Pierwsze ruchy, większe brzuszki - pięknie rosną nam Maluszki. Mamusie maj-czer. 2011 - Strona 74 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram:
"Raz jest synek, raz córeczka - wiosną wskoczą do wózeczka" 23 37,10%
"Kurtka za mała, brzuszek już duży, a nam do wiosny czas się dłuży" 6 9,68%
"Wielkie brzuchy, duże dzieci, do porodu szybko zleci" 1 1,61%
"Mamusie zaczynają wyprawkę kupować, a dzidzie na naszych brzuszkach trenować" 2 3,23%
"Dzieciaczki w brzuszkach buszują, a mamusie wyprawki kupują" 3 4,84%
"Z uśmiechem na twarzy na wiosnę czekamy, by przywitać się z naszymi maluszkami" 3 4,84%
"Płeć maluszków już znamy i wyprawkę im szukamy" 1 1,61%
"Chłopiec czy dziewczynka - to już wiemy i piękną wyprawkę kompletujemy!" 5 8,06%
"Coraz większe mamy brzuszki - uśmiechnięte w nich maluszki" 18 29,03%
Głosujący: 62. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-12-28, 10:17   #2191
bzyczka1
Zakorzenienie

Dot.: Pierwsze ruchy, większe brzuszki - pięknie rosną nam Maluszki. Mamusie maj-czer

MoniaK na początku to takie delikatne i rzadkie ale po kilku dniach się rozkręci u mnie tak było pierwsze dwa dni tylko wieczorem w łóżku popukała a potem cisza cały dzień, a na trzeci dzień już i w dzień poczułam a teraz to już cały dzień popukuje mamusię od środka Gratuluję Super uczucie, prawda?

Nasz skarb
bzyczka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-28, 10:30   #2192
MoniaK
Zakorzenienie

Dot.: Pierwsze ruchy, większe brzuszki - pięknie rosną nam Maluszki. Mamusie maj-czer

hmm mówicie, że to rzeczywiście już ruchy Ja jakoś nadal nie mogę w to uwierzyć i mam wrażenie, że sobie coś wymyślam i może to zwykłe bulgotanie w brzuchu

Wiecie co, stwierdzam że na początku ciąży bardziej chciało mi się jeść Teraz w ogóle nie czuję głodu i wydaje mi się, że jem tak jak przed ciążą (nie wiem czy to dobrze czy źle). Przytyłam jak na razie 3-4 kg i brzuch też nie jest jakoś specjalnie duży (w porównaniu z ostatnimi wklejanymi brzuszkami dziewczyn). Pewnie za jakiś czas zaczną te kg dopiero przybywać
MoniaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-28, 10:31   #2193
anulinka2009
Wtajemniczenie

GG do anulinka2009

Cytat:
Napisane przez moria44 Pokaż wiadomość
Cześć babulki!

Oj widać widać Fotki też super ale czekam na filmik
Będziesz robić 3D w 30 tygodniu?
Filmik będzie, jak nam go wyślą z Feminy, pewnie przyjdzie na początku przyszłego tygodnia. Wprawdzie TŻ ściągnał jakiś programik i od wczoraj mój laptop "miele" ( ponoć wychwytuje błędy ). Może się coś uda zdziałać. Oby
Pojedziemy na badanie w 30t, wczoraj jednak nie mogliśmy się jeszcze umówić, bo lekarz nie miał grafika na marzec ( a wypadnie to koło 6 marca ). Jak się da, to na pewno 3D/4D zrobimy. Ale nauczeni wczorajszym doświadczeniem od razu na miejscu płytkę sprawdzimy, żeby nie było powtórki wczorajszego.

Cytat:
Napisane przez dorkabl Pokaż wiadomość
Jeszcze zapomniałam zapytać o to ile przytyłyście, tak mniej więcej. Bo jestem już w tym 16-tym tyg i jak na początku przybrałam 3 kg tak nadal stoję...strasznie mnie to nie niepokoi ale tak wszyscy straszyli tymi kilogramami
Ja dzisiaj zaczęłam 21tc i przytyłam niecałe 4 kg, więc nie masz się co martwić. Nasz Piotruś waży 369 g i wszystko jest w normie.
anulinka2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-28, 10:38   #2194
agus87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agnieszka_pe25 Pokaż wiadomość
moj gin tez jest zwolennikiem tylko kilku w trakcie ciazy. wiec nie mam co liczyc na jakiekolwiek w najblizszym czasie, jesli wszystko bedzie ok. jakbym chodzila do niego od poczatku to bym miala tylko to w 12tyg, teraz w 20tym i jakos sie robi pod koniec chyba, i to na tyle. szkoda ze tak dozuja te mile doznania
ja juz sama nie wiem czy to takie szkodliwe jak mowia

ale przeciez lekarz powinien wiedziec czy moze czesto robic usg czy nie
skoro co miesiac robi
Cytat:
Napisane przez mimbi Pokaż wiadomość
Sluchajcie czy to picie glukozy jest obowiazkowe?? Bo ja mialam tylko pobierana krew na czczo bez glukozy.
tak
bedziesz pic

a czy pozniej beda mi powtarzac to nie wiem
Stary 2010-12-28, 10:50   #2195
dorkabl
Zadomowienie

agus87dlaczego usg miało by być szkodliwe? Przecież to nie jest prześwietlenie rentgenowskie.

moria44
ty chyba jesteś znawczynią jabłkowych chipsów domowej roboty? napisz mi proszę w ilu stp je suszysz i jak długo. Nie mama suszarki do owoców a chętnie bym taki e podjadła. Te ze sklepu maja "E"
dorkabl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-28, 11:06   #2196
mary poziomkowa
Zakorzenienie

Dzień dobry))

Na początku chciałam zapytać, czy ktoś coś wie o Alicji_H? Dawno Jej nie było, remonty/przeprowadzki swoją drogą, ale się martwię

Moria, Twój brzuszek super Zgrabniutki, nie rozlewa się, tylko taka piłeczka z przodu Ciuszki urocze, po prostu piękności, butki rządzą!

Dziewczonko, Ty nasz wątkowy chorowitku, dobrze, że o siebie dbasz. Zdrowia dla Ciebie

Listopadowa, siedem lat! Kupa czasu, ja z Moim ponad 10 i nie wiem, jak wytrzymałam

Anulinko, ponownie gratuluję...ekhem... penisa w brzuchu

Pauliziu, cudnie, że czujesz dziecko. Wyjątkowe uczucie, prawda? Ja się bałam pierwszych ruchów, że jakieś coś mi się w brzuchu poruszy, ale teraz uważam to za super sprawę. No i ślicznie Ci z brzuszkiem

Kasiu, pozazdrościć wyprawki! A brzuch super, już się nie wyprzesz ciąży

Ewesko, gratuluję blenderka i czekam na fotki Mnie się ostatnio spierniczyła ta funkcja do rozdrabniania warzyw i owoców,muszę dokupić część

Dorkabl, nawet nie wiedziałam o takim spotkaniu, ale chętnie się piszę! Może po prostu umówimy się wcześniej która będzie Liczę jeszcze na Taverney, Vincę, TheXanthippe, bo też MAJĄ BLISKO

--------------------

Co do kg na plus, to jeszcze 25.12 miałam +7 [trawiłam wigilijne żarcie ], a od wczoraj znów +5, te dwa zgubiłam, bo wczoraj prawie nic nie jadłam. Co tylko zjadłam, to po chwili zwrot

Mała od wczoraj się coś mniej rusza

No i pobuszowałam wczoraj po Allegro, jak dotrą ciuszki, to zrobię foty. Byłam też w kilku sklepach. Mothercare drożyzna, w Smyku nic ciekawego, ale za to kupiłam ślicznego pajacyka [pajacyk?!] i spodenki w 5-10-15, bo tam już poprzeceniane no i cudne

Janutek is coming to town <3

vege!
mary poziomkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-28, 11:09   #2197
MoniaK
Zakorzenienie

Z tym usg to bardzo różnie lekarze podchodzą, choć chyba większość (tak jak widać np. po tym wątku) uważa że nie jest szkodliwe. Kiedyś nie było to tak popularne i dostępne ale wielu rzeczy kiedyś nie było i może to taka obawa przed nowym, nie wiem Czytałam że aby usg miało zaszkodzić dziecku musiałoby być robione przez kilkadziesiąt minut (i to dopochwowe chyba). Ja tam nie mam obaw. Wolę co wizytę mieć pewność, że z dzieciaczkiem wszystko ok i że serce bije. Zresztą mój lekarz na każdej wizycie nie robi mi pełnego usg (z pomiarami itd), tylko sprawdza czy serce bije i czy wszystko w porządku. Trwa to minutę, może dwie (nigdy nie mierzyłam ale chyba zmierzę ), więc myślę że nie ma się czego bać.
Stary 2010-12-28, 11:10   #2198
dorkabl
Zadomowienie

mary poziomkowa wpisz w googlach mama rozmawia. zarejestruj sie wpisując datę i miejsce spotkania (jest specjalny formularz) i tyle
...nie znam nikogo w Warszawie, taka tam sama pojadę
Stary 2010-12-28, 11:16   #2199
24kasia86
Wtajemniczenie

Wyślij wiadomość przez ICQ do 24kasia86 GG do 24kasia86

Cytat:
Napisane przez Dziewczonka Pokaż wiadomość
Kasiu ale po Tobie widac ciąże . Ślicznie wyglądasz Rewelacja naprawdę, już teraz wiem o co chodzi mojej babci, kiedy mówi, że po mnie nawet nie widac, że w ciąży jestem
dziekuje skarbie, po tobie tez bedzie widac jak sie wychorujesz. A jak samopoczucie dzisiaj?

Cytat:
Napisane przez anula_81 Pokaż wiadomość

nooo jaki piekny brzuszek! sliczne masz Kasiu te golfiki! cuudne zdjecia! widac ze jestes szczesoiwa mama w ciazy
Ja dodatkowo zadzwonilam tutaj do szpitala!! udalo mi sie dodzwonic co jest neiwiarygodne i nawet polaczyli mnie z polozna! wysluchala mnie dokladnie, zapytala czy czuje ruchy o moj mini doppler(tu jest to badzo popularne) kiedy mialam USG i czy lozysko mam z tylu czy przodu, po czym stwierdzila, ze jesli nie ma czystej krwi ani zadnych boli to powinno byc dobrze i nei ma powodow do paniki, ze brazowawe uplawy sa niebezpieczne tylko na pocztaku ciazy, teraz moga zwiastowac przemeczenie i nadwyrezenie szyjki macicy itp, i ze jesli nie mam zadnych boli( a nie mam naprawde zadnych) to najpewniej nic sie nie dzieje i ze mam troche wypoczac po prostu i dopiero jesli to sie powtorzy lub jesli wystapia bole to przyjechac, ale tak to raczej nie panikowac, bo panika bardziej szkodzi dziecku. Takie maja tu podejscie ale byli bardzo mili, wiec chyba musze im uwierzyc a w czwartek i tak pojde na USG na wszelki wypadek
w spodnie sie nie mieszcze, a lubie strasznie takie sweterki dlugie ciesze sie ze u ciebie juz lepiej...i rzeczywiscie jak nic cie nie boli nie musisz sie niczym martwic oby tak dalej!!

Cytat:
Napisane przez listopadowa80 Pokaż wiadomość
Moria, Kasia - piękne brzuszki
Kasieńko - tak ślicznie wyglądasz, taka rozpromieniona jesteś, że ...musi być chłopaczek
kochana fajnie by bylo gdybys miala racje, ale wiesz

Cytat:
Napisane przez Kwiatecek Pokaż wiadomość
Faktycznie ma Kasia brzuchalka
ale maly bulgocze smiesznie
Dziewczyny tez macie duzo wodnistego sluzu, ja juz dluzszy czas to mam, wkladki non stop, to normalne?
rosnie jak na drozdzach... biore dzien w dzien femibion natal 2, gdzies wyczytalam ze dzieci sie duze po nich rodza
ja tak mam, wodnisty sluz, nieraz bialy... byl moment ze mialam duzo tego(jakbym popuscila ) i wtedy gin mi przepisala tabletki dopochwowe... tak profilaktycznie. Pewnie wiecej masz tego jak sie ruszasz, pracujesz w domku itp?

Cytat:
Napisane przez anulinka2009 Pokaż wiadomość
Dziewczyny meldujemy się po badaniu

Piotruś, okazał się Piotrusiem a nie Marysią ( mamy zdjęcie na potwierdzenie ).
TŻ, jak niewierny Tomasz, zobaczył i uwierzył

Badanie trwało ponad pół godziny, bo synuś nie był dzisiaj za bardzo skłonny do współpracy, pomimo tego, że przed badaniem zjadłam batonika.
Wszystkie wyniki badań w normie i nic nie budziło niepokoju pana doktora.
Robliśmy też 3D/4D. Mały drapał się po czole, ssał kciuk. Nieziemskie widoki Mamy filmik, mam nadzieję, że TŻ jeszcze dzisiaj wykroi z niego najlepsze sceny.
Mały waży ok 370g. Tp wg tego badania 11.05.
W 30 tygodniu zrobimy jeszcze 3 badanie.
super wiesci, zazdroszcze ci tego Piotrusia

Cytat:
Napisane przez amarcia Pokaż wiadomość
anulinkaczekamy na zdjątka. Cudownie, ze wszystko w porządku. Jak ja marzę o 3D...
nie tylko ty kochana... na razie chodze na nfz i mam zwykle badanie usg

Cytat:
Napisane przez anulinka2009 Pokaż wiadomość
Film dalej nie działa, ale TŻ zeskanował zdjęcia naszego synusia, jak robi różne minki i fotkę potwierdzającą, że Piotruś to Piotruś
Oto one:
wow, nie moge sie napatrzec- PIEKNE i ten siusiaczek uff

Cytat:
Cześć babulki!

Ale dziś miałam ciężką noc najpierw nie mogłam zasnąć, później się co chwilę rozbudzałam, plecy mnie bolały i ten nos zapchany... ale teraz jest już lepiej.
Wiem jednak, że jeśli chodzi o te plecy to lepiej już nie będzie. Ciężko mi się przewraca z boku na bok a wstając z łóżka to już w ogóle
mam identycznie, budze sie w nocy z zapchanym nosem a dzisiaj to mi krew ciurkiem leciala moze zaczac brac ten rutinoscorbin?
tak samo gdy sie przewracam z boku na bok, boli mnie...i na plecach tez nie poleze bo chyba bym juz sie nie podniosla masakra... wczoraj troche wysprzatalam w domciu i ledwo zyje...nogi tez odmawiaja wtedy posluszenstwa
Nikosia

24kasia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-28, 11:21   #2200
Paulizia
Wtajemniczenie

Anulinko rozkoszny maluch. Fajnie ssie sobie paluszka. Slodkosci

Dziewczyny tu znalazlam artykul o USG w czasie ciazy.
http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-...amy_34862.html

No i juz kilka razy spotkalam sie ze stwierdzeniem, ze usg powinno byc wykonywane 3 razy w ciazy.
Stary 2010-12-28, 11:22   #2201
bzyczka1
Zakorzenienie

Mary poziomkowa też ostatnio myślałam o Alicji i weszłam na jej profil na wizażu i nie odzywała się nigdzie nie tylko u nas.

