Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010 - Strona 87 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-12-26, 11:32   #2581
_paulinka2
Wtajemniczenie

Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010

agas ale piękna !

pelnia współczuję też męczyłam się z nawałem. Z dnia na dzień będzie coraz lepiej

dbam o włosy

_paulinka2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-26, 12:00   #2582
myszka_maj
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez De28 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jaka masc uzywalyscie na hemoroidy? Kurczak, zrobily mi sie 3 i cholernie bola i krwawia. W swieta do lekarza jakos nie bardzo Czy masci wogole pomoga na takie hemoroidy juz od zewnatrz widoczne?

ja uzywalam posterisan - pomoglo, moze nie od razu ale przy regularnym stosowaniu widac bylo efekty a problem mialam nie mały

Nasz Skarb
myszka_maj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-26, 12:05   #2583
ranka
Kici kici miau miau

Cytat:
Dziewczyny, jaka masc uzywalyscie na hemoroidy? Kurczak, zrobily mi sie 3 i cholernie bola i krwawia. W swieta do lekarza jakos nie bardzo Czy masci wogole pomoga na takie hemoroidy juz od zewnatrz widoczne?
zalezy od tego czy sie odprowadzaja czy nie. bo sa rozne stopnie hemoroidow.

z masci czy czopkow to Hemoral, Procto-Glyvenol.

Instagram mój
ranka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-26, 12:16   #2584
myszka_maj
Zakorzenienie

a polecacie aspiratory do nska np. frida??? bo mam tzw. gruszke ale niezbyt sie sprawdza a nie chce malemu wkladac gleboko do noska i zastanawiam sie nad kupnem tego aspiratra maly katarku nie ma ale wiadomo suche powietrze od ogrzewania i nosek sie zatyka

Nasz Skarb
myszka_maj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-26, 12:53   #2585
Artystka23
Dragonfly

Cytat:
Napisane przez M25 Pokaż wiadomość
a oto wigilijna Madzia
słodka

Moja mala miala wczoraj kolke bo na Wigilii zjadlam paszteciki z kapusta(ale ze mnie glupek) no i byla kolka gigant..Ale jak o polnocy zasnela nakarmiona to ku mojemu najwiekszemu zdziwieniu obudzila mnie po 7 ranoczyli cala nocka praktycznie przespana,a potem do poludnia tez spala

ja nie wiem,gdzie zaginelo jej karmienie o 4 rano,ale jak sie obudzila to z wielkim zadowoleniem wychlala dwie piersi
Stary 2010-12-26, 13:01   #2586
Joanna131
Raczkowanie

GG do Joanna131

Cytat:
Napisane przez _paulinka2 Pokaż wiadomość
dziewczynki wpadłam tylko wam się pochwalić że tż mi się oświadczył hihih taki dostałam prezent na święta... i Amelka wczoraj skończyła miesiąc więc wklejam foteczkę
Gratulacje!

Cytat:
Napisane przez anankee Pokaż wiadomość
czy któraś z was używa laktatora recznego avent isis???
jakie opinie?
Ja! I jestem zadowolona. Używam go tylko czasami, żeby odciągnąć nadmiar pokarmu - zwłaszcza, gdy muszę gdzieś wyjść na dłużej. Ściąga mleczko bezboleśnie i raczej szybko, ręka się nie męczy.

Cytat:
Napisane przez M25 Pokaż wiadomość
a oto wigilijna Madzia
Śliczna!

A Maria po Wigilii dostała tajemnicze krostki na czole i nosku. Nie wiem co to. Nic specjalnie nie jadłam. Wygląda mi to na trądzik niemowlęcy, a do lekarza dopiero za dwa tygodnie.
Joanna131 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-26, 13:03   #2587
ranka
Kici kici miau miau

Cytat:
Napisane przez myszka_maj Pokaż wiadomość
a polecacie aspiratory do nska np. frida??? bo mam tzw. gruszke ale niezbyt sie sprawdza a nie chce malemu wkladac gleboko do noska i zastanawiam sie nad kupnem tego aspiratra maly katarku nie ma ale wiadomo suche powietrze od ogrzewania i nosek sie zatyka
ja polecam dobra sprawa. u nas od gruszki byla krew w nosku bo poranilam jej blone sluzowa.

Instagram mój
Stary 2010-12-26, 13:26   #2588
pelnia1980
Zadomowienie

GG do pelnia1980

udalo mi sie wejsc zaraz tyko musze przewinac Grzesia i mimo swiat pranie porobic, w rodzinie dzis chrzciny ehh ale za oknem -6 i nie idziemy, zmeczenie swoje daje... ehhh

PAULINKO gratulujemy kochana - niech wam Milosc kwitnie

FRIDA tak tak tak - dzieki temu z Grzesiem moglam pojsc do domu bo od zwyklej sapki i przesuszonego powietrza w szpitalu nabyl zap. zatok gornych (dz. nie ma wszystkich zatok dopiero potem mu dorastaja wiedzialyscie??
Frida odsysamy juz tydzien i pomaga nam rewelacyjnie - choc nei jest to przyjemne to warto miec - a gruszke wywalilam do d... za cienka koncowka za gleboko wchodzaca nie odsysajaca gestego zielonego kataru!

LAKTATOR VENT ja mam reczny dziala jak dla mnie super - ale trzeba wiedziec jak sie go sklada! no i u mnie ze wzgledu na czeste uzywanie w poprzeniej ciazy i teraz gumeczka od spodu male koleczko juz sie rozluznilo i czasem musze wszystko odkrecac i wkladac na nowo... ale lepsze to niz pompka czy uwiezienie elektrycznym laktatorem zwlaszcza jak ma sie drugie dziecko i czasem trzeba za nim podbiec albo w odroz brac...

HEMOROIDY mi sie super sprawdzila jednoczesnie masc i czopki! Procto- glyvenol (drogie sa ok 60 zl komplet chyba) ale warto jedno i drugie szybciej dziala! i ulga po 2 dniach raczej, Posterisan dluzej na mnie dzialal i niektorych uczula! - wysypka skorna...

maly wola - pa kochane i dziekuje!

p.s. ropieje nam masakrycznie oczko!
pelnia1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-26, 13:57   #2589
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Jako że w Niemczech nie ma tych samym leków co w PL, to ja Ci poradzę coś naszego czyli z DE
Polecam Posterisan (akurat w PL też jest). Używałam go w ciąży, bo nic innego nie wolno było.
Teraz myślę, że jest za słaby i kupię sobie Posterisan Akut.
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-26, 14:03   #2590
irsin
Zakorzenienie

GG do irsin

moja mała od wczoraj rozmawia, a dzisiaj już prawie co chwila coś mówi

ja na święta niewiele zjadłam, ale ciastami się opycham - upiekłam takie, że nic malej nie powinno stac sie/jem i jest ok/
irsin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-26, 14:18   #2591
ranka
Kici kici miau miau

wlasnie Posterisan - mialam na koncu jezyka dosc dobre

u nas tez ropialo oczko - przemywalam jeden dzien sola fizjologiczna - pomoglo i po ropieniu ani sladu

Instagram mój

Edytowane przez ranka
Czas edycji: 2010-12-26 o 14:20
Stary 2010-12-26, 14:19   #2592
anankee
Rozeznanie

Skusiłam się na laktator medela mini electric, używany na allegro, więc trochę zaoszczedziłam.
Chcialabym ściągać mleko, zeby malej dać wieczorem na spiocha przed moim pójściem spać, żeby dłużej pospała. Zwykły ręczny laktator sie u mnie nie sprawdzil, mogłam się namachać a niewiele udoilam.
Tylko powiedzcie mi kiedy ściągac?
Karmię małą o 20.30 i kladę ją spać. Potem karmię ja okolo 23-24, sama sie budzi na jedzonko. I to karmienie bym jej dala z butli na śpiocha. To ściągnąć mam tuż przed godziną 23, czy raczej po karmieniu o 20.30 jak ona je z prawej to ja ściągam z lewej? Czy też opróżnić do końca tą pierś z ktorej ona wlaśnie zjadla?

kupuje jutro bobotic bo wydaje mi sie ze mala cierpi z powodu gazow. Jej sen jest bardzo czesto niespokojny, wydaje się że po karmieniu na rekach usypia, pionizuje ją, noszę 5-10 min, ona zazwyczaj nie odbija, odkładam do łóżeczka, 5 min jest spokój, a potem zaczyna sie wiercenie....

Emi!

anankee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-26, 14:32   #2593
De28
Wtajemniczenie

Dzieki dziewczyny
Dzis polozna obejrzala te moje hemoroidy i powiedziala, ze to nie sa hemoroidy Albo ja albo ona sie nie zna. Przy zalatwianiu straszny bol, krew, a na zewnatrz 3 wypchniete promienie sloneczka. Niewiele, ale jednak. Polozna mowi, ze czesto ma do czynienia z duzymi hemoroidami ale sa przecie rozne stadia. To mam te hemoroidy czy nie?

Jak tam obzarstwo? Pierwszy raz w wigilie sie nie najadlam..na stole co prawda byla salatka specjalnie dla mnie, bez cebuli i kapusty ale co to za wigilia, kiedy na stole stek, salata i zupaW tym roku niczego nie gotowalam, nie mialam glowy, no i glodna poszlam spac.

Daniel

Christian
De28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-26, 15:02   #2594
Patrycja_1708
Zadomowienie

U mnie walka z laktacją niestety zdaje sie byc przegrana, minął juz ponad tydzien od porodu a ja dalej mam pokarmu tyle co nic i butla jest niezastąpiona.Strasznie mi smutno ale nawet sciaganie pokarmu nie pomogło,przystawialam tez małego bardzo czesto do piersi aby sie cos ruszyło.Ale same powiedzcie czy to nie jest meczące dla mnie jak i dla maluszka bo przy cycu troche possie i po chwili juz jest taki płacz ze az sie wykręca malutki,a jak dam za chwile butle to taki spokój ze szok... Juz sama nie wiem co robic Czy dalej czekac az cos sie ruszy czy dawac juz samą butle tylko??
Patrycja_1708 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-26, 15:25   #2595
ranka
Kici kici miau miau

Cytat:
Dzieki dziewczyny
Dzis polozna obejrzala te moje hemoroidy i powiedziala, ze to nie sa hemoroidy Albo ja albo ona sie nie zna. Przy zalatwianiu straszny bol, krew, a na zewnatrz 3 wypchniete promienie sloneczka. Niewiele, ale jednak. Polozna mowi, ze czesto ma do czynienia z duzymi hemoroidami ale sa przecie rozne stadia. To mam te hemoroidy czy nie?

Jak tam obzarstwo? Pierwszy raz w wigilie sie nie najadlam..na stole co prawda byla salatka specjalnie dla mnie, bez cebuli i kapusty ale co to za wigilia, kiedy na stole stek, salata i zupaW tym roku niczego nie gotowalam, nie mialam glowy, no i glodna poszlam spac.
najlepiej jakbys poszla do chirurga

Instagram mój
Stary 2010-12-26, 15:30   #2596
rptrbj1978
Rozeznanie

Frida ok sprawdziłam Grucha nic nie dała.
laktacja normuje sie w 6 tyg do tej pory miałam piersi jak balony od 6 tyg. coraz mniej mała nie prytyłam w zwiazku z tym nutra.
Artystka kolka objawia sie co dzien o tej samejporze najczesciej od 18-22 ipo połuniu jesli sie nie wyeliminuje składnikaz diety
fajne info jest na www.laktacja.pl
ak odżywiać się w czasie karmienia?

Jak odżywiać się w czasie karmienia?

Jedzenie nie powinno być dla nikogo stresem, zwłaszcza dla karmiącej mamy. Nie ma żadnych dowodów na to, aby unikanie potraw pomagało w karmieniu piersią. Raczej można spodziewać się odwrotnego efektu – odmawianie sobie jedzenia to stres, a stres hamuje laktację; niedoborowa dieta czy niedożywienie – obniża ilość i jakość pokarmu.

Należy więc jeść to co się lubi i pamiętać o kilku podstawowych wskazówkach:
Jeść potrawy lekkostrawne - głównie gotowane i pieczone , niskotłuszczowe
Jeść rozmaite produkty – im więcej różnorodnych produktów, tym mniejsza szansa na niedobór składników odżywczych, witamin, soli mineralnych
Grupa I: produkty zbożowe ( kasza, ryż, makarony, pieczywo)
Grupa II: warzywa i owoce
Grupa III: produkty białkowe roślinne i zwierzęce (mięso, ryby, jaja, mleko i jego przetwory, rośliny strączkowe)
Grupa IV: tłuszcze roślinne i zwierzęce, cukier (słodycze)
Jeść zdrowo - należy korzystać głównie z produktów I i II grupy, w mniejszych ilościach produkty z III i IV grupy, unikać słodyczy. Z grupy III korzystać tak, aby mięso czerwone jeść kilka razy w miesiącu, a jaja, drób, ryby – kilka razy w tygodniu.
Jeść odpowiednio dużo - spożywać 3 główne posiłki + 2 małe przekąski w ciągu dnia, nie przejadać się (zapotrzebowanie kaloryczne w czasie laktacji wzrasta o 500 - 600 kcal dziennie, co zaspokaja jeden niewielki dodatkowy posiłek)
Unikać produktów nieświeżych, niskiej jakości, konserwowanych i sztucznie barwionych, z dużą zawartością soli i cukru.
Pić - według pragnienia (najlepsza jest woda, naturalne herbaty owocowe); soki należy ograniczyć do 0,5l ze względu na dużą zawartość cukru, mocna herbata i nadmiar kawy mogą działać pobudzająco na dziecko)
Robić sobie przyjemności - raz na jakiś czas pozwolić sobie na ciastko, kawę czy kieliszek wina
Obserwować, jak dziecko reaguje - jeżeli zawsze, wyraźnie po jakimś pokarmie, u dziecka występuje niepokój, kolka jelitowa, wysypka, to takiego pokarmu należy przez pewien czas unikać. Następnie wprowadzić do diety i obserwować.

Grupy produktów, których spożywanie przez matkę może wywołać niekorzystne reakcje u dziecka, ale nie jest to regułą:
• Potrawy ciężkostrawne: tłuste wędliny, mięsa, sery, potrawy smażone
• Produkty wzdymające: groch, fasola, kapusta, cebula
• Produkty o zdecydowanym zapachu i smaku: czosnek, kalafior, ostre przyprawy
• Silne alergeny: owoce cytrusowe, truskawki, kakao, czekolada, orzechy, ryby, jaja, mleko i jego przetwory

ALERGIA
Jeżeli cierpisz na alergię lub w najbliższej rodzinie występują choroby alergiczne, w szczególny sposób obserwuj dziecko. Jeśli objawy niepokoją Cię, zasięgnij porady lekarza – alergologa. Na własną rękę nie należy profilaktycznie wyłączać ze swojej diety produktów silnie alergizujących. Dieta musi zostać właściwie zbilansowana i powinien ustalić ją lekarz po wykonaniu odpowiednich badań dziecku potwierdzających diagnozę.
Nigdy pochopnie nie rozpoznawaj alergii!!!
Udowodniono, że stosowanie diet eliminacyjnych profilaktycznie nie ma sensu!

UŻYWKI
Mocna kawa i mocna herbata w dużych ilościach - powodują nadmierną pobudliwość dziecka i trudności z zaśnięciem
Alkohol w dużych ilościach - może wywoływać u dziecka senność, wymioty, nadmierne pocenie, osłabienie, zaburzenia wzrostu (zarówno przyrostów długości ciała, jak i masy), spożywanie przez matkę 1g alkoholu /kg dziennie powoduje osłabienie odruchu wypływu pokarmu.
Papierosy

Gdy boisz się, że masz za mało pokarmu

Zbyt mała ilość pokarmu, to najczęściej podawana przez matki przyczyna rozpoczęcia dokarmiania, co dość szybko doprowadza do przedwczesnego zakończenia karmienia piersią. Wiele sytuacji nie jest jednak rzeczywistym niedoborem, a jedynie przejściowym kryzysem laktacyjnym (obniżenie poziomu prolaktyny) lub wynika ze wzmożonego niepokoju matki o stan dziecka. Sporo matek, zwłaszcza pierwszego dziecka, wpada w stany niepokoju bez racjonalnej przyczyny. Często objawy fizjologiczne wywołują tak duży niepokój i niezadowolenie z siebie, że matka wpada w panikę, że jej dziecko jest zagłodzone lub chore. Należy więc z dużą ostrożnością podchodzić do skarg typu “mam za mało pokarmu”. Pierwszym i najważniejszym zadaniem jest odróżnienie sytuacji pozornego niedoboru od rzeczywistego obniżenia laktacji, spowodowanego nieprawidłowym przebiegiem karmienia.
POZORNY NIEDOBÓR POKARMU

Kiedy matce tylko wydaje się, że ma zbyt mało pokarmu, zadaniem pracownika służby zdrowia jest uspokojenie jej i upewnienie się, że matka postępuje prawidłowo. Wzmocnienie jej wiary we własne możliwości i sposoby postępowania z dzieckiem oraz nauczenie jak obiektywnie oceniać skuteczność karmienia to główne elementy “leczenia”. W czasie trwania kryzysu laktacyjnego matka powinna nastawić się na karmienie według potrzeb dziecka, nawet jeśli będzie musiała karmić dużo częściej niż dotychczas. Tylko częste ssanie piersi może przywrócić prawidłowy poziom hormonów i “przełamać” kryzys.

Oto wskaźniki skutecznego karmienia:
• Aktywne ssanie i słyszalny odgłos połykania (5-15 min)
• Przynajmniej 8 karmień / dobę, prawidłowa pozycja i przystawienie
• Odczucia związane z wypływem pokarmu (mrowienie, napięcie, krople pokarmu płynące z drugiej piersi)
• Rozluźnienie piersi po karmieniu – wyraźniej odczuwane w pierwszych tygodniach po porodzie; po ustabilizowaniu laktacji (po 6 tygodniu) i gdy karmienia są dostatecznie częste, piersi są miękkie przed i po karmieniu
• Dziecko aktywne, zadowolone
• 2 - 5 stolców w ciągu doby
• 6 - 8 mokrych pieluch w ciągu doby, mocz jasny, bezwonny
• Odpowiednie przyrosty masy ciała (120 – 240 /tydzień)

Monitorowanie masy ciała:

W Książeczce Zdrowia Dziecka jest zapisana masa urodzeniowa, a także masa ciała w dniu wypisu ze szpitala. Obliczając przyrost masy ciała należy od masy ciała w danym dniu odjąć najniższą znaną masę dziecka (nie urodzeniową, ale np. tę z dnia wypisu) i wynik podzielić przez liczbę dni lub tygodni. Prawidłowy przyrost masy na tydzień wynosi 120 – 240 gramów i odpowiednio na dobę: 17 – 34 gramów.

W pierwszych trzech miesiącach życia przyrosty masy ciała są zazwyczaj duże i typowo wynoszą 800-1200 g/m-c (zdarza się nawet 2000 g/m-c). Jako minimum przyjmuje się 500 g/m-c. W kolejnych miesiącach I półrocza przyrosty masy ciała są nieco mniejsze i wynoszą około 400-500 g/m-c. Patrz też: Jeśli dziecko słabo rośnie

Praktykowane wciąż jeszcze ważenie dziecka przed i po karmieniu nie jest miarodajne. Po pierwsze dlatego, że wartość odżywcza i kaloryczna pokarmu zmienia się w ciągu doby. Po drugie nie istnieje wzorzec, do którego można porównać pobraną (wyssaną) przez dziecko ilość pokarmu.
Rzeczywiste obniżenie laktacji

O rzeczywistym obniżeniu laktacji można pomyśleć, jeśli obserwujemy:
• Rzadkie karmienia (mniej niż 8 na dobę)
• Nie słychać połykania
• Dziecko bez przerwy chce być przy piersi, dużo płacze
• Dziecko jest mało aktywne, przesypia więcej niż 4 godziny (oszczędzanie energii)

Rzeczywiste obniżenie laktacji można rozpoznać jeśli obserwujemy:
• Mniej niż 2 żółte stolce na dobę
• Ciemne, zielonkawe stolce od 4 – tej doby
• Mniej niż 6 mokrych pieluch od 4 – tej doby
• Mocz jest ciemny, o ostrym zapachu
• Objawy odwodnienia

Rzeczywiste obniżenie laktacji potwierdza:
• Spadek masy ciała powyżej 10% masy urodzeniowej
• Przyrosty masy ciała mniejszy niż 17g/dobę lub 120g/tydzień
• Dziecko nie osiąga masy urodzeniowej po 3 tygodniach
• Krzywa wzrostu ostro spada

Przyczyny

Główne:

• Nieprawidłowa technika karmienia
• Zbyt mała częstość karmień, zbyt krótkie karmienia, zaprzestanie nocnych karmień
• Dokarmianie, dopajanie, używanie kapturków, podawanie smoczków-gryzaczków

Rzadsze, ale trzeba je brać pod uwagę:
• Niedorozwój tkanki gruczołowej, niedomoga hormonalna matki
• Przewlekły stres, przemęczenie matki
• Choroba dziecka, wcześniactwo (słabe, nieefektywne ssanie)

Czy wiesz, że laktację obniżają:
• Leki
• Palenie papierosów i narażenie na dym papierosowy
• Alkohol
• Choroba
• Skrajne niedożywienie
• Ciąża
Jak odbudować laktację:

Podstawą udanego przywrócenia laktacji jest silna motywacja matki. Znając sytuacje, gdy rozbudzono laktację u kobiet, które nie urodziły dziecka, wiemy na pewno, że w większości przypadków rzeczywistego niedoboru pokarmu, relaktacja jest możliwa.

Oto kolejne kroki “leczenia”:
Skorygowanie wszystkich nieprawidłowości związanych z karmieniem
Wyeliminowanie wszystkich możliwych czynników zaburzających laktację
Zwiększenie stymulacji gruczołów piersiowych przez karmienie co 1,5 godziny w dzień, co 3 godziny w nocy (przynajmniej 10 - 12 karmień /dobę), podawanie obydwu piersi w czasie jednego karmienia
Odpoczynek, najlepiej razem z dzieckiem w łóżku
Stosowanie środków uznawanych za mlekopędne (koper, anyżek, czarnuszka, Galaktogel)

Jeżeli zaburzenia w przyroście masy ciała są duże, konieczne jest dokarmianie dziecka. W tym celu, należy odciągać pokarm przy pomocy elektrycznego laktatora. Jeżeli dziecko ssie słabo lub nieprawidłowo, przez kilka pierwszych dni należy skoncentrować się głównie na na odciąganiu. Jeśli odciąganego pokarmu jest za mało należy uzupełniać porcje mieszanką hypoalergiczną. Nie należy dokarmiać dziecka po każdym karmieniu. Jeśli przyrost masy mieści się między 100 – 90g/tydz. wystarczą 3 porcje po 40 – 60 ml na dobę. Jeśli poniżej 90 g/tydzień – 5 porcji po 60 ml na dobę. Pokarm podaje się kubeczkiem, drenem, strzykawką. Praktyczny jest także zestaw SNS (System Wspomagający Karmienie firmy Medela), dzięki któremu dokarmianie odbywa się przy piersi.

Masę dziecka kontroluje się co 2 - 3 dni, w miarę normalizowania przyrostów wagowych stopniowo zmniejsza się dokarmianie.

Relaktację powinien prowadzić doświadczony pracownik poradni laktacyjnej.

Edytowane przez rptrbj1978
Czas edycji: 2010-12-26 o 15:43
rptrbj1978 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-26, 15:44   #2597
Artystka23
Dragonfly

Cytat:
Napisane przez rptrbj1978 Pokaż wiadomość
Frida ok sprawdziłam Grucha nic nie dała.
laktacja normuje sie w 6 tyg do tej pory miałam piersi jak balony od 6 tyg. coraz mniej mała nie prytyłam w zwiazku z tym nutra.
Artystka kolka objawia sie co dzien o tej samejporze najczesciej od 18-22 ipo połuniu jesli sie nie wyeliminuje składnikaz diety
fajne info jest na www.laktacja.pl
ak odżywiać się w czasie karmienia?

Jak odżywiać się w czasie karmienia?

Jedzenie nie powinno być dla nikogo stresem, zwłaszcza dla karmiącej mamy. Nie ma żadnych dowodów na to, aby unikanie potraw pomagało w karmieniu piersią. Raczej można spodziewać się odwrotnego efektu – odmawianie sobie jedzenia to stres, a stres hamuje laktację; niedoborowa dieta czy niedożywienie – obniża ilość i jakość pokarmu.

Należy więc jeść to co się lubi i pamiętać o kilku podstawowych wskazówkach:
Jeść potrawy lekkostrawne - głównie gotowane i pieczone , niskotłuszczowe
Jeść rozmaite produkty – im więcej różnorodnych produktów, tym mniejsza szansa na niedobór składników odżywczych, witamin, soli mineralnych
Grupa I: produkty zbożowe ( kasza, ryż, makarony, pieczywo)
Grupa II: warzywa i owoce
Grupa III: produkty białkowe roślinne i zwierzęce (mięso, ryby, jaja, mleko i jego przetwory, rośliny strączkowe)
Grupa IV: tłuszcze roślinne i zwierzęce, cukier (słodycze)
Jeść zdrowo - należy korzystać głównie z produktów I i II grupy, w mniejszych ilościach produkty z III i IV grupy, unikać słodyczy. Z grupy III korzystać tak, aby mięso czerwone jeść kilka razy w miesiącu, a jaja, drób, ryby – kilka razy w tygodniu.
Jeść odpowiednio dużo - spożywać 3 główne posiłki + 2 małe przekąski w ciągu dnia, nie przejadać się (zapotrzebowanie kaloryczne w czasie laktacji wzrasta o 500 - 600 kcal dziennie, co zaspokaja jeden niewielki dodatkowy posiłek)
Unikać produktów nieświeżych, niskiej jakości, konserwowanych i sztucznie barwionych, z dużą zawartością soli i cukru.
Pić - według pragnienia (najlepsza jest woda, naturalne herbaty owocowe); soki należy ograniczyć do 0,5l ze względu na dużą zawartość cukru, mocna herbata i nadmiar kawy mogą działać pobudzająco na dziecko)
Robić sobie przyjemności - raz na jakiś czas pozwolić sobie na ciastko, kawę czy kieliszek wina
Obserwować, jak dziecko reaguje - jeżeli zawsze, wyraźnie po jakimś pokarmie, u dziecka występuje niepokój, kolka jelitowa, wysypka, to takiego pokarmu należy przez pewien czas unikać. Następnie wprowadzić do diety i obserwować.

Grupy produktów, których spożywanie przez matkę może wywołać niekorzystne reakcje u dziecka, ale nie jest to regułą:
• Potrawy ciężkostrawne: tłuste wędliny, mięsa, sery, potrawy smażone
• Produkty wzdymające: groch, fasola, kapusta, cebula
• Produkty o zdecydowanym zapachu i smaku: czosnek, kalafior, ostre przyprawy
• Silne alergeny: owoce cytrusowe, truskawki, kakao, czekolada, orzechy, ryby, jaja, mleko i jego przetwory

ALERGIA
Jeżeli cierpisz na alergię lub w najbliższej rodzinie występują choroby alergiczne, w szczególny sposób obserwuj dziecko. Jeśli objawy niepokoją Cię, zasięgnij porady lekarza – alergologa. Na własną rękę nie należy profilaktycznie wyłączać ze swojej diety produktów silnie alergizujących. Dieta musi zostać właściwie zbilansowana i powinien ustalić ją lekarz po wykonaniu odpowiednich badań dziecku potwierdzających diagnozę.
Nigdy pochopnie nie rozpoznawaj alergii!!!
Udowodniono, że stosowanie diet eliminacyjnych profilaktycznie nie ma sensu!

UŻYWKI
Mocna kawa i mocna herbata w dużych ilościach - powodują nadmierną pobudliwość dziecka i trudności z zaśnięciem
Alkohol w dużych ilościach - może wywoływać u dziecka senność, wymioty, nadmierne pocenie, osłabienie, zaburzenia wzrostu (zarówno przyrostów długości ciała, jak i masy), spożywanie przez matkę 1g alkoholu /kg dziennie powoduje osłabienie odruchu wypływu pokarmu.
Papierosy

Gdy boisz się, że masz za mało pokarmu

Zbyt mała ilość pokarmu, to najczęściej podawana przez matki przyczyna rozpoczęcia dokarmiania, co dość szybko doprowadza do przedwczesnego zakończenia karmienia piersią. Wiele sytuacji nie jest jednak rzeczywistym niedoborem, a jedynie przejściowym kryzysem laktacyjnym (obniżenie poziomu prolaktyny) lub wynika ze wzmożonego niepokoju matki o stan dziecka. Sporo matek, zwłaszcza pierwszego dziecka, wpada w stany niepokoju bez racjonalnej przyczyny. Często objawy fizjologiczne wywołują tak duży niepokój i niezadowolenie z siebie, że matka wpada w panikę, że jej dziecko jest zagłodzone lub chore. Należy więc z dużą ostrożnością podchodzić do skarg typu “mam za mało pokarmu”. Pierwszym i najważniejszym zadaniem jest odróżnienie sytuacji pozornego niedoboru od rzeczywistego obniżenia laktacji, spowodowanego nieprawidłowym przebiegiem karmienia.
POZORNY NIEDOBÓR POKARMU

Kiedy matce tylko wydaje się, że ma zbyt mało pokarmu, zadaniem pracownika służby zdrowia jest uspokojenie jej i upewnienie się, że matka postępuje prawidłowo. Wzmocnienie jej wiary we własne możliwości i sposoby postępowania z dzieckiem oraz nauczenie jak obiektywnie oceniać skuteczność karmienia to główne elementy “leczenia”. W czasie trwania kryzysu laktacyjnego matka powinna nastawić się na karmienie według potrzeb dziecka, nawet jeśli będzie musiała karmić dużo częściej niż dotychczas. Tylko częste ssanie piersi może przywrócić prawidłowy poziom hormonów i “przełamać” kryzys.

Oto wskaźniki skutecznego karmienia:
• Aktywne ssanie i słyszalny odgłos połykania (5-15 min)
• Przynajmniej 8 karmień / dobę, prawidłowa pozycja i przystawienie
• Odczucia związane z wypływem pokarmu (mrowienie, napięcie, krople pokarmu płynące z drugiej piersi)
• Rozluźnienie piersi po karmieniu – wyraźniej odczuwane w pierwszych tygodniach po porodzie; po ustabilizowaniu laktacji (po 6 tygodniu) i gdy karmienia są dostatecznie częste, piersi są miękkie przed i po karmieniu
• Dziecko aktywne, zadowolone
• 2 - 5 stolców w ciągu doby
• 6 - 8 mokrych pieluch w ciągu doby, mocz jasny, bezwonny
• Odpowiednie przyrosty masy ciała (120 – 240 /tydzień)

Monitorowanie masy ciała:

W Książeczce Zdrowia Dziecka jest zapisana masa urodzeniowa, a także masa ciała w dniu wypisu ze szpitala. Obliczając przyrost masy ciała należy od masy ciała w danym dniu odjąć najniższą znaną masę dziecka (nie urodzeniową, ale np. tę z dnia wypisu) i wynik podzielić przez liczbę dni lub tygodni. Prawidłowy przyrost masy na tydzień wynosi 120 – 240 gramów i odpowiednio na dobę: 17 – 34 gramów.

W pierwszych trzech miesiącach życia przyrosty masy ciała są zazwyczaj duże i typowo wynoszą 800-1200 g/m-c (zdarza się nawet 2000 g/m-c). Jako minimum przyjmuje się 500 g/m-c. W kolejnych miesiącach I półrocza przyrosty masy ciała są nieco mniejsze i wynoszą około 400-500 g/m-c. Patrz też: Jeśli dziecko słabo rośnie

Praktykowane wciąż jeszcze ważenie dziecka przed i po karmieniu nie jest miarodajne. Po pierwsze dlatego, że wartość odżywcza i kaloryczna pokarmu zmienia się w ciągu doby. Po drugie nie istnieje wzorzec, do którego można porównać pobraną (wyssaną) przez dziecko ilość pokarmu.
Rzeczywiste obniżenie laktacji

O rzeczywistym obniżeniu laktacji można pomyśleć, jeśli obserwujemy:
• Rzadkie karmienia (mniej niż 8 na dobę)
• Nie słychać połykania
• Dziecko bez przerwy chce być przy piersi, dużo płacze
• Dziecko jest mało aktywne, przesypia więcej niż 4 godziny (oszczędzanie energii)

Rzeczywiste obniżenie laktacji można rozpoznać jeśli obserwujemy:
• Mniej niż 2 żółte stolce na dobę
• Ciemne, zielonkawe stolce od 4 – tej doby
• Mniej niż 6 mokrych pieluch od 4 – tej doby
• Mocz jest ciemny, o ostrym zapachu
• Objawy odwodnienia

Rzeczywiste obniżenie laktacji potwierdza:
• Spadek masy ciała powyżej 10% masy urodzeniowej
• Przyrosty masy ciała mniejszy niż 17g/dobę lub 120g/tydzień
• Dziecko nie osiąga masy urodzeniowej po 3 tygodniach
• Krzywa wzrostu ostro spada

Przyczyny

Główne:

• Nieprawidłowa technika karmienia
• Zbyt mała częstość karmień, zbyt krótkie karmienia, zaprzestanie nocnych karmień
• Dokarmianie, dopajanie, używanie kapturków, podawanie smoczków-gryzaczków

Rzadsze, ale trzeba je brać pod uwagę:
• Niedorozwój tkanki gruczołowej, niedomoga hormonalna matki
• Przewlekły stres, przemęczenie matki
• Choroba dziecka, wcześniactwo (słabe, nieefektywne ssanie)

Czy wiesz, że laktację obniżają:
• Leki
• Palenie papierosów i narażenie na dym papierosowy
• Alkohol
• Choroba
• Skrajne niedożywienie
• Ciąża
Jak odbudować laktację:

Podstawą udanego przywrócenia laktacji jest silna motywacja matki. Znając sytuacje, gdy rozbudzono laktację u kobiet, które nie urodziły dziecka, wiemy na pewno, że w większości przypadków rzeczywistego niedoboru pokarmu, relaktacja jest możliwa.

Oto kolejne kroki “leczenia”:
Skorygowanie wszystkich nieprawidłowości związanych z karmieniem
Wyeliminowanie wszystkich możliwych czynników zaburzających laktację
Zwiększenie stymulacji gruczołów piersiowych przez karmienie co 1,5 godziny w dzień, co 3 godziny w nocy (przynajmniej 10 - 12 karmień /dobę), podawanie obydwu piersi w czasie jednego karmienia
Odpoczynek, najlepiej razem z dzieckiem w łóżku
Stosowanie środków uznawanych za mlekopędne (koper, anyżek, czarnuszka, Galaktogel)

Jeżeli zaburzenia w przyroście masy ciała są duże, konieczne jest dokarmianie dziecka. W tym celu, należy odciągać pokarm przy pomocy elektrycznego laktatora. Jeżeli dziecko ssie słabo lub nieprawidłowo, przez kilka pierwszych dni należy skoncentrować się głównie na na odciąganiu. Jeśli odciąganego pokarmu jest za mało należy uzupełniać porcje mieszanką hypoalergiczną. Nie należy dokarmiać dziecka po każdym karmieniu. Jeśli przyrost masy mieści się między 100 – 90g/tydz. wystarczą 3 porcje po 40 – 60 ml na dobę. Jeśli poniżej 90 g/tydzień – 5 porcji po 60 ml na dobę. Pokarm podaje się kubeczkiem, drenem, strzykawką. Praktyczny jest także zestaw SNS (System Wspomagający Karmienie firmy Medela), dzięki któremu dokarmianie odbywa się przy piersi.

Masę dziecka kontroluje się co 2 - 3 dni, w miarę normalizowania przyrostów wagowych stopniowo zmniejsza się dokarmianie.

Relaktację powinien prowadzić doświadczony pracownik poradni laktacyjnej.
wiem o tym,u nas jak jest kolka to od 16 do 23,dlugo troche i wczesniej byla codziennie lub co drugi dzien ale zaczelam jej dawac Sab simplex i nastapila poprawa-niestety pasztecikom nie dal rady,nastepnego dnia po poludniu sie zaczelo i kupy nadal nie ma...Zwykle rano przed poludniem tez byly problemy,ale tak jak uwaza Weronisia,to byl raczej wynik zlego odbjania w nocy-no przyznaje sie bez bicia,ale teraz sie przykladam do odbijania..Az sie boje co dzis wieczorem bedzie,bo ponad cala dobe nie bylo w pieluszce nic grubszego..Biedny Pyrtek..znowu pojdzie nogawkami
Stary 2010-12-26, 16:19   #2598
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Dzieki dziewczyny

De28 jeśli podczas załatwiania się odczuwasz ból, pieczenie no i tak w ciągu dnia też to odczuwasz, albo swędzenie, to ja bym jednak stawiała na hemoroidy. Ale możliwe, że u ciebie to nie jest jakiś mega wielki hemoroid, tylko wystarczy, że masz tylko powiększone żyłki. No bo w końcu hemoroidy, to są nabrzmiałe żyły. Ja też nie mam wielkich, a właściwie mam tylko jednego hemoroida i on jest schowany w środku, ale w trakcie silnego parcia potrafi wyleźć skubany na zewnątrz. Może coś takiego u siebie zaobserwowałaś. Jak coś takiego ci wylazło, to musisz to palcem wepchnąć do środka i już czuć dużą ulgę.
Maść sobie kup i zobaczysz czy ci pomaga czy nie. Najlepiej jakbyś też kupiła czopki, bo one leczą wewnętrzne ścianki jelit, gdzie te właśnie żyły wyłażą.

Ps. Błagam dziewczyny nie cytujcie tak długich postów, jak to zrobiła Artystka Wystarczy przecież usunąć tekst, a zostawić tylko to zdanie, do którego chcecie pisać odpowiedź. Tak jest przejrzyściej

Edytowane przez Weronisia
Czas edycji: 2010-12-26 o 16:22
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-26, 17:19   #2599
De28
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ranka Pokaż wiadomość
najlepiej jakbys poszla do chirurga
Tez o tym myslalam.

Cytat:
Napisane przez Patrycja_1708 Pokaż wiadomość
U mnie walka z laktacją niestety zdaje sie byc przegrana, minął juz ponad tydzien od porodu a ja dalej mam pokarmu tyle co nic i butla jest niezastąpiona.Strasznie mi smutno ale nawet sciaganie pokarmu nie pomogło,przystawialam tez małego bardzo czesto do piersi aby sie cos ruszyło.
Szybko sie poddajesz. Odciagasz caly czas? Ja odciagam co godzine, dwie- udaje mi sie dla malego uzbierac na kolejne posilki.Jak nie zdaze uzbierac to dostawiam do piersi i czasem pije spokojnie, a jak jest jak u ciebie walka to najpierw podaje troche z butli, uspokaja sie i daje znow cycka. Czasem trzeba pare sekund pobudzic piersi laktatorem by zaczelo mleko plynac i dopiero przystawic. Moj sie tez denerwuje, jak od razu nie chce mu plynac. Dzis odciagam dopiero po przystawieniu i odciagam malo, widocznie maly oproznia dobrze piers. Nastepnie dostaje butle bo nadal placze.

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość
De28 jeśli podczas załatwiania się odczuwasz ból, pieczenie no i tak w ciągu dnia też to odczuwasz, albo swędzenie, to ja bym jednak stawiała na hemoroidy. Ale możliwe, że u ciebie to nie jest jakiś mega wielki hemoroid, tylko wystarczy, że masz tylko powiększone żyłki. No bo w końcu hemoroidy, to są nabrzmiałe żyły. Ja też nie mam wielkich, a właściwie mam tylko jednego hemoroida i on jest schowany w środku, ale w trakcie silnego parcia potrafi wyleźć skubany na zewnątrz. Może coś takiego u siebie zaobserwowałaś. Jak coś takiego ci wylazło, to musisz to palcem wepchnąć do środka i już czuć dużą ulgę.
Nie mam wlasnie czego wciskac. Raczej sa to trzy miejsca, jakby wiszaca skorka ktore sa na zewnatrz. Boli glownie przy zalatwianiu sie ale dyskomfort czje caly dzien. Sprobuje ten masci, dzieki

Daniel

Christian

Edytowane przez De28
Czas edycji: 2010-12-26 o 17:21
Stary 2010-12-26, 17:23   #2600
_paulinka2
Wtajemniczenie

Karolinko taki skromny złoty malutki ale ja takie lubię wkleję fotkę później

myszka_maj ja używam - polecam fridę

pelnia
a jak tam się czujesz?

a u nas są bolące bączki ehhh

dbam o włosy

_paulinka2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-26, 18:05   #2601
melabn
Wtajemniczenie

dziewczyny ktore mialy zapalenie piersi jakie mialyscie objawy? ja mam od wigilii goraczke po 39,6 ktora wraca co trzy godziny, piersi mam miekkie staram sie sciagac pokarm bo nie karmie malej i tak sie zastanawiam skad ta goraczka u mnie bo poza tym nic mi nie jest
ps . cycki troche bola przy dotyku
melabn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-26, 18:14   #2602
kotek81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez apoolonia Pokaż wiadomość
Hej

musze napisac bo mnie cos trafi

wczoraj pojechalismy do tesciow z mala (ma dopiero 2 tygodnie)
troche sie obawialam bo tam zawsze jest masa ludzi
no ale niby wszyscy zdrowi

przyjechalismy a tu sie okazalo ze babcia od 2 dni ma ciezka grype zoladkowa! z ktora wyladowala na pogotowiu! no ale jakos przy tym stole wigilijnym siedziala
nic nam o tym nie mowili
nie chcialam sie klucic, dzis TŻ zadzwonil do tesciowej i nakrzyczal na nia
dla czego nas nie pionformowali mala ma dopiero 2 tygodnie
a ona na to ze o co nam chodzi ze babcia czuje sie dobrze
po jakims czasie wyszlo na jaw ze babcia dzis jest drugi raz na pogotowiu...

teraz 3 dni bede sie zastanawiac czy mala sie zarazila czy nie
nawet nei chce myslec co by bylo gdyby

jutro znow mamy jechac do tesciow
ale chyba oszaleli siedze w domu i sie nie ruszam
Ja bym chyba zabiła
Ja własnej córki nie widziałam ponad tydzień bo miała grypę żołądkową i przez to siedziała non-stop u mojej mamy a tu takie bezmyślne podejście - naprawdę tak bym jej nagadała, ze przez najbliższy rok byłaby na mnie obrażona

Cytat:
Napisane przez myszka_maj Pokaż wiadomość
U nas nosek był tak zatkany że ani gruszka ani frida nie dały rady - uratowało nas takie coś:
http://allegro.pl/katarek-odciagacz-...370560216.html
Cytat:
Napisane przez Patrycja_1708 Pokaż wiadomość
U mnie walka z laktacją niestety zdaje sie byc przegrana, minął juz ponad tydzien od porodu a ja dalej mam pokarmu tyle co nic i butla jest niezastąpiona.Strasznie mi smutno ale nawet sciaganie pokarmu nie pomogło,przystawialam tez małego bardzo czesto do piersi aby sie cos ruszyło.Ale same powiedzcie czy to nie jest meczące dla mnie jak i dla maluszka bo przy cycu troche possie i po chwili juz jest taki płacz ze az sie wykręca malutki,a jak dam za chwile butle to taki spokój ze szok... Juz sama nie wiem co robic Czy dalej czekac az cos sie ruszy czy dawac juz samą butle tylko??
Sorry, że to napiszę ale z takim nastawieniem to po prostu nie masz szans na karmienie piersią odkąd urodziłaś non-stop pytasz o dokarmianie, cały czas wałkujesz w kółko jedno i to samo. Według mnie jak masz się tak zadręczać przez kolejne kilka miesięcy to po prostu podaj butlę i będziesz mieć spokój.
Jak ja bym na okrągło myślała czy dziecko się na pewno najada, ile wypija, czy mam dość pokarmu to bym po prostu zgłupiała - karmienie ma być przyjemnością zarówno dla ciebie jak i dziecka - a że maluszek się złości przy piersi jak musi poczekać na troszkę na mleko to normalne skoro już poczuł, ze z butli plynie mu od razu - moja potrafi ssać pierś nawet 10 minut i czekać spokojnie na napływ mleczka ale nie dostała butli i nie zna innego sposobu jedzenia.

---------- Dopisano o 18:14 ---------- Poprzedni post napisano o 18:11 ----------

Cytat:
Napisane przez melabn Pokaż wiadomość
dziewczyny ktore mialy zapalenie piersi jakie mialyscie objawy? ja mam od wigilii goraczke po 39,6 ktora wraca co trzy godziny, piersi mam miekkie staram sie sciagac pokarm bo nie karmie malej i tak sie zastanawiam skad ta goraczka u mnie bo poza tym nic mi nie jest
ps . cycki troche bola przy dotyku
Ja miałam przy starszej córce zapalenie piersi - temperatura prawie 40 stopni i bolesne piersi (dotknąć się w ogóle nie mogłam - podczas karmienia prawie wyłam z bólu) - u mnie skończyło się na tygodniowej kuracji antybiotykiem - na twoim miejscu podjechałabym na IP.
kotek81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-26, 18:27   #2603
Aliszcze
Zakorzenienie

Patrycja, jeśli zależy Ci na karmieniu piersią to nie poddawaj się. W szpitalu byłam (ze względu na mój nawał pokarmu) w tzw kuchni laktacyjnej. Tam przychodziły dziewczyny, które mialy problemy z pokarmem, z jedna rozmawiałam, jak sobie odciągałyśmy pokarm elektrycznym laktatorem. Ona ma mało pokarmu (a urodziła bliźniaki), w ciągu pól godziny odciągnęła może jakieś 10 mml tylko, ale nie poddaje się, bo wie, że dziś 10 a jutro może trochę więcej i sie laktacja rozkręci. Ja nawał dostałam 3-4 dnia po porodzie. Wcześniej nie miałam prawie nic a córka płakała mi z głodu. Położna wtedy na początku kazała dać mi jej trochę z butelki sztucznego mleka, a potem do piersi przystawić (mała pierwszy łód zaspokoiła, więc nie była taka nerwowa i łatwiej jej było dorwać się do piersi). Próbuj a obecnie mała nawet połowy piersi nie jest mi w stanie odciagnąć, tyle mam mleka, resztę sama muszę odciągać.

Mam pytanko, ile dni po prodzie męczyłyście się z kroczem? mnie ono piecze i boli, położna mówi, że jest trochę podraznione. siedzieć często nie mogę, utrudnia mi to strasznie życie, bo jak chcę pójść do małej zaglądnąć do koszyka to ruszam się jak kaczka z pedkoscią żółwia. Szwy mam mieć zdjete we wtorek.

Joasia przyszła na świat 19.12.2010- jest naszym cudem

http://www.suwaczki.com/tickers/km5skrhmyifedqdn.png

nadzieja umiera ostatnia.....
Aliszcze jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-26, 18:43   #2604
De28
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Aliszcze Pokaż wiadomość
Mam pytanko, ile dni po prodzie męczyłyście się z kroczem? mnie ono piecze i boli, położna mówi, że jest trochę podraznione. siedzieć często nie mogę, utrudnia mi to strasznie życie, bo jak chcę pójść do małej zaglądnąć do koszyka to ruszam się jak kaczka z pedkoscią żółwia. Szwy mam mieć zdjete we wtorek.
ok tygodnia
Moj maly nareszcie zaczal tyc. 4 kg osiagnal

Daniel

Christian

Edytowane przez De28
Czas edycji: 2010-12-26 o 18:45
Stary 2010-12-26, 19:11   #2605
kliwia
Zakorzenienie

ja chyba w nocy mialam nawalu troche, tak mnie piersi bolaly ze wstac z lozka nie moglam. Ale na zapalenie piersi zeby zapobiegac polozna radzila by rozmasowywac piers by rozbijac grudki jak sie zatykaja kanaliki. Kilka takich grudek mialam, a teraz masuje za kazdym razem nawet jka piers miekka.

Tylko te sutki. kapturek nic nie pomaga - niestety, choc fajnie mała cymboli z kapturkiem, ale jak strupek sie podwaza to to boli jakby milion igiel w sutka dostac ałc. Jak widac musze cierpiec. ale zaczynam miec opory i mega stracha jak mam podac piers
Smaruje bepantenem po kazdym karmieniu i mniej wiecej kontruluje nawilzenie, by nie zasychal strupek.

edit:
Zuza skonczyla dzis tydzien szybko zlecialo.
No i dzis 'werandowalismy' mala - trzeba bylo wywietrzyc sypialnie, wiec ubralam ja w kombinezon, siebie w kurtke i na lozko sie poozylysmy - ale po 10 minutach zaczela marudzic, bo nie mogla zasnac a nic nie robiebie ja wkurza

Edytowane przez kliwia
Czas edycji: 2010-12-26 o 19:16
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-26, 19:17   #2606
olajka
Zadomowienie

Witajcie Kobietki

Cytat:
Napisane przez sereniti Pokaż wiadomość
hej. byłam dzis z małym u lekarza bo od tygodnia non stop płacze w dzień jak śpi 20 minut to jest święto w nocy niewiele więcej ja już nie wyrabiam. no więc pani doktor wykluczyła uszko, mały ma apetyt i przybrał 250 g w tydzień więc też dobrze czyli pozostają KOLKI obejrzała wysypkę i nadal jej to na skazę nie wygląda tak że sama już nie wiem. póki co nabiał nadl w odstawce.

mam głupie pytanie - dostałam skierowanie na badanie moczu małego - kupiłam więc ten woreczek do łapania moczu i pojemnik plastikowy na mocz. to teraz jak - mam to nakleić, złapać siki do woreczka i przelać je do kubka?

dostałam też skierowanie do szpitala jakby się małemu pogorszyło bo lekarka uznała że podejrzane jest że tak ciągle płacze.mam nadzieje ze nie będziemy musieli z niego korzystać

mam pytanie do mam skazowców - czy ta wysypka na buzi zaczęła Wam znikać po kąpieli w emolium/oilatum i smarowaniu kremem? ja smaruje na zmianę bepanthenem i linomagiem, kąpie w emolium i już nie ma takiej tarki, sama wysypka zjaśniała i prawie jej nie widać - jest mocna tylko rano nie wiem czemu?
My badaliśmy mocz ogólny naklejając woreczek, ale podobno się to nie sprawdza bo błędne wyniki lubią wychodzić, i najlepeij w pojemnik oczywiście ciężko tak złapać, a też mamy zbadać teraz po nd.
Nasza się bardzo pręży i jak usypia to jej coś przeszkadza i płacze i wtedy nie może usnąć, i od nowa trzeba usypiać. To też są chyba kolki a jak się uda to potrafi przespac nawet 4 i pół godziny. My smarujemy buźkę Emolium kremem trójaktywnym i dostaje Fenistil na uczulenie, takie krople, kapiemy w Oilatum i wysypka zeszła zostało kilka malutkich krostek. Ciągle płacze niestety a chwilami to już tak strasznie jak zażynana świnka i musze jej dmuchać w buźkę , żeby powietrze łapała tak się potrafi strasznie zanosić.

Przeznaczenie rozdaje karty, my tylko w nie gramy..

http://s4.suwaczek.com/20091003040114.png

Bo KTOŚ sprawia, że ten uśmiech się pojawia
Weroniczka ur.13.11.2010 r.
olajka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-26, 19:23   #2607
niebieskaa
Rozeznanie

Olajka ja mojemu tez dmucham bo sie zanosi...

Cytat:
Napisane przez _paulinka2 Pokaż wiadomość
dziewczynki wpadłam tylko wam się pochwalić że tż mi się oświadczył hihih taki dostałam prezent na święta... i Amelka wczoraj skończyła miesiąc więc wklejam foteczkę
Paulinka GRATULACJE!!!

Nie pisałam nic przez kilka dni bo jakoś czasu nie było, a teraz w świeta pozwoliłam sobie pooglądać filmy w TV i sie zrelaksować oczywiście na raty, czasem karmiąc, mały je co 2h niemalże co do minuty, ja nie wiem jak On to robi, ale ma chyba zegareczek w pupci.
Je tak regularnie odkad dajemy mu SabSimplex, dajemy po 15kropli, teraz zmniejszymy dawke i bedziemy obserwowac.

Kupki robi, tylko ma bolesne gazy, ruchy jelit, które go wybudzają ze snu, tak Was czytam i nie wiem czy to sprawa odbijania właśnie moze byc...więc go odbijamy teraz za kazdym razem, ale czesto mu sie nie odbija w ogóle...

Dajemy tez mu Viburcol, nie wiem sama co pomaga a co nie.

Weronisia, jak długo mogę podawać Tymkowi ten Viburcol, daje mu ok 3 razy na dobe, ale nie wiem jak długo można te czopki stosować?
-------------

chce się pochwalić jaki prezent dostałam od Tż z okazji narodzin Tymusia, "robił" się u złotnika na zamówienie, dlatego tak długo to potrwało
Zawieszka pasuje do mojej obrączki, bo jest robiona na jej wzór, tyle ze z jednym brylancikiem, a z tyłu grawer "Tymek 27.11.10r" Tż mowi ze to medal za urodzenie mu syna heheh, ale to miła pamiątka bedzie

p.sKiedy zawieszalyscie swoim maluchom karuzelke, myslicie ze skonczony 1 miesiac to juz mozna?Bo widze ze mały sie interesuje troche tym co go otacza
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_0058.jpg (32,1 KB, 42 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0067.jpg (26,9 KB, 35 załadowań)

Edytowane przez niebieskaa
Czas edycji: 2010-12-26 o 19:24
niebieskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-26, 19:25   #2608
ranka
Kici kici miau miau

a ja jestem wkurzona.. przyjechala tesciowa i caly czas Mala nosi.. i oczywiscie wynik tego jest taki ze ryczy jak ja odloze do wozka.. a juz bylo tak dobrze w nocy tez nie chciala spac w lozeczku.
jestem wkurzona..

Instagram mój
Stary 2010-12-26, 19:26   #2609
Anecka
Zakorzenienie

Patrycja, ja tez mam malo pokarmu, rano odciagam 20-30ml i wieczorem tyle samo. Dolewam to do mleka modyfikowanego zeby choc troche mojego wkladu bylo. Zastanawiam sie czy nie kupic tej herbatki wspomagajacej laktacje? ciekawe czy cos daje, bo tydzien temu potrafilam sciagnac 60ml a teraz tylko 30

Ja juz troche opanowalam kolki. Przed karmieniem daje mala na brzuszek.. po jedzeniu trzymam tak dlugo az sie odbije i po odbiciu jeszcze ja tak trzymam. Podaje herbatke ale srednio ją pije no i wodę zwyklą przegotowana i jest lepiej ODPUKAC

Szkoda, ze jest tak chlodno bo wyjsc nie mozna na dwor. Mala lubi wychodzic, ale robimy to co pare dni a treaz ,ma byc dosc chlodno wiec pewnie dlugo nie wyjdziemy z domu. werandowanie zostaje choc tez jak jest wiatr to nie ma sensu.

ranka to powiedz zeby nie nosila, nie zyczysz sobie tego i tyle. Ja ostatnio powiedzialam i mam spokoj.

niebieska, daj karuzelke na lozeczko, moja ma miesiac i juz obserwuje i sie smieje do owieczek ktore jej tam się kręcą
Ladna zawieszka, faktycznie jak obrączka, widzialam taki wzór
I pytanie. Jak dawkujesz sab simplex? Tzn do kazdej butli? czy tylko rano i wieczorem???? my musimy zamowic to, znalazlam stronke ze ktos tam sprowadza i zamowimy, ale chyba czeski bo tanszy.. 25zl a niemiecki 45.

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012

Edytowane przez Anecka
Czas edycji: 2010-12-26 o 19:30
Anecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-26, 20:01   #2610
olajka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rptrbj1978 Pokaż wiadomość
Nutramigen czy któras z Was używa?
Nasza córcia pije ten specyfik

Przeznaczenie rozdaje karty, my tylko w nie gramy..

http://s4.suwaczek.com/20091003040114.png

Bo KTOŚ sprawia, że ten uśmiech się pojawia
Weroniczka ur.13.11.2010 r.
olajka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości