Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka" - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-12-05, 22:49   #481
Hultaj
BAN stały

Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

Nie chcę byc złośliwa, tylko taka prawda, miałyście/macie to szczęscie, że mogłyście czy możecie siedzieć w ciepłym domku właśnie, wypić ciepłą herbatkę przed monitorkiem i popisać na forum. Kupić fajniejszy kosmetyk, mieć komórkę i pożyczać od rodzica auto. (Jak się ma zamożniejszych rodziców, to mieć od nich mieszkanko, to już w ogóle wisienka na torcie;-)). To jest szczęscie, nie każdy takie ma. Jak ktoś jest taki nierozsądny, że sobie zrobił dzieciaka lub więcej mając lat 20parę np. i nie mając na nie pieniędzy (nie będąc zatrudnionym) to już tylko go gnoić, tak? Nie wiem, czy to jest tylko bycie bez serca, trochę to tez wygląda jak nienalana woda do tyłka. ;-)
Cała rzecz w tym, że nie trzeba nikomu niczego dawać jeśli się nie chce.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-05, 22:50   #482
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
acha, ocho mówisz to z takim przekonaniem jakbyś co najmniej kilka razy trzaskała bliskim osobom przed nosem w okolicy świąt gdy na dworze -15.
bądźmy realistami. to nie jest zawsze tak proste, nie ogranicza się do zamykania drzwi.

a pomoc materialna to nie jest niańczenie?
Zależy. Kwestia indywidualna. Jak dla mnie niańczenie wyklucza jakakolwiek aktywność czy odpowiedzialność osoby otrzymujacej pomoc.

np. mielismy kiedys paczki żywnościowe (produkty podstawowe)
Rozdawalismy je z określonego miejsca. (oczywiście wcześniej osoby miały spełnic określone kryterium).
Jesli chciał paczkę otrzymac musiały sie po nią zjawić: nikt za nimi nie biegal, nie prosił.
Nie chcieli, dostał ktos inny.

Gdyby ktos przyszedł pijany paczki by nie dostał.

Sensem pomagania jest zwykle to, by osoba, ktorej sie pomoga była w stanie pewnego dnia poradzić sobie sama.

nie da się tego osiagnąć tylko dając i nie stawiając zadnych wymagań.
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-05, 22:52   #483
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
Nie chcę byc złośliwa, tylko taka prawda, miałyście/macie to szczęscie, że mogłyście czy możecie siedzieć w ciepłym domku właśnie, wypić ciepłą herbatkę przed monitorkiem i popisać na forum. Kupić fajniejszy kosmetyk, mieć komórkę i pożyczać od rodzica auto. (Jak się ma zamożniejszych rodziców, to mieć od nich mieszkanko, to już w ogóle wisienka na torcie;-)). To jest szczęscie, nie każdy takie ma. Jak ktoś jest taki nierozsądny, że sobie zrobił dzieciaka lub więcej mając lat 20parę np. i nie mając na nie pieniędzy (nie będąc zatrudnionym) to już tylko go gnoić, tak? Nie wiem, czy to jest tylko bycie bez serca, trochę to tez wygląda jak nienalana woda do tyłka. ;-)
Tak, jasne.
Bardzo bym chciała wiedzieć skąd Ty wiesz, jak wygląda moje życie?

Pozdrawiam serdecznie i świątecznie.

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-05, 22:52   #484
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
Sensem pomagania jest zwykle to, by osoba, ktorej sie pomoga była w stanie pewnego dnia poradzić sobie sama.

Dokładnie i w zupełności się z tobą zgadzam Kwestia tego że możemy inaczej postrzegać mądrą pomoc.
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-05, 22:53   #485
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Ale dlaczego takie rodziny przyjmują do programu?
A to już należałoby zapytać osoby za to odpowiedzialne. Nikt nikogo nie zmusi do tego, aby zmienił swoje zycie, to raz, 2, to to, jak wszyscy kochają złote rady;-), a 3, to ile z osób od światłych opinii co kto ma robić poszło raz w życiu do bloku naprzeciwko i powiedziało: posiedzę z pani dzieckiem parę razy w tygodniu po parę godzin, niech pani idzie i szuka pracy. ;-);-)

---------- Dopisano o 00:53 ---------- Poprzedni post napisano o 00:52 ----------

Cytat:
Tak, jasne.
Bardzo bym chciała wiedzieć skąd Ty wiesz, jak wygląda moje życie?
To nie było do Ciebie Fresiaku.
Ty nie jesteś, jak sądzę, 20latką, bliżej 2otki ;-) jeszcze, że tak nietaktowna będę.
Stary 2010-12-05, 22:56   #486
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
Pozdrawiam serdecznie i świątecznie.
Od dziś 3 osoba liczby mnogiej = muszynianka, zapamiętaj.
Ach, a własne zdanie można mieć dopiero po 45 roku życia
Stary 2010-12-05, 23:04   #487
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Od dziś 3 osoba liczby mnogiej = muszynianka, zapamiętaj.
Muszynianka, Vixen, 1000d. Jutro Panie przypuszczą szturmek jak im się zachce.

---------- Dopisano o 01:04 ---------- Poprzedni post napisano o 01:01 ----------

Mnie tylko zaciekawiło to, że wg Was człowiek jak coś spieprzy to już nie zasługuje na trochę przyjemności. Od zmuszania innych do właściwych zachowań jest caluśki rok, czemu akurat Święta mają musieć być komuś kolcem w dupkę, nie pytam.
A taki laptop (swoją drogą, to już raczej wypas w paczce) raczej cieszy ilekroć się go odpala, nie tylko przez 1 dzien.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-12-05, 23:05   #488
muszynianka
Zakorzenienie

Zauważ że nie tylko wśród nas, jak to się o nas wyrażasz per siksek.
A ty co zrobisz żeby ktoś miał lepsze święta?
Stary 2010-12-05, 23:09   #489
Hultaj
BAN stały

No np. w takim wątku jak ten nie napadnę z innymi do kompletu. Raczej nie przeszkadzaja mi marzenia obcych ludzi ani to, że ktoś chce się swoimi pieniędzmi podzielić. ;-)
Stary 2010-12-05, 23:12   #490
muszynianka
Zakorzenienie

To się cieszę że robisz zdecydowanie więcej niż ja
Stary 2010-12-05, 23:19   #491
Seona
Zakorzenienie

No nie mogę poprostu
Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
Wierzę że znasz takie przypadki, ale skoro mówisz o dalekiej Afryce to mimo wszystko zastanów się bo że tak to ujmę, realia są subtelnie inne niż w Polsce

Ale nigdy w życiu nie podjęłabym się paczki pt "mamy 10 dzieci, wychowujemy 31 26 23 21 [...] latków. marysia chce kurteczke z futerkiem aniula kosmetyki z avonu [...]" bo to wydaje mi się kompletnie takie niezbyt.
Ad.1. Ta subtelna różnica dotyczy tego co wcześniej pisałam. Skąd wiesz, że czy dziecko w Polsce, które otrzyma kolorowankę nie polubi tego tak bardzo, że aż zapisze się na jakieś kółko plastyczne w domu kultury? Skąd wiesz, że nie naje się i nie dostanie 5 w szkole? Taka mała rzecz, a dla dziecka wielka radość, sukces.

Chcesz przykład? Pomagam małej dziewczynce Helence. Często słyszałam, po co, to roślinka. Nic z tych pieniędzy nie będzie. Przekaż gdzie indziej, gdzie jest szansa rozwoju, wyzdrowienia.
Helenka po rehabilitacji jednego z turnusów potrafi już zrobić papa i dać buzi mamie

Tam wystarczy kolorowanka, tutaj jakaś paczka z książką, czasem kilka złotych. Gdzie pomożesz, może będzie efekt. Chociaż czasem pomoc wydaje się bezsensowna.

Ad.2. No i to o właśnie tu chodzi!!! Kto Ci każe się podejmować? Robisz aferę, jakby właśnie ci kazali a Ty się biedna bronisz, bo nie będziesz wspierać takiej akcji Już powiedziałaś tyle razy, że takie akcje są beznadziejne, niezbyt, bez sensu i wogóle na nie.

A ja poraz kolejny powiem, dlaczego takie rodziny nie mają prawa prosić o takie rzeczy? Mogą prosić tylko o chleb?

I wracamy do punktu wyjścia.

Ślub
Pati
Lili
Seona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-05, 23:22   #492
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Cytat:
Hultaju, teraz tak mam. Ciepła herbatka, monitorek i ta wisienka na torcie - mieszkanie od rodziców w prezencie.

Ale kilkanaście stron wcześniej pisałam jak zaczynaliśmy - tzn. moi rodzice z dwojgiem dzieci.

Identycznie jak te rodziny ze Szlachetnej Paczki. Sęk w tym że myśmy inaczej skończyli.

I może dlatego tak się przejmuję, bo wiem jak mało, a zarazem dużo mnie dzieli od tych panienek z piątką dzieci w młodym wieku.

Że ja miałam to szczęście mieć normalny dom, że rodzice pilnowali mojej szkoły, że miałam na tyle rozumu, żeby się do matury uczyć a nie dzieciaka do domu przynieść itede.

A tamtych osób nikt za fraki nie wziął, nie potrząsnął porządnie. A teraz mamy co mamy. Pączkowanie i większa bieda aż do skrajnego ubóstwa.

I stoją wszyscy nad tym i użalają się. Oni że biedni i że im się należy, a inni że wcale nie mają ochoty na nich płacić.
I wcale się nie dziwię tej drugiej grupie, bo w Polsce to różowo nie jest.

Moja koleżanka młoda mężatka mieszkania szuka. Widzę że chce mieć dziecko a tego mieszkania im brakuje. Próbują dostać od miasta jakąś ruderę, żeby kredyt był tylko na remont a nie na całe mieszkanie.

Normalnie poryczała się ostatnio. Gdyby jej mąż rzucił robotę, ona hurtowo narobiła dzieci to by dostali mieszkanie socjalne. Akurat tak się złożyło że postawili niedawno kilka nowiutkich bloków socjalnych.

Każdy wie, jak to jest teraz z mieszkaniami. I jak ktoś dostaje nowe mieszkanie za to że żyje jak opisane jest w tym wątku to wszyscy dookoła spokojnie mogą się poczuć totalnymi frajerami.

Więc nawet jak ktoś czyta te łzawe opisy to wiadomo jak mu ciśnienie skacze. Im to się źle powiodło, a tym co żyją normalnie to kasa z nieba spadła normalnie.

I jeszcze. Ok, bieda beznajdziejna itede... ale jak ktoś ma 18, 20 lat to może ma namiastkę własnego myślenia? Ani trochę ochoty się wyrwać stamtąd?

Ja mam znajomego z rodziny takiej że głowa mała. I dało się studiować na politechnice. I nie chlać jak rodzice.

Ale jest niestety wyjątkiem...
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-05, 23:22   #493
Hultaj
BAN stały

Cytat:
To się cieszę że robisz zdecydowanie więcej niż ja
Ty za to nie udajesz, że obchodzą Cie inni. ;-)

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2010-12-05 o 23:23
Stary 2010-12-05, 23:22   #494
muszynianka
Zakorzenienie

Ale seona... ja nawet nie o tym...

Cytat:
Już powiedziałaś tyle razy, że takie akcje są beznadziejne, niezbyt, bez sensu i wogóle na nie.
a ty już 1500538949230472390482309 842390 (braknie miejsca w poście) razy udowodniłaś że nie czytasz moich postów ze zrozumieniem.
nie, ta akcja nie jest bez sensu.
ta akcja jest źle zorganizowana, bo obok osób potrzebujących stoją dziwne prośby (dużo kwiatków zostało przytoczonych i nie mów że nie)

Edytowane przez muszynianka
Czas edycji: 2010-12-05 o 23:25
Stary 2010-12-05, 23:25   #495
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Normalnie poryczała się ostatnio. Gdyby jej mąż rzucił robotę, ona hurtowo narobiła dzieci to by dostali mieszkanie socjalne. Akurat tak się złożyło że postawili niedawno kilka nowiutkich bloków socjalnych.

Każdy wie, jak to jest teraz z mieszkaniami. I jak ktoś dostaje nowe mieszkanie za to że żyje jak opisane jest w tym wątku to wszyscy dookoła spokojnie mogą się poczuć totalnymi frajerami.
Cycki opadają. To niech je robi.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2010-12-05 o 23:26
Stary 2010-12-05, 23:30   #496
beasz26
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ***luna Pokaż wiadomość

i tu trafilas w sedno nie tylko dawac, wymagac
beasz26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-05, 23:30   #497
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Cytat:
Cycki opadają. To niech je robi.

Hmm, może postaram się jaśniej.

W Polsce pomoc socjalna od jakiegoś czasu idzie w bardzo złym kierunku. Jako kraj mieliśmy kłopoty, biedę, bezrobocie - no to trzeba było na szybko wymyślać formy wspomagania.

A teraz? Okazało się, że ludziom całkiem spodobało się żyć na takim a nie innym poziomie, że doskonale wiedzą, że cokolwiek by robili, to państwo nigdy nie pozwoli im z głodu poumierać jak również dzieciom. Nikt dzieciom na ulicy spać nie pozwoli, więc zawsze mieszkanie jakieś też będą mieli.

Jeszcze konkretnie się namnożą i karuzela się kręci.

W tym jest problem.
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-05, 23:32   #498
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
i tu trafilas w sedno nie tylko dawac, wymagac
tylko wymagać realnych czynów stosownie do danych sytuacji. niestety trudno podejść do każdego przypadku indywidualnie... osób w takiej sytuacji jest mnóstwo.
Stary 2010-12-05, 23:40   #499
Hultaj
BAN stały

Cytat:
cokolwiek by robili, to państwo nigdy nie pozwoli im z głodu poumierać jak również dzieciom. Nikt dzieciom na ulicy spać nie pozwoli, więc zawsze mieszkanie jakieś też będą mieli.
no dzieciom to raczej owszem, trudno wg mnie, aby pozwalać na to, w tzw. cywilizowanym świecie, aby dzieci miały spać na ulicach. Tylko, że mnie się z kolei wydaje, że my jednak zyjemy w kraju, gdzie się prędzej dziecko z biedy zabiera do DD/PoOp niż dosypuje dukatów niezaradnym rodzicom.
Jaśniej nie musisz. Młoda dziewczyna żyje w kapitaliźmie, ma męża czy narzeczonego, i chciałaby dostać od miasta domek do wyremontowania. Nic Ci nie chce mówić, ale ludzie ciągną z niezłymi kredytami branymi na ten sam cel (własne gniazdo).

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2010-12-05 o 23:43
Stary 2010-12-05, 23:41   #500
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
no dzieciom to owszem, trudno wg mnie, aby pozwalać na to, w tzw. cywilizowanym świecie, aby dzieci miały spać na ulicach.
wiesz, czasami jak jest się właścicielem mieszkanie i wynajmie się je legalnie bardzo oszczędnej rodzinie z dzieckiem, to już w ogóle problemów można sobie narobić.

Cytat:
Jaśniej nie musisz. Młoda dziewczyna żyje w kapitaliźmie, ma męża czy narzeczonego, i chciałaby dostać od miasta domek do wyremontowania. Nic Ci nie chce mówić, ale ludzie ciągną z niezłymi kredytami branymi na ten sam cel (własne gniazdo).
Bogatsi ludzie sobie radzą z wiadomych powodów, biednym pomaga państwo, natomiast ta klasa pośrednia - nie stać na wynajem, kredytu mogą nie dostać, a jak dostaną to też niekoniecznie będzie fajnie. Nie wiem co z programem rodzina na swoim, upadł, żyje, jak on się ma?

Edytowane przez muszynianka
Czas edycji: 2010-12-05 o 23:43
Stary 2010-12-06, 01:12   #501
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
Muszynianka, Vixen, 1000d. Jutro Panie przypuszczą szturmek jak im się zachce.

No, jeśli służący skończy czytanie mi książki na głos, to wpadnę. Specjalnie dla Ciebie

Cytat:
W ramach SZLACHETNEJ PACZKI docieramy z pomocą do rodzin najbardziej potrzebujących, takich, które nie mają postawy roszczeniowej, których bieda jest ukryta. W szczególności docieramy do rodzin wielodzietnych, niepełnych, z chorymi lub niepełnosprawnymi dziećmi lub członkami rodziny, osób starszych i samotnych, rodzin, których dotknęło nieszczęście oraz takich, których bieda jest niezawiniona.
hahahahahaha

Edytowane przez 201604190949
Czas edycji: 2010-12-06 o 01:15
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-06, 06:01   #502
enii
Wtajemniczenie

Miedzy socjalem w PL a w UK lub w Niemczech-- jest wielka przepasc..Tu sie z Luna zgadzam... Faktycznie w UK czy DE mozesz zyc na wysokim poziomie bedac na zasilkach, ale ........... znam osoby, wcale nie takie biedne z domu <a wrecz takie ktore kase maja> siedza poza grancami naszego kraju i sie smieja, bo maja socjal wysoki i nic nie robia ..... Wakacyjki zagranica obowiazkowe, ciuszki sklepowe < ChS odpada, ale tez promo po sklepach jest inne- nie to co w PL> ... I teraz juz sama nie wiem czy dobrze, ze sa socjale, czy nie

22.08.2012 Seoul, Kr (one way ticket)
enii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-06, 08:30   #503
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
Nie widziałam tego filmu (a skąd mieli pieniądze i na telefony i na opłaty za ich użytkowanie?) było powiedziane? bo jestem ciekawa
Film jest łatwo dostępny w internecie, także do obejrzenia online. W wątku, który zalinkowała muszynianka, można znależć link do niego.
Polecam.

Cytat:
W UK taka sytuacja jest od dawna, w Polsce tendencja się zbliza.

jesteś tym co masz.

To co czlowiek je, ile listów od komornika przychodzi, ile dlugów do zapłacenia to już nie wazne.

Zaczyna sie od zaciągania pozyczek na swięta: by dziecko dostalo gadżet albo nawet kilka. (bo mieć musi).

od kart kredytowych rozdawanych tak po prostu z oprocentowaniem z kosmosu.

od tego, że zdolnosci kredytowej w wielu miejscach sie nie sprawdza solidnie.

W UK organizacji chrytatywnych jes tod groma i trochę, a nadal pojawiają się ludzie,którzy twierdzą, ze jak ich nie stac na kilka prezentów pod choinke dla dziecka to pójda i ukradną.
I tacydla,których biedny jest ten co nie ma telewizora na pół sciany.

I to jest inny rodzaj biedy, niz ten o którym myslimy, gdy chcemy komus dać chleb czy mleko.
Zgadza się.

Moja znajoma pracuje w firmie windykacyjnej. Już po paru tygodniach pracy była po prostu przerażona. Ludzie po prostu bezmyślnie biorą kredyty, pożyczki, chwilówki czy inne cuda. Nie mają pojęcia, że istnieje takie coś jak odsetki, które również trzeba spłacać, a w przypadku pożyczek w Providencie są gigantyczne. Ludzie wierzą reklamom, że tak jak w reklamie Providenta miła pani przyjdzie, da pieniądze na remont pokoju/wakacje/święta, a potem sobie spokojnie spłacą. Nie wiedzą już, że ta miła pani, to obczaja po chałupie, czy czasem jakiś bardziej atrakcyjny telewizor nie wisi na ścianie.

Widziałam też sterty akt z dłużnikami, za których wziął się juz sąd, w kwotach stosunkowo drobnych, bo jakieś kilkaset lub kilka tysięcy złotych. I znowu: odsetki, koszty egzekucji kilka razy większe niż ta pożyczka, bo to prawdopodobnie były raty na jakiś telewizor, DVD czy inne cuda. Dlaczego ktoś, mając dajmy na to 1000 zł rat do spłacania, nie pójdzie w wakacje do jakiegoś rolnika pomóc przy żniwach czy pozbierać truskawki, tylko wpędza się w rosnąca spiralę zadłużenia? Potem nie podejmuje legalnej pracy, bo przecież komornik zabierze mu znaczną część pensji.

Znam osobę, która musiała z powodów długów sprzedać dom...a potem sobie na wakacje pojechała, bo przecież trzeba wszystkim pokazać, że jest dobrze, jak jest źle. I kupowanie, kupowanie, karty kredytowe - mnóstwo ludzi nie wie, na jakiej zasadzie działa karta kredytowa, używają jej jak karty do bankomatu.

Albo popatrzmy dookoła. Znamy przeciętne zarobki w Polsce. Skąd ludzie zarabiający po kilka tysięcy biorą pieniądze na dom, i to zaraz z ogrodzeniem, wyposażeniem wnętrz, dużymi krzakami do ogrodu, super samochód, płytki nie jakieś gówno z promocji w Obi, tylko sprowadzane z Włoch? Bo trzeba się pokazać? Bo trzeba wszystko mieć od razu, a nie tak jak pokolenie obecnych 50 latków, którzy przez pół życia dorabiali się czegoś. Często jeden kredyt goni drugi. Albo weekend w galerii handlowej: czy faktycznie wszystkich stać na ciuchy, które nierzadko kosztują sporo pieniędzy?

I znowu nasuwa mi się pytanie, dlaczego w szkołach zamiast dwóch godzin tej nieszęsnej religii nie uczy się ludzi mechanizmów działania pożyczek, kredytów, co może zrobić komornik i tak dalej?
Bo wiele z opisanych przeze mnie przypadków to są potencjalni beneficjenci akcji typu szlachetna paczka. A to ludzie biedni z własnej głupoty i z tego, że nie potrafią podchodzić krytycznie podchodzić do tego, co wtłaczają im w mózgownice media, reklamy i tak dalej.

Edytowane przez _vixen_
Czas edycji: 2010-12-06 o 08:32
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-12-06, 08:37   #504
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Nie zawsze jednak mamy kontrole nad całym procesem pomagania. (swego czasu we Wrocławiu odbyla sie akcja by niedawac pieniedzy osobom zebrajacym, zwłaszcza tym, które zebrały razem zdziećmi, tylko pomagac przez sprawdzone organizacje charytatywne).
LINK do wywiadu.

"Możemy ich ukarać mandatem. Romowie z Rumunii płacą gotówką po 200, 300 zł. Płacą też opiekunowie żebrzących dzieci. Z chęcią pokazują paszporty i mówią, skąd pochodzą. Można też sprawę oddać do sądu, ale do tego potrzebny jest tłumacz przysięgły języka rumuńskiego. Jest jedna taka pani na Dolnym Śląsku, dojeżdża spoza Wrocławia.

Romowie płacą bez gadania 300 zł? Mają to wkalkulowane?

- Oczywiście! To jest cała organizacja, struktura. Ich styl życia nie mieści się w naszych kanonach. Na przykład to koczowisko - z zewnątrz wygląda biednie. Tymczasem oni mają tam generatory prądu, telewizory plazmowe, telefony komórkowe, samochody. Można powiedzieć, że wykorzystują nasz humanitaryzm. Nabierają na swoje socjotechniki: te kobiety z lalkami, które udają niemowlęta, niby-niepełnosprawni, zagubieni starsi ludzie. To są zawodowcy. Nieźle z tego żyją."

"Co jakiś czas w godzinach popołudniowych odwiedzamy też z pracownikami socjalnymi miejsca, gdzie są bezdomni, ale też osoby żebrzące. Ich odpowiedź jest standardowa: nie potrzebujemy żadnej pomocy."

Chciałabym podkreślić, że tak jest nie tylko z Rumunami na naszych ulicach, ale też z Polakami, też z takimi, którzy uczestniczą w akcji "Szlachetna Paczka". Kto pracował kiedyś w jakimkolwiek ośrodku pomocowym wie, o czym mówię. No ale o tym nie mówi się głośno, bo jakby to było przyznać się, że instytucja państwowa źle działa i pieniądze podatników są rozdawane na prawo i lewo bez pomyślunku.

I takie same manipulacje stosują wolontariusze Szlachetnej paczki - każdy opis rodziny rozpoczyna się od "Pani Stasia mieszka z ...", jak wiadomo kobiecie zawsze więcej osób pomoże niż mężczyźnie. Borykają się z chorobą alkoholową, niestety z powodu niskiego wykształcenia nie mogą znaleźć pracy mimo iż usilnie jej szukają, mimo wszystko zachowują pogodę ducha, kłopoty Pani Marii spowodowane były przez męża, który pije i nie interesuje się rodziną, ale Pani Maria nie chce rozwodu, bardzo kocha męża i ma nadzieję że ten wróci do rodziny i zrozumie, co w życiu najważniejsze ...

Nie no, każdy ma prawo do fajnych Świąt. Jasne. Najlepiej to rozumieją osoby, które właśnie z takiej biedy wyszły.

Dlatego zamiast brać udział w tak podejrzanej akcji naprawdę lepiej rozejrzeć się po własnym podwórku, po własnej klatce schodowej. Po własnej świetlicy środowiskowej (jeśli ktoś jest zainteresowany pomocą we Wrocławiu polecam świetlicę środowiskową na Niemcewicza, to chyba najbiedniejsza wrocławska dzielnica, 2 wychowawców bardzo chętnie podpowie komu i jak pomóc). Mamy wtedy pewność, że rzeczy trafią do kogoś, kto naprawdę potrzebuje, a nie do sprytnych manipulantów, którzy omamili wolontariuszy.

Cytat:
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
szugarbejb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-06, 08:44   #505
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość

Znam osobę, która musiała z powodów długów sprzedać dom...a potem sobie na wakacje pojechała,.
Znam podobną historyjke zwakacjami ,mlodzi ludzie ,mieszkanie nowe w wawie, on złotówka tj.taksówkrz ,ona wjakimś ministertwie pracuje, wydawali na lewo i prawo ,az w koncu ups kredyty jeden drugi bo przeciez 2 auta trzeba miec motór,itd zaczeli pożyczac i nie na jedzenie ale po 2-5 tys. bo na wakacje muszą przeciez pojechać
z oddawaniem im gorzej idzie, na widok tych od ktorych pożyczli skręcają w bramy.

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
I znowu nasuwa mi się pytanie, dlaczego w szkołach zamiast dwóch godzin tej nieszęsnej religii nie uczy się ludzi mechanizmów działania pożyczek, kredytów, co może zrobić komornik i tak dalej?
Bo dzięki znajomosci z proboszczem dostaniesz paczkę a z takiej nauki co masz ?

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-06, 09:09   #506
201803300917
Konto usunięte

nie przeczytałam całego wątku bo szlak mnie trafił po pierwszym poście a zaraz muszę wychodzić.
ludzie czy to, że ktoś jest biedny częściowo ze swojej w iny to znaczy, że nie powinno mu się pomagać? po pierwsze trudno mówić tu całkowicie o winie, bieda i patologie to przyczyny złożone. Tak ci ludzie są leniwi (często jest to po prostu wyuczona bezradność,która jest wynikiem dorastania w takim a nie innym środowisku), tak są chorzy na chorobę alkoholową, niewykształceni, nieodpowiedzialni, nie zaradni. Ale tak samo są ludzmi jak i wszyscy inni. Jasne, że doraźna pomoc nie wiele da, bo najważniejsze jest to, żeby im stwarzać nowe możliwości, edukować itp. Ale co jest cholera złego w wysłaniu paczki na święta komuś kto tego potrzebuje? taak jasne łatwiej pomagać pieskom. bo są dobre, niewinne i nie trzeba sie za bardzo nad ich życiem zastanawiać
jak wrócę to doczytam wątek bo zdaje sobie sprawę, że coś mogłam pominać
201803300917 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-06, 09:20   #507
aktaga13
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maconha89 Pokaż wiadomość
nie przeczytałam całego wątku bo szlak mnie trafił po pierwszym poście a zaraz muszę wychodzić.
ludzie czy to, że ktoś jest biedny częściowo ze swojej w iny to znaczy, że nie powinno mu się pomagać?
po raz milionowy powtórzę: NALEŻY POMAGAĆ.

mądrze pomagać

Cytat:
po pierwsze trudno mówić tu całkowicie o winie, bieda i patologie to przyczyny złożone. Tak ci ludzie są leniwi (często jest to po prostu wyuczona bezradność,która jest wynikiem dorastania w takim a nie innym środowisku), tak są chorzy na chorobę alkoholową, niewykształceni, nieodpowiedzialni, nie zaradni. Ale tak samo są ludzmi jak i wszyscy inni.
oczywiście, że tak.

Cytat:
Jasne, że doraźna pomoc nie wiele da, bo najważniejsze jest to, żeby im stwarzać nowe możliwości, edukować itp. Ale co jest cholera złego w wysłaniu paczki na święta komuś kto tego potrzebuje?
to jest złego, że wzmacnia w tym człowieku roszczeniową postawę, wzmaga wyuczoną bezradność, o której sama pisałaś.
pokazuje, że nadal nie trzeba nic robić, bo barany które pracują, na pewno coś podeślą.

niech inni się męczą, bo nam się należy - to jest szkodliwe
Stary 2010-12-06, 09:24   #508
201803300917
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez aktaga13 Pokaż wiadomość
po raz milionowy powtórzę: NALEŻY POMAGAĆ.

mądrze pomagać

oczywiście, że tak.

to jest złego, że wzmacnia w tym człowieku roszczeniową postawę, wzmaga wyuczoną bezradność, o której sama pisałaś.
pokazuje, że nadal nie trzeba nic robić, bo barany które pracują, na pewno coś podeślą.

niech inni się męczą, bo nam się należy - to jest szkodliwe
tak masz racje, odniosam sie przede wszystkim do pierwszych postów, ktore w moim odczuciu skrytykowały idea pomocy takim ludziom w ogóle a nie jej forma, która najlepsza nie jest.
201803300917 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-06, 09:29   #509
enii
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez szugarbejb Pokaż wiadomość

Chciałabym podkreślić, że tak jest nie tylko z Rumunami na naszych ulicach, ale też z Polakami, też z takimi, którzy uczestniczą w akcji "Szlachetna Paczka". Kto pracował kiedyś w jakimkolwiek ośrodku pomocowym wie, o czym mówię. No ale o tym nie mówi się głośno, bo jakby to było przyznać się, że instytucja państwowa źle działa i pieniądze podatników są rozdawane na prawo i lewo bez pomyślunku.
Niestety taka jest prawda
I takie same manipulacje stosują wolontariusze Szlachetnej paczki - każdy opis rodziny rozpoczyna się od "Pani Stasia mieszka z ...", jak wiadomo kobiecie zawsze więcej osób pomoże niż mężczyźnie. Borykają się z chorobą alkoholową, niestety z powodu niskiego wykształcenia nie mogą znaleźć pracy mimo iż usilnie jej szukają, mimo wszystko zachowują pogodę ducha, kłopoty Pani Marii spowodowane były przez męża, który pije i nie interesuje się rodziną, ale Pani Maria nie chce rozwodu, bardzo kocha męża i ma nadzieję że ten wróci do rodziny i zrozumie, co w życiu najważniejsze ...

Nie no, każdy ma prawo do fajnych Świąt. Jasne. Najlepiej to rozumieją osoby, które właśnie z takiej biedy wyszły.

Dlatego zamiast brać udział w tak podejrzanej akcji naprawdę lepiej rozejrzeć się po własnym podwórku, po własnej klatce schodowej. Po własnej świetlicy środowiskowej (jeśli ktoś jest zainteresowany pomocą we Wrocławiu polecam świetlicę środowiskową na Niemcewicza, to chyba najbiedniejsza wrocławska dzielnica, 2 wychowawców bardzo chętnie podpowie komu i jak pomóc). Mamy wtedy pewność, że rzeczy trafią do kogoś, kto naprawdę potrzebuje, a nie do sprytnych manipulantów, którzy omamili wolontariuszy.

Dlatego ja pisalam jak to wyglada, ile dostaja, jakie maja mozliwosci ..
Dlatego pozwolilam sobie napisac, ze Titina nie ma zabardzo pojecia jak to dziala, ale na moje pytania nie bedzie udzielala odpowiedzi bo podobno ''jestem arogancka'' ..

22.08.2012 Seoul, Kr (one way ticket)
enii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-06, 10:16   #510
misia17269
Raczkowanie

WITAM SERDECZNIE. OSOBISCIE ZNAM TEZ PEWNA RODZINE BARDZO UBOGĄ.JEST RÓWNIEZ WIELODZIETNA. CI PANSTWO MAJA OSMIORO SYNÓW , W TYM DWÓCH DOROSŁYCH KTÓRZY MAJA SWOJE RODZINY. NAJMŁODSZY SYNEK JEST BARDZO CIEZKO CHORY I WALCZY ORZYCIE. MA 6LATEK ,JEST PO USUNIECIU JEDNEJ NERKI A DRUGA NIE DOKONCA SPRAWNA.OJCIEC JEST NA RENCIE (JEST PO ZAWALE) MATKA ZAJMUJE SIE DOMEM , NIE MOZE ISC DO PRACY PONIEWAZ WOJTUS MUSI BYC POD STAŁA OPIEKA.. MUSZA DWA RAZY W MIESIACU JEZDZIC DO KLINIKI W POZNANIU, A W JEDNA STRONE ZAJMUJE IM TO 90KM . LECZENIE JEST BARDZO KOSZTOWNE.. BRACIA WOJTUSIA PO SZKOLE ZAWSZE IDA TROCHE DOROBIC, POMAGAJAC W CZYMS SASIADOM.. ZAWSZE ZAROBIA PARE GROSZY DLA SIEBIE I RODZICÓW.. TU PODALE LINK DO STRONY FUNDACJI POD KTÓRA PODLEGA WOJTUS. TU JEST OPISANA JEGO HISTORIA. PROSZE SKOPIUJCIE TEN LINK I POMÓRZCIE MI NAGŁOSNIC TA SPRAWE ttp://www.zlotowskie.pl/index.php?art=5851 PROSZE WEJDZ NA LEN LINK STRONY I POMÓŻ MI NAGŁOŚNIĆ TĄ SPRAWE!!!!

---------- Dopisano o 11:16 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ----------

http://www.zlotowskie.pl/index.php?art=5851 PROSZE WEJDZ NA LEN LINK STRONY I POMÓŻ MI NAGŁOŚNIĆ TĄ SPRAWE!!!!

[https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=489818

http://www.zlotowskie.pl/index.php?art=5851 PROSZE WEJDZ NA LEN LINK STRONY I POMÓŻ MI NAGŁOŚNIĆ TĄ SPRAWE!!!!
misia17269 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości