|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#301 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#302 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Nektaryna.. sorry, ale to Ty chyba myślisz że to takie proste.
a to jest bardzo trudne, co po opiece społecznej, jak ludzie mają takie myślenie o którym nawet nie śniłaś. I strasznie bez sensu gadasz. |
![]() ![]() |
![]() |
#303 |
Zakorzenienie
|
Nektarynko czekam moja droga, aż mi odpowiesz, czekam aż spłyną na mnie twe mądrości bez nutki hipokryzji.
|
![]() ![]() |
![]() |
#304 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Po prostu nie pomagaj tym osobom, nie bierz ucziału w tej akcji jak uważasz że paczka trafi do maszynek do robienia dzieci i leniów alkoholików. Nazywaj mnie jak chcesz kwiatuszkami czy hipokrytką tylko najpierw przeczytaj to co sama napisałaś...
![]() ![]() |
![]() |
#305 | |
Zakorzenienie
|
Uważasz że w ogóle nie jesteś hipokrytką?
-NIE ZNASZ ICH SYTUACJI WIĘC NIE OCENIAJ, ale ja chętnie powiem że nic nie wiesz i nic nie widziałaś ![]() tjaaa ![]() Cytat:
![]() Ręce mi opadają, no ręce mi opadają jak piszę na mojej złotej klawiaturze w złotym domku na złotej nóżce ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#306 |
Zadomowienie
|
Po prostu dla mnie te przykłady które podałaś w zacytowanym przezemnie komentarzu nie były śmieszne czy głupie. Ci ludzie potrzebują pomocy. A nikt nikogo nie zmusza, nie podoba wam się ta akcja ok ale podawać przykłady tych rodzin i komentować kto ile dzieci narobił i czy ktoś jest alkoholikiem czy kobiete facet zostawił? No bez przesady....
![]() |
#307 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Co do tego że za dobrze mamy.
Ok. Chwila prawdy że tak powiem. Jeśli kilka lat mieszkałaś na zagrzybionym pokoju z kuchnią bez łazienki, w menelskim towarzystwie, jeśli nie miałaś kiedyś na leki dla dziecka, a czasami wręcz na jedzenie, żyjąc od wypłaty do wypłaty, jeśli w szkole byłaś jedną z nielicznych co nie była z patologicznej rodziny, i jesli miałaś na grzbiecie czyste ubranie w kanapkę w szkole to zazdrościli to ok. Możemy sobie podać ręce i stwierdzić że rozumiemy patologiczne rodziny. ---------------------------------------------------------------------------- A mnie takie akcje wkurzają. Tak po prostu. Nienawidzę, jak ktoś mnie bierze na współczucie i mówi "no daj tym dzieciom chociażby na święta, niech nie będą smutne". To jest obrzydliwe. I każdy że dzieci niewinne. No niewinne bo winni rodzice. Którzy dobrze wiedzą, że własną gromadkę można wykorzystać i samemu przy okazji poprosić o coś. Edytowane przez mikia20 Czas edycji: 2010-12-03 o 20:45 |
![]() ![]() |
![]() |
#308 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ty naszych równiez...Przeczytaj cały watek, top wtedy zrozumiesz o czym piszemy
![]() |
#309 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#310 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:45 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ---------- mikia20 jak śmiesz twierdzić że ty cokolwiek rozumiesz, za dobrze ci w życiu i tyle. jak śmiesz się wypowiadać. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#311 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nektarynka, rozumiem Cię i popieram. Niestety tutaj siedzą osoby które mają świetny i ich zdaniem mądry długofalowy plan pomocowy polegający na tym że wszyscy ubodzy powinni charytatywnie odśnieżać ulice bo wizażankom brudzą się ich piękne kozaczki ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#312 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() my obrzydliwie bogaci lubimy się hańbić słabo płatną pracą w ramach rozrywki jak znudzi mi się oglądanie ścian i kryształowych żyrandoli Edytowane przez muszynianka Czas edycji: 2010-12-03 o 20:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#313 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mieszkam w dużym mieście, w jego samym centrum, a chodniki wyglądają, jakby śnieg padał 24/7 ![]() Cytat:
![]() Ale żeby się z niej wybić podjęłam pierwszą lepszą pracę - na kasie w markecie. A koleżanka z gimnazjum w moim wieku ma już dwójkę dzieci, każde z innym, ale na kasę nie pójdzie, bo to uwłacza jej godności ![]() Owszem, są rodziny, którym trzeba pomóc, ale nie uważam, żeby pomysł "Szlachetnej paczki" był w 100% trafiony.
![]() |
#314 | |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
Hmmm... iść na ulicę odśnieżyć czy iść do MOPS? Co bardziej się opłaca? A ja głupia czasami pomagam krowy doić w gospodarstwie. To dopiero upodlenie! ------------------------------------------------- Inna sprawa, że szczerze lubię te zwierzęta. Rozumieja czasami więcej niż niektórzy. Edytowane przez mikia20 Czas edycji: 2010-12-03 o 20:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#315 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#316 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#317 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#318 | |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
Te rodziny potrzebują zupełnie innej pomocy niż szlachetna paczka. Rozumiem że mieszkająć na pokoju z kuchnią można sobie trzepnąć z piątkę dzieci a potem twierdzić że potrzebuje się pomocy "bo tak wyszło"? Jeszcze jak byłam mała to mama mnie bach do miski szybko wykąpała. Rodzice siebie się nie musieli też wstydzić. Ale co by było później.... Mieszkałam kiedyś tak i mówię szczerze - masakra. Było nas tam tylko troje (rodzice plus ja) a jak urodziła się siostra to w try miga wiać stamtąd a nie robić kolejne. Edytowane przez mikia20 Czas edycji: 2010-12-03 o 21:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#319 |
Wtajemniczenie
|
W wiekszosci przypadkach nie zal mi ich i ich glupoty... Nie maja niby co do gara wlozyc, ale na flache jest, na nastepne dziecko tez kasa jest itd
![]() |
#320 | |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
Ja nie mogę... Kto pisał że charytatywnie nie wiem. Zupę gotuję się z rzeczy które kupuje się w sklepie za własne zarobione pieniążki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#321 |
Zakorzenienie
|
Pisał na poprzedniej stronie.
#322 | ||||
Rozeznanie
|
Przykłady są skrajne, wiele osób potrzebujących, nad niektórymi możnaby się zastanawiać, ale o ile jeszcze można zrozumieć wielodzietne rodziny i nawet niech już będzie, że alkoholików też, to takie przykłady są dobijające:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wiele osób pisało, że takie paczki nie mają sensu, bo to pomoc doraźna i tylko poprawia samopoczucie darczyńcy. Moja pierwsza myśl też była taka, ale przyznam, że był taki okres, że sytuacja mojej rodziny również była nieciekawa. Miałam kilka lat i mieszkaliśmy w dwupokojowym mieszkaniu w 9 osób! Nikt nie pił, rodzice pracowali, ale czasy też były trochę inne i żyliśmy z ołówkiem w ręku, a wszystkie wydatki były skrzętnie notowane. No i właśnie też jako dzieci dostawaliśmy takie paczki na święta- pomarańcze, francuskie czekoladki, klocki lego, swetry, kolorowe zeszyty. Wtedy dla nas to byla ogromna radość i wiążą sie z tymi niesamowicie ciepłe i dobre wspomnienia. W ogóle dobre czasy to były ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#323 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Nie rozumiem jednej rzeczy.
To znaczy że jak ktoś bierze z MOPSU kasę, to ten sam MOPS nie może go wysłać do odśnieżania bo potrzebny jest? W Wielkiej Brytanii już tak zrobili. Premier zapowiedział, że zasiłki będą wypłacanie dopiero po odrobieniu prac interwencyjnych. Powinna u nas być dokładnie to samo. |
![]() ![]() |
![]() |
#324 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Sorry ale jak poczytałam dalej i zobaczyłam m. in. twoje wpisy gdy naśmiewasz się z moim zdaniem potrzebujących rodzin i jeszcze w ten sposób komentujesz to sorry ale o czym jest ten wątek? Nawalacie się z ludzi którym się nie powiodło i wy napewno wiecie że oni są leniami, te kobiety mają zostawić 5 dzieci i isć odśnieżać chodniki, są maszynkami do robienia dzieci to mi ręce opadają. To miał być temat o tym czy ta akcja jest potrzebna, a nie o tym czy ta rodzina jest potrzebująca (bo według was ta samotna matka mogłaby sobie poradzić, a ten starszy pan mógłby znaleźć pracę - no wy wiecie najlepiej). ---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#325 | |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
Hmm, jak czytam enty raz, że pani nie może iść do pracy bo zajmuje się dziećmi z czego najmłodsze ma 9 lat to szlag mnie trafia. Że pani nie może iść do pracy bo piąte, dziesiąte w drodze to też - wybitnie był czas na kolejne, skro żyjące już wegetują. I wiemy dobrze jak większość ludzi myśli, no niestety, prawda paskudna i brutalna. Zupełnie nieromantyczna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#326 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Coś pokręciłaś, bo nie w ten sposób ma to działac. Poza tym niewiele osób jest do tego pomysłu pozytywnie nastawionych.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#327 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Nie po to, żeby dzieciom zupę ze śniegu ugotować. Po to, żeby czuć się potrzebnym i po to, żeby okazać ludziom jakąś wdzięczność: ktoś pomaga im, oni pomagają innym. Kapujesz? ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#328 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sprzeciwy w Wielkiej Brytanii są uwarunkowane również tym, że po kalkulacjach wychodzi, iż takie osoby nie otrzymywałyby nawet płacy minimalnej.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#329 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Najlepiej zostawić tą rodzinę samą sobie co? To też nie jest takie proste, że jak ktoś jest zdolny do pracy i ma dorosłe dzieci bedzie dostawał zasiłek czy inną pomoc od państwa. Jak nie pracujesz ale jesteś zdrowy, dzieci dorosłe to zasiłku żadnego nie dostaniesz bo niby dlaczego? A wy myślicie, że te kobiety tak od niechcenia rodzą te dzieci? Bo za wieloma rodzinami wielodzietnymi to zazwyczaj się kryje większa tragedia, znęcanie psychiczne, fizyczne, gwałty itd. A w naszym kraju jest takie prawo, że mąż później który odsiedzi swoje wraca do tej rodziny z powrotem. Wiele kobiet nie zgłasza takich sytuacji. A za biedą pojawiają się patologie - alkohol bo człowiek pije aby zapomnieć, później przemoc - bo psychika wysiada. Wy myślicie że to takie kolorowe wszystko jest i te kobiety chciały urodzić 10 dzieci...
![]() ![]() |
![]() |
#330 |
Zakorzenienie
|
Tak, masz rację, żadna z nas nie wie nic. Kompletnie.
Ja, Fresa, mikia? Co my wiemy? Fiu bździu w głowie. Bieda? JAKAŚ WIZAŻANKA BYŁA BIEDNA? Niemożliwe, kłamstwo. Co my wiemy o patologiach, mamy życie usłane różami. Z góry do dołu słodkopierdząco. weź ![]() Edytowane przez muszynianka Czas edycji: 2010-12-03 o 21:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:31.