|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1831 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010
Cytat:
Na noc zakładam zwykły bawełniany a w dzień taki ładny z fiszbinami, przecież trzeba jakoś wyglądać
|
|
#1832 |
|
Zakorzenienie
|
moja znowu ma tak zatkany nos, że ledwo oddycha - biedna co chwila się wybudza i charczy. Jak tylko wstanie to się biorę za wyciąganie z niej tego dziadostwa - powiem wam, że gdyby nie ten "KATAREK" i odkurzacz to nie wiem jak byśmy dały radę
|
|
|
|
#1833 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja uważam, że w pl jakoś dziwny jest ten plan szczepień. Jeśli bym się zdecydowała na rota i pneumo, to dziecko dostaloby cala baterie szczepien na raz- to chore, przeciez ona ma dopiero 6 tyg i juz w tej 6 w 1 jest az 6 szczepionek - to i tak moim zdaniem duzo. |
|
|
|
|
#1834 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A poza tym gdybym przyznała się w domu, że mogę jeść wszystko to teściowa i mama futrowały by mnie roladami i kluchami i już nigdy bym nie schudła Zresztą nikt tak naprawdę nie zna przyczyny kolki dziecięcej, nie wiadomo skąd ona się bierze, więc dlaczego zaraz zwalać winę na jedzenie ? A tak z innej beczki to czasami mam wrażenie, że jak kobieta zaczyna sobie wmawiać, że ma mało pokarmu, że ma chude mleko, że dziecko się nie najada to działa to na zasadzie samospełniającej się przepowiedni, a przecież gdyby tak było naprawdę to ludzkość by chyba nie przetrwała. Ale to tylko moje subiektywne zdanie
|
|
#1835 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Dzisiaj cały dzien masakruje sie laktatorem .średnio co 1,5 h. z jednej piersi odciągam póki co 20ml. Czekam na lepsze czasy
|
||
|
|
|
#1836 |
|
Kici kici miau miau
|
Weronisia my teraz tez dajemy Comfort i kupki sa luzne ( w koncu!), i robi 3 x dziennie takie ladne luzne kupy a wczesniej tez byly zaparcia po Enfamilu.Dodatkowo my dajemy probiotyk wiec moze tez sprobuj? one normalizuja pp wiec moze Pascalowi posluzy
![]() Powiem ze ilosc baczkow sie zmniejszyla i juz nie smierdza - moze to brzucho sie normuje, tak bym chciala bo wizja zmiany mnie nei cieszy... |
|
|
|
#1837 | |
|
Raczkowanie
|
Czesc dziewczyny, melduję się po dluższej nieobecnośi, nam dnie wypełniają zajęcia ruchowe, Janek ma napięcie mięśniowe i musimy to zlikwidować, więc latamy ma rehabilitacje i ćwiczymy w domu, plus codzienne obowiązki, a na wizaż już nie mam siły, bo po prostu padam na ryjek wieczorem.
Pozdrawiam wszystkie i... trochę tęsknię za wami Cytat:
Dziewczyny, mam do was pytanie właśnie odnośnie karmienia piersią, jakie kupki robią wasze maluchy? Bo mój ostatnio zielonkawe, ale słyszałam, że takie są normalne przy karmieniu piersią, ale teraz te kupki to takie no prosto mówiąc smierdziuszki są. Czy to normalne? Bo na początku, to tylko słychac było, że mały nabroił w pieluchę, a teraz też czuć. |
|
|
|
|
#1838 | |
|
Zakorzenienie
|
Karolina zielone kupki moga byc juz lekko smrodliwe, bo zmienia sie sklad mleka. Wzne zeby dziecko nie plakalo robiac kupke itp. Dopoki jest spokojne to przy karmieniu piersia kupki moga byc zielone
Cytat:
Ja wlasnie o 20.00 dalam Pascalowi nasze stare mleczko czyli Humane AR zmieszana z Comfortem pol na pol. Niestety jest o wiele rzadsze i maly od razu zaczal ulewac. No ale trudno. Juz wole ulewanie niz problemy z kupka. Nie moge patrzec jak on sie meczy. Nie wiem jak szybko moze zadzialac to mleko i nie czekajac dalam mu czopka z kminkiem i udalo mu sie po godzinie tloczenia wypchnac kupe, znowu twarda. Zadzwonilam do serwisu dla rodzicow producenta tego mleka Comfort i tam pani poradzila mi nie rezygnowac z AR ze wzgledu na ulewanie, a tylko zastapienie 1 czy dwa razy w ciagu dnia tego mleka tym nowym Comfort, albo calkowite przejscie na Comfort, anie mieszanie pol na pol. Poradzila, zeby ewentualnie kupic AR tej samej firmy. A ja mam jeszcze sporo Humany i nie wiem co zrobic. Czy rzeczywiscie przestawic go calkowicie na Bebilon AR + Comfort na zmiane. Normalnie zglupiec idzie. Nie wiem co zrobic, zeby malemu nie zaszkodzic, i zeby szybko przyszly efekty. |
|
|
|
|
#1839 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do kremow to ja stosuje nA rozstepy i mam Pharmaceris i od dermatolog jakas masc na zamowienie, wiem ze jest mocna bo na piersi nie moge stosowac, poza tym po paru dniach zauwazylam roznice, z ktorej jestem przeszczesliwa Ale jeszcze w czasie ciąży na piersi nakladalam ciagle oliwke i tez naprawde pomaga Ale najlepiej wybrac sie do dermatologa, on pomoze Ci najlepiej ![]() Z tymi rozstepami to koszmar, nie znosze ich Wiec szybko cos dzialaj to moze znikna, powodzenia Weronisia, a jezeli przy karmieniu piersia robi zielone kupki, ale sie prezy, poplakuje, steka i denerwuje, to cos nie tak? Bo zawsze tak ma nawet kiedy kupki sa normlane, wiec myslalm ze tak musi byc, czy nie? A my bylismy dzis na pierwszym spacerze Wreszcie sie doczekalismy Bo przez te mrozy nie wychodzilam z nim w ogole-tylko werandowanie, a to juz 6 tydzien dzis minal... Ale usnal od razu jak tylko wyszlismy, wreszcie swieze powietrze Edytowane przez mrs_madam Czas edycji: 2010-12-14 o 23:39 |
|
|
|
|
#1840 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Z tymi pasami to mam juz metlik w glowie. Jak do tej pory nie nosilam chociaz jeszcze w ciazy kupilam sobie takie ustrojstwo, ktore teraz lezy w szafie. Brzuch niestety nie splaszczyl mi sie a tak dobrze sie na poczatku zapowiadalo. Jutro mamy z tztem impreze swiateczna u niego w firmie i nie moge zalozyc sukienki ktora chcialam bo wlasnie mam sterczacy brzuch Jesli chodzi o rozstepy to im mozna tylko zapobiegac. Jak juz sie pojawia to pozamiatane, nawet najlepsze kremy ich nie usuna, jedynie chyba zabiegowo. Ja niestety mam ich sporo na tylku a to dlatego ze nie stosowalam niczego. Przez cala ciaze zawziecie smarowalam brzuch bo jakos wydawalo mi sie ze skoro tam skora sie tak rozciaga to jest to jedyne miejsce gdzie moge dostac rozstepow. No coz, za bledy sie teraz placi brzydkimi posladkami |
||
|
|
|
#1841 |
|
Zakorzenienie
|
Dziś mało co spałam bo mała tak charczała w nocy, ze aż mi się serce krajało
w nocy włączałam odkurzacz i odsysałam jej te glutki z noska ale poprawa była tylko na chwilkę - oby szybko jej się ten nosek odetkał
Edytowane przez kotek81 Czas edycji: 2010-12-15 o 07:44 |
|
|
|
#1842 |
|
Raczkowanie
|
I ja nie za wiele spałam, do zielonych kupek doszły problemy ze zrobieniem
mały kilka razy w nocy po pół godz stękał i męczył się, żeby zrobić bąka albo kupkę. Wyłaziło wprawdzie luźne, ale te męczarnie, to i jemu i mi noc popsuły. Nie wiem od czego to, chyba od kostki rosołowej, na której zrobiłam sos...bo nic nowego nie jadłam.Dziewczyny, czym doprawiacie zupy/sosy? Używacie vegety bądź innego specyfiku? Ja przyznam się oszczędnie, ale jednak, bo rzeczy smakują wstrętnie, jak ich nie podsypię. Jak sobie radzicie, jeżeli nie używacie vegety? Bo ja nie mam pojęcia a jeść trzeba to po pierwsze, a po drugie ma się ochotę na coś smacznego...
|
|
|
|
#1843 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wszystko doprawiam tak jak zawsze - vegeta + kostki rosołowe i młoda nie protestuje
|
|
|
|
#1844 |
|
Kici kici miau miau
|
Weronisia - wprowadzilam nowe mleko w sobote na noc, dziecko nam spalo ladnie budzilo sie co 5 godzin, w dzien niestety juz nie pospalo.. w nocy sie darlo. i to bylo z niedzieli/poniedzialek. we wtorek a raczej z poniedzialku/wtorek juz robilo rzadkie kupki.. niestety ja mam wrazenie ze od wprowadzenia tego mleka mamy te smrodliwe baczki.. jutro ide do pediatry i musze z nia uzgodnic co i jak. Mam tez wrazenie ze boli ja brzuszek bo takiego darcia jak wtedy nie bylo nigdy. no ale kupki wzorcowe.
ja mam jeszcze opcje zeby ostateczenie wprowadzic to mleko hipp z probiotykami, moze by lepiej dzialalo na brzuchol. a jeszcze pielegniarka mnie prawie zabila slowami:" nie wiem dlaczego pani tak czesto tutaj przychodzi.." no kurcze dla wlasnej przyjemnosci nie chodze! dlatego musze z pediatra uzgodnic wlasny plan dzialania. |
|
|
|
#1845 |
|
Wtajemniczenie
|
kotekk i jak tam ten termoforek co zamówiłaś? bo myślę o nim i nie wiem czy zamawiać czy nie...
bo mój maluszek tak się pręży i stęka i robi się czerwona jak robi bączki lub kupkę że szok, i często przez to się budzi w nocy ![]() ![]() ![]() kotek81 ja mam to samo z tym "katarkiem" wyciagam fridą, zakraplam wodą morską i smaruje jej pod noskiem maścią majerankową
|
|
|
|
#1846 |
|
Zakorzenienie
|
Inna mamuśka (znajoma z wątku staraczkowego) poleca mi kropelki Euphorbium ponoć u niej się super sprawdziły - jak ten Nasivin nie pomoże to chyba wypróbuję...
|
|
|
|
#1847 |
|
Wtajemniczenie
|
dzisiaj Amelka ma już 3 tygodnie, ale ten czas szybko leci
Edytowane przez _paulinka2 Czas edycji: 2010-12-15 o 10:23 |
|
|
|
#1848 |
|
Zakorzenienie
|
no szok po prostu jak ten czas zasuwa - zanim się obejrzymy to nasze maluchy już będą siedzieć
![]() a malutka śliczna jest |
|
|
|
#1849 |
|
Raczkowanie
|
dzien dobry kobietki
![]() ja tez malego karmilam bebilon-em comfort, w sumie maly dobrze sie po nim czul, kupki robil ciagle zielone i baczki tez byly smierdzace i zmienilam na bebiko1 i teraz super.kupki idealne zakupilam sobie ten pas sciskajacy i rewelacja. mi lekarz powiedzial ze moge go uzywac bo to przyspieszy wchlanianie sie brzuszka ![]() ale bym sobie poszla na spacerek. ale u nas tyle sniegu ze zaspy wszedzie
|
|
|
|
#1850 |
|
Zakorzenienie
|
też miałam dziś w planach spacer ale właśnie zaczał padać śnieg i sypie coraz mocniej więc jak się rozpada na dobre to raczej nigdzie nie wyjdziemy
|
|
|
|
#1851 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dzis odciagnelam swoje mleko na pozniej a malemu dalam butle by zobaczyc reakcje. Po godzinie juz sie obudzil, lezy mi teraz na kolanach, rozglada sie i steka. Sprobowac zmienic mu mleko?Cytat:
Maly wczoraj wieczor plakal bezposrednio po jedzeniu, stekal z dwie godziny do 1 w nocy. W koncu zasnal u nas w lozku i spal do 4 rano a potem do 9. No a teraz znow sie meczy. A wczoraj niczego zakazanego nie zjadlam.
Edytowane przez De28 Czas edycji: 2010-12-15 o 11:42 |
||
|
|
|
#1852 |
|
Zadomowienie
|
witajcie
![]() próbuje Was nadrobić ale jestem dopiero na 20 stronie i strasznie wolno mi idzie. Mój Jaś jak na razie to aniołek w nocy budzi się ok 3 razy po przewinięciu i nakarmieniu zasypia prawie od razu. Karmię piersią - i mam tyle mleka, że przydałoby mi się jeszcze jedno dziecko - w dzień noszę pieluchę na piersiach a w nocy śpię z ręcznikiem bo pielucha nie starcza :/ mam tylko problem bo nie radzę sobie z odciąganiem laktatorem - nie wiem czemu nie chce lecieć za bardzo ??? i strasznie mnie potem sutki bolą. Moj mały przez ostatnie dni też zaczynał się prężyć i puszczał dużo bąków i widać było, że go to boli - od 2 dni piję rumianek i chyba to służy Jasiowi bo już się tak nie pręży i kupki ładne robi .Dziś jedziemy do lekarza - na razie pediatra - zobaczymy co powie ale chyba już się denerwuję - w szpitalu powiedzieli, że da nam skierowanie do chirurga -ale ja mam jeszcze nadzieję, że ten płyn sam się wchłonie ![]() ![]() :pro si:![]() .
|
|
|
|
#1853 |
|
Raczkowanie
|
Też probowalam wczesniej mleczka Hipp, ale maly strasznie sie po nim pręzyl i meczyl go brzuszek bo nie spal nam w ogole.
Pediatra mi polecila Bebiko a i dopajam go herbatka rumiankową z Hipp-a.
|
|
|
|
#1854 |
|
Zadomowienie
|
mrs_madam i jak ta maść na rozstępy, widać efekty, ile kosztowała, od dematologa recepta czy od gina? Ile kosztowała, co ma w składzie, jak sie nazywała?
Moja trochę dzisiaj się darła- a wcześniej normalnie płakała ale to pewnie przez gazy - strasznie pruka od wczoraj i kupki wali małe a często ale to lepiej bo wcześniej były 2-3 a duże, że musiałam ją przebierać bo wszystko wychodziło nogawką lub górą. Dziewczyny czy robicie coś z tymi falbankami w pampkach? Ja je tak odwijam na nóźki czy to źle? Mąż mnie wku***, cały dzień go nie ma (pomaga teściom w remoncie za ścianą), małą w ogóle się nie interesuje, nawet potrzymać jej nie chce, przychodzi jak juz jest po czasie kąpieli, wymawia mi tylko że na necie siedze (a w domku posprzątane, uprane i nawet zwykle jest ugotowane jeśli mam z czego więc nie powinien się czepiać), w nocy też go wkurza że mała płacze, światło zapalę ech...Opier**** go chyba muszę porządnie bo juz zapomniał jak odeszłam i prosił żebym wróciła. Dzisiaj mamy rocznicę- 3 lata od zareczyn, ciekawe czy będzie pamiętał... |
|
|
|
#1855 | |
|
Wtajemniczenie
|
Ehh... pisałam Wam, że w poniedziałek byliśmy na wigilii. No i tam zjadłam rybę, jakieś mięsko i kawałek sernika i wczoraj znów wysypało Nikę
Mam takie wyrzuty sumienia, że chyba już nie zaryzykuję jedzenia nabiału!---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:38 ---------- Cytat:
Jakiś niepoważny ten Twój mąż Należy mu się opierdziel ![]() My wczoraj mieliśmy ciekawą sytuację. TŻ wrócił z pracy chory i postanowiliśmy, że nie będzie się Niką zajmował. Ale po jakimś czasie, jak siedzieliśmy w pokoju wszyscy we trójkę, to Nika zaczęła się coś denerwować i płakać. Taki ryk był, jak rzadko! Nic nie pomagało. W końcu okazało się, że płacze bo chce do taty Bo jak tylko TŻ wziął ją na ręce to przestała płakać. TŻ próbował kilka razy ją odłożyć, ale znów był ryk. Do wieczora TŻ chodził zadowolony, że Nika tak bardzo go potrzebuje
|
|
|
|
|
#1856 |
|
Zakorzenienie
|
zawsze mówiłam, ze nie będę dziecka bujać w wózku aby spało a co teraz robię? siedzę i bujam. Przez ten zatkany nos co chwila się biedna wybudza
|
|
|
|
#1857 |
|
Wtajemniczenie
|
Kotek, ja tez wiele rzeczy mowilam
np ze dziecko nie bedzie spalo u nas w lozku. Dzis znow spal u nas, bo ryk co chwila. Uspokajal sie jak sie do niego przytulalismy. No i tak zasnelismy.O 4 polozylam go juz do lozeczka, bo byl spokojny.Jestem nadal pod wielkim wrazeniem. Dostajemy kartki i prezenty nawet od ludzi ktorych nie znamy Takim sposobem mam zapas pieluch przynajmniej na 3 miesiace pelno probek, pierwsze zabawki jak ksiazeczki szeleszczace czy gryzaki. Dostalismy tez karulezke fischer price i taka zabawke na pozniejhttp://www.mytoys.de/CHICCO-Play-Gym....13.02/1497101 Takze pracownicy z pracy tzeta zrobili mu niespodzianke i zebrali pieniadze, pampersy i drobne prezenty. Niemcy maja gest
|
|
|
|
#1858 |
|
Rozeznanie
|
coto znaczy jak mała ryczy jak wkładasz jej piers i niechce tej piersi mimo ze wkłada rece do buzijest głodna ale jabyta piers jej nie pasowała,
i na nowo z nadzieja z bedzie lepsza pcha sie do piersi i ja wypluwa i drze sie w niebogłosy???
Edytowane przez rptrbj1978 Czas edycji: 2010-12-15 o 12:23 |
|
|
|
#1859 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ech faceci ---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:23 ---------- Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 12:28 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ---------- moje dziecko jednak stwierdziło, że wózek nie jest fajny, nawet jak bujają i teraz śpi rozwalona u mnie na klatce piersiowej
|
|||
|
|
|
#1860 |
|
Wtajemniczenie
|
Moj sie tak denerwuje jak piersi sa za pelne i brodawki twarde. Musze upuscic troche mleka by pare kropli zostalo na brodawce i wtedy chwyta.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:16.

Na noc zakładam zwykły bawełniany a w dzień taki ładny z fiszbinami, przecież trzeba jakoś wyglądać

Ale jeszcze w czasie ciąży na piersi nakladalam ciagle oliwke i tez naprawde pomaga
Wiec szybko cos dzialaj to moze znikna, powodzenia
w nocy włączałam odkurzacz i odsysałam jej te glutki z noska ale poprawa była tylko na chwilkę - oby szybko jej się ten nosek odetkał 

Należy mu się opierdziel
Takim sposobem mam zapas pieluch przynajmniej na 3 miesiace