Pierwsze ruchy, większe brzuszki - pięknie rosną nam Maluszki. Mamusie maj-czer. 2011 - Strona 75 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram:
"Raz jest synek, raz córeczka - wiosną wskoczą do wózeczka" 23 37,10%
"Kurtka za mała, brzuszek już duży, a nam do wiosny czas się dłuży" 6 9,68%
"Wielkie brzuchy, duże dzieci, do porodu szybko zleci" 1 1,61%
"Mamusie zaczynają wyprawkę kupować, a dzidzie na naszych brzuszkach trenować" 2 3,23%
"Dzieciaczki w brzuszkach buszują, a mamusie wyprawki kupują" 3 4,84%
"Z uśmiechem na twarzy na wiosnę czekamy, by przywitać się z naszymi maluszkami" 3 4,84%
"Płeć maluszków już znamy i wyprawkę im szukamy" 1 1,61%
"Chłopiec czy dziewczynka - to już wiemy i piękną wyprawkę kompletujemy!" 5 8,06%
"Coraz większe mamy brzuszki - uśmiechnięte w nich maluszki" 18 29,03%
Głosujący: 62. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-12-28, 12:10   #2221
bzyczka1
Zakorzenienie

Dot.: Pierwsze ruchy, większe brzuszki - pięknie rosną nam Maluszki. Mamusie maj-czer

dorkabl no ja tak do tego podchodzę pośmieję się w duchu i humor mi pani poprawia na cały dzień

Monia to nie położna, pielęgniarka u lekarza rodzinnego, takiego zwykłego lekarza nie u gina. Jakby mi z takim czymś wyskoczyła u gina to bym się już tam nie pokazała

Ale wiecie co...w szpitalu raz miałam badania robione (grupę krwi) i pani zanim mi wypisała karteczkę do gabinetu zabiegowego i dała potwierdzenie wpłaty to spytała czy będę rodzić u nich w szpitalu a ja byłam w 12 tygodniu nie wiem po co jej ta wiedza była

Nasz skarb
bzyczka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-28, 12:15   #2222
listopadowa80
Zakorzenienie

Dot.: Pierwsze ruchy, większe brzuszki - pięknie rosną nam Maluszki. Mamusie maj-czer

Cytat:
Napisane przez bzyczka1 Pokaż wiadomość
Dziewczyny mi pielęgniarka w przychodni lekarza rodzinnego powiedziała że od usg dzieci ślepną i że po co tak często do lekarza chodzić, że lekarz świecie lampką dziecku po oczach i potem są wady wzroku bo ta pani ma 4 dzieci i tylko z ostatnim miała robione usg i właśnie to ostatnie ma wadę wzroku i to od lampeczki ginekologa. Nie wiem o jaką lampeczkę jej chodziło i światełko...mi tam gin do środka latarki nie wkłada i dziecka nie oślepia
A skąd ona się urwała
Mamy 21 wiek, a takie zacofanie

Cytat:
Napisane przez Paulizia Pokaż wiadomość
Usg lepiej juz zostawmy naszym ginekologom i lekarzom prowadzacym Nasi lekarze napewno nie chca nam zaszkodzic Kazda z nas bedzie i tak obstawala za swoim lekarzem i metoda prowadzenia ciazy W Anglii podchodza do ciazy bardzo naturalnie i mnie to jak najbardziej odpowiada! tak sie ostatnio zastanawialam czy chcialabym wiedziec jakby cos bylo nie tak z moim Dzidziusiem. Jakby mial jakas wade genetyczna tfu tfu [wypluwam] wolalabm wiedziec po porodzie, a nie przed... bo bym jeszcze sie bardziej zamartwiala i stresowala, a tym zaszkodzilabym dziecku. Poza tym po co mamy sie stresowac skoro zadnych wad w rodzinie nie mielismy? TRzeba byc dobrej mysli i myslec pozytywnie. Ja wiem, ze to nie jest takie latwe, ale ja wiem ze nasze dzieci, kazdej z nas tutaj urodza sie zdrowe i bez komplikacji!!!!
Jednak jakby sie cos dzialo nawet [tfu tfu] to jestescie pewne, ze chcialbyscie wiedziec przed narodzinami? Tak szczerze.
Tak, zdecydowanie wolałabym wiedzieć przed narodzinami. Z takich samym powodów, o których pisały dziewczyny
listopadowa80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-28, 12:16   #2223
moria44
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez anula_81 Pokaż wiadomość
wszyscy lekarze mnie pytaja o twardnienie brzucha a ja nie wiem jak to wyglada w ogole, jakie to uczucie? nie mam jakiegos w ogole bardzo miekkiego brzucha, nie wiem jakie to uczucie twardnienia kurcze czasme ma jakis napiety ale nie wiem czy to to?
anulka mam ten sam problem Był taki moment, gdy mi się tak jakby przednia ściana macicy napinała akurat wtedy gdy Iga była aktywna i nie wiedziałam czy to skurcz czy to tylko mała wypina pupę czy coś.
Pytałam koleżanki jak poznać, że to skurcz macicy to mi powiedziała, że przy skurczu masz brzuch twardy jak kamień.

God couldn’t be everywhere, so he created mothers

moria44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-28, 12:24   #2224
Paulizia
Wtajemniczenie

Ja mialam na mysli troszke inne wady. Takie, ktorych sie nie leczy i nie da sie wyleczyc. Jesli taka wada wystepuje lekarz daje wybor matce.

Wiecie, ze w Anglii aborcja jest legalna?
Jak przyszlam do lekarza pierwszy raz i powiedzialam, ze podejrzewam ze jestem w ciazy, lekarka zapytala sie mnie czy ja sie ciesze... jak powiedzialam, ze tak to juz inna rozmowa byla. Normalna.

---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ----------

A co z Aliczka? Jej tez dawno nie bylo tutaj
Stary 2010-12-28, 12:26   #2225
MoniaK
Zakorzenienie

Cytat:
Monia to nie położna, pielęgniarka u lekarza rodzinnego, takiego zwykłego lekarza nie u gina. Jakby mi z takim czymś wyskoczyła u gina to bym się już tam nie pokazała
ahaaa ale i tak kobita powinna mieć jakieś większe pojęcie i nie gadać takich głupot

Cytat:
Ja mialam na mysli troszke inne wady. Takie, ktorych sie nie leczy i nie da sie wyleczyc. Jesli taka wada wystepuje lekarz daje wybor matce.

Jak przyszlam do lekarza pierwszy raz i powiedzialam, ze podejrzewam ze jestem w ciazy, lekarka zapytala sie mnie czy ja sie ciesze... jak powiedzialam, ze tak to juz inna rozmowa byla. Normalna.
Tak wiem, że w Anglii aborcja jest legalna i tam mają lajtowe podejście do życia. Ja bym nie miała żadnego dylematu, bo jestem zdecydowanie przeciw

Zajadam specjalnie batonika i może dzidzia się ruszy, skoro mówicie że to na pewno ruchy
MoniaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-28, 12:31   #2226
bzyczka1
Zakorzenienie

Na moją dzidzię słodkości nie działają...dzisiaj rano dość długo się nie ruszała ale w końcu zaczęła a już zaczynałam się martwić bo jeszcze brzuch mnie pobolewał. No ale teraz nadrabia

Nasz skarb
bzyczka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-28, 12:43   #2227
Paulizia
Wtajemniczenie

Monia ja swojego Dzidka czuje tylko wieczorami poki co. Jak leze na wznak. W dzien jeszcze nie udalo mi sie poczuc. Mimo, ze wlasnie zjadlam paczke delicji malinowych

---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ----------

Ide trzaskac grochowke
Stary 2010-12-28, 12:43   #2228
anula_81
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ----------

Kochana u nas tez jest legalna i dodatkowo na koszt rzadu , w sensie do 12 tygodnia mozesz usunac ciaze bez podawania powodu za darmo w szpitalu a do 20 tygodnia jesli sa jakies problemy z plodem w sensie jest prawdopodobienstwo, ze nie przezyje porodu itp, wiec tez maja takie podejscie ze do 15-16 tygodnia w ogole ciazy nei ratuja
mnei tez lekarka zapytala jak zadzwonilam sie rejestrowac ze jestem w ciazy to pierwsze pytanie czy chce ta ciaze zatrzymac
Cytat:
Napisane przez moria44 Pokaż wiadomość
anulka mam ten sam problem Był taki moment, gdy mi się tak jakby przednia ściana macicy napinała akurat wtedy gdy Iga była aktywna i nie wiedziałam czy to skurcz czy to tylko mała wypina pupę czy coś.
Pytałam koleżanki jak poznać, że to skurcz macicy to mi powiedziała, że przy skurczu masz brzuch twardy jak kamień.
mam nadzieje, ze uda mi sie to zauwazyc, u mnie tez jak Zosia sie wypina to czasami z jednej strony mam twardszy brzuch ale dla mnie to wyglada tak jakby Zosia sie po prostu tam wypiela, ale skurcz to chyba jest bardziej bolesny prawda'? mnei w sumie nic nei boli tylko strzyka w pochwie
i dalej leze... czas sie slimaczy jak sie lezy
Cytat:
dorkabl no ja tak do tego podchodzę pośmieję się w duchu i humor mi pani poprawia na cały dzień

Ale wiecie co...w szpitalu raz miałam badania robione (grupę krwi) i pani zanim mi wypisała karteczkę do gabinetu zabiegowego i dała potwierdzenie wpłaty to spytała czy będę rodzić u nich w szpitalu a ja byłam w 12 tygodniu nie wiem po co jej ta wiedza była
ja w 7 tygodniiu ciazy juz mialam wyslane zgloszene o miejsce w spzitalu bo sa niestety kolejki i zeby dostac miejsce w tym spzitalu gdzie sie chce trzeba jak najwczesniej wyslac dokumenty

a u nas taka piekna pogoda, moj TZ na nartach..grrrr

zapomnialabym Listopadowa dziekuje za link, ale tam niestety juz ne maja tego wozka i musze zamowic z tego drugiego linka, tam dzwonilam i maja FAMILI SHOP, nie moge znalezc zbyt wiele opinii albo jesem tepa w szukaniu w necie...

Zosienka jest juz z nami

Zosia

Edytowane przez anula_81
Czas edycji: 2010-12-28 o 12:45
anula_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-28, 12:47   #2229
anulinka2009
Wtajemniczenie

GG do anulinka2009

Dziewczyny, mam mały problem. Mam nadzieję, że mały...
Od kilku dni swędzi mnie skóra, szczególnie na nogach i rękach.
Myślałam, że to od żelu do mycia, więc zmieniłam, ale trwa to nadal.
Jak wrzuciłam problem w google, to wyskoczyła jakaś cholestaza
Czy któraś z Was miała podobne objawy??
anulinka2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-28, 12:51   #2230
principessina
Zakorzenienie

Dzien dobry, ja dopiero co sie zwloklam, masakra, niestety sie rozchorowalam, cala noc nie spalam, nochal zapchany, ledwo oddycham, glowa mi peka i mam goraczke, dzis jedziemy na usg zobaczymy czy cos mi lekarz da na to przezebienie zeby jako tako funkcjonowac. Ide zaraz cieplo sie ubrac, niestety z tlustymi wlosami pojade, no ale strasznie sie czuje, kto by sie wlosami przejmowal, nie moge sie doczekac usg

Cytat:
principessina a zamawialas cos kiedys z tego sklepu?
slyszal ktos kiedys o tym sklepie swiat wozkow? czy sa wiarygodni itp?
anula niestety nie pomoge, bo nic z tego sklepu nie zamawialam

Cytat:
Napisane przez anulinka2009 Pokaż wiadomość
Film dalej nie działa, ale TŻ zeskanował zdjęcia naszego synusia, jak robi różne minki i fotkę potwierdzającą, że Piotruś to Piotruś
Oto one:
anulinka2009 zdjecia boskieee, ale dokladnie widac, normalnie jestem pod wrazeniem jaka w dzisiejszych czasach mamy technologie a Piotrus jakiego mam siusiaka duzego

Cytat:
Napisane przez agnieszka_pe25 Pokaż wiadomość
ja tez bylam prawie zdecydowana na stokke, bo ma wiele rozwiazan unikatowych, bardzo mi sie podoba itd, chyba z 3 tygodnie szukalam info i doswiadczen na temat tego wozka i mnie zniechecily opisy ze nie jest wogole amortyzowany, tzn. ze rewelacyjnie jezdzi po plaskich powierzchniach galerii handlowych, ze nie ma opcji bujania dziecka w nim itd. wiadomo co dla jednych jest minusem dla innych nie koniecznie, u mnie ten fakt przewazyl, ale generalnie wozek rewelacyjny
przepraszam za moja ignorancje, ale co to znaczy ze kola nie sa amortyzowane? ze nie maja tych sprezynek nad kolami wiesz, ze nie zwrocilam na to uwagi...
Stary 2010-12-28, 12:59   #2231
anula_81
Zakorzenienie

Cytat:
mnie tez swedzi! na poczatkku tylko brzuch, ale najbardziej teraz tez rece i ramiona u gory, ale jak mowilam lekarce to mowila, ze to normalne bo skora sucha i trzeba samrowac, wiec sie nei przejelam, a co z ta cholestaza?
Cytat:
Napisane przez principessina Pokaż wiadomość
Dzien dobry, ja dopiero co sie zwloklam, masakra, niestety sie rozchorowalam, cala noc nie spalam, nochal zapchany, ledwo oddycham, glowa mi peka i mam goraczke, dzis jedziemy na usg zobaczymy czy cos mi lekarz da na to przezebienie zeby jako tako funkcjonowac. Ide zaraz cieplo sie ubrac, niestety z tlustymi wlosami pojade, no ale strasznie sie czuje, kto by sie wlosami przejmowal, nie moge sie doczekac usg

anula niestety nie pomoge, bo nic z tego sklepu nie zamawialam

...
kochana biedaku nooo, koniecznie czosneczek , syropek z cebuli i jak tylko wrocicie z USG to do lozka mi sie ladowac i dac znac jak poszlo na usg

a ja leze i leze i jakos tak nudno sie tak poleguje

Zosienka jest juz z nami

Zosia
Stary 2010-12-28, 13:00   #2232
MoniaK
Zakorzenienie

Cytat:
a wiesz że najlepiej nie czytać takich rzeczy, bo wtedy możemy dopatrzyć się u siebie ze sto chorób
Mnie też czasami swędzi skóra. Ostatnio miałam fazę na łydkach, teraz trochę na brzuchu ale jak smaruję kremikiem jest ok. To wszystko pewnie przez rozciąganie się skóry albo słabe nawilżenie, do tego dochodzi suche powietrze, kaloryfery itd. więc nie ma się czemu dziwić
MoniaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-28, 13:10   #2233
listopadowa80
Zakorzenienie

Cytat:
zapomnialabym Listopadowa dziekuje za link, ale tam niestety juz ne maja tego wozka i musze zamowic z tego drugiego linka, tam dzwonilam i maja FAMILI SHOP, nie moge znalezc zbyt wiele opinii albo jesem tepa w szukaniu w necie...
Anula - o familyshop znalazłam tylko dwie opinie:
http://www.nokaut.pl/familyshop-com-...e.html#Reviews

Mało, ale z drugiej strony sklep istnieje od 1989 roku, więc chyba sprawdzony...

Anulinka - mnie też troszkę swędzi skóra, jest przesuszona- ale tak może być w ciąży - sprawy hormonalne. Ratuję się oliwką
Stary 2010-12-28, 13:10   #2234
Aliczka88
Zadomowienie

Cytat:

Jestem jestem
Po pierwsze spóźnione życzenia świąteczne dla każdej z Was i każdego dzieciaczka z osobna A szczególnie dla synalków Eweski hihihi. Jak dorwałam sie komputera tylko szukałam posta w którym dziewczyny z 23grudniowego USG pisały co tam chowają w brzuszkach i o ile mnie pamięć nie myli miały być same dziewczynki a Tu dzień chłopaka był olaboga!
Mi na świętach każdy życzył syna nikt córeczki - co za dyskryminacja kobiet!!! Juz tak sie przyzwyczaiłam że mówie do brzuszka ON może bedzie psikus i ukaże sie naszym oczom Bronchilda
USG 5 stycznia, bedzie to 19 tydz 4 dz i myśle ze to za wczesnie na jakies prognozy dotyczące płci i coś czuje ze bede musiała poczekać jeszcze miesiac.
A co poza tym? Zakonczylismy remont pokoju, przygotowania do świat tak mnie wciągnęły ze nie miałam czasu sie po tyłku poskrobać i od wczoraj umieram.... Kipa wisi mi po kolano, nie nadążam z chusteczkami! Gardło czerwone... Tragedia! Mam nadzieje ze do piątku przejdzie bo mamy isc na sylwestra do mojej przyjaciółki która urodziła niedawno i jak mnie rozbierze na dobre to wyląduje w łóżku zamiast u boku małej Emilci z kieliszkiem Picolo w ręku
A co do kopniaków... Hm... Pare razy poczułam jakies kopniaki w kościele - mąż sie smieje ze bedzie organista uchowaj Boże. I najczesciej jak siedze i leze to coś delikatnego czuje ale nie dam sobie uciąć głowy ze to dzidziuś a nie jakies gazy

Żona
Mama Misia

Makijażystka
Aliczka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-28, 13:10   #2235
anulinka2009
Wtajemniczenie

GG do anulinka2009

Dzięki dziewczyny za pocieszenie.
Jutro rano zrobię próby wątrobowe, bo trzeba niestety być na czczo.
Kosztują 12 zł, a wynik będzie jeszcze jutro. Wolę wykluczyć najgorsze.
Najbardziej swędzą mnie ręce i nogi ( na szczęście bez dłoni i stóp ).
Stary 2010-12-28, 13:13   #2236
violisia
Zadomowienie

Czesc Laseczki

Meldujemy się po Świętach z moja córeczką !!!!:ro za: Wiem ze nie chciałam wiedziec co bedzie,ale lekarz wczoraj na polówkowym usg tak nas zbajerował, ze w ostatnim momencie wychodzac z gabinetu stwierdzilismy ze chcemy wiedziec:

lekarz:"oooo to rzadkość by rodzice nie chcieli wiedziec"
my:"no tak ale tak uzgodnilismy"
L:" ok.. wiec badamy.." pobadal pomierzył
mowi:wszystko ok, i jak najbardziej prawidłowo.." potem nas dreczyl ze on juz wie.. a ja ale my nie chcemy wiedziec..

a on ok nie nalegam.. wpisalem jak cos ze genitalia prawidłowe i rodzice nei ccha znac plci..
a po chwili mowi .. kurcze fajnie ze ja wiem a wy nie, a ja do niego ale przeciez to i tak nie jest pewne ze na 100% ,a on ze on wie i tak by nie mowil jakby pewnosci nie mial, potem popytal kto chcial co miec, ja twuerdzilam ze mam siusiaka w brzuchu a maz twardo ze corka.. i zaczal wymiekac.. i ja twardo ze nie a lekarz ze no coz nie powie jednemu z rodzicow bo to bezsensu tajemnica by byla do czasu jakbysmy doszli na parking... i znowu ze on wie na pewno jaka plec.. a wyboru nie ma za duzego:P

no i spekalam laski, hehe ale nadal dla mnie to jest na 90% a nie na 100% maz wniebowziety, bo bedzie mial coreczke tatusia,on oczy zaszkolone, ja sie poplakalam.. i tyle z mojej silnej woli niewiedzy..

oczywiscie kupilam biale spodenki w rozowe paski, body z serduchem rozowym,body z niebieskimi motylkami i zielony kaftanik hehehe by nie bylo ze cokierkowa lalunie mam w brzuchu..

po drodze maz byl w takim szoku ze pomylil droge, ja masakrycznie to znioslam, bo jechalam 15 km w workiem w razie"draki" co mnie tak mdlilo..:/

i wiecie co.. slyszalam wczoraj pierwszy raz najcudowniejsza melodie w zyciu.. bicie mojego malego dzidziusia..

a teraz ide poczytac co tam u Was
violisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-28, 13:14   #2237
Dziewczonka
Wtajemniczenie

Cytat:
dokladnie, choc lekarze mowia, ze kiedys w ciazy robilo sie rentgen bo tez mysleli ze nie jest szkodliwy, wiec nigdy nic nie wiadomo, generalnie tu w Norwegii uwazaja, ze USG jest bardzo szkodliwe i dlatego robia tylko raz i dopiero jesli jest koneiczne, w sensie jesli sa wskazania robia czesciej.

no na pewno to dzieczyny!!! ja tez zaczynalam od stukan i pukan, dlaej to sa takie puki tylko z czasem sliniejsze, wczoraj sie tak martwilam, ze dzidzia ruszala sie mniej a jak wieczorem mi dala popalic, to nawet TZ czul reka jak dzidzi fikala

ja ide na USG w czwartek przez te plamienia, ale chyba poczekam jeszcze z tym 3d/4d bo tu podobno robia ok 26/28 tygodnia bo najlepiej podobno widac buzie

kochana chyba sobie zakupie taki sweterek bo az mnie korci jak patrze na te twoje zdjatka! ja na razie dzisiaj leze, jutro tez, a co, nie moge sie przemeczac, wiem, ze przesadzilam w swieta, w zwiazku z czym leze, oblozylam sie dobrosciami, ksiazkami i gazetami i leze
i chyba zamowie ten wozek co wam mowilam!

ale z ciebie szczesciara, ja juz 8 na plusie, waga nieublaganie idzie w gore, az jestem zestrachana ile przytyje do konca a teraz po swietach lekarz kazal troche odpoczywac i lezec, wiec juz w ogole chyba bede gruba jak beczka
co do ruchow to chyba jak dziewczyny pisaly codziennie inaczej, przez swieta moja dzidzia w ogole nie chciala sie ruszac, juz sie balam plus te plamienia, a teraz wczoraj wieczorem fikala jak wariatka, wiec to chyba nie jest tak, ze codziennie tak samo
no i zapomnialabym!!
Anulinkaaa nie moge sie napatrzec na te twoje cudne zdjatka!! normalnie az mnie korci zeby wymusic na lekarzu 3d w czwartek, ale na razie nmusze przestac sie martwic, na razie plamien brak, zapodalam rano luteinke i leze, moze bedzie dobrze...
wszyscy lekarze mnie pytaja o twardnienie brzucha a ja nie wiem jak to wyglada w ogole, jakie to uczucie? nie mam jakiegos w ogole bardzo miekkiego brzucha, nie wiem jakie to uczucie twardnienia kurcze czasme ma jakis napiety ale nie wiem czy to to?

i co do wozka...zamawialiscie kiedys cos z tego sklepu?
http://www.familyshop.com.pl/towar.p...=1015&id_kol=2
Anula "stawianie się" brzucha jest bardzo charakterystyczne - przychodzi skurcz i brzuch na ok. 20-30 sekund robi się twardy jak kamień, u mnie jest to z bólem czasami większym czasami mniejszym, kurcze nie wiem jak dokładniej Ci to opisac - na pewno bys to rozpoznała. Mi się tak stawia od 18 tygodnia, ale lekarz powiedział, że to normalne, bo macica tak jak kazdy miesień przy uderzeniu w górną lub dolną częśc się obkurcza, a dziecko uderza ją non stop
Dziewczonka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-28, 13:21   #2238
anula_81
Zakorzenienie

Cytat:
Anulinka ja robilam proby watrobowe tez bo mam problemy z trzustka dosc powazne a hormony trzustki lubia wariowac w ciazy neistety, ale wszystko ok. bedzie dobrze z pewnoscia
listopadowa no ja wlasnie tez tylko te dwie opinie znalazlam, ale w sumie jak z pania rozmawialam przez tel, byla bardzo konkretna i mila plus placi sie przy odbiorze wiec chyba w miare bezpiecznie prawda?
violinsia gratuluje coreczki!
dziewczonka no skoro tak piszecie to mam nadzieje, ze rozpoznam jakby sie to dzialo, mialam takie jakby skurcze na poczatku calkiem ok 13 tygodnia, ale przeszlo i teraz boli w ogole nie mam zadnych, chyba ze dzidzia sie wierci to mnie tam cos zakluje ale nie jakos bardzo. wiec skoro nie mam ani boli ani twardnien to mam nadzieje, ze i te plamienia nie sa niebezpieczne

Zosienka jest juz z nami

Zosia
Stary 2010-12-28, 13:22   #2239
listopadowa80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez violisia Pokaż wiadomość
Czesc Laseczki

Meldujemy się po Świętach z moja córeczką !!!!:ro za: Wiem ze nie chciałam wiedziec co bedzie,ale lekarz wczoraj na polówkowym usg tak nas zbajerował, ze w ostatnim momencie wychodzac z gabinetu stwierdzilismy ze chcemy wiedziec:

mowi:wszystko ok, i jak najbardziej prawidłowo.." potem nas dreczyl ze on juz wie.. a ja ale my nie chcemy wiedziec..

a on ok nie nalegam.. wpisalem jak cos ze genitalia prawidłowe i rodzice nei ccha znac plci..
a po chwili mowi .. kurcze fajnie ze ja wiem a wy nie, a ja do niego ale przeciez to i tak nie jest pewne ze na 100% ,a on ze on wie i tak by nie mowil jakby pewnosci nie mial, potem popytal kto chcial co miec, ja twuerdzilam ze mam siusiaka w brzuchu a maz twardo ze corka.. i zaczal wymiekac.. i ja twardo ze nie a lekarz ze no coz nie powie jednemu z rodzicow bo to bezsensu tajemnica by byla do czasu jakbysmy doszli na parking... i znowu ze on wie na pewno jaka plec.. a wyboru nie ma za duzego:P

no i spekalam laski, hehe ale nadal dla mnie to jest na 90% a nie na 100% maz wniebowziety, bo bedzie mial coreczke tatusia,on oczy zaszkolone, ja sie poplakalam.. i tyle z mojej silnej woli niewiedzy..

oczywiscie kupilam biale spodenki w rozowe paski, body z serduchem rozowym,body z niebieskimi motylkami i zielony kaftanik hehehe by nie bylo ze cokierkowa lalunie mam w brzuchu..

po drodze maz byl w takim szoku ze pomylil droge, ja masakrycznie to znioslam, bo jechalam 15 km w workiem w razie"draki" co mnie tak mdlilo..:/

i wiecie co.. slyszalam wczoraj pierwszy raz najcudowniejsza melodie w zyciu.. bicie mojego malego dzidziusia..

Świetna historia i świetny lekarz

I oczywiście gratuluję córuni i udanej wizyty
Stary 2010-12-28, 13:22   #2240
Dziewczonka
Wtajemniczenie

Cytat:
Cholestaza jest spowodowana uciskiem dziecka na drogi żólciowe, przez co wątroba matki nie może prawidłowo pracowac, objawy są takie jak przy żółtaczce - oprócz nudnosci i wymiotów, zażółcenie skóry, okropny swiąd (kobiety drapią się aż do krwi), podwyższeniem prób wątrobowych aspat, alat. Wiem trochę o tym, bo za każdym razem w szpitalu leżałam z kims z cholestaza - ale one były duzo wyżej w ciąży - po 30 tyg. Moim zdaniem teraz to nie cholestaza.
Stary 2010-12-28, 13:45   #2241
agus87
Zakorzenienie

Cytat:
Czesc Laseczki

najwazniejsze, ze dzidzia zdrowa! super
no i kolejna corenka

kochane kurcze troche se czasem martwie tym, ze ma co miesiac usg, a wgrudniu to juz mialam2 razy z czego jedno trwalo 45 minut bo bylo polowkowe...

a teraz w styczniu gin kazal przyjsc na kontrole i tak mysle, zeby 10 isc, zeby chociaz od 3Dbylo 3 tygodnie odstepu

a od 7 miesiaca to do mojego gina chodzi sie co 3 tygodnie i za kazdym razem bada

a o tym, ze dziecko slepnie to nie slyszalam

ponic dobre jest to w usg, zewidac czy pepowina sie nie owinelo, bo widac

a wczoraj w miescie kobiec na tvn style byla babka, ktora 2 tyg przed terminem zaczela czuc, ze z dzieckiem cos jest nie tak, no i okazalo sie, ze udusilo sie pepowina...

ja zamierzam zaraz zaczac tworzyc liste potrzebnych rzeczy torby, dla mnie dziecka, itp
troche tego jest
Stary 2010-12-28, 13:57   #2242
violisia
Zadomowienie

dzieki kochane za gratulacje lekarz bardzo fajny, szkoda ze tak daleko mam bo bym chodzila sobie b ciaze mi prowadzil..choc na mojego tez nie mam co narzekac, ale tamten ma lepszy sprzet do usg..

Cytat:
Napisane przez agus87 Pokaż wiadomość
najwazniejsze, ze dzidzia zdrowa! super
no i kolejna corenka

kochane kurcze troche se czasem martwie tym, ze ma co miesiac usg, a wgrudniu to juz mialam2 razy z czego jedno trwalo 45 minut bo bylo polowkowe...

a teraz w styczniu gin kazal przyjsc na kontrole i tak mysle, zeby 10 isc, zeby chociaz od 3Dbylo 3 tygodnie odstepu

a od 7 miesiaca to do mojego gina chodzi sie co 3 tygodnie i za kazdym razem bada

a o tym, ze dziecko slepnie to nie slyszalam

ponic dobre jest to w usg, zewidac czy pepowina sie nie owinelo, bo widac

a wczoraj w miescie kobiec na tvn style byla babka, ktora 2 tyg przed terminem zaczela czuc, ze z dzieckiem cos jest nie tak, no i okazalo sie, ze udusilo sie pepowina...

ja zamierzam zaraz zaczac tworzyc liste potrzebnych rzeczy torby, dla mnie dziecka, itp
troche tego jest
ja tez mialam isc za tydzien na wizyte,ale bede dzwonila, ze nie przyjde, bo i tak znajac mojego przewrazliwionego na punkcie usg gina, by mi go nie zrobil, a na zwarzenie i mierzenie moge isc za 3 tygodnie..

aha a moj skarbus ma 377 g nie wiem czy to duzo czy malo jak na 21 tydzien ale podobno prawidlowo..

oooo wlasnie sie obudzila, a wczoraj spala na usg.. ze doktorek ja musial budzic, i powiedzial ze wyjatkowo niegrzeczne dziecko:P co go nie slucha:P, pukam ta sonda po brzuchu a mala mu odkopywala:P
violisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-28, 14:03   #2243
Dziewczonka
Wtajemniczenie

Violisia gratuluje córuni - najważniejsze, że zdrowa i prawidłowo się rozwija

A co do USG, KTG czy Dopplera to ja ufam lekarzom, jeżeli miałoby to w jakis sposób wpływac zle na dzieci to by tego nie robili. Ja od początku ciąży USG miałam robione już tyle razy, że nawet nie pamiętam-ale ciąża była zagrożona i musieli sprawdzac czy wszystko w porządku. W szpitalu jeżeli chodzi o USG przez brzuch nie wykonują go częściej niż raz na 10 dni, dopochwowe nie częściej niż co 5 dni, KTG z reguły kobitki po 30 tyg. ciąży mają podlączane 2x na dzień, a dopplerem dzidzie są podsluchiwane 4 razy dziennie co 6 godzin. To wszystko dla dobra dzieci, szpital w Wałbrzychu jest jednym z najlepszych szpitali ginekologiczno-polożniczych w Polsce - do nich należy rekord najmniejszego uratowanego wcześniaka - 384g w 22 tyg. ciąży (to takie dzieciaczki jak nasze teraz). Słyną też z tego, że ze wszystkich sił starają się utrzymac maluszka w brzuszku jak najdlużej - chocby bardzo pchał się na swiat
Stary 2010-12-28, 14:09   #2244
agus87
Zakorzenienie

Cytat:
dzieki kochane za gratulacje lekarz bardzo fajny, szkoda ze tak daleko mam bo bym chodzila sobie b ciaze mi prowadzil..choc na mojego tez nie mam co narzekac, ale tamten ma lepszy sprzet do usg..

ja tez mialam isc za tydzien na wizyte,ale bede dzwonila, ze nie przyjde, bo i tak znajac mojego przewrazliwionego na punkcie usg gina, by mi go nie zrobil, a na zwarzenie i mierzenie moge isc za 3 tygodnie..

aha a moj skarbus ma 377 g nie wiem czy to duzo czy malo jak na 21 tydzien ale podobno prawidlowo..

oooo wlasnie sie obudzila, a wczoraj spala na usg.. ze doktorek ja musial budzic, i powiedzial ze wyjatkowo niegrzeczne dziecko:P co go nie slucha:P, pukam ta sonda po brzuchu a mala mu odkopywala:P
kochana moja w 21 t 1 d czyli zaczelysmy 22 tydzien miala 378g
powiedzial, ze jak na dziewczynke idealnie
jak na chlopca mala niedowaga, wiec znow sie plec zgadza

moja na usg 3D spala, sonda ja budzil, ale malo ruchliwa byla
za to wczoraj mysalam, ze z brzucha wyskoczy

w ogole to musze sie pochwalic jaki kochany jest moj maz
codziennie mnie mizia, glaska brzuszek, caluje, tuli sie do niego, lezy mi na kolanach oglada tv masuje, masakra az mam lzy w oczach, mowi, ze nas kocha, a zasypia z reka na brzuchu i przytulonym do nas

Jeśli istnieją medyczne wskazania do dodatko-wych badań, to należy je wykonywać tak często, jak jest to potrzebne. Pomimo różnych spekulacji i pogłosek, jak dotąd nie udowodniono żadnych ujemnych skutków USG ani dla kobiety, ani dla płodu.

Edytowane przez agus87
Czas edycji: 2010-12-28 o 14:27
agus87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-28, 14:09   #2245
anulinka2009
Wtajemniczenie

GG do anulinka2009

Cytat:
Nasz Piotruś miał wczoraj 369g, a to był dokładnie koniec 20tc. Lekarz mówił, że wyniki dobre i to samo mam na papierze, więc na pewno jest ok.

Kupię sobie chyba najzwyklejszą oliwkę dla niemowląt, a badania i tak zrobię jutro rano Dla spokojności
Stary 2010-12-28, 15:02   #2246
Dziewczonka
Wtajemniczenie

A ja się muszę zbierac, bo o 16 jadę do lekarza internisty, a tak mi się nie chce . Może chociaż ta lekarka będzie miała jakąs koncepcję na moje dziwne objawy
Stary 2010-12-28, 15:12   #2247
eweska
Moderatoreska

Dzień dobry kochane

Wpadłam się przywitać, jak zwykle nie jestem w stanie nadrobić wszystkiego.

Synalowi już przeszło, ale za to tż ma grypę jelitową, ale z biegunką i wymiotami, synal przeszedłłagodnie z samymi wymiotami, mam nadzieję, że mnie to paskudztwo nie dopadnie.

Gratuluję kolejnych synalków i córeczek, najważniejsze, że wszystkie dzieciaczki zdrowe.
Trzymam również kciuki za wizyty
eweska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-28, 15:29   #2248
moria44
Wtajemniczenie

Cytat:
anulinka ryzyko cholestazy w tym tyg. jest minimalne więc głowa do góry. Oprócz prób zrób jeszcze bilirubinę i będzie wszystko jasne. Też robiłam na początku ciąży gdy wszystko mnie swędziało, stopy, dłonie, kolana, ramiona. Na szczęście przeszło po wapnie a próby wyszły w normie.

Cytat:
Meldujemy się po Świętach z moja córeczką !!!!:ro za:
violisia gratuluję A imię macie już wybrane czy ciągle myślicie?

Cytat:
Cytat:
Jeśli istnieją medyczne wskazania do dodatko-wych badań, to należy je wykonywać tak często, jak jest to potrzebne. Pomimo różnych spekulacji i pogłosek, jak dotąd nie udowodniono żadnych ujemnych skutków USG ani dla kobiety, ani dla płodu.
Dokładnie Moja znajoma do 18 tyg. miała wykonane usg jakieś 12 razy bo ciąża zagrożona była.

Cytat:
Napisane przez Dziewczonka Pokaż wiadomość
To wszystko dla dobra dzieci, szpital w Wałbrzychu jest jednym z najlepszych szpitali ginekologiczno-polożniczych w Polsce - do nich należy rekord najmniejszego uratowanego wcześniaka - 384g w 22 tyg. ciąży (to takie dzieciaczki jak nasze teraz).
Dziewczonka mnie taka myśl napawa ogromnym optymizmem

Cytat:
Nasz Piotruś miał wczoraj 369g, a to był dokładnie koniec 20tc. Lekarz mówił, że wyniki dobre i to samo mam na papierze, więc na pewno jest ok.
Waga idealna Igulka również w ostatnim dniu 20 tyg. ważyła 330g.

Stary 2010-12-28, 16:01   #2249
amarcia
Wtajemniczenie

Zapisałam się na 3D/4D jupiiiiiiiiiiiiiii
7 luty 2011

Edytowane przez amarcia
Czas edycji: 2010-12-28 o 16:04
amarcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-28, 16:08   #2250
moria44
Wtajemniczenie

Ufff, dziewczynki przeszperałam naszą listę majowych mam i zrobiłam rozeznanie w nieaktywnych mamuśkach. Czerwiec zostawiłam sobie na inny dzień Lista wygląda następująco:

olimpia23 – 1 post w 10/2010
Camomile – aktywna do 30.09.10
ana11 – ostatnie logowanie 14.09.10 – 1post
meargo27 – ostatnie logowanie 05.10.10 – ostatni post 13.09.10
Dereonka – ostatni post 05.11.10 - miała pretensje, że trudno się „wbić” w naszą grupę więc chyba zrezygnowała.
Paaoollcciiaa – ostatnie logowanie 20.11.10 - ostatni post 14.10.10
Agrod – 6 postów jednego dnia 12.11.10 – od tamtej pory cisza
MamaMateusza – ostatnie logowanie 27.09.10 - 7 postów ciągu dwóch dni i od września cisza
Kasiabw – 9 postów na naszym wątki ale na wizażu aktywna więc może podczytuje
Zosiaaa – 2 posty 9.12.10 i cisza ale może podczytuje
ewcia78 – 2 posty, ostatni 17.12.10 ale też może podczytuje
jenta – aktywna na innych wątkach, u nas 5 postów, w grudniu jeden
antje_89 – ostatnie logowanie 14.10.10 kilka postów w ciągu 2 dni i cisza

Te dziewczyny, które nie logują się w ogóle na wizażu od 2-3 miesięcy albo odezwały się raz czy dwa i też się nie logują, zdejmę z listy a te, które może podczytują niech się odezwą
Jeśli któraś z nieaktywnych teraz mam odezwie się za jakiś czas, to ją dopiszę a tak na tą chwilę to szkoda miejsca w poście i moderowania jej z nieaktywnymi nickami, prawda?

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości