|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3271 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pół roczku już mamy- raczkujemy i pełzamy :-) Maluszki majowo-czerwcowe 2010 c
Edzia - u nas też czerwone poliki....i to jak!!! tylko że ja podejrzewam, że to brzoskwinia, albo jednak królik....
Słuchajcie, głupie pytanie mam jak gotuję ziemniaka dla małej (chcę przejść ze słoiczków na normalne gotowanie) to wychodzi on strasznie ciągnący, pomimo iż dodaję do niego wody...to i tak jest taki jakiś niefajny i ona nie chce go jeść...Ostatnio dołączyłam do niego kalafiora i tak samo.. Ja niestety nie jestem dobra w "polskiej kuchni" a zwłaszcza w takiej delikatnej (nie wiem czy to jakieś wytłumaczenie wogóle) . Tak czy siak, co mogłabym dodać do tego ziemniaka żeby był bardziej smaczny i nie taki zbity? Oprócz marchewy, selera, pietruszki, cebuli, kurczaka no i kalafiora?
|
|
|
|
#3272 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pół roczku już mamy- raczkujemy i pełzamy :-) Maluszki majowo-czerwcowe 2010 c
djerba - inny gatunek musisz znaleźć. Niestety to co jemy to są głównie ziemniaki pastewne, kilkadziesiąt lat temu to jadły świnie, teraz my. Dobre gatunki idą na eksport. Ot taka kara za bycie ziemniaczanym krajem.
Poszukaj lepszych. Może czerwone będą Wam bardziej pasowały? |
|
|
|
#3273 |
|
Zadomowienie
|
Zdrowych i pogodnych Swiat Bozego Narodzenia zyczy Wam - Marzanna zJavierem i Amelia
|
|
#3274 |
|
Wtajemniczenie
|
Hehehe..nigdzie u mnie w okolicy nie widziałam czerwonych, ale jadę dzisiaj do reala, może tam będą.
Niedługo przylatuje do nas jakiś tam wujek mojego męża i przywiezie ze sobą trochę batatów i duuuużo ostrego chilli....Spróbuję małej dać tego ziemniaka, a chilli..nie wiem czy jadłyście takie prawdziwe afrykańskie......ale wypala wszystkie wnętrzności hehehehe pyyyyyyyycha...
|
|
|
|
#3275 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3276 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
ja bym się cieszyła. ![]() Cytat:
ja mam teraz 49kg i tak już mogę pozostać. ![]() ślicznie siedzi sobie maluszek w nowym nabytku. ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#3277 |
|
Zakorzenienie
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;23809043]
ja też wiem, co to znaczy, mój TŻ 180cm, 65kg. ja mam teraz 49kg i tak już mogę pozostać. ![]() [/QUOTE] ja 48kg
|
|
|
|
#3278 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no i pomiędzy tym różne "śmieciowe" zupki, zapiekanki itp. i nic...nie może przytyć...za to ja tyję Marzę o chociażby 55kg...a na wadze wciąż 58,5
|
|
|
|
|
#3279 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
fajnie siedzi ![]() Cytat:
Cytat:
![]() moja idealna waga to własnie 58-59 kg - mniej - wystają kości - wiecej mam brzuchol i cycki za duże ![]() my po spacerze prawie 2 godziny - jezu ale sie dotleniłam dawno nie byłam tak długo ..dziewczyny które wg was krzesełka są lepsze ![]() chcemy młodej na swieta kupic i juz nie wiem ona siedzi jak sie ją podeprze ale sama jeszcze nie siada. nie za bardzo podobają mi sie plastiki ale wyglądają na takie bardziej które opatula dziecie , podobają mi sie drewniane ale czy ,mała sie z niego nie wyślizgnie ![]() a zycze sobie pod choinke co by młoda juz samodzielnie usiadła
|
|
#3280 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A gest meza superasny ![]() Cytat:
![]() I barwa za nowe naumienie ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Malvinka lubi batata. Edit. widze, ze napisalas, ze go podasz jak dostaniesz ![]() Cytat:
![]() Amelka slodziak
|
|
#3281 |
|
Zadomowienie
|
emeraldsea ty podałas stronke ze skokami u niemowląt - własnie tam kukłam i troche sie zdziwiłam..
nowe umiejetnosci dzieci w 26 tygodniu Siada samo Stoi bez pomocy, idzie z pomoca Obchodzi stól przytrzymujac sie Idzie pchajac rzeczy przed soba Raczkuje Chwyta male przedmioty za pomoca palca wskazujacego i kciuka Umie uderzac dwoma przedmiotami o siebie trzymajac je w obu dloniach Podnosi dywan, by zobaczyc, co sie pod nim znajduje Wyjmuje zabawki ze skrzynki i wklada je do skrzynki Zdejmuje skarpetki Karmi mame, tate i psa Przenosi wzrok z jednego obrazka na drugi w ksiazce z obrazkami Obserwuje ruchy osoby, która sie dziwnie zachowuje Patrzy uwaznie na szczególy np na metke przyszyta do misia Tanczy, gdy slyszy muzyke Nasladuje klaskanie Nasladuje machanie raczka na pozegnanie Protestuje, gdy mama czy tata wychodzi Raczkuje za mama czy tata Slucha uwaznie glosów w telefonie Laczy zdarzenia i slowa, rozumie proste polecenia np ” nie rób tak” sorry ale to jakaś sciema - przyznac sie które dzieci po tym skoku 26 tygodnia - zaczeło chodzic wokół stołu lub tanczy
|
#3282 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i jakby mi tak na nogach się sam utrzymywał to bym była w ciężkim szoku ![]() póki co stoi na nogach dosyć długo utrzymując swój ciężar ale w ogóle nie panuje nad równowagą, więc nie ma mowy by sam się utrzymał gdziekolwiek.. on przy siedzeniu się gibie na boki albo w przód i leży na własych nogach.. nie ma pojęcia po co ma ręce i że może nimi się podeprzeć czy przytrzymać jedyne co to trze oczy jak senny i ssa paluchy, manipuluje zabawkami.. ale żeby ręce służyły do czegoś jeszcze to już niebardzo.Póki co nie siada, nie klaska, nie stoi, nie raczkuje, skarpetki zdejmował od urodzenia xD aleee.. nie bede sie rozdrabniac nad każda wypisaną tu umiejetnością.. jakaś bzdura albo mam dziecko zacofane
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... "Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg Edytowane przez Siala_Bala Czas edycji: 2010-12-16 o 14:56 |
|
|
|
|
#3283 |
|
Zakorzenienie
|
nocka fajna, od rana marud. babcia przyszła już o 10 i zajmuje się Ewcią, żeby poznać jej nawyki, nauczyć się usypiania jej itp. nieźle sobie obie radzą, nawet marud minął. pierwsza drzemka pół godziny, teraz padła na drugą, zapewne taką samą. ja tymczasem ogarniam chałupę.
dziś próbujemy gruszki po raz pierwszy. i zaczynamy naukę picia z niekapka. Lusia Adaś w krzesełku siedzi jak król na tronie ![]() Amelka wesoła jak zawsze ![]() nie wspominajcie proszę nic o wadze... ja już się boję na nią wchodzić... na pewno mam tyle, co przed ciążą i prawdopodobnie nawet mniej. spodnie w rozmiarze 26 mam luźne w pasie, zatrzymują się jeszcze na biodrach, których już prawie nie mam. wszystkie kości mi wystają, wyglądam jak bym z obozu koncentrcyjnego wyszła... a przecież jem dużo, słodkiego też. tyle, że u mnie zawsze był problem, żeby przytyć, a spadałam z wagi szybciutko... |
|
|
|
#3284 |
|
Zadomowienie
|
Jeśli chodzi o skoki rozwojowe to te z tej strony są najbardziej wiarygodne i zawsze sie nam najbardziej pokrywały t rzeczywistością-
http://parenting.pl/noworodki-i-niem...rok-zycia.html
|
#3285 | |
|
Zadomowienie
|
ja tez,od zawszemax 50kg nie liczac ciazy bo było 59kg
![]() Cytat:
|
|
#3286 | ||
|
Zakorzenienie
|
Witam,
Cytat:
Cytat:
![]() Ja uczę Olcię kosi kosi ale nie jarzy wogóle. |
||
|
|
|
#3287 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3288 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No ale do chodzenia to jeszcze daleko jej a tym bardziej wokół stołu ![]() A tańczenie u niej to machanie główką lub rączką ![]() Cytat:
A ja własnie niee... Przed zajściem w ciąże ważyłam 55kg! 48kg to ważyłam w wakacje w liceum
|
||
|
|
|
#3289 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Spodnie sprzed ciąży mi na dupie latają, cycków nie mam, brzucha nawet nie mam, żebra na wierzchu, obojczyki... biodra odeszły w zapomnienie... |
|
|
|
|
#3290 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a garderoby i tak całej nie zmienie bo gdzie ja w tym pójde jak i tak po domu smigam w dresach a te mogą wisiec co mi tam
|
|
#3291 |
|
Zakorzenienie
|
sucheloki!
Nie źlijcie mnie z tą chudością swoją bo mi zostało tyle, że na dwie spokojnie starczy a jeszcze twardo na diecie jestem bo jakby nie to i trzy bym obdzieliła sadłem
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... "Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
|
|
|
#3292 |
|
Zadomowienie
|
- moje dziecko sie zawzieło do tego raczkowania - własnie podnosi całą dupcie do góry i przód
tylko do tyłu dalej obrała kierunek ale fantastycznie sie trzyma na kolankach tzn jeszcze nie raczkuje ,, ale cwiczy , cwiczy ...
|
#3293 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja też ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
My po szczepieniu 5w1 i wzw. Płacz tylko przy wkłuciu, na razie śpi, żadnych skutków na razie nie ma - stres ze mnie schodzi...uff... Waga 8100.
|
|
#3294 | |
|
Rozeznanie
|
kawał wiejskiej kiełbachy
![]() Cytat:
chudzielec Dziewczyny, co Wy robicie, że jesteście takie chude??? Ja karmię i 61 do tego cellulit jak ta lala![]() W załączeniu kolejny cudny wynalazek
|
|
|
#3295 | ||||||||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Trzymam Cytat:
No twoja to pewnie prędziutko sztukę opanuje ![]() I nie nerwaj się, szkoda urody Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ślicznie mała siedzi Cytat:
Mało tego, nie dość że połowy rzeczy chyba 99,9% dzieci nie robi w wieku pół roku, to jeszcze sporo rzeczy zazwyczaj dzieci robią wcześniej (np. te obrazki w książce). Cytat:
![]() No i gratulacje z okazji kończenia 7 miesięcy ![]() Cytat:
Małemu się podoba, jak widzę?Mała dzisiaj pierwszy raz szłapki do paszczy wzięła W ogle słuchajcie, odkąd je i nie ulewa, nie to samo dziecko. Roześmiana, chętna do zabawy, ruchliwa, no szok.
|
||||||||||
|
|
|
#3296 |
|
Konto usunięte
|
Aha, co do rozwoju, to chyba najsensowniejsze i zgodne z tymi informacjami, któe uzyskujecie od rehabilitantów jest to:
http://www.alkon.pl/reha/rozwoj.htm 7 miesiąc, na przykład: 1. Samo podciąga się do pozycji siedzącej 2. Siedzi niepewnie, mocno balansuje z podparciem z przodu 3. Pełza okrężnie i do tyłu 4. Obraca się w obie strony 5. Podciągane do stania stoi przez moment trzymane za ręce, sprężynuje 6. W leżeniu na plecach bawi się swoimi stopami 7. Chwyta palcami i prostym kciukiem 8. Sięga po każdą kostkę obiema rękami 9. Obraca zabawkę w ręce i uderza nią w stół 10. Gotowość �ć "do skoku" 11. W leżeniu na brzuchu utrzymuje rękę nad podłożem przez minimum 3s To pomarańczowe to umiejętności Agatki. Nie rozumiem punktu 10? |
|
|
|
#3297 |
|
Rozeznanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;23816132]
To takie jak Agatki chyba, tak? Tyle że my granatowe mamy. Dziękuję, wzajemnie Ślicznie mała siedzi No właśnie dawno miałam to pisać Mało tego, nie dość że połowy rzeczy chyba 99,9% dzieci nie robi w wieku pół roku, to jeszcze sporo rzeczy zazwyczaj dzieci robią wcześniej (np. te obrazki w książce). Kropuś, słonko, ja ci dam i 10kg, za darmo, chcesz? ![]() No i gratulacje z okazji kończenia 7 miesięcy ![]() A taki wynalazek będzie pod chochinką Małemu się podoba, jak widzę? ![]() Mała dzisiaj pierwszy raz szłapki do paszczy wzięła W ogle słuchajcie, odkąd je i nie ulewa, nie to samo dziecko. Roześmiana, chętna do zabawy, ruchliwa, no szok.[/QUOTE]no ba ![]() po prostu zdrowy szkrabik super, że powróciła do zdrowia
|
|
#3298 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny.
Nadrobię zaległości wieczorem- mąż będzie na hali teraz wpadłam z prośbą: baaaardzo proszę o namiary na priv na Photoshopa skąd ściągałyście wersję free nie mogę znaleźć a chciałam zrobić kartkę ze zdjęciem małej i wysłać prababci
|
|
|
|
#3299 |
|
Konto usunięte
|
A musi być fotoszop? Nie może być GIMP? http://www.dobreprogramy.pl/GIMP,Pro...ows,13219.html
|
|
|
|
#3300 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;23816132]hehe nie pamiętam, kiedy ostatnio małej prasowałam Trzymam No twoja to pewnie prędziutko sztukę opanuje ![]() I nie nerwaj się, szkoda urody O cholera, a ja kupę książek mam, bo regał od samej ziemi ![]() Cudnie ![]() Też. Zwłaszcza jak rozbawiona/podniecona czymś jest. To takie jak Agatki chyba, tak? Tyle że my granatowe mamy. Dziękuję, wzajemnie Ślicznie mała siedzi No właśnie dawno miałam to pisać Mało tego, nie dość że połowy rzeczy chyba 99,9% dzieci nie robi w wieku pół roku, to jeszcze sporo rzeczy zazwyczaj dzieci robią wcześniej (np. te obrazki w książce). Kropuś, słonko, ja ci dam i 10kg, za darmo, chcesz? ![]() No i gratulacje z okazji kończenia 7 miesięcy ![]() A taki wynalazek będzie pod chochinką Małemu się podoba, jak widzę?Mała dzisiaj pierwszy raz szłapki do paszczy wzięła W ogle słuchajcie, odkąd je i nie ulewa, nie to samo dziecko. Roześmiana, chętna do zabawy, ruchliwa, no szok.[/QUOTE]Ja to nawet zelazka w domu nie mam ![]() Z ksiażkami regały mam na szczęście na podwyższeniu, ale czytam te z biblio, no i często obok łóżka na podłodze kładę, tj kładlam. Gazety tyż idą w ruch. [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;23816220]Aha, co do rozwoju, to chyba najsensowniejsze i zgodne z tymi informacjami, któe uzyskujecie od rehabilitantów jest to: http://www.alkon.pl/reha/rozwoj.htm 7 miesiąc, na przykład: 1. Samo podciąga się do pozycji siedzącej 2. Siedzi niepewnie, mocno balansuje z podparciem z przodu 3. Pełza okrężnie i do tyłu 4. Obraca się w obie strony 5. Podciągane do stania stoi przez moment trzymane za ręce, sprężynuje 6. W leżeniu na plecach bawi się swoimi stopami 7. Chwyta palcami i prostym kciukiem 8. Sięga po każdą kostkę obiema rękami 9. Obraca zabawkę w ręce i uderza nią w stół 10. Gotowość �ć "do skoku" 11. W leżeniu na brzuchu utrzymuje rękę nad podłożem przez minimum 3s To pomarańczowe to umiejętności Agatki. Nie rozumiem punktu 10?[/QUOTE] Ta gotowosć do skoku, to chyba to, ze jak trzymasz dziecko pod pachami i spreżynuje, albo siedzisz po turecku i dziecko jest tyłem do ciebie, siedzi w wgłebieniu powstalym od siedzenia po turecku 9zamotałam, ale jak to opisać???), to jakby chce sie rzucać na to, co jest z przodu... Mój Wojo tak właśnie robi. ![]() Ja też dzisiaj - oglądam TV, Wojtek przy mnie hula, a tu patrze, coś mi kanały skaczą w TV. Oczywiście młody dorwał pilota. Edytowane przez Jaatkaa85 Czas edycji: 2010-12-16 o 19:44 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:58.

jak gotuję ziemniaka dla małej (chcę przejść ze słoiczków na normalne gotowanie) to wychodzi on strasznie ciągnący, pomimo iż dodaję do niego wody...to i tak jest taki jakiś niefajny i ona nie chce go jeść...Ostatnio dołączyłam do niego kalafiora i tak samo..
Ja niestety nie jestem dobra w "polskiej kuchni" a zwłaszcza w takiej delikatnej (nie wiem czy to jakieś wytłumaczenie wogóle)

Zwłaszcza wśród trzydziestolatków i więcej 
własnie te magiczne 2,3 kilo mi brakuje do szczęścia
).Najważniej sza rzecz dla mnie to posiadanie 4 kółek

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)