Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010 - Strona 36 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-12-02, 14:21   #1051
79 Marta
Wtajemniczenie

Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010

Cytat:
Napisane przez _paulinka2 Pokaż wiadomość

a kiedy z dzieckiem do pediatry pierwszy raz ?
po 3 tyg od urodzenia dziecka idziesz na wizytę- tam ci mała obejrzą, zważą , zmierząó, w ciągu 2 dob po powrocie powinna cię odwiedzić za to położna. Takie informacje mam na rozpisce szpitalnej
Stary 2010-12-02, 14:26   #1052
lutien
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kootekk Pokaż wiadomość
hej, ja juz nie mam sił sie meldowac nic mi sie nie chce, mały non stop płacze, caly dzien, wyobrazcie sobie ze wczoraj plakał i stekal od8:30 do 22, jak zasnął to przespał cała noc az do 8 rano,przynajmniej w nocy po kąpaniu jest spokój, dzisiaj idziemy do lekarza, jakiegos nowego mamy, ponoc super, zobaczymy co powie, ale ja podejrzewam albo zapalenie ucha albo przez ta przepukline - bardziej stawiam na przepukline bo nie moze kupki zrobic i caly czas to wychodzi

poprostu mam dość
współczuję.

Cytat:
Napisane przez Artystka23 Pokaż wiadomość
Lutien,ale choc macie seksik,ja to od dwoch miesiecy nic i jak chyba przyjdzie co do czego to uciekne karmienie podobno zabija libido,u mnie to problemem nie jest ale boje sie,ze tam mam wiadro po tym dlugim parciu..jakis kompleks mi sie zrobil a jak cwiczylam misnie kegla to nastepnego dnia rano okropnie zaczelo sie ze mnie lac-prawdziwy krwotok i nie wiem dlaczego
Ja też się bałam, że się rozciągnęłam, ale TŻ mówi, że nie jest źle

U nas pierwsza dłuższa drzemka w dzień się udała Nika śpi od prawie 2 godzin w swoim łóżeczku
I dziś po 3 dniach zrobiła wreszcie kupę (bez wspomagania rumiankiem). Ale kupa była tak ogromna, że wylazła z przodu, z tyłu i po bokach pampka Tak więc było szybkie mycie dziecka, bo cała była umorusana
Tak czytam jak piszecie o problemach i aż mi głupio, bo moje dziecko jest jak aniołek Żadnych kolek, chorób, nie płacze prawei wcale, śpi super, je super...

---------- Dopisano o 14:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ----------

Cytat:
Napisane przez 79 Marta Pokaż wiadomość
po 3 tyg od urodzenia dziecka idziesz na wizytę- tam ci mała obejrzą, zważą , zmierząó, w ciągu 2 dob po powrocie powinna cię odwiedzić za to położna. Takie informacje mam na rozpisce szpitalnej
A nam położna powiedziała, że dopiero przy pierwszym szczepieniu i dlatego nie umawiałam się szybciej...
(Katharine Hadley )

lutien jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-02, 14:50   #1053
Ishka
Zadomowienie

Kootek biedna...mam nadzieje że ten nowy lekarz cos poradzi i pomoże Wam. A jak mleczko Wam sluzy ja juz myslalam ze bedzie u Was ok bo na początku pisałaś ze super na tym mleczku... Oby wszystko sie unormowało buziaki dla Was

U nas tez ostatnio rozowo nie jest brzuszkowe problemy byly teraz troche juz lepiej...mały musiał przejsc na jeszcze gorszy hudrolizat niz bebilon pepti...okropienstwo. Juz tak ładnie jadl po 130-140ml a teraz zmiejszył porcje tego ochydctwa do 120ml...eh no jakos to musi byc. Dzis wkoncu zrobił normalną mega kupe ale to przez to ze zaczał tez pic wiecej wody i moze przez ten Nutramigen....

Milismy jechac dzis na zakupy oderwalabym sie od tego zamkniecia w domu ale chyba dzis sie nie uda a jutro mamy gosci eh...nie chce mi sie jakos z goscmi siedziec tym bardziej ze maly czasem marudny...
Ishka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-02, 15:31   #1054
ranka
Kici kici miau miau

hej
bylismy dzis w Poradni Ryzyka Okoloporodowego - bo Mala jest dystrofikiem i poza tym miala wylew do komor II stopnia, i wazymy juz 3250 gramow . a dzis konczymy miesiaczek w dniu wypisu ze szpiatala wazyla 2190 - to ladnie przybrala

musimy tylko troche ccwiczyc raczki i glowke glownie chodzi o lezenie na brzuszku

---------- Dopisano o 15:31 ---------- Poprzedni post napisano o 15:28 ----------

Cytat:
Napisane przez essence30 Pokaż wiadomość
Dziewczyny nasunęło mi się kilka pytań :

1. Używacie pieluch 2 czy jeszcze 1 ?
2. Kąpiecie maluszki codziennie?
3. Czy dajecie dzieciakom witaminę K+D?
4. Czy bierzecie witamy i jakie i czy brałyście też w ciąży, bo ja w ciąży nie brałam i zastanawiam się czy teraz powinnam.....
5. Czy stosujecie jakiś płyn do płukania rzeczy dziecięcych? i jeśli tak to jaki

No to chyba tyle z góry dziękuję za odpowiedzi

1. uzywamy 1 i 2.. bo uzywalam ogolenie juz 2 ale znalzlam jeszcze troche sztuk 1
2.kapiemy zazwyczaj codziennie
3. ja tylko 1 krople D
4. to zalezy jakie masz wyniki krwi po ciazy
5.nie plucze a piore w Persilu Sensitive

Instagram mój
ranka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-02, 15:38   #1055
rptrbj1978
Rozeznanie

hej mam pytanie odciagcie pokarm do pojemniczka wsadzacie do lodówki i jak go podajecie potem zimny???

rptrbj1978 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-02, 15:48   #1056
malgosiak25
Raczkowanie

Oj i ja witam po długiej przerwie wybaczcie, ze nie pisze ale jakoś tak czasu mi brakuje, a każdą chwilkę chcę spędzić z moim maleństwem jak śpi to ja piore i sprzatam tak więc róznie bywa z wolnym czasem
W nocy Alunia różnie śpi- czasem po 2 lub 2,5 h, a tej nocy po męczacym dniu przespała mi 5,5 h w ciągu dnia już wiecej czuwa i śpi po 2 lub po 1 h mamy problemy z ulewaniem, nawet jak sie jej odbije to zaraz uleje jedzenie :/
Kąpiemy ją codziennie , ale strasznie nam płacze ( choć były 2 kąpania cudowne i ciche) mam nadzieje, ze polubi wodę bo już na wszystkie sposoby ją przyzwyczajamy
Alicja przy wypisie miała 2850, a obecnie ma coś 3200 ( waga z zeszłego tyg) wczoraj skończyła 3 tygodnie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjecie034D.jpg (43,8 KB, 48 załadowań)
malgosiak25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-02, 15:49   #1057
kotek81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rptrbj1978 Pokaż wiadomość
hej mam pytanie odciagcie pokarm do pojemniczka wsadzacie do lodówki i jak go podajecie potem zimny???
ja nie odciągam pokarmu ale na pewno trzeba go pogrzać a nie podawać taki zimny
kotek81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-02, 15:59   #1058
ranka
Kici kici miau miau

na pewno nie zimny

Instagram mój
Stary 2010-12-02, 16:17   #1059
essence30
Raczkowanie

GG do essence30 Send a message via Skype™ to essence30

Dziewczyny dzięki za odpowiedzi !!!

Kootek moja koleżanka z sali szpitalnej ma to samo, non stop płacz, nie wiadomo już co robić, starsznie Ci współczuję, trzymaj się dzielnie

Małgosiak wszystkie Alicje takie śliczne

Ja też dostałam skierowanie do neonatologa, już byłam, u ortopedy tez już byłam w 2 tyg. , został jeszcze pediatra , ale u nas jest tak, że położna 1 raz przychodzi do domu i 1 raz pediatra, także grzecznie czekamy, aż zawita

Lutien juz seksik???? zazdroszcze

A ja ............ poniewaz mój TŻ jest w trasach tygodniowych, więc zostajemy same i wtedy zabieram Alę do łózka, a jak jest TZ to śpi w łózeczku , bo mój TZ lubi zakładać rekę i noge w nocy na mnie i trochę się boimy, że zgniecie Małą

Artystka, a z Ciebie to rzeczywiście Artystka

Nasze nadchodzące Szczęście http://www.suwaczki.com/tickers/gannugpjm5i8xhb7.png
essence30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-02, 16:19   #1060
irsin
Zakorzenienie

GG do irsin

Cytat:
Dziewczyny dzięki za odpowiedzi !!!

Kootek moja koleżanka z sali szpitalnej ma to samo, non stop płacz, nie wiadomo już co robić, starsznie Ci współczuję, trzymaj się dzielnie

Małgosiak wszystkie Alicje takie śliczne

Ja też dostałam skierowanie do neonatologa, już byłam, u ortopedy tez już byłam w 2 tyg. , został jeszcze pediatra , ale u nas jest tak, że położna 1 raz przychodzi do domu i 1 raz pediatra, także grzecznie czekamy, aż zawita

Lutien juz seksik???? zazdroszcze

A ja ............ poniewaz mój TŻ jest w trasach tygodniowych, więc zostajemy same i wtedy zabieram Alę do łózka, a jak jest TZ to śpi w łózeczku , bo mój TZ lubi zakładać rekę i noge w nocy na mnie i trochę się boimy, że zgniecie Małą

Artystka, a z Ciebie to rzeczywiście Artystka
u nas to chyba z amilion lat sex

---------- Dopisano o 15:19 ---------- Poprzedni post napisano o 15:18 ----------

dziewczyny masujecie swoje maluszki?
moja mala po masazu potrafi spac prawie 4 godziny
irsin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-02, 16:36   #1061
essence30
Raczkowanie

Irsin ja wlaśnie jeszcze nie, poczytam zaraz jak to robić, do tej pory masowałam tylko brzuszek zgodnie z ruchem zegara, tweyd jak czułam, że jest twardy

Anankee , jak śpi tak smacznie to na pewno sie najada, no i gratulacje za karmienie

Dziewczyny ja mam inny problem....... nie wiem jak to zinterpretowac, a nie chce Małej na taki mrozisko ciągnąć do lekarza ... wyskoczyły jej wczoraj na brzuszku takie male czerwone plamki, doslownie na całym brzuszku, a dziś widze też na nóżkach i na pupce.... kurcze od czego to ...

Nasze nadchodzące Szczęście http://www.suwaczki.com/tickers/gannugpjm5i8xhb7.png
Stary 2010-12-02, 16:40   #1062
_paulinka2
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez malgosiak25 Pokaż wiadomość
Oj i ja witam po długiej przerwie wybaczcie, ze nie pisze ale jakoś tak czasu mi brakuje, a każdą chwilkę chcę spędzić z moim maleństwem jak śpi to ja piore i sprzatam tak więc róznie bywa z wolnym czasem
W nocy Alunia różnie śpi- czasem po 2 lub 2,5 h, a tej nocy po męczacym dniu przespała mi 5,5 h w ciągu dnia już wiecej czuwa i śpi po 2 lub po 1 h mamy problemy z ulewaniem, nawet jak sie jej odbije to zaraz uleje jedzenie :/
Kąpiemy ją codziennie , ale strasznie nam płacze ( choć były 2 kąpania cudowne i ciche) mam nadzieje, ze polubi wodę bo już na wszystkie sposoby ją przyzwyczajamy
Alicja przy wypisie miała 2850, a obecnie ma coś 3200 ( waga z zeszłego tyg) wczoraj skończyła 3 tygodnie
śliczna

dbam o włosy

_paulinka2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-02, 16:44   #1063
essence30
Raczkowanie

a Dzieczyny i jeszcze jedno , czy Waszym Maleństwom tez się tak zdarza, że zwrócą wszystko to co zjadły? bo ja rozumiem, że ulewają jedzenie, że trochę poleci, ale u nas jest czasami dosłownie fontanna..... śpiochy mokre, rekawy mokre i ja przy okazji też.....bo zaczynam sie martwić czy na pewno wszystko ok....

Stary 2010-12-02, 16:49   #1064
Artystka23
Dragonfly

kurcze,czy Wy jak dziecko zrobi kupe i glosno domaga sie jedzenia,to najpierw przewijacie czy potem?Bo Emilka przy przewijaniu wrzeszczy wnieboglosy i mnie potem gryzie jesli szybko nie dostanie jedzenia,a jak ja przystawie przed przewijaniem to puszcza baki-no i ja siedze i sie trzese ze smiechubo je i robito dopiero kultura
Essence,alergia??
Stary 2010-12-02, 16:56   #1065
essence30
Raczkowanie

Cytat:
kurcze,czy Wy jak dziecko zrobi kupe i glosno domaga sie jedzenia,to najpierw przewijacie czy potem?Bo Emilka przy przewijaniu wrzeszczy wnieboglosy i mnie potem gryzie jesli szybko nie dostanie jedzenia,a jak ja przystawie przed przewijaniem to puszcza baki-no i ja siedze i sie trzese ze smiechubo je i robito dopiero kultura
Essence,alergia??
Artystka, ja najpierw przewijam, tez mnie gryzie jak zapinam śpiochy ale bąki puszcza i tak przy jedzeniu, więc u nas nei ma znaczenia

Alergia...... najpierw zmienie płyn na oilatum, zobaczę co dalej, potem może proszek na płatki mydlane ......ech...

Stary 2010-12-02, 17:55   #1066
Sysunia_d
Zakorzenienie

Cytat:
Nie podgrzewam w podgrzewaczu zeby było letnie takie jak z piersi .

---------- Dopisano o 18:55 ---------- Poprzedni post napisano o 18:47 ----------

Dziewczyny czy psikacie do noska sola fizjologiczna ?? bo nie wiem czy mozna takiemu 2 tyg maluszkowi psikac ??? I jak czyscicie noski ??

Ja mam problem z jedna piersia od nocy mnie boli. Przykładam kapuste i ciepłe okłady i nie moge z jednej strony sie dotknac. Masakra jakas.

Mam pytanie tez o okrocze czy wam tez nie ktore nici tak wystawały pomimo ze sa rozpuszczalne ?? Bo mi wyszła po jednej stronie ale nie wiem czy mam ja zostawic i sama wypadnie czy mam ja pociagnac zeby wyszła.

http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200304251135.png

17.11.2010 urodził sie nasz Skarbek
Sysunia_d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-02, 18:05   #1067
sylwia01485
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Sysunia_d Pokaż wiadomość

Mam pytanie tez o okrocze czy wam tez nie ktore nici tak wystawały pomimo ze sa rozpuszczalne ?? Bo mi wyszła po jednej stronie ale nie wiem czy mam ja zostawic i sama wypadnie czy mam ja pociagnac zeby wyszła.

Mi tez wystawala i nawet mialam przez to dyskomfort. Celowo nie ciagnelam, ale po ok 2 tyg podczas mycia mi sie oderwala i bylo juz ok.

---------- Dopisano o 18:05 ---------- Poprzedni post napisano o 18:00 ----------

dziewczyny, ktore juz braly becikowe- jakie dokumenty musialyscie miec? Zaswiadczenie od lekarza tez?
sylwia01485 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-02, 18:44   #1068
ranka
Kici kici miau miau

tak ja musialam - taki jest wymog

Instagram mój
Stary 2010-12-02, 19:02   #1069
vikicullen
Zadomowienie

Kretencja sliczny tymuś
a dzis wazyli michałka i wazy juz 4300 a ma 2 tyg i 3 dni przy wypisie ważyl 3700 czyli 500 mu przybylo przez 2 tygodnie

---------- Dopisano o 19:02 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ----------

Cytat:
Dziewczyny nasunęło mi się kilka pytań :

1. Używacie pieluch 2 czy jeszcze 1 ?
2. Kąpiecie maluszki codziennie?
3. Czy dajecie dzieciakom witaminę K+D?
4. Czy bierzecie witamy i jakie i czy brałyście też w ciąży, bo ja w ciąży nie brałam i zastanawiam się czy teraz powinnam.....
5. Czy stosujecie jakiś płyn do płukania rzeczy dziecięcych? i jeśli tak to jaki

No to chyba tyle z góry dziękuję za odpowiedzi

1.ja uzywam już 2-jek no ale michalek wazy juz 4300
2. kapie co drugi dzień, tak zalecaja lekarze
3. ja tylko daje witamine D poniewaz daje malemu mleko modyfikowane i K sie juz nie daje wtedy
4. ja bralam feminatal, dla kobiet karmiących też sie zaleca witaminy, jezeli karmisz to dobrze by bylo jakby brala nawet teraz.
Cytat:

---------- Dopisano o 18:55 ---------- Poprzedni post napisano o 18:47 ----------

Dziewczyny czy psikacie do noska sola fizjologiczna ?? bo nie wiem czy mozna takiemu 2 tyg maluszkowi psikac ??? I jak czyscicie noski ??
ja psikam co jaki czas sól morska w sprayu.

Cytat:
Napisane przez sylwia01485 Pokaż wiadomość

dziewczyny, ktore juz braly becikowe- jakie dokumenty musialyscie miec? Zaswiadczenie od lekarza tez?
ksero dowodu, akt urodzenia, no i zaświadczenie od lekarza trzeba, dzwonilam do urzedu i kazali przynieść

http://www.suwaczki.com/tickers/atdc2n0askflsw50.png

PAULINKA ur. 01.10.2015 r.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37tv739lp63vo5.png
vikicullen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-02, 19:03   #1070
kotek81
Zakorzenienie

Ja jeszcze nie składałam papierów o becikowe ale wiem, ze potrzeba zaświadczenie od lekarza o przynajmniej jednej wizycie.

Viki no to duży chłopak ci rośnie

Mi też wystaje jakaś nitka i jak niechcący się za nią pociągnęłam podczas mycia to cholernie zabolało, więc nie ruszam - same odpadną...
kotek81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-02, 19:12   #1071
sylwia01485
Zadomowienie

dzieki dziewczyny,

a to zaswiadczenie musi byc na specjalnym formularzu, czy zwyczajny papier od lekarza przez niego wystawiony?
sylwia01485 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-02, 19:23   #1072
vikicullen
Zadomowienie

Cytat:
dzieki dziewczyny,

a to zaswiadczenie musi byc na specjalnym formularzu, czy zwyczajny papier od lekarza przez niego wystawiony?
zwykły papier od lekarza, lekarze maja takie zaświadczenia.

http://www.suwaczki.com/tickers/atdc2n0askflsw50.png

PAULINKA ur. 01.10.2015 r.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37tv739lp63vo5.png
vikicullen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-02, 19:25   #1073
irsin
Zakorzenienie

GG do irsin

Cytat:

Ja mam problem z jedna piersia od nocy mnie boli. Przykładam kapuste i ciepłe okłady i nie moge z jednej strony sie dotknac. Masakra jakas.

nie ruszaj tych nitek, niech same wyleca.

mi ostatnia wyleciala w tamtym tygodniu - czyli 5 tygodni po porodzie.

nos czyszcze frida i czasami wpuszczam sol jak ma takie zbite kozy

---------- Dopisano o 18:25 ---------- Poprzedni post napisano o 18:23 ----------

Cytat:
dzieki dziewczyny,

ja mialam na specjalnym formularzu
irsin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-02, 19:37   #1074
ranka
Kici kici miau miau

sa takie specjalne formularze - do sciagniecia ze strony ministerstwa zdrowia ale lekarz powinien miec

Instagram mój
Stary 2010-12-02, 19:42   #1075
sereniti
Zakorzenienie

byliśmy dziś na usg bioderek - wszystko ok!
mały wyjątkowo dziś grzeczny aż się boję co będzie w nocy - skoro śpi ładnie w dzień to w nocy pewnie da popalić
do noska używamy wody morskiej sterimar i fridy - od 2 dni smarki są takie lekko zielonkawe zaczynam się martwic
nasze maleństwo odkryło nową ulubioną pozycję do spania - na brzuszku. nie szkodzi mu to? oczywiście śpi tak tylko w dzień jak na niego mogę patrzeć
lutien a jak sie zabezpieczacie z tżtem? ja zastanawiam się nad pigułką tą co można brać podczas karmienia piersią tylko nie wiem czy muszę czekać żeby ją wziąć do pierwszej miesiączki po porodzie? tylko czy jak karmię co 2 godziny to miesiączka może przyjść późno?
sereniti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-02, 21:28   #1076
lutien
Wtajemniczenie

Cytat:
Podgrzany lekko

Cytat:
Napisane przez sereniti Pokaż wiadomość
byliśmy dziś na usg bioderek - wszystko ok!
mały wyjątkowo dziś grzeczny aż się boję co będzie w nocy - skoro śpi ładnie w dzień to w nocy pewnie da popalić
do noska używamy wody morskiej sterimar i fridy - od 2 dni smarki są takie lekko zielonkawe zaczynam się martwic
nasze maleństwo odkryło nową ulubioną pozycję do spania - na brzuszku. nie szkodzi mu to? oczywiście śpi tak tylko w dzień jak na niego mogę patrzeć
lutien a jak sie zabezpieczacie z tżtem? ja zastanawiam się nad pigułką tą co można brać podczas karmienia piersią tylko nie wiem czy muszę czekać żeby ją wziąć do pierwszej miesiączki po porodzie? tylko czy jak karmię co 2 godziny to miesiączka może przyjść późno?
Na razie używamy gumek. Mam jednak jedno opakowanie właśnie tych tabletek, ale jakoś nie mogę się zebrać w sobie i zacząć je przyjmować. Zaczyna się je brać w dowolnym dniu, jak się karmi piersią.
(Katharine Hadley )

lutien jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-02, 23:27   #1077
andziat
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny ja mam inny problem....... nie wiem jak to zinterpretowac, a nie chce Małej na taki mrozisko ciągnąć do lekarza ... wyskoczyły jej wczoraj na brzuszku takie male czerwone plamki, doslownie na całym brzuszku, a dziś widze też na nóżkach i na pupce.... kurcze od czego to ...
potówki.
Byłam z tym samym problemem dzisiaj u lekarza, wygląda na to, że przegrzałam swoje dziecko lekarz kazał kąpać w oilatum co 2, 3 dni. A tak to co jakiś czas zostawić skórę żeby pooddychała, rozebrać z jednej warstwy i absolutnie nie wyciskać (moga się te czerwone krostki nawet zamienić w takie z białym łepkiem).
Położna mi mówiła, że można jeszcze kąpać w nadmanganianie potasu i potem już nie smarować niczym po kąpieli żeby krostki wyschły i odpadły.
andziat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-03, 05:17   #1078
monana27
Raczkowanie

Dzien dobry dziewczyny. Ja z podobnym problemem. Moja mala tez ma wysypke ale nie na pupie tylko na buzi i w gornej czesci tulowia. Nie wiem czy to moga byc potowki czy moze cos innego. Miala ktoras z was cos takiego?

Cytat:
Napisane przez kretencja Pokaż wiadomość
Dziewczynki, meldujemy się z Tymkiem
Jak ogarniemy się w nowej sytuacji, będę zaglądać częściej i pewnie coś popiszę.
Tymczasem zdjęcie i buziaki dla wszystkich Cioć
Gratulacje

Cytat:
Napisane przez mallinka Pokaż wiadomość
Dziewczynki widzę że coraz mniej z Was zagląda na poczekalnię to przekazuje tutaj wiadomość od Donuś-potrzebuje naszych kciuków...

SMS od Donuś:

My jesteśmy nadal w szpitalu, u małej podejrzewają infekcję bakteryjną i dostaje antybiotyk no i walczymy z karmieniem... Nie myślałam że będzie tak ciężko
Donus, trzymaj sie

Cytat:
Napisane przez anankee Pokaż wiadomość
aaaa przedstawiam Wam Emilkę:

Cytat:
Napisane przez anankee Pokaż wiadomość
Mnie przy wypisie ze szpitala powiedziano, ze do wizyta u pediatry ma być w ciągu 7-10 dni, a więc w przyszłym tygodniu.
U mnie była położna z przychodni wczoraj i ona nas umówi do doktora. Bardzo fajna kobitka, ma przyjść jeszcze 3 razy. W następny wtorek i wtedy penie powie kiedy do pediatry.
My mamy jeszcze wizytę w poradni preluksacyjnej, a to w związku z tym, że mala była w brzuchu ulożona miednicowo i trzeba skontrolować stawy biodrowe.
W roznych krajach sa rozne zwyczaje. Ja np pierwsza wizyte u pediatry mialam jeszcze w pierwszym tygosniu. A wygladalo to tak: po 24h od porodu wypis ze szpitala, w 5 dobie badanie przesiewowe sluchu i badanie krwi, a z wynikami do pediatry. Wtedy nawet nie wazyl mi malutkiej. Po miesiacu wizyta kontrolna, a po kolejnym na szczepienie

Cytat:
Ja zawsze podgrzewam pokarm. Poniewaz zepsul mi sie podgrzewacz to robie to albo wkaldajac butelke z mlekiem do naczynia z ciepla woda albo bezposrednio w malym garnuszku na kuchence.

Cytat:
Napisane przez irsin Pokaż wiadomość

dziewczyny masujecie swoje maluszki?
moja mala po masazu potrafi spac prawie 4 godziny
Ja nawet nie wiem jak masowac. Czasami robie delikatne okrezne ruchy dlonia na jej brzuszku ale jakos mala nie wykazuje zadowolenia..

Cytat:
Essence,alergia??
Z regoly wole ja najpierw przebrac bo kilka razy mi sie zdarzylo ze kupka lub siki wyszly bokiem jak karmilam i jeszcze ja bylam brudna Ale mam ten sam problem bo jak mala jest glodna i jak ja przebieram to wtedy glosno wrzeszczy a potem rzuca mi sie lapczywie na piersi ze az boli

Cytat:

Nam pediatra zalecil podawanie soli fizjologicznej juz na pierwszej wizycie czyli po 6 dniach od porodu

A co do nici, to ja tez mialam takie sterczace. Jedna to nawet skrocilam nozyczkami bo byla taka dluga i mnie wkurzala, ale tylko tyle narobilam ze sie zacielam Potem wiec juz wszystkie zostawialam i same odpadly nawet nie wiem kiedy

Cytat:
Napisane przez andziat Pokaż wiadomość
potówki.
Byłam z tym samym problemem dzisiaj u lekarza, wygląda na to, że przegrzałam swoje dziecko lekarz kazał kąpać w oilatum co 2, 3 dni. A tak to co jakiś czas zostawić skórę żeby pooddychała, rozebrać z jednej warstwy i absolutnie nie wyciskać (moga się te czerwone krostki nawet zamienić w takie z białym łepkiem).
Położna mi mówiła, że można jeszcze kąpać w nadmanganianie potasu i potem już nie smarować niczym po kąpieli żeby krostki wyschły i odpadły.
A w ktorym miejscu na ciele maluszka byly te potowki? Jak duzo ich bylo po jakim czasie wam zeszly?
monana27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-03, 08:01   #1079
anankee
Rozeznanie

Ja pierdziu!!!
Mamy dziś w calej Częstochowie awarię ogrzewania!!! Jakaś główna rura pękła i całe miasto zimne!
A za oknem temp -10, brrrrrrrr..........
Już wysłałam męża do cioci po grzejnik olejowy i dmuchawę, bedziemy dogrzewać pokoik malutkiej.
Mam nadzieję że się szybko uporają z tą awarią, bo już chłodno w mieszkaniu....

Emi!

anankee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-03, 08:11   #1080
kretencja
Zakorzenienie

Kochane.
Niby tak dużo nie robię w domu, a nie mam czasu tu zajrzeć
Spieszę donieść, że jako mama czuję się na razie dobrze, choć jeszcze zagubiona. Mam momenty kryzysowe - lekkiego baby-bluesa - ale Tymek (i jego grymas przypominający uśmiech) jest lekarstwem na każdy smutek
Po cięciu wszystko w porządku, choć tak się go bałam - muszę uczciwie przyznać, że po 14 godzinach skurczy nie byłam już pewna, czy bym urodziła naturalnie i w sumie cieszyłam się chyba, że będę to cc mieć Dochodzę do siebie zaskakująco szybko jak na tak poważny - według mnie - zabieg. Juz w 3 dobie podnosiłam małego z łóżeczka i byłam w stanie sama przewinąć, stojąc nad nim te parę minut, a dziś, prawie tydzień po, nie mam już żadnych trudności z noszeniem go, kołysaniem... Ciągnie mnie jeszcze trochę rana i pobolewa podczas śmiechu i kaszlu, ale też coraz mniej. Brzuszek zmniejsza się z dnia na dzień.
Tymek jest idealny, jest po prostu rekompensatą za każdą niewygodę w ciąży, każdy moment bólu przed cięciem, każdy moment bólu po cięciu... Śpi jak anioł, bez przerwy po dwie, trzy godziny. Ssie pierś (karmie tylko naturalnie póki co, i oby tak zostało) - a bałam się, że mogą być kłopoty po cc. Płacze rzadko, powiedziałabym - nigdy nie marudzi bez powodu
Jedyne moje zmartwienie póki co, to że sporo ulewa, ale przeczytałam, że u takich maluszków to się zdarza i nie ma powodu do niepokoju.
Wczoraj była u nas juz położna - trochę starej daty, ale w sumie w porządku. Odpowiedziała na pytania, obejrzała pępuszek, skórę, moją ranę po cc. Wszystko w jak najlepszym porządku
Mąż wziął zwolnienie na opiekę, pomaga jak może, gotuje mi lekkostrawne obiady, kąpie małego, pomaga w przewijaniu, nosi do odbicia i ogólnie jest ZAKOCHANY do szaleństwa w swoim syneczku
Tak że naprawdę początki u nas wspaniałe, nie mogłabym sobie wymarzyć lepszych
Pozdrawiamy razem z Tymkiem serdecznie, postaram się wpadać, choć te pierwsze dni, mimo, że Tymek jest mało absorbujący, są jednak pełne emocji, zagonienia i choć niby nic nie robię - czasami niemal nie mam czasu zrobić siku Nie wiem jak to się dzieje

RAZEM OD 5.03.2000.

Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór

TYMEK - 26.11.2010

Edytowane przez kretencja
Czas edycji: 2010-12-03 o 08:14
kretencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości