|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram: | |||
| "Raz jest synek, raz córeczka - wiosną wskoczą do wózeczka" |
|
23 | 37,10% |
| "Kurtka za mała, brzuszek już duży, a nam do wiosny czas się dłuży" |
|
6 | 9,68% |
| "Wielkie brzuchy, duże dzieci, do porodu szybko zleci" |
|
1 | 1,61% |
| "Mamusie zaczynają wyprawkę kupować, a dzidzie na naszych brzuszkach trenować" |
|
2 | 3,23% |
| "Dzieciaczki w brzuszkach buszują, a mamusie wyprawki kupują" |
|
3 | 4,84% |
| "Z uśmiechem na twarzy na wiosnę czekamy, by przywitać się z naszymi maluszkami" |
|
3 | 4,84% |
| "Płeć maluszków już znamy i wyprawkę im szukamy" |
|
1 | 1,61% |
| "Chłopiec czy dziewczynka - to już wiemy i piękną wyprawkę kompletujemy!" |
|
5 | 8,06% |
| "Coraz większe mamy brzuszki - uśmiechnięte w nich maluszki" |
|
18 | 29,03% |
| Głosujący: 62. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2191 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwsze ruchy, większe brzuszki - pięknie rosną nam Maluszki. Mamusie maj-czer
MoniaK na początku to takie delikatne i rzadkie ale po kilku dniach się rozkręci
u mnie tak było pierwsze dwa dni tylko wieczorem w łóżku popukała a potem cisza cały dzień, a na trzeci dzień już i w dzień poczułam a teraz to już cały dzień popukuje mamusię od środka Gratuluję
|
|
#2192 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwsze ruchy, większe brzuszki - pięknie rosną nam Maluszki. Mamusie maj-czer
hmm mówicie, że to rzeczywiście już ruchy
Ja jakoś nadal nie mogę w to uwierzyć i mam wrażenie, że sobie coś wymyślam i może to zwykłe bulgotanie w brzuchu Wiecie co, stwierdzam że na początku ciąży bardziej chciało mi się jeść Teraz w ogóle nie czuję głodu i wydaje mi się, że jem tak jak przed ciążą (nie wiem czy to dobrze czy źle). Przytyłam jak na razie 3-4 kg i brzuch też nie jest jakoś specjalnie duży (w porównaniu z ostatnimi wklejanymi brzuszkami dziewczyn). Pewnie za jakiś czas zaczną te kg dopiero przybywać
|
#2193 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Pojedziemy na badanie w 30t, wczoraj jednak nie mogliśmy się jeszcze umówić, bo lekarz nie miał grafika na marzec ( a wypadnie to koło 6 marca ). Jak się da, to na pewno 3D/4D zrobimy. Ale nauczeni wczorajszym doświadczeniem od razu na miejscu płytkę sprawdzimy, żeby nie było powtórki wczorajszego. Ja dzisiaj zaczęłam 21tc i przytyłam niecałe 4 kg, więc nie masz się co martwić. Nasz Piotruś waży 369 g i wszystko jest w normie. |
|
|
|
|
#2194 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale przeciez lekarz powinien wiedziec czy moze czesto robic usg czy nie skoro co miesiac robi Cytat:
bedziesz pic a czy pozniej beda mi powtarzac to nie wiem
|
||
|
|
|
#2195 |
|
Zadomowienie
|
agus87dlaczego usg miało by być szkodliwe? Przecież to nie jest prześwietlenie rentgenowskie.
moria44 ty chyba jesteś znawczynią jabłkowych chipsów domowej roboty? napisz mi proszę w ilu stp je suszysz i jak długo. Nie mama suszarki do owoców a chętnie bym taki e podjadła. Te ze sklepu maja "E"
|
|
|
|
#2196 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
))Na początku chciałam zapytać, czy ktoś coś wie o Alicji_H? Dawno Jej nie było, remonty/przeprowadzki swoją drogą, ale się martwię ![]() Moria, Twój brzuszek super Zgrabniutki, nie rozlewa się, tylko taka piłeczka z przodu Ciuszki urocze, po prostu piękności, butki rządzą! Dziewczonko, Ty nasz wątkowy chorowitku, dobrze, że o siebie dbasz. Zdrowia dla Ciebie Listopadowa, siedem lat! Kupa czasu, ja z Moim ponad 10 i nie wiem, jak wytrzymałam ![]() Anulinko, ponownie gratuluję...ekhem... penisa w brzuchu ![]() Pauliziu, cudnie, że czujesz dziecko. Wyjątkowe uczucie, prawda? Ja się bałam pierwszych ruchów, że jakieś coś mi się w brzuchu poruszy, ale teraz uważam to za super sprawę. No i ślicznie Ci z brzuszkiem Kasiu, pozazdrościć wyprawki! A brzuch super, już się nie wyprzesz ciąży ![]() Ewesko, gratuluję blenderka i czekam na fotki Mnie się ostatnio spierniczyła ta funkcja do rozdrabniania warzyw i owoców,muszę dokupić część Dorkabl, nawet nie wiedziałam o takim spotkaniu, ale chętnie się piszę! Może po prostu umówimy się wcześniej która będzie Liczę jeszcze na Taverney, Vincę, TheXanthippe, bo też MAJĄ BLISKO ![]() -------------------- Co do kg na plus, to jeszcze 25.12 miałam +7 [trawiłam wigilijne żarcie ], a od wczoraj znów +5, te dwa zgubiłam, bo wczoraj prawie nic nie jadłam. Co tylko zjadłam, to po chwili zwrot ![]() Mała od wczoraj się coś mniej rusza ![]() No i pobuszowałam wczoraj po Allegro, jak dotrą ciuszki, to zrobię foty. Byłam też w kilku sklepach. Mothercare drożyzna, w Smyku nic ciekawego, ale za to kupiłam ślicznego pajacyka [pajacyk?!] i spodenki w 5-10-15, bo tam już poprzeceniane no i cudne
|
|
|
|
#2197 |
|
Zakorzenienie
|
Z tym usg to bardzo różnie lekarze podchodzą, choć chyba większość (tak jak widać np. po tym wątku) uważa że nie jest szkodliwe. Kiedyś nie było to tak popularne i dostępne ale wielu rzeczy kiedyś nie było
i może to taka obawa przed nowym, nie wiem ), więc myślę że nie ma się czego bać.
|
#2198 |
|
Zadomowienie
|
mary poziomkowa wpisz w googlach mama rozmawia. zarejestruj sie wpisując datę i miejsce spotkania (jest specjalny formularz) i tyle
...nie znam nikogo w Warszawie, taka tam sama pojadę |
|
|
|
#2199 | ||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ciesze sie ze u ciebie juz lepiej...i rzeczywiscie jak nic cie nie boli nie musisz sie niczym martwicCytat:
![]() Cytat:
![]() ja tak mam, wodnisty sluz, nieraz bialy... byl moment ze mialam duzo tego(jakbym popuscila Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
moze zaczac brac ten rutinoscorbin? tak samo gdy sie przewracam z boku na bok, boli mnie...i na plecach tez nie poleze bo chyba bym juz sie nie podniosla masakra... wczoraj troche wysprzatalam w domciu i ledwo zyje...nogi tez odmawiaja wtedy posluszenstwa
|
|
|
#2200 |
|
Wtajemniczenie
|
Anulinko rozkoszny maluch. Fajnie ssie sobie paluszka. Slodkosci
Dziewczyny tu znalazlam artykul o USG w czasie ciazy. http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-...amy_34862.html No i juz kilka razy spotkalam sie ze stwierdzeniem, ze usg powinno byc wykonywane 3 razy w ciazy.
|
#2201 |
|
Zakorzenienie
|
Mary poziomkowa też ostatnio myślałam o Alicji i weszłam na jej profil na wizażu i nie odzywała się nigdzie nie tylko u nas.
Mi ostatnio lekarz chciał zobaczyć czy serduszko bije jakimś takim urządzeniem, ale że nie słychać było to na szybko usg zrobił. Zastanawiam się czy w styczniu nie będzie to moja ostatnia wizyta prywatnie. Co wizytę bierze 100zł a w sumie i tak nic nie robi. Koło 20 (nie pamiętam dokładnie którego) mamy usg "połówkowe" to będzie dłuższe ale i droższe bo 250zł
|
|
#2202 |
|
Zakorzenienie
|
Dorko, zarejestrowałam się
![]() MoniaK, ja miałam w sumie 3USG, ale przed tym ostatnim chciałabym jeszcze jedno, żeby potwierdzić płeć i sprawdzić, czy wszystko gra. Też uważam, że USG jest potrzebne, chociażby po to, żeby spać spokojnie, że dziecko wszystko ma na miejscu, serduszko zdrowe, niewielkie ryzyko wad
|
|
|
|
#2203 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A poza tym ja tez zaczelam czuc ruchy Mam tak samo jak Ty! Bardzo delikatnie na naprawde musze sie skupic by wyczuc te muskania i puki To musi byc to Monia!!!!!!!
|
|
#2204 |
|
Zakorzenienie
|
Pauliziu, fajny artykuł
To szkodzenie USG nie ma naukowego potwierdzenia, żadnych badań [a jeśli ma, to poproszę, chętnie się dokształcę ]. Idąc tym tropem, kobieta, która nie korzysta z USG powinna się też trzymać z daleka od kompa i telefonu komórkowego ![]() Bzyczko, ja się wczoraj obudziłam i właśnie o Alicji pomyślałam, nie wiem dlaczego. Zaraz spróbuję PW, czy coś. |
|
|
|
#2205 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jabłka myję, kroję na plastry ( dosyć cienkie ale nie za cienkie, bo przykleją się do blachy), wykrawam środki (mój patent to wykrawanie kółeczek kieliszkiem, takim do wódki), posypuję cukrem z cynamonem i układam na blaszce.Wkładam do piekarnika i suszę cały dzień Wstawiam na 15-20 minut na 180-190st. później otwieram piekarnik by odparowały, otwieram też na chwilkę piekarnik w trakcie suszenia aby wilgoć uciekła. Taki zabieg powtarzam około 4-5 razy w ciągu dnia. Jest to trochę żmudne ale efekt końcowy nieporównywalny z tym sklepowym Możesz też zacząć je robić wieczorem, wstawić grzanie 2-3 razy a później zostawić otwarty piekarnik na noc. Jeszcze tak nie robiłam ale wydaje mi się, że też wyjdą a przez noc ładnie przeschną. Cytat:
![]() Cytat:
mary moja dzidziuchna też nie rusza się codziennie tak samo a nawet mam wrażenie, że czasem w ogóle jej nie czuję. Jak dziewczyny piszą, że czują dzidzie z dnia na dzień co raz bardziej to widzę, że ja jakaś inna jestem. Bo u mnie nie ma takiego regularnego progresu. Myślę nawet, że np. tydzień temu dużo bardziej czułam małą niż teraz. Acha i jeszcze mam pytanko, czy możecie polecić jakieś sprawdzone wkładki laktacyjne? Wiem, że Bella się roluje więc ich nie chcę ale myślałam o tych: http://allegro.pl/johnson-s-baby-wkl...371695773.html lub http://allegro.pl/wkladki-laktacyjne...371502973.html lub http://allegro.pl/wkladki-laktacyjne...380451807.html a najbardziej o tych: http://allegro.pl/tommee-tippee-wkla...377448155.html Mój prawy cyc tak szaleje, że już nie daję rady i muszę zakupić te wkładki
|
|
#2206 |
|
Zadomowienie
|
mary już sobie przejrzałam twoje fotki...wiem jak wyglądasz...zlokalizuje Cie na miejscu i na pewno się przywitam
Paulizia gratulacje z powodu odzewu dziecka Mówią zeby czasem tak naciskać lekko na brzuch dłonią, tak sie bawić z dzieckiem, wtedy i ono sie odezwie...nie wiem na ile w tym prawy ![]() ---------- Dopisano o 11:39 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ---------- moria44 mama moja zostawiła je na 3-4 dni na kaloryferze i tez wyszły ok, ale ja nie chce tak długo czekać! Chce chipsy
|
|
|
|
#2207 |
|
Zakorzenienie
|
Moria, ja w sumie czuję codziennie, a najbardziej rano [po kawie] i przed snem, a od wczoraj jakiś spokój
![]() Dorko, super ja też widziałam Twoje foteczki, więc się znajdziemy
|
|
|
|
#2208 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
W którym jesteś tygodniu?Moria, ale Ty suszysz te jabłka cały dzień we włączonym piekarniku czy jak?
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1117911 Edytowane przez MoniaK Czas edycji: 2010-12-28 o 11:43 |
|||
|
|
|
#2209 |
|
Wtajemniczenie
|
Dorka kiedys wstawilam tutaj link [sciagnelam od Mam sstyczniowo lutowych chyba
|
#2210 |
|
Zadomowienie
|
anulinka, syno the best
![]() dorka, waga sie nie martw ja na ostatniej wizycie mialam tylko 2 kg do przodu a maly rosnie ta jak trzeba
|
#2211 |
|
Wtajemniczenie
|
Monia jutro zaczynam 20
|
#2212 |
|
Zakorzenienie
|
Hejka
Anula - ja nie kupowałam z tego sklepu, ale znalazłam tu opinie http://www.ceneo.pl/1768-0a Są dobre, więc myślę, że nie ma ryzyka Anulinka - no jaki przystojniak rośnie Tobie w brzuszku . Super zdjęcia, no i nie ma żadnych wątpliwości co do tego, że to Piotruś a nie Marysia![]() Agnieszka_pe25 - dziękuję za życzonka Mary - to Wy już 10 lat? Wow - pięknie, no pięknie ![]() Ja glukozę będę robić w 27-28 t.c. ciąży (aż mnie wzdryga na samą myśl ) - wtedy też będę miała powtórne połówkowe. Moria - moja Malutka też jednego dnia skacze mi po całym brzuchu, a z kolei następnego siedzi cichutko jak myszka i tylko delikatnie puka
|
|
|
|
#2213 | |
|
Zadomowienie
|
Widze moria Ci tez tak z piersi leci, u mnie bardziej lewa, ale te uczucie jak sie siedzi z kims a tu nagle mokro nie fajne, moze mamy co juz maja dzieci nam podpowiedza co uzywaja co sie sprawdzilo a co nie.
---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:43 ---------- Cytat:
|
|
#2214 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny mi pielęgniarka w przychodni lekarza rodzinnego powiedziała że od usg dzieci ślepną i że po co tak często do lekarza chodzić, że lekarz świecie lampką dziecku po oczach i potem są wady wzroku
bo ta pani ma 4 dzieci i tylko z ostatnim miała robione usg i właśnie to ostatnie ma wadę wzroku i to od lampeczki ginekologa. Nie wiem o jaką lampeczkę jej chodziło i światełko...mi tam gin do środka latarki nie wkłada i dziecka nie oślepia
|
|
#2215 |
|
Wtajemniczenie
|
Usg lepiej juz zostawmy naszym ginekologom i lekarzom prowadzacym
Nasi lekarze napewno nie chca nam zaszkodzic Kazda z nas bedzie i tak obstawala za swoim lekarzem i metoda prowadzenia ciazy W Anglii podchodza do ciazy bardzo naturalnie i mnie to jak najbardziej odpowiada! tak sie ostatnio zastanawialam czy chcialabym wiedziec jakby cos bylo nie tak z moim Dzidziusiem. Jakby mial jakas wade genetyczna tfu tfu [wypluwam] wolalabm wiedziec po porodzie, a nie przed... bo bym jeszcze sie bardziej zamartwiala i stresowala, a tym zaszkodzilabym dziecku. Poza tym po co mamy sie stresowac skoro zadnych wad w rodzinie nie mielismy? TRzeba byc dobrej mysli i myslec pozytywnie. Ja wiem, ze to nie jest takie latwe, ale ja wiem ze nasze dzieci, kazdej z nas tutaj urodza sie zdrowe i bez komplikacji!!!! Jednak jakby sie cos dzialo nawet [tfu tfu] to jestescie pewne, ze chcialbyscie wiedziec przed narodzinami? Tak szczerze.
|
#2216 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
usg to sa fale nie widzialne i nie slyszalne, ktore padjac na nasze narzady i na dziecko to dla nich sa przeszkoda, a z tej przeszkody tworzy sie obraz , ktory my widzimy na monitorze.
|
|
#2217 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ---------- Cytat:
Dlatego ze można wtedy zareagować od razu po porodzie. Rodzić w specjalistycznym szpitalu przy odpowiednio dobranym personelu. nie trzeba nigdzie dziecka i matki przewozić, robić alarmu. Przygotować sie na to psychicznie, na to ze będzie "cos" w okół dziecka robione.Wiecie , mój gin powiedział ze teraz taka wada jak rozszczep podniebienia można wykonać w łonie matki i jest to często zabieg kosmetyczny. Jak sobie pomyśle o tych osobach które sa teraz w naszym wieku a kiedyś tak oszpecono na całe życie brzydkimi szwami...teraz to juz nie jest taki wielki problem jak kiedyś. robia to tak ze prawie nie widać. |
||
|
|
|
#2218 | ||
|
Zakorzenienie
|
Ja wczoraj zaczęłam 20 więc idziemy prawie łeb w łeb
![]() Cytat:
co za kobieta i na dodatek położna ![]() Cytat:
ale myślę, że tak bo np. są wady które można leczyć jeszcze w łonie matki, albo od razu jechać do porodu do specjalistycznego szpitala i tam zajmą się odpowiednio dzieckiem. Nie każda z nas ma możliwość rodzenia w super wypaśnym szpitalu
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1117911 Edytowane przez MoniaK Czas edycji: 2010-12-28 o 12:06 |
||
|
|
|
#2219 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() i chyba zamowie ten wozek co wam mowilam! Cytat:
a teraz po swietach lekarz kazal troche odpoczywac i lezec, wiec juz w ogole chyba bede gruba jak beczka![]() co do ruchow to chyba jak dziewczyny pisaly codziennie inaczej, przez swieta moja dzidzia w ogole nie chciala sie ruszac, juz sie balam plus te plamienia, a teraz wczoraj wieczorem fikala jak wariatka, wiec to chyba nie jest tak, ze codziennie tak samo ![]() no i zapomnialabym!! Anulinkaaa nie moge sie napatrzec na te twoje cudne zdjatka!! normalnie az mnie korci zeby wymusic na lekarzu 3d w czwartek, ale na razie nmusze przestac sie martwic, na razie plamien brak, zapodalam rano luteinke i leze, moze bedzie dobrze... wszyscy lekarze mnie pytaja o twardnienie brzucha a ja nie wiem jak to wyglada w ogole, jakie to uczucie? nie mam jakiegos w ogole bardzo miekkiego brzucha, nie wiem jakie to uczucie twardnienia kurcze czasme ma jakis napiety ale nie wiem czy to to? i co do wozka...zamawialiscie kiedys cos z tego sklepu? http://www.familyshop.com.pl/towar.p...=1015&id_kol=2 |
|||||
|
|
|
#2220 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Właśnie mi się suszą ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Kolejna sprawa to rodzaj porodu, przy niektórych wadach (tfu tfu tfu) nie wskazany jest absolutnie poród naturalny a jeśli o nich dana mama by nie wiedziała to można dziecku przez samo przeciskanie przez kanał rodny mocno zaszkodzić.
Edytowane przez moria44 Czas edycji: 2010-12-28 o 12:11 |
||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:21.

u mnie tak było

Teraz w ogóle nie czuję głodu i wydaje mi się, że jem tak jak przed ciążą (nie wiem czy to dobrze czy źle). Przytyłam jak na razie 3-4 kg i brzuch też nie jest jakoś specjalnie duży (w porównaniu z ostatnimi wklejanymi brzuszkami dziewczyn). Pewnie za jakiś czas zaczną te kg dopiero przybywać 

. Super zdjęcia, no i nie ma żadnych wątpliwości co do tego, że to Piotruś a nie Marysia