|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1051 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010
po 3 tyg od urodzenia dziecka idziesz na wizytę- tam ci mała obejrzą, zważą , zmierząó, w ciągu 2 dob po powrocie powinna cię odwiedzić za to położna. Takie informacje mam na rozpisce szpitalnej
|
#1052 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() U nas pierwsza dłuższa drzemka w dzień się udała ![]() I dziś po 3 dniach zrobiła wreszcie kupę (bez wspomagania rumiankiem). Ale kupa była tak ogromna, że wylazła z przodu, z tyłu i po bokach pampka ![]() Tak czytam jak piszecie o problemach i aż mi głupio, bo moje dziecko jest jak aniołek Żadnych kolek, chorób, nie płacze prawei wcale, śpi super, je super...---------- Dopisano o 14:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#1053 |
|
Zadomowienie
|
Kootek biedna...mam nadzieje że ten nowy lekarz cos poradzi i pomoże Wam. A jak mleczko Wam sluzy ja juz myslalam ze bedzie u Was ok bo na początku pisałaś ze super na tym mleczku... Oby wszystko sie unormowało buziaki dla Was
![]() U nas tez ostatnio rozowo nie jest brzuszkowe problemy byly teraz troche juz lepiej...mały musiał przejsc na jeszcze gorszy hudrolizat niz bebilon pepti...okropienstwo. Juz tak ładnie jadl po 130-140ml a teraz zmiejszył porcje tego ochydctwa do 120ml...eh no jakos to musi byc. Dzis wkoncu zrobił normalną mega kupe ale to przez to ze zaczał tez pic wiecej wody i moze przez ten Nutramigen.... Milismy jechac dzis na zakupy oderwalabym sie od tego zamkniecia w domu ale chyba dzis sie nie uda a jutro mamy gosci eh...nie chce mi sie jakos z goscmi siedziec tym bardziej ze maly czasem marudny...
|
#1054 | |
|
Kici kici miau miau
|
hej
![]() bylismy dzis w Poradni Ryzyka Okoloporodowego - bo Mala jest dystrofikiem i poza tym miala wylew do komor II stopnia, i wazymy juz 3250 gramow . a dzis konczymy miesiaczek w dniu wypisu ze szpiatala wazyla 2190 - to ladnie przybrala ![]() musimy tylko troche ccwiczyc raczki i glowke glownie chodzi o lezenie na brzuszku ![]() ---------- Dopisano o 15:31 ---------- Poprzedni post napisano o 15:28 ---------- Cytat:
2.kapiemy zazwyczaj codziennie 3. ja tylko 1 krople D 4. to zalezy jakie masz wyniki krwi po ciazy 5.nie plucze a piore w Persilu Sensitive |
|
|
|
|
#1055 |
|
Rozeznanie
|
hej mam pytanie odciagcie pokarm do pojemniczka wsadzacie do lodówki i jak go podajecie potem zimny???
|
#1056 |
|
Raczkowanie
|
Oj i ja witam po długiej przerwie
wybaczcie, ze nie pisze ale jakoś tak czasu mi brakuje, a każdą chwilkę chcę spędzić z moim maleństwem jak śpi to ja piore i sprzatam tak więc róznie bywa z wolnym czasem W nocy Alunia różnie śpi- czasem po 2 lub 2,5 h, a tej nocy po męczacym dniu przespała mi 5,5 h w ciągu dnia już wiecej czuwa i śpi po 2 lub po 1 h mamy problemy z ulewaniem, nawet jak sie jej odbije to zaraz uleje jedzenie :/ Kąpiemy ją codziennie , ale strasznie nam płacze ( choć były 2 kąpania cudowne i ciche) mam nadzieje, ze polubi wodę bo już na wszystkie sposoby ją przyzwyczajamy Alicja przy wypisie miała 2850, a obecnie ma coś 3200 ( waga z zeszłego tyg) wczoraj skończyła 3 tygodnie
|
#1057 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1058 |
|
Kici kici miau miau
|
na pewno nie zimny
|
|
|
|
#1059 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny dzięki za odpowiedzi !!!
Kootek moja koleżanka z sali szpitalnej ma to samo, non stop płacz, nie wiadomo już co robić, starsznie Ci współczuję, trzymaj się dzielnie Małgosiak wszystkie Alicje takie śliczne ![]() Ja też dostałam skierowanie do neonatologa, już byłam, u ortopedy tez już byłam w 2 tyg. , został jeszcze pediatra , ale u nas jest tak, że położna 1 raz przychodzi do domu i 1 raz pediatra, także grzecznie czekamy, aż zawita Lutien juz seksik???? zazdroszcze ![]() A ja ............ poniewaz mój TŻ jest w trasach tygodniowych, więc zostajemy same i wtedy zabieram Alę do łózka, a jak jest TZ to śpi w łózeczku , bo mój TZ lubi zakładać rekę i noge w nocy na mnie i trochę się boimy, że zgniecie Małą ![]() Artystka, a z Ciebie to rzeczywiście Artystka
|
#1060 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:19 ---------- Poprzedni post napisano o 15:18 ---------- dziewczyny masujecie swoje maluszki? moja mala po masazu potrafi spac prawie 4 godziny |
|
|
|
|
#1061 |
|
Raczkowanie
|
Irsin ja wlaśnie jeszcze nie, poczytam zaraz jak to robić, do tej pory masowałam tylko brzuszek zgodnie z ruchem zegara, tweyd jak czułam, że jest twardy
Anankee , jak śpi tak smacznie to na pewno sie najada, no i gratulacje za karmienie ![]() Dziewczyny ja mam inny problem....... nie wiem jak to zinterpretowac, a nie chce Małej na taki mrozisko ciągnąć do lekarza ... wyskoczyły jej wczoraj na brzuszku takie male czerwone plamki, doslownie na całym brzuszku, a dziś widze też na nóżkach i na pupce.... kurcze od czego to ...
|
#1062 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1063 |
|
Raczkowanie
|
a Dzieczyny i jeszcze jedno , czy Waszym Maleństwom tez się tak zdarza, że zwrócą wszystko to co zjadły? bo ja rozumiem, że ulewają jedzenie, że trochę poleci, ale u nas jest czasami dosłownie fontanna..... śpiochy mokre, rekawy mokre i ja przy okazji też.....bo zaczynam sie martwić czy na pewno wszystko ok....
|
#1064 |
|
Dragonfly
|
kurcze,czy Wy jak dziecko zrobi kupe i glosno domaga sie jedzenia,to najpierw przewijacie czy potem?Bo Emilka przy przewijaniu wrzeszczy wnieboglosy i mnie potem gryzie jesli szybko nie dostanie jedzenia,a jak ja przystawie przed przewijaniem to puszcza baki
to dopiero kulturaEssence,alergia??
|
|
#1065 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale bąki puszcza i tak przy jedzeniu, więc u nas nei ma znaczenia Alergia...... najpierw zmienie płyn na oilatum, zobaczę co dalej, potem może proszek na płatki mydlane ......ech...
|
|
#1066 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:55 ---------- Poprzedni post napisano o 18:47 ---------- Dziewczyny czy psikacie do noska sola fizjologiczna ?? bo nie wiem czy mozna takiemu 2 tyg maluszkowi psikac ??? I jak czyscicie noski ?? Ja mam problem z jedna piersia od nocy mnie boli. Przykładam kapuste i ciepłe okłady i nie moge z jednej strony sie dotknac. Masakra jakas. Mam pytanie tez o okrocze czy wam tez nie ktore nici tak wystawały pomimo ze sa rozpuszczalne ?? Bo mi wyszła po jednej stronie ale nie wiem czy mam ja zostawic i sama wypadnie czy mam ja pociagnac zeby wyszła.
|
|
#1067 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mi tez wystawala i nawet mialam przez to dyskomfort. Celowo nie ciagnelam, ale po ok 2 tyg podczas mycia mi sie oderwala i bylo juz ok. ---------- Dopisano o 18:05 ---------- Poprzedni post napisano o 18:00 ---------- dziewczyny, ktore juz braly becikowe- jakie dokumenty musialyscie miec? Zaswiadczenie od lekarza tez? |
|
|
|
|
#1068 |
|
Kici kici miau miau
|
tak ja musialam - taki jest wymog
|
|
|
|
#1069 | ||
|
Zadomowienie
|
Kretencja sliczny tymuś
a dzis wazyli michałka i wazy juz 4300 a ma 2 tyg i 3 dni przy wypisie ważyl 3700 czyli 500 mu przybylo przez 2 tygodnie![]() ---------- Dopisano o 19:02 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ---------- Cytat:
2. kapie co drugi dzień, tak zalecaja lekarze 3. ja tylko daje witamine D poniewaz daje malemu mleko modyfikowane i K sie juz nie daje wtedy 4. ja bralam feminatal, dla kobiet karmiących też sie zaleca witaminy, jezeli karmisz to dobrze by bylo jakby brala nawet teraz. Cytat:
ksero dowodu, akt urodzenia, no i zaświadczenie od lekarza trzeba, dzwonilam do urzedu i kazali przynieść
|
|
#1070 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jeszcze nie składałam papierów o becikowe ale wiem, ze potrzeba zaświadczenie od lekarza o przynajmniej jednej wizycie.
Viki no to duży chłopak ci rośnie ![]() Mi też wystaje jakaś nitka i jak niechcący się za nią pociągnęłam podczas mycia to cholernie zabolało, więc nie ruszam - same odpadną... |
|
|
|
#1071 |
|
Zadomowienie
|
dzieki dziewczyny,
a to zaswiadczenie musi byc na specjalnym formularzu, czy zwyczajny papier od lekarza przez niego wystawiony? |
|
|
|
#1072 |
|
Zadomowienie
|
zwykły papier od lekarza, lekarze maja takie zaświadczenia.
|
#1073 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie ruszaj tych nitek, niech same wyleca. mi ostatnia wyleciala w tamtym tygodniu - czyli 5 tygodni po porodzie. nos czyszcze frida i czasami wpuszczam sol jak ma takie zbite kozy ![]() ---------- Dopisano o 18:25 ---------- Poprzedni post napisano o 18:23 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1074 |
|
Kici kici miau miau
|
sa takie specjalne formularze - do sciagniecia ze strony ministerstwa zdrowia ale lekarz powinien miec
|
|
|
|
#1075 |
|
Zakorzenienie
|
byliśmy dziś na usg bioderek - wszystko ok!
mały wyjątkowo dziś grzeczny aż się boję co będzie w nocy - skoro śpi ładnie w dzień to w nocy pewnie da popalić do noska używamy wody morskiej sterimar i fridy - od 2 dni smarki są takie lekko zielonkawe zaczynam się martwic ![]() nasze maleństwo odkryło nową ulubioną pozycję do spania - na brzuszku. nie szkodzi mu to? oczywiście śpi tak tylko w dzień jak na niego mogę patrzeć lutien a jak sie zabezpieczacie z tżtem? ja zastanawiam się nad pigułką tą co można brać podczas karmienia piersią tylko nie wiem czy muszę czekać żeby ją wziąć do pierwszej miesiączki po porodzie? tylko czy jak karmię co 2 godziny to miesiączka może przyjść późno? |
|
|
|
#1076 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#1077 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Byłam z tym samym problemem dzisiaj u lekarza, wygląda na to, że przegrzałam swoje dziecko lekarz kazał kąpać w oilatum co 2, 3 dni. A tak to co jakiś czas zostawić skórę żeby pooddychała, rozebrać z jednej warstwy i absolutnie nie wyciskać (moga się te czerwone krostki nawet zamienić w takie z białym łepkiem).Położna mi mówiła, że można jeszcze kąpać w nadmanganianie potasu i potem już nie smarować niczym po kąpieli żeby krostki wyschły i odpadły. |
|
|
|
|
#1078 | ||||||||
|
Raczkowanie
|
Dzien dobry dziewczyny. Ja z podobnym problemem. Moja mala tez ma wysypke ale nie na pupie tylko na buzi i w gornej czesci tulowia. Nie wiem czy to moga byc potowki czy moze cos innego. Miala ktoras z was cos takiego?
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ale mam ten sam problem bo jak mala jest glodna i jak ja przebieram to wtedy glosno wrzeszczy a potem rzuca mi sie lapczywie na piersi ze az boliCytat:
A co do nici, to ja tez mialam takie sterczace. Jedna to nawet skrocilam nozyczkami bo byla taka dluga i mnie wkurzala, ale tylko tyle narobilam ze sie zacielam Potem wiec juz wszystkie zostawialam i same odpadly nawet nie wiem kiedyCytat:
|
||||||||
|
|
|
#1079 |
|
Rozeznanie
|
Ja pierdziu!!!
Mamy dziś w calej Częstochowie awarię ogrzewania!!! Jakaś główna rura pękła i całe miasto zimne! A za oknem temp -10, brrrrrrrr.......... Już wysłałam męża do cioci po grzejnik olejowy i dmuchawę, bedziemy dogrzewać pokoik malutkiej. Mam nadzieję że się szybko uporają z tą awarią, bo już chłodno w mieszkaniu.... |
|
|
|
#1080 |
|
Zakorzenienie
|
Kochane.
Niby tak dużo nie robię w domu, a nie mam czasu tu zajrzeć Spieszę donieść, że jako mama czuję się na razie dobrze, choć jeszcze zagubiona. Mam momenty kryzysowe - lekkiego baby-bluesa - ale Tymek (i jego grymas przypominający uśmiech) jest lekarstwem na każdy smutek ![]() Po cięciu wszystko w porządku, choć tak się go bałam - muszę uczciwie przyznać, że po 14 godzinach skurczy nie byłam już pewna, czy bym urodziła naturalnie i w sumie cieszyłam się chyba, że będę to cc mieć Tymek jest idealny, jest po prostu rekompensatą za każdą niewygodę w ciąży, każdy moment bólu przed cięciem, każdy moment bólu po cięciu... Śpi jak anioł, bez przerwy po dwie, trzy godziny. Ssie pierś (karmie tylko naturalnie póki co, i oby tak zostało) - a bałam się, że mogą być kłopoty po cc. Płacze rzadko, powiedziałabym - nigdy nie marudzi bez powodu Jedyne moje zmartwienie póki co, to że sporo ulewa, ale przeczytałam, że u takich maluszków to się zdarza i nie ma powodu do niepokoju. Wczoraj była u nas juz położna - trochę starej daty, ale w sumie w porządku. Odpowiedziała na pytania, obejrzała pępuszek, skórę, moją ranę po cc. Wszystko w jak najlepszym porządku ![]() Mąż wziął zwolnienie na opiekę, pomaga jak może, gotuje mi lekkostrawne obiady, kąpie małego, pomaga w przewijaniu, nosi do odbicia i ogólnie jest ZAKOCHANY do szaleństwa w swoim syneczku ![]() Tak że naprawdę początki u nas wspaniałe, nie mogłabym sobie wymarzyć lepszych ![]() Pozdrawiamy razem z Tymkiem serdecznie, postaram się wpadać, choć te pierwsze dni, mimo, że Tymek jest mało absorbujący, są jednak pełne emocji, zagonienia i choć niby nic nie robię - czasami niemal nie mam czasu zrobić siku
RAZEM OD 5.03.2000. Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór ![]() TYMEK - 26.11.2010 Edytowane przez kretencja Czas edycji: 2010-12-03 o 08:14 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:50.

nic mi sie nie chce, mały non stop płacze, caly dzien, wyobrazcie sobie ze wczoraj plakał i stekal od8:30 do 22, jak zasnął to przespał cała noc az do 8 rano,przynajmniej w nocy po kąpaniu jest spokój, dzisiaj idziemy do lekarza, jakiegos nowego mamy, ponoc super, zobaczymy co powie, ale ja podejrzewam albo zapalenie ucha albo przez ta przepukline - bardziej stawiam na przepukline bo nie moze kupki zrobic i caly czas to wychodzi
karmienie podobno zabija libido,u mnie to problemem nie jest ale boje sie,ze tam mam wiadro po tym dlugim parciu..jakis kompleks mi sie zrobil

moja koleżanka z sali szpitalnej ma to samo, non stop płacz, nie wiadomo już co robić, starsznie Ci współczuję, trzymaj się dzielnie 

to dopiero kultura