Moda, która Cię "rozwala" część 2 - Strona 40 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-12-25, 23:00   #1171
carpaibex
Zakorzenienie

Dot.: Moda, która Cię "rozwala" część 2

Ej nie no, masz racje, takie jak w załączniku to porazka
carpaibex jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-26, 00:51   #1172
Veredise
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LauraM Pokaż wiadomość
Bo to nie jest nic złego? Radzę poczytać o oryginalnym symbolizmie swastyki, bez kierowania się hitlerowską interpretacją.
Symbol jest znany w prawie wszystkich kultach, zazwyczaj odnosi się do bóstw solarnych, był nawet używany przez naszych pogańskich prapradziadów (Słowian), ale co z tego, skoro obecnie kojarzy się jednoznacznie? I to, że ludzie mający kilkanaście czy nawet 20kilka lat znamy ten symbol jedynie z podręczników do historii, to należy się tylko cieszyć. Ale choćby przez wzgląd na ludzi starszych powinno się tego symbolu unikać, bo tych, którzy przeżyli wojnę on boli niemal fizycznie. Jako przykład mogę podać to, że kilka lat temu kręcili w Krakowie jakiś film, akcja w czasie okupacji, na jednej z kamienic na Rynku przez 2 czy 3 h wisiała wielka płachta materiału z nazistowską swastyką. Pogotowie musiało interweniować kilkanaście razy, bo starsi ludzie, którzy to widzieli dostawali takiego szoku (skoki ciśnienia, omdlenia itp.) A przecież nikt raczej nie bał się, że jest to jakieś realne zagrożenie - to sam symbol tak na nich działał.

Moim zdaniem takie bezrefleksyjne przyswajanie symboli, bo pojawiły się w modzie jest po prostu kretyńskie. Jak ktoś nosi arafatkę, bo popiera OWP to w porządku, jego prawo. Ale jeśli nosi, bo "to fajna krateczka" to powinien się leczyć. Fajna krateczka to burberry jest, a nie ta na arafatce.
Od razu, w tym kontekście mogę dopisać co mnie rozwala - koszulki z Che Guevarą.

Cytat:
Napisane przez MaDaLennA Pokaż wiadomość
Gdy ktoś dziś na ulicy pokaże mi środkowy palec, to raczej mało mnie obejdzie fakt, że w średniowieczu gest ten oznaczał miłe pozdrowienie (wymyślam oczywiście, ale chcę podkreślić o co mi chodzi).
Możesz wierzyć lub nie, ale ten sam przykład mi przyszedł do głowy i chciałam to napisać, ale zobaczyłam, że już napisałaś

Cytat:
Napisane przez pamelal Pokaż wiadomość
Zdecydowanie nie podoba mi się, gdy dziewczyna :
-ubiera szpilki na 1-2cm obcasie ('kitten heels')
Rozumiem, że żeby Cię nie rozwalać mam do wyboru albo balerinki albo 10 cm szpilki Moim zdaniem takie buty są bardzo praktyczne - można w nich spokojnie chodzić na co dzień (i pisząc "na co dzień" mam na myśli cały dzień, np. 8 h w pracy, stojąc albo chodząc, a nie siedząc za biurkiem, a nie przejście w klubie od baru do stolika i z powrotem), a prezentują się bardziej elegancko niż kobieco niż większość płaskich butów.

Edytowane przez Veredise
Czas edycji: 2010-12-26 o 00:57
Veredise jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-26, 03:03   #1173
Vinanti
Raczkowanie

*

Edytowane przez Vinanti
Czas edycji: 2010-12-31 o 11:33 Powód: Zapomniany dopisek ;)
Vinanti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-26, 11:03   #1174
loss_lauri
Zakorzenienie

Cytat:
Bo to nie jest nic złego? Radzę poczytać o oryginalnym symbolizmie swastyki, bez kierowania się hitlerowską interpretacją.
ale nie wszyscy wiedzą, że to był kiedyś symbol ognia (u Celtów czy Słowian - nie jestem pewna) teraz wszystkim ten znak jednoznacznie kojarzy się z nazizmem
Stary 2010-12-26, 11:23   #1175
pamelal
Raczkowanie

Veredise Tak, dobrze to ujęłaś.
Po prostu nie podobają mi się kitten heels, uważam, że nie wyglądają w żadnym wypadku bardziej kobieco niż balerinki albo inne płaskie buty. Po prostu swoją budową do mnie nie przemawiają i jeżeli zobaczę dziewczynę ubierającą 1-2cm obcas do formalnego stroju (np.do pracy) nie uznam, żeby się jakoś wybitnie atrakcyjnie prezentowała.
Przesadziłaś również z tymi 10 cm szpilkami. Według mnie, ładne buty zaczynają się od 4-5 cm, jeżeli w Twojej opinii nie jest taki obcas wygodny, zawsze można kupić z mała platformą.
Ale to tylko moje zdanie

Vinanti mogę powiedzieć, że wiem co czujesz, sama mam 175 cm, ale nie boję się chodzić w wysokich obcasach. I uwierz mi, lepsze wysokie obcasy noszone z pewnością siebie, niż niskie buciki na 2cm. Dopiero wtedy wygląda się jak wielkolud
Ale to tylko moje zdanie

*sprawdz czy uzywasz kosmetykow przyjaznych dla zwierzat !
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=403287
*podyskutuj z nami !
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=115749

Never take life too seriously-nobody gets out alive anyway !
pamelal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-26, 13:06   #1176
PaulinaMigotka
Zakorzenienie

Cytat:
to chyba ta torebka
Ta swastyka aż bije po oczach, masakra...Torebka jest wg mnie okropna.

Instagram http://instagram.com/paulinamigotka
PaulinaMigotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-26, 13:12   #1177
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta

Edytowane przez mm444
Czas edycji: 2010-12-26 o 13:14
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-26, 14:46   #1178
abiblabla
Zakorzenienie

Cytat:
ja tez bardzo chetnie nosiłabym swastykę na szyji (ba! chciałam sobie ją kiedys nawet wytatuowac ), ale nie robię tego właśnie ze względu na to "aktualne" skojarzenie z hitlerem. szkoda bo sam symbol swastyki mówi wiele dobrego. na szczęście rodzajów swastyk jest dużo więc moze keidts znajde taki nasyzjnik który nie bedzie się jednoznacznie koajrzył z tą "hitlerowską".

a już tak konkretnie do tematu:

baleronowe ceraty - czyli puchowe kurtki w których wygląda się jak mięsiwo sznurem obwiązane - okropieństwo

Edytowane przez abiblabla
Czas edycji: 2010-12-26 o 14:47
abiblabla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-26, 15:04   #1179
elizka1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PaulinaMigotka Pokaż wiadomość
Ta swastyka aż bije po oczach, masakra...Torebka jest wg mnie okropna.
Też uważam, że ta torebka jest okropna i to nie tylko przez swastykę .

elizka1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-26, 15:51   #1180
malinowydzemx3
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez poison0123;23970323[B
]a mnie rozwala noszenie przez laski na ulicach krótkich spodenek z rajstopami :O - kiedy na dworze minusowe temperatury... rozumiem grube getry niech sobie już noszą te spodenki w zimie, nie mówie że to fajnie nie wygląda, no ale...[/B]
Nie wspomne już krótkich spódniczek i jakiś pożal się boże jesiennych szpilek :O no tragedia poprostu... rozumiem jakas impreza wieczorem, z samochodu do budynku, ale po mieście w środku tygodnia... można przymarznąć do siedzenia w tramwaju a one tak chodzą :O niepojęte
Ze tak zapytam: ubralas sie tak kiedys?
osobiscie wole nosic szorty z rajstopami zima. Mam specjalne tzw. zimowe rajstopy, na polarze, w kotrych mi o wiele cieplej niz w jeansach, a moge jeszcze pod nie zalozyc leginsy/rajstopy cienkie. I uwierz, nikt wielkich oczu na mnie nie robi, jak mnie widzi w takim stroju.
Stary 2010-12-26, 16:07   #1181
pamelal
Raczkowanie

mm444 jak pisałam powyżej, ładne obcasy zaczynają się mniej więcej w okolicach 4-5cm.
Może moje uprzedzenie do kitten heels wynika z tego, że jeszcze nigdy w całym swoim życiu nie spotkałam ładnych butów na małym obcasie. Nigdy
Jak ubieram wysokie szpilki na tyle, żeby 'trzaskać głową po futrynach' to albo unikam takich miejsc, albo się śmieję z zaistniałej sytuacji. W tramwaju można też stanąc w miejscu bez przeszkadzających uchwytów, prawda?

Bardzo możliwe, że źle ujęłam swoje myśli w przypadku niewyglądania jak wielkolud w wysokich szpilkach. Jeżeli już siebie uważasz za 'wielkoluda' (a nie powinnaś, bo nigdy nie powinno się mieć złego nastawienia do siebie ) to co za różnica czy założysz buty na 1cm obcasie czy na 6 cm (nie licząc komfortu) ? W postrzeganiu ludzi zapewne niewielka, a wysokie buty sprawiają, że całe ciało wygląda lepiej. I , przede wszystkim, prostujesz się !

Jednak powtórzę jeszcze raz , to moja opinia i nie musisz się z nią zgadzać

abiblabla dokładnie ! Takie kutrki są okropne, nie rozumiem jak komuś się mogą podobać.

*podyskutuj z nami !

Edytowane przez pamelal
Czas edycji: 2010-12-26 o 16:09
Stary 2010-12-26, 16:16   #1182
anonymouse
Raczkowanie

Też jeszcze nigdy nie widziałam ładnych butów na 1 czy 2 cm obcasie. Strasznie to wygląda.
anonymouse jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-26, 16:36   #1183
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pamelal Pokaż wiadomość
Może moje uprzedzenie do kitten heels wynika z tego, że jeszcze nigdy w całym swoim życiu nie spotkałam ładnych butów na małym obcasie. .

albo zupełnie płaskie (uwielbiam balerinki), albo wysokie szpilki (minimum 8cm). Innych obcasów nie uznaję
Stary 2010-12-26, 17:05   #1184
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta

Edytowane przez mm444
Czas edycji: 2010-12-26 o 17:34
Stary 2010-12-26, 18:13   #1185
pamelal
Raczkowanie

mm444
Do garbienia się może podświadomie użyłam własnego przykładu, ponieważ mam czasami rzeczywiście tendencję jak rozmawiam z niższymi od siebie.

I znowu źle się wyraziłam jeżeli chodzi o pewność siebie...
Miałam na myśli fakt, że powinno się być pewną siebie nawet jeżeli się ma 190cm i na szpilkach.

O buty w sklepie na pewno się nie pobijemy, lepiej dla nas, o jedną konkurentkę w sklepie obuwniczym mniej

*podyskutuj z nami !

Stary 2010-12-26, 18:16   #1186
anonymouse
Raczkowanie

O barierkę w autobusie nigdy nie walnełam, ale właśnie się uderzyłam głowa o sufit w piwnicy A płaskie buty to nie tylko balerinki. Osobiście kocham wiązane, stylizowane na męskie (czarne, kolorowe, lakierowane, zamszowe itd.), workery, trampki.
anonymouse jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-26, 18:42   #1187
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2010-12-28, 18:06   #1188
Paulima
Wtajemniczenie

Dziewczęta coś dla nas :P
http://kobieta.wp.pl/gid,12983712,im...iazdjecie.html
Paulima jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-28, 18:44   #1189
Madia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paulima Pokaż wiadomość
W tym przeglądzie wkurzyło mnie jedno: Seksowne, i seksowne. co drugie słowo praktycznie. to już nie można wyglądać uroczo, ślicznie, pięknie, zadziwiająco?? Trzeba walić tą seksownością?? A może ja nie mam na to ochoty?? może mam właśnie ochotę wyglądać jak aseksualny wór na ziemniary w pegeerowskich uggsach?? noszz..... ciśnienie mi się podniosło

W dzisiejszych czasach to nawet srajtaśma powinna być seksowna.

Zakręcona na punkcie zakręconego włosa od 22.02.2012
Madia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-28, 19:25   #1190
Shinn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madia Pokaż wiadomość
W tym przeglądzie wkurzyło mnie jedno: Seksowne, i seksowne. co drugie słowo praktycznie. to już nie można wyglądać uroczo, ślicznie, pięknie, zadziwiająco?? Trzeba walić tą seksownością?? A może ja nie mam na to ochoty?? może mam właśnie ochotę wyglądać jak aseksualny wór na ziemniary w pegeerowskich uggsach?? noszz..... ciśnienie mi się podniosło

dokładnie. Nie chcę codziennie wyglądać seksownie

Wiki Królikowska: Ładne nogi, płaski brzuch czy fajne cycki?
Jakub Żulczyk: Przede wszystkim jędrny mózg.

Edytowane przez Shinn
Czas edycji: 2010-12-28 o 19:29
Shinn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-28, 19:32   #1191
WhiteCherry
Zakorzenienie

mnie w ogóle irytuje analizowanie pojedynczych części garderoby, a nie skupianie się na całokształcie.
podaję przykład pierwszy z brzegu : jeśli już tak chcą tej seksowności to wg mnie dziewczyna z załącznika na pewno spodobałaby się niejednemu chłopakowi, mimo że ma krytykowane ciuchy czy tam buty
sama ubieram się w podobnym stylu, lubię legginsy, balerinki (aż dziwne że nie znalazły się w tym zestawieniu ) i na powodzenie również nie narzekam
tak więc mnie zwykle takie rankingi nie ruszają, a na pewno nie spowodują, że zrobię przegląd szafy pod kątem 'podoba-nie podoba się facetom?'
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 363381-9-1291910565633.jpg (91,5 KB, 426 załadowań)

Edytowane przez WhiteCherry
Czas edycji: 2010-12-28 o 19:36
WhiteCherry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-28, 19:40   #1192
magica
Wtajemniczenie

GG do magica

Cytat:
Napisane przez Madia Pokaż wiadomość

W dzisiejszych czasach to nawet srajtaśma powinna być seksowna.
"Może są modne, może kosztują fortunę, ale buty, które wyglądają jak popegeerowskie walonki nie są seksowne. Uggsy i Emu są wielkie, miękkie i płaskie, a to przymiotniki, które nie kojarzą się zbyt seksownie. Ten typ butów sprawia, że pantofle kobiece przestają być męskim fetyszem. Panie! Nie odbierajcie mężczyznom ostatniego bastionu przyjemności z podziwiania Waszych stóp w seksownym obuwiu. "

haha, faktycznie

JESTEŚ PIĘKNIEJSZA NIŻ CI SIĘ WYDAJE-klik

to słowo(nie "te słowo")
bynajmniej=wcale, w ogóle
magica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-28, 19:45   #1193
paula-zla
Zakorzenienie

Ja byłam w szoku, że miałam całkiem spore powodzenie na imprezie w jeansowych boyfriendach, najzwyklejszej koszulce i conversach, więc...
i don't want to get over you

wymienię
paula-zla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-28, 19:49   #1194
blekitne_niebo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
mnie w ogóle irytuje analizowanie pojedynczych części garderoby, a nie skupianie się na całokształcie.
podaję przykład pierwszy z brzegu : jeśli już tak chcą tej seksowności to wg mnie dziewczyna z załącznika na pewno spodobałaby się niejednemu chłopakowi, mimo że ma krytykowane ciuchy czy tam buty
sama ubieram się w podobnym stylu, lubię legginsy, balerinki (aż dziwne że nie znalazły się w tym zestawieniu ) i na powodzenie również nie narzekam
tak więc mnie zwykle takie rankingi nie ruszają, a na pewno nie spowodują, że zrobię przegląd szafy pod kątem 'podoba-nie podoba się facetom?'
Masz rację Śliczna dziewczyna nawet w brzydkich ciuchach czy też obciachowych będzie śliczna. Mnie rankingi też nie interesują - grunt to mieć swój styl
Tylko z drugiej strony... Nie każda dysponuje doskonałą twarzą i figurą. Wiele dziewczyn ubiera się zupełnie nie biorąc pod uwagę własnych niedoskonałości, trochę szkoda, ale oczywiście mają do tego pełne prawo
blekitne_niebo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-28, 19:53   #1195
PaulinaMigotka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula-zla Pokaż wiadomość
Ja byłam w szoku, że miałam całkiem spore powodzenie na imprezie w jeansowych boyfriendach, najzwyklejszej koszulce i conversach, więc...
Bo byłaś naturalna a nie odpindrzona. Naturalność podoba się facetom

Instagram http://instagram.com/paulinamigotka

Edytowane przez PaulinaMigotka
Czas edycji: 2010-12-28 o 19:54
PaulinaMigotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-28, 20:15   #1196
paula-zla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blekitne_niebo Pokaż wiadomość
Masz rację Śliczna dziewczyna nawet w brzydkich ciuchach czy też obciachowych będzie śliczna. Mnie rankingi też nie interesują - grunt to mieć swój styl
Tylko z drugiej strony... Nie każda dysponuje doskonałą twarzą i figurą. Wiele dziewczyn ubiera się zupełnie nie biorąc pod uwagę własnych niedoskonałości, trochę szkoda, ale oczywiście mają do tego pełne prawo
Artykuły na onecie i wp zazwyczaj promują model kobiety jako istoty ociekającej seksem, wkurza mnie to już. Nie wiem, kto pisze te wszystkie pierdu pierdu czeresieńki, ale mam nadzieję, że Bóg mu wybaczy
Cytat:
Napisane przez PaulinaMigotka Pokaż wiadomość
Bo byłaś naturalna a nie odpindrzona. Naturalność podoba się facetom
Hm, masz rację
i don't want to get over you

wymienię
paula-zla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-28, 21:19   #1197
woda sodowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez paula-zla Pokaż wiadomość
Bo ladnemu we wszystkim ladnie

A wracajac do kitten heels, to mysle, ze nie jest to tylko kwestia gustu, ale takze i mody.W tej chwili w UK kitten heels sa bardzo modne, na London Fashion Week krolowaly na wybiegach, polowa prezenterek tv i innych celebrytek je nosila i sama musze przyznac, ze zastanawialam sie nad ich zakupem (i napewno kupie). Praktycznie moge sie zalozyc, ze w przeciagu roku moda na kitten heels uderzy w Polske
woda sodowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-30, 14:50   #1198
pamelal
Raczkowanie

woda sodowa może dzięki temu zobaczę w końcu jakieś 'w miarę ładne' kitten heels ... Pozostaje mi czekać

*podyskutuj z nami !

Stary 2011-01-01, 18:15   #1199
201610111032
Konto usunięte

Cytat:

Swastyka niesłusznie jest kojarzona z nazizmem bo tak naprawdę swastyka oznacza "przynoszący szczęście" Może mieć ramiona zgięte w prawo albo w lewo, może być też ozdobiona. W Azji swastyka jest często stosowanym znakiem.
201610111032 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-01, 18:31   #1200
Veredise
Zakorzenienie

Słusznie, czy niesłusznie, ale jest kojarzona i tyle. Z tego samego powodu ludzie nie dają dzieciom na imię Adolf. I nie zmieni tego fakt, że imię było nawet dość popularne przed wojną (np. Adolf Dymsza).

Veredise jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości