|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#601 | |
BAN stały
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Cytat:
Kiedy mieszkałam z rodzicami, to nad nami mieszkała rodzina, w której przyszło na świat 17 (siedemnaścioro) dzieci - rodzone praktycznie rok po roku. Po 7 ciąży znajoma pielęgniarka tej sąsiadki chciała jej załatwić sterylizację (niby nielegalna ale po znajmości w szpitalu pod przykrywką medycznych wskazań możliwa do wykonania), ta się ostatecznie nie zgodziła (dosłownie chwilę przed zabiegiem - już ją na salę operacyjną wieźli), bo ona tak kocha dzieci i uwielbia chodzić w ciąży...Urodziła jeszcze dziesiącioro, a parę lat temu wykopali z domu pierworodnegu syna, który się teraz po melinach włoczy podobno. A na domiar szczęścia, najstarsze dwie córki też zaciązyły bardzo młodo i sprowadziły się z przychówkiem do rodzinnego domu. Efekt: gnieżdzą się w dwadzieścia parę osób w bloku, w mieszkaniu chyba 60 paro metrowym. Wyczyn, nie ? Ale pani tak kocha swoje dzieci...Nie umiem, po prostu nie umiem wykrzesać z siebie współczucia dla takich ludzi... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#602 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#603 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Niektóre moje koleżanki wychowały się w takich rodzinach. Mam wrażenie że z takich rzeczy wychodzą potem skrajności - jedna dziecko w wieku 16 lat, a ta bardziej normalna kiedyś mi powiedziała że zgodzi się na jedno dziecko max jeśli mąż będzie chciał. Całe dzieciństwo i młodość nie spała nocami bo dzieci płakały.
A kiedy tylko weszła w magiczny wiek 8 lat od razu przypadła jej rola niańki 24/h. Ale rodzinę to wszyscy chwalą ze tyle dzieci mają i sobie rodzice radzą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#604 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja babcia pochodzi z wielodzietnej rodziny - było ich 14 osób (ale też inne czasy ![]() ![]() ![]() Jestem tylko ciekawa, czy gdybym do paczki zgłosiła moją znajomą - 27 lat, mąż, córeczka lat 4, ona pracuje w jednym z tanich marketów za najniższą krajową, on pracuje na akord i nigdy nie wiadomo ile wyjdzie - ale nigdy nie więcej niż 1000 zł, to kogokolwiek by to poruszyło. Więc mają maks 2 000 na utrzymanie siebie i dziecka, z czego 1000 idzie na opłaty za wynajem mieszkania i media (a przypomnę że jej mąż nie zawsze aż tyle zarobi!), reszta zostaje na życie. Znajoma dzień w dzień zapierdziela PIESZO do marketu 4 km do pracy, bo nie mają ani auta, ani roweru, a cena za bilet w busie (na wsi to głównie busy) to chyba 2 zł, więc i na tym oszczędza. Jak mąż nie pracuje, to on się córeczką zajmuje, a jak pracuje to przychodzi teściowa albo jej mama. Zasiłków nie mają ![]() ![]() ![]() I daję sobie rękę uciąć, że w większości darczyńców więcej współczucia wzbudzi taka Pani Joanna, która sobie dała machnąć 7 czy 6 dzieciaków, najstarsze w wieku lat 9, każde z innym tatuśkiem, i cierpi na niemożność stosowania antykoncepcji, lub inna wesoła wielodzietna rodzina w której dorosłych dotknęła straszliwa choroba alkoholowa, a z tragiczną sytuacją nie ma nic wspólnego fakt iż cierpią na permanentnego lenia i nieroba, a raczej roba, tylko dziecioroba ![]() Bo przecież im więcej dzieci, tym więcej czułych serc uda się w apelach poruszyć, i zawsze się ktoś polituje i popłacze nad pociechami, które same już kolejne pociechy płodzą bez umiaru ![]() Chyba poradzę koleżance, żeby postarała się o sześcioraczki, wtedy pomoc do niej będzie waliła drzwiami, oknami, podłogą i sufitem ![]()
![]() |
#605 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
#606 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#607 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To powiedz mi jak w takim razie może zostać przyłączona do akcji? Tylko ksiądz może zgłosić? I co jak do kościoła nie chodzi ![]() ![]()
![]() |
#608 |
Zakorzenienie
|
Ja nie znosze, po prostu nie ma we mnie empatii dla pijakow. to dlatego ze moi koledzy mieli ojca pijaka i zmarnowal, siebie, swoja zone, a dzieci mily ciezkie zycie. nie mam zamiaru na pijaka dawac ani grosza. co innego gdyby sie ostro leczyl. paczke tylko dla dzieci w takim wypadku, zadnych udogodnien w stylu pralka bym im nie dala. chce sie zona meczyc z pijusem i dreczyc swoje dzieci>? nic ode mnie nie dostanie. To glupota niektorych kobiet spraiwa ze sa biedne.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
#609 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#610 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:08 ---------- Poprzedni post napisano o 20:04 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#611 |
Zadomowienie
|
Przeglądałam opisy rodzin... Mam wrażenie, że większości z nich przydałaby się swoista wersja "Kuchennych rewolucji". Czyli do rodziny przychodzi jakiś ekspert, analizuje, dlaczego rodzina jest w takiej sytuacji, jakiej jest - i przedstawia metody rozwiązania problemu, porady prawne. Bo tak - niepracujące dorosłe dzieci niepracujących rodziców, ciągłe bezrobocie u rodziców, jak i potomstwa (pełnoletniego), plaga wykształcenia ledwo podstawowego ( o ile u dorosłych można na to przymknąć oko, ale u dwudziestoparolatków?), czterdziestoparoletnie babcie z gromadką wnuków. Wielu rodzinom najbardziej przydałaby się praca, a nie sama paczka, która choć odciąży rodzinę na święta, to kiedyś jej zawartość się skończy... Nie neguję samej inicjatywy - jest dobra, z roku na rok widać, że ankiety są bardziej obszerne i łatwiej dotrzeć do osób, które potrzebują pomocy, a nie np. mają postawę roszczeniową. I rzeczywiście, wiele z tych rodzin, czy osób samotnych otrzymuje rzeczy najbardziej potrzebne do życia.
![]() |
#612 |
Zakorzenienie
|
No właśnie, ale to jest całkiem ciekawy proces, jak wychowani w jednym domu i wieku, jedni wychodzą z bagna a inni serwują je własnym dzieciom
---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ---------- przy okazji, dziś czytałam na wp o rodzinie z Indii, którzy dostali mandat na 42 000 rupii. Musieli dać w zastaw trójkę dzieic chyba tam 8-14 lat którzy teraz ciężko pracują, bo głowa rodziny zarabia 200 rupii miesięcznie. ich to mi szkoda. zastanawiam się czy w jakiś sposób mogłabym im pomóc, na Boga przecież to 50 zł to dla nich dopiero kupa kasy... ---------- Dopisano o 21:20 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ---------- link http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,tit...l?ticaid=1b6e6 |
![]() ![]() |
![]() |
#613 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli jeśli ktoś ma dziecko chore lub niepełnosprawne nie powinien mieć więcej dzieci? Jeśli ktoś uznaje, ze nie warto pomóc określonej osobie/rodzinie to niech nie pomaga. I tyle. Po co zaraz wykłady robić, udawać, że się ma rację ponad racją. Są ludzie, którzy pakują się w kłopoty ze względu na swoją bezmyślność, co nie oznacza od razu, że można mieszać ich z błotem, oceniać.
![]() |
#614 |
Zakorzenienie
|
trzeba dostosowac planowaną liczbę pociech do własnych możliwości finansowych. mysle ze taki był główny zamysł tej wypowiedzi.
![]() |
#615 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pomagłabyś osobie która non stop powiela poprzednie błędy? To jest naiwność. A taka osoba nie dość że powiela błędy, to przekazuje dalej głupie geny mnożąc się na potęgę ![]() ![]() I sprawdzać, czy się nie sprowadzi kolejnego nieszczęśliwego dziecka na świat... Bo dla mnie jednak upośledzone dzieci, chore, nie są do końca szczęśliwe. Może jestem złym człowiekiem, ale uważam że przy nich ani rodzice, ani rodzina, ani dziecko - nie ma normalnego życia. A zwłaszcza przy kilku, kiedy się próbowało do skutku...
![]() Edytowane przez blair witch Czas edycji: 2010-12-16 o 20:41 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#616 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
https://www.szlachetnapaczka.pl/madr...na-paczki.html
![]() |
#617 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym w linku nie ma wyjaśnienia, JAK wolontariusze trafiają na te rodziny, tudzież jak cała fundacja (?) na nie trafia. Zbierają info wśród znajomych?
![]() |
#618 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odpowiedź na to pytanie padła już w tym wątku.
![]() |
#619 |
Zakorzenienie
|
-_-
nie, bo rodziny dysfunkcyjne zdarzają się tylko w złych bajkach |
![]() ![]() |
![]() |
#620 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#621 | |
BAN stały
|
Cytat:
Odważyłabyś się w tym kraju na taki wyczyn ? Ja nie. O tej kobiecie płodzącej chore dzieci do skutku, wyczytałam na tym wątku - nie chce mi się teraz szukać. To tak dla wyjaśnienia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#622 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To mniej więcej tak samo mądre jak na podstawie kilku oszustów wymiankowych na wizażu wysnuć wniosek że większość wizażanek to krętaczki i wyłudzaczki.
![]() |
#623 |
Raczkowanie
|
Piękna jest ta historia z linka który podesłała Paula78,przecież na pierwszy rzut oka widać,że szanowna nestorka ma poważny problem z alkoholem(potwierdzają to komentarze).Jej córka,młoda mamusia strzaskana na solarce aż miło,sama pisze "moj syn chodzi czysto ubrany ma ladne ciuchy i napewno nie jedno dziecko chcialoby tak wygladac!!!! a w spisie potrzebnych artykułów kaszki i mleko mod dla dziecka
![]() Wiec ja pytam na jakiej podstawie wybiera się takie rodziny??? I standardowy zestaw pytań: gdzie ojciec dziecka?gdzie alimenty? |
![]() ![]() |
![]() |
#624 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Czytałam komentarze i się dziwię, że paczka została podtrzymana... Na swoje pytanie odpowiedzi nie uzyskasz ![]()
![]() |
#625 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Kto wybiera rodziny? Namiary wolontariusze Paczki zyskują przez mops, grupy charytatywne przy parafiach, pedagogów szkolnych, albo inne rodziny. Z jednej strony to dobrze, że rodziny w bazie Paczki są anonimowe - chociaż kto wie, czy jak w przypadku artykułu, życie nie zweryfikowałoby tego, czy zasługują na pomoc. Im dłużej interesuję się sprawami wolontariatu i organizacji pozarządowych ( nie mówię tu tylko i wyłącznie o Szlachetnej Paczce), tym więcej mam wątpliwości o możliwości pomocy, czy też odnośnie tego, kto na nią zasługuje. Bieda to nie tylko nieskazitelne rodziny, które nagle dotknęło ogromne nieszczęście. Im dłużej rodzina ma problemy finansowe, tym łatwiej o patologie ( nie mówię, że to dotyczy każdej ubogiej rodziny - jest wiele rodzin, gdzie żyje się skromnie, ale widać, że nie brakuje tam ciepła, miłości i wsparcia). Mam wrażenie, że wiele rodzin pomoc demoralizuje. I wtedy bardzo łatwo robić z siebie ofiarę, a kiedy już otrzyma się dodatek finansowy, czy rzeczy materialne podnoszące standard życia, można robić swoje. Ludzie się przyzwyczajają. A komuś z zewnątrz czy wolontariuszom ciężko znaleźć ten zgrzyt, który powie, że mamy do czynienia ze świetnymi aktorami. Oni nie przebywają z potrzebującymi 24 h na dobę i widzą to, co rodziny chcą, żeby widzieli. Wrażenia, maski. Będę trochę bronić wolontariuszy, bo nie są w stanie być nieomylni w osądzeniu, czy rodziny są szczere i prawdomówne. Miałam styczność z rodziną, gdzie deklarowano biedę. Samotna matka z dwójką chorych dzieci, bez pracy. Opieka nad dziećmi wymagająca, pani płakała, że nie jest w stanie nic załatwić, nikt o nich nie pamięta. I mieszkanie, bardzo zagracone, biednie ubrane dzieci. Wydawałoby się, że zasługują na pomoc. Jakie było zdziwienie, kiedy okazało się, że pani bardzo lubi przebywać w towarzystwie pijanych sąsiadów ( co okazało się później, częstych gości w tym domu). To wyszło zupełnie przypadkiem podczas niespodziewanej wizyty osób gotowych pomóc tej rodzinie... Pani zaczęła się tłumaczyć płacząc, że tego dnia była u dentysty i odkażano jej dziąsła alkoholem. A głosy z kuchni to tylko małe rodzinne przyjęcie. Rozwiązań jest kilka. Albo ryzykujemy i pomagamy materialnie; albo udzielamy pomocy niematerialnej na zasadzie wolontariatu - załatwienia urzędowe, zrobienie zakupów osobie starszej/ chorej, moc w nauce dzieciakom - tutaj nie ma na czym oszukać; lub też pomagamy zwierzętom, które nie udają. A zasada ostentacyjnego zwracania uwagi na własną biedę i subtelny przekaz pomocy ( jak najwięcej, jak najlepsze rzeczy) działa nie tylko podczas akcji charytatywnych. Słynne opowieści żon o tym, jak mężowie podczas kryzysu wieku średniego odnajdują w sobie zapał do pomagania biednym istotkom, które bez męskiego ramienia ( i zasobnego portfela) nie przetrwają w życiu.
![]() ![]() |
![]() |
#626 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do tego, że ludzie się przyzwyczajają - to racja. Uczą się grać na emocjach, udawać - bo to łatwiejsze niż zakasanie rękawów i wzięcie się do uczciwej roboty. Łatwiej pokazać zapłakane twarzyczki gromadki dzieci i wyciągnąć ręce po cudze.
![]() |
#627 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uparłaś się aby Twoja koleżanka dostała akurat "szlachetną paczkę". Szlachetna paczka to pomoc jednorazowa i jak widać nie zawsze spenia oczekiwania obdarowywanej rodziny. Jeśli Twoja koleżanka jest w takiej sytuacji jak tutaj opisujesz to może warto pomyśleć nad jakąś długofalową pomocą dla niej np Z MOPS- u, Caritasu czy tez innych organizacji.
I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks. Edytowane przez titina Czas edycji: 2010-12-17 o 09:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#628 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Uzasadniłam, ale moje uzasadnienie do Ciebie nie przemawia ![]()
![]() Edytowane przez blair witch Czas edycji: 2010-12-17 o 10:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#629 |
Raczkowanie
|
titina jakim cudem to zielonogórska rodzina zakwalifikowała się do paczki?
Często podkreślałaś że jest selekcja i rodziny które SZP nie potrzebują jej nie dostają? Mam jeszcze jedno pytanie(nie chce mi się grzebać na oficjalnej stronie)ile rodzin z listy nie dostaje paczek?bo przecież ten którego nikt nie wybrał nie dostaje nic,tak? |
![]() ![]() |
![]() |
#630 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ten system się po prostu nie sprawdza ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:41.