Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka" - Strona 20 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-12-14, 09:29   #571
nenowka152900
Zadomowienie

Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

a pomyślałyście, żeby dać komuś bliskiemu na prezent używaną,brudną i popsutą rzecz? Chyba nie. Więc czemu akceptujecie dawanie takich rzeczy w 'szlachetnych paczkach' które są prezentem. I to zupełnie dobrowolnym(bo te dla rodziny/bliskich kupić trzeba bo wypada etc. Nie sądzicie, że dla niektórych osób wystarczająco upokarzające jest to, że muszą prosić o pomoc a jeszcze dostają śmieci? Czy autora paczki nie było stać na wypranie rzeczy przed PODAROWANIEM ich w prezencie? Troszkę szacunku do innych ludzi dziewczyny. Bo wśród tych patologicznych sytuacji są osoby które przejściowo, nie ze swojej winy znalazły się w ciężkiej sytuacji.
Stary 2010-12-14, 13:03   #572
muszynianka
Zakorzenienie

Moja droga, nie, znajomym nie kupuję na prezent ubrań, kupuję im lizaki i czekoladowe mikołaje, ale owszem, sama sobie kupuję brudne i używane szmaty w lumpeksie które potem piorę i prasuję.

---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ----------

Cytat:
Czy autora paczki nie było stać na wypranie rzeczy przed PODAROWANIEM ich w prezencie?
Tak, ubrania pewnie były orzygane i wytaplane w błocie oczywiście, nie ma to jak ocenić autora paczki po rozhisteryzowanym poście.
te ubrania z pewnością wyglądały tak: http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:A...lphErkg5TBFhBA
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-14, 13:20   #573
titina
Zakorzenienie

Często oddaję ciuszki, wymieniam w dziale wymiankowym albo na innych portalach i nigdy by mi nie przyszło do głowy żeby wysłać komuś nieuprane ciuszki.

A ciuszki o których pisze autorka postu wyglądały naprawdę nieciekawie, były całe w kłakach jakiegoś zwierzęcia i brudne (pod postem były załączone zdjęcia).

I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks.

titina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-14, 13:21   #574
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
Często oddaję ciuszki, wymieniam w dziale wymiankowym albo na innych portalach i nigdy by mi nie przyszło do głowy żeby wysłać komuś nieuprane ciuszki.
ja tak samo, wyprane, chociaż nie prasuję bo to nie ma sensu "w locie" i tak się zgniecie. no i noszę używane, dlatego uważam że UŻYWANE to najmniejszy problem, kwestia tego że ktoś nie wyprał.
Stary 2010-12-14, 13:28   #575
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dzustam Pokaż wiadomość
A ja się cieszę, że pomysłodawca tej akcji, nie rozgranicza ludzi na lepszych i gorszych... tych, którzy zasłużyli na 5 zł i tych, którzy powinni od Mikołaja dostać rózgę.

Nie trzeba dawać na coś, co się nie podoba. Przecież każdy zarządza swoimi pieniędzmi jak chce.

i jeszcze jedno: nawet jeżeli jakaś matka nie zasługuje, bo nie umie korzystać z antykoncepcji, nawet jeżeli jakiś ojciec pije - moim zdaniem warto pomóc, bo oprócz nich są jeszcze dzieci małoletnie, które w żadem sposób nie zawiniły. A mają swoje marzenia świąteczne.
Jak wyżej.

Niestety, nie czarujmy się, ludzie pracujący, bez zgubnych nałogów, mocno osadzeni w rzeczywistości (umiejący oszczędzać, nie biorący bezmyślnie kredytów, dbający o regularne płacenie rachunków), rzadko kiedy potrzebują pomocy. Ale to nie znaczy, że i takim osobom nie może się powinąć noga - może. Pewność, że pomoc trafi tylko do porządnych, niepijących i dobrze rokujących na przyszłość, możemy mieć właściwie tylko wtedy, gdy sami zrobimy taką paczkę, znajdziemy taką rodzinę i osobiście jej wręczymy swój "dar serca". W innych przypadkach albo decydujemy się na pomoc, licząc, że organizatorzy akcji mają nieco oleju w głowie, albo nie.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-14, 14:03   #576
13aa9d55ec6ef8489ab3852d90deb2979ef9d608
Konto usunięte

Odnosę się do postu w którym jest opisywana pani z fb, skoro tej kobiecie paczka nie pasowała, uważała, że nie poprawi to w żaden sposób jej sytuacji i nie pomoże to czy nie mogła tej paczki zwrócić ???

Może dostał by ja ktoś komu nie przeszkadzało by wymienienie suwaka czy wypranie pluszaków, tymbardziej cieszył by się z zapasów chemii , kasz i dżemów, bo to zawsze cos.

Jak się nie ma co się lubi to sie lubi co się ma.

Tak jak mówi muszynianka nie wiadomo czy te ubrania były az w tak złym stanie, może kobieta liczyła na rzeczy nieużywane i do tego firmowe, a tu niestety i się zbulwersowała, jesli jednak te rzeczy naprawdę takie były to ja bym paczkę zwróciła proste.
13aa9d55ec6ef8489ab3852d90deb2979ef9d608 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-14, 22:45   #577
nenowka152900
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Jak wyżej.

Niestety, nie czarujmy się, ludzie pracujący, bez zgubnych nałogów, mocno osadzeni w rzeczywistości (umiejący oszczędzać, nie biorący bezmyślnie kredytów, dbający o regularne płacenie rachunków), rzadko kiedy potrzebują pomocy. Ale to nie znaczy, że i takim osobom nie może się powinąć noga - może. Pewność, że pomoc trafi tylko do porządnych, niepijących i dobrze rokujących na przyszłość, możemy mieć właściwie tylko wtedy, gdy sami zrobimy taką paczkę, znajdziemy taką rodzinę i osobiście jej wręczymy swój "dar serca". W innych przypadkach albo decydujemy się na pomoc, licząc, że organizatorzy akcji mają nieco oleju w głowie, albo nie.
Była jedna rodzina nad której losem się popłakałam. Rodzina, trójka dzieci rodzice dobrze zarabiający ( ok 10tys łącznie) i rodzą się ciężko chore bliźniaki. Mama musi zrezygnować z pracy całkiem, tata ulega ciężkiemu wypadkowi. z 10tys na miesiąc robi się 1,5zł
Nie mam nic przeciw dawaniu ubrań używanych, bo one są ok wg mnie ale dawanie brudnych to totalny brak szacunku dla drugiej osoby
Stary 2010-12-15, 12:47   #578
miphuhiz
Zakorzenienie

[1=78ec78392a9e84b50fa9c61 260c26510682869d7_6517570 db0492;23724423]
‎1op kaszy gryczanej ,1kg cukru i 1 kg maki1kg kaszy wiejskiej,5 sloikow dzemu,5 op platkow na mleko,olej,kawa ,herbata,2 makarony to wszystko bylam zszokowana liczylam na troche wiecej ,dostalam duzo slodyczy,oraz 5 plynow do naczyn, 4 odswiezacze powietrza,ale po mi tego az tyle jak dostalam 1 kg cukru 1 kg maki,zero ...jakiejsc wedliny,konserw,majonezu, nabialu,doslownie nic,po drugie wszytkie rzeczy typu zabawki i ciuszki sa uzywane,rozumiem,tylko ze przy 2 autkach sa poodlamywane czesci,maskotkie ktore wybraly sobie dziewczynki sa tak brudne jakby rok staly na polce,az mialam lzy w oczach jka patrzylam jak przytulaje te brudne maskotki

jka mozna cos takiego zapakowac,a najsmieszniejsze jest to ze jako rzecz obowiazkowa oprocz zywnoisci i chemi poprosilam kombinezon dla synka bo idzie zima a on nic nie ma ,nie dosc ze dostalam 3 rozmiary za duzy to jeszcze z popsutym zamkiem,,a polowa ciuchow jest tak brudna i obleziona klakami ze brzydze sie wziasc d...o reki,dlaczego akurat mnie to spotkalo,jak patrze jak rodziny sie ciesza z otrzymywanych darow a ja siedze i placze bo poczulam sie jak dziad,ktos posprzatal szafe i zmaiast na smietnik wcisnal mi do paczki,tka sie cieczylam ze bede miala chociaz jedne swieta spokojne,,nie ze nie bede sie martwic o zywnosc,ale nic z tego,3 dni temu mialam biopsje piersi,po swietach czekam na wynik,wiec i tka swieta nerwowe,a do tego biedne,nie rzycze nikomu tekiego darczyncy,imie i nazwisko podalam oczywiscie fikcyjne,ale jak ktos bedzie chical to podam z kad jestem i pod opieka jakiego wolontariusza bylam w szlachetnej paczce,zeby ktos nie myslal ze wymyslilam to wszystko
[/QUOTE]Biedna kobieta

[1=78ec78392a9e84b50fa9c61 260c26510682869d7_6517570 db0492;23729704]
ok- teraz już wiem, co zrobić z niemodną, niechcianą odzieżą...[/QUOTE]
Mozesz oddac do schroniska. Tam potrzebuja byle jakiej odziezy, byleby by byla

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
dorodny kurak i pięć kilo kiełbasy sytuację poprawi?
Nie, ale ta kobieta sama napisala: "tak sie cieczylam ze bede miala chociaz jedne swieta spokojne,,nie ze nie bede sie martwic o zywnosc"
To zarcie nie poprawi ich sytacji materialnej, nie sprawi, ze nagle bedzie super, ze nagle wyjda z biedy czy co tam innego, ale przynajmniej w swieta nie beda glodni.
Cytat:

no i nie stać ją by za 5 zł wymienić zamek w kurtce którą dostała, ale internet i komputer jest, no jo.
Cytat:
Napisane przez virtual_luv Pokaż wiadomość
tak,to zastanawiające,na majonez nie ma ale dostęp do neta jest,czas żeby wypisywać gorzkie żale na fb też jest
Cytat:
Napisane przez aktaga13 Pokaż wiadomość
kurcze, nawet mój tż (który jest człowiekiem niesamowicie spokojnym i wielce empatycznym) określił sytuacje w TAKI sposob
Znacie ja?? Bylyscie w jej domu? skad pewnosc, ze ma komputer i internet? Moze pisze z biblioteki? Mopsu, z domu znajomego?

.
Cytat:

no i nie stać ją by za 5 zł wymienić zamek w kurtce którą dostała, ale internet i komputer jest, no jo.
Ja teraz wymienialam zamek w spodniach. Zaplacilam 25 zl. Nie wiem gdzie masz takiego taniego krawca, ze wezmie 5 zl za wymiane zamka.

Edytowane przez miphuhiz
Czas edycji: 2010-12-15 o 12:55
miphuhiz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-15, 13:55   #579
muszynianka
Zakorzenienie

A ja nie wiem gdzie ty masz tak drogiego krawca

tak, z pewnością pofatygowała się do biblioteki by napisać taki post w internecie.
Stary 2010-12-15, 14:05   #580
miphuhiz
Zakorzenienie

Cytat:
A ja nie wiem gdzie ty masz tak drogiego krawca
u mnie na osiedlu

Cytat:

tak, z pewnością pofatygowała się do biblioteki by napisać taki post w internecie.
Mogla tam byc z innego powodu (np. szukala pracy, informacji na temat raka piersi ect), a być moze byla tak rozgoryczona, ze chciala sie podzielic z innymi swoja frustracja.

I od razu mowie. Sama mam znajomych, ktorzy nie maja komputera i korzystaja z biblioteki.
Stary 2010-12-15, 15:57   #581
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ka_ja_lo_80 Pokaż wiadomość
moim zdaniem autorka ma jakieś przekręcone podejście do życia. i jest egoistką dlatego, że przecież nigdy nie wiesz z jakich przyczyn ludzie znaleźli się w tej sytuacji. przecież gdybyś patrzyła na tych ludzi, jako na osoby, które spotkało jakieś dramatyczne wydarzenia życiowe to potrafiłabyś im pomóc
ja razem z moimi kolegami i koleżankami z pracy pomogliśmy w tej akcji http://praca.☠☠☠☠☠.pl/blog/odpowiedzialni-spolecznie/ i nie mam poczucia, że "pomogliśmy ludziom, którzy sami są sobie winni". po prostu szkoda, ze nie jesteś osoba empatyczna i nie potrafisz współczuć innym. zastanawiam się jakbyś się czuła, gdybyś ty nie miała czego postawić na stol wigilijny
Tak, jasne, jestem egoistką i faktycznie nigdy nie wiemy czemu większość z tych ludzi klepie biedę. Akurat wiem, wymienię w punktach:
- wielodzietność
- wczesne zachodzenie w ciążę
- brak wykształcenia
- często alkoholizm
- lenistwo
- niezaradność
- roszczeniowość

Ja już wolę być taką egoistką, niż osobą zwyczajnie naiwną jak Ty...
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-12-15, 17:35   #582
BioIvO
Zakorzenienie

Wiecie co? Myślę, że niektórzy zapominają, że paczki maja trafić do ubogich polskich rodzin, a nie dajmy na to do rodziny z przedmieść Kalkuty. Dzieci z tych rodzin chodzą do normalnych szkół, przedszkoli i chcą być normalnie traktowane a nie jak jakieś sieroty w łachach noszonych przez kilka innych pokoleń. I co w tym dziwnego? jak miałyście 9 czy 13 lat to chciałyście mieć wykupiony na przyszłość kurs prawa jazdy czy jakiś bajerancki telefon komórkowy i modne dzinsy? Marzenia każdy ma inne. I nie wolno ograniczać marzeń ubogiej rodziny do paczki makaronu. Jeśli ktoś ma ochotę podarowac komus komputer to czemu nie?
Poza tym też czułabym się zawiedziona gdy w tv pokazuja piłkarza z pełnym wózkiem kupującego wielkie, puszyste miśki, małe adidaski itp. A później otrzymać brudne ciuchy, które ktoś pewnie i tak wyrzuciłby na śmietnik.
To nie fair pisać, że skoro biedna to powinna się cieszyć z byle czego.

Nikt nie śledzi tak bacznie postępowania innych jak ten, komu nic do tego. (V.Hugo)

Kobieta nigdy nie wie czego chce, ale nie spocznie, dopóki nie osiągnie celu.
BioIvO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-15, 19:47   #583
blair witch
Zakorzenienie

Posty tej Pani od 'brudnej' paczki na wykopie:
Cytat:
1
Bardzo fajnie wam wychodiz oczernianie mnie,tak mam internet place za niego 30 co m-c,mam tez komuter o d sasiadow ,dzieci doataly,zeby chcoiac na internecie mogly sobie w gry pograc,korzystam z opieki spolecznej,pracuje tylko maz i dostaje rodzinne moj dochod na 5 osob to niecale 1,500 zl,duzo mi pomagaja znajomi,ja w paczce njabardzije chcialam znalezsc jaks wedline,puszki,przetwory zeby bylo na swieta,zaraz po otrzymaniu paczki i obejrzeniu jej zadzwonilam do swojej wolontariuszki z prosba o zmiane oceny,i przeslalam jej fotki,bo co mialabym oszukiwac,zalezalo mi tylko na zywnosci na swieta,wy mysliscie ze czlowiek biedny to juz nie ma nic,zyje pod kartonami,praktycznie wszytkie rzeczy jakie ma w mieskzanie,pochodza od kogos,ktos wymienia na nowe a stare oddaje nam,segment,biurko,lozka dzieci,liczylam na wiecej mialam tylko na mysli prosukty nadajace sie na stol swiateczny nic wiecej bo jak by tak bylo to moja lista potrzeb by byla ogromna a ja nie chcialam nic oprocz chemi,zywnosic i tego kombinezonu,uwazacie ze jak czlowiek jest wybrany do slzachetnej paczki to juz jest tka biedny ze wezmie wszystko,jestem biedna ,ale mam w domu czysto,wiem ze sa na pewno biedniejsi od mnie
Cytat:
2
Ze wzgledu na chorobe dziecka najmlodszego nie moge podjac pracy,nawet bylo to zaznaczone w wywiadzie i mam na do dokumenty bo co 6 -mcy je odnawiam ,wy wiecie swoje ja swoje,sadziecie ze czlowiek biedny to musi wziasc wszystko ,nie moze odmowic bo jest biedny,nawet jak to bedzie uszkodzone,popsute,brudne ,musi wziasc i tyle
Cytat:
3
Chcecie to mnie obrazajcie,ale jak czlowiek biedny to nie znaczy ze mozna wcisnac wszystko obojetnie czy bedzie dobre,czy za male,czy popsute ,czy podarte,jest biedny i musi wziasc,nie bede nic wiecej pisala bo to bez sensu,wy wiecie swoje ja wiem swoje ,fajnie kogos osadzac na odleglosc,piszcie co chcecie ......

Ja powiem tak... z wrodzonej przekory i wredoty rodzinom wielodzietnym wsadziłabym do paczki jeszcze karton prezerwatyw ALE - nigdy nie posłałabym czegoś brudnego, z kłakami, niewypranego, zepsutego - bo nie uważam żeby biedna osoba musiała znosić dodatkowe upokorzenie. Ani nie posyłałabym na świąteczny stół odświeżaczy powietrza, cukru, kaszy i mąki Czy ktokolwiek byłby w stanie z tego przyrządzić coś na wigilię?

A nawiązując do tekstu 'ma na komputer i internet' - jak napisała na wykopie, komputer dostała od sąsiadów, internet kosztuje 30 zł ( to nie majątek). W naszych czasach ani komputer, ani internet nie są niewiadomo jak prestiżowymi dodatkami - dla mnie to coś porównywalne do pralki przykładowo, a nawet lepsze... Pomaga w życiu, pomaga w szukaniu pomocy czy wiadomości czy też pracy. Do tego ułatwia życie całej rodzinie, a dzieci nie są wykluczone od rówieśników, że są sto lat za murzynami. A lepsze od pralki bo bardziej funkcjonalne. Wiadomo, bez komputera i netu się da żyć, ale przecież bez pralki też - nikt nie broni nikomu prać ręcznie, prawda?
Stary 2010-12-15, 20:07   #584
aktaga13
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blair witch Pokaż wiadomość
ALE - nigdy nie posłałabym czegoś brudnego, z kłakami, niewypranego, zepsutego - bo nie uważam żeby biedna osoba musiała znosić dodatkowe upokorzenie.
ja tez nie

Cytat:
Ani nie posyłałabym na świąteczny stół odświeżaczy powietrza, cukru, kaszy i mąki Czy ktokolwiek byłby w stanie z tego przyrządzić coś na wigilię?
mąka i cukier są dość przydatne akurat można i się najeść i przygotować coś na święta
Stary 2010-12-15, 20:21   #585
blair witch
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aktaga13 Pokaż wiadomość
mąka i cukier są dość przydatne akurat można i się najeść i przygotować coś na święta
Widzisz co wyżej pisze... "prosukty nadajace sie na stol swiateczny" ...

Z 1 kg mąki i z 1 kg cukru wigilii nie zrobi dla 5 osób A z tego co ta Pani zaznaczyła w formularzu wynika, że prosiła o coś na świąteczny stół... Naprawdę już lepiej byłoby kupić 5 barszczyków w torebce
Stary 2010-12-15, 20:54   #586
aktaga13
Zakorzenienie

Cytat:
Widzisz co wyżej pisze... "prosukty nadajace sie na stol swiateczny" ...

Z 1 kg mąki i z 1 kg cukru wigilii nie zrobi dla 5 osób A z tego co ta Pani zaznaczyła w formularzu wynika, że prosiła o coś na świąteczny stół... Naprawdę już lepiej byłoby kupić 5 barszczyków w torebce
moze masz racje. widocznie slabo znam potrzeby, bo wolalabym mąkę i cukier. jesli jednak bylo napisane w taki sposob, to ktos nawalil.
Stary 2010-12-15, 21:19   #587
titina
Zakorzenienie

Cytat:
Ja powiem tak... z wrodzonej przekory i wredoty rodzinom wielodzietnym wsadziłabym do paczki jeszcze karton prezerwatyw
Prawdę mówiąc mogłabyś takiej rodzinie zrobić niezłą przykrość bo nie zawsze wielodzietność jest jakimś problemem. U nas w rejonie największa rodzina to była rodzina z 6 dzieci. I Ta rodzina miała się świetnie dopóki nie wybrali się pewnego dnia na wycieczkę. Niestety mieli bardzo poważny wypadek samochodowy w wyniku którego jedno dziecko zmarło, a dwoje zostało poważnie rannych, obecnie są w różnych szpitalach na rehabilitacji. Ojciec również doznał urazu i nie może aktualnie pracować. Pozostałe dzieci wymagają opieki psychologa.
Otwierają "szlachetną paczkę" a tam prezerwatywy....

Stary 2010-12-15, 21:24   #588
blair witch
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez titina Pokaż wiadomość
Prawdę mówiąc mogłabyś takiej rodzinie zrobić niezłą przykrość bo nie zawsze wielodzietność jest jakimś problemem. U nas w rejonie największa rodzina to była rodzina z 6 dzieci. I Ta rodzina miała się świetnie dopóki nie wybrali się pewnego dnia na wycieczkę. Niestety mieli bardzo poważny wypadek samochodowy w wyniku którego jedno dziecko zmarło, a dwoje zostało poważnie rannych, obecnie są w różnych szpitalach na rehabilitacji. Ojciec również doznał urazu i nie może aktualnie pracować. Pozostałe dzieci wymagają opieki psychologa.
Otwierają "szlachetną paczkę" a tam prezerwatywy....
A nie jest tak że tam jest opisania sytuacja i historia rodziny w kilku zdaniach? Takiego faux pas bym nie popełniła, bez przesady Aczkolwiek w przypadku kiedy ktoś ma 13 dzieci, w tym z 3 niepełnosprawnych, biedni od zawsze, to bym posłała. Bo myśleć jak się robi też trzeba Kiedyś babka która zbierała kasę na taką rodzinę jak opisałam teraz po mnie pojechała że jestem bezbożnik bez serca, no ale dla mnie mnożenie się jak króliki bez opamiętania, nie mając warunków do utrzymywania takiej gromadki to albo głupota, albo brak uświadomienia o antykoncepcji Oczywiście jest inna sytuacja jak komuś się dobrze wiodło, mógł sobie pozwolić na tyle dzieci, utrzymać wychować, i nagle jakaś tragedia, a inna jak ktoś od początku warunków nie miał
Stary 2010-12-15, 21:24   #589
muszynianka
Zakorzenienie

te twoje historie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-12-15, 21:29   #590
titina
Zakorzenienie

Cytat:
A nie jest tak że tam jest opisania sytuacja i historia rodziny w kilku zdaniach? Takiego faux pas bym nie popełniła, bez przesady Aczkolwiek w przypadku kiedy ktoś ma 13 dzieci, w tym z 3 niepełnosprawnych, biedni od zawsze, to bym posłała. Bo myśleć jak się robi też trzeba Kiedyś babka która zbierała kasę na taką rodzinę jak opisałam teraz po mnie pojechała że jestem bezbożnik bez serca, no ale dla mnie mnożenie się jak króliki bez opamiętania, nie mając warunków do utrzymywania takiej gromadki to albo głupota, albo brak uświadomienia o antykoncepcji Oczywiście jest inna sytuacja jak komuś się dobrze wiodło, mógł sobie pozwolić na tyle dzieci, utrzymać wychować, i nagle jakaś tragedia, a inna jak ktoś od początku warunków nie miał
Rozumiem, chciałam tylko zwrócić uwagę że rodzina wielodzietna to nie zawsze i niekoniecznie patologia jak to się niektórym osobom czasem wydaje. W opisach rodzin też wszystko jest opisane dość skrótowo, pełnych informacji nie ma. W opisach najważniejsze jest aby wolontariusz opisał wiek i potrzeby rodziny, a historię bardzo króciutko.

Stary 2010-12-15, 21:29   #591
***luna
Zakorzenienie

Cytat:

Myślę, że z takim podejściem to lepiej już paczki nie wysyłać.

Oceniać łatwo, każdy potrafi, pouczać podobnie i pewnie podbijać swojego ego (moralne i nie tylko ) na forum.

Do pomagania nikt nie zmusza.
Temat antykoncepcji był już poruszany.
Ale po co przeczytać, lepiej oczywiście swoje zdanie przedstawić. Zdanie, które hm... z pomaganiem ma jednak niewiele wspólnego.
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-15, 22:01   #592
blair witch
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ***luna Pokaż wiadomość
Myślę, że z takim podejściem to lepiej już paczki nie wysyłać.

Oceniać łatwo, każdy potrafi, pouczać podobnie i pewnie podbijać swojego ego (moralne i nie tylko ) na forum.

Do pomagania nikt nie zmusza.
Temat antykoncepcji był już poruszany.
Ale po co przeczytać, lepiej oczywiście swoje zdanie przedstawić. Zdanie, które hm... z pomaganiem ma jednak niewiele wspólnego.
No właśnie, nikt nie zmusza, i to moja autonomiczna i prywatna decyzja, komu pomogę, a komu nie. A wolę pomóc komuś, kto ma nieszczęście, biedę nie na własną prośbę, i nie z powodu własnej nieodpowiedzialności - zgodnie z moimi zasadami, i komu (powiedzmy) się zasady moralne, życiowe, i każde inne z moimi zgadzają Moje święte prawo, prawda? Do wyboru osoby, której pomogę?

Dla mnie pisanie na forum nie jest podbijaniem ego, absolutnie. A jeżeli ktoś zamieszcza swoją historię, czy to w necie, czy w gazecie, czy w przedrukach kobiety która chodzi i zbiera na niego pieniądze - to powinien się liczyć z tym, że oceny będą, i to nie zawsze pozytywne i miłe.

Skoro temat antykoncepcji był już poruszany, to tym bardziej chyba mogę przedstawić własne zdanie?

Dlaczego uważasz, że moje zdanie z pomocą nie ma nic wspólnego? Bo nie pomogłabym komuś kto postępuje bezmyślnie, tylko komuś kto postępuje rozsądnie? Pomoc dla ludzi bezmyślnych, popełniających po raz enty ten sam błąd (nie mam tu na myśli li i jedynie ilości dzieci niepozwalającej na zapamiętanie imion ) nie jest ucząca, nic nie wnosi oprócz chwilowej poprawy sytuacji, i nie uczy niczego oprócz tego że zawsze można rękę wyciągnąć... Moim zdaniem rzecz jasna, ale mam do takiego pełne prawo
Stary 2010-12-16, 10:19   #593
sine.ira
BAN stały

Pomagać chorym (nałogów do chorób nie wliczam), starym ludziom czy zwierzakom - jak najbardziej. Ale żeby moją pomoc miała "wypunktowywać" młoda, krzepka kobita, która kocha seks, a niechęcią pała do antykoncepcji w związku z czym jej bieda polega na tym, że ma 5 dzieci płodzone każde z innym facetem? Wolne żarty.
Nie podoba się paczusia ? Do roboty - na lepsza sobie zapracuj. Też mam za sobą okres bidy i maksymalnego zaciskania pasa kiedy to po ciężkiej chorobie i bez pracy liczyłam każdy grosz - zdarzało się, że mi na targu ludzie z litości dawali do moich marnych zakupów, to co im się nie sprzedało Bóg dał, że wyzdrowiałam i nie mogłam się doczekać żeby pójść do pracy. Nie mogę zrozumieć jak można na własne życzenie wpychać samego siebie i swoje dzieci w maksymalne dziadostwo. Żeby tak zero instynktu samozachowawczego mieć ? Żeby żyć w skrajnej nędzy, nie mieć na mleko dla dzieciaków, a mimo to rozkładać nogi przed kolejnym gachem ? Jeżeli ci ludzie są upośledzeni umysłowo, to powinno się ich zatrudniać w zakładach pracy chronionej czy gdzie tam. Do lekarza zaprowadzić, o sterylizacji porozmawiać...
Żal doope ściska jak sie czyta o babie, która sprowadziłą na świat kilkoro niepełnosprawnych dzieci, bo próbowała do skutku, czyli do zdrowego dziecka, bo chciała się cieszyć prawdziwym macierzyństwem - ręce opadają po prostu.
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-16, 11:04   #594
blair witch
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
Żal doope ściska jak sie czyta o babie, która sprowadziłą na świat kilkoro niepełnosprawnych dzieci, bo próbowała do skutku, czyli do zdrowego dziecka, bo chciała się cieszyć prawdziwym macierzyństwem - ręce opadają po prostu.
Dokładnie. Jak się urodzi jedno niepełnosprawne to jest dużo większa szansa, że kolejne też takie będą. I wtedy się zabezpieczać, a nie mnożyć Są też badania prenatalne na miłość boską! A tutaj bez opamiętania i z bezmyślnością tylko się 'przytulać' No ale im więcej niepełnosprawnych, tym więcej można współczucia 'zebrać' I jego materialnych dowodów, jak się lud wzruszy i zapłacze nad nieszczęściem
Stary 2010-12-16, 11:22   #595
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
Pomagać chorym (nałogów do chorób nie wliczam), starym ludziom czy zwierzakom - jak najbardziej. Ale żeby moją pomoc miała "wypunktowywać" młoda, krzepka kobita, która kocha seks, a niechęcią pała do antykoncepcji w związku z czym jej bieda polega na tym, że ma 5 dzieci płodzone każde z innym facetem? Wolne żarty.
Nie podoba się paczusia ? Do roboty - na lepsza sobie zapracuj.
[..............]
Nie mogę zrozumieć jak można na własne życzenie wpychać samego siebie i swoje dzieci w maksymalne dziadostwo. Żeby tak zero instynktu samozachowawczego mieć ? Żeby żyć w skrajnej nędzy, nie mieć na mleko dla dzieciaków, a mimo to rozkładać nogi przed kolejnym gachem ? Jeżeli ci ludzie są upośledzeni umysłowo, to powinno się ich zatrudniać w zakładach pracy chronionej czy gdzie tam. Do lekarza zaprowadzić, o sterylizacji porozmawiać...

Hehhh..... jak się czasem z Sine.irą gdzieś tam nie zgadzam, tak muszę stwierdzić, że podumowała swoją wypowiedzią cały sens pomocy ubogim i "ubogim" i wraz z Blair Witch mają rację.

Zdarzyło mi się już pomóc osobie, która jak się okazało nie była w pełni uczciwa.... sytuacja ta miała miejsce na Wizażu.

Nie żałuję tego, że zrobiłam wartościowe zakupy dla jej dwójki dzieci lecz tego, że te dzieci skazane są na życie z taką matką jak ona.

Jak się okazało, ma dwoje dzieci, każde z innym ojcem, lecz każde z dzieci w rubryce "nazwisko ojca" ma wpisane NN, nigdy nie zamężna, pozująca do zdjęć pornograficznych..... i nie ma w tym jeszcze nic złego gdyby nie to, że nie zamierza zmienić swojego życia i nadal ośmiesza się zamieszczając swoje nagie zdjęcia w Internecie.

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2010-12-16 o 11:28
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-16, 11:27   #596
2fc115705b804dd24ceafb6c62ae2b078a3b7407_5febc32a8749f
Konto usunięte

Część wątku przeczytałam bardzo uważnie, a resztę tylko przeleciałam. Udało mi się jednak wyłowić kilka wypowiedzi, które najbardziej mnie przekonują i mogłabym się pod nimi podpisać wszystkimi kończynami. Zwłaszcza z tymi wytłuszczonymi fragmentami. Zacytuję je jeszcze raz, bo warto

Cytat:
Napisane przez impegata Pokaż wiadomość
(...)

Cała akcja jest po to żeby pomagać potrzebującym, a potrzebujące są często (niestety) rodziny, które dotykają patologie, zwykle ciągną się one przez pokolenia. To nie jest takie proste wyrwać się z takiego błędnego koła.

Łatwo powiedzieć, że jest to ubóstwo na "własne życzenie", lakoniczny opis każdej z rodzin- łatwo wyciagnąć z niego pochopne wnioski. Mało to młodych matek z "dobrych" domów? 31letnia osoba na wychowaniu- moze być chora albo niesamodzielna... Bulwersujacy jest brak ojca? Ilosć dzieci? Nieznajomość antykoncepcji? To są powody, dla których nie należy dać komuś paczki na swięta?! To są osoby- rodziny, które potrzebują pomocy, wejścia do społeczeństwa, wyrwania z kręgu, a nie traktowania jako wyrzutków, którym nawet nie należy się coś na święta. Fakt, jestem zwolenniczką dawania raczej "wędki" niż jak w tym przypadku "ryby"- doraźnej pomocy, ale zdecydowanie nie popieram segregowania ludzi na "lepszych" i "gorszych". (...)
Cytat:
Napisane przez dzustam Pokaż wiadomość
(...)A mnie przeraża to, co czytam.

Autentycznie, ta znieczulica, ten brak empatii, naśmiewanie się z podludzi... Bo oczywiście dasz sobie rękę uciąć, że nigdy nie urodzisz niepełnosprawnego dziecka i jesteś w stanie obiecać sobie i innym, że zawsze będziesz mieć pieniądze.

i zapewne bardzo byś się cieszyła, gdyby Ciebie mama oddała do pięknego, nowego ośrodka dla niepełnosprawnych, tylko dlatego, że przeszkadzałabyś reszcie rodziny w wesołym egzystowaniu... i stałabyś na drodze rodzeństwa do nowego ipoda
Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
No smutno.

Ale tez z drugiej strony, ktoś (wolontariusz) zapytał tych ludzi o marzenia. A wiadomo, że dzieci chcą mieć to samo co inni, pomarzyć fajna rzecz, prawda?
Niektóre dzieci mają takie sobie dziecięce marzenia i wieczną nadzieje, że te marzenia się spełnią, smuci mnie np. to, że dla kogoś szczytem marzeń są te kosmetyki z avonu czy rower. Pewnie ten dzieciak patrzy sobie na koleżanki/kolegów z klasy i marzy o tym, zeby mieć chociaż coś. Jeden porządny kosmetyk, fajne, firmowe buty itd.
To są tylko i AŻ marzenia.
Cytat:
I jeszcze. O co mi chodzi.
Nie samym jednak chlebem człowiek żyje. Raz do roku, na Święta chciałby dostać coś, co nie jest żywnościa czy pościelą, chciałby dostać chociaż tusz do rzęs. Taki prawdziwy prezent.
I ja to, mimo wszystko, rozumiem.
Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
(...)Kto chce pomagać niech pomaga, a kto nie chce to niech nie pomaga.(...)
Cytat:
Napisane przez Anuschka Pokaż wiadomość

(...)Odnośnie tematu głównego... Przyznam, że po przeczytaniu wątku nie bardzo rozumiem, o co to całe darcie kotów Przecież sprawa jest całkowicie dobrowolna, nikt nikomu nie stoi z kałachem nad głową i nie każe nikogo obdarowywać szlachetną paczką, a że każdy swój rozum ma to może indywidualnie zdecydować i wybrać rodzinę, której chce pomóc lub po prostu tego nie robić.

Opcji pomagania jest nieskończenie wiele, niestety, bo i ogromu nieszczęść wokół jest bezmiar. I dobrze jak ktoś pomaga długofalowo, i dobrze jak tylko okazjonalnie, czy to będzie sms dla Haiti, czy ciepłe ubrania dla dzieciaków z domu dziecka, czy wykupienie lekarstw dla starszej, samotnej pani spod siódemki.
I pewnie, że cwaniacy znajdą się wszędzie - jak świat światem. I tacy, którzy "jadą" na wyuczonej bezradności, ale są też tacy, których ta bezradność spycha w otchłań i nie potrafią inaczej, bo nie wiedzą, że można inaczej. A w życiu czasem tak niewiele trzeba, żeby z na wozie znaleźć się pod wozem...
Od systemowej pomocy to m. in. jest państwo i instytucje do tego powołane, od tego przysłowiowego już chyba rozdawania wędek , a jak ktoś chce zrobić paczkę np. dla piątki dzieci 25-letniej kobiety to jego sprawa, niczyja inna na co przeznaczy swoje pieniądze (...)
.
Myślę, że nigdy nie można mieć 100% pewności, że pomoc trafi do naprawdę potrzebujących. Warto jednak uzmysłowić sobie to, że człowiek bogaty, wykształcony, a na dodatek przystojny i z dobrymi manierami także może nas oszukać i wykorzystać. Jeśli bieda, choroby i niezaradność życiowa lub po prostu głupota tak bardzo kogoś przerażają, że czuje tylko nienawiść do takich ludzi… niech ich omija albo udaje, że nie istnieją.

PS Opróżnianie szafy czy strychu ze starych, znoszonych i niepotrzebnych nam rzeczy to nie jest pomoc, ale forma upokorzenia ludzi biednych.
2fc115705b804dd24ceafb6c62ae2b078a3b7407_5febc32a8749f jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-16, 11:39   #597
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Napisane przez Seona Pokaż wiadomość

Czy te dzieci mają wpływ na to, że urodziły się w tej rodzinie i marzą o kurtce z futerkiem, o kosmetykach z Avonu? Pomyślałaś może, co może poczuć dziewczynka w szkole, która przegląda z innymi dziewczynkami katalog i nie może sobie nic zamówić, bo w domu ojciec pijak, matka bez wykształcenia rodząca tylko dzieci,starsze rodzeństwo tak samo.
No mi się serce kraje jak takie rzeczy czytam Mnie. Mówię o sobie.
Nie przesadzajcie ...
Moi rodzice oboje pracowali, nie wydawali kasy na wódkę, ale też wiele razy marzyłam o kurtce takiej czy śmakiej albo o kosmetykach z Avonu, bo mi rodzice na pierdoły kasy nie dawali. Dlatego mnie akurat się serce nie "kraje" jak czytam o takich marzeniach ...
Natomiast kiedyś miałam okazję spotkać dzieci, które były autentycznie głodne, przychodziły na stołówkę i podbierały resztki tak RESZTKI po śniadaniu ... zbierały chleb, a jak znajdywały na stołach słoik dżemu to skakały z radości ... i nie sądzę, by te dzieci marzyły o kosmetykach z Avonu w momencie, gdy ich głównym problemem był głód.
Takim dzieciom trzeba pomóc ...

Edytowane przez MarudexuS
Czas edycji: 2010-12-16 o 11:48
MarudexuS jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-12-16, 11:40   #598
paula78
Zakorzenienie

Całkiem nie dawno na moim lokalnym forum ,gw przedstawiła rodzinę do szlachentej paczki pod artykułem powstało kilka wpisów nt tej rodziny ale i rodzina nie pozostała dłuzna i tak sie przepychają .
http://zielonagora.gazeta.pl/zielona...szynskich.html

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-16, 12:01   #599
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Wczoraj widziałam mały kawałek jakiegoś programu (niemieckiego) w którym była przedstawiona niemiecka rodzina wielodzietna, mama z 13 dzieckiem była właśnie w ciąży. Biedy jakiejś wielkiej nie cierpieli, ale wiadomo, no cudów tez nie mieli.
Trafiłam akurat na kawałek taki, kiedy matka sie zwierzała do kamery, że zawsze ale to zawsze chciała miec duzo dzieci i tak sie cieszy, ze się jej udało itd.
A zaraz potem była pokazana rozmowa z najstarszą córką, która miała wiele żalu do rodziców, że mają az tyle dzieci. Że nie maja i tak dla tak wielkiej gromady czasu, że starsze dzieci muszą się zajmowac młodszymi, że zrobienie posiłku to jak robienie jedzenia na stołówce szkolnej, że mają kotły zamaist garnków, że matka nie ma czasu ich przytulić, lekcji odrobić, że tak naprawdę rodzice nie znaja swoich dzieci.
Smutne to było.
A co było dalej to nie wiem, bo wyszłam z poczekalni

I tak mnie naszła mysl, że nie zawsze trzeba swoje marzenia jednak spełniać, lepiej też kurcze pomysleć, czy dzieciom będzie się podobało mieszkanie na wiecznej kolonii z wychowawcami bardziej niż rodzicami.
A córka tym rodzicom tez poleciała tekstem: co, nie wiecie co to są prezerwatywy?
No smutne.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2010-12-16 o 12:11
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-16, 12:30   #600
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID

Cytat:
....mama z 13 dzieckiem była właśnie w ciąży. Biedy jakiejś wielkiej nie cierpieli, ale wiadomo, no cudów tez nie mieli.
Trafiłam akurat na kawałek taki, kiedy matka sie zwierzała do kamery, że zawsze ale to zawsze chciała miec duzo dzieci i tak sie cieszy, ze się jej udało itd.

Yeeeehhhh.... to mi przypomina tego gościa z Ajman, który ma teraz 64 lata i 88 dzieci ale chce mieć koniecznie 100 dzieci... więc ożenił się z 18-letnią dziewczyną.
Miał ogółem 15 żon, lecz zawsze tylko po cztery

No tak, są marzenia i marzenia

Otrzymuje pomoc od państwa, domy dla dzieci, pieniądze itp.

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości