|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#271 | ||
Zadomowienie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Cytat:
Cytat:
Krytykujemy niedociągnięcia w akcji, to co nas razi i sprawia, że nie chcemy brać w tym udziału - nie mówimy, że jest cała bez sensu, że nikt ma tego nie robić. Biorąc pod uwagę ilość osób biorących udział w dyskusji - masz sporą próbkę społeczeństwa, z odniesieniami do innych forów. Gdybym wierzyła tak mocno w skuteczność i celowość takiego działania, spisałabym uwagi dyskutujących i przekazała osobom zarzącającym przedsięwzięciem, żeby mogli zminimalizować i uniknąć w przyszłym roku tych błędów - skutkiem czego więcej osób by się przyłączyło, nie sądzisz? Logistyczny? Potrzebujesz całej organizacji i machiny, żeby COŚ zrobić? Żeby Ci ktoś wskazał palcem co i jak? Masz doświadczenie jako wolontariusz, powinnaś wiedzieć jak to działa. Teraz co - zimowe porządki w szafie, potem będą letnie, skrzykujesz koleżanki i kolegów, rodzinę. Przeglądacie zawartość szafy i wiecie w czym już nie będziecie chodzić, co jest za małe ale w dobrym stanie. Organizujecie wielkie pranie, pakujecie ubrania, zabawki, torby, buty itp dzieląc je na te dla kobiet, mężczyzn i dzieci i zawozicie/zanosicie do najbliższego miejsca dla bezdomnych, domu samotnej matki. Proste, prawda? Kiedy widzę bezdomnego w ciuchach, które wcześniej oddałam do przytułku, wiem, że to miało sens i nikt tego nie sprzedał na allegro za 3zł, tylko komuś nie jest zimno. Zwierzęta? W schorniskach nabór na wolontariuszy trwa cały rok, zestaw deficytowych produktów zawsze jest stały, przy większych zakupach raz na tydzień dorzucasz do koszyka paczkę ryżu (ok. 2zł), małą paczkę karmy. Szperając na ciuchach w tańszy dzień, kupujesz koc, kawałek grubszego materiału, może tanie poduszki, porządkując mieszkanie też czasem znajdują się takie koce. Jak się więcej uzbiera - podrzucasz do schronu. To tylko dwa, proste pomysły nie wymagające zbyt wielkiego wysiłku... I proszę Cię, nie traktuj nas wszystkich, jakbyśmy siedziały w ciepłych mieszkaniach na strzeżonych osiedlach, żyły na wysokim poziomie i postrzegały biedę, ubóstwo i patologię jako inny świat, bo dla większości z nas jest to świat dzieciństwa i najbliższego otoczenia. A Ty nie jesteś jedyną, która robi coś w czym widzi sens - na szczęście. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#272 |
Zakorzenienie
|
Nałóg to nałóg. Każdy ma jakeś konsekwencje zdrowotne.
#273 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Prawda, że alkoholizm to nałóg, choroba wymagająca leczenia itd... tylko że Ci ludzie najczęściej nie chcą się leczyć. Mają to gdzieś, im tak jest dobrze. Nie pójdą na leczenia (a wiedzą że powinni), nie pójdą do pracy, jeszcze zniszczą własną rodzinę a Ciebie w twarz wyśmieją, że ośmielasz się takiego pouczyć. Wspierają ich żony, które uważają że za żadne skarby się nie rozwiodą bo nie wolno, bo one muszą to wszystko znosić, na sugestię że przecież dzieci krzywdzi... one twierdzą że dzieci się z ojcem mają wychowywać (argh!) Czasami mam wrażenie że takim rodzinom to wszyscy wkoło nadskakują - my chcemy dać ładne zabawki na święta bo szkoda dzieci. Pani w MOPS ładnie prosi by zechciał pan iść do roboty bo też jej jest żal rodziny. Wszyscy ładnie go też błagają by zechciał iść na odwyk. A jeśli dalej nic nie robi to dają rodzinie zasiłków, które zawsze można przepić. Kto by sie tam przejmował że to na jedzenie dla dzieci. Wszyscy obok przejmują się dziećmi, żoną, tylko nie pan biedny chory alkoholik. !@#$%^&*( !!!!!!!! ![]() ------------------------------------------------------- Czytając profile dowiedziałam się ile w Polsce wynoszą przeróżne świadczenia socjalne. Była rodzinka z bodajże 10 dzieci, wiek od 0 do 10 lat mniej więcej. Ich łączny dochód z zasiłków to około 2000! Rodzice niepracujący. Przecież tyle mniej więcej dostawał na rękę mój tata. I tutaj pytanie za 100 punktów - lepiej harować fizycznie pod ziemią czy z żoną seks uprawiać? Ja wiem, że ta sama suma na czworo a na dwanaście osób - nieporównanie. No ale z pukntu głowy rodziny dokładnie to samo ![]() Edytowane przez mikia20 Czas edycji: 2010-12-03 o 12:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#274 |
Zakorzenienie
|
bezpaniki
![]() ![]()
![]() |
#275 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Te zasiłki, zapomogi to jest studnia bez dna. Wiadomo, co mają na celu: wcale nie realną pomoc biednym, tylko zapchanie kichy, żeby siedzieli w miarę cicho w swoich pijackich melinach czy innych grajdołach, ku utrapieniu wszystkich robili kolejne dzieci, ale żeby nie było rozrób na ulicach i nie kradli wszystkiego, co im się do ręki przyklei. Tak sobie teraz pomyślałam, że może tak po prostu musi byc, bo tak działa system. Da się wielkim wysiłkiem uratować jednostki i przywrócić je do normalnego społeczeństwa, ale 99% tych ludzi podpada pod efekt Mateusza na zasadzie biedni będą coraz biedniejsi (a bogatsi coraz bogatsi...) I niewiele da się z tym zrobić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#276 |
Zakorzenienie
|
Zasypało śniegiem wszędzie niemal po uszy.
Gdzie są ci biedni potrzebujący, żeby śnieg z ulic odgarniać i zarobić trochę grosza??? Żeby machać kilka godzin łopatą nie trzeba mieć ani skończonego uniwersytetu ani doświadczenia - wystarczy mieć chęć pracować i taka robotę odwalać może każdy! ![]() ![]() ![]()
#277 | |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
Nie zapomnę jak rozmawiałam kiedyś z facetem który ma własna piekarnię (zakład piekarniczy) jak opowiadał mi że normalnie szlak go trafia w zimie. Niby takie biedne osiedle, wszyscy bieda i bezrobocie - a jemu nie ma kto odsnieżyć podjazdów pod zakładem. Powód? panie, kto panu wstanie o trzeciej rano?! Zapłaciłby i jeszcze chleba by dorzucił. Sam z synem odsnieżał ![]() Ale fakt, żal mu dzieci... chociaż jak kiedyś dał jakiemuś dziecku ciepłą drożdżówkę (mówi że zataczało się chyba z głodu) to następniego dnia już 10 takich dzieci czekała na niego ... A ich tatusiowi nie chce się wstawać o trzeciej rano. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#278 | |
Zakorzenienie
|
http://wiadomosci.onet.pl/wiadomosci...wiadomosc.html
o, właśnie o to chodzi - robota jest, wystarczy się po nią schylić ![]() ---------- Dopisano o 15:54 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ---------- Cytat:
Matka też nie musi non stop w domu siedzieć i pustej lodówki pilnować. Może wyskoczyć z ciepłej chałupy na parę godzin, żeby pomóc w odśnieżaniu ![]()
![]() |
#279 |
Zakorzenienie
|
Głupi przykład, ale w pokazującym dośc dobrze niektóre polskie realia i tok myslenia wielu ludzi "Świecie według Kiepskich" Halinka wysyła wiecznie bezrobotnego Ferdka na odśnieżanie. Jeszcze ani razu nie poszedł
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#280 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ilu ludzi nie dotarło w tych dniach do pracy z powodu śniegu? a ilu bezrobotnych biedaków sobie w tym czasie w domu siedziało i pewnie jeszcze śmiało z tych, co to w zawieje i zamiecie śnieżne drałowali na przystanek, żeby w drzwiach dworca klamkę pocałować??? ![]()
![]() |
#281 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie ma żadnej szkoły. wżeniła się w zamożną rodzinę i w zasadzie dostali od życia wszystko: piękne mieszkanie, wyposażenie, nawet telewizor (na tamte czasy to było COS). urodziło im się jedno dziecko, drugie, piąte... wujka zakład padł. moja mama załatwiła jej jedną pracę, z której niestety odeszła. drugiej nawet nie podjęła, bo przecież straciliby zasiłek (o 100zł niższy niż jej pensja). no to się zwyczajnie nie opłaca... ciotka była pierwsza do pomocy społecznej, do stypendium socjalnego, do zapomogi w szkole, do darmowych obiadów dla dzieci. wujek pracował na warsztacie u kogoś, nigdy nie było go w domu. i niemal identyczna sytuacja z drożdżówką - jakieś dziecko dostało paczkę ze szkoły (specjalny upominek dla dzieci najbiedniejszych) - ona na drugi dzień robiła awanturę, że jej dziecko nie ma. nie mam ogólnie najlepszych przeżyć z osobami korzystającymi z pomocy, poza panią którą opisywałam kilka postów wcześniej...
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#282 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale może wystarczyłoby pochodzić po osiedlach domków i popytać ludzi, czy ktoś nie potrzebuje pomocy w odśnieżaniu posesji... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#283 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Ale to z zatrudnianiem takich ludzi różnie bywa.
Wspomniany właściciel piekarni mówił mi też, że on z takich rodzin stara się raczej nikogo nie zatrudniać - oni kradzież mają we krwi, no niestety. Czasami się zdarzy że jakimś cudem młody chłopak na praktykach jest uczciwy. Moje koleżanki szukają opiekunek do dzieci. Jak dasz dziecko komuś kto ma za sobą alkoholizm, pali papierosy i przeklina? A przecież opiekunka do dziecka wsytarczy żeby po prostu porządna była - cudów nie wymagają. Inny kumpel mi opowiadał, jak to na budowie mieli poważny problem z alkoholizmem i lenistwem ludzi którzy byli dosłownie tylko do kopania rowów. Plus to że nawet głupi śrubokręt próbowali wynieść a kierownik musiał mieć oczy w tyłku żeby mu nic nie zgineło. Ja wiem, że teraz tak narzekam i to tak brzydko brzmi w atmosferze nadchodzących świąt. Ale tak niestety jest i może jak sobie uświadomimy skalę problemu to lepiej będzie im pomóc? |
![]() ![]() |
![]() |
#284 |
Zakorzenienie
|
No właśnie, dlatego też ludzie mogą być nieufni w zatrudnieniu kogoś do odśnieżenia, coby przez okno nie zajrzał, jakie to fanty warto z domu ukraść
![]() Ale myślę, że jeśli ktoś naprawdę by chciał, to w końcu mógłby zimą dorobić odśnieżaniem, a latem koszeniem trawników. |
![]() ![]() |
![]() |
#285 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pamiętam jeszcze taką sytuację z podstawówki, którą opowiadała mi znajoma tam pracująca. Była taka akcja, że każde dziecko miało w szkolnej stołówce otrzymywać mleko. No i mleko zgodnie z planem zostało rozdawane w szklankach dla każdego. Okazało się, że kilkoro dzieci (właśnie z tych najbiedniejszych rodzin, co to się zawsze po zapomogi zgłaszały, zresztą małe to miasto i wiadomo często komu to się w domu teoretycznie nie przelewa) zaczęło robić awantury, że ONE TO TEGO MLEKA PIĆ NIE BĘDĄ, bo one to tylko smakowe lubią, truskawkowe na przykład z Nestle, a nie takie tam zwykłe mleko, takiego to one nie chcą. Tak samo było jak rozpoczęto owoce rozdawać ![]() ![]()
![]() |
#286 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiście, że tak. Jak ktoś naprawdę chce to znajdzie.
![]() |
#287 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
akcja pt święta dla studenta, zorganizowana żałośnie. po akcji poszłam na zaplecze galerii handlowej żeby zostawić strój. dzwonię do szefowej i się pytam (pierwszy dzień) dzień dobry gdzie zostawić pieniądze -pani je weźmie ze sobą - ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -nic się nie stanie, ile tego jest? no i równie dobrze mogłam nakłamać okraść w ogóle nawet się nie pojawić. chryste panie, to było zero organizacji. -na co te pieniądze idą? -chyba na jakieś chore dzieci codziennie woziłam kasę do domu po 2 tygodniach przyjechała do mnie do domu odebrać grubą sumkę naprawdę, okraść było niesamowicie łatwo, tak naprawdę nic ją nie interesowało, nie miałam żadnych raportów składać odnośnie sprzedaży, żal żal i jeszcze raz żal. martwiłam się że skoro ma gdzieś to wszystko ta kobieta, to nie wypłaci mi pieniędzy. no ale ostatecznie wypłaciła, po x czasu ![]() ---------- Dopisano o 17:53 ---------- Poprzedni post napisano o 17:52 ---------- Cytat:
no cóż, rzuciłam cytatem "samotnej młodej matce z dzieckiem bez wykształcenia (skończone gimnazjum albo i nie) i doświadczenia zawodowego, trudno będzie znaleźć pracę" jesus christ Cytat:
alkoholizm to nałóg, choroby psychiczne są jego efektem. no cóż a i tak wyprzedzając pytania, owszem, mam w bliskiej rodzinie alkoholików. i to nie jest tak że życiowe dramaty pchają w ramiona wódki. to po prostu obiboki którym rośnie brzuch od żłopania piwa Cytat:
bulimiczka nie wyleczy się jak dostanie nową komórkę czy łoże małżeńskie. alkoholik tak samo ("pan roman stracił pracę z powodu choroby alkoholowej") ---------- Dopisano o 17:58 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:59 ---------- Poprzedni post napisano o 17:58 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 18:01 ---------- Poprzedni post napisano o 17:59 ---------- cierpię na bardzo poważną chorobę nikotynową, nie mogę znaleźć z jej powodu pracy, nikt nie chce palacza. wszystkie moje pieniądze idą na walkę z chorobą którą przegrywam, potrzebuję nowej komórki i kosmetyków z avonu ![]() ---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 18:01 ---------- Cytat:
Edytowane przez muszynianka Czas edycji: 2010-12-03 o 16:57 |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#288 |
Zakorzenienie
|
To twoja subiektywna opinia podyktowana tym, że akurat się z Lubą nie zgadzasz. Ja też w tym temacie mam trochę inne zdanie jak Luba, ale chętnie zapoznałam się z jej wypowiedziami i nie uważam, żeby jej komentarze były zbędne tylko dlatego, że myślimy inaczej.
#289 |
Zakorzenienie
|
Luba, jesteś psychiatrą bądź chorą na ED? Bo tak się wypowiadasz jakbyś miała przeogromną wiedzę w tym temacie.
Tak uważam że komentarze pt osoba chora na anoreksje to ogromny balast i krzyż dla rodziny, są zbędne. Zalatuje offtopem |
![]() ![]() |
![]() |
#290 |
Zadomowienie
|
Przeraził mnie początek wątku. Nie można tak mówić że ktoś sobie dzieci narobił, a teraz jęczy że nie ma pieniędzy lub czy ktoś jest leniem jak nie znamy kompletnie sytuacji tych osób. Świat nie jest czarno biały! Jest mnóstwo innych odcieni. Jest co prawda wiele osób które chcą się wycwanić i mimo że mają pieniądze to ciągną zasiłki itd ale w tych akcjach gdy jest zbiórka dla konkretnej rodziny to widać że potrzebują pomocy.
