|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3061 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010
Kretencja jaką chustę zamówiłaś? ja zastanawiam się nad Hoppediz - wiązaną tkaną
Mill podziwiam!!! sliczne Maleństwa ! Sereniti co za zniewalający uśmiech!!!!!!! Viki trzymam kciuki ![]() M25 wow jak Twoja córa wysoko główkę tzryma! ślicznie Ja w tym tygodniu tez wybieram sie na szczepienia, ale biore tą skojarzoną 5w1, mam nadzieje, ze nie bedzie powikłań, przy okazji zapytam o ta temperaturę, bo to dosyc dziwne, zeby u nas tak było 35,6 - 36,2 ... Kurcze ja nie mam zdjęcia po porodzie , zazdroszcze Zostałysmy same juz mam strachu. tz wyjechał wlasnie na tydzień......
Urodziłam się 13ego w piątek Nasz Skarb Nasze nadchodzące Szczęście Edytowane przez essence30 Czas edycji: 2011-01-02 o 20:58 |
|
|
|
#3062 |
|
Kici kici miau miau
|
dziewczyny znikna Wam te zgrubienia pod blizna ale potrzeba na to czasu
![]() Anecka - ja robie tak ze tuz przed sciaganiem Fridą zakrapiam nos Disnemarem, a potem troche czekam i wyciagam glutki. i tak w kolko dopoki nic nie bedzie, zazwyczja ta czynnosc powtarzam jeszcze jeden raz. u nas po szczepieniu 5w1 nie bylo zadnych powiklan, 0 goraczki czy innych rewelacji ![]() a ja sie nie mieszcze w stare dzinsy - musialam kupic nowe bo nie mam w czym chodzic, mimo ze generalnie kilosy sprzed ciazy zgubilam ( 9 kg), to jednak brzuch mi zostal Edytowane przez ranka Czas edycji: 2011-01-02 o 21:03 |
|
|
|
#3063 |
|
Dragonfly
|
U nas ze zblizeniami jest ok,na poczatku troche boli,ale potem jest naprawde dobrze..No i tz twierdzi ze jestem ciasniejsza jak przed porodem czyli moje obawy okazaly sie niepotrzebne..Teraz krwawie pewnie przez tabletki i z przytulania nici
|
|
#3064 |
|
Zakorzenienie
|
Essence, zamówiłam wiązaną tkaną z Lenny Lamb, podobno niezła firma. Słyszałam też bardzo dobre opinie właśnie o Hoppediz
|
#3065 |
|
Zadomowienie
|
joanna, u nas ze zblizeniami jest troche inaczej niz przedtem. Mam wrazenie, ze jestem malo nawilzona i czzasem na poczatku czuje dyskomfort. Mysle, ze jakis zel intymny by pomogl- lubrykant mam na mysli. I przez karmienie, nie mam takiej ochoty na seks jak kiedys, ale to minie, wiec sie nie martwie.
Zenia, ja przechowuje w pojemniku aventa od laktatora, bo do niego bezposrednio sciagam. Ale mysle, ze o ile pojemnik byl wyparzony , to nie ma znaczenia w czym przechowasz . Jesli mama bedzie karmic lyzeczka to zostaw w tym kieliszku, a jesli butelka, to przelej do butelki i juz- wtedy latwiej jest podgrzac w wodzie- z tym kieliszkiem to moze byc trudniej podgrzac. |
|
|
|
#3066 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a potem daję jej butelkę z mm (oczywiscie nie całą porcję tylko mniej), jak jest najedzona, to nie chce butli, a jak jednak głodna to wypija, czasem wszystko, co w butli, czasem tylko odrobinę. Anecka, witaj
|
|
#3067 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Bo suchość to jedno a dwa, że blizna. Bolało mnie nawet badanie gin. chociaż moja p. doktor jest mega delikatna. :/
Edytowane przez Joanna131 Czas edycji: 2011-01-02 o 21:19 |
|||
|
|
|
#3068 |
|
Zadomowienie
|
aliszcze, a probowalas odciagac swoje mleko i potem podawac je zamiast mm , zeby sobie dojadla? Ja chyba wolalabym tak, tym bardziej , ze masz mleko, to po co dawac mieszanke???
|
|
|
|
#3069 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A mleko mi nawet kapie.
|
|
#3070 |
|
Zadomowienie
|
aliszcze, sprobuj odciagnac mleko rano, po nocy, jak sie obudzisz- wtedy zwykle jest go wiecej i zrob sobie zapas.
Reczny avent dla mnie jest genialny- ja odciagne szklanke mleka na raz , ale musze pare razy pompowac , zeby zassalo i potem leci pieknie.U mnie mimo, ze mam duzo mleka i potrafie duzo odciagac- po poludniu zbiory marne, czasem ledwo 80ml z pelnej piersi. A rano w takich samych okolicznosciach - 150ml. Produkcja zmienia sie w ciagu dnia. ale zeby nie stracic pokarmu, mimo ze dokarmiasz mm- pomaltretuj piersi laktatorem przez pare minut, nawet jak wiele nie uskrobiesz, to wyslesz sygnal do dalszej produkcji. Masz jeszcze czas na rozkrecenie sie w karmieniu, nie poddawaj sie. |
|
|
|
#3071 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ---------- Cytat:
A co do laktacji to ja też zawsze zakładałam, że będę karmiła piersią i nigdy innej opcji nie brałam pod uwagę. Mam już dwa kryzysy laktacyjne za sobą, ale się nie poddałam i nie dokarmiałam mm. Maltretowałam piersi laktatorem ile się dało, piję cały czas herbatkę Bocianek, no i raz jest lepiej a raz gorzej... ale dziecko przybiera na wadze i z głodu nie płacze, więc jej wystarcza. Nawet jak muszę gdzieś wyskoczyć na chwilę i mąż jej podaje odciągnięte wcześniej mleko to potem od razu odciągam za to pominięte karmienie po to, aby piersi dalej produkowały bo im mniej się dziecko przystawia tym mniej piersi produkują... dlatego przy dokarmianiu mm piersi produkują mniej mleka... Nie boisz się tak spać z małym? Ja to moją od razu po karmieniu odkładam, bo się po prostu boję z nią spać. A mój mąż to by nawet nie zasnął.. ![]() ---------- Dopisano o 22:28 ---------- Poprzedni post napisano o 22:23 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 22:28 ---------- MILA25 piękne te Twoje gwiazdy
|
|
#3072 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u nas to samo - najlepiej się śpi na mamie albo tacie Cytat:
Cytat:
biedna malutka - lepiej wezwij lekarza, zeby się z tego zapalenie oskrzeli nie zrobiło i daj znać co lekarz powiedział Cytat:
biedactwo daj znać jak wrócicie z wizyty Cytat:
Cytat:
Cytat:
My szczepienie mamy dopiero za tydzień we wtorek - powinnyśmy iść już w tym tygodniu ale tyle jest dzieci, ze już nie szło się zarejestrować. Pomału zaczynam się bać ![]() Moja już wyrosła z rozmiaru 56 i stało się to z dnia na dzień - jednego dnia był ok a kolejnego nie mogłam jej zapiąć śpiochów bo były za krótkie Pieluszki mamy rozm 2. Strasznie jestem ciekawa ile waży - no ale jeszcze tydzień muszę poczekać.... Ja dostałam pod choinkę ławeczkę do robienia brzuszków ale jakoś nie mogę się zmobilizować do ćwiczeń
|
|||||||
|
|
|
#3073 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie,
moja Hela zmienila rozklad jazdy od paru dni- kladziemy ja ok 20 - wczesniej mycie i karmienie do oporu, i zwykle ok 1 budzila sie na jedzenie , a od paru dni - budzi sie o 5 rano, potem cyc i kimono do 8. Ciesze sie, ze daje mi pospac, ale dzis obudzilam sie z bardzo pelnymi piersiami i musialam z jednej odciagnac na zapas, bo mala nie obudzila sie razem ze mna i nie mogla mi ulzyc. Przy okazji znalazlam w pojemniczku na mleko nuk tabele czasu przechowywania mleka " zgodnie z aktualnymi wynikami badan " temp. pokojowa 8-12 godzin lodowka do 4 st C- 4 dni zamrazalnik wewnatrz lodowki ( wspolne drzwi) 2 tygodnie zamrazarko-lodowka ( osobne drzwi) 3 miesiace zamrazarka ( do - 20 st C) 6-12 miesiecy |
|
|
|
#3074 | |
|
Zadomowienie
|
hej
![]() Zenia miałam Ci odpisywać ale widzę, że dziewczyny już to zrobiły - a miałam Ci napisać dokładnie to co Sylwia o czasie przechowywania co do pojemniczka to wg mnie lepiej zawsze przed wyparzyć i ja zawsze przechowuję w pojemniczkach z zamknięciemCytat:
ale Wy śliczni Sylwia ale masz fajnie, że mała tak długo śpi -mój Jaś jak ma dobrą noc, nie płacze i budzi się tylko na jedzenie to i tak budzi się co 2 godziny (raz tylko spał 4 godz) Pomoc tż - u mnie bardzo duża, mój M potrafi zrobić chyba wszystko przy małym choć idzie mu to troszkę wolniej niż mi ale nie mogę narzekać, kąpiemy zawsze razem jak tylko M nie w pracy, i usypianiem małego wieczorem po kąpieli zawsze się zajmuje a czasem trwa to z 2 godz więc go nosi i mu śpiewa kołysanki Spanie w naszym łóżku - zwykle Jaś śpi w łóżeczku, które stoi teraz obok naszego łóżka, do nas biorę go czasem nad ranem jak bardzo marudzi, od kiedy M skończył się urlop i ma na noc do pracy to Jaś śpi ze mną w naszym łóżku bo tak mi wygodniej i szybciej U nas jak narazie zero zbliżeń -boję się jeszcze ![]() Kąpiel - mały uwielbia się kąpać zawsze wtedy się uspokaja (nie lubi tylko jak woda jest za ciepła bo zaraz się drze woli chłodniejszą)i kąpiemy codziennie a główkę myjemy co dwa dni |
|
|
|
|
#3075 |
|
Raczkowanie
|
Mojej malej tez sie cos poprzestawialo i wczoraj jak usnela o 19 to obudzila sie o 1 w nocy. Z tego wszytskiego nie wykapalam jej bo zla mi bylo jej budzic. Zwykle kapalam ja ok 20 - 21, potem chwila zabawy, karmienie i sen az do 5-6 rano. Zobaczymy czy wczoraj bylo to jednorazowe przestawienie czy juz na dluzej
![]() CHUSTY - ja tez mam Lanny Lamb i musze przyznac ze jest bardzo dobrej jakosci. Ja mam elastyczna. sylwia, dzieki za info dotyczaca przechowywania mlelka kotek, ja tez mialam regularnie cwiczyc od nowego roku ale cos mi nie wychodzi. Codziennie spie do poludnia, oczywiscie z przerwami na karmienie i zmiane pieluszki A dodatkowo jestem zla na siebie bo u nas w budynku jest silownia, tak wiec mam super sprzet do dyspozycji za darmo, a i tak mi sie nie chce. Bylam raz dwa tygodnie temu ![]() Mila, podziwiam Cie i jednoczesnie zazdroszcze Podwojny wysilek w wychowywaniu ale i podwijna pociecha ![]() Aliszcze, tak jak radza dziewczyny sprobuj odciagnoc mleko rano, ja tez wtedy mam go najwiecej. Jakprzyjdzie lakatator aventu to daj znac czy cos zdzialalas. Ciekawa jestem twojej opini. Ja sama mam avent elektryczny i uwazam ze jest rewelacyjny essence, na pewno dacie sobie bez problemu rade same. Ja mam w tej chwili jeszcze moja mame do pomocy ale ona wyjezdza za 2 tygodnie i wtedy zupelnie zostane sama jak kolek bo na mojego tz pracoholika to nie ma co liczyc. On pracuje 7 dni w tygodniu, wiekszosc po 12 godzin. 79marta, vikicullen, dajcie znac co powiedzial lekarz M25, ale twoja cora juz potrafi trzymac wysoko glowke, i jest przeslodka ---------- Dopisano o 13:26 ---------- Poprzedni post napisano o 13:18 ---------- Wczoraj wybralysmy sie na zakupy. Bylysmy w przemierzalni i w czasie gdy ja przymierzalam ciuchy, moja mama karmila Joasie. Zrobila jej na kolanach taka kupe ze p0brudzila jej spodnie, nie wspominajac ze mala cala byla do przebrania. A gdy wzielam ja na rece to wrecz kupa zaczela kapac na ziemie Ale wstyd Na dodatek zle sie przygotowalam z ubraniem na zmiane i odbrze ze w tym sklepie akurat tez mieli ubrania dzieciece, to szybko kupilam jakies body. Po raz pierwszy bylam wiec zmuszona do zalozenia nowego ubranka bez uprzedniego wyprania go.
|
|
|
|
#3076 |
|
Zadomowienie
|
Sanderinka super wyglądacie
![]() ![]() Aliszcze myślę że elektryczny ci sciągnie, to że w szpitalu się nie udało to nie znaczy że teraz też-może być laktacja na różnym poziomie, trzeba próbować kilka razy dziennie-ja byłam w szoku jak mi przeskoczyło z 5ml na 10ml, potem na 30 i na 60! to były 4 ściągnięcia po kolei... w ciągu jednej doby trzymam kciuki ![]() bardzo się cieszę że mimo iż mały nie chce ssać to dostaje moje mleczko-dziś w nocy tylko raz dostał MM. ale czy to normalne że zawsze po karmieniu płacze-tak jakby go bolał brzuszek-bo się pręży i czuję ruchy brzuszka. przecież daję mu swoje mleko-ono nie powinno być dobre na żołądek? strasznie to uciążliwe-zwłaszcza w nocy-bo ciężko go uspać ![]() zaraz przyjedzie położna-już czekam przez telefon zdążyła powiedzieć że zawsze trzeba próbować przystawić-przy każdym karmieniu, przez ok pół godziny-już się przeraziłam na samą myśl bo mówi że mimo wielkiego płaczu trzeba próbować
|
#3077 |
|
Zakorzenienie
|
Mallinka, mój też często zaraz po jedzeniu płacze. Podejrzewam że to przez to, że bardzo łapczywie je i po prostu boli go brzuszek. Nie zawsze uda nam się odbić, to też może być przyczyną.
|
#3078 |
|
Wtajemniczenie
|
mallinka a bierzeszz go do odbeknięcia po karmieniu ?
|
|
|
|
#3079 |
|
Zakorzenienie
|
Hej Dziewczynki!Dawno sie nie odzywałam bo padam juz ze zmeczenia.Jutro nasza mała kończy miesiąc.
Od wczoraj juz ledwo wytrzymujemy.Mala przez cały dzień spala może łącznie z dwie godziny.Co chwilę popłakiwała.A wieczorem tak krzyczała ze jeszcze takie krzyku nie słyszałam. Uspakajała sie tylko przy cycu Cały dzień by tak wisiała.Smoczka za nic w świecie nie chce wziąć do buzi.Całą noc nie spałam.Mała usnęła dopiero o 5 rano.Nie mam już na nic siły.Długo tak będzie???
|
#3080 |
|
Wtajemniczenie
|
Moj po cycu plakal bo sie nie najadal. Dzis w nocy i rano dostal tylko mojego cyca i od razu zasnal.
A przewaznie musialam doprawic butla.Poprawilam sobie humor. Kupilam sobie plaszcz i zamowilam zegarek na urodziny. Ale to wplywa na nastroj
|
|
|
|
#3081 |
|
Zakorzenienie
|
Mallinka, zawsze niech odbeknie sobie i warto na brzuszek przewracać i klepać po pieluszce, moja to uwielbia i gazy też szybciej uchodzą
|
#3082 |
|
Zakorzenienie
|
Aliszcze, ale na brzuszek zaraz po jedzeniu? Nam położna zabroniła
![]() Dziewczyny, czytałyście, że VAT na ubranka dziecięce skoczy z 7 na 23%?
|
#3083 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3084 |
|
Raczkowanie
|
Dzień dobry
Czy wasze dzieci wpadają wieczorem w histerię? Moja mała wieczorem po cały nieprzespanym dniu jest zmęczona i zaczyna wrzeszczeć. Ciężko ją wtedy uspać. Daję jej cyca topośsie parę razy i wrzask i tak przez dwie godziny. Dopiero potem pada wymęczona i śpi. Jeszcze wczoraj jak próbowałam ją uspać to przylazła teściowa i mnie wkur....a i przez nią nie odzywam się dzisiaj do tż. Wnerwia mnie ta baba
|
|
|
|
#3085 |
|
Wtajemniczenie
|
mamuska- u nas maly w dzien aniolek a pod wieczor sie zaczyna wrzask. Nam polozna mowila, ze dzieci po calym dniu wrazen (dzwieki, swiatlo,) odreagowuja dzien. Nie wiem ile w tym prawdy.
|
|
|
|
#3086 |
|
Zakorzenienie
|
Mamuska, u nas tak nie jest. Nasz jest mały śpioszek i zarówno w dzień dużo śpi, jak i w nocy. Poza epizodami płaczu i marudzenia, które zdarzają się niezależnie od pory dnia. Ale generalnie zasypia dosyć spokojnie i długo śpi w nocy bez przerwy (póki co) - 3 godziny, a nieraz nawet ponad 4. W ciągu dnia tez nieraz 2 godziny przesypia. Potem przewijanie, jedzenie, często do kolejnego jedzenia nie śpi, ale często po następnym juz znowu tak. Po tatusiu to ma - mąż uwielbia spać
Nigdy mu nie jest dosyć snu
|
#3087 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Na szczęście kaszel już przeszedł Tak więc jedziemy do Zakopca Co do spania, to Nika śpi sama w łóżeczku u siebie w pokoju. Ale zawsze około 7:30 przynosimy ją do siebie - tak się przyzwyczaiła, bo TŻ wtedy wychodzi do pracy i mi ją zanosił, żebym mogła pospać dłużej. No i tak się przyzwyczaiła, bo już teraz się sama budzi o tej porze
|
|
|
|
|
#3088 |
|
Zadomowienie
|
zawsze odbijamy i to zdrowo
i też kładziemy czasem na brzuszku żeby mu ulzyło ale i tak z reguły jest z conajmniej pół godziny wrzasku... smoka też już nie chce, a ja jak już nie wytrzymuje to daję mu swój palec do ssania-gdzieś wyczytałam że tak robić jeśli chce się wrócić do piersi i raz spróbowałam i on może tak ssać i ssać a wtedy nie płacze ale nie wiem czy to dobra metoda-zapytam dziś położną
|
#3089 |
|
Wtajemniczenie
|
Melduję, że Hania już ( prawie) zdrowa
|
#3090 |
|
Zakorzenienie
|
super
kretencja, zaraz po jedzeniu nie kładę na brzuszku, ale też zaraz po jedzeniu nasza mała nie ma gazów, jakieś pół godziny-godzinę później dostaje gazy (jeśli dostaje). I wtedy na brzuszek choć też w szpitalu mówiły położne, że jak nie chce dziecko odbeknąć po jedzeniu to można na brzuszek na trochę, poklepać i powinno odbeknąć, przecież jak się chce by dziecko odbeknęło i się na ramię go kładzie to brzuszek jest uciskany przez nasze ciało![]() mallinka, moja ssie i pierś i smoczek i palec jak pierwszy raz dałam jej palec do ssania to się zdziwiłam, z jaką moca ona ssielutien, super, że jedziecie sobie do Zakopca ![]()
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:02.

juz mam strachu. tz wyjechał wlasnie na tydzień......

a potem daję jej butelkę z mm (oczywiscie nie całą porcję tylko mniej), jak jest najedzona, to nie chce butli, a jak jednak głodna to wypija, czasem wszystko, co w butli, czasem tylko odrobinę. 

A mleko mi nawet kapie.

biedna malutka - lepiej wezwij lekarza, zeby się z tego zapalenie oskrzeli nie zrobiło i daj znać co lekarz powiedział