Mi ostatnio lekarz chciał zobaczyć czy serduszko bije jakimś takim urządzeniem, ale że nie słychać było to na szybko usg zrobił. Zastanawiam się czy w styczniu nie będzie to moja ostatnia wizyta prywatnie. Co wizytę bierze 100zł a w sumie i tak nic nie robi. Koło 20 (nie pamiętam dokładnie którego) mamy usg "połówkowe" to będzie dłuższe ale i droższe bo 250zł i na tym chyba zakończę wizyty u tego pana.

Nasz skarb
Stary 2010-12-28, 11:24   #2202
mary poziomkowa
Zakorzenienie

Dorko, zarejestrowałam się

MoniaK, ja miałam w sumie 3USG, ale przed tym ostatnim chciałabym jeszcze jedno, żeby potwierdzić płeć i sprawdzić, czy wszystko gra. Też uważam, że USG jest potrzebne, chociażby po to, żeby spać spokojnie, że dziecko wszystko ma na miejscu, serduszko zdrowe, niewielkie ryzyko wad

vege!
Stary 2010-12-28, 11:25   #2203
Paulizia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MoniaK Pokaż wiadomość
Z tym usg to bardzo różnie lekarze podchodzą, choć chyba większość (tak jak widać np. po tym wątku) uważa że nie jest szkodliwe. Kiedyś nie było to tak popularne i dostępne ale wielu rzeczy kiedyś nie było i może to taka obawa przed nowym, nie wiem Czytałam że aby usg miało zaszkodzić dziecku musiałoby być robione przez kilkadziesiąt minut (i to dopochwowe chyba). Ja tam nie mam obaw. Wolę co wizytę mieć pewność, że z dzieciaczkiem wszystko ok i że serce bije. Zresztą mój lekarz na każdej wizycie nie robi mi pełnego usg (z pomiarami itd), tylko sprawdza czy serce bije i czy wszystko w porządku. Trwa to minutę, może dwie (nigdy nie mierzyłam ale chyba zmierzę ), więc myślę że nie ma się czego bać.
Twoj ginekolog postepuje wlasciwie. Jesli wykonuje je co miesiac nie powinno trwac dluzej niz 2 minuty.

A poza tym ja tez zaczelam czuc ruchy Mam tak samo jak Ty! Bardzo delikatnie na naprawde musze sie skupic by wyczuc te muskania i puki To musi byc to Monia!!!!!!!
Stary 2010-12-28, 11:29   #2204
mary poziomkowa
Zakorzenienie

Pauliziu, fajny artykuł To szkodzenie USG nie ma naukowego potwierdzenia, żadnych badań [a jeśli ma, to poproszę, chętnie się dokształcę ]. Idąc tym tropem, kobieta, która nie korzysta z USG powinna się też trzymać z daleka od kompa i telefonu komórkowego

Bzyczko, ja się wczoraj obudziłam i właśnie o Alicji pomyślałam, nie wiem dlaczego. Zaraz spróbuję PW, czy coś.

vege!
Stary 2010-12-28, 11:32   #2205
moria44
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dorkabl Pokaż wiadomość
moria44 ty chyba jesteś znawczynią jabłkowych chipsów domowej roboty? napisz mi proszę w ilu stp je suszysz i jak długo. Nie mama suszarki do owoców a chętnie bym taki e podjadła. Te ze sklepu maja "E"
dorkabl ja robię tak Jabłka myję, kroję na plastry ( dosyć cienkie ale nie za cienkie, bo przykleją się do blachy), wykrawam środki (mój patent to wykrawanie kółeczek kieliszkiem, takim do wódki), posypuję cukrem z cynamonem i układam na blaszce.
Wkładam do piekarnika i suszę cały dzień Wstawiam na 15-20 minut na 180-190st. później otwieram piekarnik by odparowały, otwieram też na chwilkę piekarnik w trakcie suszenia aby wilgoć uciekła. Taki zabieg powtarzam około 4-5 razy w ciągu dnia. Jest to trochę żmudne ale efekt końcowy nieporównywalny z tym sklepowym
Możesz też zacząć je robić wieczorem, wstawić grzanie 2-3 razy a później zostawić otwarty piekarnik na noc. Jeszcze tak nie robiłam ale wydaje mi się, że też wyjdą a przez noc ładnie przeschną.

Cytat:
Napisane przez mary poziomkowa Pokaż wiadomość
Na początku chciałam zapytać, czy ktoś coś wie o Alicji_H? Dawno Jej nie było, remonty/przeprowadzki swoją drogą, ale się martwię
Też myślę o niej, nie wiem co się dzieje. Nie loguje się od miesiąca więc albo zarzuciła wizażowanie albo ciągle nie ma dostępu do sieci. Mam nadzieję, że w końcu się odnajdzie

Cytat:
Moria, Twój brzuszek super Zgrabniutki, nie rozlewa się, tylko taka piłeczka z przodu Ciuszki urocze, po prostu piękności, butki rządzą!
Dziękuję

Cytat:
mary moja dzidziuchna też nie rusza się codziennie tak samo a nawet mam wrażenie, że czasem w ogóle jej nie czuję. Jak dziewczyny piszą, że czują dzidzie z dnia na dzień co raz bardziej to widzę, że ja jakaś inna jestem. Bo u mnie nie ma takiego regularnego progresu. Myślę nawet, że np. tydzień temu dużo bardziej czułam małą niż teraz.

Acha i jeszcze mam pytanko, czy możecie polecić jakieś sprawdzone wkładki laktacyjne? Wiem, że Bella się roluje więc ich nie chcę ale myślałam o tych:
http://allegro.pl/johnson-s-baby-wkl...371695773.html
lub
http://allegro.pl/wkladki-laktacyjne...371502973.html
lub
http://allegro.pl/wkladki-laktacyjne...380451807.html

a najbardziej o tych:
http://allegro.pl/tommee-tippee-wkla...377448155.html

Mój prawy cyc tak szaleje, że już nie daję rady i muszę zakupić te wkładki

God couldn’t be everywhere, so he created mothers

moria44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-28, 11:39   #2206
dorkabl
Zadomowienie

mary już sobie przejrzałam twoje fotki...wiem jak wyglądasz...zlokalizuje Cie na miejscu i na pewno się przywitam

Paulizia
gratulacje z powodu odzewu dziecka Mówią zeby czasem tak naciskać lekko na brzuch dłonią, tak sie bawić z dzieckiem, wtedy i ono sie odezwie...nie wiem na ile w tym prawy

---------- Dopisano o 11:39 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ----------

moria44 mama moja zostawiła je na 3-4 dni na kaloryferze i tez wyszły ok, ale ja nie chce tak długo czekać! Chce chipsy
Stary 2010-12-28, 11:39   #2207
mary poziomkowa
Zakorzenienie

Moria, ja w sumie czuję codziennie, a najbardziej rano [po kawie] i przed snem, a od wczoraj jakiś spokój

Dorko, super ja też widziałam Twoje foteczki, więc się znajdziemy

vege!
Stary 2010-12-28, 11:40   #2208
MoniaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paulizia Pokaż wiadomość
No i juz kilka razy spotkalam sie ze stwierdzeniem, ze usg powinno byc wykonywane 3 razy w ciazy.
3 razy w czasie ciąży jest zalecane przez PTG i ja to rozumiem tak, iż jest to minimum. Chodząc na kasę lekarz musi wykonać te min. 3 badania i pewnie więcej nie robią, bo oszczędności

Cytat:
MoniaK, ja miałam w sumie 3USG, ale przed tym ostatnim chciałabym jeszcze jedno, żeby potwierdzić płeć i sprawdzić, czy wszystko gra. Też uważam, że USG jest potrzebne, chociażby po to, żeby spać spokojnie, że dziecko wszystko ma na miejscu, serduszko zdrowe, niewielkie ryzyko wad

Cytat:
A poza tym ja tez zaczelam czuc ruchy Mam tak samo jak Ty! Bardzo delikatnie na naprawde musze sie skupic by wyczuc te muskania i puki To musi byc to Monia!!!!!!!
mówisz? W którym jesteś tygodniu?

Moria, ale Ty suszysz te jabłka cały dzień we włączonym piekarniku czy jak?

Edytowane przez MoniaK
Czas edycji: 2010-12-28 o 11:43
Stary 2010-12-28, 11:40   #2209
Paulizia
Wtajemniczenie

Dorka kiedys wstawilam tutaj link [sciagnelam od Mam sstyczniowo lutowych chyba ] o zabawach z brzuszkiem. Jednak na takie zabawy to poczekam jeszcze z miesiac, bo narazie ten moj malec to tak delikatnie bije mamusie :P
Stary 2010-12-28, 11:40   #2210
Kwiatecek
Zadomowienie

GG do Kwiatecek

anulinka, syno the best
dorka, waga sie nie martw ja na ostatniej wizycie mialam tylko 2 kg do przodu a maly rosnie ta jak trzeba
Stary 2010-12-28, 11:41   #2211
Paulizia
Wtajemniczenie

Monia jutro zaczynam 20
Stary 2010-12-28, 11:42   #2212
listopadowa80
Zakorzenienie

Hejka

Anula - ja nie kupowałam z tego sklepu, ale znalazłam tu opinie
http://www.ceneo.pl/1768-0a
Są dobre, więc myślę, że nie ma ryzyka

Anulinka - no jaki przystojniak rośnie Tobie w brzuszku. Super zdjęcia, no i nie ma żadnych wątpliwości co do tego, że to Piotruś a nie Marysia

Agnieszka_pe25 - dziękuję za życzonka
Mary - to Wy już 10 lat? Wow - pięknie, no pięknie

Ja glukozę będę robić w 27-28 t.c. ciąży (aż mnie wzdryga na samą myśl) - wtedy też będę miała powtórne połówkowe.

Moria - moja Malutka też jednego dnia skacze mi po całym brzuchu, a z kolei następnego siedzi cichutko jak myszka i tylko delikatnie puka
listopadowa80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-28, 11:47   #2213
Kwiatecek
Zadomowienie

GG do Kwiatecek

Widze moria Ci tez tak z piersi leci, u mnie bardziej lewa, ale te uczucie jak sie siedzi z kims a tu nagle mokro nie fajne, moze mamy co juz maja dzieci nam podpowiedza co uzywaja co sie sprawdzilo a co nie.

---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:43 ----------

Cytat:
Dorka kiedys wstawilam tutaj link [sciagnelam od Mam sstyczniowo lutowych chyba ] o zabawach z brzuszkiem. Jednak na takie zabawy to poczekam jeszcze z miesiac, bo narazie ten moj malec to tak delikatnie bije mamusie :P
ja sie bawilam z synem , noc wtecz w ten sposob: ruszal sie mocno to ja 4 pluszkami dloni tak jakbym szla po brzuszku, lekko pukalam, on mi po tym odpukiwal dosc mocno, okolo 10 razy pod rzad tak sie udalo, chyba mu sie to podobalo, tak jakby ze mna rozmawial
Stary 2010-12-28, 11:49   #2214
bzyczka1
Zakorzenienie

Dziewczyny mi pielęgniarka w przychodni lekarza rodzinnego powiedziała że od usg dzieci ślepną i że po co tak często do lekarza chodzić, że lekarz świecie lampką dziecku po oczach i potem są wady wzroku bo ta pani ma 4 dzieci i tylko z ostatnim miała robione usg i właśnie to ostatnie ma wadę wzroku i to od lampeczki ginekologa. Nie wiem o jaką lampeczkę jej chodziło i światełko...mi tam gin do środka latarki nie wkłada i dziecka nie oślepia

Nasz skarb
Stary 2010-12-28, 11:53   #2215
Paulizia
Wtajemniczenie

Usg lepiej juz zostawmy naszym ginekologom i lekarzom prowadzacym Nasi lekarze napewno nie chca nam zaszkodzic Kazda z nas bedzie i tak obstawala za swoim lekarzem i metoda prowadzenia ciazy W Anglii podchodza do ciazy bardzo naturalnie i mnie to jak najbardziej odpowiada! tak sie ostatnio zastanawialam czy chcialabym wiedziec jakby cos bylo nie tak z moim Dzidziusiem. Jakby mial jakas wade genetyczna tfu tfu [wypluwam] wolalabm wiedziec po porodzie, a nie przed... bo bym jeszcze sie bardziej zamartwiala i stresowala, a tym zaszkodzilabym dziecku. Poza tym po co mamy sie stresowac skoro zadnych wad w rodzinie nie mielismy? TRzeba byc dobrej mysli i myslec pozytywnie. Ja wiem, ze to nie jest takie latwe, ale ja wiem ze nasze dzieci, kazdej z nas tutaj urodza sie zdrowe i bez komplikacji!!!!
Jednak jakby sie cos dzialo nawet [tfu tfu] to jestescie pewne, ze chcialbyscie wiedziec przed narodzinami? Tak szczerze.
Stary 2010-12-28, 11:54   #2216
Kwiatecek
Zadomowienie

GG do Kwiatecek

Cytat:
Napisane przez bzyczka1 Pokaż wiadomość
Dziewczyny mi pielęgniarka w przychodni lekarza rodzinnego powiedziała że od usg dzieci ślepną i że po co tak często do lekarza chodzić, że lekarz świecie lampką dziecku po oczach i potem są wady wzroku bo ta pani ma 4 dzieci i tylko z ostatnim miała robione usg i właśnie to ostatnie ma wadę wzroku i to od lampeczki ginekologa. Nie wiem o jaką lampeczkę jej chodziło i światełko...mi tam gin do środka latarki nie wkłada i dziecka nie oślepia
smieszne to usg to sa fale nie widzialne i nie slyszalne, ktore padjac na nasze narzady i na dziecko to dla nich sa przeszkoda, a z tej przeszkody tworzy sie obraz , ktory my widzimy na monitorze.
Stary 2010-12-28, 12:03   #2217
dorkabl
Zadomowienie

Cytat:

to takie rzeczy jeszcze ludzie mówią?? przecież jest 2010 rok !! Matko kochana! ...przynajmniej sie człowiek ubawi, rozweselony z przychodni wychodzi

---------- Dopisano o 12:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ----------

Cytat:
Usg lepiej juz zostawmy naszym ginekologom i lekarzom prowadzacym Nasi lekarze napewno nie chca nam zaszkodzic Kazda z nas bedzie i tak obstawala za swoim lekarzem i metoda prowadzenia ciazy W Anglii podchodza do ciazy bardzo naturalnie i mnie to jak najbardziej odpowiada! tak sie ostatnio zastanawialam czy chcialabym wiedziec jakby cos bylo nie tak z moim Dzidziusiem. Jakby mial jakas wade genetyczna tfu tfu [wypluwam] wolalabm wiedziec po porodzie, a nie przed... bo bym jeszcze sie bardziej zamartwiala i stresowala, a tym zaszkodzilabym dziecku. Poza tym po co mamy sie stresowac skoro zadnych wad w rodzinie nie mielismy? TRzeba byc dobrej mysli i myslec pozytywnie. Ja wiem, ze to nie jest takie latwe, ale ja wiem ze nasze dzieci, kazdej z nas tutaj urodza sie zdrowe i bez komplikacji!!!!
Jednak jakby sie cos dzialo nawet [tfu tfu] to jestescie pewne, ze chcialbyscie wiedziec przed narodzinami? Tak szczerze.
TAK Dlatego ze można wtedy zareagować od razu po porodzie. Rodzić w specjalistycznym szpitalu przy odpowiednio dobranym personelu. nie trzeba nigdzie dziecka i matki przewozić, robić alarmu. Przygotować sie na to psychicznie, na to ze będzie "cos" w okół dziecka robione.

Wiecie , mój gin powiedział ze teraz taka wada jak rozszczep podniebienia można wykonać w łonie matki i jest to często zabieg kosmetyczny. Jak sobie pomyśle o tych osobach które sa teraz w naszym wieku a kiedyś tak oszpecono na całe życie brzydkimi szwami...teraz to juz nie jest taki wielki problem jak kiedyś. robia to tak ze prawie nie widać.
Stary 2010-12-28, 12:03   #2218
MoniaK
Zakorzenienie

Cytat:
Monia jutro zaczynam 20
Ja wczoraj zaczęłam 20 więc idziemy prawie łeb w łeb

Cytat:
Dziewczyny mi pielęgniarka w przychodni lekarza rodzinnego powiedziała że od usg dzieci ślepną i że po co tak często do lekarza chodzić, że lekarz świecie lampką dziecku po oczach i potem są wady wzroku bo ta pani ma 4 dzieci i tylko z ostatnim miała robione usg i właaśnie to ostatnie ma wadę wzroku i to od lampeczki ginekologa. Nie wiem o jaką lampeczkę jej chodziło i światełko...mi tam gin do środka latarki nie wkłada i dziecka nie oślepia
taaa co za kobieta i na dodatek położna

Cytat:
szczerz mówiąc nie wiem ale myślę, że tak bo np. są wady które można leczyć jeszcze w łonie matki, albo od razu jechać do porodu do specjalistycznego szpitala i tam zajmą się odpowiednio dzieckiem. Nie każda z nas ma możliwość rodzenia w super wypaśnym szpitalu

Edytowane przez MoniaK
Czas edycji: 2010-12-28 o 12:06
Stary 2010-12-28, 12:05   #2219
anula_81
Zakorzenienie

Cytat:
Pauliziu, fajny artykuł To szkodzenie USG nie ma naukowego potwierdzenia, żadnych badań [a jeśli ma, to poproszę, chętnie się dokształcę ]. Idąc tym tropem, kobieta, która nie korzysta z USG powinna się też trzymać z daleka od kompa i telefonu komórkowego

Bzyczko, ja się wczoraj obudziłam i właśnie o Alicji pomyślałam, nie wiem dlaczego. Zaraz spróbuję PW, czy coś.
dokladnie, choc lekarze mowia, ze kiedys w ciazy robilo sie rentgen bo tez mysleli ze nie jest szkodliwy, wiec nigdy nic nie wiadomo, generalnie tu w Norwegii uwazaja, ze USG jest bardzo szkodliwe i dlatego robia tylko raz i dopiero jesli jest koneiczne, w sensie jesli sa wskazania robia czesciej.
Cytat:
Twoj ginekolog postepuje wlasciwie. Jesli wykonuje je co miesiac nie powinno trwac dluzej niz 2 minuty.

no na pewno to dzieczyny!!! ja tez zaczynalam od stukan i pukan, dlaej to sa takie puki tylko z czasem sliniejsze, wczoraj sie tak martwilam, ze dzidzia ruszala sie mniej a jak wieczorem mi dala popalic, to nawet TZ czul reka jak dzidzi fikala
Cytat:
Dorko, zarejestrowałam się

ja ide na USG w czwartek przez te plamienia, ale chyba poczekam jeszcze z tym 3d/4d bo tu podobno robia ok 26/28 tygodnia bo najlepiej podobno widac buzie
Cytat:
Napisane przez 24kasia86 Pokaż wiadomość
w spodnie sie nie mieszcze, a lubie strasznie takie sweterki dlugie ciesze sie ze u ciebie juz lepiej...i rzeczywiscie jak nic cie nie boli nie

mam identycznie, budze sie w nocy z zapchanym nosem a dzisiaj to mi krew ciurkiem leciala moze zaczac brac ten rutinoscorbin?
tak samo gdy sie przewracam z boku na bok, boli mnie...i na plecach tez nie poleze bo chyba bym juz sie nie podniosla masakra... wczoraj troche wysprzatalam w domciu i ledwo zyje...nogi tez odmawiaja wtedy posluszenstwa
kochana chyba sobie zakupie taki sweterek bo az mnie korci jak patrze na te twoje zdjatka! ja na razie dzisiaj leze, jutro tez, a co, nie moge sie przemeczac, wiem, ze przesadzilam w swieta, w zwiazku z czym leze, oblozylam sie dobrosciami, ksiazkami i gazetami i leze
i chyba zamowie ten wozek co wam mowilam!
Cytat:
Dzień dobry))

Co do kg na plus, to jeszcze 25.12 miałam +7 [trawiłam wigilijne żarcie ], a od wczoraj znów +5, te dwa zgubiłam, bo wczoraj prawie nic nie jadłam. Co tylko zjadłam, to po chwili zwrot

ale z ciebie szczesciara, ja juz 8 na plusie, waga nieublaganie idzie w gore, az jestem zestrachana ile przytyje do konca a teraz po swietach lekarz kazal troche odpoczywac i lezec, wiec juz w ogole chyba bede gruba jak beczka
co do ruchow to chyba jak dziewczyny pisaly codziennie inaczej, przez swieta moja dzidzia w ogole nie chciala sie ruszac, juz sie balam plus te plamienia, a teraz wczoraj wieczorem fikala jak wariatka, wiec to chyba nie jest tak, ze codziennie tak samo
no i zapomnialabym!!
Anulinkaaa nie moge sie napatrzec na te twoje cudne zdjatka!! normalnie az mnie korci zeby wymusic na lekarzu 3d w czwartek, ale na razie nmusze przestac sie martwic, na razie plamien brak, zapodalam rano luteinke i leze, moze bedzie dobrze...
wszyscy lekarze mnie pytaja o twardnienie brzucha a ja nie wiem jak to wyglada w ogole, jakie to uczucie? nie mam jakiegos w ogole bardzo miekkiego brzucha, nie wiem jakie to uczucie twardnienia kurcze czasme ma jakis napiety ale nie wiem czy to to?

i co do wozka...zamawialiscie kiedys cos z tego sklepu?
http://www.familyshop.com.pl/towar.p...=1015&id_kol=2

Zosienka jest juz z nami

Zosia
anula_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-28, 12:09   #2220
moria44
Wtajemniczenie

Cytat:
Wkładam do piekarnika i suszę cały dzień Wstawiam na 15-20 minut na 180-190st. później otwieram piekarnik by odparowały(...)
Małe sprostowanie, wstawiam na 80-90st.
Właśnie mi się suszą

Cytat:
Napisane przez MoniaK Pokaż wiadomość
Moria, ale Ty suszysz te jabłka cały dzień we włączonym piekarniku czy jak?
Włączam piekarnik na 15-20 minut a po tym uchylam drzwiczki i już nie grzeję, tylko odparowują, po 30 minutach powtarzam. Zamykam drzwiczki i suszę kolejne 20 minut w 90st. i znów odparowuję.

Cytat:
Napisane przez Kwiatecek Pokaż wiadomość
Widze moria Ci tez tak z piersi leci, u mnie bardziej lewa, ale te uczucie jak sie siedzi z kims a tu nagle mokro nie fajne, moze mamy co juz maja dzieci nam podpowiedza co uzywaja co sie sprawdzilo a co nie.
U mnie prawa szaleje, z lewej nic, raz czy dwa jakaś tam mała kropelka się wydostała. Za to prawa nadrabia i gdybym papieru toaletowego nie podkładała to po 1 dniu na bluzce plama 2x2cm

Cytat:
(...) tak sie ostatnio zastanawialam czy chcialabym wiedziec jakby cos bylo nie tak z moim Dzidziusiem. Jakby mial jakas wade genetyczna tfu tfu [wypluwam] wolalabm wiedziec po porodzie, a nie przed... bo bym jeszcze sie bardziej zamartwiala i stresowala, a tym zaszkodzilabym dziecku.(...)
Pauliziu ja myślę, że przy wykrywaniu ew. wad (tfu tfu) to właśnie chodzi o to aby wiedzieć wcześniej i nie po to aby stresować mamę a przygotować się na poród dziecka. Często te wady wymagają operacji natychmiast po porodzie, często ratujących życie a jak wiemy nie w każdym szpitalu jest odpowiedni sprzęt aby takiego malucha wyratować i znam przypadek gdzie dzidzia jechała karetką 180km do CZMP by je ratować.
Kolejna sprawa to rodzaj porodu, przy niektórych wadach (tfu tfu tfu) nie wskazany jest absolutnie poród naturalny a jeśli o nich dana mama by nie wiedziała to można dziecku przez samo przeciskanie przez kanał rodny mocno zaszkodzić.

God couldn’t be everywhere, so he created mothers

Edytowane przez moria44
Czas edycji: 2010-12-28 o 12:11
moria44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości