Jaki KOLOR włosów będzie do mnie pasować ? - wątek zbiorczy - Strona 95 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Fryzury i styling

Notka

Fryzury i styling Forum dla osób, które interesują się stylizacją fryzur oraz stylingiem. Chcesz pogłębić swoją wiedzę, podzielić się doświadczeniem? To miejsce jest dla ciebie.

Pokaż wyniki sondy: Jaki kolor dla mnie?
Brąz? 142 53,99%
Bląd? 123 46,77%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 263. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-12-08, 20:36   #2821
Marika27
Raczkowanie

Dot.: Blond dla brunetki ?

Ja bym raczej poleciła delikatny balejaż. Kilka jaśniejszych refleksów na początek...
Stary 2010-12-08, 20:45   #2822
Magiusa
Zakorzenienie

Dot.: Jaki KOLOR włosów będzie do mnie pasować ? - WĄTEK ZBIORCZY

Hej,
I ja chciałabym Was prosić o radę. Obecnie mam włoski dość ciemny brąz. Takie: ( w świetle dziennym)
DSC06541.jpg

Do niedawna mialam takie ( przez dość długi okres nosiłam dość ciemne bo wydaje mi się, że dodają mojej twarzy wyrazistości - ale czarnych musze raczej unikać)
niedawno.jpg

A jeszcze kiedyś miałam takie
kiedys1.jpg

kiedys2.jpg

( no a już w ogóle dawno temu miała czerwone)

Nie mniej mam chwilowo mam ogromną ochotę na rozjaśnienie włosków i po głowie chodzą mi mniej więcej takie odcienie ( moim niewprawnym okiem to nadal brąz tyle, że jasny)
alba.jpg
biel.jpg
lopez.jpg
kate-beckinsale-5.jpg

I teraz moje pytanko, czy widzicie mnie w takim kolorze. Zanim wybiorę się do fryzjera i pogadam z nim o rozjaśnieniu wolałabym poznać opinie kilku osób.
Z jednej strony szalenie mnie kusi jaśniejszy kolorek, z drugiej nie kryje, że obawiam się, że po prostu "zniknę".
Ciemny w moim wypadku ( jak widzicie nie mam raczej ostrych rysów twarzy) uwypuklał mnie....
Będę wdzięczna za wszystkie opinie i pomysły

Pozdrawiam serdecznie
Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-08, 20:47   #2823
Magiusa
Zakorzenienie

Ech chcialam napisac ze na samym poczatku wkradł mi się błąd i nie mam jak widzicie na zdjęciu obecnie bardzo ciemnego brązu ( bo niedawno troszkę rozjaśniłam różnymi metodami) ale taki średni
Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-08, 21:18   #2824
sabinaaaa
Raczkowanie

Pomocy

Witam , naczytałam się sporo na temat farb , oczy mnie już bolą , mam mętlik w głowie.Zakładam ten wątek ,ponieważ mam pewien problem i chciałabym , żeby tutaj zamieszczano dla mnie porady. Jak sama nazwa przydziału wskazuje "Pytania do fryzjerki",więc myślę że dobrze trafiłam .
Mam rozjaśniane włosy[Proteinowy Rozjaśniacz Joanna] , są bardzo zniszczone , suche , mimo dużej ilości odżywek, szamponów odżywiających/ odbudowujących . Mam już dość tego sztucznego,białego blondu, chciałabym przefarbować na ciemny blond ,bądź bardzo jaśniutki brąz . We wrześniu miałam na głowie "ciemny blond" , wyszedł brąz , ale za ciemny , zostały szare prześwity, nie pasował do mnie i zmywał się bardzo szybko już po 3dniach! miałam je wyprane. [nazwy farby nie pamiętam,było to szybkie ratowanie z gołębiego kolorku "].

Data ostatniego farbowania[odrosty] - wczoraj . Oczywiście zaczekam z miesiąc z farbowaniem

Rozmyślałam nad
- LOREAL CASTING CREME Farba do Włosów bez Amoniaku Nr 713 Mroźny Beż
- Casting Créme Gloss L'Oreal Paris Lśniące Brązy"515 Mroźna Czekolada"

Dodaję zdjęcie z września i z aktualnym kolorem blondu
http://img121.imageshack.us/i/dsc0989x.jpg/
http://img208.imageshack.us/i/dsc0646x.jpg/

Proszę o rady odnośnie koloru,rodzaju farby itd.
Proszę o nie usuwanie postu , a o przeniesienie w razie wypadku
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg dsc0646x.jpg (48,9 KB, 28 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg dsc0989x.jpg (65,6 KB, 26 załadowań)

Edytowane przez 201704240951
Czas edycji: 2010-12-09 o 15:47 Powód: załączenie zdjęć
sabinaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-08, 21:40   #2825
MaludaXD
Przyczajenie

Exclamation Proszę o pomoc! :)

Niedługo szykuje mi się super imprezka,a mój kolor włosów bardzo mi się znudził. Chciałabym spróbować czegoś nowego. A mianowicie-od co najmniej 5 lat farbuję włosy na dwa kolory. Góra jasne pasemka,a pod spodem dół cały czarny. Chciałabym to zmienić. Mam jasną cerę i niebieskie oczy,a mój naturalny kolor to ciemny blond. Proszę o pomoc-zastanawiam się nad zmianą na kasztanowy lub jasno brązowy kolor! Co Wy na to?? Nie oszpece się za bardzo? Pozdrawiam*

MaludaXD jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-08, 23:04   #2826
anka.d
Wtajemniczenie

Dot.: Proszę o pomoc! :)

moim zdaniem oszpecasz sie wlasnie tymi 2ma kolorami. tzw fryzura na skunksa. nie obraz sie, ale wszystko lepsze niz to

ja bym sprobowala w pierwszej kolejnosci jasnobrazowego, bo w rudosci zawsze mozna pójsc (ale uwazaj, bo nie kazdemu pasuje, nie wiemy jaki masz odcien cery, ale może wydobyć sine odcienie), a jak sie raz zafarbuje na rudo to niestety ciezko sie pozniej pozbawić tej rudej poswiaty, jakos wychodzi ona spod innych farb.
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-09, 13:56   #2827
sabinaaaa
Raczkowanie

Dot.: Pomocy

Up

sabinaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-12-10, 23:19   #2828
Julka994
Przyczajenie

Jakie pasemka...

Hej. Chciałabym zrobic sobie pasemka, ale za bardzo nie wiem jaki kolor byłby odpowiedni. Pomóżcie.

Oto naturalny kolorek moich wlosów:
http://yfrog.com/fx1091uj
Julka994 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-12, 17:57   #2829
marlena901
Raczkowanie

Pomoc w dobraniu odpowiedniego koloru

A więc tak pisałam już w klku wątkąch o mojej przemianie ale mało dostałam odpowiedzi Mam szansę mieć darmową dekoloryzacje u znajomego w szkole na warsztatach. Chcę ją zrobić bo malowałam włosy na czarno ale i swoje ma dść ciemne. Nie ukrywam że boję się co mi z tego wyjdzie:P Podam pare linków a wy powiecie który kolor najlepiej by mi pasował. Wklejam zdjęcie z naturalnym kolorem włosów i z farbowanymi na czarno.
http://ikf.styl.fm/fryzury-grzywki/fryzura868165.htm
http://ikf.styl.fm/fryzury-grzywki/fryzura908061.htm
http://ikf.styl.fm/fryzury-krotkie/fryzura811488.htm
http://ikf.styl.fm/fryzury-krotkie/fryzura876329.htm
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg eb12e58e0e.jpg (20,9 KB, 19 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg PA240133.jpg (28,7 KB, 18 załadowań)
marlena901 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-12, 19:27   #2830
malaika7
Rozeznanie

Dot.: Pomoc w dobraniu odpowiedniego koloru

Szczerze? Żaden z nich, choć wiem, że po dekoloryzacji wszelkie odcienie czerwone łatwo uzyskać.
Ja Cię widzę w średnim naturalnym brązie. Zapuść włosy i zrób taką grzywkę jak na pierwszym zdjęciu Bardzo dobrze podkreśla Twoje spojrzenie - tajemniczo i intrygująco.
Stary 2010-12-12, 22:11   #2831
anusienka1986
Przyczajenie

Question Dot.: Jaki KOLOR włosów będzie do mnie pasować ? - WĄTEK ZBIORCZY

Hej dziewczyny Potrzebuję Waszej rady. Całe życie mam blond włosy. Zapragnęłam drastycznej zmiany , ale najpierw chciałam się was poradzić czy kolor i cięcie, które wybrałam będzie do mnie pasować? Co Wy na to? Ta blondyna na zdjęciu to ja, a ta ruda to propozycja koloru i cięcia.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC03978.jpg (121,6 KB, 30 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg jjj.jpg (31,1 KB, 36 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 776062.jpg (31,5 KB, 32 załadowań)
anusienka1986 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-12-15, 21:55   #2832
prince_ssa
Przyczajenie

No widzę, że porzadnie postanowiłaś zaszaleć Ale to dobrze, zmiany sa potrzebne...
A kolor i cięcie ...śśśliiiiiiiiczneeeeee; ) Myślę, że bedzie Ci pasowało. To taka fryzurka podobna do jednej polskiej aktorki
Ja tez myslałam nad zmianą koloru na święta, ale jednak się boje i poczekam chyba z eksperymentami do wakacji
pozdrawiam

---------- Dopisano o 22:55 ---------- Poprzedni post napisano o 22:52 ----------

Przyszło mi jeszcze do głowy , że taka nowa fryzurka jest pewnie cięższa w 'utrzymaniu' niż ta którą masz teraz. Musisz sie zastanowić czy Twoje wlosy są w miarę zdyscyplinowane Zebyś nie musiałą codziennie rano nakłądać tony pianek i lakierów zeby jakos to wyglądało
prince_ssa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-16, 07:40   #2833
anusienka1986
Przyczajenie

Question Dot.: Jaki KOLOR włosów będzie do mnie pasować ? - WĄTEK ZBIORCZY

Tak zdaję sobie z tego sprawę, że mogę spędzić trochę czasu przy układaniu, jednak bardzo chciałabym zaryzykować, gdyż całe życie w blond półdługich lub długich włosach strasznie mi się znudziło Fryzurka którą mam na zdjęciu, mimo iż rozwichrzona przez wiatr, to niestety muszę się przyznać, że też wymaga układania prostownicą, gdyż moje włosy świeżo po myciu są bardzo niesforne i wykręcają się, każdy w inna stronę, także układanie i modelowanie nie jest mi obce Powinno być ok. Dziękuję za poradę i czekam na kolejne porady wizazanek
anusienka1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-19, 13:53   #2834
Katie5555
Przyczajenie

Jaki kolor farby?

Witam, chcę zafarbowac wlosy ponownie, gdyz robie to bardzo rzadko, ale nie mam pojęcia jaki kolor, jasny, moze ciemny? proszę o poradę,gdyz naprawde nie mam pojecia jaki kolor wybrac foto

http://img600.imageshack.us/i/0000005y.jpg/ <------
Katie5555 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-19, 19:55   #2835
Hotaru T
Przyczajenie

Witajcie,
mam do was ogromną prośbę. We wtorek jestem zapisana do fryzjera bo chcę pomalować włosy ale zupełnie nie mam pomysłu na kolor. Jakiś czas temu byłam u stylistki kolorów która powiedziała mi że jestem typem jasnej kontrastowej zimy (jasna karnacja o żółtawym odcieniu, zielone oczy i ciemne włosy). Powiedziała również że kolor włosów jaki mam obecnie (ciemny brąz) jest zupełnie nie dla mnie i że powinnam je pomalować na jaśniejszy chłodny odcień brązu, który podkreśli moją urodę. Doradźcie mi proszę jakiś ładny kolor w tym właśnie odcieniu.
Hotaru T jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-12-20, 14:51   #2836
pastelinka
Przyczajenie

GG do pastelinka

Dziewczyny pomocy!! Właśnie pomalowałam sobie włosy na granatową czerń i ok włosy wyszły czarne ale skórę głowy mam fioletową Nie chce się to zmyć Co mam zrobić???? Proszę o pilną odpowiedź!!!
pastelinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-23, 11:54   #2837
depeche89
Przyczajenie

GG do depeche89

Hej!
Proszę Was o pomoc w doborze koloru włosów. Mój naturalny to popielaty ciemny blond. Farbuję się już od dawna, niedawno fryzjerka zrobiła mi karmelowy, który niestety zmył się pozostawiając rudy kolor, potem farbowałam migdałowym blondem...skutek to żółte włosy. Płukanki niestety nie pomagają. We wtorek idę do fryzjera farbować włosy i moim celem jest przede wszystkim pozbycie się tego rudo-żółtego odcienia. Myślałam o jakimś zimnym brązie. A co Wy sądzicie, jaki kolor by do mnie pasował? Dodam, że lubię ubieram się na ciemno, mam jasną cerę, szafirowe oczy. Dodaję zdjęcia:
http://img651.imageshack.us/i/dsc02964m.jpg/ tak mniej więcej jest teraz
http://img695.imageshack.us/i/dsc01841n.jpg/ tak było
http://www.fotoszok.pl/show.php/2509...n1300.jpg.html a tak było przed karmelem.
depeche89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-23, 15:18   #2838
larusia_d
Przyczajenie

Jaki kolor włosów pasuje

Chciałabym przefarbować sobie włosy ale nie wiem który kolor by mi najbardziej pasował. włosy aktualnie mam brązowe. Chciałabym mieć czarne, ale mam bardzo jasną cerę i to może brzydko wyglądać, zaś z drugiej strony mam ciemną oprawę oczu, czarne rzęsy i brwi, które też są gęste. Również bardzo mi się podoba blond, tylko znów z tymi czarnymi brwiami, nie wiem jak to wyjdzie. Nawet rudy mi się podoba no ale sama nie wiem. Jak myślicie jaki kolor najlepiej współgrał by z moją urodą? Z góry dziękuję za odpowiedzi
larusia_d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-23, 16:00   #2839
Kotka17
Zakorzenienie

Dot.: Jaki kolor włosów pasuje

Cytat:
Napisane przez larusia_d Pokaż wiadomość
Chciałabym przefarbować sobie włosy ale nie wiem który kolor by mi najbardziej pasował. włosy aktualnie mam brązowe. Chciałabym mieć czarne, ale mam bardzo jasną cerę i to może brzydko wyglądać, zaś z drugiej strony mam ciemną oprawę oczu, czarne rzęsy i brwi, które też są gęste. Również bardzo mi się podoba blond, tylko znów z tymi czarnymi brwiami, nie wiem jak to wyjdzie. Nawet rudy mi się podoba no ale sama nie wiem. Jak myślicie jaki kolor najlepiej współgrał by z moją urodą? Z góry dziękuję za odpowiedzi
odżywianie włosków
Kotka17 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-12-24, 12:09   #2840
masija
Zakorzenienie

Nowy kolor pierwszy raz dla blondynki-pytania.

Chciałam Was prosić o pomoc. Nigdy nie farbowałam włosów a że ostatnio nachodzi mnie na zmianę (kolor i może ścięcie) chciałabym zadać Wam kilka pytań.

Nie chcę za bardzo szaleć, chociaż.. no ale myślałam o jakimś karmelkowym kolorze. Jednak chciałabym, żeby mimo wszystko ta zmiana była widoczna.
Ale na początek, mam jasną cerę, piegi (obecnie średnio widoczne, w lecie-bardziej), zielone oczy, no i blond włosy.

Przeglądałam wiele stron i trafiłam na coś takiego :http://tvmarket.pl/jakikolorwlosowje...le.html?ils=55 gdzie napisane jest, że

Chłodna blondynka lub szatynka

Jasna cera, niebieskie lub zielone tęczówki (rzadziej ciemnobrązowe)
Wybieraj odcienie chłodne bądź neutralne: platynę, słomkowy blond, orzech laskowy, jasną mleczną czekoladę, beże, dębowy brąz.
Jeśli chcesz wyglądać „cieplej”, możesz zdecydować się na żółte blond pasemka, jasny słoneczny blond, cynamon lub złotawy brąz.
Unikaj: rudości, miodowych blondów, czerni.

Tylko, że pewien fryzjer kiedyś powiedział, że ładnie byłoby mi w rudym.

I stąd moja prośba czy mogłybyście mi doradzić, czy to faktycznie ma 'przełożenie' na życie czy to wszystko tak naprawdę zależy od włosów i ogólnego wyglądu?
I kolejna prośba, czy mogłybyście doradzić mi jaki kolor byłby dla mnie odpowiedni? Myślałam też o tym orzechu laskowym i bardzo podoba mi się ten kolor:http://www.google.pl/imgres?imgurl=h...:0&tx=52&ty=71

PS. Poniżej wklejam zdjęcia moich włosów.
DSC_6498.jpgDSC_6600.jpg
DSC_6602.jpgDSCN1712.jpg
masija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-26, 14:59   #2841
yoursdreamss
Przyczajenie

Zmiana koloru !!!!

czesc! jestem blondynka ale chce zmienic kolor i pomyslałam o jakims odcieniu brazu jak myslicie, bedzie mi pasowac ? prosze powiedzcie jaki odcien bylby dla mnie najbardziej odpowiedni tutaj dolaczam moje zdjecie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 2.jpg (41,7 KB, 53 załadowań)
yoursdreamss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-26, 18:04   #2842
BLOND_PRINCESSKA
Magda ;)

Dot.: Zmiana koloru !!!!

Moim zdaniem ślicznie Ci w blondzie
ja bym nic nie zmieniała.
a tak wogole to masz soczewki czy taki boski kolor oczu??
BLOND_PRINCESSKA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-28, 10:51   #2843
Olciak__
Przyczajenie

Exclamation brąz czy blond ?

Witam )
Mam ogromny problem z wyborem farby do włosów, zbliża się Sylwester wiec przeciez nie moge isc z gigantycznymi odrostami, a jak to zwykle bywa boje sie farbowania i porazki.
naturalny kolor to ciemny blond (tzn odrosty), natomiast kolor włosów jest brązowo blondowy
uzylam farby garnier - bardzo jasny popielaty blond , ale wczesniej mialam na wlosach rozjasniacz tzn na pasemkach no i stalo sie najgorsze, moje wlosy byly siwe.
Teraz zastanawiam się czy wybrać kolor ciemniejszy ktory wydaje mi sie uwydatni moje wlosy czy blond w ktorym uwazam mi dobrze . boje sie ze farba zle pokryje i co najgorsze mam tendencje do koloru jajecznica.
jakie polecalybyscie farby pomiedzy brazem a blondem ?
bardzo podoba mi sie ten kolor,
http://www.google.pl/imgres?imgurl=h...:0&tx=37&ty=56
ale jak go uzyskać ?
Olciak__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-28, 13:12   #2844
Vicodin_89
Raczkowanie

Dot.: brąz czy blond ?

Moja droga, nie dałaś żadnego zdjęcia, zatem ciężko będzie cokolwiek Ci doradzić
Vicodin_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-28, 19:47   #2845
IzabelaB
Raczkowanie

GG do IzabelaB
Czy przefarbować włosy?

Hej. Chce cos zmienic w swoim wygladzie i mam takie pytanie... Czy mogę przefarbować włosy?
Tu są moje zdjęcia:
http://picasaweb.google.com/10120861...M32hc_J-4PtNA#

To mój naturalny kolor, nie wiem czy byłoby mi lepiej w innym... wiem ze mam dośc 'specyficzna' urode ;/ Prosze o radę
IzabelaB jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-28, 19:48   #2846
Tirosoma
Zadomowienie

A ja zapytam ni z głupia frant, czy pasowałyby mi mocnofioletowe włosy? (nie patrzeć na zdjęcie - jest tragedią ;] patrzeć na twarz) .
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg aj.jpg (95,8 KB, 33 załadowań)
Tirosoma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-28, 22:12   #2847
dreamwall
Raczkowanie

Dot.: Czy przefarbować włosy?

Jeżeli nie chcesz radykalnej zmiany to proponuje coś w tym stylu
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg fryzury3.jpg (140,2 KB, 53 załadowań)
Stary 2010-12-30, 13:25   #2848
Mircalla
Rozeznanie

.

- tym, co stymuluje człowieka najskuteczniej, jest egoizm.
- a miłość?
- miłość wynika z pragnienia, żeby ktoś nas kochał. A to znowu egoizm.

Edytowane przez Mircalla
Czas edycji: 2011-01-10 o 10:25
Mircalla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-05, 15:17   #2849
Pati155
Rozeznanie

GG do Pati155

Dziewczyny ja również baaardzo potrzebuję rady. Przepraszam, że nie wstawię zdjęcia, ale nie mam w tej chwili tego komputera, na którym wszystkie się znajdują.
Spróbuję jak najdokładniej opisać moją twarz. No więc jest trójkątna, jasna karnacja, szare oczy, czarne brwi i długie czarne rzęsy, raczej mam ostrzejsze rysy twarzy. Nie mam pojęcia jaki kolor dopasować, żeby fajnie wyglądać. Teraz mam balejaż z trzech odcieni brązu, ale chciałabym jednak mieć jeden kolor. Jakoś nie przypasowały mi aż trzy ... Zastanawiałam się nad jasnym brązem albo ciemnym blond. Proszę doradźcie dziewczyny.
Wstawię jeszcze zdjęcia z Beyonce i Jennifer, bo ich kolory włosów mi się podobają, ale czy mi w którymś by było dobrze?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Jennifer+Lopez+er.jpg (30,0 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg beyonce.jpg (36,5 KB, 14 załadowań)

Edytowane przez Pati155
Czas edycji: 2011-01-05 o 15:29
Pati155 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-05, 18:49   #2850
panipasztetowa92
Przyczajenie

Hm.. No więc szukam odpowiedzi własnie na pytanie z tematu.

Pomysłów nie mam żadnych, dlatego wstawię zdjecie i licze na maleńką poradę. ;-)

A przy okazji, z okazji moich narodzin na forum, serdecznie wszystkich witam.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00519-2.jpg (48,6 KB, 15 załadowań)
panipasztetowa92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Fryzury i styling

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości