|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2011 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010
Cytat:
Moja sie powoli przeciwstawia cycowi, ale walczę dzielnie. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mała ma bioderka ok. Oczywiście musiała sie skupać podczas badania, ledwie lekarka złapała ten prąd w pampka A najlepsze , ze poszłam sobie do miasta na 3 h i zostawiłam męza z małą. Okupała mu się po pachy |
||||||
|
|
|
#2012 |
|
Zakorzenienie
|
Sereniti, my też unikamy spania z małym w nocy w naszym łóżku. Ale dziś po karmieniu po 2-giej był niespokojny, popłakiwał, a mąż miał wstać o 5,20 do pracy, więc żeby szybko małego ululać wzięłam go do łóżka i już świadomie nie odkładałam - zasnęliśmy sobie i tak spaliśmy do rana.
Okazało się dziś, że mąż tego nie zarejestrował Muszę go wybudzać i go informować wyraźnie, jak biorę małego do łóżka, bo jeszcze kiedyś, nieświadomy niczego, go przygniecie ![]() Dziękuję, dziewczyny, za wszystkie słowa wsparcia i kciuki
|
#2013 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Zwariowalabym
Moi mowia ze mam do nich z kotami przyjechac jak maz w delegacji. I nie dociera ze dla mnie to za duzy klopotCytat:
![]() Cytat:
![]() Kretencja, a wiec jest szansa, trzymaj sie jakos |
||
|
|
|
#2014 |
|
Zadomowienie
|
WITAJCIE
![]() Weszłam dosłownie na moment przywitac się z Wami i zawitac w nowym wątku Walczę z sobą niesamowicie karmiąc piersią pieką mnie niemiłosierni,w szpitalu przeszłam popękanie brodawek. krwiaki (neonatolog powiedziała, że mały ma ogromną siłę ssania i jak nie przejdę na nakładki na piersi to trzeba będzie zahamować laktację ze wzgledu na krwawienie) więc dwa dni odpoczywaliśmy od siebie (akurat Grześ pod lampami tym czasie był) więc jakoś dało ię to rpzeżyć a teraz.... ehhhh mam dość zwłaszcza nocek - Grześ je co 3-6 godzin (mimo, iż go wybudzę nie chce paszczki otworzyć więc dalej idzie spać...) a po 3 h już mi ścieka z piersi mleko... zaś jak co 6h je to z 2 h siedzę zdrętwiała :/ ehhh a obok przecież Antoś jeszcze... :/ od dwóch dni jesteśmy w domku mały zmienia się z dnia na dzień a moim problemem jest palenie w środku w piersiach, małe guzki rosnące w nich, palące mnie niemiłosiernie... ciągnięcie piersi, zbyt duża ich tkliwość :/ ehh cięzko mi z tym... w nocy mimo, że zj z obu piersi (przynajmniej raz) musimy go dokarmić sztucznym i to aż 40-60 ml!!!! a Antoś do grzesia rewelacyjnie podchodzi (póki co ) żałuję ogromnie jednak tego, że tak mało mu ofiaruję czasu na wygłupy, zabawy, wspólne prace moze jakoś damy radę...całuję was wszystkie i ciepło pozdrawiam życząc by i wasze problemiki i problemy poznikały buźka |
|
|
|
#2015 | |
|
Kici kici miau miau
|
Cytat:
nam wyszly teraz ciala redukujace na 0,5%,pediatra powiedziala ze mozemy zostac na Bebilonie i obserwowac, natomiast ona ma te smrodliwe baczki i czsami kolki i jak juz powiedzialam o tych baczkach to sama dala /nutre |
|
|
|
|
#2016 |
|
Zakorzenienie
|
pelnia -super, że się odezwałaś
|
|
|
|
#2017 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2018 |
|
Zakorzenienie
|
ehh dziewczyny ja osiwieję - ciągle zastanawiam się nad tą wysypką małego. tż twierdzi ze to uczulenie na proszek, lekarka też nie stwierdziła skazy ale ja mam złe przeczucia. objawy które wg mnie przemawiają za skazą to:
- wysypka na buzi przede wszystkim - czerwone chropowate punkciki, bardzo czerwone po nocy, pod wieczór praktycznie znika ale ta chropowatość pozostaje - buzie ma jak tarkę - lekko łuszcząca się skóra na uszkach - podczas karmienia mały się denerwuje, wygina, płacze chwyta pierś widać ze głodny ale nie daje rady jeść - czasem ulewa - nie po każdym jedzeniu ale zdarza się że chlusta dosyć znacznie - kolki - do niedawna straszne, teraz dzięki boboticowi znacznie mniejsze ale czasem jeszcze są zwłaszcza w nocy - kupki są normalne co 5 - 6 dni, ciemnożółta jajecznica o jednolitej konsystencji - to i ile się orientuję nie wskazuje na skazę zjadłam dziś danonka - zobaczymy jutro co będzie
|
|
|
|
#2019 |
|
Zadomowienie
|
ja slyszlam ze po 2 latach juz mozna rodzic sn ,moja koleżanka zresztą tez tak miala po 2 latach po cc miala sn , ale moze zalezy to od szpitala
|
#2020 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Sereniti - u nas chyba podobne objawy, choć ja nabiał jadłam na potęgę, i kolek nie mieliśmy, ale przedwczoraj malemu wyszła wysypka na polikach i główce i uszkach. Ale mały od kilku dni meczy się przy kupie i odstawiłam też nabiał. Kretencja - bardzo mi przykro, współczuję, trzymam kciuki za twoją dzielność i optymizm i za tatę oczywiście. Ja mam od dwóch dni uczulenie na.... wkładki laktacyjne ;/ kurde mam swędzące kręgi wokół sutków, czerwone. Nie noszę już żadnych wkładek, tylko grubsze staniki, a na noc to w ogóle wkładam skarpetki i poprawy nie ma a swędzi jak cholera. Nie wiecie przypadkiem dziewczyny czym to ustrojstwo potraktować? Bo juz powoli zaczynam tracić cierpliwość.
|
||
|
|
|
#2021 | |
|
Kici kici miau miau
|
krochmalem moze sprobuj
---------- Dopisano o 23:07 ---------- Poprzedni post napisano o 22:32 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#2022 |
|
Dragonfly
|
o matko,chyba wykrakalam ten skok rozwojowy i kryzys
I poklocilam sie z tztem,bo nauczyl mala usypiac noszeniem na rekach(nie moze wytrzymac nawet jak ona chwile placze,ja staralam sie byc konsekwentna) a po calym meczacym dniu nie mam sily by z obolalami piersiami nosic czterokilogramowe niemowle,nie tego ja uczylam..Spala mi w lozeczku ladnie,a przez niego,tesciowa i babke nie potrafi teraz sama zasnac,choc widze ze oczy jej sie przymykaja(klade ja do lozeczka to sie wybudza)..Jeszcze walnal mi tekstem "i ty chcialas byc matka?Co z Ciebie za matka,przeciez ona jest taka malutka" tak,a sie nauczy ze przed snem mama zawsze nosi i buja-jak bedzie wazyc 15 kilo to bedzie sie domagac I mam sprzatac chalupe,opiekowac sie mala,robic obiady i jeszcze zadbac o siebie..dosc,para mi z uszu poszla dzisiaj
|
|
#2023 |
|
Wtajemniczenie
|
Artystka, no niezle ci maz powiedzial
Tez sie staram nie od razu reagowac na marudzenie malego, dopiero jak sie rozplacze biore go na rece. Z drugiej strony slyszalam, ze tak male dziecko nie da sie rozpiescic, bo jeszcze niczego nie rozumie.Tez mamy kryzys. Maly po moim mleku ma kolki, pol godziny po posilku wrzask.Dostaje kropelkini nic a ja jem juz tylko ryz z warzywami i chleb z margaryna. W dodatku ma problemy ze zrobieniem kupki, do 1 sie meczyl. Masaz mascia, cieple oklady i czopek pomogly dopiero po 2 godz. Jak ulzyc takiemu maluszkowi'?Pomozcie:pros i: Kupka jest miekka, taka jajecznica a jednak ma problemy. Co moze byc tego przyczyna?Na policzku ma wysypke,polozna mowi ze to tradzik niemowlecy a moze jednak to nietolerancja pokarmowa?
Edytowane przez De28 Czas edycji: 2010-12-17 o 06:55 |
|
|
|
#2024 |
|
Wtajemniczenie
|
nam trądzik właśnie schodzi, mała była tak obsypana że też się martwiłam, posmarowałam sudocremem i była wyraźna poprawa, a dzisiaj patrzę i już są pojedyncze krostki, słyszałam że jeśli skóra nie jest chropowata nie ma się co martwić
dziewczyny a bobotic podaję się dopiero po miesiącu prawda? |
|
|
|
#2025 |
|
Raczkowanie
|
dzisiaj to już załamanie przechodzę, obawiam się, że mały ma skazę białkową
(((( masakra! Kupki zielone i męczy się przy ich robieniu, do tego wylazły my krostki na policzkach i uszkach odstawiam nabiał, choć na śniadanie zjadłam płatki, no ale zobaczymy. Myslałam, że to wylazło uczulenie na maliny bo zjadłam trochę dużo (miałam zamrożone z lata z ogródka rodziców, więc nie jakieś pryskane), dzisiaj wprawdzie jest trochę lepiej, krostki nie są takie czerwone, ale to tez może być wynik tego, że wczoraj też nie jadłam za dużo nabiału boshhh załamię się, jeżelu to skaza, bo my tylko na cycku....Ja mam laktator medela mini electic i jest bardzo dobry! Rewelacyjnie odciąga mleko. Polecam go. |
|
|
|
#2026 |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=ranka;23816757]wystarczy zrobic badanie ogolne kalu - ale musza byc w tym badaniu zawarte ciala redukujace, i krew utajona ( na skaze).
Ranko napisz mi jeszcze proszę jak pobrać ten kal do badania?
|
|
|
|
#2027 |
|
Zadomowienie
|
Dzieki za odp, mam oryginalne pampki i premium care na zmiane ich uzywam, odparzenie juz prawie znikło a pojawiło sie od tego, ze czesto robila kupke w poniedz- przy kazdej zmianie była mała kupka a zwykle byly 2-3 na dobe ale porzadne.
Laktator mam reczny tłokowy i elektryczny ale wole ten reczny bo mam i tak mało mleka i jakos clepiej schodzi tym recznym... Wczoraj zjadłam dosc ostre danie chinskie wlasnej roboty- moge karmic czy nie? po jakim czasie? wczoraj wieczorem i w nocy sciagnełam i wylałam...przykro mi było bo mam mało i jeszcze sie zmarnowało... Wczoraj mielismy szczepienie, ale na szczescie nie marudziła i nie dostała temp. Wczoraj byłam u fryzjerki- maz zachwycony, ja tez. |
|
|
|
#2028 |
|
Kici kici miau miau
|
[QUOTE=bela14;23825068]sa pojemniki na kupe - kupisz w aptece. ja pobieralam z pieluchy starajac sie pobrac nie dotykajac tej pieluchy
|
|
|
|
#2029 | ||
|
Dragonfly
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#2030 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Eksperyment z moim mlekiem na noc sie udal my dzis konczymy 2 miesiace
Edytowane przez lutien Czas edycji: 2010-12-17 o 11:04 |
|
|
|
|
#2031 |
|
Wtajemniczenie
|
u nas ciężka noc, mała pół nocy stękała przez sen ;( serce mi pęka, jak widzę jak się męczy
kupy robi rzadkie, ale czasem bolesne. Wtrąbiłam dużo białego sera, myslę, że to może być przez to. Bo kilka wcześniejszych dni było super. Moje dziecko mimo bólu jest kochane, jak nie boli ( a bolało przy probach parcia, nie płakała, tylko stękała, oczy zamknięte) to się pięknie do mamy uśmiecha, dziś pierwszy raz zaśmiała się w głos. Normalnie łzy w oczach
|
#2032 |
|
Zakorzenienie
|
A ja się pochwalę, ze malutka od kilku dni potrafi się już przekręcić z brzuszka no bok - na poczatku myślałam, ze to przez przypadek ale powtórzyło sie to tyle razy, ze raczej o przypadku nie może być mowy - ze 2-3 razy nawet udało jej się od razu na plecki obrócić
|
|
|
|
#2033 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, obwieszczam że kozieradka działa!!!
Zjadłam wczoraj tylko 2 razy po 2 łyżeczki, a wieczorem mała już ładnie się najadła i zasnęła w swoim łóżeczku ![]() czuję częstszy napływ mleka do piersi, Emilka dłużej ssie aktywnie, za każdym razem przełyka. A ja w nocy obudziłam się zalana mlekiem jak nigdy, wcześniej to poleciały mi może ze 3 krople, a teraz miałam przód koszuli zalany i cyce ciężkie jak kamienie. Będę dalej łykać po łyżeczce dziennie z rana żeby podtrzymać efekt. Dziewczyny, co na trądzik stosujecie? Bo wyskoczyły nam na buziuni krostki, kilka czerwonych i dwie jakby ropne. To chyba trądzik??? Smarować sudocremem? Edytowane przez anankee Czas edycji: 2010-12-17 o 11:01 |
|
|
|
#2034 | |||
|
Dragonfly
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
naprawde mocno,az zasnac w nocy nie moglam-a podobno po porodzie mialo mi to przejsc
|
|
|
#2035 |
|
Zadomowienie
|
Gdzie to kupiłaś? Patrzę na stronie doz pl i nie ma takich ziółek...
|
|
|
|
#2036 |
|
Wtajemniczenie
|
głupie pytanie- co to jest kozieradka
|
#2037 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2038 |
|
Zakorzenienie
|
79marta google prawde Ci powie - to ziolka sa.
|
|
|
|
#2039 |
|
Rozeznanie
|
Ja kupiłam w zielarskim sproszkowane nasiona kozieradki. 2zł za torebkę.
Zapach i smak obrzydliwe, trzeba popić co najmniej szklanką wody. Ponoć w aptece można dostać kozieradkę w kapsułkach - to dla tych co nie przełkną proszku - ale drożej, coś koło 15zł. ---------- Dopisano o 11:18 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ---------- na stronie doz są własnie te kapsułki z kozieradki, 30 sztuk za 12 zł |
|
|
|
#2040 |
|
Rozeznanie
|
ja oszaleję moje dziecko jest do pasa całe w krostach
łącznie z główką,do tego zaczeły się chyba kolki łapie cyca i szaleje,pare łyków i sie pręży i płacze. co jest przecież jestesmy na tym nutromigenie i ja bardzo uważam żeby nie jeść mleka,morze to uczulenie na całkiem coś innego?już niewiem co mam robić chyba pojadę jeszcze raz do rodzinnego ale z nim ciężko się dogadać.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:20.

Wlasnie uspilam malego a ona znow dzwoni i nie podeszlam do telefonu bo maly sie rozryczal
A najlepsze , ze poszłam sobie do miasta na 3 h i zostawiłam męza z małą. Okupała mu się po pachy
Muszę go wybudzać i go informować wyraźnie, jak biorę małego do łóżka, bo jeszcze kiedyś, nieświadomy niczego, go przygniecie
Moi mowia ze mam do nich z kotami przyjechac jak maz w delegacji. I nie dociera ze dla mnie to za duzy klopot

Tez sie staram nie od razu reagowac na marudzenie malego, dopiero jak sie rozplacze biore go na rece. Z drugiej strony slyszalam, ze tak male dziecko nie da sie rozpiescic, bo jeszcze niczego nie rozumie.