Czym dziecko jest winne, że mama z tatą narobiło tyle braci i sióstr, albo kobieta z patologicznej rodziny wyrwała się z domu marzyła o lepszym życiu, a jej mąż zgotował jej piekło jakie miała wcześniej w domu. Wy myślicie, ze takiej kobiecie łatwo odejść jak dostała tak w tyłek od życia? Naprawde są cieżkie sytuacje w których ludzie już myślą że nie mają wpływu na przebieg swojego życia i idą na dno. Moja sąsiadka ma 5 dzieci i nigdy nie pracowała, wychowywała je i teraz mąż ją zostawił, uciekł za granicę, nie można ściągnąć alimentów, ona nie ma rodziny, a tez mnóstwo osób z pomocy powiedziało jej wprost że "dzieci sobie narobiła", "jest zdrowa i może iść do pracy". Oczywiście, że praca (taka jak sprzątanie, teraz odśnieżanie) jest wszędzie i zawsze ale w takich akcjach jak zbiórka na paczki na święta dla rodzin to paczki dla starszych osób lub samotnych matek z dziecmi i nie wiem jak wyobrażacie sobie kobietę wychowującą 5 dzieci, która dodatkowo pracuje ciężko fizycznie (bo jeszcze sprzątaczka to ok w miarę lekka praca ale odśnieżanie już nie).
![]() |
#291 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
a) wychowywania cudzych dzieci b) odchodzenia od złych mężów i podejmowania męskich decyzji za innych? No weź przestań. Dziecko niczemu nie winne, ale tak od darmowego komputera czekolady i komórki na pewno polepszy się jego sytuacja życiowa nie? ![]() Edytowane przez muszynianka Czas edycji: 2010-12-03 o 20:22 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#292 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#293 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jakbyś posłuchała historii życia tych kobiet to zmieniłabyś zdanie. Myślisz że one marzyły żeby żyć w syfie z mężem alkoholikiem, bez środków do życia i 10 dzieci na karku? Życie płata ludziom różne figle ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#294 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#295 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Widzę że na forum niektórych nawet bawi sytuacja tych ludzi (zacytowałam wyżej długi post jednej z dziewczyn). Nie znasz historii tych ludzi Muszynianko. Nie wiesz dlaczego teraz są w takiej sytuacji. Nie masz prawa osądzać innych bo tobie się w życiu udało.
![]() ![]() |
![]() |
#296 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Nie wiem dlaczego uznałaś że to miał być żart?! To jest przerażające.
Te kobiety non stop jak maszynki rodzą dzieci, ledwie utrzymują się na nogach i zupełnie sobie nie zdają sprawy że można inaczej. Pierwsze to uświadamianie. Żadna pomoc na nic, znalezienie pracy jak kobieta enty raz zaciąży, do pracy nie pójdzie a marny zasiłek rozłoży się na więcej osób. |
![]() ![]() |
![]() |
#297 |
Zadomowienie
|
Brak mi słów. Śmiejecie się z akcji charytatywnej i ludzi potrzebujących pomocy. Zero wyobrażni i współczucia. Za dobrze masz i za mało widziałaś jeszcze. Jeszcze jeżeli masz 20 lat to luz ale jeżeli jesteś 40 letnią kobietą i piszesz takie rzeczy to tylko pozazdrościć że żyjesz w takim środowisku gdzie twoich znajomych/sąsiadów nie dotknęła taka sytuacja i masz tyle kasy że nie musisz się niczym przejmować.
![]() |
#298 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#299 | |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
I znam tych ludzi zza ściany, wiem jakie są ich motywacje i mentalność. Normalnemu człowiekowi co pracuje, zakłada rodzinę, kupuje mieszkanie i planuje dzieci się w pale nie mieści jak można tak żyć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#300 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie powiem jak bym nazwała cię na żywo, by zachować poziom powiem: słodka hipokrytko, kwiatuszek dla ciebie :kwiatuszek: Faktycznie gówno wiem, po co ja się w ogóle wysilam. Mam 20 lat siano w głowie opływam pieniędzmi jeżdżę mercedesem mam cudowną rodzinę jestem jedynaczką w spadku dostałam trzy wille z basenami i nikt u mnie nie ma problemów z alkoholem. Acha i oczywiście jestem zdrowa. Czytasz z avatara czy z fusów? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:47.