|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2341 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010
Cytat:
---------- Dopisano o 15:20 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ---------- Cytat:
|
|
#2342 |
|
Zadomowienie
|
Mój mały dzisiaj tylko króciutkie drzemki sobie robi w ciągu dnia, to normalne ze dłuzej nie chce pospac tylko po pare minut i sie budzi? Juz mnie rece rozbolały od noszenia...
|
|
|
|
#2343 |
|
Zadomowienie
|
Moja dzisiaj tez marudzi, placze, tez musze nosic ... kupy nie bylo dobe i dalam czopka glicerynowego mnij niz polowe i za min byla mega kupa. pierwszy raz przepoiłam mała- herbatka koperkowa, ciekawe jak zareaguje...
|
|
|
|
#2344 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja akurat cieszę się, że mój mąż był ze mną, ale bez niego też dałabym radę bo tak naprawdę to w niczym on mi nie pomógł... po prostu był, a jak parłam to obojętne było mi czy on jest czy nie Mieliśmy taka umowę, że jakby nie był w stanie być to wyjdzie, ale on jednak został. Ale była to jego samodzielna decyzja.
|
|
#2345 |
|
Zakorzenienie
|
Patrycja, to oczywiście Twoja sprawa, ale ja bym nie nosiła cały czas
|
#2346 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ps. myślicie , ze jest możliwe żeby maly sie nie zarazil ode mnie? bardzo mnie boli gardlo
|
|
#2347 |
|
Zadomowienie
|
No ja własnie nie chce zeby sie nauczył ze caly czas sie go nosi ale gdy tylko odkładam go gdy nie spi do lozeczka to zaraz płacz i krzyki niesamowite, uspokaja sie przy cycku jedynie i po jedzeniu. Całe popołudnie marudził i dopiero od 15-30 śpi wiec troszke odpoczne.
A od jutrzejszego wieczorku moi rodzice do nas przyjezdzają Ale pomoc mi sie przyda, teraz mysle tylko zeby szczesliwie dojechali tyle kilometrów w taką pogode.
|
|
|
|
#2348 | |
|
Zadomowienie
|
A moja ma tylee leków że mi czasu nie starcza, żeby jej podawać. Pije Nutramigen, bierze: Debridat, Fenistil, Furagin, JuvitC, witaminę D3 i krem Emolium, tyle tego
A nosić musze na rękach bo inaczej bardzo się drze, poza tym do samego odbicia czasem muszę ją trzymać nawet godzinę na rękach, a i jej sie ulewa, od dwóch dni to nawet sporo. Wczoraj i dziś rano zaczęła się krztusić nawet, nie mogła przełknąć i darła się jeszcze z mlekiem w buzi. Wystraszyłam się potwornie . Boję się ją zostawiać samą w pokoju, żeby się nie zachłysnęła, z resztą ona zaraz się drze za pare minut. Gadam też do niej jak w łóżeczku leży. Wogóle to ma podwyższenia zrobione w łóżeczku z dwóch stron, żeby miała wyżej głowę.Czy te krople SabSimplex pomagają??? Słyszałam że z Niemiec właśnie można je sprowadzic do Polski.. bo ja na kolki i wzdęcia ogólnie mam w domu jeszcze Espumisan, Plantex i czopki Viburcol od pediatry. ---------- Dopisano o 16:58 ---------- Poprzedni post napisano o 16:54 ---------- Moja często główkę podnosi wysoko, a jest tak ruchliwa w łóżeczku, że się potrafi do krawędzi łóżeczka doczołgać! Zdjęłam ochraniacze bo nie widziałabym jej ze swojego łóżka, a i tak łóżeckzo przysuwa się do naszego ---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ---------- Cytat:
pani dr mi powiedziała, że teraz skoro nie zna innych smaków to się przyzwyczai do takiego, no i rzeczywiście, nie było problemów. Zostały Wam brzuszki? kiedy rozpoczynacie ćwiczenia, czy siłownie, a może już próbujecie to zrzucić.. ![]() ---------- Dopisano o 17:03 ---------- Poprzedni post napisano o 17:01 ---------- Ile macie dziennie czasu dla siebie??? Ja dziś miałam może z 15 minut.. ledwo zjadłam . A moja Skarbulka wogóle nie śpi od 4, bo nie licze że spała może z godzine
|
|
#2349 |
|
Zakorzenienie
|
Olajka, ja jestem 3,5 tygodnia po cc i nie odważyłabym się ćwiczyć jeszcze. Brzuszek sam znika z dnia na dzień, a żeby go ładnie wyrzeźbić to mam jeszcze czas
![]() Viki, na pewno byś usłyszała, jakby płakał. Położony na bok się nie zakrztusi. Idąc tym tokiem myślenia, powinnaś nie spać całą noc, bo też się może zakrztusić i przez sen nie usłyszysz... Trzeba troszkę zluzować, bo powariujemy Ja mojego kładę na bok (jest ulewaczek, bardzo często mu się z dziobka leje), jak zaśnie - idę pozmywać albo wziąć prysznic. A drzwi od sypialni zamykam (!) żeby kot tam nie wlazł, więc mam utrudnione słyszenie Olajka, różnie. Są dni, że w domu jest masę rzeczy do zrobienia i Tymek jak na złość ciągle marudzi, wtedy też bywa, że mam 20 minut, akurat żeby zjeść i się wysikać Ale zdarza się też tak, że nie ma dużo do zrobienia, a mały dużo śpi (dzisiaj na przykład), to nawet czasem uda mi się (wprawdzie na raty, ale zawsze) jakiś film obejrzeć
RAZEM OD 5.03.2000. Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór ![]() TYMEK - 26.11.2010 Edytowane przez kretencja Czas edycji: 2010-12-21 o 17:09 |
|
|
|
#2350 |
|
Zadomowienie
|
[QUOTE=olajka;23909874]
Zostały Wam brzuszki? kiedy rozpoczynacie ćwiczenia, czy siłownie, a może już próbujecie to zrzucić.. ![]() [QUOTE] ja mam brzuch:/ od stycznia chce isc cwiczyc a jestem wlasnie po cc, jeszcze spytam swojej dr na wizycie kiedy moge.
|
#2351 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
no ale nie wiedziałam, że Niuńka też będzie taki charakterek miała a potrafi się nieźle wściec. Najbardziej jak jest głodna a ja nie utrafię z jej żarciem, czy je za 2,5 h czy za 3 h, bo jak się da czasem wczesniej co by wyprzedzic jej placz to nie chce jeść, a jak znowu człowieka zaskoczy to mleko za gorace lub za zimne, a jej sie nie da uspokoić! nawet noszeniem już wtedy Dziś wogóle rano to tak się zaniosła, że aż nie oddychała przez chwilę, masakra jak sie przestraszyłam. I nie wiem co jej było, ale to chyba tak przez to połykanie, bo jeszcze jadął łapczywie strasznie, no i nie mogła przełykać, musiałam butle wyjmowac z buzi i bylo darcie nieziemskie!---------- Dopisano o 17:14 ---------- Poprzedni post napisano o 17:10 ---------- kretencja i kto by pomyslał że Ty taki człowiek, który pisze, że ma lęki jest taki opanowany Ja się boje nawet jak moja lezy na boku, bo głowę prostuje i odwraca w drugą stronę, nawet jak się jej ulewa. A odwraca mimo podkładania pod plecy czegoś żeby się nie przekręcała. Czy Wy też jesteście takie wykończone? Czy Wasi faceci Wam pomagają jak wracają z pracy w opiece nad maluchami?? ---------- Dopisano o 17:16 ---------- Poprzedni post napisano o 17:14 ---------- To Moja jak w nocy się pręży i dziwne dźwięki wydaje to ja natychmiast otwieram oczy, a ona się wierci, i albo zacznie płakać, albo się tak przekręci, że muszę poprawić, lub dać smoczylasa
|
|
#2352 | |
|
Kici kici miau miau
|
Cytat:
ja nie rozumiem dlaczego Mamy tak to przezywaja.. co do kropli - kup Bobotic to jest praktycznie to samo co Sab, chodzi mi o zawartosc simetikonu. ja nie zamykam sypialni przed kotami bo by sie darly jak dzikie.. uwielbiaja nasza sypialnie ![]() Milenka w ciagu dnia spi w salonie w wozeczku, a w nocy w lozeczku chociaz ostatnio to ona w ogole nie spi w dzien .. ale nie marudzi.
Edytowane przez ranka Czas edycji: 2010-12-21 o 17:23 |
|
|
|
|
#2353 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, używała któraś z Was Esputicon ?
|
#2354 |
|
Zakorzenienie
|
Olajka, no bo moje lęki zupełnie czego innego dotyczą
Ja się boję sama poruszać poza domem, generalnie nie lubię za bardzo być sama. Natomiast inne sprawy nie spędzają mi tak snu z powiek ![]() Pytasz o zmęczenie. Tak, ja jestem bardzo zmęczona. Składa się na to fakt zajmowania się małym i domem, niewyspanie i dodatkowo w ostatnich dniach - stres związany z chorobą Taty. Nie ma godziny, żebym o nim nie myślała, a co gorsza są to myśli straszne, najczarniejsze... Tak jakbym starała się oswoić nieuchronne, choć oczywiście to oswoić się nie da... Mąż ma baaardzo mało czasu, bo pracuje nie tylko poza domem, ale i w domu - jest nauczycielem, w liceach i prywatnej szkole - ma bardzo dużo w domu też do zrobienia. Ale jak może - pomaga. W nocy nieraz przewija małego, żebym nie musiała wstawać i tylko mi go podaje do karmienia. Odkurza póki co, bo ja jakoś na razie nie czuję się na siłach, czasem obiad ugotuje... Ale generalnie siedzę z Tymkiem po 8-10 godzin sama i to samo w sobie już jest męczące...
|
#2355 |
|
Zadomowienie
|
ja mam, ale jeszcze nie używałam, mam tez espumisan od pediatry i mi powiedziała, że jest lepszy.
|
#2356 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W ogóle nasza pediatra srednio mi pasuje, taka jakaś mało lotna,w skrócie nielot
|
|
#2357 |
|
Kici kici miau miau
|
Delicol to jest chyba laktaza
moja pediatra cos ostatnio wspominala o tym..trawi laktoze ktora moze powodowac kolki czy zaparcia zwlaszcza u dzieci z nietolerancja laktozy
Edytowane przez ranka Czas edycji: 2010-12-21 o 18:35 |
|
|
|
#2358 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:47 ---------- Poprzedni post napisano o 17:44 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 17:50 ---------- Poprzedni post napisano o 17:47 ---------- moja Jaga dzisiaj caly dzien ma zly humor, placzek krzyczy, wierzga itp. Zastanawiam sie czy to po zelazie, ktore dostaje czy cos jest nie tak ;( Mnie od wczoraj boli brzuch, tak jak na okres ![]() I bylam na kontroli dzisiaj - goje sie dobrze
|
||
|
|
|
#2359 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Brzuszek mam jak usiade, jak stoje to jest plaski Ja mam troszke czasu w ciagu dnia ale to zalezy od humoru malego. Dzis jadlby co godzine i jest marudny, ma chyba jakis skok. Nie nadazam odciagac, odciagam juz co godzine i jakos nie starcza. Jestem zmeczona i zestresowana kolkami malego, i pewnie to ma wplyw na laktacje. Odciagam po 40-80ml nie da sie wiecej.A maly potrzebuje coraz wiecej mleka. Cytat:
![]() Nawet nie wiecie jak ciezko jest kupic chleb do ktorego produkcji nie uzyto mleka. Ale udalo sieLekarka nam powiedziala ze sery owcze i kozie przy nietolerancji mleka krowiego mozna jesc, wiec dzis zakupilam.Jakie sa wasze opinie? |
|||
|
|
|
#2360 |
|
Raczkowanie
|
vikicullen - Masz Kobietko racje, ze nie zostawisz swojego malenstwa samego w pokoju.
My mielismy ostatnio taką sytuacje,maly zjadl, bekło mu sie i wszystko dobrze. lezal sobie u nas na lozku, nagle mu sie ulalo i nie bylo slychac jak sie ksztusi po prostu zaczal sie dusić! i dzieki boku ze bylismy obok! myslalam, ze umre ze strachu!takze to sa sekundy!ja wiem, ze go nie zostawie samego ani na chwilke! Pozdrawiam
|
|
|
|
#2362 | |
|
Kici kici miau miau
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2363 |
|
Zakorzenienie
|
Angelika, no właśnie. Co ze spaniem? Umyciem się? Zrobieniem siusiu? Zjedzeniem kanapki? Ja siedzę w domu sama z małym po 8-10 godzin. Mam przez ten czas nie sikać, nie jeść, nie pić? Czy nosić ze sobą Synka do kuchni, do kibla?... Wypadki się zdarzają i choć byśmy na głowie stawali - wszystkiemu nie da się zapobiec.
Przykro mi, że przeżyłaś coś takiego, ale uważam, że pilnowanie dziecka 24 godziny na dobę nie tylko może rodziców szybko doprowadzić na skraj załamania nerwowego, ale też dziecku nie służy wbrew pozorom... Takie moje zdanie, ale niech każdy robi jak uważa.
|
#2364 |
|
Kici kici miau miau
|
ja sie pod tym podpisuje
|
|
|
|
#2365 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny a czy w Wigilie bedziecie normalnie jadły?? Bo jak sobie pomysle ze miałabym nie zjesc tych przepysznych pierogów jakie mamusia robi to aż chora jestem...
|
|
|
|
#2366 |
|
Zadomowienie
|
Ja na noc mam monitor oddechu więc jestem spokojniejsza, ale ja też zostawiam małego i ide pozywać czy posprzątać, tylko że on leży w salonie a nie w sypialni gdzie jest łóżeczko, ponieważ, cały dzień spędzam w salonie. W sypialni tylko nocą i wolę, żeby był ze mną, wiem ze to nie dobrze ale nie zmienię tego niestety ponieważ jestem z tych przewrażliwionych.
|
#2367 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Kondycje mam do bani ale jakos mi brakuje czasu aby robic to regularnie. Na brzuchu mam opone chociaz jeszcze tragedii nie ma. Jednak waga nie spada mi juz od 5 tygodni, podobnie splaszczanie brzucha sie zatrzymalo od tego czasu.Wczoraj spotkalam sie z kolezanka ktora urodzila 9 dni temu. Jest chuda jak modelka, a brzuch ma plasciutki jak nastolatka. Nikt by nie uwierzyl ze zaledwie pare dni temu rodzila |
||||
|
|
|
#2368 |
|
Zakorzenienie
|
My monitora nie mamy
Patrycja, ja w związku z Taty szpitalem miałam już wigilię w niedzielę. Zjadłam: 3 kawałki śledzika w oleju, barszczyk z trzema małymi uszkami z grzybami, dosłownie jedną małą łyżkę kapusty z grzybami - na spróbowanie, malutki kawałek smażonego karpia, do tego wszystkiego pieczywo oczywiście. Na deser spróbowałam pierniczka i zjadłam wcale nie taki mały kawałek sernika polanego czekoladą. Nie zauważyłam, żeby małemu coś było
|
#2369 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 00:44 ---------- Poprzedni post napisano o 00:39 ---------- Ja bede jesc normalnie, zreszta caly czas jem wszystko wlacznie z kapusta, grzybami (w niewielkich ilosciach) i smazonym. Juz nie moge sie doczekac wigilii i slinka mi cieknie na sama mysl o polskich potrawach. Dzisaij udalo mi sie nawet kupic polska kapuste kiszona Krakusa. Strasznie sie ucieszylam bo juz myslalam ze bede musiala improwizowac do golabkow. |
||
|
|
|
#2370 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja po porodzie sie rozchorowalam.I to powaznie. Goraczka i kaszel prawie dwa tygodnie.Maly sie na szczescie nie zarazil.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:35.

Mieliśmy taka umowę, że jakby nie był w stanie być to wyjdzie, ale on jednak został. Ale była to jego samodzielna decyzja.

Ale pomoc mi sie przyda, teraz mysle tylko zeby szczesliwie dojechali tyle kilometrów w taką pogode.

A nosić musze na rękach bo inaczej bardzo się drze, poza tym do samego odbicia czasem muszę ją trzymać nawet godzinę na rękach, a i jej sie ulewa, od dwóch dni to nawet sporo. Wczoraj i dziś rano zaczęła się krztusić nawet, nie mogła przełknąć i darła się jeszcze z mlekiem w buzi. Wystraszyłam się potwornie
. A moja Skarbulka wogóle nie śpi od 4, bo nie licze że spała może z godzine 

caly dzien dzis lezymy w lozku i jej masuje brzuszek, prytulam. dobrze, ze tz zaraz wraca z pracy