|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#631 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Cytat:
Iles stron wczesniej ktoś miał pretensje że wolontariusz nie jest w stanie samodzielnie rozpoznać czy rodzinie należy się pomoc. Gdy okazało się że do akcji rodziny zgłasza MOPS, po wywiadach pracowników socjalnych i opiekunek, to też jest źle. Jak widać ciężko zadowolić wszystkich naraz. ![]() Masz pretensje do "szlachetnej paczki" , że twoja znajoma rodzina nie ma szans na kwalifikację. Innymi słowy masz pretensje do obcych ludzi o to, że nie pomogą Twoim znajomym. Szkoda ze to do Ciebie nie dociera. Jeżeli byś reprezentowała tą rodzinę to z miejsca została by ona zdyskwalifikowana jako rodzina roszczeniowa która uważa ze coś się jej należy.
![]() |
#632 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ponieważ nie chcę wyciągać pochopnych wniosków na podstawie kilku zdań, dlatego zapytam wprost: czy jesteś zwolenniczką eugeniki negatywnej? Czy uważasz, że powinno się przymusowo sterylizować osoby chore lub takie, które urodziły dziecko niepełnosprawne? A może jesteś za uniemożliwieniem reprodukcji swoich genów wszystkim ludziom niedostosowanym społecznie i – jakby to delikatnie ująć – niezbyt rozgarniętymi intelektualnie? Uważasz, że świat byłby wtedy piękniejszy? Historia pamięta tych, którzy wcielali tę „ciekawą” ideę w życie. Współczesna nauka udowodniła, że eugenika nie jest metodą, która dawałaby gwarancję na to, że „złe geny” nie rozprzestrzeniałby się w społeczeństwie.To jest kwestia nieco bardziej skomplikowana. Czasami w necie trafiam na opinię, że pary bezpłodne powinny pogodzić się ze swoim losem i nie korzystać z metody in vitro, bo zapewne są nie dość zdrowi, aby mieć własne potomstwo. No ręce opadają, gdy czytam takie %&*$@^$. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#633 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Wiem z własnego doświadczenia - ciężko pracować i pomagać takim ludziom bez taniego i bezsensownego sentymentalizmu. Ja mam dobre serduszko i inni pewnie też takie mają. Ten wątek pokazuje jakie niektórzy nie rozumieją o co chodzi w całej sprawie.
A też pokazuje ile ludzi podziela moje zdanie - co oznacza ni mniej ni więcej że postawa ludzi patologicznie roszczeniowych jest powszechnie znana. A ja miałam jeszcze jakąś cichą nadzieję że to margines o którym mało ludzi wie. Nie wspominałam o tym, bo wątek by się zamienił na jeżdżenie po KK i księżach, ale szczerze - jaki udział w tym dziecioróbstwie i braku jakiejkolwiek antykoncepcji mają? Jak nie 100% to przynajmniej 90%. Kto blokuje edukację seksualną w szkołach? Kto walczy o świętość rodziny, nieważna jakość, ważna liczebność? Ksiądz z chęcią ochrzci piętnaste dziecko i jeszcze powie ludziom, że im niby Bóg tak pobłogosławi i niech im się darzy dalej. Tak samo jak zorganizuje paczkę na święta żeby było, jacy to oni misyjni i dobrzy. A przecież to po dużej części ich wina. Księża mający taki wpływ na ludzi powinni mocno piętnować alkoholizm, lenistwo, przemoc. Może jak taki człowiek nie boi się policji to niech się boi gromu z nieba. Jestem wściekła na nich. Bo się zaczęły kolędy i jak czasami słyszę co księża wciskają ludziom na socjalnych osiedlach to mną telepie. I jeszcze w łapę weźmie od takiej umęczonej matki z gromadą dzieci i z niepracującym mężem alkoholikiem. Ja nie chcę wchodzić na otwartą wojnę z polskimi księżmi, ale ten ich "tradycyjny" model rodziny rozpieprzyłabym w nic. ---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ---------- [1=2fc115705b804dd24ceafb6 c62ae2b078a3b7407_5febc32 a8749f;23827537]Ponieważ nie chcę wyciągać pochopnych wniosków na podstawie kilku zdań, dlatego zapytam wprost: czy jesteś zwolenniczką eugeniki negatywnej? Czy uważasz, że powinno się przymusowo sterylizować osoby chore lub takie, które urodziły dziecko niepełnosprawne? A może jesteś za uniemożliwieniem reprodukcji swoich genów wszystkim ludziom niedostosowanym społecznie i – jakby to delikatnie ująć – niezbyt rozgarniętymi intelektualnie? Uważasz, że świat byłby wtedy piękniejszy? Historia pamięta tych, którzy wcielali tę „ciekawą” ideę w życie. Współczesna nauka udowodniła, że eugenika nie jest metodą, która dawałaby gwarancję na to, że „złe geny” nie rozprzestrzeniałby się w społeczeństwie.To jest kwestia nieco bardziej skomplikowana. (...). [/QUOTE] Przeczytaj dokładnie i ze zrozumieniem wątek zanim kogoś zaczniesz podejrzewać o takie zapędy. Bo serio, nie o tym jest. Edytowane przez mikia20 Czas edycji: 2010-12-17 o 10:50 |
![]() ![]() |
![]() |
#634 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Titina ile osób(rodzin) z listy nie dostaje paczek? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#635 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
W tym roku na stronie jest napisane że WSZYSTKIE rodziny znalazły darczyńców, o zgrozo...
|
![]() ![]() |
![]() |
#636 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() "Rodzina dysfunkcjonalna jest stworzona przez dysfunkcjonalne małżeństwo, takie małżeństwa zaś tworzą dysfunkcjonalne osoby, które odnajdują się wzajemnie i żenią ze sobą. Jednym z tragicznych faktów jest to, ¿e osoby dysfunkcjonalne prawie zawsze znajdują inną osobę, która działa albo na tym samym, albo na większym poziomie dysfunkcji." Nie pasuje Ci to do opisu rodzinek tu wymienionych? No proszę Cię ![]() Nie mam jak w tym momencie Ci udowodnić, jako że opisów rodzin już nie ma. Więc równie dobrze Ty możesz próbować mi na słowo udowodnić, że większość taka nie była ![]() [1=2fc115705b804dd24ceafb6 c62ae2b078a3b7407_5febc32 a8749f;23827537]Ponieważ nie chcę wyciągać pochopnych wniosków na podstawie kilku zdań, dlatego zapytam wprost: czy jesteś zwolenniczką eugeniki negatywnej? Czy uważasz, że powinno się przymusowo sterylizować osoby chore lub takie, które urodziły dziecko niepełnosprawne? A może jesteś za uniemożliwieniem reprodukcji swoich genów wszystkim ludziom niedostosowanym społecznie i – jakby to delikatnie ująć – niezbyt rozgarniętymi intelektualnie? Uważasz, że świat byłby wtedy piękniejszy? Historia pamięta tych, którzy wcielali tę „ciekawą” ideę w życie. Współczesna nauka udowodniła, że eugenika nie jest metodą, która dawałaby gwarancję na to, że „złe geny” nie rozprzestrzeniałby się w społeczeństwie.To jest kwestia nieco bardziej skomplikowana. [/QUOTE] Przeczytaj sobie co wkleiłam wyżej titinie o rodzinie z dysfunkcją ![]() Czy uważasz, że powinno się przymusowo sterylizować osoby chore lub takie, które urodziły dziecko niepełnosprawne? Nie, uważam że same powinny mieć na tyle rozumu i mądrości życiowej, żeby nie przekazywać więcej chorych genów, bo przynoszą tym tylko cierpienie i sobie i innym. A może jesteś za uniemożliwieniem reprodukcji swoich genów wszystkim ludziom niedostosowanym społecznie i – jakby to delikatnie ująć – niezbyt rozgarniętymi intelektualnie? Również nie, ale jestem za ograniczonymi prawami wyborczymi, bo przez taki elektorat mamy takich a nie innych rządzących ![]() ![]() A to że takowi mnożą się głównie między sobą, też coś znaczy... prawda? ![]() ![]() Ah - do in vitro nic nie mam. Tylko nie uważam że powinno być refundowane.
![]() |
#637 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Moze to i lepiej,gorzej by było gdyby część nie dostała nic( w tym ludzie naprawdę potrzebujący) ale z drugiej strony biorąc pod uwagę ile było"kontrowersyjnych" rodzin ![]() fajnie by było zobaczyć za rok jakieś statystyki ilu z tych ludzi wyszło na prostą |
|
![]() ![]() |
![]() |
#638 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wszystkie rodziny z listy paczki otrzymały. Cytat:
Podawałam nawet przykład takiej rodziny z mojego regionu, tzn starsze małżeństwo mieszkało z synem który lubił wypić. To małżeństwo prosiło o żywność,środki czystości itp i wolontariusz ich zakwalifikował. Paczka będzie przeznaczona dla nich a nie dla syna. Oczywiście rodzina która chce przygotowywać paczkę może takiej rodziny nie wybrać, jeśli sama tak uzna. System się nie sprawdza bo na wiecie istnieją alkoholicy zabierające paczki, które powinny iść do Twojej koleżanki ![]() ---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:06 ---------- Nie wiem czy chodzi Ci o listę wstępną czy listę opublikowaną. Z listy wstępnej odpadają rodziny z różnych powodów np. nie zgadzają się na pomoc, sytuacja już im się poprawiła, wolontariusz uzna że coś jest nie tak np. kłamią, piją, otrzymują dużo pomocy od innych organizacji i paczki nie potrzebują, ich sytuacja nie jest aż tak zła jak przedstawiają, mają postawę roszczeniową itp. ![]()
I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks. Edytowane przez titina Czas edycji: 2010-12-17 o 11:18 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#639 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#640 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale chyba nie o tym, czy człowiek chory powinien się rozmnażać albo czy osoba z „głupimi genami” powinna głosować lub czy osoba niepełnosprawna uniemożliwi „normalne życie „ pozostałym członkom rodziny? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#641 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.szlachetnapaczka.pl/artyk...ie-radzic.html ---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:16 ---------- Cytat:
Uważam też, że jeśli naprawdę chciałabyś pomóc swojej koleżance to poświęciłabyś czas by pomóc jej i innym osobom którym uważasz że warto zamiast zajmować się krytyką pomocy która do Twojej koleżanki akurat nie dotarła.
![]() |
#642 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
[1=2fc115705b804dd24ceafb6 c62ae2b078a3b7407_5febc32 a8749f;23828416]Wypowiedzi w tym wątku są o tym, czy ma sens pomoc ludziom biednym i czy możemy mieć pewność, że jakaś szlachetna paczka trafi do ludzi potrzebujących czy do takich, którzy są biedni z własnej winy i w związku z tym nie zasługują na jakąkolwiek pomoc. Tak mi się przynajmniej wydaje.
Ale chyba nie o tym, czy człowiek chory powinien się rozmnażać albo czy osoba z „głupimi genami” powinna głosować lub czy osoba niepełnosprawna uniemożliwi „normalne życie „ pozostałym członkom rodziny? [/QUOTE] Nie chodzi o sam fakt pomocy, ale o to, jaka ta pomoc ma być. Zapchanie ludzi na święta słodyczami i pralką nic a nic nie zmieni ich sytuacji. Dla nich pomoc to konkretny bat nad głową w postaci braku socjalu i albo do roboty albo głodny siedź - dajemy wybór, w końcu człowiek jest wolny? Oczywiście po uprzednim zabraniu dzieci. Ano, czasami też mnie wkurzają prawa wyborcze osób, który głosują na populistów zawsze. I przeraża mnie, że w tym kraju jest większość takowych czasami. Co do sytuacji niektórych niepełnosprawnych. Dziecko obłożone ciężką wadą genetyczną. W naturze byłaby eugenika jak nic - i była przez setki lat dopóki ludzie nie wynaleźli takiej aparatury, że nawet człowiek ze śmiercią pani mózgowego wg niektórych żyje. Po za tym jaka była śmiertelność noworodków przez wieki - od średniowiecza, poprzez oświecenie, wiek XIX, rozwój medycyny, aż do teraz gdzie mamy wręcz rozpracowany kod genetyczny? Mamy inny świat niż w średniowieczu i nie możemy żyć tak samo jak w średniowieczu. |
![]() ![]() |
![]() |
#643 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 2fc115705b804dd24ceafb6c62ae2b078a3b7407_5febc32a8749f Czas edycji: 2010-12-17 o 11:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#644 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ps. Ciezko mi wyobrazić sobie jak przeszukujesz 8200 opisów żeby wykazać że większość z nich to patologia, ale wierzę że istnieją osoby tak uparte dla których byłoby to łatwiejsze niż przyznać się że palnęło się coś głupiego i po prostu się z tego wycofać. ![]()
I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks. Edytowane przez titina Czas edycji: 2010-12-17 o 11:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#645 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() [1=2fc115705b804dd24ceafb6 c62ae2b078a3b7407_5febc32 a8749f;23828679]Blair Witch, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Teraz mam jasność, co do Twoich poglądów. Co się tyczy „rządzących” albo raczej ludzi , którzy siedzą w sejmie i senacie, to mam podejrzenie graniczące z pewnością, że to jest lustrzane odbicie naszego społeczeństwa, całego społeczeństwa, a nie tylko tej części, która jest niepełnosprawna fizycznie lub psychicznie. [/QUOTE] Masz absolutną rację. Jest to lustrzane odbicie społeczeństwa - w którym jak zaznaczyłam wyżej, osób mądrych inaczej jest więcej ![]() Cytat:
![]() A że jestem zawzięta to gdyby na stronie dalej były opisy - to właśnie bym ją przeglądała i kopiowała smaczki do worda ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#646 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Chyba na tym polega POMOC SOCJALNA i cała IDEA SZLACHETNEJ PACZKI żeby POMAGAĆ rodzinom, które SOBIE NIE RADZĄ z jakichkolwiek powodów. Wyobraź sobie, że to własnie DYSFUNKCYJNE rodziny. Więc wyłączając OSOBY SAMOTNE, WSZYSTKIE rodziny, które są obdarowywane SĄ DYSFUNKCYJNE. Jeśli uważasz inaczej (lub masz "inną wiedzę") to ja się nie dziwię kontrowersjom, które powstają przy okazji tej akcji, skoro wolontariusze są tak przygotowani do wyboru rodzin. I utwierdza mnie w przekonaniu, że wybierającymi powinny być osoby z odpowiednim - psychologicznym, pedagogicznym, resocjalizacyjnym wykształceniem/doświadczeniem, nie ludzie, którzy akurat mają czas, ogrom chęci i pewnie duże serca - niestety. Bo to nie jest łatwa, przyjemna i lekka praca dorywcza, ale - przynajmniej powinna - ciężka psychiczna harówa i odpowiedzialność: umieć zdecydować, odmówić, wskazać drogę ale nie podwozić i w ten sposób pomóc. Pomoc, jaką daje ta akcja sprawi, że za rok ludzi chcących otrzymać paczkę będzie więcej (ciekawe, prawda?), rozumiem że rodziny mogą być kwalifikowane co roku do tej akcji? Co do "statystyk", przeglądałam wcześniej rodziny z mojego miasta, z najbliższej mi okolicy. Na 30, dosłownie 4 (z czego 3 były osobami starszymi) chciało się pomóc, bo Z OPISU wynikało, że naprawdę tego potrzebują. Oczywiście, statystyka nie odda realiów, ale też coś pokazuje: 26:4 w skali kilku magazynów... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#647 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dobrze, że ktoś to napisał.
![]() |
#648 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A potem wyciąganie rączek do wszystkich dookoła. Niech teraz jedzą siebie nawzajem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#649 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Co do przewagi ilości nad jakością - nawet w zwykłych modlitewnikach z rachunkiem sumienia jest pytanie - " Czy umiem zapewnić godziwy byt rodzinie? Czy poświęcam czas rodzinie? Czy dbam o nią?". Zdarza się, że ksiądz przy spowiedzi ośmieli się powiedzieć, że wypadałoby wziąć odpowiedzialność za rodzinę - to, że ktoś to usłyszy, nie znaczy, że zmieni swoje postępowanie. Moim zdaniem problem nie rozbija się o przykazania KK, ale mentalność ludzi. Ile z patologicznych rodzin przyznaje się do jakiejkolwiek wiary - chodzi o wyznawanie wartości, postępowanie wg nich, a nie kościółek w Boże Narodzenie i Wielkanoc? Sama edukacja seksualna, czy dostępność antykoncepcji nic nie da, jeśli są ludzie nieodpowiedzialni i niemyślący. Vide: największy odsetek nastoletnich matek w Europie jest w Wielkiej Brytanii - jest podobno świetna edukacja seksualna i są środki anty. Rodzinę można zaplanować nawet przy braku środków antykoncepcyjnych - trzeba tylko dużo dobrej woli i wysiłku przy stosowaniu npr (znam kilka takich małżeństw - dwoje, troje dzieci zaplanowanych, ale te osoby świetnie znają się na tych metodach). Cytat:
Znajomi wolontariusze Paczki mówili o kilku osobach w trudnej sytuacji, którym naprawdę przydałaby się praca - młodych bezrobotnych, bezdomnych, czy też samotnych matek, które chciały pracować na jedną zmianę. Było to zaznaczane w ankietach; ja byłam ciekawa, czy może znajdzie się ktoś, kto zauważy, że te osoby wręcz błagają o pracę, a nie paczkę z żywnością. Oczywiście rodziny pomoc dostały, ale widocznie darczyńca uznał, że łatwiej ich zapchać świątecznymi słodyczami, niż dać im szansę samym wyjść z biedy :/
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#650 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Myślę, że żaden normalny ksiądz nie będzie pochwalał spłodzenia 15 potomka rodziny patologicznej. Ale równocześnie to właśnie kościół i środowiska z nim związane blokują pomysły wprowadzenia rzetelnej edukacji seksulnej w szkołach. Pewnie, że najlepiej, kiedy to rodzina uczy swoje dzieci o antykoncepcji, czy jeśli jest ortodoksyjnie katolicka, o NPRze. Problem w tym, że o ile wykształcona i świadoma rodzina swoje dzieci tego nauczy, to prości ludzie - już nie bardzo. Wystarczy porozmawiać z jakąs nauczycielką biologii nie z elitarnej szkoły, a ze zwykłego gimnazjum o tym, jaka jest wiedza młodzieży o zapłodnieniu. Ba, czasem wystarczy fora wizazu poczytać. Ja sama znam niby świadome dziewczyny, studentki, które wstydzą się do ginekologa iść...albo idą pierwszy raz, kiedy są już w ciąży. To co się musi dziać na wsiach zabitych dechami czy w niewykształconych i nieświadomych rodzinach!? Bo niby skąd się te wszystkie dzieciako w rodzinach ze SZP biorą? Bocian ich przecież nie przynosi ![]() Kościół o tyle utrudnia, że po prostu czynnie chce ingerować w stanowienie prawa w Polsce. Wielu polityków boi sie kościelnych niczym diabeł święconej wody (głosy! głosy!), stąd te protesty niektórych grup przeciwko edukacji seksualnej. Niech jego wyznawcy wcielają w życie zasady kościoła, ale przeciez 38 milionowy naród nie musi, a państwo ma wręcz obowiązek dbać o jak najlepszą edukację swoich obywateli. Bo nie chodzi tu o rozdawanie gumek na każdym rogu. W UK mam wrażenie, że właśnie tej rzetelnej i sensownej edukacji zabrakło. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#651 |
Zakorzenienie
|
mi już dawno ręce opadły. blair witch podziwiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#652 |
Zadomowienie
|
Zaznaczam ze nie czytalam pozostalych wpisow.
Cala akcja pt "Szlachetna paczka" jest dla mnie cichym przyzwoleniem dla nierobow na leniuchowanie. |
![]() ![]() |
![]() |
#653 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ta metoda doskonała nie jest; niestety nic innego dla potrzebujących rodzin nie przychodzi mi do głowy. Ale jakim innym sposobem jakaś rodzina po raz pierwszy trafia do mopsu, czy pod opiekę organizacji charytatywnych? Wiem też, że wolontariusze Paczki są po szkoleniach z ankietowania - a wtedy nie ma zmiłuj, trzeba pokazać rachunki, recepty, są pytania o zarobki ( najlepiej na wykazach) - jakaś weryfikacja jest na szczęście. Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#654 |
Zakorzenienie
|
Acha i pięć razy bardziej wolę pomóc rodzinie poszkodowanej w powodzi która nie miała ubezpieczonego domu no i z przyczyn typowo losowych mieszka teraz w kontenerze :/ (nie wiem czy widzieliście jak to teraz wygląda) niż ciepłej parce CHOREJ NA CHOROBĘ ALKOHOLOWĄ z 15 dzieci mieszkaniem socjalnym i zasiłkami o wartości 2500 zł
HYHY |
![]() ![]() |
![]() |
#655 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#656 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do lustrzanego odbicia… Myślę, że podobnie jest w przypadku for internetowych. Wczoraj na kanale Ale Kino Kinga Dunin mówiła, że zaobserwowała takie ciekawe zjawisko na forach internetowych. Stwierdziła, że wtedy gdy się dyskutuje w internecie o ofiarach ( pewnie miała na myśli ofiary przemocy domowej lub inne) pojawia się wiele postów z miażdżąca krytyką właśnie tych pokrzywdzonych przez los czy innych ludzi osób. Że same są sobie winne itd.itp. Pani Dunin doszła do wniosku, że dzieje się tak, dlatego że empatia jest bardziej kosztowna. I ja się z nią zgadzam, empatia wymaga od nas więcej wysiłku, a nie każdy ma na to ochotę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#657 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do koleżanki to znalazłam jej jedno miejsce gdzie dorabia sprzątaniem, i usiłuję u siebie w pracy jej coś znaleźć - na razie pomaga tu jak potrzebujemy dorywczo kogoś. Cytat:
Mało tego, tacy ludzie nie doceniają pomocy za grosz. U mnie w miasteczku burmistrz ( od niedawna były ![]() ![]() Cytat:
![]() Ale i tak - powodzianie się o powódź nie prosili, zawaliło Państwo i pogoda. A jeżeli ktoś ma problemy ze względu na alkoholizm czy dziecioróbstwo, to moim zdaniem sam się o te problemy prosi ![]()
![]() |
#658 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#659 | |
Zakorzenienie
|
[1=2fc115705b804dd24ceafb6 c62ae2b078a3b7407_5febc32 a8749f;23834594]Ty się obawiasz „mądrych inaczej”, a ja tych, u których wszelka odmienność budzi niechęć lub nawet odrazę. Stąd to zacietrzewienie i wdeptywanie „innych” w błoto przy każdej nadarzającej się okazji. No, ale niektórzy nie potrafią żyć bez wroga prawdziwego czy wymyślonego. Walka z wrogiem nadaje sens ich istnieniu. W końcu kogoś trzeba obarczyć winą za całe zło na tym świecie.;-)
[/QUOTE] Cóż... Możesz się mnie obawiać, czuję niechęć i odrazę do osób z wiecznie wyciągniętą ręką i postawą roszczeniową. Po prostu mnie to nie rusza ![]() ![]() Co do pogrubionego - Ludzie sobie sami zgotowali taki los ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:37 ---------- Poprzedni post napisano o 17:34 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#660 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez 2fc115705b804dd24ceafb6c62ae2b078a3b7407_5febc32a8749f Czas edycji: 2010-12-17 o 17:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:12.