Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010 - Strona 44 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-12-06, 16:44   #1291
kotek81
Zakorzenienie

Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010

Cytat:
Napisane przez niebieskaa Pokaż wiadomość
kotek81 karmisz mala na zadanie? robisz jej przerwy (cos jak w latwym planie) wybudzasz jak spi dluzej czy sama sobie normuje?pewnie tez zalezy to od ilosci/jakosci pokarmu?
zasypia ci przy cycku i ja odkladasz czy wybudzasz?
boje sie ze moj Tymek bedzie spal tylko po cycu. nie wiem co z nim robic w dzien zeby w nocy byl spiacy, takich maluszkow (9dni) jeszcze nic nie interesuje..

jakie kołysanki puszczacie?

jak czyscic uszka bo widze troche woskowiny, mam nie ruszac samo sie oczysci?
Karmię na żądanie nie budzę jej jak spi - jak zgłodnieje to się sama obudzi
Jak przysypia przy jedzeniu to ją głaszczę po głowie, brodzie, uszkach - jak jest nadal głodna to zaczyna ssać jak nie to wypluwa cyca i wtedy ją odkładam.
Co do pory dzień/noc to chyba musimy jeszcze poczekać aby im się to unormowało ale w dzień nie wolno chodzić na palcach wokół dzieka - musi słyszeć normalne odgłosy domowej krzątaniny żeby szybciej załapało, ze noc jest do spania bo jest cichutko i ciemno a w dzień jest lekki hałas i lepiej się porozglądać po otoczeniu niż spać.

Ja nie puszczam kołysanek.

Uszko możesz wyczyścić delikatnie patyczkiem - ale tylko małżowinę - w środku nie wolno gmerać.

Co do Karmi to nie wiem
kotek81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-06, 16:45   #1292
Angelika16
Raczkowanie

GG do Angelika16
Talking Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010

Dzien dobry Kobietki

Cały czas was podczytuje, jestem w miare na bierząco.A gdy chcem cos napisac, to moj synek sie budzi i po robocie

powiem wam, ze z dnia na dzien moj skarbek robi sie coraz fajniejszy.az milo na serduszku jak sie usmiechnie i mniej ryczy niz w pierwszych tygodniach hihi

Co do kropelek SABSIMPLEX to u nas zadziałały super. juz po 2 dniach poprawa byla. a teraz w ogole nie ma kolek, ale nadal mu je podajemy.

cudowne sa wasze pociechy
pozdrawiam
Angelika16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-06, 16:48   #1293
niebieskaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kretencja Pokaż wiadomość
Niebieskaa, kołysanek nie puszczam na razie, bo musimy dopiero kupić głośniki do sypialni. Ale raczej będziemy puszczać normalna muzykę relaksacyjną, nie specjalne kołysanki dla dzieci.
Woskowiny się nie rusza Można wyczyścić małżowinę płytko specjalnym bezpiecznym patyczkiem, ale tam w kanał słuchowy nie wolno nic wkładać.
Metody na zasypianie nie mam, bo - poza sytuacjami gdy męczy go kolka - mały zasypia po karmieniu sam. Jak jest spokojny, odkładam go do łóżeczka i zasypia, a jak troche marudzi, to do niego cicho gadam, przytulam (albo mąż). Jeśli nie może spać przez kolkę, to oczywiście tak długo kombinujemy aż mu przejdzie, nie zostawiamy go takiego biednego w łóżeczku. Odkryliśmy kładzenie brzuszkiem na naszych piersiach jako sposób na kolkę. Ukołysany w ten sposób i odłożony do łóżeczka, przesypia 2-3 godziny.
On ma po prostu taki temperament, że głównie je i śpi. Mamy szczęście zwyczajnie Są dzieci bardziej żywe, marudne, aktywne i są takie, które nie płaczą z byle powodu i ogólnie są bardzo spokojne. Taki jest nasz Tymek - po tatusiu Nieraz siedzę z nim w pokoju przy zamkniętych drzwiach, on śpi, a ja coś krzyczę przez drzwi do męża - Tymek zwykle ani drgnie Gdyby nie badanie słuchu w szpitalu, to bym się zastanawiała, czy wszystko z nim w porządku
o kurde....a my jak glupki chodzimy prawie ze na palcach i szepczemy
wiem ze tak nie mozna go przyzwyczajac, ale to pierwsze dni dopiero w ktorych kazde 5minut snu jest dla nas dobrem luksusowym
niebieskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-06, 16:54   #1294
irsin
Zakorzenienie

GG do irsin

Cytat:
Napisane przez anankee Pokaż wiadomość
Dziewczyny które miały cesarki

czy za urodzenie dziecka przez cc należy się odszkodowanie?
nie chodzi mi o świadczenie z tytułu urodzenia dziecka, tylko o to czy cc jest traktowana jako operacja i czy za to należy się wypłata świadczenia?

czy w pokojach w których śpią wasze maluszki świeci się jakaś lampka przez całą noc?
u mnie sie swieci bo musze mala widziec

---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ----------

Cytat:
Napisane przez Martinixxx Pokaż wiadomość
Własnie wrócilismy od fotografa. Mała zrobiła nam niespodziankę, wcale nie płakała, otworzyła tylko o czy (taki wymóg do zdjęcia paszportowego) pani pstryknęła 3 foty i poszła dalej spaćW szoku byłam. Za to pani nas zdenerwowała w konsulacie i dostałam mandat

Mała szalała dzisiaj od 11 do 3 w nocy.Co chwile cyca chciała.Za to potem spała do 8.30.

