|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1471 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010
Cytat:
Wiecie co? Zastanawia mnie dlaczego w Polsce każą dawać dzieciom wit. K. Ja też urodziłam tam jedno dziecko i nie musiałam podawać wit. K, tylko D. W Niemczech daje się tylko wit. D z fluorem w postaci jednej tabletki. A wit. K podaje tylko lekarz i Pascal dostał ją tylko dwa razy. |
|
|
|
|
#1472 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() najważniejsze, że najgorsze minęło. Gratuluję
|
|
#1473 | |||
|
Dragonfly
|
Cytat:
i dzis byl dzien bez krzyku,placzu,zasypiala od razu ide sobie z tego szczescia zrobic maseczke algowa![]() Cytat:
![]() Cytat:
biedna miala przeboje-witamy Grzesia i gratulacje dla mlodej i silnej mamy!
|
|
|
#1474 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:48 ---------- Poprzedni post napisano o 16:47 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 16:50 ---------- Poprzedni post napisano o 16:48 ---------- my dzisiaj po szczepieniach, na roatawirusa 1 czesc, i zoltaczka i inne te obowiazkowe. No i mala wazy 4900
|
||
|
|
|
#1475 |
|
Zadomowienie
|
kotek81 Obciąć skalpelem.....a jakie macie rany??
Po cięciu cesarskim zazwyczaj zostawia się na jednym i drugim końcu rany dwa supełki, które potem trzeba uciąć. Tak samo jest z kroczem, chyba, że lekarz szyje ściegiem ciągłym, że się tak wyrażę. Jednak najczęściej jest tak, że wiąże supełki, które usuwa się w 7 dobie po porodzie. Pelnia gratuluję synka i trzymam kciuki żeby wszystko wróciło do normy Wit K. potrzebna jest przy tworzeniu kości, a D3 zapobiega krzywicy i dzieci, więc obie związane są z układem kostnym.
|
#1476 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#1477 | |
|
Dragonfly
|
Cytat:
juz wiem czemu lekarz z duma ocenial glosno swoja robote
|
|
|
#1478 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ślicznie to wygląda. A zdjęcie z kotem na kolanach przebomba ![]() Cytat:
I za nic, żadne ksiązki i artykuły nie wytłumaczą jej, że moje mleko wystarczy, a że je co 2h ;// no trudno, co poradzę ;/ (choć bardzo bym chciała) Cytat:
Cytat:
A my byliśmy dzisiaj na USG bioderek ;/ niestety mały musi ćwiczyć, tzn, ja muszę z nim ćwiczyc ;/ ponieważ był ułożony u mnie w brzuchu jak bananek, to ma krzywe prawe bioderko ;/ dobrze, że wcześnie wykryte, poki stawy nie kostnieją, to szybko będzie można to zwalczyć, no ale ręce mi opadły normalnie. Ehhhh... oby tylko ćwiczenia pomogły Lecę bo u mnie ciąg dalszy skoku rozwojowego i chyba coś mi mleko sie kończy... jakoś czuję jakby gfo mało było, a malec ma dzisiaj już miesiąc i laktacja unormowana w gruncie rzeczy |
|||||
|
|
|
#1479 |
|
Zakorzenienie
|
MARIKA, ja żadnych supełków po cc nie mam
RAZEM OD 5.03.2000. Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór ![]() TYMEK - 26.11.2010 Edytowane przez kretencja Czas edycji: 2010-12-08 o 18:41 |
|
|
|
#1480 |
|
Zakorzenienie
|
nie wiem co mam robic ze swietami
![]() mam do domu ponad 600 kilometrow- to chyba za dluga trasa? |
|
|
|
#1481 |
|
Zadomowienie
|
Irsin Jagódka już w miarę duża, myślę że wszystko jest do przeżycia, to tylko zależy od Ciebie
a pewnie poprawi Ci się nastrój jak pojedziesz do rodziny a nie będziesz sama w święta
|
#1482 |
|
Zadomowienie
|
A Junior po pierwszej kąpieli z tatusiem
Nie miałam pojęcia że mu sie tak to spodoba Zjadł i sobie kima w leżaczku ![]() Tak jak Artyska napisała: szycie cieągłe płaskie nie wszedzie robią ja miałam szczescie takie posiadać heh Ten lekarz co mi cc przeprowadzał to poprostu anioł...miał cieżką robote do zrobienia bo musiał ciąc szerzej niz przy normalnej cesarce a to przez moja wade macicy i przez to ze mały byl ułozony odgięciowo...na drugi dzień po cc jak zdjęli mi plaster i sie wykąpałam to juz mialam sliczną suchutką skórke tam gdzie cieli...byłam w szoku bo spodziewałam sie ze gorzej to bedzie wyglądać i sie goic...mile sie zaskoczylam NO i to co zrobil ten lekarz to po prostu jeden wielki "majstersztyk" heh ![]() Mi sciagal ten lekarz co mnie szyl w 14 dobie po cc i mialam 2 supełki...jeden odcial i przeciagnal żyłke przez cale szycie
|
#1483 |
|
Kici kici miau miau
|
to nie jest szycie ciagle plaskie tylko ciagle albo srodskorne
u mnie w wszpitalu wszystkim tak szyja chyba ze kobietka bardzo otylano to wrocilismy od pediatry. mamy skierowanie do neurologa ( ze wzgledu na ten wylew II stopnia do komor), do Poradni Zaburzen sluchu ( bo w spitalu prawe uszko wyszlo dobrze dopiero za 3 razem i wydaje mi sie ze ona nie reaguje na stymulacje tego ucha - nie odwraca glowy), no i badanie kalu pod katem nietolerancji laktozy. jesli chodzi o dopajanie to mamy dawac herbatke rumiankowa albo rozcienczac mleko ale cos czuje ze jak bede to robic to ona bedzie mi sie czesciej wybudzac.'jesli to badanie wyjdzie ok to mozemy zmieniac na np. hippa ktorego dostawala w szpitalu i bylo ok. oczywiscie stoipniowo. |
|
|
|
#1484 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
. My lecimy samolotem, jutro odbieramy paszport małej. Nie wyobrażam sobie Świąt tutaj samemu. Masakra a godzinka lotu to chyba przeżyjemy. Podejrzewam, że mieszkacie w pl i w gre wchodzi jazda autem. Jakby była pogoda ok to czemu nie.
|
||
|
|
|
#1485 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
w Zresztą w piątek idę do gina na kontrolę to zobaczę co powie. Cytat:
Cytat:
|
|||||
|
|
|
#1486 |
|
Dragonfly
|
to odleglosci macie spore do rodzin
a jutro idziemy do pediatry ...Heh,wstretna mama idzie obudzic mala,bo zarlok nie jadl ponad trzy godziny i chyba ma pelna pieluche
|
|
#1487 | |
|
Rozeznanie
|
My dzisiaj "przestawialismy" Tymkowi dzien z noca, w nocy pospal bo dostal mm po cycku tz mu zrobil w razie czego 60ml a ten wypił 10ml i poszedł kimać
widocznie tyle mu wystarczyło potem cyc i jakos nocka minela, za to w dzien maruda no ale to chyba lepiej bo wole zeby w nocy pospał.Dzis była moja mama, chyba ja zatrudnie, ponosila, pobujała, poszedł mały spać szkoda ze ma do nas tak daleko, codziennie bym ja zatrudniala zeby sie przekimac, bo ja nie mam sily go bujac On chce ode mnie tylko cycka![]() Wczoraj byliśmy u pediatry zeby zobaczyc czy przybiera na wadze, pozwolila nam dokarmiac w razie potrzeby ze 20ml mm a tak to nawet co pol godz do cyca ehhh. przybrał przez 5dni 100gram -troche mało czy w miare ok? wyjełam mu dzis patyczkem koze z nosa i tu moje pytanie kolejne: wpuszczacie dziecku codziennie wode morska/sol fizjologiczna do noska i sciagacie to gruszka/frida czy nie trzeba tego robic na codzien profilaktycznie tylko w razie kataru? bo ja jeszcze ani razu nie czyscilam mu nosa? Cytat:
pytanie do dziewczyn po cc czy na kontroli ginekolog sprawdza po cc tylko rane czy robi tez usg?? -------------------------- pamietacie jak pisalysmy o rozmiarze kombinezona? wszyscy mi mowili ze na 56 za maly bedzie, a zobaczcie jak on sie topi w tym 56 tak sie usmialismy z tz jak go w to ubieralismy
Edytowane przez niebieskaa Czas edycji: 2010-12-08 o 19:44 |
|
|
|
|
#1488 |
|
Kici kici miau miau
|
u nas mala tez sie topi i jeszcze raczek jej nie chowam bo sie denerwuje.
co do sluchu - nasza na wety nie reaguje na pstrykanie i troche sie boje ze bedzie nie trak wiec idziemy na badanie |
|
|
|
#1489 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja codziennie zakrapiam nosek solą fizjologiczną a gruszką wyciągam wtedy jak widzę kozę. hehe ja też kupiłam większy kombinezon a zaraz po powrocie ze szpitala szukałam na all jak najmniejszego |
|
|
|
|
#1490 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie wiem jeszcze, co gin sprawdza po cc, bo zgodnie z zaleceniem, wybieram się na kontrolę dopiero za 4 tygodnie. No, chyba że - odpukać - coś by się działo.
Ja nie mam pojęcia, ile (i czy w ogóle) Tymek przybywa, bo położna nie przychodzi z wagą, a ja w domu wagi nie mam
|
#1491 |
|
Rozeznanie
|
Karmie piersia i 1 dokarmiam mm dzisiaj Tymek zrobil 2 takie mega rzadkie kupy jak biegunka ogolnie robi rzadkie ale te to juz w ogole przesada, mam sie martwic ze cos nie tak?
Weronisia moze Ty mi podpowiesz bo tez karmisz cyc i mm? Ishka i reszta po cc jak u Was bylo z ta wizyta kontrolna, sprawdza tylko rane czy robi usg? moj gin mowil zebym jutro podjechala do niego do szpitala ale to kawal drogi autobusem a mały je co chwila a tz by mnie zawiozl ale co z dzieckiem matko teraz sie gdzies ruszyc...... jaka temperature macie w pokojach gdzie spia maluchy?
|
#1492 |
|
Zadomowienie
|
niebieskaa ja nie zakraplam woda morską codziennie, może co drugi dzień.
Ale na pewno Mała przestała mniej kichać, bo na początku kichała dziennie po 6-7 razy, teraz przestała jak ma nosek nawilżony. A wczoraj pierwszy raz ściągałam jej wydzielinkę z noska, bo przy piciu z cycka słyszałam, ze coś jej przeszkadza. Troszkę jej wyciągnęłam, ale jej ulżyło bo już nie słyszę W sypialni mamy tak około 21-22 stopni kotek81 ale te supełki nie są rozpuszczalne...... Tylko szew w środku jest rozpuszczalny, na zewnątrz skórę szyja nierozpuszczalnym jeśli masz supełki.Wiem na pewno bo pracuje na ginekologii operacyjnej, także myślę, że ktoś powinien Ci to usunąć
|
#1493 |
|
Zadomowienie
|
Ja jeszcze nie zakraplałam małej noska.Może powinnam? Tylko raz miała małą kozę, ale spróbuję jutro może cos tam siedzi a ja o tym nie wiem. Jak wy to robicie?? Psikacie do noska , kładziecie na brzuszek i frida/gruszka??
W pokoju mam za dnia 21stopni teraz widzę, że w sypialni jest 19. Mnie tak zszyli po prorodzie, że chodzic nie mogłam i mimo, że były rozpuszczalne musieli mi je sciągnąć bo było coraz gorzej. Ból gorszy od porodu. Co polecacie na potówki?? Małej wyszły w okolicy szyjki i troche na buzi? Kąpie ją w parafinie (Oilatum) to wystarczy? Jak długo to cholerstwo schodzi??Mam jeszcze krochmal, ale nie jestem przekonana. |
|
|
|
#1494 |
|
Kici kici miau miau
|
nic nie stosowalam. same zniknely.
|
|
|
|
#1495 |
|
Zakorzenienie
|
MARIKA, mnie po cc powiedzieli, że wszystko jest rozpuszczalne i rzeczywiście żadnych supełków nie ma
![]() My w sypialni mamy ok.20 stopni. Aha, chciałam się pochwalić, że odpadł nam dziś pępuszek A teraz zmykam, bo jestem wykończona
|
#1496 |
|
Kici kici miau miau
|
w srodku sa rozpuszczalne ale skory nie szyje sie szwem rozpuszczalnym tylko taka "żyłką" zazwyczaj. wiec lepiej sprawdz.
|
|
|
|
#1497 |
|
Rozeznanie
|
nie uwierzycie ale ja zdjęcia szwów po cc - co sprowadza sie do wyciągnięcia tej "żyłki" - bałam się bardziej niż porodu
. Zrobiła mi to położna na izbie przyjeć 7 dni po cc, nic nie czułam - w przeciwieństwie do cięcia.Jutro szczepienie, szczepimy infanrixem hexa. Ishka Twój synek ma zdaje się nietolerancję białka, jak to się objawiało? miał jakąś wysypkę na buzi czy tylko dolegliwości "brzuszkowe"? Moja Ada ma jakąś paskudną wysypkę na buzi i coś mi się zdaje że to skaza białkowa, jutro obejrzy ją pediatra, pewnie też czeka nas nutramigen Któraś pytała o ciekawe strony www o dzieciach więc polecam mamazone. No i nie wiem co jeszcze chciałam napisać... a już wiem Marta dzięki za linki do drukowania zdjęć bo właśnie szukałam jakiejś firmy tzn. chciałam ale nigdy nie miałam czasu. |
|
|
|
#1498 | ||
|
Zakorzenienie
|
w dzień mam 20-22 stopnie w nocy ok 17-18 (bo mi się nie chce do pieca w nocy wstać i podłożyć) ale malutka śpi ze mną więc jej ciepło
![]() Cytat:
No nic mam nadzieję, że jutro uda mi się iść na tą kontrolę do gina to zobaczy co i jak... Cytat:
no to gratulacje ![]() Moja znowu jadła całą noc co 2 godziny i mam wrazenie, ze całą noc nie robiłam nic innego tylko ją karmiłam średnio się wyspałam
|
||
|
|
|
#1499 |
|
Dragonfly
|
mnie mala obudzila o polnocy i piatej rano na karmienie,ale kiepsko u mnie ze spaniem bo wkurzylam sie na tzta,zostal dluzej w pracy...niby nie mial jak wrocic(bo do pracy jechal z kolega,swoj samochod zostawil)-jego znajomy przywiozl go pijanego jak bela po 22...gdyby nie Emilia to pewnie juz bym pakowala swoje rzeczy,bo cos z nim nie w porzadku ostatnio
![]() Dzisiaj zrobie sobie zupe mleczna i bede obserwowac mala czy ma kolke
|
|
#1500 |
|
Wtajemniczenie
|
artystka,biedaczko.Wspolczuje. Mi tz bardzo pomaga, nie wyobrazam sobie zeby bylo inaczej.
Od dzis bede sluchac tylko mojego instynktu .Juz w szpitalu domagalam sie by malego dokarmiac, bo przez zoltaczke nie ma jeszcze sily ssac.Chcialam najpierw dawac cycka a potem butelke.Nie bo mam wystarczajaco mleka,nie bo maly silny.Tylko dlaczego caly czas wrzeszczy nikt nie chcial nam powiedziec.Wczoraj karmilam go na zadanie,czasem nawet co 20 min.I byl spokoj. No ale ze jakos funkcjonowac musze i choc troche spac,na noc po kapieli dostal flache.Glodne dziecko wypilo 75ml i zasnelo na dwie godzinki do 22. Potem cycek,jeden i drugi i znow flacha,tym razem tylko 40ml ale nareszcie czuje ze maly mnie ssie bo boli a wiec na jakis czas wprowadzamy flache na noc, mam nadzieje ze sie sprawdzi.![]() Chorobsko mnie lapie od kilku dni,kaszel i katar,poce sie strasznie w nocy podczas spania,tez tak macie? Co do witamin, to u nas jak mowila weronisia, dajemy d3 z fluorem a wit.k tylko podczas terminow u lekarza. Edytowane przez De28 Czas edycji: 2010-12-09 o 09:44 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:01.

teraz leżę na intensywnej opiece do jutra do 11, mąż przywiózł Grzesia-cudne, wspaniałe chwile! Pozdrawiam Was, dziękuję i buźka dla Wszystkich!

Teraz karmie na zadanie i mam aniolka.Ma jednak bole brzuszka,ale nie ma juz takiego wrzasku
ide sobie z tego szczescia zrobic maseczke algowa

a z kapturkami mi tez wygodnie

Tylko szew w środku jest rozpuszczalny, na zewnątrz skórę szyja nierozpuszczalnym jeśli masz supełki.