Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka" - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-12-03, 07:50   #241
titina
Zakorzenienie

Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
A może nauczy go cwaniactwa i tego, że wszystko może dostać za nic? Szczególnie jak dzieje się tak co roku?

Takie gdybanie to można wiesz...
Identycznie tak samo jak Twoje gdybanie.

---------- Dopisano o 08:47 ---------- Poprzedni post napisano o 08:38 ----------

Cytat:
Napisane przez andzia1989r Pokaż wiadomość
Wytłumacz mi 1 rzecz. Tak z czystej ciekawości. Rzeczy zakupione trafiają do magazynów. W jaki sposób są opisane, w jaki sposób są segregowane i czy można jakoś sprawdzic czy do tej konkretnej rodziny, którą się wybrało dotarła ta konkretna paczka?

Bo szczerze mówiąc jak widzę wielki magazyn, to jakoś nie sądzę, że kurier spędzi pól dnia na szukaniu w 200 paczkach paczki do pani X...

Wiem wiem, ten mój sceptycyzm
Rodzina darczyńców wybiera po opisie rodzinę/ osobę którą chce obdarować. Później otrzymuje sporządzoną wcześniej szczegółową listę potrzeb. Kompletuje zamknietą i podpisaną paczkę (imie odbiorcy oraz imie wolontariusza który "opiekuje" się rodziną).Darczyńca odwozi paczkę do lokalnego magazynu ( u nas w terenie około 40 rodzin więc będzie 40 paczek). Wolontariusz zabiera paczke i odwozi do rodziny. Jezeli darczyńca ma takie życzenie może pojechać razem z nim i przekonac się naocznie w jakich warunkach rodzina żyje.

---------- Dopisano o 08:50 ---------- Poprzedni post napisano o 08:47 ----------

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Zakładam ,że masz naście lat bo widze ,że wierzysz w bajki.
A w jakim wieku trzeba być żeby wierzyć że nie każdy ubogi człowiek to oszust i cwaniak?

I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks.

titina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-03, 07:58   #242
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monius9 Pokaż wiadomość
dobra, na wstępie zaznaczam, że całego wątku nie przeczytałam, ale jedno za*iście mnie zbulwersowało:

tak, alkoholizm to jest choroba. i to jest choroba, którą trzeba leczyć. a nieleczona jest o tyle upierdliwa dla świata że dotyczy nie tylko chorego, ale całej jego rodziny i otoczenia.

ludzie już powoli dochodzą do wniosku że anoreksja czy bulimia to nie jest fanaberia, ale odnośnie alkoholizmu to chyba nigdy nic się nie zmieni
Też masz się czym bulwersować...

Wiesz, jakoś dziwnie nie mam w sobie współczucia do straszliwie chorych na alkoholizm ludzi... Miałam i mam nadal kilku alkoholików w swojej dalszej rodzinie, wiem, jak to wygląda: to jest choroba na własne życzenie. Niektórzy z nich łapali by się pewnie do Szlachetnej Paczki Zaczęło się od nadopiekuńczych rodziców (nawet 50 lat temu, u starej generacji alkoholików, kiedy mamusia pijanego synka umyła, położyła do łóżka i kazała cicho się zachowywać reszcie rodziny, żeby bidulka nie obudzić!), nieustannych imprez, sprzedawania ziemi, żeby była kasa na chlanie, hulaszczego trybu życia, potem zaniedbywania rodziny, która żyła w coraz gorszych warunkach...i zwykle ZERO chęci do odwyku. I ja mam im współczuć, że biedaczki są chore!!??

Dla mnie chorobą jest nowotwór. I nie porównywałabym anoreksji czy bulimii do chlania alkoholu na umór.

