|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2371 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Kiedy zrobić test ciążowy? - wątek zbiorczy
Cytat:
Każdy organizm jest inny i chyba nie ma co sugerować sie pozornymi objawami dopóki ciaza nie jest potwierdzona przez lekarza.
10.06.2009 24.12.2009 21.08.2010 ![]() Edytowane przez Atila Czas edycji: 2010-12-07 o 12:09 |
|
|
|
|
|
#2372 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny, a tak w ogóle to kiedy USG może cokolwiek wykazać?
|
|
|
|
|
#2373 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja też tak miałam- ból i plamienie przez dzień, potem 2 dni przerwy, już myślaałam, że @ nie przyjdzie, niestety
|
|
|
#2374 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny, nie chcę śmiecić w tym wątku, więc proszę poradźcie jak się zakłada osobny wątek? jestem tu nowa i nie mogę znaleźć...
|
|
|
|
|
#2375 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ---------- To zalezy od lekarza i sprzetu. Ja choc ciaze mam potwierdzona,pierwsze usg bede dopiero miala robione w 8 tygodniu. Napisalam "od lekarza",bo nie kazdy lekarz chce na samym poczatku robic to badanie,gdyz nie zawsze mozna cos zobaczyc.Dlatego wola z tym poczekac. |
|
|
|
|
|
#2376 |
|
Wtajemniczenie
|
Z ciazy niestety nici
...Zaczynaja bolec mnie piersi,podbrzusze (@ przyjdzie pewnie spozniona) no i powtorzylam rano test,ktory wyszedl negatywnie...No szkoda.Ale ja juz przestaje sie tym przejmowac,bo zwariowac idzie.Musze skupic sie na swietach,moze to troche mi pomoze .Przejde sie do lekarza niech sprawdzi,czy wszystko ok.Kazdy cykl jest u mnie inny...Nieraz krotki,nieraz bardzo dlugi.Zazwyczaj piersi bolaly mnie dlugo przed @,przestawaly w pierwszym dniu,a teraz powinnam dostac w tym tygodniu,a piersi zaczely bolec mnie wczoraj,ale tylko pod spodem(lewa praktycznie wcale) i nie sa nabrzmiale,jak zawsze.I nie bola mnie sutki. Rozpisalam sie troche,wiem,ale musialam to z siebie wyrzucic,bo sie zdenerwowalam. Milego dzionka wam zycze |
|
|
|
|
#2377 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Przykro sie zrobilo,jak sie czyta...Tak jak mowisz,zajmij sie teraz przygotowaniami do swiat. Nie martw sie;napewno niedlugo sie uda! |
|
|
|
|
|
#2378 |
|
Zadomowienie
|
Przykro
Powodzonka przy następnych razach
|
|
#2379 |
|
Zakorzenienie
|
Olusiu- trzymaj się!
|
|
#2380 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny dołączam do was
![]() Okres spóźnia mi się już 12 dni, kilka dni temu zrobiłam test ciążowy, który wyszedł negatywnie. Poczekam jeszcze kilka dni, i jeśli @ nie nadejdzie, zrobię ponownie test. |
|
|
|
|
#2381 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2382 |
|
Raczkowanie
|
zrobiłam wczoraj test ciążowy..
Po okołu 3 minutach sprawdziłam wynik.. negatywny.. tzn kreska tylko w jednym okienku. Test został w łazience na półce bo spieszyłam sie do pracy, a po południu jak chciałam go wyrzucić i spojrzałam na niego to w drugim okienku też był kreska.. słaba ale była.. Dziwne bardzo... myślicie że mogę byc w ciązy?? pewnie powtórzę test za parę dni.. ale chciałam zapytać tu, może ktoś miał już taką sytuację..
|
|
#2383 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, ja miałam. Niestety, test po dłuższym czasie (niż 10 min.) często wykazuje drugą kreskę- ale to nic nie znaczy.
A ja jestem zdenerwowana- mąż wraca do domu w piątek, tymczasem dziś zrobiłam test owulacyjny- i pierwsza kreska ciemniejsza od drugiej- czyli owu nastąpi w ciągu 24 do 36 godzin (wg. ulotki). Czyli jutro byłoby idealnie, a w pt po południu, kiedy Wojtek ma wrócić- za późno. Niefajnie- zastanawiam się, czy to możliwe, żeby owu przesunęła mi się o 3 dni w stos. do wyników z ost. 4 miesięcy? Czy wierzyć tym testom owulacyjnym? A może taki wynik można mieć jeszcze jutro? Kurczę. Proszę, napiszcie, jeżeli coś wiecie
|
|
#2384 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2385 |
|
Zakorzenienie
|
Kochana jesteś
Zobaczę, może jeśli Wojtek jutro nie zdąży, zrobię test owu i zobaczę, jaki będzie wynik. Bo ja w te testy wierzę na bank, ale też słyszałam opinie, żeby im nie ufać- i już zgłupiałam
|
|
#2386 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:52 ---------- Poprzedni post napisano o 08:28 ---------- Czytam te rozne fora i oglupiec mozna.Rozne sa interpretacje i ja juz po tym co przeczytalam to sama bym miala watpliwosci co do ich wiarygodnosci. Podam Ci linka strony na ktorej sa rozne tematy do poczytania o testach. Niestety nie jestem w stanie Ci pomoc.Moze ktos inny bedzie mogl sie wypowiedziec. http://info.zdrowie.gazeta.pl/temat/zdrowie/forum/testy |
|
|
|
|
|
#2387 |
|
Przyczajenie
|
Cześć, słuchajcie ja w sumie mam trochę stracha, i nie wiem co jest ale strasznie boli mnie brzuch ciągnie mnie w dół nie ma zadnych sutków nabrzmiałych ani nic tylko boje się, ze zrobie test i bedzie nie ważny bo w sumie ja okres ostatni dodtałam normalnie ten powinnam miec jakos 20 listopada ... a kohałam sie idalnie w dni płodne. 31. 11 2.12. i 5.12 i nie moge czekac nie chce czekac ! chyba sobie zrobie ten test niby wykrywają 6dniową ciąże hmm.. ale na ulotce jest napisane ze mozna go zrobic juz tydzien po tym jak miesiaczki nie ma ... poradzcie
|
|
|
|
|
#2388 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Przytocze wpis z 1szej str.dla przypomnienia ![]() Napisane przez jaga_2001 Test ciazowy na obecnosc w moczu hormonu betaHCG wykonujemy nie wczesniej niz 10 dni po stosunku. Najlepszy czas to 14 dni od stosunku. Dlaczego wiec na opakowaniach napisane jest, ze moga wykrywac juz 6 dniowa ciaze? O ciazy mowimy wowczas, gdy zaplodniona komorka jajowa przesuwa sie wzdluz jajowodu, w ktorym zostala zaplodniona, do macicy, gdzie sie zadniezdza. Gdy sie zagniezdzi powstaje kosmowka, ktora wlasnie wytwarza w/w hormon, czyli beta HCG. Niestety, albo i stety, jakoze komorka jajowa jest duza, do tego nie posiada zadnych wici, jak plemnik, dzieki ktorymi moze sie poruszac, droge od jajowodu do macicu pokonuje w ok 4 dni. Jesli doliczymy do tego czas, w ktorym plemniki moga oczekiwac w jajowodzie na komorke jajowa (nawet do 4 dni), powiedzmy 3 dni, otrzymujemy wynik 7 dni. Czyli, ze od momentu stosunku do faktycznej ciazy mija srednio nawet do 8 dni. Dodatkowo musimy doliczyc te 6 dni, aby stezenie hormonu w moczu wzroslo na tyle, aby test mogl go wykryc. W sumie wychodzi wiec nam 13 dni. Ale jakoze test robi sie zawsze z moczu porannego to trzeba doliczyc jeszcze 1 dzien. Tak wiec 14 dni to optymalny czas, po ktorym wynik testu "siusianego" jest wiarygodny. ---------- Dopisano o 13:35 ---------- Poprzedni post napisano o 13:30 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#2389 |
|
Przyczajenie
|
nie, źle napisałam 20 grudnia powinnam dostać. wiem powinnam poczekać ale nie moge sie przez to na niczym skupić ! troche oklepany temat widze ze są wpisy od 2007 roku i problem se nie zmienia tylkoże ja już jedno dziecko mam i teraz objawy sa strasznie podobne do tego co było za pierwszym razem tylko ten ból idealnie pod brzuchem był póxniej. cieszyłabym się bo planujemy z męzem drugie dziecko tylkoże ja chce wiedzieć już teraz ! najchetnie wyrwałabym sie z pracy i poleciała do ginka ale koleżanka mi odradziła bo ponoć badanie w bardzo wczesnej ciazy moze spowodowac nawet poronienie... nie wiem nie znams ie na tym.. porpostu nie moge sie na niczym skupic jestem strasznie senna boli mnie mocno to podbrzusze .
|
|
|
|
|
#2390 |
|
Raczkowanie
|
Witam,
ja mam pare objawow ciazy ale nie nastawiam sie za specjalnie bo nie raz tak mialam i dzidzi nie bylo... ...ale jakby co...to mam prosbe o pomoc. Gdybym byla w ciazy...to liczy sie bardzo dzien osttaniej miesiaczki... a ja totalnie nie pamietam kiedy ja mialam...wiem tak mniej wiecej ale to naprawde... co robic?bo ginekolog o to napewno zapyta.... |
|
|
|
|
#2391 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
lilitnn,ja Ci doskonale rozumiem Ja zrobilam zaszybko i wyszedl mi negatywny,dopiero po czasie ginekolog potwierdzil ciaze. Takze ja radze Bys troszke poczekala,bo to bez sensu teraz robic. Wiem,ze ciezko sie powstrzymac,ale gdy teraz zrobisz test,to nie sadze by cos pokazal,lekarz tez chyba nie bedzie w stanie stwierdzic ciazy.Takze radze uzbroic sie w cierpliwosc ![]() 3mam kciuki,za Ciebie ![]() ---------- Dopisano o 13:52 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ---------- Cytat:
Przeciez lekarz nie bedzie na Ciebie krzyczec ![]() Gdybys byla w ciazy,to i tak pozniej lekarz mniejwiecej to wyklaruje. Oczywiscie nie od razu,ale w trakcie usg,mniej wiecej okresli ile malenstwo moze miec,takze spokojnie.Na przyszlosc radze zapisywac
|
||
|
|
|
|
#2392 |
|
Przyczajenie
|
Toska28 dzięki ! he ale i tak dzisiaj zrobie test napisze jak wyszedł... a do ginka pójde jak naprawdę okres mi się spóźni. Czytałam jeszcze na forumo objawach drugiej ciąży i większośc kobietek pisało że nie ma bólu piersi tylko jest tępy ból podbrzusza... no własnie. Co do mdłości dzisiaj 3 razy chciało mi się wymiotowac i jestem osobą która pali .. i powiem szczerze że od kilku dni papieros ma inny smak jest mi nie dobrze po nich. i ta senność i zmęczenie naprawde można sie wykończyć a w pracy żadają efektywności jak mnie tak boli że nie moge myśli pozbierać przez to !
|
|
|
|
|
#2393 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Tylko zbytnio sie nie zalamuj jak Ci wyjdzie ujemny,bo to zalezy od stezenia hormonu,ktory na poczatku jest ledwie wyczuwalny przez testy Ciekawe co Ci wyjdzie,szczescia zycze |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2394 |
|
Przyczajenie
|
skup sie spróbuj przypomniec sobie co sie wtedy działo w czasie okresu.. zazwyczaj okres w czym przeszkadza (ja np. zawsze dostaje go na jakies planowane imprezy - ślub kuzynki.. na sali he następny bankiet w pracy też oczywiście w dniu imprezy) musi być cos Karolina_I się co ci się z okresem skojarzy !
|
|
|
|
|
#2395 |
|
Raczkowanie
|
no staram sie jak moge... ale ostatni jaki pamietam to pod koniec pazdziernika...
Dziekuje
|
|
|
|
|
#2396 |
|
Raczkowanie
|
hej dziewczyny, widzę ze mam problem jak większość z Was
![]() możne zacznę od początku. Biorę tabletki ale jakoś ostatnio zapominam ich brać i tak po 3 zapomnianych tabletkach kochałam się z chłopakiem 2 razy podobno pominiecie 1 tabletki możne obniżyć antykoncepcje a co dopiero po 3 . i tak po przemyśleniu chyba nawet bym chciała![]() @ mam dostać dopiero 23 grudnia a to sporo czasu. zakupiłam już test i tak sobie leży i korci mnie żeby zrobić. ale wiem ze im później tym lepiej tylko moja podświadomość niestety nie pozwala mi funkcjonować normalnie. na siłę szukam sobie zajęcia żeby o tym nie myśleć ale nie da się. i chyba zrobię tez w sobotę z rana to będzie tydzień po stosunku
|
|
|
|
|
#2397 |
|
Raczkowanie
|
ja radze poczekac
to wtedy poczekamy jeszcze z ydzien razem ![]() ![]() ![]() i mam bardzo podobna sytuacje do Ciebie...tez bralam tabletki ale zaczelam zapominac i odstawilam... |
|
|
|
|
#2398 |
|
Raczkowanie
|
no jeżeli teraz okaże się ze dostane @ to też odstawiam.
już sobie wyobrażałam siebie jako mamusie ale zrobiłabym prezent chłopakowi na święta jakbym mu powiedziała że jestem w ciąży ![]() a test zrobię w sobotę jak wyjdzie negatywny to za tydzień powtórzę tak dla pewności ![]() ---------- Dopisano o 16:22 ---------- Poprzedni post napisano o 16:17 ---------- a Ty juz ile czekasz??
|
|
|
|
|
#2399 |
|
Raczkowanie
|
no tak
tez juz mialam takie mysli ale ja juz pare razy mialam takie sytuacje i niestety... ![]() Mi ogolnie okres sie spoznia ok 3 tygodni jakos... pierwszy test zrobilam tak drugiego dnia z miejsca ale za szybko to zrobilam wiec sobie poczekam jeszcze z tydzien 1,5 i wtedy zrobie kolejny...
|
|
|
|
|
#2400 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez Toska28 Czas edycji: 2010-12-09 o 16:37 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:36.

niestety

Byłby to najpiękniejszy prezent mikołajkowo - świąteczny na swiecie 
.Przejde sie do lekarza niech sprawdzi,czy wszystko ok.

to wtedy poczekamy jeszcze z ydzien razem