|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3691 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Zapomniałam,zwymiowałam,z gubiłam tabletki,wzięte za dużo,tabletki a biegunka-z
Cytat:
a poza tym nie bój się , jeśli postąpisz zgodnie z ulotką to będzie ok ![]() mi ostatnio dwa razy zdarzyło się zapomnieć tabletki z 3 tygodnia. połączyłam opakowania i było dobrze, tylko krwawienie z odstawienia jest wtedy bardziej bolesne niż zwykle, przynajmniej w moim przypadku. |
|
|
|
|
#3692 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zapomniałam,zwymiowałam,z gubiłam tabletki,wzięte za dużo,tabletki a biegunka-z
dziewczyny mam pytanie- co prawda juz po fakcie, ale na przyszlosc wole sie upewnic
![]() wzielam tabletke jak zawsze rano, tyle ze przez caly dzien mialam problemy zoladkowe- srednio co godzine szlam do toalety z lekka biegunka. nie byla silna, wiec nie kwalifikuje sie pod wziecie dodatkowej tabletki, ale trwalo to caly dzien do wieczora, tak wiec zdecydowalam sie przed uplywem 12 h wziac dodatkowa tabletke. czy dobrze zrobilam, czy jednak moglam sobie odpuscic ta extra tabletke?
|
|
#3693 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To zależy po jakim czasie pierwszy raz poszłaś do toalety. Jeśli minęły 4 godziny to pewnie nie musiałaś wziąć dodatkowej. I zależy też który to tydzień. Jeśli 1 lub 3 to dobrze że wzięłaś, jeśli 2 to raczej nie powinnaś mieć obaw.dla przykładu ja w 3 tygodniu wymitowałam DOKŁADNIE 4 godz. po tabletce. I wymiotowałam całą noc i miałam też biegunkę. Nie wzięłam dodatkowej tabletki,ale połączyłam opakowania i jest ok. |
|
|
|
|
#3694 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczyny
|
|
|
|
#3695 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pytanie -cilest i wymioty.
hej dziewczyny, wzięłam tabletkę między 21 a 22 wczoraj, od północy niedobrze mi było, a wymiotować poszłam o 4 nad ranem i wymiotowałam dużo.. 3 razy
czy jeśli minęło około 6 godzin to pomimo silnych wymiotów nie mam się co martwić? Nie brałam kolejnej tabletki bo wciąż było mi niedobrze i i tak bym ją zwróciła. Dodam, że to była 5 tabletka i kochałam się w tygodniu poprzedzającym.
|
|
|
|
#3696 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pytanie -cilest i wymioty.
Cytat:
|
|
|
|
|
#3697 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Wymioty a tabletki antykoncepcyjne - wątek zbiorczy.
Tabletki wchłaniają się ok 6 godzin. Zależy jeszcze od organizmu. Ciążą nie ma się co martwić aczkolwiek możesz krwawić (przez pominiętą tabletkę). W moim przypadku było to 3 tygodnie. (2 tyg krwawień + "krwawienie miesiączkowe"). Proponuję brać tabletki do końca, zrobić przerwę na okres, zacząć opakowanie normalnie, a do tego czasu się zabezpieczać. Ja tak przynajmniej zrobiłam - konsultowałam to z lekarzem i jest ok
Nie ukrywam,że było ciężko
|
|
|
|
#3698 |
|
Zakorzenienie
|
hej
mam pytanie kochalam sie wieczorem z chlopakiem, rano wzielam tabletke tak jak zawsze o 7.30 ok 12 zwymiotowałam czyli minęlo ponad 4 godz byla to moja 19 tabletka nie bralam dodatkowej drugiej, ale jeszcze tego samego dnia kochalam się bez zabezpieczenia czy wszystko ok? czy powinnam isc do lekarza po tabletke PO chociaz nie wiem czy juz nie jest za pozno? dzis wzielam ostatnia tabletke z blistra robic normalnie przerwe i jest wszystko ok? nie wiem mam schizy, ze moze cos nie tak, albo owulacja mi sie przesunela juz wymyslam panikuje
Edytowane przez kropelkaa Czas edycji: 2010-12-06 o 14:09 |
|
|
|
#3699 |
|
Raczkowanie
|
Nie wiem jak można być tak nieodpowiedzialnym. Kochałaś się po tym jak zapomniałaś tabletkę? Istnieje duże ryzyko. Idź do lekarza. Tabletko PO nie jest dobrym rozwiązaniem.
Jeżeli natomiast kochałaś się i zwymiotowałaś to odpowiedź znasz z poprzednich wątkow. ---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ---------- Rozmawiałam kilkakrotnie z lekarzem nt.takich przypadków. Zajście w ciążę nie jest takie łatwe, zwłaszcza jeżeli bierze się tabletki lata/ miesiącę. Natomiast jeżeli się odstawi tabletki to podobno pierwszy miesiąc jest jest najgorszy- od razu można wpaść. Jeżeli chce się zajść w ciążę po odstawieniu tabletek trzeba odczekać co najmniej 7 miesięcy aż w całości zejdą hormony. Jednak wszystko zależy od organizmu. Pamiętajcie,że są kobiety, które wpadną podczas zażywania tabletek, a druga nie zajdzie bez antykoncepcji. Ja jednak wierzę,że jeżeli ktoś bierze kilkanaście miesięcy tabletki, uprawia seks, a potem wydali tabletkę to w ciążę nie zajdzie. zbyt dużo jest w organizmie hormonów, jednak po ominięciu tabletki krwawilam 3 tygodnie, więc jednak ma to duuuuuuuuży wpływ na organizm. Wszytsko zależy od nas samych. Trzeba iść do lekarza albo czekać. Edytowane przez Karo_lka Czas edycji: 2010-12-07 o 12:12 |
|
|
|
#3700 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny
![]() Mam problem, otóż brałam tabletki regularnie i w przerwie miałam jeden dzień krwawienia (tylko krew ze śluzem). Wiem, że raz może się zdarzyć i nie martwiłam się tym, ale teraz w nocy kochałam się z chłopakiem. Rano wstaję, patrzę, a tabletka leży na opakowaniu od wczoraj i czeka aż wrócę z wodą z kuchni Będę zaraz dzwonić po lekarzach czy któryś mnie przyjmie (obce miasto, podobno straszne kolejki), ale mam pytanie: czy któraś z Was była w takiej sytuacji? Co lekarz mówił? Każe czekać czy jest w stanie stwierdzić czy coś się stało? Teoretycznie granica 12h została przekroczona, ale zważywszy na różnice w czasie wchłaniania tabsów nie wiem czy sytuacja jest taka tragiczna. Powiedzcie proszę jakie są wasze opinie bo odchodzę od zmysłów przez to głupie zapominanie. A było wstać godzinkę wcześniej... Tabletki YAZ choć to nie robi chyba różnicy. |
|
|
|
#3701 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3702 |
|
Przyczajenie
|
Witam!
Proszę Was o pomoc Sytaucja wygląda tak:We wtorek mam zabieg pod narkozą i lekarz kazał odstawić tabletki na 9-10 dni przed zabiegiem. Ostatnia tabletkę wzięłam w niedzielę. Czy będę zabezpieczona jeżeli zażyję tabletkę po 9-ciu dniach przerwy, a nie 7-miu? Czy będe musiala stosować dodatkowe zabezpieczenie? Dodam, ze okres przyszedł w czwartek i nadal jest, w tym czasie odbyłam stosunek ze swoim chlopakiem używając zabezpieczenia. Zażywam tabletki marvelon. Prosze o odpowiedz
|
|
|
|
#3703 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przerwy 7 dniowej nie mozna nigdy wydluzac. jesli zrobisz 9 dniowa przerwe i rozpoczeniesz opakowanie to nie da ci ono zabezpieczenia. co robic? mozesz rozpoczac kolejne opakowanie kiedy dostaniesz okres ( w 1 dzien okresu 1 tabletka), ale to ozacza ze bedziesz miala jednomiesieczną przerwe w braniu tabletek a to dla organizmu i calego cyklu jest wariacja. (zaleca sie przerwy nie krotsze niz 6 miesiecy !) co zrobisz to juz od ciebie zalezy.
|
|
#3704 |
|
Raczkowanie
|
Otóż jeżeli wydłużysz sobie przerwę musisz stosować zabezpieczenie chyba dodatkowo przez cały okres brania blistra jednego, ale z tego co piszą w ulotce przerwy nie wolno wydłużać! Więc nie byłoby to moim zdaniem sensowne posunięcię...
Natomiast myślę tak jak koleżanka powyżej, że następne opakowanie wziąć od kolejnego okresu i faktycznie przerwa miesięczna jest bezsensowna, najlepiej co najmniej 3 miesiące przerwy, ale decyzja należy do Ciebie. Najlepiej skonsultuj się ze swoim ginekologiem
Edytowane przez KarolinaMarcelina Czas edycji: 2010-12-12 o 20:20 |
|
|
|
#3705 |
|
Przyczajenie
|
Dziekuje za poradę
Chodzi mi jednak o to,by nie robić długiej przerwy w stosowaniu, ale boje się o konsekwencje dla mojego zdrowia. Chciałabym wiedzieć wlasnie czy lepiej zaczać brać je 9-tego dnia czy zaczekać tak jak mówicie te przykładowo 3 miesiące.
|
|
|
|
#3706 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla twojego zdrowia i cyklu zdecydowanie lepiej byloby w tym przypadku zrobic te 3 miesiace przerwy. ale jak zrobisz miesieczną przerwe, albo wezmiesz nowe opakowanie po 9 dniach przerwy (calkowity brak antykoncepcji mozna powiedziec zmarnowane opakowanie) to przeciez nie stanie sie niewiadomo jak wielka dla Ciebie krzywda. Moga sie wtedy nasilic skutki uboczne wariacjami spowodowanymi spadkiem ilosci hormonow i ich nieregularnym powrotem. moze sie rozregulowac cykl.
Edytowane przez kamila2006 Czas edycji: 2010-12-12 o 21:39 |
|
|
|
|
#3707 |
|
Konto usunięte
|
zawse bralam o 18.00 tabletke a dzis zapomnialam i wzielam o 23.00
robo to roznice jakas? w zabezpieczeniu mam na mysli chce sie upewnic
|
|
|
|
#3708 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3709 |
|
Konto usunięte
|
no ale nie mam;/ bo w opakowanie 3 blistry a ja biroe ostatni opakowanie sie zniszczylo od noszenia w torebce i wyrzucilam nie sadzilam ze sie przyda no i temu sie pytam tu..
|
|
|
|
#3710 |
|
Zakorzenienie
|
tu masz uniwersalną https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=101925
a na przyszłość trzymaj ulotkę w szufladzie, bo owszem, przydaje się.. |
|
|
|
#3711 |
|
Przyczajenie
|
Czesc!
Dzwonilam do mojej ginekolog i ona stwierdziła, ze mam zaczac normalnie zazywac tableki przy nastepnym okresie. Ze jak zrobie taka miesieczna przerwe to nic sie nie stanie:/ zadnych konsekwencji dla zdrowia. Mam wrazenie, ze nawet nie skojarzyła kto do niej dzwoni :/ Nie wiem co mam zrobic w koncu:/ |
|
|
|
#3712 |
|
Zakorzenienie
|
rdzo prosze o pomoc !!!
zazywam tabletki ok 20 wieczorwem. wczoraj brałam 4 tabletke z opakowania. wieczorem,jakias godzine po tabletce zlapala mnie lekka biegunka.potem na pewno wczesniej niz ulotkowe 4h znowu mialam biegunke i juz bylam na maxa chora... w nocy to sie nasililo...wiec nie wiem czy tabletka sie wchlonela czy nie :/ biegunka ktora trwa praktycznie do teraz ze co kilka h chodze do wc. dzis rano wzielam 2 tabletki nifuroksazydu mialam temp 39 stopni wiec nie myslalam za bardzo o antykoncepcji. teraz zastanawiam sie czy mam brac 2 tabletki praktycznie naraz (bo za 4h znowu bym wziela) czy olac i przez np tydzien?stosowac prezerwatywy.... jak bym wziela podwojnie tabletke to co mam skonczyc opakowanie o jeden dzien wczesniej?czy to nie bedzie mialo jakiegos wplywu na skutecznosc?i czy juz zawsze bede brala nowe opak o ten dzien wczesniej? bardzo prosze o rade teraz dopiero sie zorientowalam ;/ a jade do chlopaka za kilka dni po 1,5 miesiaca niewidzenia i nie chce panikowac tam ![]() mam zazywac czy nie? ![]() edit: wzielam ta tabletkę...tak jakby yyy po 20h opoznienia ale cóż. teraz się modlę żeby znowu nie mieć biegunki. bo przed wzieciem tabletki bylam w wc. a o 20 musze wziac dziejsza... pytanie co mam robic dalej. skoncze opakowanie o jeden dzien wczesniej,zaczne od razu nowe a potem zrobie 7 dniowa przerwe. kiedy bede bezpieczna?przez ile mam stosowac prezerwatywy? Edytowane przez kociczka Czas edycji: 2010-12-14 o 16:52 |
|
|
|
#3713 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3714 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pominieta tabletka ,pierwsza po 7 dniowej przerwie?
zaniepokoilam si powaznie. Nie wzyielam 2 tabletki piwrwsyego opakowania, wspolzylam pierwsyego dnia po skoncyeniu opakowania...istnieje jednak szansa na zaplodnienie? przeprasyam za pisownie mam chwilowe problemy z klawiatura
|
|
|
|
#3715 |
|
Zakorzenienie
|
współżyłaś w trakcie przerwy i zapomniałaś tabletki z pierwszego tygodnia - tak, ciąża jest możliwa.
|
|
|
|
#3716 |
|
Raczkowanie
|
to bylo dokladnie wczoraj, wiecyorem w poplochu wzielam dwie ktore zostalz mi z wczesniejszyzch listkow kiedy bralam nie zapobiegawcyo a dla wzregulowania cyklu. Dodam ze chodzi o Diane 35. Czy jesli dzisiaj wezme np kilka tabletek moze mnie to poratowac jakos?
|
|
|
|
#3717 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczeta sorki ale podpiszcie prosze petycje- jesli mozemy pomoc to czemu nie... - w nas siła - trzeba karac takich ...... toz to nawet ludzmi nie mozna nazwac - przeslicie znajomym link .
|
|
|
|
#3718 |
|
Zakorzenienie
|
poczytaj sobie o metodzie yuzpe, nie wiem czy one się do tego nadają.
|
|
|
|
#3719 |
|
Raczkowanie
|
W ulotce przeczytalam ze rozpoczac moge niekoniecznie w 1 dniu cyklu, mozna to zrobic miedzy 2 a 5. Moglabym zalozyc ze zaczelam 3 i nie brac pod uwage pierwszej tabletki ktora wzielam i drugiej ktora pominelam. Rozumiem to tak ze moglabym wziasc tabletki liczac od 3 dnia i pryedluzyc dwa dni tak zeby wyszlo 21. Wczoraj kiedy wypadl pierwszy dyien przerwy wzielam dwie, dzisiaj powinnam wziasc jedna. Co o tym myslicie?
---------- Dopisano o 21:15 ---------- Poprzedni post napisano o 21:12 ---------- gdy przjmie sie 1 tabletke miedzy 2 a 5 dniem nalezy przez nastepne 7 dni zabezpieczac sie mechanicznie a mnie to wtedy nie dotyczylo |
|
|
|
#3720 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:52.

a poza tym nie bój się , jeśli postąpisz zgodnie z ulotką to będzie ok 

To zależy po jakim czasie pierwszy raz poszłaś do toalety. Jeśli minęły 4 godziny to pewnie nie musiałaś wziąć dodatkowej. I zależy też który to tydzień. Jeśli 1 lub 3 to dobrze że wzięłaś, jeśli 2 to raczej nie powinnaś mieć obaw.
czy jeśli minęło około 6 godzin to pomimo silnych wymiotów nie mam się co martwić? Nie brałam kolejnej tabletki bo wciąż było mi niedobrze i i tak bym ją zwróciła. Dodam, że to była 5 tabletka i kochałam się w tygodniu poprzedzającym.