|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4141 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Pół roczku już mamy- raczkujemy i pełzamy :-) Maluszki majowo-czerwcowe 2010 c
dzięki.
![]() Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:05 ---------- ona, świetnie chłopaki wyglądaja. ![]() ---------- Dopisano o 15:20 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ---------- cudny bezzębny usmiech. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4142 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pół roczku już mamy- raczkujemy i pełzamy :-) Maluszki majowo-czerwcowe 2010 c
co do miejsca Ewci w przedszkolu - jest gwarantowane statutowo (dziecko pracownika). małż się zastanawia, czy przez to, że będzie u mnie, nie stanie się zbyt mało samodzielna. ale ja myślę, że nigdzie nie jest tak dobrze, jak u nas w przedszkolu, więc nie zamierzam dawać jej gdzie indziej.
widziałam się z Kropką u lekarza. ![]() poza tym załatwiłam kilka spraw - wstąpiłam do sklepu, kupiłam sobie 2 bluzki i balerinki (obuwie zmienne do pracy), w lumpku wzięłam Ewci bodziaka, bluzeczkę i spodenki. potem jeszcze zakupy w Pierdonce i koniec - trzeba było wracać, bo dzieć głodny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4143 |
Zakorzenienie
|
No i Blanka zaczęła mi się przemieszczac po caałym domu.
Musze kupić zabezpieczenia na roku bo wstaje przy czym popadnie. I robi koci-koci ![]() Teraz uczymy się robić papa ![]() Na spacerze dziś mijałam się non stop z wózkami, aż w szoku byłam ![]() Ona pięknych masz kawalerów ![]() Edytowane przez kardashi Czas edycji: 2011-01-03 o 14:45 |
![]() ![]() |
![]() |
#4144 |
Raczkowanie
|
Ona chłopcy są cudni
![]() u nas walki z biegunką ciąg dalszy dziś badania mocz i kał, jutro morfologia poza tym dicoflor i nifuroksazyd mam nadzieje ze pomoże bo Olo stracił apetyt i nawet cyca nie chce a ja w poniedziałek do pracy ![]() nawet weny nie mam do pisania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4145 |
Zakorzenienie
|
Panna Migotka ja daję prawie codziennie mięsko- na razie słoiczkowe ale "nagrywam" właśnie królika i kuraka dla małej- fajnie byłoby mieć jeszcze cielęcinkę ale na to szans nie ma- indyk też może się uda.
Jaatkaa85 a kabaczek jak podajesz? Gotujesz na parze? Zastanawiam się nad kupnem rybki żeby samej też podać tylko nie wiem jaką- a u nas i tak większość mrożone jedynie w tesco "świeże" ale czy aby na pewno świeże? |
![]() ![]() |
![]() |
#4146 |
Zakorzenienie
|
U mnie niedługo będzie indyk. Nie ma komu tylko zabić
![]() to coś sie z niego ugotuje ![]() A mam pytanie. Jakie butki na wiosne, po wyjściu z kombinezonów dla dzieciów? Jeszcze takie miękkie czy już taki buty? |
![]() ![]() |
![]() |
#4147 |
Rozeznanie
|
czesc babeczki
![]() calusy dla mam, ktore dzis pierwszy dzien w pracy, mam nadzieje, ze poszlo w miare ![]() panna migotka - swietna rodzinka, slicznie wyszlas ![]() ona chlopcy rewelacyjni! jak zwykle wymiatasz zdjeciami evean rozumiem Cie z ta biegunka, wychodzilam z siebie jak Stefka dopadlo to dziadostwo, oby to nie okazala sie alergia ![]() kardashi moj Stefek juz tez jest nie do okielznania, zasuwa za mna po calym domu, na czworaczka, pelzajac, kazdy sposob jest dobry ![]() dilayla Malusio przecudny ![]() ![]() ja dzis nie mam kiedy usiasc do kompa, bo Maly spacyfikowal caly dzionek, drepcze za mna, musze Go caly czas pilnowac, wszystko Go ciekawi, wszedzie zaglada, po godzine takich szalenstw mial az mokra koszulke - padl na drzemeczke ja robie Mu miesko ze sklepu, nie mam innej mozliwosci, wiec Maluch musi jesc to ![]() ale ogolnie jest pogodny, mial lekko luzna kupke (od razu dreszczy dostalam ![]() ![]()
Każdy dzieciaczek jest indywidualnością i idzie swoim rytmem. Zaakceptuj to i ciesz się każdym dniem. Nie warto szukać problemów na siłę. ![]() http://suwaczki.maluchy.pl/li-48793.png 62-61-60-59-58-57-56-55-54-53 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4148 |
Zakorzenienie
|
Blanka znów ma jakieś cięzkie kupki.
I daje kaszkę ze sliwką zdrowy brzuszek i ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4149 |
Zadomowienie
|
Ja uwazam, ze buty twarde dopeiro wtedy, gdy dziecko samo łazi. A po domu i tak na bosaka.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4150 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo tak siedzę i się zastanawiam. Do wiosny jeszcze trochę czasu ale tak mnie naszło. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4151 | ||||
Rozeznanie
|
O rany, przezylam pierwszy dzien w pracy
![]() Najgorsza byla noc. Polozylam sie o 23 i przewracalam sie z boku na bok godzine. Jak zaczelam zasypiac to Maciek sie przebudzil. Otworzyl oczy, nie plakal, nie grymasil tylko patrzyl na mnie. Niewiele myslac wzielam go do lozka, zeby pospal ze mna ![]() W pracy calkiem niezle, nawet kierowniczka byla mila. Najbardziej rozwalil mnie tekst mojej kolezanki, okolo 50 lat, niezamezna, bezdzietna. Jak mnie zobaczyla to powiedziala: No w koncu dosyc tego lenistwa ![]() Dzien minal w miare szybko, do 11 troche sie dluzylo a pozniej wpadlam w wir pracy i ani sie obejrzalam jak 14 byla. A ze burmistrz zgodzil sie zebym wychodzila godzine wczesniej ze wzgledu na karmienie, to o 14.30 wyszlam z urzedu. Na szczescie czwartek wolny, wiec jakos wytrwam. Maciek jak gdyby nigdy nic, zadowolony, usmiechniety ![]() ![]() ![]() A ja u Was dziewczyny?? [QUOT=panna migotka;24129204]i dodaję jeszcze nasze fotki świąteczne[/QUOTE] Jaki elegancki ![]() Dzieki wielkie, wlasnie mialam szukac ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4152 |
Zakorzenienie
|
[QUOTE
Tez sie zastanawialam. Teraz "chodzi" w takich miekkich bamboszach albo w kombinezonie. Wiosna chodzic jeszcze nie bedzie wiec teoretycznie podeszwa niepotrzebna no ale z wozka tez od czasu do czasu go wyciagne zeby postal chociaz, wiec miekkie tez nie za bardzo. ![]() No własniee.. Blanka teraz chodzi pod paszki ładnie, więc myślę że na wiosnę może próbowac chodzić, czy chociaz tak jak teraz.. |
![]() ![]() |
![]() |
#4153 | |||||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja też muszę skoczyć do ciuchlandu, bo mała powoli wyrasta z rzeczy ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() No właśnie ![]() Cytat:
![]() Dzisiaj dowiedziałam się, że dostanę ucznia na indywidualne nauczanie. I raz - cieszę się ogromnie, bo to wczesna podstawówka, a brakuje mi takiego nauczania, ale dwa - bardzo trudne dziecko, bardzo zaburzone, pod względem psychicznym dramat. No i się dygam ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4154 |
Zakorzenienie
|
Ałła to fanie że tak minął dzionek małemu i Tobie
![]() My buciki chyba miękkie nie wiem jeszcze się nie zastanawiałam, zobaczy się na jakim etapie będziemy. Szaja nie no jasne jak nie ma możliwości to nic się nie poradzi. Ja na wsi mieszkam więc większe możliwości mam- i przechowywać też mam gdzie ![]() Ja też dumam nad tym czy kupować pajace-chyba kupię max 4 szt. Body już kupione- generalnie zakupy w większym rozmiarze zrobione. Coś tam muszę dokupić ale to już niedużo. U nas w lumpkach mają zazwyczaj takie ceny jak coś jest w dobrym stanie że za tyle samo na wyprzedaży nowe kupię. (np w ReKids kupiłam bluzeczki bawełniane po 14,90) Zastanawiam się nad kupnem większego kombinezonu- bo ten co mamy już robi się mały. Ale zastanawiam się czy kupić 80 czy 86. Zmykam bo mi się dziecie do lapka dobija. Pełza już po całym pokoju a ja właśnie na dywaniku niedaleko siedzę ![]() Wiecie jakoś na razie nie przemieszcza się poza salon- nie wiem czy nie wie że się da czy się boi- na razie dla mnie z tego co piszecie tak lepiej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4155 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Nie "jak się nie dostarczy", tylko GDY SIĘ PONOWI KONTAKT Z SUBSTANCJĄ DRAŻNIĄCĄ. To tak jak byś krytykowała lek na otyłość, gdy po jego odstawniu dzień w dzień zasiądziesz do obiadu z siedmiu dań, trzech śniadań i obfitej kolacji o 22giej. Będzie efekt jojo, ze zdwoją siłą, a jakże... Tylko nie to jest powodem, co Ci się wydaje. Ps. Mam AZS od 15 prawie lat. Znam to gówno od podszewki niestety. Cytat:
![]() Lekarzy jest dwóch. Nam się trafił ten szybszy. ![]() ![]() Ps. Ty byłaś badana?? ---------- Dopisano o 19:19 ---------- Poprzedni post napisano o 19:14 ---------- Cytat:
Życzę, żeby nie było problemów kiedyś... bo przy ciągłym stosowaniu, nawet sporadycznym, ale długo są jednak zmiany. Ja mam. Skóra jest cienka, z czasem coraz szybciej reaguje na substancje drażniące. Kiedyś musiałam tydzień myć gary, żeby był problem. Teraz wystarczy jeden raz. Albo pokrojenie jednego jedynego pomidora tak, żeby sok mi ciekł po łapach... I już dupa. ![]() Ale ja walczę od ho ho ho... Powodzenia. ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4156 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale tak naprawdę to nie wiem jak to będzie. Na dzień dzisiejszy nie jestem gotowa. Bruno śpi na podusi takiej płaskiej jak naleśnik. Kołderką jest przykrywany od dawna. ![]() ![]() ![]() Nocne łzy rozumiem doskonale. ![]() U nas dziś masakra jakaś,od rana mało spania,mało jedzenia,ciągłe buczenie!Po południu gorączka.I teraz zastanawiam się, czy to kolejne zęby czy zaraził się przeziębieniem ode mnie i jakieś choróbsko mu idzie. ![]() I kolejny problem: Bruno nie potrafi gryźć.Każde próby podania kromki chleba/hippowego ciasteczka/wafelka ryżowego kończy się dławieniem i na końcu ![]() Bo on sobie ciumka,kawałek mu odpada i on już tego nie próbuje rozdrobnić,tylko chce połknąć.To samo robi z obiadem,połyka te większe cząstki,zamiast pogryźć. Codziennie ponawiam próby i zawsze jest to samo. Może wiecie jak skłonić dziecko do gryzienia? Co mam robić? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4157 |
Konto usunięte
|
No właśnie, Dilayla, gratulacje
![]() Poduszkę mam, kupiona w wyprawce łóżeczkowej, ale nie używam, i na pewno do roku nie będę. Do czego się spieszyć? przeca to dodatkowa rzecz do prania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4158 | ||
Wtajemniczenie
|
ona1981 - jaaaaakie słodziaki!!!!!!
![]() ![]() Cytat:
Kurde...dajecie radę z wózkami w Waszych miastach? Ja od jakiegoś czasu nie mam jak wyjść bo chodniki nie są wogóle odśnieżone, jedynie co to ulice..a mój wózek niestety ma za malutkie kółka na pokonanie zasp...Dodatkowo do tego nie mam żadnej chusty i co zrobić z tym fantem? ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
U nas podobnie, jedynie co gryzie to chrupki kukurydziane i wafelki ryżowe....ale te ciasteczka z hippa jak dla mnie są niebezpieczne...Shadee bierze do rączki, odrazu odgryza połowę i z tym co zostaje w środku już nie może sobie poradzić, a to dość spory kawałek i tak samo zaczyna się dławić... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4159 |
Konto usunięte
|
No i te ciasteczka twarde jak szlag są ;/
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4160 |
Raczkowanie
|
hej Dziewczyny
![]() Olivko, śpimy na płasko.
#4161 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do badania - zmierzyła mi ciśnienie, ale to ta pierwsza babka, z którą Ty nie miałaś do czynienia, a ta właściwa lekarka tylko zmacała mi brzuch i zapytała, czy mam problemy z KUPĄ. pierwszy raz mi się zdarzyło, zeby lekarz użył słowa KUPA. ![]() Ewcia pobiła dziś swój rekord niespania w dzień. obudziła się po spacerze o 14 i usnęła przy karmieniu po kąpieli ok. 20. myślicie, że był marud? ależ skąd! było trochę płaczu przy wóch nieudanych próbach uśpienia jej po południu, ale żadna histeria. ot taki płacz dla zasady, przechodzący w gruchanie "grrrrrrr' i w chichranie się ![]() dochodzę do wniosku, ze ona ma limit snu w dzień 2h i albo śpi całość, albo rozkłada sobie to na mniejsze kawałki, max. 3 w ciągu dnia, częściej 2. myślicie, ze teraz mam ją z głowy? wątpię ![]() lecę się wydoić, co by małż miał czym jutro nakarmić dziecko, gdy będę udawać, ze mnie nie ma. z mamą zostawić Ewcię nie jest dla mnie problemem, boję się ją z małżem zostawić, bo obawiam się, ze po powrocie zastanę chaos totalny ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4162 |
Zadomowienie
|
Dilaya , Ona chłopaki cudo
![]() Moja panna śpi na podusi w łóżeczku takiej cienkiej niemowlecej , jak i na poduszce ze mną - maksymalnie spłaszczona - w obu przypadkach na poduszce jest głowa i tułów . Odnośnie jedzonka , raz gotuje , raz jest słoiczek ![]() ![]() najcześciej gotuje zupki jarzynkowe , czasem dodam miesko jak mam pod reką , i nie zastanawiam sie co w tym miesku jest - czasem ugotuje wiecej i zamrażam w pojemniczkach aventu , idealnie nadają sie na małe porcje ,pojemniki były zakupione z laktatorem i nigdy nie przydała sie na mleczko to przydają sie na jedzonko ![]() dziś byłam w tesco i zakupiłam sobie zapasik. owoce tak samo - mam zapas słoiczków i jesli nie mam pod reką nic żywego ![]() Młoda wcina już od dawna spore porcje tzn, duży słoiczek jedzonka jest na raz. ![]() ![]() Też zaczynam kompletowac młodej ciuszki na wiosne - byłam dziś na sklepach , wyprzedaże marniutkie .... kiedys kupiłam jej kurteczke na wczesną wiosne i spodenki. dziś dwie bluzki , 2 body z krótkim i spodnie - ceny przystepne , ciuszki ładne ![]() ![]() ![]() jak bede miała chwile to machne foty ciuszków . Tylko niemieckich wyprzedaży mi żal ![]() nie teraz .. po pierwsze - w garażu zimują mi japonczyki koi i za dużo z nimi roboty żeby je zostawic same , musimy czekac do wiosny aż je wpuścimy do stawu - za delikatne są na nasze zimy a my je kochamy i nie damy im zmarniec ![]() po drugie - 1000 km z Gabryśką ![]() po trzecie - jest jeszcze zima , jak tam zacznie sypac i mrozic to bede uziemiona z dzieckiem w bloku i klaustrofobii dostane .. poczekamy jednak do wiosny lub lata - wtedy przynajmniej normalnie na spacery wyjdziemy ![]() na razie mąż dowozi młodej to co potrzebuje - ostatnio kupił jej frajowskie pajacyki do spania - oczywiście bez stópek to i na dłużej bedą .
#4163 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mnie nawet ciśnienia nie mierzyła. ![]() ![]() Ale ta druga i tak jest lepsza... Badała, osłuchiwała, cuda i wianki tam wyczyniała, a na koniec bez uprzedzenia stanęła za mną i złapała mnie za cycki.. ![]() ![]() My dziś rekord spania. ![]() Pobudka była o 5:45. Chyba dziecko się stresowało razem ze mną... Babcia przyjechał o 6:30 i przejęła pałeczkę. Do tego czasu Danio już buczał zmęczony. Zasnęli razem przed 7 i spali do 8:30. Potem jeszcze przed południem drzemka prawie 1,5h, a potem druga od 14:50. Jak przyjechałam po 15ej to mama się zebrała i pojechała, a ja poszłam do Misia... Leżałam i cieszyłam się dzieckiem, tak słodko spał. ![]() ![]() ![]() A potem był taki kochany i grzeczny jak nigdy. Pięknie się bawił, w ogóle nie buczał. Dopiero w łóżku przed chwilą, ale zostawiłam na chwilę, potem poszłam odwrócić na plecki i już cisza... Chyba śpi. ![]() ______________ Dziękuję dziewuszki za kciuki. ![]() ![]() W drodze powrotnej zaliczyłam Tesco i do dom... Jutro mam ciężki dzień i dużo pracy, bo szef spytał czy dam radę z wypłatą na środę, a w zamian piątek wolny. Oczywiście złapałam ten haczyk. ![]() Buziaki tymczasem. Do... nie wiem kiedy. ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4164 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4165 | ||||||
Zakorzenienie
|
Śliczne...mały jaki przystojniak
![]() Cytat:
![]() Będzie dobrze ![]() Ale słodziak ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Wzruszyłam się, jak pisałaś o małym i głaskaniu po twarzy ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;24142135]No właśnie, Dilayla, gratulacje ![]() Poduszkę mam, kupiona w wyprawce łóżeczkowej, ale nie używam, i na pewno do roku nie będę. Do czego się spieszyć? przeca to dodatkowa rzecz do prania ![]() Ostatnia to chyba Lusia będzie ![]() Cytat:
![]() Dzisiaj była u Lusi zielona, spieniona kupka. Kurde, boję się, że gluten jej szkodzi ![]() ![]() Luizka śpi na podusi takiej płaściutkiej.
![]() |
#4166 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
może Danio tak ładnie pospał, bo mu mamusia nie przeszkadzała ![]() co do figur - ja tam nie widzę, żebyś wyżarta była, gorzej ze mną. skóra i kości.... a kiedyś (czyli przed ciążą) narzekałam, ze za chuda jestem... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4167 | |||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() miękkie będę zakładać np. do samochodu. ![]() a z normalnych butów mam jedne troszkę wyższe firmy Bartek- po Maksiu, najmniejszy rozmiar, oraz jedne Gufo z CCC, kupione ubiegłej jesieni na wyprzedaży za 20zł ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;24140887] Do tego wiele dzieci mając 10-12 miesięcy już zapierdziela jak małe samochodziki ![]() Dzisiaj dowiedziałam się, że dostanę ucznia na indywidualne nauczanie. I raz - cieszę się ogromnie, bo to wczesna podstawówka, a brakuje mi takiego nauczania, ale dwa - bardzo trudne dziecko, bardzo zaburzone, pod względem psychicznym dramat. No i się dygam ![]() ja też. ![]() dasz radę.. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
nasz wózek ma takie kola, że wszystko sforsuje. ![]() Cytat:
![]() a niemieckie wyprzedaże to miła rzecz. ![]() a i w normanych cenach zawsze tam taniej w niektórych sklepach. ja bardzo lubię niemiecki KIK, ceny niskie, a ciuszki ładne. ![]() dzisiaj już bez temperatury, a ząbek już widać. ![]() ---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ---------- Cytat:
![]() ja tak po pierwszej ciąży tak miałam, że schudłam masakrycznie- a wcale sie nie odchudzałam, dobiłam do 42kg, niespełlna 80cm w biodrach , 61cm w pasie i zaczęłam wchodzić w spodnie mojej 11letniej siostry ![]() ![]() ![]() ![]() najgorsze jest, jak ludzie co chwilę wytykają : "jedz, jaka Ty chuda jestes, Ty nic chyba nie jesz, ajk ty wyglądasz, sama skóra i kości..." itp. i nie umią pojąć, że dla niektórych przytycie jest tak samo trudne jak dla innych odchudzanie. ![]() |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4168 |
Zakorzenienie
|
ano, u mnie tak całe życie. od dziecka niedowaga. nie zapomnę, ile się zawsze najadałam wstydu, gdy w podstawówce wołali nas zbiorowo do higienistki na ważenie i mierzenie. zawsze miałam najmniej kilogramów. pierwszy taki raz był już w zerówce. wtedy "wyniki" wisiały na tablicy przy wejściu. do dziś mi w uszach dźwięczą tame komentarze. miałam nadzieję, że po ciąży zostanie mi parę kilo, a wygląda na to, ze jeszcze mi ubędzie. szkoda, że młodej siostry nie mam, żeby ciuchy pożyczać.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4169 |
Zakorzenienie
|
panna migotka, pytałaś chyba o jajecznicę na parze
Proszę ![]() https://wizaz.pl/kulinaria/przepis_widok.php?id=2795
#4170 |
Zakorzenienie
|
Kropko to fajnie ci dzień minął.
Lea i Margo a ja zazdroszczę szczupłej sylwetki.Ja na siebie patrzeć nie mogę tzn. na mój ciązowy wciąż brzuch.Chciałabym jakąś diete ale nie moge nic konkretnego stosować to zaczynam od odstawienia slodyczy.Chciałabym na chrzcinach w kwietniu jakos wyglądac. Co do bucików to ja nie wiem jakie kupić kolejne.Mam lakierki takie miękie i tenisówki.Teraz poluje na ebayu na addidasy jakies orginalne ale nie wiem jaki rozmiar wziąsć.Np. rozmiar 2 to sa miekkie jeszcze addidaski a rozmiar 3 to już takie twarde buciki.Chyba zakupię 2 i 3 to będe miała na lato tez. Mnie jedynie to brakuje rajstop i kurtki na wiosnę. A ile ciuchow mam w którym Olcia nie była ani razu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:22.