|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2551 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010
Wszystkiego najlepszego z okazji świąt!!
Kliwia, ja urodziłam o 3.34 19.12. Skakałam na piłce chyba ponad godzinę, a cholernie spać mi się chciało i do tego te skurcze, masakra. A mała mnie osikała zaraz po porodzie i to konkretnie, bo poczułam nagle jakiś ciepły płyn na brzuchu położną przy porodzie miałam super, za to potem, w sumie były fajne, ale okazało się, że mało kompetentne w kwestii karmienia. Dziś była położna środowiskowa, super babka, pokazała co mam robić z moimi piersiami, jak odciągać ręcznie mleko, bym zapanowała nad tym nawałem pokarmu. I ona, jak ja, stwierdziła, że mała bywała głodna, bo przez ten nawał nie mogła porządnie się chwycić piersi i jeść i poza tym mleko słabo się wydzielało (po dzisiejszej wizycie położnej mleko normalnie sika mi strumieniami ). Popłakałam się dziś przez to, bo w szpitalu codziennie i położnym i pediatrze mówiłam, że wg mnie córeczka nie może jeść pokarmu, że ma problemy z wyssaniem mleka. Wszyscy to olali, stwierdzili, że to się rozkreci a pediatra po prostu zlecił dokarmianie sztucznym mlekiem. No a dziś od razu jak była położna i "popracowała" nad moimi piersiami i przystawiła Asię do piersi to widać było, jak jej się fajnie je i sama czułam, jak silnie mleko ciągnie. Ech, mówię Wam, zdenerwowałam się tylko. No nic, lecę bo u mnie niedługo Wigilia. W tym roku późno się zaczyna, no bo od wczoraj dopiero w domu jesteśmy i wszystko na wariackich papierach. Moi rodzice do nas przychodzą (z jedzeniem) także super
|
#2552 |
|
Raczkowanie
|
Ja tez Wam wszystkim zycze zdrowych i spokojnych Świat
![]() Weronisia- spanie po szczepionce to normalne, my bylismy w poniedzialek i Filus tez caly dzien tylko spal. Sam lekarz powiedzial, ze bedzie wiecej spal a wieczorem moze miec goraczke, ale na szczescie jej nie mial. A moj pulpecik ma 56 cm i 5880 czyli chyba cyc mu sluzy i nie ma za malo mleczka, ale pewnie jakbym mu wiecej (butle) dala to tez by wypil- pijaczek maly |
|
|
|
#2553 |
|
Zadomowienie
|
Mam pytanko do mamusiek które dokarmiają mieszanką...
Ile dajecie maluszkom w butli tej mieszanki i za kazdym karmieniem dajecie butle czy czasem wystarcza maluszkowi cycek?? Bo moja walka z pokarmem zdaje sie byc przegrana bo mały wcale sie nie najada, płacz taki ze szok a po butli cisza i spanko od razu. |
|
|
|
#2554 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2555 |
|
Raczkowanie
|
Wesołych Świąt wszystkim!
My robimy dzisiaj w Boże Narodzenie chrzciny i nie miałam jak was podczytać a już o napisaniu nie było mowy wcześniej. Trzeba było przygotować wszystko i na Wigilię, i na chrzcino-święta ![]() W każdym razie życzę przede wszystkim zdrowia dla waszych maluszków i Was samych, niech wszystko przebiega gładko i modelowo i żeby każda z nas mogła bez zmartwień cieszyć się macierzyństwem! |
|
|
|
#2556 |
|
Rozeznanie
|
Nutramigen czy któras z Was używa?
|
#2557 |
|
Zakorzenienie
|
Wigilia przebiegła całkiem fajnie (jak to u mamusi
) ale Izie się nie podobał ten gwar i harmider po 2 godzinach zaczęła płakać i marudzić więc zebraliśmy się do domu gdzie było niewiele lepiej - do 22 płakała, usypiała na 5 minut na rękach i dalej ryk. No ale jak już zasnęła po 22 tak spała do rana z 1 przerwą na karmienie tylko.Widać mam dziecko które ceni sobie ciszę i spokój - w sumie co się dziwić na okrągło jesteśmy same w domu więc jest przyzwyczajona do ciszy, spokoju, nikt się nie kręci, nikt nie krzyczy a tam dzieciaki narobiły zamieszania i malutkiej się to nie spodobało.