Cytat:
Napisane przez titina Pokaż wiadomość
A może to jest coś co ten młody człowiek zapamięta do końca życia? Może dla niego będzie to najmilsza rzecz jaka go w życiu spotkała? Może dzięki temu odzyska wiarę w życzliwość ludzi? to mało?
Znałam wielodzietną rodzinę, jeszcze z czasów dzieciństwa, teraz tylko dochodzą mnie wieści, co się z nimi dzieje. Ktoś tam siedzi w wiezieniu, wiele dziewczyn pozachodziło we wczesne ciążę... Te zabiedzone dzieci, jak podrosną, to prędzej radio z samochodu Ci ukradną niż wyrażą wdzięczność za szlachetne paczki. Posłuchaj może wrażeń ludzi, którzy żyją w sąsiedztwie bloków socjalnych, że strach czasem wyjść na ulicę...
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-03, 08:23   #243
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Napisane przez mel89 Pokaż wiadomość

Myślę, że warto rozejrzeć się na swoim podwórku. I to nie tylko raz do roku, kiedy atmosfera świąteczna temu sprzyja. Może jest jakiś dom dziecka nieopodal? A może dom opieki społecznej? A może wiesz, że sąsiadom z I piętra się nie przelewa? Nie trudno jest wygrzebać parę paczek nieużywanego ryżu, pościeli czy niezniszczonych ubrań, zabawek, które sprawią radość komuś
Poniekąd masz rację,tylko ja np.niestety zraziłam się do pomagania ...
Od ponad 10 lat moja mama pomagała rodzinie z problemem alkoholowym. Ojciec pijak,matka kompletnie niezaradna życiowo,trójka dzieci. Dostawali regularnie ubrania dla dzieci,w miarę mozliwości żywność,dla starszych przybory szkolne,plecaki.
Ja chodziłam pomagać dzieciakom w lekacjach, żeby jakoś radziły sobie w szkole,bo miały duze problemy,a matka nie byla w stanie im pomóc. Moja mama pomogła znaleźć tej kobiecie pracę,załatwić żłobek dla najmłodszego.
Niestety....ta pani bardzo szybko zaszła w kolejną ciążę (bo po tabletkach się zarasta jak chłop,a gumki dla zboczeńców). Po macierzyńskim została w domu i nie podjeła już pracy.Starszy chłopak (ma 16 lat) stwierdził,że on do szkoły po gimnazjum nie pojdzie ,tylko pojedzie "do roboty na zachód". Jego siostrze (17lat) załatwiłam praktyki zawodowe w swoim miejscu pracy -uciekła po kilku godzinach pierwszego dnia ,bo "ona harować nie będzie",kilka dni temu okazało sie, że jest w ciaży z chłopakiem pokroju jej tatusia. Do szkoły nie chodzi.Mamusia rozkłada ręce i mówi "mlodym sie zdarza,ja tez ja urodziłam przed 17-tką".Po pomoc jakąkolwiek bardzo chętnie wyciągają ręce ,ale kiedy moja mama zaproponowała tej kobiecie ostatnio,zeby pomogła jej w porządkach i umyła okna (oczywiscie odpłatnie)to tamta sie obrazila,że "nie jest parobkiem".

W tej rodzinie jedynie jedna dziewczynka (14 lat) nieźle rokuje. Mimo,że nauka nie idzie jej łatwo bardzo cieżko nad tym pracuje, prosi o pomoc jesli ma z czyms problem,ma dosc sprecyzowane i rozsadne jak na ten wiek plany odnosnie swojej przyszłości. Juz teraz mysli o tym,żeby sobie jakoś dorobić.
Niestety pomaganie tylko jej jest wręcz niemozliwe.

I tak -są zakwalifikowani do "szlachetnej paczki".

Edytowane przez stokrotka_to_ja
Czas edycji: 2010-12-03 o 08:24
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-03, 08:31   #244
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość

Dla mnie chorobą jest nowotwór. I nie porównywałabym anoreksji czy bulimii do chlania alkoholu na umór.
A właściwie dlaczego nie? Też na własne życzenie, też z niemocy, z powodu problemów, z powodu tego, że jest się może słabszym psychicznie itd. Te choroby tez wpływają na całą rodzinę a nie tylko na chorego, też cierpią bliscy, też tracą forsę (bo na terapię) też zaniedbuje się dzieci, partnerów...
Alkoholizm jako taki ma tylko dłuższa tradycję i więcej ludzi na niego choruje, to jedyne różnice.
Dla mnie te choroby są jak najbardziej porównywalne.
Ale to tak poza tematem.

Zaś w temacie, to wydaje mi się, że posuwacie się momentami za daleko.
Biedny to nie znaczy: naciagcz, złodziej i człowiek niewdzięczny. Nie uważam, że ludzie obdarowani koniecznie muszą napluć na dłoń która dała im prezent. Zgoda, może się tak zdarzyć, ale wiara w to, że nie musi, wcale nie jest przypisana tylko młodym i naiwnym. Bo nie musi sie tak zdarzyć, bo czasem ktoś wyjdzie z dołka, czasem komus się otworzą oczy, czasem młodzi ludzie nie powielają schematów i nie stają się następnym wyciagającym rękę po pomoc.

---------- Dopisano o 09:31 ---------- Poprzedni post napisano o 09:29 ----------

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
W tej rodzinie jedynie jedna dziewczynka (14 lat) nieźle rokuje. Mimo,że nauka nie idzie jej łatwo bardzo cieżko nad tym pracuje, prosi o pomoc jesli ma z czyms problem,ma dosc sprecyzowane i rozsadne jak na ten wiek plany odnosnie swojej przyszłości. Juz teraz mysli o tym,żeby sobie jakoś dorobić.
Niestety pomaganie tylko jej jest wręcz niemozliwe.
Nie da się ograniczyć pomocy tylko i wyłącznie do douczania tego dziecka? Bo szkoda zmarnować jej chęci.

Stokrotko, nie obraź się czasem ale uważam, że pomagaliscie tej rodzinie za dużo. Z dobrego serca, wiadomo, że chcieliscie jak najlepiej, ale pomoc też musi byc ograniczona, nie można za tych ludzi robić (prawie) wszytskiego. Jeśli pomoc jest dawana praktycznie zawsze i na każdym kroku to deprawuje i rozleniwia. Niestety.

------------------------

Pomagać trzeba z głową i trzeba przede wszystkim wiedzieć kiedy przestać.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2010-12-03 o 08:39
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-03, 08:38   #245
Dagunia
Komplikatorka

Kto chce pomagać i wierzy w to - to będzie. Kto nie chce - nie będzie.

Zgadzam się z vixen co do "choroby" alkoholowej.

Ja pomagam Rottką - mam pewność że odwdzięczą się (poprzez polizanie ręki), nie sprzedadzą tego co dostaną, nie są wyrzucone przez siebie tylko człowiek zawinił. Widząc krzywdę zwierząt wstydze się że jestem człowiekiem.
Stary 2010-12-03, 08:42   #246
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Nie da się ograniczyć pomocy tylko i wyłącznie do douczania tego dziecka? Bo szkoda zmarnować jej chęci.
To własnie robię ,obecnie mam dużo czasu,więc młoda przychodzi do mnie,nieraz od razu po szkole,zjada obiad i sie uczymy. Tylko szlag mnie trafia jak widzę taką sytuację jak ostatnio : dałam jej buty i trochę ubrań ,wszystko porządne,bo nie wyobrażam sobie dawac komuś jakichś lumpów,i co widzę po kilku dniach? Młoda przychodzi znowu w rozwalających się adidasach ,bo buty zabrała siostrzyczka.Bo mama uznała,że "ona w ciaży potrzebuje bardziej" (pomijam juz fakt,że dziewczyna prawie z domu nie wychodzi).

Będę jej pomagać na ile tylko będe mogła,bo naprawdę warto,tymbardziej,że ona stara się odwdzięczać jak tylko może,co mnie czasem rozczula kompletnie. Tylko dobija mnie to,że jesli ona coś dostanie to i tak przejmie to rodzinka pasozytów.

Nie obrażę się sami zdaliśmy sobie z tego sprawę,dlatego pomoc się skończyła,jednie tą dziewczynką zajmuję się w miarę możliwości.

Edytowane przez stokrotka_to_ja
Czas edycji: 2010-12-03 o 08:43
Stary 2010-12-03, 08:43   #247
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
A właściwie dlaczego nie? Też na własne życzenie, też z niemocy, z powodu problemów, z powodu tego, że jest się może słabszym psychicznie itd. Te choroby tez wpływają na całą rodzinę a nie tylko na chorego, też cierpią bliscy, też tracą forsę (bo na terapię) też zaniedbuje się dzieci, partnerów...
Alkoholizm jako taki ma tylko dłuższa tradycję i więcej ludzi na niego choruje, to jedyne różnice.
Dla mnie te choroby są jak najbardziej porównywalne.
Ale to tak poza tematem.
Razi mnie trochę nazywanie alkoholizmu chorobą. Dla mnie to nałóg. A to dlatego, że choremu się współczuje. Chory na alkoholizm może sobie pomyśleć, że przecież on jest chory, jego należy leczyc, litowac się nad nim, jemu się czasem zdarzą chwile słabości, ale w końcu jest chory i to nie jego wina.

Cytat:
[/I]Zaś w temacie, to wydaje mi się, że posuwacie się momentami za daleko.
Biedny to nie znaczy: naciagcz, złodziej i człowiek niewdzięczny. Nie uważam, że ludzie obdarowani koniecznie muszą napluć na dłoń która dała im prezent. Zgoda, może się tak zdarzyć, ale wiara w to, że nie musi, wcale nie jest przypisana tylko młodym i naiwnym. Bo nie musi sie tak zdarzyć, bo czasem ktoś wyjdzie z dołka, czasem komus się otworzą oczy, czasem młodzi ludzie nie powielają schematów i nie stają się następnym wyciagającym rękę po pomoc.
Pewnie masz sporo racji, ale problem tkwi w tym, że w rodzinach wielodzietnych dominuje często podejście roszczeniowe, wyssane jeszcze przez wielu Polaków z mlekiem matki, za co też możemy socjalizmowi miłościwie nam panującemu 50 lat podziękować. Nie ma wdzięczności za zapomogi, zasiłki z MOPSu - bo przeciez im się należy, bo co, dziecioki z głodu mają umrzeć?

Widziałam powielanie schematów życia biednych (nawet nie patologicznych) rodzin. Jak matka nie widziała dla siebie nadziei, tylko marny los życia za niewielkie pieniądze od państwa, tak ten los widzi wykształcona i zdolna córka, tyle że za jakąś kiepską pensyjkę. To nie chodzi o pieniądze, tylko o zmianę myślenia. Jak ktoś załapie na studiach innego towarzystwa, bardziej ambitnego, ZMIENI POSTRZEGANIE ŚWIATA I MYŚLENIE, to pewnie wyjdzie z tej biedy. Można komuś zdolnemu z biednej rodziny nawet studia na Harvardzie załatwić, a potem i tak wróci do swojej wioski i będzie żył prawie tak samo jak rodzice.
Znam parę przypadków, kiedy dziewczyny z ubogich rodzin, zdolne studentki, zamiast trzymać się pazurami w mieście w celu poprawy swojego losu, znalezienia lepszej pracy, zachodziły na koniec studiów w ciążę i wracały gdzies na wioski czy małe miasteczka, już z rodzinami (!) na pokoiki do rodziców.
I to jest właśnie smutne, pokazuje, że stypendia naukowe, socjalne, zapomogi, darmowe akademiki, często niewiele dają, jeśli w głowach są silnie zakorzenione schematy beznadziei wyniesione z domu.

Edytowane przez _vixen_
Czas edycji: 2010-12-03 o 08:46
Stary 2010-12-03, 08:46   #248
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
To własnie robię ,obecnie mam dużo czasu,więc młoda przychodzi do mnie,nieraz od razu po szkole,zjada obiad i sie uczymy. Tylko szlag mnie trafia jak widzę taką sytuację jak ostatnio : dałam jej buty i trochę ubrań ,wszystko porządne,bo nie wyobrażam sobie dawac komuś jakichś lumpów,i co widzę po kilku dniach? Młoda przychodzi znowu w rozwalających się adidasach ,bo buty zabrała siostrzyczka.Bo mama uznała,że "ona w ciaży potrzebuje bardziej" (pomijam juz fakt,że dziewczyna prawie z domu nie wychodzi).

Będę jej pomagać na ile tylko będe mogła,bo naprawdę warto,tymbardziej,że ona stara się odwdzięczać jak tylko może,co mnie czasem rozczula kompletnie. Tylko dobija mnie to,że jesli ona coś dostanie to i tak przejmie to rodzinka pasozytów.
I bardzo dobrze. Dziecko niech zje u Ciebie, niech nie zabiera ze sobą. Co do ubrań, to po prostu przełam się i dawaj jej coś gorszego, wiadomo, że nie jakieś obdarciuchy i lumpy ale coś już np. zużytego i powiedzmy coś czego dorosły czy starszy człowiek nie założy, może z jakimiś dziecięcymi naszywkami? Nie dawaj rzeczy, które skuszą rodzinę, pod takim kątem wybieraj ubrania i podarki.

Mam wielką nadzieję, ze Ci się uda tę dziewczynę nauczyc innego życia i ona nie będzie następną biedą. Powodzenia.

Stary 2010-12-03, 08:52   #249
aktaga13
Zakorzenienie

stokrotko tak trzymaj! jesteś złotą osobą i trzymam kciuki za Ciebie i Twoją młodszą koleżankę
Stary 2010-12-03, 08:56   #250
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
I bardzo dobrze. Dziecko niech zje u Ciebie, niech nie zabiera ze sobą. Co do ubrań, to po prostu przełam się i dawaj jej coś gorszego, wiadomo, że nie jakieś obdarciuchy i lumpy ale coś już np. zużytego i powiedzmy coś czego dorosły czy starszy człowiek nie założy, może z jakimiś dziecięcymi naszywkami? Nie dawaj rzeczy, które skuszą rodzinę, pod takim kątem wybieraj ubrania i podarki.

Mam wielką nadzieję, ze Ci się uda tę dziewczynę nauczyc innego życia i ona nie będzie następną biedą. Powodzenia.
Pomysł z ubraniami bardziej dziecięcymi świetny ,na to nie wpadłam Najczęściej dostawała coś,z czego wyrosłam "wiekowo" ,albo ostatnio objętościowo,a z racji tego,że bliżej mi do 30-tki niż 20-tki były to ubrania ktore pewnie i mamusia i starsza siostrzyczka chętnie sobie "pozyczały". Popytam znajome,pewnie uda mi się znaleźć coś bardziej młodzieżowego.

---------- Dopisano o 08:56 ---------- Poprzedni post napisano o 08:55 ----------

Cytat:
Napisane przez aktaga13 Pokaż wiadomość
stokrotko tak trzymaj! jesteś złotą osobą i trzymam kciuki za Ciebie i Twoją młodszą koleżankę
Nie przesadzajmy a za kciuki dziękuję
Stary 2010-12-03, 09:07   #251
titina
Zakorzenienie

Stokrotka - super

Jak ktoś nie chce pomóc to zawsze znajdzie wymówkę że nie warto. A ja wierzę że jednak warto, choćby dla tego jedno dziecka które opisujesz. Bo dziecko nie jest niczemu winne że urodziło się w takiej nie innej rodzinie.

Stary 2010-12-03, 09:10   #252
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Razi mnie trochę nazywanie alkoholizmu chorobą. Dla mnie to nałóg. A to dlatego, że choremu się współczuje. Chory na alkoholizm może sobie pomyśleć, że przecież on jest chory, jego należy leczyc, litowac się nad nim, jemu się czasem zdarzą chwile słabości, ale w końcu jest chory i to nie jego wina.
Dla mnie choroby to nie cos nad czym trzeba się litować ale po prostu cos co trzeba leczyć.
Chory znaczy wymagający leczenia, tylko tyle.

Osobiście najbardziej na świecie boje się choroby (jakiejkolwiek) czy to swojej czy swoich bliskich, jednak osoba chora nie jest dla mnie osobą godna politowania, wspólczucia, czy też taką nad która trzeba się trząść, tylko normalnie osobą, którą trzeba za wszelką cene wyleczyć.

I mam wrażenie, że np alkoholizm dlatego został sklasyfikowany jako choroba, bo trzeba go leczyća nie dlatego, że trzeba się użalać nad chorym.

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2010-12-03 o 09:14
Stary 2010-12-03, 09:24   #253
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
[/U]I mam wrażenie, że np alkoholizm dlatego został sklasyfikowany jako choroba, bo trzeba go leczyća nie dlatego, że trzeba się użalać nad chorym.
Z takiego punktu widzenia oczywiście masz rację

Tyle że kiedy w profilach rodzin czyta się o chorym na alkoholizm 21 dziecku, co utrudnia mu podjęcie pracy, to się faktycznie nóż w kieszeni otwiera na tę chorobę.
Stary 2010-12-03, 09:40   #254
aktaga13
Zakorzenienie

Cytat:
Stokrotka - super

Jak ktoś nie chce pomóc to zawsze znajdzie wymówkę że nie warto. A ja wierzę że jednak warto, choćby dla tego jedno dziecka które opisujesz. Bo dziecko nie jest niczemu winne że urodziło się w takiej nie innej rodzinie.
Ty dalej nie rozumiesz...

żadna z nas nie napisała, żeby NIE POMAGAĆ.
my piszemy, żeby pomagać MĄDRZE
Stary 2010-12-03, 09:53   #255
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Z takiego punktu widzenia oczywiście masz rację

Tyle że kiedy w profilach rodzin czyta się o chorym na alkoholizm 21 dziecku, co utrudnia mu podjęcie pracy, to się faktycznie nóż w kieszeni otwiera na tę chorobę.
Nie no, jasne.
Ale tak samo się otwiera, gdy się czyta o ana, która jest dumna z tego, że jej żebra skóre przebijają i wyśmiewa sie ze swoich grubych jak świnie bliskich, że jej stanem się się przejmują. I wcale nie ma zamiaru się leczyć.
I dlatego też twierdzę, że jak najbardziej alkoholizm i anoreksję czy bulimię można porównywać. Te choroby mają wiele wspólnego i chorują na nie ludzie psychicznie do siebie podobni.

Stary 2010-12-03, 10:00   #256
gsk
Zakorzenienie

GG do gsk

Tylko osoba z anoreksją może podjąć pracę (chociaż pewnie ciężko jej cokolwiek wtedy zrobić) a alkoholika widać nigdzie nie chcą. Alkoholik zwykle po alkoholu jest inny, często pewnie agresywny, a anorektyczka raczej po wyrzyganiu się nie drze się na wszystkich dookoła.

Edytowane przez gsk
Czas edycji: 2010-12-03 o 10:02
gsk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-03, 10:05   #257
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gsk Pokaż wiadomość
Tylko osoba z anoreksją może podjąć pracę a alkoholika widać nigdzie nie chcą. Alkoholik zwykle po alkoholu jest inny, często pewnie agresywny, a anorektyczka raczej po wyrzyganiu się nie drze się na wszystkich dookoła.
Anorektyczka, która się nie leczy nie jest w stanie podjąć żadnej pracy, a w początkowym stadium nawet jak się uczy czy pracuje jest coraz bardziej nieefektywna. Nie jest w stanie chodzić do szkoły czy studiować.
Nie rzyga, tylko nie je. Rzygają bulimiczki.
I drą się na ludzi, są opryskliwe i nie do wytrzymania, uważają swoje ciało za najpiekniejsze ale nie moga patrzeć jak ktos je i przy posiłku potrafią ci nawrzucac od obżerajacych się wiecznie, grubych świń, ciągle na ludzi warczą Itd.

Z kim lepiej życ, z alkoholokiem czy anorektyczką? To tak jakby spytac czy wolisz mieć cholerę czy dżumę.

Stary 2010-12-03, 10:05   #258
13aa9d55ec6ef8489ab3852d90deb2979ef9d608
Konto usunięte

Cytat:
Zgłoś się jako wolontariusz w przyszłym roku to będziesz miała pewność do jakich rodzin dociera taka pomoc.
A z kąd wiesz, że nie byłam wolontariuszką ?? Zresztą nie trzeba być w wolontariacie, każdy ma oczy. Osiedle w którym się wychowałam przerabiają na osiedle socjalne czyli sprowadzają tam rodziny biedne, z baraków, marginesy i różnego typu zbieraniny. Wiem jak większośc tych biednych rodzin wygląda, oczywiście może i jest garstka osób biednych które sa biedne z przyczyn na przykład zdrowotnych, są na rencie i faktycznie nie kwalifikuja się do cięższej pracy mimo wszystko i tak starają sie dorobić przez prace domowe czyli staraja sie mimo wszystko ale ja za dużo takich osób nie znam , większość łazi zapijaczona albo ma swój biznes "na dzieci" .
Fakt faktem jedynie skoda tych dzieci bo one nie są niczemu winne, ale i tak uważam , że taka pomoc za duzo nie zmieni w tych rodzinach. Tak jak już powiedziałam chodza po jedzenie do mopsu a zasiłek mozna przepić.
Ja podałam przykłady ze swojego środowiska z może gdzieś indziej jest inaczej ale z tego co widzę po wypowiedziach dziewczyn raczej to norma.
13aa9d55ec6ef8489ab3852d90deb2979ef9d608 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-03, 10:08   #259
paula78
Zakorzenienie

Cytat:

A w jakim wieku trzeba być żeby wierzyć że nie każdy ubogi człowiek to oszust i cwaniak?

Ty poważnie nie rozumiesz o czym my tutaj piszemy ?

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-12-03, 10:10   #260
gsk
Zakorzenienie

GG do gsk

Cytat:
I drą się na ludzi, są opryskliwe i nie do wytrzymania, uważają swoje ciało za najpiekniejsze ale nie moga patrzeć jak ktos je i przy posiłku potrafią ci nawrzucac od obżerajacych się wiecznie, grubych świń, ciągle na ludzi warczą Itd.
a to nie jest tak że one ciągle uważają się za "za grube"?

Edytowane przez gsk
Czas edycji: 2010-12-03 o 10:11
gsk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-03, 10:12   #261
titina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aktaga13 Pokaż wiadomość
Ty dalej nie rozumiesz...

żadna z nas nie napisała, żeby NIE POMAGAĆ.
my piszemy, żeby pomagać MĄDRZE
Czasami warto założyć że darczyńcy i wolontariusze to nie są idioci i potrafią wybrać osoby którym warto jest pomóc.

Natomiast jeśli ktoś uważa że wie lepiej i chce pomagać mądrzej to nic nie stoi na przeszkodzie żeby zaczął to robić. Chętnie sie przyłączę jesli logistyka bedzie tak przemyślana jak w szlachetnej paczce.

Stary 2010-12-03, 10:12   #262
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
a to nie jest tak że one ciągle uważają się za grube?
Tak ale jednocześnie uważają innych za jeszcze grubszych. One to już prawie, prawie dochodza do ideału (fakt, jeszcze nie widziałam takiej, która uważałaby że do ideału doszła) ale reszta ludzkości jest dalekooo za nimi, jesli chodzi o urode ciała. One są grube, inni są grubi jak świnie.

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2010-12-03 o 10:16
Stary 2010-12-03, 10:17   #263
gsk
Zakorzenienie

GG do gsk

To ja bym chyba jednak wolała że by ktoś się darł na mnie że jestem pasztet, gruba świnia niż żeby mnie wyzywał od najgorszych !@#$ i bił. Zwłaszcza, że najczęściej anoreksja dotyka dziewczyn, a alkoholizm facetów (przynajmniej w opisywanych rodzinach), jak mi taka dziewczyna by przyłożyła to jedynie siniak zostanie bo ile ona siły ma? A facet jak szarpnie to może zrobić krzywde.
Stary 2010-12-03, 10:23   #264
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
metody naturalne tj objawowo termiczna jest baaardzo skuteczna jeżeli się faktycznie do niej stosuje. i to promuje kościół od dawien dawna, na wizażu jest grono katoliczek które stroją NPR i dzieci nie mają, bo kontrolują swój popęd. to tak by the way :P
Ja bym się tam bała tej metodzie zaufać

“You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf

<3 <3 <3
kobietasukcesu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-03, 10:27   #265
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kobietasukcesu Pokaż wiadomość
Ja bym się tam bała tej metodzie zaufać
Zwłaszcza, jak facet po pijaku domaga się "swojego".
Albo "się zapomni" na imprezie - to w przypadku tych 16letnich matek
Stary 2010-12-03, 11:07   #266
BioIvO
Zakorzenienie

Chyba każdy ma takie życie jakie ma, na własne życzenie- alkohol- alkoholizm, palacz- rak płuc, grubas- cukrzyca, brak pracy- może sobie przecież poszukać, małe zarobki- niech sobie znajdzie lepiej płatna prace, wypadek przy pracy- trzeba było uważać i stosować BHP, mąż pije i bije- rzeba było sobie porządnego poszukać i milion podobnych. Nie wartościowałabym tego, że ktoś jest biedny bo coś tam i jest usprawiedliwiony a ktos inny jest biedny i niech ginie.
Jedni wstydza sie swojej biedy, inni uważają że tak widocznie ich życie musi wyglądać. I są drastycznie bierni.
I znam wielu krętaczy z tak zwanej klasy średniej. Wiedzą, gdzie są pienądze i jak je zdobyć. Przykładowo koleżanka dobrze sytuowana przez całą ciąże skrupulatnie gromadziła papierki żeby dostać podwójne becikowe i nie widziała w tym nic złego, skoro ma dobre papiery potwierdzające biede.
Kombinują też bogaci ale na dużo wieksza skale- "dziad"wyłudzi zasiłek a biznesmen nie zapłaci miliona naleznych podatków. Ale dziad to dziad. Ludzie są różni jak wszędzie.

Nikt nie śledzi tak bacznie postępowania innych jak ten, komu nic do tego. (V.Hugo)

Kobieta nigdy nie wie czego chce, ale nie spocznie, dopóki nie osiągnie celu.
BioIvO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-03, 11:10   #267
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
To ja bym chyba jednak wolała że by ktoś się darł na mnie że jestem pasztet, gruba świnia niż żeby mnie wyzywał od najgorszych !@#$ i bił. Zwłaszcza, że najczęściej anoreksja dotyka dziewczyn, a alkoholizm facetów (przynajmniej w opisywanych rodzinach), jak mi taka dziewczyna by przyłożyła to jedynie siniak zostanie bo ile ona siły ma? A facet jak szarpnie to może zrobić krzywde.
Pozwól, że powiem: Tak Ci się tylko wydaje.

To naprawdę jest taki wybór jak między cholerą a dżumą (że się powtórzę). Ja znam rodziny dotknięte i alkoholizmem i anoreksją i muszę powiedzieć, że w obu przypadkach życie w nich to piekło. I nie potrafiłabym powiedziec, że wolałabym życie w tej czy tamtej rodzinie.

Stary 2010-12-03, 11:12   #268
gsk
Zakorzenienie

GG do gsk

Cytat:
Pozwól, że powiem: Tak Ci się tylko wydaje.

a no racja bo nie znam żadnej anorektyczki
Stary 2010-12-03, 11:18   #269
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Czasami warto założyć że darczyńcy i wolontariusze to nie są idioci i potrafią wybrać osoby którym warto jest pomóc.

Czasami to jest dobre słowo.

Cytat:
Natomiast jeśli ktoś uważa że wie lepiej i chce pomagać mądrzej to nic nie stoi na przeszkodzie żeby zaczął to robić. Chętnie sie przyłączę jesli logistyka bedzie tak przemyślana jak w szlachetnej paczce.
Logistyka to pikuś ważna jest logika ,ktorej ja nie widze w SP.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-03, 11:22   #270
Dagunia
Komplikatorka

Cytat:
Napisane przez BioIvO Pokaż wiadomość
Chyba każdy ma takie życie jakie ma, na własne życzenie- alkohol- alkoholizm, palacz- rak płuc, grubas- cukrzyca, brak pracy- może sobie przecież poszukać, małe zarobki- niech sobie znajdzie lepiej płatna prace, wypadek przy pracy- trzeba było uważać i stosować BHP, mąż pije i bije- rzeba było sobie porządnego poszukać i milion podobnych. Nie wartościowałabym tego, że ktoś jest biedny bo coś tam i jest usprawiedliwiony a ktos inny jest biedny i niech ginie.
Jedni wstydza sie swojej biedy, inni uważają że tak widocznie ich życie musi wyglądać. I są drastycznie bierni.
I znam wielu krętaczy z tak zwanej klasy średniej. Wiedzą, gdzie są pienądze i jak je zdobyć. Przykładowo koleżanka dobrze sytuowana przez całą ciąże skrupulatnie gromadziła papierki żeby dostać podwójne becikowe i nie widziała w tym nic złego, skoro ma dobre papiery potwierdzające biede.
Kombinują też bogaci ale na dużo wieksza skale- "dziad"wyłudzi zasiłek a biznesmen nie zapłaci miliona naleznych podatków. Ale dziad to dziad. Ludzie są różni jak wszędzie.
Chyba się zagalopowałaś troszkę.

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości