|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2611 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010
My dziś skończyliśmy miesiąc
![]() ![]() ![]() Ma niestety trochę małych krosteczek na buzi, miejscami czerwonawych, miejscami w kolorze skóry. Taka drobniutka kaszka, najwięcej koło uszu, nad oczkami i trochę na czole i na policzkach, ale ogólnie niewiele. Tylko na twarzy to ma. Jadłam ostatnio trochę nowych rzeczy i nie mam teraz pojęcia od czego (czy w ogóle od czegoś) to może być. Na razie więc nic z tym nie robię. Za dwa tygodnie idziemy na kontrolę i szczepienie do lekarza, to podpytam... Mam dwa pytanka. Po pierwsze - czym może być spowodowany płacz bardzo krótko po jedzeniu? w większości przypadków Tymek zaraz po zjedzeniu (niezależnie od tego, czy mu się odbije, czy nie), przez 5-10 minut jest zadowolony i spokojny, a potem zaczyna płakać (czasem ma brzuszek napięty, ale nieraz nawet nie za bardzo) i trwa to kilkanaście minut, czasem pół godziny. Potem daje się ululać i śpi spokojnie. O co może chodzić? Druga sprawa to odginanie się do tyłu. Mały bardzo wygina się w łuk, główkę odchyla daleko do tyłu ![]() ![]() Niebieskaa, bardzo miła pamiątka ![]() ![]() ![]() Patrycja, zgodzę się z Kotkiem81 ![]() ![]()
#2612 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Karuzelke mamy od pewnego czasu i maly przy niej zasypia.Patrzy sie na te ruszajace sie maskotki i przewaznie dlugo obserwuje. Cytat:
![]() ![]() ![]() A co do placzu po karmieniu. My tak mielismy. Tylko ze dluzej plakal. Okazalo sie ze sie nie najadal ![]() Tfu tfu tfu- stosujemy masaze, dobrze odbijamy, zmienilismy mleczko i nie wiem co to kolki ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:19 ---------- Moj tez sie wygina do tylu jak mam go na rekach.Zawsze trzeba mu trzymac glowke. Mi sie wydaje to calkowicie normalne- maly cwiczy trzymanie glowki, ale nie za bardzo mu to jeszcze wychodzi. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2613 |
Zakorzenienie
|
De, dzięki
![]() Super, że nie macie już kolek ![]() ![]() Trzymany na rękach troche odgina i tez mi się to wydaje normalne, ale martwi mnie wyginanie się w łuk do tyłu gdy leży na boczku... Przeczytałam trochę o wzmożonym napięciu mięśniowym i trochę się martwię.. Musze wypytać lekarkę za 2 tygodnie.
RAZEM OD 5.03.2000. ![]() Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór ![]() TYMEK - 26.11.2010 ![]() Edytowane przez kretencja Czas edycji: 2010-12-26 o 19:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#2614 |
Zadomowienie
|
nasza też odgina się do tyłu, często w literkę ,,s". a jak ją karmię butlą do głowę przechyla do przodu. Płacze na okrągło i się pręży.
---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ---------- choć ostatnio śpi ładnie
http://www.suwaczek.pl/cache/294fb9d287.png Przeznaczenie rozdaje karty, my tylko w nie gramy.. http://s4.suwaczek.com/20091003040114.png Bo KTOŚ sprawia, że ten uśmiech się pojawia ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2615 |
Wtajemniczenie
|
Kretencja a może płacze bo jest zmęczony a nie może usnąć ?
![]() ![]() z tym odginaniem, moja Amelka też tak ma więc chętnie posłucham Was kochane ![]() ![]() niebieska Amelka na krótko przed miesiącem zaczęła się interesować. a teraz karuzelka rainforest spełnia swoje zadanie w pełni. Mała jest w nią wpatrzona niesamowicie ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2616 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Co do twojego pierwszego pytania to nie moge powiedziec na pewno, tylko takie moje gdybanie nie poparte zadna literatura. otoz uklad pokarmowy maluszkow jest jeszcze niedostatecznie wyksztalcony, zatem mozliwe jest ze maluszek nieco cierpi na poczatku z powodu bolow brzuszka ktore poajwiaja sie po zjedzeniu. Oczywiscie za te 2 tyg skonsultuj to z lekarzem ![]() A z tym odginaniem sie do tylu to tez jest normalna sprawa pod warunkeim ze robi to nie za czesto. Czeste naprezanie (wlasciwie caly czas) sie swiadczy wlasnie o tym zespole napiecia miesniowego. Mial tak synek mojej znajomej, pediatra zalecil pewne cwiczenia ktore nalezalo wykonywac codziennie i po jakim czasie to ustapilo. Na razie sie nie przejmuj, tylko obserwuj i tak jak w poprzednich przypadkach zapytaj pediatre przy nastepnej wizycie. Moja Asia tez sie czasami prezy i odgina glowke do tylu, jeszcze jakies 2-3 tyg temu robila to znacznie czesciej i tez sie nieco pobawialam ale teraz jest juz ok i prezy sie tylko wtedy gdy nie moze zrobic kupki i gdy jej w brzuszku burczy, co zwykle trwa tylko kilka minut w ciagu dnia. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2617 |
Kici kici miau miau
|
mowilam i prosilam eby nie nosila.. ale to jest kobieta nie znosząca sprzeciwu i nosi
|
![]() ![]() |
![]() |
#2618 | ||
Dragonfly
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2619 |
Zakorzenienie
|
Monana
![]() ![]() ![]() ![]()
#2620 |
Zadomowienie
|
![]() KRETENCJA 1. proponuje smarowanie oliwa z oliwek - nie oliwka! oliwa - krostki beda znikac, ale jesli sa wielkosci glowki od szpilki i czerwone to sa to poprostu potowki i ani oliwka ani oliwa radze nei smarowac umyc woda ewentualnie mleczkiem lub kremem nasmarowac buzke mniej opatulac dziecie i powinno minac - o pokarmu to na ogol w pachwinach w zgieciach za uszkami na policzkach... a reszta skorki malucha jest ok? bo wchodzi jeszcze opjca uczulenia na proszek plyn do prania etc... tak mialam z Toskiem akurat - minelo po dodatkowych plukaniach ubran tuz po praniu ![]() 2. czym? - dz. chce sie odbic - jelitka mu sie ustawiaja - kwestia trawienia i niedojrzalego ukl nerwowego i pokarmowego - chce piernac - zrobic kupke... na ogol po ok 10-15 min po jedzeniu dz. sie odbija i przestaje plakac... a podczas karmienia byc moze pruka... dz. uklad pokarmowy i nerwowy ustraja sie nawet do pol roku ! (nie jest to rwegula rzecz jasna ![]() 3. takieodginanie o jakim piszesz jest ok i calkowicie na miejscu - jesli zdarza sie to nie czesto czyli nie przez caly dzien lecz sporadycznie w ciagu dnia nie ma obaw ale i tak masazyki i cw. wiele pomagaja! czesto takie odginanie jest u dz. po cc ale po sn takze bywa kiedy mija? zazwyczaj do pol roku a najczesciej do 3 mies ![]() moze troche pomoglam (nie chce bys odebrala tej wypowiedzi jako medrkowanie...) ehhh a ja wpadam w dolek z tym karmieniem = tak bardzo chce karmic piersia a przy dwojce dzieci ojjjjjjjjjjjj ciezko... i guzy mi sie robia mimo odciagania... juz myslalam nie dokarmiac grzesia ale on od razu chce jesc i placze po odessaniu piersi - dzis az mi brodawke sutkowa dziaslami tak scisnal ze wrzasnelam doslownie! az maluch podskoczyl a antek zrobil nunu nu Grzesiowi ![]() ![]() ![]() ![]() ehh jem prawie wszystko a maly tylko raz mial problem z kupka i to nei jestem pewna czy o grzybach czy po sztucznym mleku ![]() oby ta dalj nam sie chowal ![]() caluski i dobrej nocki ![]() ANECKA glowa do gory kochana! w razie czego pisz na meila i sie wyzalaj - buzka |
![]() ![]() |
![]() |
#2621 |
Zakorzenienie
|
A w ogóle zastanawiam się, czy może mój mały mieć już tzw. skok rozwojowy
![]() ![]() ![]() Pelnia, Tobie też bardzo dziękuję ![]() ![]() ![]() Odginanie główki nie jest cały czas, głównie gdy się napręża przy robieniu kupki czy oddawaniu gazów, a także gdy się przeciąga i czasem trzymany na rękach. Tak że może faktycznie to nic niepokojącego ![]()
RAZEM OD 5.03.2000. ![]() Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór ![]() TYMEK - 26.11.2010 ![]() Edytowane przez kretencja Czas edycji: 2010-12-26 o 21:04 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2622 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
walcze tez z mezem bo taka walka z laktacja jej pobudzeniem i karmienie a potem dokarmianie wymaga ogromu czasu - nawet do 2,5 godz lacznie!!! i to w spokoju a gdzie w trakcie gotowanie sprzatniecie poprasowanie pranie nie mowiac o moim Tosku ![]() ja ci mowie trwaj jeszcze!!! ile sciagasz obecnie?????????????????? ? ile pijesz plynow?????????????? ja stosuje herbatke laktacyjna 4 bawarki dziennie kawe z mlekiem mleko jogurty i 1,5 l wody laktacja zwiekszyla sie o 20 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DE co znacza sloneczka ??? jesli sa to takie bobki w tylu wychodzace dosc miekkie cos jak malenka lechtaczka - tak to moge osobiscie porownac to masz te hemoroidy na bank a polozne sa rozne - udaj sie do proktologa albo do internisty jak nie dowierzasz sobie ![]() powodzenia papa ---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ---------- KRETENCJA także w obu przypadkach śpij spokojnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2623 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Kretencja - u mnie b.dobra pani doktor na kontroli bioderek stwierdziła napięcie mieśniowe i skierowała na rehabilitacje, masuję młodego masażem Schantala, doszla ostatnio metoda Voighta czy jakoś tak, masaż ok, uciskanie tą metodą jest trudne i nie wychodzi mi za bardzo. Ale po masażu już po tygidnou rehaabilistantka stwierdziła, że jest lepiej mały się rozluźnił, a wcześniej leżał jak banan wygięty i patrzał głównie w jednym kierunku, na prawo. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2624 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:35 ---------- Poprzedni post napisano o 23:30 ---------- Heh.. ja mojej mamie za każdym razem powtarzam, że ma nie nosić i nie kołysać małej a ona i tak robi swoje.. i na co to moje gadanie?
![]() |
#2625 |
Zadomowienie
|
MELABN SŁOŃCE ja przez to wyladowalam w szpitalu
1. powyzej 38 nie karmic!!! 2. najpierw bokl ssanie pieczenie bolesnosc dotykowa nadtkliwosc goraczka palace piersi gorace czasem i guzki guzy czerwonosc ktorejs z piersi pod spodem z boku na gorze... 3. koniecznosc antybiotykoterapii - do ginekologa jutro koniecznie... internisci czesto lekcewazaco podchodza do tego - nie zapomnij o np nystatynie oslonowej a jak bedziesz czekac mozesz spalic pokarm i narobic sobie problmow z piersiami - to nie zarty :/ tydzien przez to lezalam :/ a dzis jakmasz kapuste porab ja i przyloz na piersi dla odessania najpierw cieply oklad lub cieply prysznic najlepiej po odessaniu zimny oklad i oklady z kapusty bialej lee spac dobrej nocki |
![]() ![]() |
![]() |
#2626 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2627 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja też się czasami tak odgina - hehe ja bym w życiu nie dała rady tak głowy wygiąć ![]() ![]() Cytat:
Ja karmiłam pomimo prawie 40 stopni gorączki i kuracji antybiotykiem.... Miałyśmy 2 nocki kiedy Iza obudziła się tylko 1 raz na jedzenie i miałam cichą nadzieję, ze już tak zostanie ale nic z tego od 2 dni znowu budzi się mniej więcej co 3 godziny - głodomór jeden ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2628 |
Rozeznanie
|
moja lekarkatwierdzi ze mleko gdy ty masz 40 stopni sie scina i wazy
#2629 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Nie dziwia mnie takie opowiesci naszych babc, ale ze lekarka cos takiego powiedziała ![]() Kretencja tym wyginaniem sie tak nie martw, wiekszosc dzieci tak robi i jest to normalne ![]() De28 podziwiam cie za odwage, ze chcesz isc do lekarza ze swoim tyłkiem ![]() Ja sie mecze juz 10 lat z hemoroidem i nigdy sie nie odwazyłam. Na szczescie masci i czopki pomagaja ![]() |
||||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2630 |
Kici kici miau miau
|
kiedys to bylo p/wskazanie teraz juz nie.uwaza sie ze w infekcjach ostrych nalezy karmic
ja rzadko cytuje bo mi szkoda czasu , wybaczcie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2631 |
Zadomowienie
|
A ja mam problem
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#2632 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Sab simplex ma 69,19 mg simetikonu a bobotic 66,66 mg, więc różnica jest prawie żadna. Niby dawkuje się inaczej bo sab simpex 15 kropel, a na boboticu pisze że 4 razy dziennie po 8 kropel. Ja kupiłam wczoraj Bobotic, dałam 2 razy przed karmieniami po 10 kropel i w nocy Emilka mnie obudziła bąkami, tak dużo i głośno puszczała. Jest dużo spokojniejsza, może sama leżeć i się rozgląda i nawet rano dziś sama zasnęła w wózku bez noszenia, bujania itp, gdzie wczesniej byl ryk. Postanowiłam że bede jej to dawać co drugie karmienie, żeby się ładnie odgazowała. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2633 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#2634 |
Zakorzenienie
|
Anecka ja również polecam bobotic - u as pomaga na gazy jednak mały ma tak wielkie kolki że czasem i on nie daje rady
![]() viki ale strasznie to wygląda. a czytałaś ulotki tych maści? może one wchodzą z sobą w interakcje - lekarze czasem ciemni piszą nie wiedzą co - albo efektem ubocznym ich stosowania jest taki rumień?btw - Twój mały ma bardzo inteligentne spojrzenie ![]() kotek81 mam pytanie bo Ty podobnie jak ja karmisz małą w nocy w łóżku na leżąco - czyli cyc w zęby i śpisz ![]() czytam jak piszecie że Wasze maluchy potrafią spokojnie leżeć nie spać i nie płakać i nie wierzę mój albo śpi albo sie drze chyba że jest na rękach tak więc nic nie mogę zrobić. a przepuklinę już ma dużą więc nie chcę żeby płakał |
![]() ![]() |
![]() |
#2635 | ||
Dragonfly
|
Cytat:
![]() ![]() Te policzki wygladaja u Twojego malego jak alergia kontaktowa na masc..Ja jak posmaruje sie nie tym co trzeba to tez dostaje plam U mojej malej dwie doby kupki nie bylo,a baki takie smierdziuchy wali ze masakra,na przewijaku puscila pare i zaczela sie do mnie cieszyc ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Wyszlo mi 16,czyli roznica niewielka ![]() Za pol godziny ide z Emilka na szczepienia ![]()
![]() |
#2636 |
Rozeznanie
|
w znaczenu zenie jest pełnowartosciowe
#2637 |
Zadomowienie
|
Na dzien dzisiejszy sytuacja u mnie wygląda następująco: Karmie małego co 3 godziny, najpierw daje mu cyca i od wczoraj czasem udaje mu sie usnać po cycu ale czasem jest mu mało i musze mu dać butelke.W butelce daje mu 60ml a nie zawsze wypije do konca. Teraz tez dałam mu cyca bo była godzina karmienia i usnął wiec butelki juz nie robiłam.Tyle że po cycu czesciej sie budzi niz jak wypije butle.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2638 | |
Wtajemniczenie
|
cholera w lewym cycu mam bolace zgrubienie, jade dzisiaj na oddzial niech mi cos zaradza.
co do kolek to moja tez ma niestety i nic nie pomaga ![]() ---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2639 |
Zadomowienie
|
Dostalam maść- clotrimazolum i hydrocortisonum i jakas jeszcze robiona , znacie te maści?
#2640 |
Wtajemniczenie
|
przedstawiam wam Justynke
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:06.