|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2071 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010
Weronisia
|
#2072 |
|
Wtajemniczenie
|
martini
paranoja. Odciagam i pobudzam vycki co godzine i zbieram malemu na kolejny posilek. Ale dlugo tak nie pociagne jak produkcja sie nie zwiekszy. Zakupie tez ta kozieradke.Ostatnio nie robie nic innego tylko zbieram gratulacje i prezenty i odbieram poczte.Dzis kolejna niespodzianka- dwie z moich klientek przeslalo mi poczta gryzaczki no jakie to mile Kurcze i jak ja mam sie stad wyprowadzic jak juz taki krag klientow sobie nazbieralam W bayern musze wszystko od nowa zaczynac.
|
|
|
|
#2073 |
|
Raczkowanie
|
Weronisia- wspolczuje Ci, bo sama zostalas z tym wszystkim i rozumiem Cie bardzo dobrze, bo mojemu tz od kiedy Filipek sie urodzil tez troche poprzestawialo sie w glowie i ostatnio mu powiedzialam, ze jesli tak dalej bedzie, to wracam z maluszkiem do Polski i zostawiam mu wolna reke.
Ale nie boisz sie jechac z Pascalkiem w taka pogode ??? Autobahn jest napewno przejezdna, ale jakie zimno. My zrezygnowalismy z wyjazdu na Swieta do Polski ze wzgledu na maluszka, bo nie bede go ciagnac 1200 km w mroz - 20 stopni. A tutaj swiat jakos sobie nie wyobrazam bez polskiego jedzonka Moze powinnas jeszcze pogadac z Tz, ale pogadac, a nie krzyczec. Pisze tak, a z wlasnego doswiadczenia wiem, ze to nie pomaga.\ Tak czy tak, jestesmy tutaj wszystkie z Toba. |
|
|
|
#2074 |
|
Wtajemniczenie
|
Weronisia- ja znajac siebie bym pojechala. Ale warunki na drodze sa srednie, wiec sie zastanow. No i czy mezowi sie taka swoboda nie spodoba?
![]() Dziewczyny- co ugotowac na swieta jak ja niczego prawie nie moge jesc?
|
|
|
|
#2075 | |||
|
Dragonfly
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Poszlam i kupilam ta kozieradke,anyz oraz rumianek-zmielilam,zmieszalam i mam w sloiku na herbatke...wlasnie jedna szklanke wypilam przynajmnie jest bez tego kopru
|
|
|
#2076 |
|
Rozeznanie
|
Co do porodu, rodziłam tylko 5,5 godziny, a to moje pierwsze dzieciątko, bez znieczulenia :/
W trakcie całej ciązy przytyłam 2,7 kg, wszyscy mówili że dzidzia mała będzie, a urodziła się ok, a ja mam już 10 kg mniej niż przed ciążą, wszystko ze mnie przeszło na brzuszek ![]() Alunia jest mega grzeczna, potrafi dwa razy na dobę spać po 4-5 godzin, niekiedy leży w łóżeczku ponad godzinę i słucha co się w domu dzieje. Uwielbia się kąpać- ma to po mnie. Co do tż i jego mamusi. Mamusia odpuściła trochę, cóż z tego jak tż dalej nie pracuje! Oczywiście babcia dzieckiem nie jest za bardzo zainteresowana, dziadkowie tż też nie, ale tym się nie przejmuje, nawet jest mi to na rękę ![]() Od świąt chyba wrócę do pracy, ale tylko na parę godzin w niedziele i święta, a to przez to że oczywiście na chleb nie ma- ale to taki szczegół :/ Córa tż jest przeszczęśliwa że ma Alunie w domu. Ani razu nie było powodów do zazdrości, wręcz przeciwnie ![]() Ciążę udało mi się ukryć do końca przed biol. matką córki tż, w niedzielę, gdy wracaliśmy z Alą do domu, ona odprowadzała starszą córę do nas, spotkaliśmy się przed blokiem- zrobiliśmy to z premedytacją- mina "matki polki"- tak ją nazywamy- bezcenna, była w takim szoku że szkoda gadać, hehe, czekałam na to 9 miesięcy. A teraz lecę bo moja gwiazda marudzi- chyba już głodna. A... co do tż, mamy układ że ja wstaje do małej w nocy, raz, góra dwa, a on nad ranem się nią zajmuje i daje z butli odciągniety pokarm, a ja się wysypiam do następnego karmienia. Dobry układ
|
|
|
|
#2077 |
|
Zadomowienie
|
Czym przepajacie dzieciaczki przy mm?
Jak często? Mój "remontuje" dalej u swoich rodziców a jak przyjdzie to pretensje- że schody nie zamiecione (nie wychodze na zew to co mnie to obchodzi?) i tylko na necie siedzę...A sam albo siedzi u rodziców albo jedzie gdzieś...Nie zamierzam nic robić więcej niż minimum które zawsze robię- wg mnie jest i tak super czysto w domku. |
|
|
|
#2078 |
|
Zakorzenienie
|
Artystka, mój Tata jest niewiarygodny pod tym względem. Zawsze go za to podziwiałam. Jest takim fighterem, że nieraz to my podczas jego choroby czerpaliśmy pozytywną energię od niego!
|
#2079 |
|
Zadomowienie
|
Weronisia- może przeczekaj jeszcze dzień, dwa, może się chłop opamięta? A jak nie to pakuj jemu manatki i niech on wypir*** a nie Ty z 3 dzieci będziesz się tłukła przez tysiące km w śnieżycy!
|
|
|
|
#2080 | ||
|
Raczkowanie
|
Na poczatku chcialam sie przywitac. Tak sledzilam poczekalnie a na odchowalnie jakos malo czasu przy Kluseczce
Cytat:
Cytat:
Ja podawalam wczesniej. Ponoc ma sklad taki sam jak oslawiony sab simplex. Kurcze mala placze postaram sie wjsc pozniej. Caluje wszystkie Mamuski |
||
|
|
|
#2081 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Aniołki wisazowe sa najpiekniejsze na swiecie.
|
|
#2082 | |
|
Dragonfly
|
Cytat:
a gdyby mieli sile to by pewnie dluzej zyli...wierzyc mi sie nie chce,ze osoba ktora mnie wychowala umarla na tydzien przed narodzinami Emilki..A moglo byc wszystko inaczej..
|
|
|
#2083 |
|
Wtajemniczenie
|
używa któraś z was herbatek z Rossmana?takie w saszetkach
|
#2084 |
|
Zakorzenienie
|
Artystka, przykro mi
|
#2085 |
|
Raczkowanie
|
U nas tez krosteczki na szyi i piersiczkach do tego luszczaca sie delikatnie skorka w brwiach. Na poczatku czerwone z biala koncowka a teraz juz ladnie zbladla tylko buzia jak tareczka (ma taka jakby kaszke na buziuni,.Oczywiscie skaza.
My juz po atrakcjach 2 razy w szpitalu raz oddzial noworodkowy raz dzieciecy w zwiazku z utrzymujaca sie zoltaczka ach.. do tego stres i malo pokarmu w efekcie jestesmy na okropnym nutramigenie ale staram sie podawac moje mleczko a raczej jego resztki 2 razy na dobe. Ale mala nie zapomniala o cycusiu i ciale go szuka a mi serce peka i lzy same leca ![]() Do dziewczyn ktorym malenstwo placze i szarpie sie przy jedzeniu. Moja tak miala! Czy tez sporo ulewaja?? Moja tak i do tego bardzo lapczywie jadla i okazalo sie ze ma od tego podraznione uszki i nosek(laryngolog) i refluks zoladkowo-jelitowt(pediatra) i dostala nutriton zageszczacz do mleczka i od tej pory zaczela spokojniej i ladnie jesc ale tylko butla bo przy cycku szal dlatego nie mozemy sie cycac nawet rekreacyjnie Zapalenie uszu moze tez dawac taki efekt wiec warto sprawdzic!!Acha ja dopajam teraz herbatka uspokajajaca hippa bo smaczna odmiana dla nutramigenu a dopajalam tez slabym parzonym rumiankiem i sama woda jak byla na samym cycu. Edytowane przez agas Czas edycji: 2010-12-17 o 16:06 |
|
|
|
#2086 |
|
Zakorzenienie
|
Mój Tymek bardzo ulewa, ale nie szarpie się przy jedzeniu i ogólnie jeśli nie boli go brzuszek, to jest bardzo zrelaksowanym człowiekiem
Więc u nas chyba nie uszka. po prostu dzieci czasem tak mają. Je dosyć łapczywie, ale nie zawsze, raczej tylko wtedy, jak go na głodzie za długo przetrzymam (głównie w nocy, gdy budzi się sam z głodu), ale jak jest w ciągu dnia regularnie karmiony, to je spokojniej...
|
#2087 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bo Twoje pytanie, o to czy można jeść wołowinę jest nad wyraz dziwne Oczywiście, że nie wolno. Przecież to krowa jest Tak samo nie można jeść wieprzowiny, białek jajek, pomidorów, czekolady, i miliona innych rzeczy.Tak więc nie dziw się, że Twoja dieta nie przynosi efektów Możesz jeść każdy drób, królika, ryby słodkowodne (morskich nie wolno), większość warzyw i owoców. Ja na święta będę miała kaczkę pieczoną, zupę grzybową, barszcz z uszkami, sałatkę warzywną (z samymi żółtkami, bez cebuli, ale można majonez jeść ), karpia pieczonego, ciasto drożdżowe (mama zaoferowała się upiec na samych żółtkach) z wiśniami. Polecam poszukać przepisów na stronach dla wegan, bo oni nie jadają jajek i nabiału Edit: i wcale nie uważam, że dieta przy skazie oznacza, że człowiek musi jadać tylko ryż z warzywami ale to może dlatego, że przez kilka lat byłam wege i planuję znów nie jeść mięsa, jak tylko skończę karmić piersią ![]() Dodam, że przy tej diecie można jeść soję (czyli też tofu), soczewicę i różne kasze, a to daje bbardzo szeroki wachlarz pomysłów na obiady.
Edytowane przez lutien Czas edycji: 2010-12-17 o 16:27 |
|
|
|
|
#2088 |
|
Zakorzenienie
|
de upiecz rybe w piekarnikui zrob pierogi ruskie bez twarogu i cebuli
i barszcz chyba nie zaszkodzi
|
|
|
|
#2089 | ||
|
Dragonfly
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#2090 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moj nie ulewa, ani troche. Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:29 ---------- Poprzedni post napisano o 17:28 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#2091 |
|
Zakorzenienie
|
z samymi ziemniakami
jesli nie mozna twarogu to trzeba sie zadowolic chociaz tym
|
|
|
|
#2092 |
|
Zakorzenienie
|
lutien a podobno nie wolno jeść grzybów i soi jak karmi się piersią
. choć tyle różnych zaleceń jest dotyczących diety matek karmiących że zgłupieć można agas u nas właśnie też nad brwiami taka sucha łuszcząca się skóra dziewczyny znacie jakiś przepis na szpinak żeby był jadalny? wiem że to zdrowe i warto by wprowadzić do jadłospisu ale to niedobre jest blee |
|
|
|
#2093 |
|
Zakorzenienie
|
Łuszcząca się skóra jest objawem skazy? Mój ma na środku czoła trochę łuszczącą się i troszkę krostek, ale niedużo. Tylko na czole i nosku i pojedyncze przy uszach. Sporo ulewa (chociaż od wczoraj jakby mniej), miewa kolki, ale kupki są idealne (położna była zachwycona
)Ja nie wyobrażam sobie zrezygnować z tych wszystkich rzeczy. Biorąc pod uwagę, że owoców nie lubię prawie żadnych, z warzywami też nie jest różowo, to by mi niemal nic do jedzenia nie zostało. Ja bym w takiej sytuacji niestety zrezygnowała z piersi
|
#2094 |
|
Wtajemniczenie
|
witam i melduje sie z Justynka na odchowalni
|
|
|
|
#2095 |
|
Zadomowienie
|
heja
Ja karmie małego swoim mlekiem plus mm ale jem wszystko od początku i mały na szczęście nie ma żadnych problemów z tego powodu. Jadłam i frytki i keczup jem, czekoladę, piłam pepsi itp. Niczego jak do tej pory sobie nie odmawiam.
http://www.suwaczki.com/tickers/atdc2n0askflsw50.png http://www.suwaczki.com/tickers/ug37tv739lp63vo5.png Edytowane przez vikicullen Czas edycji: 2010-12-17 o 18:02 |
|
|
|
#2096 | ||||
|
Rozeznanie
|
Bylismy dzis na wazeniu, nasza kruszynka wazy teraz 3,240kg czyli przybral 350gram w 10 dni. wychodzi 35gr dziennie, dokarmialam go 3razy przez te 10dni ale zaledwie po 10-15ml wiecej nie chcial, bo zawsze po cycku to robiłam.
Druga sprawa, ma mała przepukline pepkowa mam skierowanie do chirurga, zeby to zobaczyl. oczywiscie ryczałam w domu, a ponoc to nie jest takie powazne, ale ja oczywiscie sie zamartwiam![]() mial ktos do czynienia z przepuklina pepkowa? Cytat:
![]() Cytat:
a tak w ogole jak sie czujesz po cesarce? mnie pobolewa w srodku powyzej rany taki bol pulsujacy z mojej lewej strony, mam nadzieje ze wszystko bedzie ok... Cytat:
Oby miał dużo siły do walki -tego Wam życzę. Cytat:
|
|
#2097 |
|
Zadomowienie
|
To nic złego, ja miałam jako dziecko taką przepuklinę to mi lekarz zalepił plaster i się wchłonęło. Wiec nie zamartwiaj się bo nie ma nad czym.
|
#2098 | ||
|
Zakorzenienie
|
Kretencka dzieki
Cytat:
Powiedzialam mu, ze od jutra nie bede juz dla niego balastem. A wiec teraz musze jechac. Bo ja zawsze tak gadam, a potem ochlone i zmieniam zdanie. Musze to zrobic, a potwornie sie boje jechac sama. Jechalam 2 lata temu sama z dziecmi, ale wtedy nie bylo malego Pascalka i nie bylo slisko, bo to bylo lato. A co mi zimno przeszkadza? Przeciez w aucie jest cieplo, u rodzicow w domu tez. Czemu mialabym sie bac mrozu? Chcialam teraz jechac na wieczor do przyjaciolki, ale chyba nie jestem w stanie prowadzic samochodu. Musze ochlonac. Boje sie tylko, ze rano dalej bede sie wahac i tak do nastepnego razu... A jesli sie odwaze i pojade, to ... bede musiala w koncu przeciez wrocic (ferie sie koncza 7.01) i bedzie dalej tak samo. Cytat:
Ja daje rumianek. Pascalek bardzo go lubi, ale przez to, ze strasznie ulewa nie moge mu go dac w butelce. Podaje go w strzykawce i daje po 0,5 ml. Dziecko na mm powinno wypic 100ml herbatki, ale Pascalek wypija max. 20ml. Stad pewnie te zatwardzenia. Moje dzieci mialy przepukline pepkowa. Oliwia miala bardzo mocno. Ale nikt nie kierowal nas do chirurga. Bardzo duzo dzieci ma przepukline pepkowa. Ona sama znika w wiekszosci przypadkow. Oliwii zaklejalam przepuklinke specjalnym plastrem. Mozna go kupic w aptece. Powinien byc przyklejony az sam sie bedzie odklejal, nie trzeba go zmieniac codziennie. Ja tylko uwazalam w kapieli, zeby go za mocno nie namoczyc, zeby wlasnie nie odpadl. Ja go kleilam przez pol roku i przepuklina zniknela. Thomas mial mniejsza przepukline, wiec nawet mu nie zaklejalam, tylko na wysokosci pepka zapinalam mu pampersa i to wystarczylo. Pascalek tez ma przepukline i tez nic z tym nie robie. Pamietaj, ze przepukline nasila wysilek i placz. Edytowane przez Weronisia Czas edycji: 2010-12-17 o 18:34 |
||
|
|
|
#2099 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:38 ---------- Poprzedni post napisano o 17:33 ---------- w mojej ksiazce jest napisane, ze tak male dzieci jak nadze sie nie usmiechaja - a usmiech powoduja gazy lub baki ![]() u nas sie sprawdza, mala sie smieje i za chwile bak
|
|
|
|
|
#2100 |
|
Wtajemniczenie
|
byłam z małą u pediatry i mamy antybiotyk
ehhh
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:28.

paranoja. Odciagam i pobudzam vycki co godzine i zbieram malemu na kolejny posilek. Ale dlugo tak nie pociagne jak produkcja sie nie zwiekszy. Zakupie tez ta kozieradke.
Kurcze i jak ja mam sie stad wyprowadzic jak juz taki krag klientow sobie nazbieralam
W bayern musze wszystko od nowa zaczynac.

kl aski:

Baki puszcza az milo a mimo to prezy sie i steka. I nie wiem, czy to od mojego mleka czy od MM

Więc u nas chyba nie uszka. po prostu dzieci czasem tak mają. Je dosyć łapczywie, ale nie zawsze, raczej tylko wtedy, jak go na głodzie za długo przetrzymam (głównie w nocy, gdy budzi się sam z głodu), ale jak jest w ciągu dnia regularnie karmiony, to je spokojniej...
Tak samo nie można jeść wieprzowiny, białek jajek, pomidorów, czekolady, i miliona innych rzeczy.
jesli nie mozna twarogu to trzeba sie zadowolic chociaz tym