Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010 - Strona 50 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-12-08, 17:20   #1471
Weronisia
Zakorzenienie

Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010

Cytat:
Napisane przez kotek81 Pokaż wiadomość
Kurde Weronisia faktycznie niefanie z tym karmieniem - pamiętam jak walczyłaś o podawanie cyca małemu
A jak pije twoje mleczko odciągnięte z butelki a nie z cyca to też jest taki sam efekt???
Kurde nie wiem co ci doradzić
Nawet nie próbowałam dawać mu mojego przez butelkę. Muszę spróbować

Wiecie co? Zastanawia mnie dlaczego w Polsce każą dawać dzieciom wit. K.
Ja też urodziłam tam jedno dziecko i nie musiałam podawać wit. K, tylko D.
W Niemczech daje się tylko wit. D z fluorem w postaci jednej tabletki.
A wit. K podaje tylko lekarz i Pascal dostał ją tylko dwa razy.
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-08, 17:31   #1472
79 Marta
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość
ponoć wcześniej w szpitalu dawano dzieciom duuużą dawkę wit.K i już się potem nie dawało, teraz to zmniejszyli dlatego w domu też się dawkuje. Może w Niemczech inne dawki podają.

Cytat:
Napisane przez mallinka Pokaż wiadomość
SMS od Pelni (na moje pytanie co tak długo milczała...-uwaga dla wrażliwców-nie czytać):

Leżałam na patologii, tam z zimna się przeziębiłam i czekali aż katar minie, rozwarcie na 6 milimetrów i zagrożenie życia, a katar minął i CC zrobili. Wyjęli Grzesia o 9.34 bałam się bardziej niż za 1 razem . Ciśnienie spadło do 80/30, wzięło mnie na wymioty, zaczęłam zasypiac ale podratowali mnie. Operacja trwała ponad 2 godziny. Wycięli zrosty i ratowali otrzewną! Całe szczęscie teraz leżę na intensywnej opiece do jutra do 11, mąż przywiózł Grzesia-cudne, wspaniałe chwile! Pozdrawiam Was, dziękuję i buźka dla Wszystkich!
najważniejsze, że najgorsze minęło. Gratuluję
Stary 2010-12-08, 17:41   #1473
Artystka23
Dragonfly

Cytat:
Napisane przez De28 Pokaż wiadomość
Mnie na szczescie ominely problemy z brodawkami. Ale szanse na to mam bo maly ssie coraz mocniej
Pelnia,gratulacje
Moj maly faktycznie plakal chyba z glodu Teraz karmie na zadanie i mam aniolka.Ma jednak bole brzuszka,ale nie ma juz takiego wrzaskuNo i jak puszcza cyca to usteczka ma pelne mleka
wyreguluje sobie te karmienia-ja moja mala wybudzam dzis z uporem maniaka co trzy godziny,o tych samych porach co sie wczesniej budzila,nie daje jej spac podczas karmienia i jak widze ze pada to od razu do lozeczkai dzis byl dzien bez krzyku,placzu,zasypiala od razu ide sobie z tego szczescia zrobic maseczke algowa

Cytat:
Napisane przez kretencja Pokaż wiadomość
Pelnia

Ja zaobserwowałam kolejną dziwaczną rzecz. Mam wrażenie, że moje wargi sromowe są o niebo mniejsze niż w ciąży, ale wygląda do tak, jakby zostało troszkę za dużo skóry po nadmiarze tkanki w środku, zrobiła mi się z tej skóry taka fałdka i się odparzyłam chyba tam, bo mnie troszkę piecze. I w ogóle obok też mi naskórek pękł, trochę tak jak kąciki ust pękają Nie wiem co z tym zrobić, mój gin na zwolnieniu i już do końca roku nie przyjmuje... Może Sudocrem albo Bepanthen mi pomoże?
ja na dole w ogole inaczej wygladam choc chyba zle nie jest

Cytat:
Napisane przez mallinka Pokaż wiadomość
SMS od Pelni (na moje pytanie co tak długo milczała...-uwaga dla wrażliwców-nie czytać):

Leżałam na patologii, tam z zimna się przeziębiłam i czekali aż katar minie, rozwarcie na 6 milimetrów i zagrożenie życia, a katar minął i CC zrobili. Wyjęli Grzesia o 9.34 bałam się bardziej niż za 1 razem . Ciśnienie spadło do 80/30, wzięło mnie na wymioty, zaczęłam zasypiac ale podratowali mnie. Operacja trwała ponad 2 godziny. Wycięli zrosty i ratowali otrzewną! Całe szczęscie teraz leżę na intensywnej opiece do jutra do 11, mąż przywiózł Grzesia-cudne, wspaniałe chwile! Pozdrawiam Was, dziękuję i buźka dla Wszystkich!

biedna miala przeboje-witamy Grzesia i gratulacje dla mlodej i silnej mamy!
Stary 2010-12-08, 17:50   #1474
irsin
Zakorzenienie

GG do irsin

Cytat:
Napisane przez 79 Marta Pokaż wiadomość
ja cały czas używam kapturkow, w sumie ostatnio robilam test, Hania złapała bez kapturka, ale potem jak jej wyleciał i był juz mokry, wyslizgiwał sie , więc nerw a z kapturkami mi tez wygodnie
ja daję codziennie w kaspułkach łączoną wit D z K

nie sluchaj jej, dziwna jest. Jak kiedyś nie było mm to co? ludzie by wymarli z niedożywanienia. A rozmnażali się na potęgę

Hani ropialo jedno oczko, przemylismy solą fizjologiczną i następnego dnia juz ok było. To bylo jakieś 3 tygodnie temu, od tej pory już nie ropiało

Weronisia, współczuję- wiem , co czujesz. Ja strasznie walczyłam o laktację, nie powiem , ile beczałam, ile siedzialam z laktatorem, żeby cos pobudzić. Tak bardzo chciałam karmić. Więc doskonale rozumiem Twój ból. Ale nie wiem, co ci poradzić

---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:32 ----------

u mnie pesel juz po paru dniach był- poniżej tygodnia od wydania aktu urodzenia
u mnie czekalam dluuugo- w sumie chyba z miesiac wlasnie

---------- Dopisano o 16:48 ---------- Poprzedni post napisano o 16:47 ----------

Cytat:
Sie muszę pochwalić, że dziś ruszyłam wreszcie to swoje leniwe dupsko i poszłam z małą na spacer 20 minut nam to zajęło a zmachałam się jakbym ze 4 godziny łaziła

---------- Dopisano o 16:50 ---------- Poprzedni post napisano o 16:48 ----------

my dzisiaj po szczepieniach, na roatawirusa 1 czesc, i zoltaczka i inne te obowiazkowe.

No i mala wazy 4900
irsin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-08, 17:52   #1475
MARIKA.S
Zadomowienie

kotek81 Obciąć skalpelem.....a jakie macie rany??
Po cięciu cesarskim zazwyczaj zostawia się na jednym i drugim końcu rany dwa supełki, które potem trzeba uciąć.
Tak samo jest z kroczem, chyba, że lekarz szyje ściegiem ciągłym, że się tak wyrażę. Jednak najczęściej jest tak, że wiąże supełki, które usuwa się w 7 dobie po porodzie.

Pelnia gratuluję synka i trzymam kciuki żeby wszystko wróciło do normy

Wit K. potrzebna jest przy tworzeniu kości, a D3 zapobiega krzywicy i dzieci, więc obie związane są z układem kostnym.
MARIKA.S jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-08, 17:58   #1476
79 Marta
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MARIKA.S;23642141

[B
Wit K.[/B] potrzebna jest przy tworzeniu kości, a D3 zapobiega krzywicy i dzieci, więc obie związane są z układem kostnym.
nie, wit. K to na własciwe krzepniecie krwii
Stary 2010-12-08, 17:59   #1477
Artystka23
Dragonfly

Cytat:
Napisane przez MARIKA.S Pokaż wiadomość
Po cięciu cesarskim zazwyczaj zostawia się na jednym i drugim końcu rany dwa supełki, które potem trzeba uciąć.
Tak samo jest z kroczem, chyba, że lekarz szyje ściegiem ciągłym, że się tak wyrażę. Jednak najczęściej jest tak, że wiąże supełki, które usuwa się w 7 dobie po porodzie.

Wit K. potrzebna jest przy tworzeniu kości, a D3 zapobiega krzywicy i dzieci, więc obie związane są z układem kostnym.
scieg ciagly czyli taki "artystyczny szew plaski"?moja polozna jak zdejmowala mi szwy to mowila ze wie w jakim szpitalu rodzilam,bo nigdzie indziej tego rodzaju szwu sie nie robijuz wiem czemu lekarz z duma ocenial glosno swoja robote
Stary 2010-12-08, 18:39   #1478
KarolinaB
Raczkowanie

Cytat:
A ja ponowię pytanie bo chyba nikt nie zauważył....

WYCHODZICIE CODZIENNIE Z MALUSZKAMI NA SPACER???
bo ja przyznaję bez bicia, ze mi sie nie chce i mam cholerne wyrzuty sumienia z tego powodu - codziennie obiecuję sobie, że jutro już na pewno wyjdę i jakoś się zmobilizować nie mogę [COLOR="Silver"]
My jak tylko pogoda pozwala to łazimy codziennie, bo ja wariuję w domu, dla mojego zdrowia psychicznego wychodzę

Cytat:
Napisane przez De28 Pokaż wiadomość
Zobaczcie co mi przyniosl mezulek po porodzie
No i moj maly, na kazdym zdjeciu inaczej wyglada
DE - Piękne zdjęcia, a mąż jaki zapatrzony w synka ślicznie to wygląda. A zdjęcie z kotem na kolanach przebomba

Cytat:
Napisane przez sereniti Pokaż wiadomość
moja teściowa mnie normalnie wykończy - twierdzi że źle robię karmiąc tylko piersią - ze mały MUSI też zjeść mm bo jest głodny! dodam ze po jedzeniu jak płacze to tylko z bólu brzuszka, na wadze przybiera więc nie widzę powodu żeby go dokarmiać. mam zamiar jak tylko się da długo nie dawać mu modyfikowanego - już sama nie wiem czy dobrze robię
Sereniti - jakbym słyszała moją mamę ;/ ona najpierw wyskakiwała mi ciągle, że mam mało treściwy pokarm i mały jest głodny (a je co dwie godziny i też tyje i to jak!) a potem stwierdziła, że skoro on jest taki głodomór, to będe musiała dokarmiać!
I za nic, żadne ksiązki i artykuły nie wytłumaczą jej, że moje mleko wystarczy, a że je co 2h ;// no trudno, co poradzę ;/ (choć bardzo bym chciała)

Cytat:
Walczę z mężem i Pascalkiem o karmienie. Znaczy Pascalek chce bardzo cycka, a mąż mi zabrania dawać.
Dwa dni Pascal był na mm i nie było ulewania, chlustania na odległość, bólu brzuszka, bolących bąków, prężenia się i stękania.
Dziś w nocy domagał się jedzenia znowu co 2 godziny, ale nie wypijał tyle co trzeba. Dawał radę 60 ml i zasypiał. Po 2 godzinach znowu pobudka. Ale i tak dawałam mu mm.
O 10.00 dałam mu w końcu cycka. Ledwie skończył zaczął chlustać i to tak daleko, że szok. No ja nie wiem co się dzieje!? Czemu on tak chlusta po moim mleku? Przecież pilnowałam diety.
Mąż jest akurat w domu i już się na mnie wściekł niesamowicie, że jestem taka uparta... a ja już od zmysłów odchodzę. Mleka mam mnóstwo, chyba eksploduję. Odciągam i odciągam, a jemu nie mam dać?...
Dziś nie dam mu już cycka, spróbuję znowu jutro...
Weronisia - jejku, ale macie ciagłą walkę z twoim karmieniem, może zapytaj w jakiejś poradni laktacyjnej? Kurcze, szkoda, że masz tyle mleczka a mały tak chlusta po nim...

Cytat:
Napisane przez Artystka23 Pokaż wiadomość
Nie wiem czy maczna dieta tak dziala-czy ogolnie nie glodzenie sie i wartosciowe rzeczy tak dzialaja-jak ja zaczelam roznicowac diete to mala tez dluzej spiaz ja musze juz wybudzac co 3 godziny a ja i tak chudne po troszku
Artystka - Kurde ja też staram sie jeść urozmaicone, a mały je tyle samo, a ryż, makarony to ostatnio podstawa u mnie. No i niestety waga nie chce drgnąć ;/ zostało mi 5 kg do wagi sprzed ciąży i :dupa: nic nie spada. NIC! A spodnie coś ciasne nadal ;/ i garderobę mam ubogą.

A my byliśmy dzisiaj na USG bioderek ;/ niestety mały musi ćwiczyć, tzn, ja muszę z nim ćwiczyc ;/ ponieważ był ułożony u mnie w brzuchu jak bananek, to ma krzywe prawe bioderko ;/ dobrze, że wcześnie wykryte, poki stawy nie kostnieją, to szybko będzie można to zwalczyć, no ale ręce mi opadły normalnie. Ehhhh... oby tylko ćwiczenia pomogły

Lecę bo u mnie ciąg dalszy skoku rozwojowego i chyba coś mi mleko sie kończy... jakoś czuję jakby gfo mało było, a malec ma dzisiaj już miesiąc i laktacja unormowana w gruncie rzeczy
KarolinaB jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-08, 18:39   #1479
kretencja
Zakorzenienie

MARIKA, ja żadnych supełków po cc nie mam Jedyne nitki, które były do usunięcia to od wszycia drenu. Reszta powiedzieli, że się sama rozpuści, nic nie trzeba już z tym robić. I faktycznie, nic mi nie sterczy nigdzie, nić się chyba już wchłonęła, bo nawet szwu prawie nie widać. Już blizna zaczyna się robic

RAZEM OD 5.03.2000.

Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór

TYMEK - 26.11.2010

Edytowane przez kretencja
Czas edycji: 2010-12-08 o 18:41
kretencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-08, 18:40   #1480
irsin
Zakorzenienie

GG do irsin

nie wiem co mam robic ze swietami
mam do domu ponad 600 kilometrow- to chyba za dluga trasa?
irsin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-08, 18:56   #1481
mallinka
Zadomowienie

Irsin Jagódka już w miarę duża, myślę że wszystko jest do przeżycia, to tylko zależy od Ciebie a pewnie poprawi Ci się nastrój jak pojedziesz do rodziny a nie będziesz sama w święta no i jak będą sprzyjające warunki na drodze-bo bez sensu utknąć w korkach na kilka godzin jak znowu sie trafi paraliż na drogach z powodu zimy...

ur. - 28.12.2010 - 4530g, 59cm

mallinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-08, 18:59   #1482
Ishka
Zadomowienie

A Junior po pierwszej kąpieli z tatusiem Nie miałam pojęcia że mu sie tak to spodoba Zjadł i sobie kima w leżaczku

Tak jak Artyska napisała: szycie cieągłe płaskie nie wszedzie robią ja miałam szczescie takie posiadać heh Ten lekarz co mi cc przeprowadzał to poprostu anioł...miał cieżką robote do zrobienia bo musiał ciąc szerzej niz przy normalnej cesarce a to przez moja wade macicy i przez to ze mały byl ułozony odgięciowo...na drugi dzień po cc jak zdjęli mi plaster i sie wykąpałam to juz mialam sliczną suchutką skórke tam gdzie cieli...byłam w szoku bo spodziewałam sie ze gorzej to bedzie wyglądać i sie goic...mile sie zaskoczylam NO i to co zrobil ten lekarz to po prostu jeden wielki "majstersztyk" heh

Mi sciagal ten lekarz co mnie szyl w 14 dobie po cc i mialam 2 supełki...jeden odcial i przeciagnal żyłke przez cale szycie
Ishka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-08, 19:08   #1483
ranka
Kici kici miau miau

to nie jest szycie ciagle plaskie tylko ciagle albo srodskorne u mnie w wszpitalu wszystkim tak szyja chyba ze kobietka bardzo otyla

no to wrocilismy od pediatry. mamy skierowanie do neurologa ( ze wzgledu na ten wylew II stopnia do komor), do Poradni Zaburzen sluchu ( bo w spitalu prawe uszko wyszlo dobrze dopiero za 3 razem i wydaje mi sie ze ona nie reaguje na stymulacje tego ucha - nie odwraca glowy), no i badanie kalu pod katem nietolerancji laktozy.

jesli chodzi o dopajanie to mamy dawac herbatke rumiankowa albo rozcienczac mleko ale cos czuje ze jak bede to robic to ona bedzie mi sie czesciej wybudzac.'jesli to badanie wyjdzie ok to mozemy zmieniac na np. hippa ktorego dostawala w szpitalu i bylo ok. oczywiscie stoipniowo.

Instagram mój
ranka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-08, 19:18   #1484
Martinixxx
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez KarolinaB Pokaż wiadomość

Lecę bo u mnie ciąg dalszy skoku rozwojowego i chyba coś mi mleko sie kończy... jakoś czuję jakby gfo mało było, a malec ma dzisiaj już miesiąc i laktacja unormowana w gruncie rzeczy
No mam dokładnie takie samo wrażenie.Niby mała sie najada, co prawda wisi na cycu 2 h ( tak ma od zawsze) ale ładnie spi. Niemniej czuje mniej napiete piersi. Mam nadzieję, że to tylko złudzenie.

Cytat:
Napisane przez irsin Pokaż wiadomość
Ja mam 1000km . My lecimy samolotem, jutro odbieramy paszport małej. Nie wyobrażam sobie Świąt tutaj samemu. Masakra a godzinka lotu to chyba przeżyjemy. Podejrzewam, że mieszkacie w pl i w gre wchodzi jazda autem. Jakby była pogoda ok to czemu nie.

Martinixxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-08, 19:25   #1485
kotek81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 79 Marta Pokaż wiadomość
teraz stąd:
http://www.photobox.pl/

ale ja do tej pory zawsze zamawiałam tutaj:
http://www.foto4u.pl/
dzięki
Cytat:
Nawet nie próbowałam dawać mu mojego przez butelkę. Muszę spróbować

Ja też urodziłam tam jedno dziecko i nie musiałam podawać wit. K, tylko D.
W Niemczech daje się tylko wit. D z fluorem w postaci jednej tabletki.
A wit. K podaje tylko lekarz i Pascal dostał ją tylko dwa razy.
też nie wiem jak rodziłam Kingę to tylko D3...
Cytat:

ja mam kilka szwów i kilka supełków w mam nie ruszam skoro są rozpuszczalne to powinny się rozpuścić
Zresztą w piątek idę do gina na kontrolę to zobaczę co powie.
Cytat:
Napisane przez irsin Pokaż wiadomość
ja bym się raczej nie wybrała w taka trasę ale jak się czujesz na siłach to chyba nie ma przeciwwskazań.
Cytat:
Napisane przez ranka Pokaż wiadomość
to nie jest szycie ciagle plaskie tylko ciagle albo srodskorne u mnie w wszpitalu wszystkim tak szyja chyba ze kobietka bardzo otyla

no to wrocilismy od pediatry. mamy skierowanie do neurologa ( ze wzgledu na ten wylew II stopnia do komor), do Poradni Zaburzen sluchu ( bo w spitalu prawe uszko wyszlo dobrze dopiero za 3 razem i wydaje mi sie ze ona nie reaguje na stymulacje tego ucha - nie odwraca glowy), no i badanie kalu pod katem nietolerancji laktozy.

jesli chodzi o dopajanie to mamy dawac herbatke rumiankowa albo rozcienczac mleko ale cos czuje ze jak bede to robic to ona bedzie mi sie czesciej wybudzac.'jesli to badanie wyjdzie ok to mozemy zmieniac na np. hippa ktorego dostawala w szpitalu i bylo ok. oczywiscie stoipniowo.
a u nas badanie chyba prawego uszka wyszło prawidłowo dopiero za 5 razem albo i dalej ale położna mówiła, ze to przez to, ze mała się wierciła i stękała i że wszystko jest ok
kotek81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-08, 19:28   #1486
Artystka23
Dragonfly

to odleglosci macie spore do rodzinja tylko 40 km na wies-kombinezonik dla babla kupilam,zimowa czapeczke rownieza jutro idziemy do pediatry ...

Heh,wstretna mama idzie obudzic mala,bo zarlok nie jadl ponad trzy godziny i chyba ma pelna pieluche
Stary 2010-12-08, 19:38   #1487
niebieskaa
Rozeznanie

My dzisiaj "przestawialismy" Tymkowi dzien z noca, w nocy pospal bo dostal mm po cycku tz mu zrobil w razie czego 60ml a ten wypił 10ml i poszedł kimać widocznie tyle mu wystarczyło potem cyc i jakos nocka minela, za to w dzien maruda no ale to chyba lepiej bo wole zeby w nocy pospał.
Dzis była moja mama, chyba ja zatrudnie, ponosila, pobujała, poszedł mały spać szkoda ze ma do nas tak daleko, codziennie bym ja zatrudniala zeby sie przekimac, bo ja nie mam sily go bujac On chce ode mnie tylko cycka

Wczoraj byliśmy u pediatry zeby zobaczyc czy przybiera na wadze, pozwolila nam dokarmiac w razie potrzeby ze 20ml mm a tak to nawet co pol godz do cyca ehhh.
przybrał przez 5dni 100gram -troche mało czy w miare ok?

wyjełam mu dzis patyczkem koze z nosa i tu moje pytanie kolejne: wpuszczacie dziecku codziennie wode morska/sol fizjologiczna do noska i sciagacie to gruszka/frida czy nie trzeba tego robic na codzien profilaktycznie tylko w razie kataru? bo ja jeszcze ani razu nie czyscilam mu nosa?

Cytat:

Niebieskaa, nie jestem lekarzem, ale moim zdaniem po tak poważnej operacji ma prawo pobolewać jeszcze coś w środku. Staraj się odpoczywać dużo, oczywiście nie dźwigaj i wszystko powinno być OK. Mnie się zdarza, że coś mnie tam w środku zaboli czy zakłuje, choć raczej pobolewa mnie już sama rana. Ale to na pewno indywidualna kwestia, może związana z odpornością na ból, jakością cięcia?... Jedne kobiety po tygodniu od cc mogą robić niemal wszystko, inne muszą się bardzo oszczędzać 3 czy 4 tygodnie. I powinny! Po to jest połóg Była dzis u nas znów położna i powiedziała, że tak naprawdę po cesarce całkowitemu wygojeniu ulega wszystko nawet po 8 tygodniach dopiero

A propos położnej - małemu niestety trochę ropieją oczka, powiedziała, żeby podejść do przychodni po receptę na kropelki. Biedny Tymuś, mam nadzieję, że go te oczka nie bolą
ja wiem ze moze bolec to jasne, tylko dziwi mnie to, bo sadzilam ze bol bedzie co raz slabszy, a tu nagle boli mocniej, ale nie rana tylko w srodku, w sumie jak biore malego na rece a on wazy zaledwie 3kg niecałe to czuje sie jeszcze gorzej -wiec moze sie przedzwigałam? martwie sie bo nie wiem jak to sprawdzic w ogole czy tam w srodku wszystko ok?
pytanie do dziewczyn po cc
czy na kontroli ginekolog sprawdza po cc tylko rane czy robi tez usg??

--------------------------

pamietacie jak pisalysmy o rozmiarze kombinezona? wszyscy mi mowili ze na 56 za maly bedzie, a zobaczcie jak on sie topi w tym 56 tak sie usmialismy z tz jak go w to ubieralismy
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_0046.jpg (60,4 KB, 59 załadowań)

Edytowane przez niebieskaa
Czas edycji: 2010-12-08 o 19:44
niebieskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-08, 19:57   #1488
ranka
Kici kici miau miau

u nas mala tez sie topi i jeszcze raczek jej nie chowam bo sie denerwuje.

co do sluchu - nasza na wety nie reaguje na pstrykanie i troche sie boje ze bedzie nie trak wiec idziemy na badanie

Instagram mój
Stary 2010-12-08, 20:23   #1489
kotek81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niebieskaa Pokaż wiadomość
My dzisiaj "przestawialismy" Tymkowi dzien z noca, w nocy pospal bo dostal mm po cycku tz mu zrobil w razie czego 60ml a ten wypił 10ml i poszedł kimać widocznie tyle mu wystarczyło potem cyc i jakos nocka minela, za to w dzien maruda no ale to chyba lepiej bo wole zeby w nocy pospał.
Dzis była moja mama, chyba ja zatrudnie, ponosila, pobujała, poszedł mały spać szkoda ze ma do nas tak daleko, codziennie bym ja zatrudniala zeby sie przekimac, bo ja nie mam sily go bujac On chce ode mnie tylko cycka

Wczoraj byliśmy u pediatry zeby zobaczyc czy przybiera na wadze, pozwolila nam dokarmiac w razie potrzeby ze 20ml mm a tak to nawet co pol godz do cyca ehhh.
przybrał przez 5dni 100gram -troche mało czy w miare ok?

wyjełam mu dzis patyczkem koze z nosa i tu moje pytanie kolejne: wpuszczacie dziecku codziennie wode morska/sol fizjologiczna do noska i sciagacie to gruszka/frida czy nie trzeba tego robic na codzien profilaktycznie tylko w razie kataru? bo ja jeszcze ani razu nie czyscilam mu nosa?

ja wiem ze moze bolec to jasne, tylko dziwi mnie to, bo sadzilam ze bol bedzie co raz slabszy, a tu nagle boli mocniej, ale nie rana tylko w srodku, w sumie jak biore malego na rece a on wazy zaledwie 3kg niecałe to czuje sie jeszcze gorzej -wiec moze sie przedzwigałam? martwie sie bo nie wiem jak to sprawdzic w ogole czy tam w srodku wszystko ok?
pytanie do dziewczyn po cc
czy na kontroli ginekolog sprawdza po cc tylko rane czy robi tez usg??

--------------------------

pamietacie jak pisalysmy o rozmiarze kombinezona? wszyscy mi mowili ze na 56 za maly bedzie, a zobaczcie jak on sie topi w tym 56 tak sie usmialismy z tz jak go w to ubieralismy
powinien przybywać minimum 20g dziennie więc 100g przez 5 dni jest jak najbardziej ok

ja codziennie zakrapiam nosek solą fizjologiczną a gruszką wyciągam wtedy jak widzę kozę.

hehe ja też kupiłam większy kombinezon a zaraz po powrocie ze szpitala szukałam na all jak najmniejszego
Stary 2010-12-08, 20:31   #1490
kretencja
Zakorzenienie

Ja nie wiem jeszcze, co gin sprawdza po cc, bo zgodnie z zaleceniem, wybieram się na kontrolę dopiero za 4 tygodnie. No, chyba że - odpukać - coś by się działo.

Ja nie mam pojęcia, ile (i czy w ogóle) Tymek przybywa, bo położna nie przychodzi z wagą, a ja w domu wagi nie mam Powiedzieli, że można do przychodni podejść zważyć, ale z dwutygodniowym dzieckiem nie chcę jeszcze wychodzić. Tzn. moim zdaniem rośnie i mam wrażenie, że jest coraz cięższy, ale to mało miarodajne...

RAZEM OD 5.03.2000.

Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór

TYMEK - 26.11.2010
Stary 2010-12-08, 20:49   #1491
niebieskaa
Rozeznanie

Karmie piersia i 1 dokarmiam mm dzisiaj Tymek zrobil 2 takie mega rzadkie kupy jak biegunka ogolnie robi rzadkie ale te to juz w ogole przesada, mam sie martwic ze cos nie tak?

Weronisia moze Ty mi podpowiesz bo tez karmisz cyc i mm?

Ishka i reszta po cc jak u Was bylo z ta wizyta kontrolna, sprawdza tylko rane czy robi usg?

moj gin mowil zebym jutro podjechala do niego do szpitala ale to kawal drogi autobusem a mały je co chwila a tz by mnie zawiozl ale co z dzieckiem matko teraz sie gdzies ruszyc......

jaka temperature macie w pokojach gdzie spia maluchy?
niebieskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-08, 21:12   #1492
MARIKA.S
Zadomowienie

niebieskaa ja nie zakraplam woda morską codziennie, może co drugi dzień.
Ale na pewno Mała przestała mniej kichać, bo na początku kichała dziennie po 6-7 razy, teraz przestała jak ma nosek nawilżony.
A wczoraj pierwszy raz ściągałam jej wydzielinkę z noska, bo przy piciu z cycka słyszałam, ze coś jej przeszkadza. Troszkę jej wyciągnęłam, ale jej ulżyło bo już nie słyszę

W sypialni mamy tak około 21-22 stopni

kotek81 ale te supełki nie są rozpuszczalne...... Tylko szew w środku jest rozpuszczalny, na zewnątrz skórę szyja nierozpuszczalnym jeśli masz supełki.
Wiem na pewno bo pracuje na ginekologii operacyjnej, także myślę, że ktoś powinien Ci to usunąć
MARIKA.S jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-08, 21:51   #1493
Martinixxx
Zadomowienie

Ja jeszcze nie zakraplałam małej noska.Może powinnam? Tylko raz miała małą kozę, ale spróbuję jutro może cos tam siedzi a ja o tym nie wiem. Jak wy to robicie?? Psikacie do noska , kładziecie na brzuszek i frida/gruszka??

W pokoju mam za dnia 21stopni teraz widzę, że w sypialni jest 19.

Mnie tak zszyli po prorodzie, że chodzic nie mogłam i mimo, że były rozpuszczalne musieli mi je sciągnąć bo było coraz gorzej. Ból gorszy od porodu.

Co polecacie na potówki?? Małej wyszły w okolicy szyjki i troche na buzi? Kąpie ją w parafinie (Oilatum) to wystarczy? Jak długo to cholerstwo schodzi??Mam jeszcze krochmal, ale nie jestem przekonana.

Martinixxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-08, 22:31   #1494
ranka
Kici kici miau miau

nic nie stosowalam. same zniknely.

Instagram mój
Stary 2010-12-08, 22:33   #1495
kretencja
Zakorzenienie

MARIKA, mnie po cc powiedzieli, że wszystko jest rozpuszczalne i rzeczywiście żadnych supełków nie ma Mam nadzieję, że ktoś mnie tam w błąd nie wprowadził

My w sypialni mamy ok.20 stopni.

Aha, chciałam się pochwalić, że odpadł nam dziś pępuszek

A teraz zmykam, bo jestem wykończona Dobrej nocki!

RAZEM OD 5.03.2000.

TYMEK - 26.11.2010
Stary 2010-12-08, 22:46   #1496
ranka
Kici kici miau miau

w srodku sa rozpuszczalne ale skory nie szyje sie szwem rozpuszczalnym tylko taka "żyłką" zazwyczaj. wiec lepiej sprawdz.

Instagram mój
Stary 2010-12-09, 00:21   #1497
Gustawek
Rozeznanie

nie uwierzycie ale ja zdjęcia szwów po cc - co sprowadza sie do wyciągnięcia tej "żyłki" - bałam się bardziej niż porodu. Zrobiła mi to położna na izbie przyjeć 7 dni po cc, nic nie czułam - w przeciwieństwie do cięcia.
Jutro szczepienie, szczepimy infanrixem hexa.
Ishka Twój synek ma zdaje się nietolerancję białka, jak to się objawiało? miał jakąś wysypkę na buzi czy tylko dolegliwości "brzuszkowe"? Moja Ada ma jakąś paskudną wysypkę na buzi i coś mi się zdaje że to skaza białkowa, jutro obejrzy ją pediatra, pewnie też czeka nas nutramigen. Trudno, może chociaż kolka ustąpi.
Któraś pytała o ciekawe strony www o dzieciach więc polecam mamazone.
No i nie wiem co jeszcze chciałam napisać... a już wiem Marta dzięki za linki do drukowania zdjęć bo właśnie szukałam jakiejś firmy tzn. chciałam ale nigdy nie miałam czasu.
Gustawek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-09, 08:31   #1498
kotek81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niebieskaa Pokaż wiadomość
jaka temperature macie w pokojach gdzie spia maluchy?
w dzień mam 20-22 stopnie w nocy ok 17-18 (bo mi się nie chce do pieca w nocy wstać i podłożyć) ale malutka śpi ze mną więc jej ciepło
Cytat:

kotek81 ale te supełki nie są rozpuszczalne...... Tylko szew w środku jest rozpuszczalny, na zewnątrz skórę szyja nierozpuszczalnym jeśli masz supełki.
Wiem na pewno bo pracuje na ginekologii operacyjnej, także myślę, że ktoś powinien Ci to usunąć
To ja już nic nie wiem - w ogóle to zła jestem, bo jak wychodziłam, ze szpitala to było straszne zamieszanie bo mieli jakąś wizytację i nawet mnie żaden lekarz nie obejrzał
No nic mam nadzieję, że jutro uda mi się iść na tą kontrolę do gina to zobaczy co i jak...
Cytat:
Napisane przez Martinixxx Pokaż wiadomość
Ja jeszcze nie zakraplałam małej noska.Może powinnam? Tylko raz miała małą kozę, ale spróbuję jutro może cos tam siedzi a ja o tym nie wiem. Jak wy to robicie?? Psikacie do noska , kładziecie na brzuszek i frida/gruszka??

W pokoju mam za dnia 21stopni teraz widzę, że w sypialni jest 19.

Mnie tak zszyli po prorodzie, że chodzic nie mogłam i mimo, że były rozpuszczalne musieli mi je sciągnąć bo było coraz gorzej. Ból gorszy od porodu.

Co polecacie na potówki?? Małej wyszły w okolicy szyjki i troche na buzi? Kąpie ją w parafinie (Oilatum) to wystarczy? Jak długo to cholerstwo schodzi??Mam jeszcze krochmal, ale nie jestem przekonana.
Trzymam ją na rękach i delikatnie przechylam do tyłu i wkrapiam po 1 kropelce soli fizjologicznej do każdej dziurki a jak trzeba coś wyciągnąć z noska to albo ją kładę na pleckach na łóżku i kombinuję albo trzymam na jednej ręce a drugą ręką wyciągam ale mała strasznie się złości i to wcale nie takie proste...
Cytat:
Aha, chciałam się pochwalić, że odpadł nam dziś pępuszek
no to gratulacje

Moja znowu jadła całą noc co 2 godziny i mam wrazenie, ze całą noc nie robiłam nic innego tylko ją karmiłam średnio się wyspałam
Stary 2010-12-09, 08:58   #1499
Artystka23
Dragonfly

mnie mala obudzila o polnocy i piatej rano na karmienie,ale kiepsko u mnie ze spaniem bo wkurzylam sie na tzta,zostal dluzej w pracy...niby nie mial jak wrocic(bo do pracy jechal z kolega,swoj samochod zostawil)-jego znajomy przywiozl go pijanego jak bela po 22...gdyby nie Emilia to pewnie juz bym pakowala swoje rzeczy,bo cos z nim nie w porzadku ostatniotylko pracuje i pracuje a ja mam wrazenie,ze przestalam sie liczyc..konczy mi sie cierpliwosc

Dzisiaj zrobie sobie zupe mleczna i bede obserwowac mala czy ma kolke
Stary 2010-12-09, 09:40   #1500
De28
Wtajemniczenie

artystka,biedaczko.Wspolczuje. Mi tz bardzo pomaga, nie wyobrazam sobie zeby bylo inaczej.

Od dzis bede sluchac tylko mojego instynktu.Juz w szpitalu domagalam sie by malego dokarmiac, bo przez zoltaczke nie ma jeszcze sily ssac.Chcialam najpierw dawac cycka a potem butelke.Nie bo mam wystarczajaco mleka,nie bo maly silny.Tylko dlaczego caly czas wrzeszczy nikt nie chcial nam powiedziec.Wczoraj karmilam go na zadanie,czasem nawet co 20 min.I byl spokoj. No ale ze jakos funkcjonowac musze i choc troche spac,na noc po kapieli dostal flache.Glodne dziecko wypilo 75ml i zasnelo na dwie godzinki do 22. Potem cycek,jeden i drugi i znow flacha,tym razem tylko 40ml ale nareszcie czuje ze maly mnie ssie bo boli Po jedzeniu zasnal i spal do 4 w nocy znow cycek i flacha i spal do 9 Pierwszy raz od porodu sie wyspalam i znow mam cycki pelne mleka a wiec na jakis czas wprowadzamy flache na noc, mam nadzieje ze sie sprawdzi.
Chorobsko mnie lapie od kilku dni,kaszel i katar,poce sie strasznie w nocy podczas spania,tez tak macie?

Co do witamin, to u nas jak mowila weronisia, dajemy d3 z fluorem a wit.k tylko podczas terminow u lekarza.

Daniel

Christian

Edytowane przez De28
Czas edycji: 2010-12-09 o 09:44
De28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości