|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#511 |
Komplikatorka
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
misia skoro tata jest na rencie to może opiekować się synkiem a mama pójść do pracy.
#512 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I dlatego, że żyję już trochę dłużej uważam tak, jak uważam - gdy miałam mniej lat na karku mogłam mieć poglądy zbliżone do idealizmu, ale życie mnie nauczyło, że manna z nieba nie spada i jak coś chcę to muszę na to ciężko zapracować własnymi łapkami. Ale ja nie narzekam. I spadam stąd, bo jak zawsze nie pasuję do towarzystwa (aha, żeby nie było, że aż taka wredna jestem: ja też współczuję tym naprawdę przez los poszkodowanym - i jestem w pełni świadoma, że też kiedyś mogę się na takim miejscu znaleźć). Wesołych Świąt!
![]() |
#513 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
i mam takie samo zdanie, ale oczywiście, z racji wieku, takiego mieć nie mogę, prawda? fejspalmik |
|
![]() ![]() |
![]() |
#514 |
BAN stały
|
Nie tyle z racji wieku, już tak sobie nie schlebiajcie, co z racji dobrobytu. Niektórzy by powiedzieli, że 20latka czy niewiele ponad 20cha, to spokojnie normalnie dorosła kobieta, niektorzy w tym wieku zgarniają medale na turniejach sportowych, są menedżerami restauracji czy prowadzą firmę. Równie dobrze mozna zacząć się zastanawiać, po co telefony komórkowe nastolatkom w ogóle, skoro służą one przede wszystkim do tego, aby dzieciaki mogły nawijać z kolegarstwem (bo nie do rozmów biznesowych), w koncu na niejedną 4osobową rodzinę przypadają co najmniej 4 telefony, tak zakładam, że na niejedną.
![]() ![]() To, że ktoś liczy złotówki na chleb nie oznacza, że nie może sobie jako prezentu pragnąć komputera, a nie worka kapusty, za przeproszeniem. Ty Muszynianka wyśmiewasz chęć posiadania suszarki do włosów. No ale Ty możesz, w koncu Ty na swoje mazidła i suszarkę szereg lat dostawałaś od własnej matki ;-), więc jesteś przez to taka świetna. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-12-06 o 16:01 |
![]() ![]() |
![]() |
#515 |
Zakorzenienie
|
_-_
Dobra, przepraszam, brak mi słów. Tak jest panie redaktorze. Kiedy wydajemy moją biografię? |
![]() ![]() |
![]() |
#516 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Marzyć może każdy ale trzeba mierzyć siły na zamiary a może raczej kasę na marzenia a rodzice są od tego aby nauczyć ,że nikt za darmo nic nie da i tylko pracą można realizować marzenia ,w takich przypadkach rodzice nie uczą tego bo sami marzą o plażmie i oczekują tej plazmy od innych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#517 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Syty glodnego nie zrozumie
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#518 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Dziewczyno, Caroline znam nie od dziś i niejednokrotnie pomagała mi w wielu sprawach angażując się chociaż nie musiała. Zresztą....kurczę, ja Ci tego nie muszę pisać bo i tak wytniesz sobie z kontekstu to, na co będziesz miała ochotę. Ale szkoda, że masz taki sposób myślenia i w ogóle rozmowy. Cytat:
Ja się kajać nie mam zamiaru. W pierwszym momencie miałam zamiar rozwinąć swoją myśl ale sobie właśnie pomilczę. Mam trochę lepsze rzeczy do zrobienia niż wyszukiwanie problemów tam, gdzie ich po prostu nie ma ![]() Też żałuję bo jak zwykle poziom dyskusji sięga dna. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#519 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znam wiele osób z dobrze sytuowanych rodzin, które mogłyby swoim dzieciom kupić zarówno perfumy za 200 zł i strój do snowboardu. Ale większość z nich od pewnego wieku po prostu odczuwa niesmak na myśl, żeby w ogóle prosić rodziców o takie rzeczy. Jak się da zapracują (bo to nie jest tak jak na wizazu piszą, że wszyscy studenci dzienni pracują, wcale tak kolorowo z tą robotą i studiami nie jest ![]() Nie dziwię się dzieciom, że mają marzenia typu właśnie komórka, perfumy. Ale kiedy takie marzenia ma 20parolatek i prosi o to w szlachetnej paczce, to coś jest lekko nie halo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#520 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak wół. i koniec tematu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#521 | |||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Po drugie, ja bym raczej powiedziała, że tendencja jest nieco odwrotna, młodzi ludzie wybywają spod skrzydeł rodziców i przechodzą szok przy kosztach utrzymania przy jednoczesnym zestawieniu, że pensji nie wystarcza jak wolnej gotówki w czasach gdy można było poprosić o nią tatusia;-), nie znam też nikogo, kto by powiedział: nie mamo, tato, jestem dorosły, powinienem sam na siebie zapracowac, nie kupujcie mi mieszkania, ja tych 400 tyś sam nie zarobiłem, to wstyd, moi rówieśnicy którzy nie mają tyle szczęścia, muszą wziąć na to kredyt na 30 lat np. i jeszcze przez to ze względu na odsetki płacą więcej niż by mogli gdyby mieli żywą gotówkę. ![]() ---------- Dopisano o 18:38 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ---------- No jak wół własnie. |
|||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#522 | ||
Zakorzenienie
|
No poprostu nie mogę
![]() Cytat:
![]() Muszynianko mam wrażenie, że Ty chcesz aby ktoś powiedział: "Jesteś tak doświadczona przez los: miałaś styczność z: bezrobociem, bezdomnością, alkoholizmem, narkomanią, chorobami psychicznymi, przewlekłymi, samotnym rodzicielstwem, inwalidztwem (niepotrzebne skreślić) i na wszystkim się tak świetnie znasz. Życie Cię doświadczyło, ale jesteś świetną zaradną dziewczyną, która do wszystkiego doszła sama, nie oszukiwała, nie wyciągała ręki po pomoc". Skąd wiesz, że inni nie znają takich problemów? Może znają i dlatego pomogą takim rodzinom? Bo same w dzieciństwie marzyły o głupim droższym kosmetyku albo suszarce? O co Ci chodzi z tą autobiografią? Myślisz, że każdy Cie tu zna? Ja nie Kojarzę Cię tylko z wątku o filmikach urodowych, gdzie podsyłałaś adresy na swój kanał yt na PW. I tylko powtarzasz ciągle: nie o tym mówię, czytaj ze zrozumieniem, jak tak nie napisałam itp. Odnoszę wrażenie, że co poniektórzy zazdroszczą tym rodzinom, że "oszukali" wolontariuszy i dostaną paczkę na święta ![]() No i co z tego? Czy Ty czujesz się jakoś zobligowana do pomocy tej rodzinie? Przecież w tytule jest jak wół: pomoc ubogim na własne życzenie. Czyli nie jesteś za nich odpowiedzialna. Jak ktoś ma własne życzenie im pomóc to im pomoże. Czy te dzieci mają wpływ na to, że urodziły się w tej rodzinie i marzą o kurtce z futerkiem, o kosmetykach z Avonu? Pomyślałaś może, co może poczuć dziewczynka w szkole, która przegląda z innymi dziewczynkami katalog i nie może sobie nic zamówić, bo w domu ojciec pijak, matka bez wykształcenia rodząca tylko dzieci,starsze rodzeństwo tak samo. No mi się serce kraje jak takie rzeczy czytam ![]() I tak samo jest z dzieckiem upośledzonym. Ma wpływ na to gdzie się urodziło i dlaczego potrzebuje pomocy? I tak będziesz wyszukiwać rodziny z całej Polski aby pokazać: "patrzcie jacy oszuści idą po darmową paczkę zamiast pójść do pracy i sami na to zarobić". ---------- Dopisano o 18:11 ---------- Poprzedni post napisano o 17:56 ---------- Cytat:
Pomoc ubogim na własne życzenie. Czyli nie jesteś za nich odpowiedzialna. Sami sobie zgotowali ten los. Sami są sobie winni. Ale Jak ktoś ma własne życzenie im pomóc to im pomoże. Edytowane przez Seona Czas edycji: 2010-12-06 o 16:58 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#523 |
Zakorzenienie
|
Tak jeszcze coś dodam. Zawsze istnieje ryzyko, że ktoś oszuka naciągnie, po to by otrzymać pomoc.
Jednak w wielu przypadkach znaczenia to nie ma. Zwykłe ryzyko wliczone w pomaganie. Reszta nie oszuka, nie naciągnie, otrzyma pomoc i wyjdzie z tego coś dobrego. Ktoś kto pomagać nie chce, nie musi. ktos kto chce niech pomaga mądrze. Muszynianko mam wrażenie, że oceniach tych, którzy o pomoc proszą. Jakieś takie doświadczenie w pomaganiu masz? (pomijając ten wątek, gdzie pomagała twoja mama?) Btw nie chodzi o twoją biografię ![]()
#524 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Święta dla studenta tj aniołki sprzedają opłatki, opisywałam - wiem jak to działa od środka. Chociaż to nie wolontariat bo normalnie mi płacili pensję. Dziewczynka z zapałkami - dowiedziałam się jak to działa od środka ![]() Zbiórka żywności w markecie, ale tutaj nie mam zastrzeżeń. Wszystko sprawnie, ludzie ogarnięci (do banku żywności) No i aktualnie staram się dostarczać paczkę z jedzeniem dla zwierząt, jakieś akcesoria. Przygarnęłam kotkę ze schroniska i został mi sentyment i dług wdzięczności w stosunku do schroniska w Sopocie ![]() Także z wymienionych akcji zorganizowanych jakbym miała brać jeszcze raz udział to w zbiórce żywności dla banku żywności... Jak kto chce niech sobie "pożyczy" ten makaron, gorzej gdy chodzi o pieniądze i naciągnie ludzi... akcji dziewczynka z zapałkami nie dam złamanego grosza Edytowane przez muszynianka Czas edycji: 2010-12-06 o 17:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#525 |
Konto usunięte
|
Nie pamiętam tej dziewczynki z zapałkami... ?
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#526 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zamiast zaproponowac wizytę u ginekologa i i np założenie spirali ale przeciez akcję prowadzi kościół więc nie pozwola na taką pomoc bo trzeba miec dookoła wiele bezmyślnych owieczek a nie samodzielnych myślących ludzi ,którzy samodzielnie utrzymują swoje narobione dzieci. Niestety głupota i bieda są dziedziczne. Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2010-12-06 o 18:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#527 |
Zakorzenienie
|
1000days ludzie przebrani za bajkowe postacie pakują w markecie zakupy do toreb, jak ktoś wrzuci kasę to dajesz zapałki.
generalnie to przyszłam na zaplecze z koleżanką, dostałyśmy śmierdzące szmaty :P nie fajne stroje, raczej średnio były zachęcające (potem nie widziałam żeby ktokolwiek był przebrany) no i zbierałyśmy kasę zbierałyśmy chyba 5 osób na 5 kasach było. na koniec wzięła nas koordynatorka poszliśmy do takiego pomieszczenia na zapleczu marketu gdzie się liczy pieniądze w takiej maszynce. wyszło tam z 300 zł, za te pieniądze (!) kupiła nam soczki (! tutaj pierwszy ogromny minus, ta kasa nie jest dla wolontariuszy!!!!) potem sobie rozmawiałyśmy o celu konkretnej akcji, ona że to na półkolonie dla dzieci -ale dzieci skąd -no dzieci -ale co, z domów dziecka, z naszej dzielnicy -prawdę mówiąc nie wiem kolejny minus. była kompletnie niezorientowana na koniec schowała pieniążki do prywatnej torebki, my nie podpisywaliśmy nic, ot tak sobie przyszłam, jako anonimowy zbieracz, ona anonimowa pani, wzięła kaskę i poszła. wierzę że kasa trafiła na swoje miejsce, ale skoro mogła sobie iść i kupić soczki dla 5 osób z uzbieranej kasy to chyba mogła równie dobrze wydać na co innego _-_ |
![]() ![]() |
![]() |
#528 |
Zakorzenienie
|
Oczywiście, że nie fajnie trafić do niezbyt rzetelnych organizatorów zbiórek, organizacji charytatywnych.
Są jednak i takie, które funkcjonują sprawnie i nie tylko opierają się na kwestowaniu ![]() Paula to nie działa. ![]() Przyznaję, że jestem przeciwna akcjom: choć założymy ci spiralę, ale to moje osobiste zdanie To nie działa ze względów innych niż wyznaniowe. I katolicyzm czy jakakolwiek inna religia ma tu naprawdę niewiele do powiedzenia. Bez względu na światopogląd wiele osób nie korzysta z antykoncepcji ze względu na brak wiedzy w tym temacie (argumenty zasłyszane w Polsce), wyobrażenia (np. zmniejszają satysfakcję seksualną), relacje ze swoim partnerem (on tego nie lubi), dostępność innych środków (tabletki po). Itd. Brytyjczycy zorganizowali system tak, że: każda forma antykoncypcji jest bezpłatna. Kwestie religijne to kwestie drażliwe, wielu jakby mogło pogoniłoby katolików ... bardzo daleko (czyt. to wynanie nie ma aż tak wielkiego wpływu na społeczeństwo jak w Polsce). Mimo to Brytyjczycy mogą się poszczycić jedną z najwyższych ciąż nieletnich. Wiele osób nie wie jak korzystać z antykoncepcji, nie chce im się łykać pigułek (nie chodzi tu o to, ze pigułki mogą np. rozstroić gospodarkę hormonalną dziewczyny), łatwiej korzystać z pigułek po, brak wiedzy na temat tego skąd i jak się biorą dzieci. Poza tym dochodzą do tego absurdalne powody jak: chcę mieć dziecko o mieszanym kolorze skóry itd.
Blogi są dwa ![]() blogowo: poradnik emigranta nowy post: 14/10/2012 Obyście tego postu nie potrzebowali blogowo: aktywnie nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici ![]() Edytowane przez ***luna Czas edycji: 2010-12-06 o 20:33 |
![]() ![]() |
![]() |
#529 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jestem bardziej za akcją uświadamiania ludzi... Chociaż tak czy siak tendencja jest spadkowa, nadal najwięcej dzieci rodzi się w warstwie społecznej ludzi niewykształconych, biedniejszych, to nawet u nich liczba urodzeń spada. Ale oczywiście akcji pt uświadamiamy że antykoncepcja istnieje i powinno się z niej korzystać, nikt nie przeprowadzi, w końcu nie ma kto pracować na emerytury i nagłówki z gazet krzyczą "TRZEBA RODZIĆ DZIECI" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#530 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Skoro ktoś jest na rencie, to nie zawsze jest w stanie zająć się dzieckiem. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#531 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że z tą pomocą państwa jest nie tylko tak, że korzystają z niej tylko patologiczne rodziny czekające na zasiłki i renty. Swego czasu miałam okazje przyjrzeć się systemowi stypendialnemu i to dopiero kopalnia do wyłudzania pieniędzy.
Jeśli każecie iść do pracy alkoholikowi, albo kobiecie, która od 30 lat siedzi w domu przy dzieciach i uważacie, że to ma sens to powiem wam tak. Do pracy zarobkowej nie zawsze potrzeba wykształcenia, czy doświadczenia ale za to zawsze wymagana jest dyscyplina i wysoka wydajność pracy. Nikt nie zatrudni za przeproszeniem pierdoły, która będzie przez 3 godz. odśnieżać 20 m kawałek chodnika. Jeśli ktoś za jakąkolwiek prace bedzie chciał płacić to musi to być dobrze zrobiona robota. I śmiem twierdzić, że wielu ludzi po prostu do pracy sie nie nadaje! No chyba, że w jakimś zakładzie pracy chronionej. Swoją drogą wlałabym do odśnieżania zatrudnić bardzo "biednego" studenta, któremu państwo daje wszystkie możliwe stypendia socjalne (młody, odżywiony,silny, operatywny człowiek) niż brać anemicznego alkoholika czy innego opóznionego synalka z tejże rodziny.
#532 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Osobiście, w obecnej sytuacji, zatrudniłabym każdego kto chciałby mi odsnieżyć podjazd i podwórko. I mógłby to robić nawet długo, byleby odśnieżył. Wczoraj szuflowałam 4! razy. I mam serdecznie i z całego serca dosyć. A to nie koniec. I ja naprawde nie wiem czy odśnieżanie wymaga jakiejś szybkości, nawet lepiej chyba jak kto robi powoli, śnieg ciągle pada, to odgarniacz może sobie powoli odgarniac cały dzień, powolutku ale wciąż. ![]()
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2010-12-07 o 06:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#533 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Załozenie spirali czy podanie zastrzyku ant. nie wyklucz jednoczesnej edukacji ,uswiadamiania i podejmowania prób zmiany mentalności ale u nas i nie tylko u nas ,widac jest to za trudna droga ,lepiej dać za darmo antykoncepcję ale nie brac pod uwage ,ze antykoncpecja wymaga odpowiedzialnosci ,tak samo jak dziecko. Przykład z UK ,zgadzam się,a do tego u nich mega socjal. ---------- Dopisano o 08:29 ---------- Poprzedni post napisano o 08:26 ---------- Ale presję wywiera się na zdrowe rodziny ,które utrzymuja sie z własnej pracy ,one mają miec dużo dzieci ,wyksztalcic je w przeciez "darmowych" szkołach a potem te dzieci mają pracowac na zasilki dla tych którzy jak króliki i bez presji sie rozmnażają. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#534 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Zgadzam się. Obecnie zrobiło się cieplej więc wczoraj odgarnęłam tylko mokrą breję i mam czysty chodnik aż do kostki. Ale kiedy pada obficie to taka robota głupiego bo co się odśnieży to znów napada. A pługi śnieżne nie pomagają ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#535 |
Wtajemniczenie
|
A ja jestem zbulwersowana i zniesamczona !!!!!
Przychodzi ze szkoly moje 9 letnie dziecko ( 3 kl. podst.) i oznajmia, ze Pani dala w szkole kartke ( bez opisu rodziny, ale z wykazem co tam chca) , zebysmy przyniesli te produkty lub rzeczy ...... To juz jest szczyt wszystkiego, aby 9latki mieszac w ta akcje ....!!!!!
http://www.youtube.com/watch?v=v7WON...eature=related ![]() ![]() 22.08.2012 Seoul, Kr (one way ticket) ![]() Edytowane przez enii Czas edycji: 2010-12-07 o 14:19 Powód: literowka |
![]() ![]() |
![]() |
#536 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Spokojnie,złość piękności szkodzi. ![]() Często w szkołach podstawowych,gimnazjach itd. są organizowane różne akcje.A to zbiórka starych kocy do schroniska a to zabawek dla domu dziecka. Nikt ci nie każe dawać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#537 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja niemam nic przeciw zbiorkom dla dzieciaczkow z Domu Dziecka, czy , rzeczy dla schroniska-- bardzo chetnie bierzemy udzial w takich akcjach..
![]() |
#538 |
Raczkowanie
|
A co tam było na liście życzeń?
tak pytam z ciekawości ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#539 |
Wtajemniczenie
|
Nie sadze, zeby to bylo wazne < bo znow rozpocznie sie dyskusja na ten temat>
Glownie chodzi mi o to, ze stawia w niezreczniej sytuacji dziecko (rodzica) na forum calej klasy... A po drugie to uwazam, ze takie rzeczy na samym poczatku omawia sie z rodzicami na spotkaniu ( zreszta niedawno byla wywiadowka) a nie '' wpycha'' sie dzieciaczkom kartki..........
#540 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:09.