|
|||||||
| Notka |
|
| Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1411 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dzisiaj nie? Jutro nie? Może jednak skusisz się? Przecież ja tak bardzo chcę...
Cytat:
Także sorki, ale moim zdaniem to takie sranie w banie. Bo to, że my sobie z miesiączką tracimy ileś tam żelaza, to wcale nie jest po to, żeby wyrównać jego poziom, tylko jest to po prostu strata, którą należy uzupełnić. Bardziej bym się przychylała do szlachetności czynnu oddania krwi niż do wpływu zdrowotnego
|
|
|
#1412 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dzisiaj nie? Jutro nie? Może jednak skusisz się? Przecież ja tak bardzo chcę...
Maya a będę mogła się dziewczynom pochwalić na poczcie tą paczką od Mikołaja?
![]() W piątek odbieram butki ślubne - dzisiaj dzwoniła pani z salonu, że przyjechały oby nie były za małe ![]() Spadam się kąpać i spać - znowu pobudka o 6
|
|
|
|
#1413 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1414 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ile krwi się oddaje na raz? 250ml? 300? Nie mam pojęcia
|
|
|
|
|
#1415 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chyba pół litra |
|
|
|
|
#1416 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dłuższy czas nie wiedziałam gdzie to coś nabyć ![]() A później były jeszcze obowiązkowe kaloszki na ćwiczenia terenowe z fitosocjologii teraz to byłby luzik - kalosze modne są i wszędzie ich pełno, ale wtedy była bieda z nędzą - kupiłam w końcu takie brudno-zielone paskudy w sklepie BHP i mój zmysł estetyczny straszliwie cierpiał ---------- Dopisano o 23:36 ---------- Poprzedni post napisano o 23:35 ---------- OMG, tak dużo? a może tyle to od starych wyjadaczy a nowym mniej upuszczają ? ---------- Dopisano o 23:36 ---------- Poprzedni post napisano o 23:36 ---------- Spadam. Dooooobraaaaaanooooooc
|
|
|
|
|
#1417 |
|
Wtajemniczenie
|
Dobra idę spać. Dobranoc wszystkim
|
|
|
|
#1418 |
|
Ona przychodzi nocą ;)
|
oddaje się dokładnie 450ml krwi.
Zdrowy ogranizm odrabia stratę w ciągu kilku godzin.. Nie wiem, o czyj mowa, idę spać. Spiłam się. Ale było bardzi faajnie
|
#1419 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1420 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1421 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dobranoc Dobranoc eeeeeeeeee gdzie lecisz? A relacja ???
|
|
|
#1422 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Idę spać, dobranoc |
||
|
|
|
#1423 | ||
|
Zakorzenienie
|
Sorry, że się tak wtrynię, ale jako, że ze mnie anemik zawodowy i fakultet bym mogła z tego zrobic to się wypowiem.
Cytat:
To tyle apropo oddawania krwi. Sam cel popieram, ale właśnie żeby krew oddac, trzeba byc naprawdę zdrowym człowiekiem i miec silny organizm. Plus niestety "wpadki" typu zarażenie chociażby głupią żółtaczką... odstraszają. Cytat:
Nie, ale zauważa się ją kiedy jest już zwykle naprawdę kiepsko. |
||
|
|
|
#1424 |
|
Zakorzenienie
|
Możecie ze mną polemizować ile chcecie, ale... Ja przecież mówiłam o zdrowych ludziach, nie o anemikach. Powtarzam to, co przekazała nam prof jako ciekawostkę, że np. u osób (głównie mężczyzn) będących honorowymi dawcami krwi dochodzi później do miażdżycy (co ma podobno związek m.in. z żelazem). Nie wiem na ile można uznać to za prawdę, ale skoro przekazała nam to na wykładzie, to jednak jakieś ziarnko prawdy w tym musi być.
Rzuciłam to żartobliwie, ale jestem ciekawa co jeszcze z tego wyniknie Bo nam dużo ciekawych rzeczy opowiadają ![]() Anemików do oddawania krwi nie biorą, więc nie będę dywagować, co by było gdyby sobie oddali I nie jestem jakąś idiotką, żeby to był jedyny najważniejszy powód do namawiania TŻ do oddawania krwi Andzia, no niestety, tak to jest, że ta anemia z niedoboru żelaza siedzi często "ukryta" w rutynowych badaniach. Ja już jestem wyczulona i idąc raz na rok na badania proszę o dodatkowe zbadanie poziomu żelaza ![]() Ins, wydaje mi się, że żelazo nie może w ciągu kilku godzin znów być na tym samym poziomie... Nawet ilość krwi, którą się oddało, jest uzupełniana w ciągu 4 tygodni. Więc żelazo z pewnością "regeneruje" się dużo dłużej.
Edytowane przez medeline Czas edycji: 2010-12-09 o 09:03 |
|
|
|
#1425 |
|
Zakorzenienie
|
co do oddawania krwi uważam, że to szczytny cel - ale np. moja koleżanka zdrowa kobita - regularnie oddawała krew, no i niestety spadło jej tak żelazo - że było naprawdę nieciekawie (obecnie już nie oddaje krwi..)
wiecie co? mam chyba jakiś kryzys w pracy - czuje się mega wypalona... zawiodłam się na naczelniku i ogólnie mam dość tego wszystkiego spytałam się czy już kogoś zatrudnili na OŚ a on wymijająco powiedział, że teraz to jest kongo w pracy i nie ma na to czasu... no i oczywiście wszystkie sprawy dotyczące OŚ spadają na mnie wrr niech sam się tym zajmię - mam to gdzieś
|
#1426 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dzieńdoberek - przydybałam Was na gadaniu o moich ematach, to sie pomądrzę
![]() Cytat:
Kiedyś faktycznie się uważało, że wszystkie kobiety mają niedobór żelaza z powodu krwawienia menstruacyjnego, a mężczyźni mają je w normie. Ale badania przeprowadzone na Harvardzie jakieś 2-3 lata temu wykazały, że kobiety mają na ogół poziom żelaza w normie, a mężczyźni mają go nadmiar. Jeśli chodzi o dietę, to żelazo jest pierwiastkiem które bardzo źle się wchłania. Dla nas ludzi zupełnie nie przyswajalne jest żelazo zawarte w roślinach - potrafimy przyswajać tylko hemowe żelazo, a więc to pochodzenia zwierzęcego, a i to wchłania się zaledwie w kilku %. Nasza krew także naturalnie zawiera żelazo. Dodatkowo żelazo, żeby w ogóle, nawet w tych kilku % się wchłonąć musi być dostarczone razem z witaminą C. Jeśli tak nie jest - jest bezużyteczne. Anemia ma bardzo różne przyczyny, ale obfite miesiączkowanie u zdrowej kobiety, ze zbilansowaną dietą, wcale nie musi do niej doprowadzić. Cytat:
więc jest to witamina, którą można suplementować w okresie jesienno - zimowym. Receptę na witaminę D i dawkowanie określa lekarz,ale bez recepty można kupić tran w kapsułkach, a tłuszcz rybi jest doskonałym źródłem, dobrze przyswajalnej witaminy D. To tyle edukacji z rana ![]() ---------- Dopisano o 09:08 ---------- Poprzedni post napisano o 09:01 ---------- ooo Dzi, jesteś - dzisiaj o 16 się widzimy w Centrum.
o7.10.07-zakochana ![]() 18.12.10- narzeczona ![]() 05.03.11 - żona ![]() 22.08.11 - Mrówka 13.05.13 - Bulgotka Mrowisko "Zwierciadełko" Edytowane przez Gwizdak Czas edycji: 2010-12-09 o 09:15 Powód: zby koleżanka nie przeoczyła ważnej informacji :D |
||
|
|
|
#1427 |
|
Ona przychodzi nocą ;)
|
A mi mówiono, że zdrowy organizm ubytek krwi jaki się oddaje, odrabia w ciągu jednego dnia. Stąd też np. wydawane są zwolnienia lekarskie. Chociaż ja nigdy nie korzystałam
![]() A oddawałam krew regularnie. Dopiero w Krakowie przestałam, byłam tylko raz... Ciągle mi z pracą kolidowało albo wolałam się wyspać po nocy, niż zrywać o 6 rano... Wypadałoby znowu zacząć. Czasami mam wyrzuty sumienia, że przestałam. Wiem, że moja krew jest cenna, bo: a) mam popularną grupę krwi, a co za tym idzie - np. w razie wypadku jest duża szansa, że to właśnie takiej będzie ofiara potrzebować do przetoczenia b) jestem młoda, zdrowa, kiedy, jak nie teraz? (i w ogóle uważam, że krew drugiego człowieka jest cenna, jeśli się ma sposobność i jest się zdrowym - warto oddawać) Z drugiej strony zawsze patrzą na mnie podejrzliwym wzrokiem ze względu na moje ciśnienie i zawsze bawi mnie stały tekst: - "dobrze, ale proszę się napić kawy, tam jest automat" - "dziękuję, jestem po dwóch" Ale przynajmniej żyły mam widoczne, choć cienkie. Czasami na mnie narzekają, ale jakoś zawsze jest z czego upuszczać echhh, trza mi będzie iść.(z tymi moimi żyłami to dziwna sprawa, wiem że mam cerę naczynkową, więc generalnie żyły cienkie i delikatne; wkurza mnie na przykład jak po pracy na dłoniach i rękach mam taaaakie wyraźne żyły jakbym tonę węgla własnymi rękoma przerzuciła i P. denerwowało, że czasami się żyłami "bawiłam" mam kilka takich, które jak odpowiednio napnę, to mogę "poruszać" i to w widoczny sposób mówił, że wygląda, jakbym miała robale pod skórą a ja się tak czasem lubię pobawić ) A tak poza tym, to aż się dziwię, że nie mam kaca Ale pół nocy nie przespałam. Najpierw nie mogłam zasnąć, potem się obudziłam w środku nocy i też nie mogłam spać, a potem miałam głupie sny. Nie wyspałam się za nic! Ale wieczór na plus. I jutro na bilard
podpis zawierał niedozwolone treści - usunięty przez administrację forum Edytowane przez *Insane Czas edycji: 2010-12-09 o 09:19 |
|
|
|
#1428 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Po to mamy śledzionę (no może nie wszyscy, bo niektórzy woleli szaleć na motocyklach ) oraz szpik kostny, żeby nam ją produkował
|
|
#1429 |
|
Zakorzenienie
|
Gwizdak gdzie
|
#1430 |
|
Zakorzenienie
|
|
#1431 |
|
Zakorzenienie
|
ok, ja jeszcze wcześniej pewnie obiad z Tż
(więc będę się pałętać w okolicy)Ale będzie mu się śpieszyło, więc nie będzie marudził
|
#1432 | |
|
Ona przychodzi nocą ;)
|
Cytat:
![]() Znaczy, że dobrze poinformowana jestem i spokojnie mogę dalej upuszczać sobie krwi
|
|
#1433 |
|
Zakorzenienie
|
A ja nie zamierzam oddawać krwi, może z dziwnego powodu, ale jednak
![]() Babcia była bardzo przeciwna (niestety nie żyje), była pielęgniarką i mówiła zdecydowanie nie. A Tż jednak nie pójdzie ze mną na obiad a przecież wczoraj mówił, że może iść...
|
#1434 |
|
Zakorzenienie
|
Zgadłaś
roślinki nigdy nie rosną przypadkowo - tam gdzie występuje jeden gatunek, najczęściej można spotkać określone gatunki towarzyszące - to się nazywa zespół roślinny my uczyliśmy się jakie są te zespoły, w jakich grupach, jakie są ich gatunki charakterystyczne i towarzyszące, a później szliśmy do lasu i na różne łąki sprawdzać to w praktyce ciekawa sprawa, chociaż masakryczny materiał do wkucia na pamięć - wszystkie nazwy klas, grup, zespołów i to wszystko po łacinie ![]() Byłam na poczcie i..... Maya DZIĘKUJĘ!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!! ![]() |
|
|
|
#1435 | ||
|
Zakorzenienie
|
Bry
Cytat:
![]() Cytat:
Ja też nie A zdjęcie gdzie?
|
|
#1436 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1437 |
|
Zakorzenienie
|
Witam w dalszym ciągu jestem bezrobotna i jest mi bardzo źle z tym
![]() Ehhh uwielbiam mojego tatę, obudził mnie tylko po to , żeby mnie obudzić czyli, że jedzie do babci . Ma szczęście, że nie spałam tylko leżałam z zamkniętymi oczami i próbowałam jeszcze wbić się w sen ale nie udało się w sumie to dobrze nawet.Ehh lodówka pusta a ja chciałam coś fajnego zrobić z Cycka kurczaka tylko co ..Muszę poszukać jakiegoś przepisu najwyżej do sklepu skoczę . łaaaa
|
|
|
|
#1438 | |
|
Ona przychodzi nocą ;)
|
Cytat:
Wolałabym się nie bujać później po szpitalach z czymś zakaźnym ![]() Na szczęście jak dotąd - nie miałam takiej sytuacji.
|
|
#1439 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
Ale miałam wczoraj wieczór... Może tu na forum nie było widać, ale z trzy godziny przeryczałam takim prawdziwym szlochem... Chyba wszystko co we mnie siedzi od dawna w środku musiałam z siebie po prostu wyrzucić... Dobrze, że dziś nowy dzień... Mi jak mają pobierać krew to jest masakra. Przed samym zabiegiem wszystkie żyły mi się chowają Ostatnio musiałam mieć zbadaną krew to kłuli mnie 4 razy
|
#1440 |
|
Zakorzenienie
|
Co do oddawania kri ja nigdy nie oddawałam i pewnie nie oddam pi pierwsze boję się igieł i zaraz robi mi się słabo jak je widzę lub po pobraniu krwi
![]() po drugie wszystkie wyniki zawsze mam na skraju. Anemia też mnie czasem dopada wiec lipa . |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:17.

poza tym żelazo, mimo że jest dobre i potrzebne w jakiejś ilości, to jest też toksyczne. A usuwanie regularnie tego żelaza (przy prawidłowych wartosciach) chroni przed jego nadmiarem i nie dopuszcza do tych nieprzyjemnych skutków.

oby nie były za małe 

13.03.2008
teraz to byłby luzik - kalosze modne są i wszędzie ich pełno, ale wtedy była bieda z nędzą - kupiłam w końcu takie brudno-zielone paskudy w sklepie BHP i mój zmysł estetyczny straszliwie cierpiał 

spytałam się czy już kogoś zatrudnili na OŚ a on wymijająco powiedział, że teraz to jest kongo w pracy i nie ma na to czasu... no i oczywiście wszystkie sprawy dotyczące OŚ spadają na mnie wrr niech sam się tym zajmię - mam to gdzieś
i P. denerwowało, że czasami się żyłami "bawiłam"
a przecież wczoraj mówił, że może iść... 

w sumie to dobrze nawet.