Mam zapalona taka małą lampkę od angelcare przez całą noc.Daje takie stłumione swiatełko.

Martynka spi tylko na brzuszku i wyjatkowo na wznak we foteliku.
Ma tez włoski na pleckach (już częściowo wytarte) i uszkach. Taki mały włochaczek była

De ile już podajesz sab simplex? Powinno zadziałać po ok 5- 6 dniach. Nie ma poprawy??

Dziewczyny po sn nacięte i pozszywane. Jak długo bolało was krocze?? Dziś mija 3 tydzień od porodu a mnie jeszcze tam pobolewa. Nie jest to taki ból jak na początku, ale swobodnie siedziec nie mogę
mnie bolalo okolo miesiaca, teraz czasem nawet jeszcze cos czuje

---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:51 ----------

Cytat:
Napisane przez Ishka Pokaż wiadomość
Kretencja to fajnie ze Tymus tak konkretnie ciagnie z cycusia i zadowolony

Dziewczyny przezyłam własnie mały szok i mnie olsnilo czemu synek taki marudny a z brzusiem juz wszystko ok a kupki robi miekkie i na clego pampersa to mu nic tamraczej nie zalega...
Patrze mu do dziuba (bo od paru dni mietosi piąstki i jezdzi sobie nimi i smokiem po dziąsełkach)a tam w jednym miejscu tak jakby bielsze dziasełko (bo reszta dziasełka raczej zarozowiona i wokol tego bialego troszke bardziej zarozowione)ale to nie zaden nalot bo chcialam to zetrzec ale sie nie dalo...dzwonilam do mojejmamy z pytaniem kiedy zaczelam zabkowac a ona na to ze jakos po 2 miesiacu...:brz ydal: Jutro konczymy 8 tygodni

Jest to mozliwe ze maly zaczyna zabkowac??
no jest wlasnie masz przyklad

w szpitalu slyszalam,ze niektore dzieci rodza sie z zabkami

---------- Dopisano o 15:54 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ----------

Cytat:
Moj Tymek dzisiaj po walce z cycem do 3:30 przespał 4h! SZOK. potem go wybudzilam bo ma niby nie miec dluzszej przerwy niz 3h. potem zjadł i znowu spał 2h. pierwszy raz pospałam, az mi rano mleko z cyckow samo lecialo, co niepodobne do mnie, bo u mnie jest produkcja tyle ile trzeba (czasem mysle ze za malo) odciagnac na zapas nic sie nie daje a szkoda.
i nie dalismy mu mleczka mm na noc wiec sukces.

Ishka dzieki za to co napisalas, poki moge bede karmic ile sie da. ale gdyby nie wyszlo musze sobie powtarzac ze nie jestem zła matka, choc czuje presje, mam nadzieje ze dojde do ładu.

kotek81 karmisz mala na zadanie? robisz jej przerwy (cos jak w latwym planie) wybudzasz jak spi dluzej czy sama sobie normuje?pewnie tez zalezy to od ilosci/jakosci pokarmu?
boje sie ze moj Tymek bedzie spal tylko po cycu. nie wiem co z nim robic w dzien zeby w nocy byl spiacy, takich maluszkow (9dni) jeszcze nic nie interesuje..

tylko pozazdroscic, nie mozesz narzekac naprawde ekstra, dla mnie bajka bylby taki tryb.
jak sie naje to go odkładasz do lozeczka na spiocha? masz juz jakas metode na zasypianie?

-----------------------
czekam na Karmi tz mi ma kupic, ile tego mozna wypic pare łykow na poczatek czy moge cale wyduldac?
w koncu jakas odmiana poza woda mineralna i herbata
ja puszczam z karuzelki, i z jutuba np turnau spiewa fajne kolysanki
irsin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-06, 16:56   #1295
niebieskaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kotek81 Pokaż wiadomość
Jak przysypia przy jedzeniu to ją głaszczę po głowie, brodzie, uszkach - jak jest nadal głodna to zaczyna ssać jak nie to wypluwa cyca i wtedy ją odkładam.
Co do pory dzień/noc to chyba musimy jeszcze poczekać aby im się to unormowało ale w dzień nie wolno chodzić na palcach wokół dzieka - musi słyszeć normalne odgłosy domowej krzątaniny żeby szybciej załapało, ze noc jest do spania bo jest cichutko i ciemno a w dzień jest lekki hałas i lepiej się porozglądać po otoczeniu niż spać.

Uszko możesz wyczyścić delikatnie patyczkiem - ale tylko małżowinę - w środku nie wolno gmerać.

Co do Karmi to nie wiem
kotek moj tez je bardzo roznie trudno byloby mi przeczekac 2h bez jedzenia choc probuje go czasem czyms zajac ale jest jeszcze za malutki na brzuszku nawet nie chce lezec jutro polozna bedzie to jej spytam moze go zle kładeale tez czesto je pod rzad co 30-40 min no to mu daje cycka jak ciagnie to jest glodny.
a tak to tylko je i spi -dlugo tak bedziemy jeszcze musialby poczekac az sie zaczna rozkrecac? zastanawia mnie czy wlasnie juz u takiego malucha utrwalaja sie pewne schematy i przyzwyczajenia ktorych potem ciezko oduczyc?
Ty masz zawsze jakies doswiadczenie, ja przy pierwszym dziecku nic nie wiem, choc myslalam ze cos wiem

jak mała spi to jej nie wybudzasz nawet jak spi np 4h?
mi w szpitalu kazali wybudzac po 3h a zdrugiej strony karmic na zadanie, wiec to troche sprzeczne, bo jak nie zada to nie karmie
niebieskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-06, 16:59   #1296
kretencja
Zakorzenienie

My się zachowujemy całkowicie normalnie. W ciągu dnia robimy wszystko jak dawniej, kładziemy się tak jak zwykle (ja koło 22-23, mąż znacznie później, potem jest tak, że ja wstaję koło 7-8, a on śpi do 10 ). W nocy budzimy się wtedy kiedy mały się budzi i kwęka - co ok.3 godziny. W ciągu dnia to my dyktujemy mu pewien rytm, bo przewijamy go średnio co 2,5 godziny oraz gdy jest przesikany (niestety czasem nam coś wyleci z pieluszki). Wygląda to mniej więcej tak, że bierzemy go z łóżeczka, lekko budzimy, przewijamy, ja karmię, trochę się porozgląda, pogadamy do niego i w sumie dosyć szybko zasypia. Odkładamy go do łóżeczka i na 2 godziny jest spokój Oczywiście gdy pojawia się kolka jest zupełnie inaczej, np. trzeba go tulić i uspakajać godzinę czy dwie. Ale takie sytuacje zdarzyły się chyba dotąd dopiero 2 razy. Nie zastanawiam się w ogóle nad tym, co powinnam robić kiedy. Czy go skłaniać do aktywności, czy nie za często/za rzadko karmię... Póki co ten rytm się sprawdza, a my jesteśmy zbyt zaaferowani zmianą w naszym życiu, żeby jeszcze się trzymac jakichś wytycznych. Przyjdzie na to czas, na razie musimy się siebie nauczyć nawzajem... Sądzę, że najważniejszy jest spokój i dystans do wszelkich rad, poradników, zaleceń. One się zmieniają co jakiś czas, a dzieci są ciągle takie same Pięćdziesiąt lat temu nie było internetu, powszechnej telewizji z programami edukacyjnymi, nikt nie słyszał o ludziach jak Tracy Hogg, Zawitkowski, Superniania... A jednak nasze babcie radziły sobie z wychowaniem naszych rodziców Najważniejszy jest instynkt i zdrowy rozsądek - tak mi się wydaje. To pomaga nie zwariować w natłoku miliona złotych rad - często sprzecznych

RAZEM OD 5.03.2000.

Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór

TYMEK - 26.11.2010
kretencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-06, 17:05   #1297
Martinixxx
Zadomowienie

Ja małej nie wybudzam juz do jedzenia. Robiłam tak do wczoraj, kąpiel o 19.30, cyc sen do 23- wybudzanie i jazda do 2. Bez sensu. Teraz wybudzam ja tylko przed kąpielą ok18.30 i potem jeszcze troche przytrzymam. Zobaczymy jaka bedzie dzisiejsza noc.

Za dnia śpi w salonie w hałasie.Gra tv, normalnie rozmawiamy, przychodza znajomi, gra muzyka a mała spi jak zabita. W nocy wiadomo- cisza.

Martinixxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-06, 17:29   #1298
kotek81
Zakorzenienie

Cytat:
kotek moj tez je bardzo roznie trudno byloby mi przeczekac 2h bez jedzenia choc probuje go czasem czyms zajac ale jest jeszcze za malutki na brzuszku nawet nie chce lezec jutro polozna bedzie to jej spytam moze go zle kładeale tez czesto je pod rzad co 30-40 min no to mu daje cycka jak ciagnie to jest glodny.
a tak to tylko je i spi -dlugo tak bedziemy jeszcze musialby poczekac az sie zaczna rozkrecac? zastanawia mnie czy wlasnie juz u takiego malucha utrwalaja sie pewne schematy i przyzwyczajenia ktorych potem ciezko oduczyc?
Ty masz zawsze jakies doswiadczenie, ja przy pierwszym dziecku nic nie wiem, choc myslalam ze cos wiem

jak mała spi to jej nie wybudzasz nawet jak spi np 4h?
mi w szpitalu kazali wybudzac po 3h a zdrugiej strony karmic na zadanie, wiec to troche sprzeczne, bo jak nie zada to nie karmie
hehe ty się ciesz, ze je i śpi - jak się rozkręcą to będzie można zapomnieć o chwili spokoju

Może się mylę ale według mnie u takiego malucha jeszcze się nie utrwalają żadne złe nawyki typu noszenie na rękach na przykład - no ale ręki sobie uciąć nie dam.

Nie wybudzam jej - często jak zrobi właśnie ze trzy podejścia do cyca co 30 minut to potem spi 4-4,5 godziny ale to się zdarza maksymalnie raz dziennie więc jej nie budzę niech sobie śpi - a w nocy to nawet nie wiem jakie ma przerwy między karmieniami bo karmię ją na śpiąco i nawet jak spojrzę na zegarek to i tak zaraz nie pamiętam która jest godzina
Stary 2010-12-06, 17:31   #1299
vikicullen
Zadomowienie

Cytat:
Za dnia śpi w salonie w hałasie.Gra tv, normalnie rozmawiamy, przychodza znajomi, gra muzyka a mała spi jak zabita. W nocy wiadomo- cisza.
U nas jest tak samo, ponieważ maly w ciagu dnia spi w duzym pokoju w leżaczku, gra tv , gadamy itp. a w nocy cisza

http://www.suwaczki.com/tickers/atdc2n0askflsw50.png

PAULINKA ur. 01.10.2015 r.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37tv739lp63vo5.png
vikicullen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-06, 17:42   #1300
sereniti
Zakorzenienie

co do rad to faktycznie nie wiadomo kogo słuchać
mojego dziś coś opętało - ciągle by chciał na cycku wisieć mam nadzieje ze to mu minie
a tak w ogóle to nie śpi dziś w dzień wcale ehh a w nocy też niewiele chyba że na tżta klacie tylko że on sie boi tak zasnąć z nim
sereniti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-06, 17:46   #1301
sylwianna1985
Zakorzenienie

Paulinka śpi w sowim pokoiku, w dzień ma uchylone drzwi i wszystko noramlnie robimy, czasem oglądam tam tv, jak ma spać to śpi nic jej nie przeszkadza. a w nocy jest mega zmierzła ostatnio.wczoraj jak zaczęła zrzędzić od 20 to skończyła po północy, potem się budziła co chwilę i marudziła. je coraz więcej. dziś rano pojechaliśmy do Biedronki-ale jej nie wyciągałam z auta, tż z nią siedział, nie chcialam jeszcze do ludzi z nią
jak wróciliśmy to zjadła 90 ml mleka, za pół godziny 40ml herbatki i za godzinę jeszcze chaia i 60 ml mleka, dopiero zasnęła.
ja miałam cc-18-go dalej ze mnie leci już mam dość

"Zanim zostałaś poczęta - pragnęłam Cie ,
zanim się urodziłaś - kochałam Cię ,
nim minęła pierwsza minuta Twojego życia...
- byłam gotowa za Ciebie umrzeć..."
sylwianna1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-06, 17:49   #1302
_paulinka2
Wtajemniczenie

Cytat:
Moj Tymek dzisiaj po walce z cycem do 3:30 przespał 4h! SZOK. potem go wybudzilam bo ma niby nie miec dluzszej przerwy niz 3h. potem zjadł i znowu spał 2h. pierwszy raz pospałam, az mi rano mleko z cyckow samo lecialo, co niepodobne do mnie, bo u mnie jest produkcja tyle ile trzeba (czasem mysle ze za malo) odciagnac na zapas nic sie nie daje a szkoda.
i nie dalismy mu mleczka mm na noc wiec sukces.

Ishka dzieki za to co napisalas, poki moge bede karmic ile sie da. ale gdyby nie wyszlo musze sobie powtarzac ze nie jestem zła matka, choc czuje presje, mam nadzieje ze dojde do ładu.

tylko pozazdroscic, nie mozesz narzekac naprawde ekstra, dla mnie bajka bylby taki tryb.
jak sie naje to go odkładasz do lozeczka na spiocha? masz juz jakas metode na zasypianie?

-----------------------
czekam na Karmi tz mi ma kupic, ile tego mozna wypic pare łykow na poczatek czy moge cale wyduldac?
w koncu jakas odmiana poza woda mineralna i herbata
super że laktacja się rozkręciła ja nie wybudzam wczoraj np. mała nie spała cały dzień, a jak już to przysypiała na 20 minut i się budziła kwękając, i jak usneła o 20.30 to spała do 2 w nocy więc nakarmiłam i dalej spała do 5 melodyjkę jej puszczam jak zasypia z karuzelki... i to jedyne, a tak to w dzień normalnie rozmawiam jak ona śpi, gra radio, wszystko normalnie... A ona i tak śpi a uszek chyba ruszać nie wolno ale nie jestem pewna

Cytat:
Niebieskaa, kołysanek nie puszczam na razie, bo musimy dopiero kupić głośniki do sypialni. Ale raczej będziemy puszczać normalna muzykę relaksacyjną, nie specjalne kołysanki dla dzieci.
Woskowiny się nie rusza Można wyczyścić małżowinę płytko specjalnym bezpiecznym patyczkiem, ale tam w kanał słuchowy nie wolno nic wkładać.
Metody na zasypianie nie mam, bo - poza sytuacjami gdy męczy go kolka - mały zasypia po karmieniu sam. Jak jest spokojny, odkładam go do łóżeczka i zasypia, a jak troche marudzi, to do niego cicho gadam, przytulam (albo mąż). Jeśli nie może spać przez kolkę, to oczywiście tak długo kombinujemy aż mu przejdzie, nie zostawiamy go takiego biednego w łóżeczku. Odkryliśmy kładzenie brzuszkiem na naszych piersiach jako sposób na kolkę. Ukołysany w ten sposób i odłożony do łóżeczka, przesypia 2-3 godziny.
On ma po prostu taki temperament, że głównie je i śpi. Mamy szczęście zwyczajnie Są dzieci bardziej żywe, marudne, aktywne i są takie, które nie płaczą z byle powodu i ogólnie są bardzo spokojne. Taki jest nasz Tymek - po tatusiu Nieraz siedzę z nim w pokoju przy zamkniętych drzwiach, on śpi, a ja coś krzyczę przez drzwi do męża - Tymek zwykle ani drgnie Gdyby nie badanie słuchu w szpitalu, to bym się zastanawiała, czy wszystko z nim w porządku
haha ja czasami też mam takie myśli. Choć jak wczoraj miała gorszy dzień to wszystko ją wybudzało a teraz np tż tnie drewno do kominka, a u nas z garażu strasznie się niesie hałas po domu :/ a ona nawet nie drgnie

Cytat:
Napisane przez kotek81 Pokaż wiadomość

Co do Karmi to nie wiem
ja robię identycznie

słuchajcie,zaczął nam odpadać pępek, ale tam jest krew czy zrobiłam coś źle czy to normalne ? ja tylko psiukam octeniseptem i patyczkiem do uszków delikatnie przemywam

a oto moja czarnulka
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20101204320.jpg (75,8 KB, 62 załadowań)

dbam o włosy

_paulinka2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-06, 17:52   #1303
M25
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anankee Pokaż wiadomość
Dziewczyny które miały cesarki

czy za urodzenie dziecka przez cc należy się odszkodowanie?
nie chodzi mi o świadczenie z tytułu urodzenia dziecka, tylko o to czy cc jest traktowana jako operacja i czy za to należy się wypłata świadczenia?

czy w pokojach w których śpią wasze maluszki świeci się jakaś lampka przez całą noc?
To zależy jakie masz ubezpieczenie, u mnie gdybym miała cc wypłacono by mi świadczenie z tytułu zabiegu chirurgicznego, ale rodziłam naturalnie i wypłacą mi pieniążki za urodzenie dziecka i za każdy dzień pobytu w szpitalu.
Stary 2010-12-06, 18:00   #1304
Ishka
Zadomowienie

Paulinka to ze jest troche krwi to normalne przemywaj dalej az srodeczek sie wygoi. U kazdego dziecka inaczej to wyglada...u nas odpadl rowno po 2 tygodniach ale w srodku juz bylo suchutko. Tez psikalismy octaniseptem bardzo dobry jest
Ishka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-06, 18:08   #1305
De28
Wtajemniczenie

A ja jestem w szoku.Pepek odpadl nam po tygodniu. od poczatku byl pudrowany.Za dwa dni bedzie calkowicie suchy.
Oj kretencja- jak ja bym chciala by nasz kolki mial tylko dwie godziny Wczoraj byla jazda bez trzymanki-od 23 do 7 rano jazda.Co go uspokoilam, to sie zrywal z krzykiem.Ja padalam na twarz o 4 ubudzilam tzeta i sie zmienilismy.Dzis dostalismy nastepne lekarstwo i czopki, moze cos pomoze.Podaje mu tez dzis rumianek, mam wrazenie ze jest spokojniejszy ale to nam noc pokaze.Dzis zjadlam tylko pieczywo wasa i ryz z marchewka. Mozna pic mleko sojowe?Weronisia? Tunczyka na chlebek wasa?Musze cos jesc a nie chce malemu zaszkodzic. Mi z cyckow leci jak tylko popatrze na malego A tak sie balam o laktacje.Mleka mam tyle, ze jeszcze odciagam po 50 ml na zas, jak np.chce wyjsc.
Blagam, trzymajcie kciuki, by maly troche dluzej dzis pospal..bo sie wykoncze.
Dzis nawet nie pobrano mu krwi do badania, bo podobno jest z zoltaczka lepiej, inaczej nie bylby taki marudny.
A wieczorem puszczalam sobie to, choc maly tez slucha.Oczy jak piec zloty i slucha.
http://www.youtube.com/watch?v=F01Dk...eature=related
http://www.youtube.com/watch?v=eqAHpa2vX_Y
http://www.youtube.com/watch?v=FAIHktnVTTw&NR=1

Daniel

Christian

Edytowane przez De28
Czas edycji: 2010-12-06 o 18:16
De28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-06, 18:17   #1306
Ishka
Zadomowienie

De z ta marchewka tez czasem trzeba uwazac i nie przesadzac z jedzeniem jej. Czasami ma zły wplyw na dzieciatka ale trzeba obserwowac moze Twojemu nic nie bedzie po niej.

Marchewka moze dzialac zatwardzajaco a co za tym idzie moze powodowac kolki.
Stary 2010-12-06, 18:23   #1307
Artystka23
Dragonfly

Cytat:
Napisane przez De28 Pokaż wiadomość
No wlasnie, jak to jest z tym cycem.Nam zabroniono dawac czesciej niz co 2 godziny.Wiec pomiedzy czesto jest ryk.

Sab simplex daje od piatku.Nie ma poprawy, jest gorzej nawet.
Mnie ponacinano, bo maly sie zaklinowal i fakt bolalo kilka dni ale to pikus z bolem porodowym, wiec zaciskalam zeby i tyle.Polozna sie dziwila w piatek, ze potrafie bez bolu zerwac sie z krzesla czy siadac. Teraz mija tydzien po nacieciu i wogole nie czuje bolu,raczej lekki dyskomfort. Sam szew w sumie mnie nie bolal tylko wszystko od srodka po uzyciu proznociagu.Czulam jakby mnie cos od srodka rozerwalo. Jak duze sa wasze naciecia?Moje ma ok 4 cm.

Zeby malo tego bylo od dwoch dni kaszle i lapie mnie chorobsko. Dobrze, ze polozna dzis przyjdzie to zaaplikuje malemu tego czopka.
Wlasnie sie pierwszy raz zwazylam. 10kg mniej niz w czasie porodu.Tyle ze nadal jestem spuchnieta wiec pewnie gdy strace te wode to powinno byc na wadze mniej.
Rzeczywiscie szybko doszlas do siebie,ja po porodzie chodzilam jak ostatnia pokraka i tak przez tydzien,poki mi szwow nie zdjeli..Nie wiem na jaka dlugosc mnie ciachneli bo z lusterkiem nie moglam znalezc blizny,ale chyba 4 szwy mi zalozyli No a teraz nie boli tak typowo, ale jest jedno miejsce takie tkliwe dosc,tam gdzie sa jeszcze rozpuszczalne szwy
Cytat:
eh zal mi go bidulek sie meczy...pomagam mu tym ze ma smoka w buzi a ja mu nim tak ruszam widac ze mu lepiej jak mu tak robie....no i gryzak poszedl w ruch.
Zobaczymy co lekarka powie mamy isc jak dokonczymy te 3 puszeczki nutramigenu po nastepna recepte na mleczko...zostalo nam 1,5 puszki czyli idziemy w piatek i zobaczymy co powie lekarka na te dziaselka
to szybciutko te zabki mu rosna,a dzieci podobno bardzo marudza przy zabkowaniu i moga goraczkowac...

Cytat:
Kretencja-nam powiedziano,ze bole brzuszka powstaja takze wtedy gdy do wpol strawionego mleka doda sie swieze.Te 2 godziny to czas potrzebny na strawienie mleka.
U nas pozycja na lotnika nie dziala,na klacie zasnal tzetowi nocy,a tz wyczerpany razem z nim.
moja je co 2 lub trzy godziny,a jak chce czesciej i dam,ale nie slysze lykania(czyli sciemnia) to jej piers zabieram,bo ja to nie smoczek

Cytat:
Moja tez czasem marudzi,ale jak widac mam czas na wizaz i makijaz oraz kapiel tfu tfu tfu(by ten zloty czas nie minal zbyt szybko)..Ale jest dosc spokojna,o ile ja jestem spokojna i babki tzta nie ma w poblizu(jest natretna i zbyt gwaltowna,mala niezbyt dobrze na nia reaguje)..
Mala miala wczoraj troche problem z zasnieciem to przyszedl tz,zaczal do niej tak cicho mowic i spokojnie,ze zamiast malej mi opadla glowa po chwili i film mi sie urwal

Jest kolysanka,ktora ja jej zawsze puszczam jak spac nie moze,bo mi sie szalenie podoba(wciaz ta sama) I dzisiaj jak po poludniu maruda poplakiwala-puscilam jej ta kolysanke,to nawet minuta nie minela,a mala odleciala...chyba lubi regularnosc,te same piosenki,gesty,dobrze znane miejsca,ciezko znosi zmiany

Cytat:
Ja małej nie wybudzam juz do jedzenia. Robiłam tak do wczoraj, kąpiel o 19.30, cyc sen do 23- wybudzanie i jazda do 2. Bez sensu. Teraz wybudzam ja tylko przed kąpielą ok18.30 i potem jeszcze troche przytrzymam. Zobaczymy jaka bedzie dzisiejsza noc.

tez nie mowie w dzien szeptem i gra tv lub na kompie cos puszczam-nawet jak klubowa muzyke puszcze to Emilce nie przeszkadza

Paulinka,sama rozowa slodycz
Stary 2010-12-06, 18:28   #1308
Ishka
Zadomowienie

Artystka eh no niby to zebole mu wychodzą jest strasznie marudny wlasnie ale nie gorączkuje na szczescie tylko wlasnie ten katar ma ale nie ropny tylko takie poprostu przezroczyste glutki.
A czy to ząbki na 100% to dowiemy sie w piątek jak pojdziemy do lekarza bo mleczko nam sie powoli konczy i trzeba isc po recepte

A co do linka chustą/nosidełkiem ktore wczesniej wklejałam to jednak nie kupiłam takiego po przeczytaniu ze wlasnie w takich dzieci sie dusiły...
Kupilismy zwykłą ale uzywaną bo juz lezaczek kupilismy małemu i ciezko troche z kaska a jak teraz taki marudny mały to wole go nosic w chuscie bo na rekach nie daje rady juz...rece mi dretwieja juz po 10 minutach heh
a kupilismy taką:
http://allegro.pl/show_item.php?item=1344900366

heh ciekawe czy bedzie chociaz zadbana...spodobal mi sie kolor łączony i ten samochodzik heh

W piątek bedziemy Juniora wazyc...ciekawe jaką magiczną liczbe waga nam pokaze hehe

Edytowane przez Ishka
Czas edycji: 2010-12-06 o 18:34
Stary 2010-12-06, 18:43   #1309
Ishka
Zadomowienie

Dzisiaj znowu seria usmiechow byla do mamusi ale moja stara komora niestety nad nimi nie nadąza i zanim zrobilam zdjecie to juz prawie usmiech znikł z buzki heh chyba bede musiala kiedys nagrac filmek
i jeszcze jedna fotka z uzytym "nieładnie paluszkiem" heh oczywiscie ten paluszek tez byl skierowany do mamy
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie010.jpg (144,1 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie012.jpg (137,4 KB, 17 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie014.jpg (154,3 KB, 23 załadowań)
Stary 2010-12-06, 18:49   #1310
Artystka23
Dragonfly

De ten drugi link z kolysankami tez jest u mnie w uzyciu na zmiane z ta
http://www.youtube.com/watch?v=Fk-da...eature=related
i tak puszczam malej po kilka razy w kolko to samo,raz jedna kolysanke raz ten drugi zestaw,zadnych nowych nie dodaje(podobno jak dziecko sie do jakiejs szczegolnie przyzwyczai to dziala niemal od razu-i tak jedna dzisiaj zadzialala)
Stary 2010-12-06, 19:05   #1311
kotek81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _paulinka2 Pokaż wiadomość
słuchajcie,zaczął nam odpadać pępek, ale tam jest krew czy zrobiłam coś źle czy to normalne ? ja tylko psiukam octeniseptem i patyczkiem do uszków delikatnie przemywam
u nas pępek odpadł 30,11 a do przedwczoraj się delikatnie z niego jeszcze sączyło (sama pytałam dziewczyn na wątku czy to normalne ) Ja psikałam tylko oceniseptem na pępek kilka razy dziennie - żadnymi patyczkami ani wacikami już tam nie gmerałam - i od wczoraj nie ma już tej krwistej wydzieliny więc chyba już się wszystko zagoiło
Cytat:
A ja jestem w szoku.Pepek odpadl nam po tygodniu. od poczatku byl pudrowany.Za dwa dni bedzie calkowicie suchy.
Oj kretencja- jak ja bym chciala by nasz kolki mial tylko dwie godziny Wczoraj byla jazda bez trzymanki-od 23 do 7 rano jazda.Co go uspokoilam, to sie zrywal z krzykiem.Ja padalam na twarz o 4 ubudzilam tzeta i sie zmienilismy.Dzis dostalismy nastepne lekarstwo i czopki, moze cos pomoze.Podaje mu tez dzis rumianek, mam wrazenie ze jest spokojniejszy ale to nam noc pokaze.Dzis zjadlam tylko pieczywo wasa i ryz z marchewka. Mozna pic mleko sojowe?Weronisia? Tunczyka na chlebek wasa?Musze cos jesc a nie chce malemu zaszkodzic. Mi z cyckow leci jak tylko popatrze na malego A tak sie balam o laktacje.Mleka mam tyle, ze jeszcze odciagam po 50 ml na zas, jak np.chce wyjsc.
Blagam, trzymajcie kciuki, by maly troche dluzej dzis pospal..bo sie wykoncze.
Dzis nawet nie pobrano mu krwi do badania, bo podobno jest z zoltaczka lepiej, inaczej nie bylby taki marudny.
A wieczorem puszczalam sobie to, choc maly tez slucha.Oczy jak piec zloty i slucha.
http://www.youtube.com/watch?v=F01Dk...eature=related
http://www.youtube.com/watch?v=eqAHpa2vX_Y
http://www.youtube.com/watch?v=FAIHktnVTTw&NR=1
Oj ale cię umorduje ten twój mały wielki człowiek
za dzisiejszą nockę i za każdą kolejną

A moja maruda wreszcie śpi - całe dopołudnie marudziła i kwękała, o 14 zasnęła mi na klacie i tak leżałyśmy 2 godziny, potem ją położyłam to pospała jeszcze chwilkę, zjadła, wykąpałam ją znowu troszkę zjadła (ale bardzo malutko) i teraz śpi skrzeku jeden - oby przespała noc tak ładnie jak wczoraj
Stary 2010-12-06, 19:17   #1312
vikicullen
Zadomowienie

Cytat:
Dzisiaj znowu seria usmiechow byla do mamusi ale moja stara komora niestety nad nimi nie nadąza i zanim zrobilam zdjecie to juz prawie usmiech znikł z buzki heh chyba bede musiala kiedys nagrac filmek
i jeszcze jedna fotka z uzytym "nieładnie paluszkiem" heh oczywiscie ten paluszek tez byl skierowany do mamy
hahahaha, zdjęcie z paluszkiem boskie

http://www.suwaczki.com/tickers/atdc2n0askflsw50.png

PAULINKA ur. 01.10.2015 r.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37tv739lp63vo5.png
vikicullen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-06, 19:22   #1313
MARIKA.S
Zadomowienie

Witajcie Dziewczyny!

Czy mogę się do Was przyłączyć?
Jestem mamą z wątku styczeń - luty jednak moja Mała Księżniczka nieco się pospieszyła i przyszła na świat 26.11.
Z chęcią podzielę się z Wami moimi doświadczeniami z naszego 10-dniowego stażu

To moja Mała Sara
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_3807z.jpg (63,6 KB, 61 załadowań)
MARIKA.S jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-06, 19:24   #1314
ona1010
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez irsin Pokaż wiadomość
a my dzisiaj przespalysmy razem prawie cala noc

daj przepis, jak to zrobiliscie ???
ona1010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-06, 19:29   #1315
Ishka
Zadomowienie

Marika witaj

Powiem Ci ze Twoja mala Sara nie wyglada wcale na mała na kiedy mialas termin i jaka duza sie urodzila?
Stary 2010-12-06, 19:45   #1316
kotek81
Zakorzenienie

MARIKA witamy.

Ja mam wyrzuty sumienia - miałam wychodzić z małą codziennie na spacer chociaz na pół godzinki a tymczasem byłam tylko raz bo zwyczajnie mi sie nie chce z domu ruszać

A WY WYCHODZICIE CODZIENNIE Z MALUCHAMI????
Stary 2010-12-06, 19:51   #1317
ranka
Kici kici miau miau

ale macie fajnie.. bo moja budzi sie co 2,5 h na jedzenie, nawet w nocy, nie wiem co robic zeby troche dluzej spala?
poza tym mam pytanie: czy normalne jest na mleku m. zeby kupki byly takie bobkowate ale nie twarde?zawsze w dzien jest taka jedna kupka, reszta normalna

Instagram mój
ranka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-06, 20:04   #1318
Donuś
Zadomowienie

witajcie my witamy sie na odchowalini....

Jak tylko bede miała wiecej czasu to wszystko dokładnie opisze poki co prosze o pomkoc....

Walcze z laktacja wydawało mi sie ze jest wszytko ok mleka duzo... Ale przez całe 8 dni w szpitalu mała traciła na wadze... Z 4040 przy urodzeniu dzisiaj po 8 dniach ma 3590....

Jadła z cyca 10 min i zasypiała wybudzałam ja i znowu jadła 10 min i zasypiała jeszcze w trakcjie tych 10 min tez potrafiła zasnac...

Dzisiaj przyjechalismy do domu i z cyca którym miałam ja teraz nakarmic sciagnełam 50 ml....
Ile taki dzidzius potrzebuje na 1 posiłek i jak to u Was od poczatku wygladało z karmieniem ....
Dokarmiacie mleliem mod.?
Juz sama nie wiem co zrobic....

Przepraszam bo pewnie juz o tym pisałyscie... ale nie dam rady teraz nadrobic.....

Donuś jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-06, 20:14   #1319
M25
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MARIKA.S Pokaż wiadomość
Witajcie Dziewczyny!

Czy mogę się do Was przyłączyć?
Jestem mamą z wątku styczeń - luty jednak moja Mała Księżniczka nieco się pospieszyła i przyszła na świat 26.11.
Z chęcią podzielę się z Wami moimi doświadczeniami z naszego 10-dniowego stażu

To moja Mała Sara
zapraszamy

---------- Dopisano o 20:14 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ----------

Cytat:
Napisane przez Donuś Pokaż wiadomość

Jak tylko bede miała wiecej czasu to wszystko dokładnie opisze poki co prosze o pomkoc....

Walcze z laktacja wydawało mi sie ze jest wszytko ok mleka duzo... Ale przez całe 8 dni w szpitalu mała traciła na wadze... Z 4040 przy urodzeniu dzisiaj po 8 dniach ma 3590....

Jadła z cyca 10 min i zasypiała wybudzałam ja i znowu jadła 10 min i zasypiała jeszcze w trakcjie tych 10 min tez potrafiła zasnac...

Dzisiaj przyjechalismy do domu i z cyca którym miałam ja teraz nakarmic sciagnełam 50 ml....
Ile taki dzidzius potrzebuje na 1 posiłek i jak to u Was od poczatku wygladało z karmieniem ....

Przepraszam bo pewnie juz o tym pisałyscie... ale nie dam rady teraz nadrobic.....
Donuś jak zaczniesz dokarmiać mlekiem modyfikowanym to z karmienia piersią będziesz już miała nici... Moja Madzia też na początku nie chciała jeść, zasypiała, nie budziła się do jedzenia... ale jakoś sobie z tym poradziłyśmy. Wybudzałam ją przed każdym karmieniem, przebierałam pieluszkę a mokrą chusteczką wycierałam całe ciałko, aby mała się obudziła. W czasie jedzenia łaskotałam po stópkach, po boczku, za uszkami, pod bródką... w różnych miejscach, aby tylko nie zasnęła
Stary 2010-12-06, 20:16   #1320
kotek81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Donuś Pokaż wiadomość

A co lekarka w szpitalu na ten spadek wagi???
U nas nie wypisują ze szpitala dopóki waga nie zaczyna iść w górę.

Nigdy nie ściągniesz z piersi tyle mleka co da radę ściągnąć dziecko - maluszek to najlepszy laktator.

Jeśli mała wydaje się pojedzona i nie płacze, ładnie robi kupki i dużo sika to ja bym się wstrzymała z dokarmianiem - poszła bym za ok tydzień do przychodni żeby ją zważyć i zobaczyć czy waga idzie w górę - powinna przybywać ok.20-30g dziennie.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości