|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#241 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Cytat:
---------- Dopisano o 08:47 ---------- Poprzedni post napisano o 08:38 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 08:50 ---------- Poprzedni post napisano o 08:47 ---------- A w jakim wieku trzeba być żeby wierzyć że nie każdy ubogi człowiek to oszust i cwaniak?
![]() |
#242 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz, jakoś dziwnie nie mam w sobie współczucia do straszliwie chorych na alkoholizm ludzi... Miałam i mam nadal kilku alkoholików w swojej dalszej rodzinie, wiem, jak to wygląda: to jest choroba na własne życzenie. Niektórzy z nich łapali by się pewnie do Szlachetnej Paczki ![]() Dla mnie chorobą jest nowotwór. I nie porównywałabym anoreksji czy bulimii do chlania alkoholu na umór. Znałam wielodzietną rodzinę, jeszcze z czasów dzieciństwa, teraz tylko dochodzą mnie wieści, co się z nimi dzieje. Ktoś tam siedzi w wiezieniu, wiele dziewczyn pozachodziło we wczesne ciążę... Te zabiedzone dzieci, jak podrosną, to prędzej radio z samochodu Ci ukradną niż wyrażą wdzięczność za szlachetne paczki. Posłuchaj może wrażeń ludzi, którzy żyją w sąsiedztwie bloków socjalnych, że strach czasem wyjść na ulicę... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#243 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Od ponad 10 lat moja mama pomagała rodzinie z problemem alkoholowym. Ojciec pijak,matka kompletnie niezaradna życiowo,trójka dzieci. Dostawali regularnie ubrania dla dzieci,w miarę mozliwości żywność,dla starszych przybory szkolne,plecaki. Ja chodziłam pomagać dzieciakom w lekacjach, żeby jakoś radziły sobie w szkole,bo miały duze problemy,a matka nie byla w stanie im pomóc. Moja mama pomogła znaleźć tej kobiecie pracę,załatwić żłobek dla najmłodszego. Niestety....ta pani bardzo szybko zaszła w kolejną ciążę (bo po tabletkach się zarasta jak chłop,a gumki dla zboczeńców). Po macierzyńskim została w domu i nie podjeła już pracy.Starszy chłopak (ma 16 lat) stwierdził,że on do szkoły po gimnazjum nie pojdzie ,tylko pojedzie "do roboty na zachód". Jego siostrze (17lat) załatwiłam praktyki zawodowe w swoim miejscu pracy -uciekła po kilku godzinach pierwszego dnia ,bo "ona harować nie będzie",kilka dni temu okazało sie, że jest w ciaży z chłopakiem pokroju jej tatusia. Do szkoły nie chodzi.Mamusia rozkłada ręce i mówi "mlodym sie zdarza,ja tez ja urodziłam przed 17-tką".Po pomoc jakąkolwiek bardzo chętnie wyciągają ręce ,ale kiedy moja mama zaproponowała tej kobiecie ostatnio,zeby pomogła jej w porządkach i umyła okna (oczywiscie odpłatnie)to tamta sie obrazila,że "nie jest parobkiem". W tej rodzinie jedynie jedna dziewczynka (14 lat) nieźle rokuje. Mimo,że nauka nie idzie jej łatwo bardzo cieżko nad tym pracuje, prosi o pomoc jesli ma z czyms problem,ma dosc sprecyzowane i rozsadne jak na ten wiek plany odnosnie swojej przyszłości. Juz teraz mysli o tym,żeby sobie jakoś dorobić. Niestety pomaganie tylko jej jest wręcz niemozliwe. I tak -są zakwalifikowani do "szlachetnej paczki". Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2010-12-03 o 08:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#244 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Alkoholizm jako taki ma tylko dłuższa tradycję i więcej ludzi na niego choruje, to jedyne różnice. Dla mnie te choroby są jak najbardziej porównywalne. Ale to tak poza tematem. Zaś w temacie, to wydaje mi się, że posuwacie się momentami za daleko. Biedny to nie znaczy: naciagcz, złodziej i człowiek niewdzięczny. Nie uważam, że ludzie obdarowani koniecznie muszą napluć na dłoń która dała im prezent. Zgoda, może się tak zdarzyć, ale wiara w to, że nie musi, wcale nie jest przypisana tylko młodym i naiwnym. Bo nie musi sie tak zdarzyć, bo czasem ktoś wyjdzie z dołka, czasem komus się otworzą oczy, czasem młodzi ludzie nie powielają schematów i nie stają się następnym wyciagającym rękę po pomoc. ---------- Dopisano o 09:31 ---------- Poprzedni post napisano o 09:29 ---------- Cytat:
Stokrotko, nie obraź się czasem ![]() ------------------------ Pomagać trzeba z głową i trzeba przede wszystkim wiedzieć kiedy przestać.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2010-12-03 o 08:39 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#245 |
Komplikatorka
|
Kto chce pomagać i wierzy w to - to będzie. Kto nie chce - nie będzie.
Zgadzam się z vixen co do "choroby" alkoholowej. Ja pomagam Rottką - mam pewność że odwdzięczą się (poprzez polizanie ręki), nie sprzedadzą tego co dostaną, nie są wyrzucone przez siebie tylko człowiek zawinił. Widząc krzywdę zwierząt wstydze się że jestem człowiekiem.
#246 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Będę jej pomagać na ile tylko będe mogła,bo naprawdę warto,tymbardziej,że ona stara się odwdzięczać jak tylko może,co mnie czasem rozczula kompletnie. Tylko dobija mnie to,że jesli ona coś dostanie to i tak przejmie to rodzinka pasozytów. Nie obrażę się ![]() Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2010-12-03 o 08:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#247 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Widziałam powielanie schematów życia biednych (nawet nie patologicznych) rodzin. Jak matka nie widziała dla siebie nadziei, tylko marny los życia za niewielkie pieniądze od państwa, tak ten los widzi wykształcona i zdolna córka, tyle że za jakąś kiepską pensyjkę. To nie chodzi o pieniądze, tylko o zmianę myślenia. Jak ktoś załapie na studiach innego towarzystwa, bardziej ambitnego, ZMIENI POSTRZEGANIE ŚWIATA I MYŚLENIE, to pewnie wyjdzie z tej biedy. Można komuś zdolnemu z biednej rodziny nawet studia na Harvardzie ![]() Znam parę przypadków, kiedy dziewczyny z ubogich rodzin, zdolne studentki, zamiast trzymać się pazurami w mieście w celu poprawy swojego losu, znalezienia lepszej pracy, zachodziły na koniec studiów w ciążę i wracały gdzies na wioski czy małe miasteczka, już z rodzinami (!) na pokoiki do rodziców. I to jest właśnie smutne, pokazuje, że stypendia naukowe, socjalne, zapomogi, darmowe akademiki, często niewiele dają, jeśli w głowach są silnie zakorzenione schematy beznadziei wyniesione z domu. Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2010-12-03 o 08:46 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#248 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam wielką nadzieję, ze Ci się uda tę dziewczynę nauczyc innego życia i ona nie będzie następną biedą. Powodzenia.
![]() |
#249 |
Zakorzenienie
|
stokrotko tak trzymaj! jesteś złotą osobą i trzymam kciuki za Ciebie i Twoją młodszą koleżankę
![]()
![]() |
#250 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:56 ---------- Poprzedni post napisano o 08:55 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#251 |
Zakorzenienie
|
Stokrotka - super
![]() Jak ktoś nie chce pomóc to zawsze znajdzie wymówkę że nie warto. A ja wierzę że jednak warto, choćby dla tego jedno dziecka które opisujesz. Bo dziecko nie jest niczemu winne że urodziło się w takiej nie innej rodzinie.
![]() |
#252 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chory znaczy wymagający leczenia, tylko tyle. Osobiście najbardziej na świecie boje się choroby (jakiejkolwiek) czy to swojej czy swoich bliskich, jednak osoba chora nie jest dla mnie osobą godna politowania, wspólczucia, czy też taką nad która trzeba się trząść, tylko normalnie osobą, którą trzeba za wszelką cene wyleczyć. I mam wrażenie, że np alkoholizm dlatego został sklasyfikowany jako choroba, bo trzeba go leczyća nie dlatego, że trzeba się użalać nad chorym. ![]()
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2010-12-03 o 09:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#253 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tyle że kiedy w profilach rodzin czyta się o chorym na alkoholizm 21 dziecku, co utrudnia mu podjęcie pracy, to się faktycznie nóż w kieszeni otwiera na tę chorobę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#254 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
żadna z nas nie napisała, żeby NIE POMAGAĆ. my piszemy, żeby pomagać MĄDRZE
![]() ![]() |
![]() |
#255 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale tak samo się otwiera, gdy się czyta o ana, która jest dumna z tego, że jej żebra skóre przebijają i wyśmiewa sie ze swoich grubych jak świnie bliskich, że jej stanem się się przejmują. I wcale nie ma zamiaru się leczyć. I dlatego też twierdzę, że jak najbardziej alkoholizm i anoreksję czy bulimię można porównywać. Te choroby mają wiele wspólnego i chorują na nie ludzie psychicznie do siebie podobni.
![]() |
#256 |
Zakorzenienie
|
Tylko osoba z anoreksją może podjąć pracę (chociaż pewnie ciężko jej cokolwiek wtedy zrobić) a alkoholika widać nigdzie nie chcą. Alkoholik zwykle po alkoholu jest inny, często pewnie agresywny, a anorektyczka raczej po wyrzyganiu się nie drze się na wszystkich dookoła.
Po prostu Gośka ![]() Edytowane przez gsk Czas edycji: 2010-12-03 o 10:02 |
![]() ![]() |
![]() |
#257 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie rzyga, tylko nie je. Rzygają bulimiczki. I drą się na ludzi, są opryskliwe i nie do wytrzymania, uważają swoje ciało za najpiekniejsze ale nie moga patrzeć jak ktos je i przy posiłku potrafią ci nawrzucac od obżerajacych się wiecznie, grubych świń, ciągle na ludzi warczą Itd. Z kim lepiej życ, z alkoholokiem czy anorektyczką? ![]()
![]() |
#258 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Fakt faktem jedynie skoda tych dzieci bo one nie są niczemu winne, ale i tak uważam , że taka pomoc za duzo nie zmieni w tych rodzinach. Tak jak już powiedziałam chodza po jedzenie do mopsu a zasiłek mozna przepić. Ja podałam przykłady ze swojego środowiska z może gdzieś indziej jest inaczej ale z tego co widzę po wypowiedziach dziewczyn raczej to norma. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#259 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ty poważnie nie rozumiesz o czym my tutaj piszemy ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#260 |
Zakorzenienie
|
a to nie jest tak że one ciągle uważają się za "za grube"?
Po prostu Gośka ![]() Edytowane przez gsk Czas edycji: 2010-12-03 o 10:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#261 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast jeśli ktoś uważa że wie lepiej i chce pomagać mądrzej to nic nie stoi na przeszkodzie żeby zaczął to robić. Chętnie sie przyłączę jesli logistyka bedzie tak przemyślana jak w szlachetnej paczce.
![]() |
#262 |
Zakorzenienie
|
Tak ale jednocześnie uważają innych za jeszcze grubszych. One to już prawie, prawie dochodza do ideału (fakt, jeszcze nie widziałam takiej, która uważałaby że do ideału doszła) ale reszta ludzkości jest dalekooo za nimi, jesli chodzi o urode ciała. One są grube, inni są grubi jak świnie.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2010-12-03 o 10:16 |
![]() ![]() |
![]() |
#263 |
Zakorzenienie
|
To ja bym chyba jednak wolała że by ktoś się darł na mnie że jestem pasztet, gruba świnia niż żeby mnie wyzywał od najgorszych !@#$ i bił. Zwłaszcza, że najczęściej anoreksja dotyka dziewczyn, a alkoholizm facetów (przynajmniej w opisywanych rodzinach), jak mi taka dziewczyna by przyłożyła to jedynie siniak zostanie bo ile ona siły ma? A facet jak szarpnie to może zrobić krzywde.
#264 | |
zawsze mam racje
|
Cytat:
![]()
![]() |
#265 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#266 |
Zakorzenienie
|
Chyba każdy ma takie życie jakie ma, na własne życzenie- alkohol- alkoholizm, palacz- rak płuc, grubas- cukrzyca, brak pracy- może sobie przecież poszukać, małe zarobki- niech sobie znajdzie lepiej płatna prace, wypadek przy pracy- trzeba było uważać i stosować BHP, mąż pije i bije- rzeba było sobie porządnego poszukać i milion podobnych. Nie wartościowałabym tego, że ktoś jest biedny bo coś tam i jest usprawiedliwiony a ktos inny jest biedny i niech ginie.
Jedni wstydza sie swojej biedy, inni uważają że tak widocznie ich życie musi wyglądać. I są drastycznie bierni. I znam wielu krętaczy z tak zwanej klasy średniej. Wiedzą, gdzie są pienądze i jak je zdobyć. Przykładowo koleżanka dobrze sytuowana przez całą ciąże skrupulatnie gromadziła papierki żeby dostać podwójne becikowe i nie widziała w tym nic złego, skoro ma dobre papiery potwierdzające biede. Kombinują też bogaci ale na dużo wieksza skale- "dziad"wyłudzi zasiłek a biznesmen nie zapłaci miliona naleznych podatków. Ale dziad to dziad. Ludzie są różni jak wszędzie.
#267 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To naprawdę jest taki wybór jak między cholerą a dżumą (że się powtórzę). Ja znam rodziny dotknięte i alkoholizmem i anoreksją i muszę powiedzieć, że w obu przypadkach życie w nich to piekło. I nie potrafiłabym powiedziec, że wolałabym życie w tej czy tamtej rodzinie.
![]() |
#268 |
Zakorzenienie
|
a no racja bo nie znam żadnej anorektyczki
#269 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czasami to jest dobre słowo. Logistyka to pikuś ważna jest logika ,ktorej ja nie widze w SP. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#270 | |
Komplikatorka
|
Cytat:
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:47.