Gwiazdora

???????
Zdrówka Kochana, spełnienia marzeń