|
|
|
|
#2558 |
|
Raczkowanie
|
Ja podaje malej
Wesolych swiat dla wizazowych cioc od mnie i Izki |
|
|
|
#2559 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczynki wpadłam tylko wam się pochwalić że tż mi się oświadczył hihih
taki dostałam prezent na święta... i Amelka wczoraj skończyła miesiąc więc wklejam foteczkę
Edytowane przez _paulinka2 Czas edycji: 2010-12-25 o 10:33 |
|
|
|
#2560 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mala sliczna a moja jutro konczy 2 m-ce |
|
|
|
|
#2561 |
|
Kici kici miau miau
|
ja uzywam i Ishka i jeszcze ktos ale nie pamietam
![]() generalnie minely kolki, zaparcia - u nas to bylo spowodowane nietolerancja laktozy ktora nam wyszla w kale.. Mala chetnie pije
|
|
|
|
#2562 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ---------- |
|
|
|
|
#2563 | |||||
|
Dragonfly
|
Cytat:
ja nie daje jej osiem razy,tylko pierwszego dnia dostala 5 razy po pietnascie kropel i bekala,az smiac mi sie z niej chcialo,ale nastepnego dnia rano nie moglam uwierzyc ze tak dziecko mi sie odmienilo-sama sie soba zajela,spala rozwalona na lozku i zero placzu nastepnego dnia zmniejszylam dawke do 8 kropelek i dzis tez spokoj![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() slodka Cytat:
a moj nic, choc na niego nie licze ze sie zdeklaruje nawet nie rozmawialismy juz pol roku o jakimkolwiek slubie Mowilam kiedys ze nigdy z nim slubu nie wezme,dopoki mu nie zaufam,ale sporo rzeczy sie zmienilo...Amelka tez jest fajna
|
|
|
#2564 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A Pscalek ladnie przybiera na wadze Moja mala ma 58 cm i 5kg Cytat:
Cytat:
A mala jest slodka, i jaka dluga ![]() Agas, sliczna coreczka |
|||
|
|
|
#2565 |
|
Rozeznanie
|
agas i ranka jak podajecie ja mam podawac jako ddatek do swego mleka i nie wiem jak??? bo mala prez tydzien nie przytyła.
Nie dajecie swego mleka???
Edytowane przez rptrbj1978 Czas edycji: 2010-12-25 o 14:50 |
|
|
|
#2566 | |
|
Rozeznanie
|
Hej
musze napisac bo mnie cos trafi wczoraj pojechalismy do tesciow z mala (ma dopiero 2 tygodnie) troche sie obawialam bo tam zawsze jest masa ludzi no ale niby wszyscy zdrowi przyjechalismy a tu sie okazalo ze babcia od 2 dni ma ciezka grype zoladkowa! z ktora wyladowala na pogotowiu! no ale jakos przy tym stole wigilijnym siedziala nic nam o tym nie mowili nie chcialam sie klucic, dzis TŻ zadzwonil do tesciowej i nakrzyczal na nia dla czego nas nie pionformowali mala ma dopiero 2 tygodnie a ona na to ze o co nam chodzi ze babcia czuje sie dobrze po jakims czasie wyszlo na jaw ze babcia dzis jest drugi raz na pogotowiu... teraz 3 dni bede sie zastanawiac czy mala sie zarazila czy nie nawet nei chce myslec co by bylo gdyby jutro znow mamy jechac do tesciow ale chyba oszaleli siedze w domu i sie nie ruszam ---------- Dopisano o 16:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:57 ---------- Cytat:
ja odciagam pokarm i daje albo ten z piersi albo mleko sztuczne jednego i drogiego zjada od 60 do 90 ml potem sen max 3 godziny i ponownie...... moja kolezanka karmi piersia tylko w nocy zbiera pokar przez caly dzien a w nocy maly je na zyczenie prawde mowiac ja mam podobno normalna ilosc pokarmu ale zyby odciagniac 90-120ml dzialam z laktatorem dwa razy wiec jesli mala by ssala piers pewnie tez by plakala juz pok godzinie i chciala drugi raz |
|
|
|
|
#2567 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
natomiast po pierwszej cesarce miałam krwawienie tylko 2 tygodnie. A więc reguły nie ma. Cytat:
Cytat:
![]() Mój Pascal ma prawie 3 m-ce a z ledwością wypija 90-100ml i nie wazne że to jego mleko jest gęste, bo jak dałam mu rzadkie, to też tylko tyle wypijał. Pytałam pediatry, bo Pascal wypija jakieś 650ml na dobę, a Ishka pisała, że mały wyciąga 1l. Pediatra wyliczył, że norma na Pascala jest od 600ml do 850ml, a wiec mój młody pije mało ale w normie. A poza tym jest z niego niezły pulpet ![]() Cytat:
![]() Monana, Szarlot, Ona, Irsin dzieki za odpowiedzi w sprawie senności po szczepieniu. Dzis już Pascalek zachowuje sie standardowo
|
||||
|
|
|
#2568 |
|
Zadomowienie
|
Kochane nie mam sił i walczę z bólami piersi wciąż mimo, że antybiotyki jeszcze poszpitalne przyjmuję... także wybaczcie mi mą nieobecność...
i w wielkim skrócie choć to do mnie w ogóle nie podobne wszystkiego bożego i najlepszego w Narodzenie Pańskie i naszych dzieci ![]() karmię piersią co 3-4 godz. ale to za mało dla mojego grzesia i dokarmiamy go sztucznym 30-60ml żałuje strasznie - nie wiem co zrobić by mieć więcej :/ buźka |
|
|
|
#2569 |
|
Zakorzenienie
|
apolonia bardzo nieodpowiedzialni! zabilabym.
My bylismy z nasza mala na wigilii u tesciow, tesciu po nas podjechal i odwiozl a mala cala wigilie przespala ![]() Gorzej ze pozniejw domu spac od 2do5 w nocy nie chciala ![]() Aliszcze no zobacz A powiedz mi Twoja mala spi od razu po jedzeniu? Dzis z nasza znowu wowujjejmy, obudzialm ja o 15 bo juz dlugo spala a mi cyce twarde sie robily. przebralam, osikala mnie, dalam cyca, troche pogadalismy do niej i tak nie chciala isc spac, az po 1,5h domagala sie cyca, wiec dalam, i tak ja probujemy usypiac do tej pory, a jest juz 19!! ![]() Co zrobic by dziecko szlo spac po jedzeniu? :| ona mi nie urosnie jak spac nie bedzie chodzic ![]() Generalnie ona po 10 minutach sie meczy ciagnieciem cyca i jak ciagnie 15 to mam radoche A mleko leci bo czesto gesto samo mi kapie
Edytowane przez kliwia Czas edycji: 2010-12-25 o 19:02 |
|
|
|
#2570 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2572 |
|
Zadomowienie
|
a oto wigilijna Madzia
Codziennie mnie zachwyca Twoje maleńkie życie.. Edytowane przez M25 Czas edycji: 2011-02-11 o 16:59 |
|
|
|
#2573 | |
|
Kici kici miau miau
|
Cytat:
moja siostra karmila piersia i dawala Nutre - po prostu Nutramigen wlaczyla jako dodatkowe karmienie - zalezy z jakiego powodu ma Nutra, bo jesli z powodu laktozy to dlamnie karmienie piersia i dawanie Nutra jest bez sensu bo laktoza zawsze bedzie w mleku kobiecym. |
|
|
|
|
#2574 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W dzien nawet co 2 godziny w nocy na szczescie co 4. Ale samym cyckiem nie dam rady Cytat:
My od momentu zmiany mleka mamy w domu harmonie
Edytowane przez De28 Czas edycji: 2010-12-25 o 21:32 |
||
|
|
|
#2575 |
|
Zakorzenienie
|
Weronisia, dzięki, złota kobieto
Paulinka, gratulacje! ![]() Święta mijają nam całkiem sympatycznie, wziąwszy pod uwagę okoliczności. W wigilię Brat był u Taty w szpitalu z laptopem i internetem, więc pogadaliśmy na Skypie, Tata w niezłej kondycji. Idealnie nie jest, ale lepiej, niż się obawiałam Potem zrobiliśmy sobie wieczerzę we troje Dostałam od męża zestaw - mój ukochany żel pod prysznic Palmolive Aromatherapy fioletowy (Ylang Ylang), z tej samej serii płyn do kąpieli i mydło w płynie lawendowo-rumiankowe ![]() A dziś na obiedzie byli teście i było bardzo, bardzo sympatycznie A teraz jestem wykończona, więc zmykam
|
#2576 |
|
Raczkowanie
|
Mozesz dawac sam jako dodatkowe karmienie ale jest niesmaczyny i jak dziecko zna tylko smak Twojego mleczka moze niechetnie pic wiec mozesz spokojnie mieszac. Sciagaj swoje mleczko i do tego mieszaj z nutramigenem tzn. np. 60ml swojego mleczka i dorob 30ml wody plus 1 miarka nutramiegenu i te dwa mleczka wymieszaj i podaj butla. Pediatra nam tak polecil na poczatek zeby calkowicie przestawic mala na nutre wiec na pewno mozna.
Edytowane przez agas Czas edycji: 2010-12-25 o 21:57 |
|
|
|
#2577 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, jaka masc uzywalyscie na hemoroidy? Kurczak, zrobily mi sie 3
i cholernie bola i krwawia. W swieta do lekarza jakos nie bardzo Czy masci wogole pomoga na takie hemoroidy juz od zewnatrz widoczne?
Edytowane przez De28 Czas edycji: 2010-12-25 o 22:16 |
|
|
|
#2578 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zwykle wygląda to tak, że ssie sobie pierś i po 15 minutach (lub dłużej) odrywa się od piersi i kładzie na mojej piersi główkę i zasypia zadowolona ale na przykład teraz ją nakarmiłam i się mała rozbudziła, maż ją własnie zabawia ona w nocy lubi się obudzić by sobie "pogadać"Pelnia, współczuję problemów z piersiami. Ja mam nawał pokarmu, co mała odessie mi z jednej piersi to za krótki okres czasu pierś znów nabrzmiała. Poza tym zanim ją dostawię do piersi to muszę sama "popracować" ręcznie nad piersią, by brodawka nie była nabrzmiała od mleka i by mała mogła ją schwycić. Powiem Wam, że przez to odechciewa mi się karmienia piersią. Jakich laktatorów używacie? Ja mam ręczny medela ale słabo mi odciąga, męczę się z tym tłoczkiem M25, cudna Kretencja, cieszę się, że tata w lepszej kondycji
|
|
#2579 |
|
Wtajemniczenie
|
jaaaaa
tylko nie wiem czy to był ten ISIS czy normalny, ale polecam, szybko mi sciągał mleczko ślicznotka De super że w końcu macie po przeżyciach spokój i Daniel jest happy ![]() Apoloniaa ja to bym chyba wybuchła
|
|
|
|
#2580 |
|
Raczkowanie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:12.

Skakałam na piłce chyba ponad godzinę, a cholernie spać mi się chciało i do tego te skurcze, masakra. A mała mnie osikała zaraz po porodzie i to konkretnie, bo poczułam nagle jakiś ciepły płyn na brzuchu
). Popłakałam się dziś przez to, bo w szpitalu codziennie i położnym i pediatrze mówiłam, że wg mnie córeczka nie może jeść pokarmu, że ma problemy z wyssaniem mleka. Wszyscy to olali, stwierdzili, że to się rozkreci a pediatra po prostu zlecił dokarmianie sztucznym mlekiem. No a dziś od razu jak była położna i "popracowała" nad moimi piersiami i przystawiła Asię do piersi to widać było, jak jej się fajnie je i sama czułam, jak silnie mleko ciągnie. Ech, mówię Wam, zdenerwowałam się tylko.

nawet nie rozmawialismy juz pol roku o jakimkolwiek slubie

a mala cala wigilie przespala
w nocy na szczescie co 4. Ale samym cyckiem nie dam rady 
i cholernie bola i krwawia. W swieta do lekarza jakos nie bardzo