|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3211 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Robię bęc i znów kroczek... bo ja mam dopiero roczek! (list-grud 2009)
no właśnie straszna sie cisza tutaj coś zrobiła
![]() u nas też więcej kup ostatnio (nawet do 5 dochodzi) ale normalne, nie wiem już czy to zmiana mlaeka czy zęby. No ale umazany w nich jeszcze nie chodził :P
|
#3212 |
|
Rozeznanie
|
gosik - ja próbowałam Dukana, ale jestem z tych, co mają słabą silną wolę. Nie mogłam wytrzymać bez moich ulubionych warzyw na patelnię, a poza tym bardzo denerwował mnie nieprzyjemny zapach w ustach - tragedia... A opinie każda dieta ma różne. Ta na pewno jest skuteczna. Wiele osób z mojego otoczenia schudło na niej, ale ja kurcze nie potrafię...
Schudnąć też muszę, tylko już nie wiem jak. Tobie życzę powodzenia elalank - no taka cisza, że nawet ja nadążam Co do żłobka, to u nas jakbyś powiedziała o ciąży, to różnie mogłoby być. Pierwszeństwo mają dzieci, których oboje rodzice pracują. Wiadomo, ze jak rodzisz, to choć krótki czas jesteś w domu, więc nie wiem... No ale skoro masz zaklepane, to gratuluję To straszne, że robią reklamy społeczne, żeby mieć jak najwięcej dzieci, a państwo nie potrafi zapewnić miejsc w żłobkach, przedszkolach dla dzieci tych rodziców, którzy chcą lub muszą wrócić do pracy. To tego dzidziusia w brzuszku też już chyba zapisałaś?
|
|
|
|
#3213 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestem jestem...zreszta napisalam posta jeszcze przed sylwestrem i nikt nie zauwazyl... ![]() A Gucia jeszcze nie wrocila z Chile ![]() Dolecielismy wczoraj w nocy, w przeciwienstwie do naszych walizek... Mieli dowiezc je dzisiaj a zadzwonili wlasnie, ze doszly od nich tylko tylkoe dwie z trzech sztuk bagazu... No mowie wam - KLM to zaraz obok AirFrance najgorsza linia lotnicza.... Maly ucieszyl sie, ze hej jak zobaczyl domek...teraz spi znow juz od 11....a wstal o 9...pewnie musi idespac atrakcje podrozy... ![]() W ogole w sobote obudzil sie nam z goraczka, po czopkach zeszla mu dopiero w niedziele i zaczal sie katar i maly kaszel...podleczylam go witaminami i syropkiem z cebulki z miodem...wszyscy byli pod wrazeniem, ze bylam tak dobrze przygotowana na mialam wszystko ze soba...az sie usmialam na ich miny... ![]() Rodzina malza dostala wariacji na wiesc o chorobie "rodzynka" (on teraz najmlodszy czlonek calej duuuzej rodziny..) i obdzwonili caaala portugalie od dolu do gory, ale jak chcieli dzwonic "po rade" do wujka w bazylii to stwierdzilam, ze jednak damy rade sami.... ![]() Sylwestra spedzilismy niepodziewanie milo - we dwoje z malzem i szampanem w ustronnym miejscu na kocyku na skraju gory z widokiem na morze i fajerwerki...pogoda byla wspaniala, +13 stopni... Jestem w ogole nie w temacie...musze was poczytac, ale cos sily nie mam - nie bijcie...
>> I nga wa o mua << Timszel... "The world is getting so hypersensitive. Soon I won´t be able to make fun of mysel without offending someone" Edytowane przez karenina19 Czas edycji: 2011-01-04 o 12:50 |
|
|
|
|
#3214 |
|
Zakorzenienie
|
Witam mamusie
Podczytuje was caly dzien bo dzis mam wolne ale nie mam czasu pisac. Kamilka jeszcze od rana nie spala niby sie ładnie bawi ale jak tylko usiade przed laptopem to odrazu tu jest i gledziwiec nie mialam jak napisac. karenina witaj Mam nadzieje ze potem wszystko nadrobie i oidpisze na posty. A teraz zmykam bo mala juz mi to na kolanach siedzi
|
#3215 |
|
Zadomowienie
|
witam w nowym roku
moje małe "uuułłeeee" spi, wiec troszke podczytalam. Mai wychodza dwojki i czworki gorne tez stercza pod dziaslami, marudek straszny. ma gorna jedna dwojke i myslalam,ze wyjdzie druga, bo jest pod wierzchem, a tu wyszla dwojka na dole ;] jo@śka mi sie ta metoda podoba,choc nie widzialam, ze jest szereg zasad i, ze takie karmienie ma jakas nazwe .bo sama tak robie, ze daje do łapki co sie da, a jesli chce samodzielnie jesc lyzeczka, czy widelcem to nie zabraniam. i tak zawsze mamy balagan po jedzeniu, wiec niech sie uczy zupke jej daje sama, ale jogurtem, czy serkiem (daje ten z piątnicy,dosypuje musli i suszone owoce, rodzynki, morele) karmimy sie wspolnie. owoce dostaje do lapki, kanapki, chrupaki, makaron czy warzywa w kawalkach (oprocz tych w zupie tez je sama. chociaz wczoraj miala makaron swiderki z warzywami, to makaron wydziobała, a warzywa zostaly no ale wczesniej zupke jadla. i ostatnio jest szał na ogorki kiszone(produkcji tesciowej). dostaje calego i chrupie az milo ![]() jak bylo cieplo cale dnie spedzalismy u tesciow na dzialce, to wtedy dostawala jablka, nektarynki, brzoskwinie ze skorka i choc miala dwa zęby, calkiem niezle sobie radzila. skore przewaznie wypluwala ![]() a Milka na zdjeciach BOSKA! Annje Zazdroszcze Maksiowi pieknych okolicznosci przyrody. cudny chlopak Gosiu gratuluje skutecznego "odcycowania" ja daje cebion multi, oprocz tego w mleku modyfikowanym jest wit D.Lucky duzo zdrowka! Katev widac,ze Amcia zachwycona ![]() Katekate a ja mialam pisac, ze Wiki tak sie zmienil na buzi i "zmężniał", ze juz chyba nikt go nie bierze za dziewczynke (pamietam co pisalas, jak w lecie zakladalas mu chustke na glowke), a tu prosze. ślepi ludzie, bo kawaler przecudnej urody i wloskow bron boze nie scinaj ![]() Zebra ale przygoda "spod znaku kupy" Ela, u nas w miasteczku zlobek byl, jak my bylismy mali ;] teraz nie ma. ale za moich czasow, jak poszlam do podstawowki, klasy I byly do "K", i w kazdej po 25 dzieci, a teraz sa 4 I klasy (abcd) ;] a nianie tez znalezc ciezko. albo jakies mlode, ktore nie maja co robic po maturze, albo jakies inne z przypadku. ;/ Kareninka zdrowka dla Andrusia
Maja jest z nami od godziny 1.40 dnia 18.11.2009 ![]() Majusia http://www.suwaczki.com/tickers/1usaqps60jfvd5cq.png Natka 16.06.2012 Edytowane przez asioczka Czas edycji: 2011-01-04 o 13:38 |
|
|
|
#3216 | ||
|
Zadomowienie
|
Olka poszła właśnie spać. Powinnam pisać pracę i robić prezentację na zaliczenie, ale mi samej oczy się kleją. Czekam na ten dzień kiedy znów ztarczy mi sił na cały dzień, a nie pół.
Cytat:
Dzidziusów w brzuszkach nie zapisują. Choć Olkę zapisałam jak jeszcze byłam w ciąży, ale to przypadkiem, bo Pani nie zauważyła, że jestem w ciąży.Jak doszło do pytań: imię, pesel dziecka to się wydało a że w zeszycie już zanotowała to wyjątkowo nas zostawiła. Nowego Dzidziusia jak tylko się urodzi zapiszemy. Cytat:
dobra idę się zdrzemnąć. |
||
|
|
|
#3217 |
|
Zadomowienie
|
witam noworocznie
![]() nie bylo mnie troche ale z tztem sie ciagle klocimy fifi robi brzydkie kupki i wymiotuje za czesto. nie mowie w ogole nic:/ kiedys mowil mama a teraz tylko jeczy i sie zlosci nie mialam ostatnio czasu na kompa a jak weszlam zobaczyc co z konkursem w ktorym bralam udzial okazalo sie ze wygralam i nie dostarczylam danych w ciagu 5 dni wievc moja nagroda przepadla;[
|
#3218 | |
|
Zakorzenienie
|
Super, ze zlobek zaklepany Cytat:
Oj... mam nadzieje, ze z malzem szybko sie polepszy... Maly ma wlasnie kolejna drzemke...on to jednak sprytny jest - w portugalii zasypial prawie zawsze na rekach albo chcial spac razem z malzem...a w domu tak obawialam sie cyrkow a tu prosze - polozylam go i spi... oczywiscie nie chwale zeby nie bylo!! A co do tej metody BLW...kiedys juz wklejalysmy link do niej - chyba jeszcze w ciazy - i troche bawi mnie robienie z czegos tak prostego metody...jak piszecie duzo z was pozwala dzieciom na eksperymenty z jedzeniem, bo to po prostu normalne...André tez je jak chce, ale w granicach razsadku - nie je TYLKO tego, co wybralby sobie z miseczki, bo tego nie uwazam za wlasciwe... A co do tych "zalet"...hmmm.... Co znaczy, ze "Przy karmieniu łyżeczką dziecko nie ma(...) mozliwosci wyplucia, tego, co mu nie odpowiada."? Nie wiem jak wasze, ale moj dziecie bardzo dobrze potrafi wypluc to, co mu sie w danej chwili nie podoba...nawet dla zabawy tylko... wiec ta profilaktyka alergii jakos tak srednio...Cos tam bylo jeszcze o koncu z grymaszeniem itp. "W ten sposób nie da się wyhodować tzw. niejadka" - polemizowalabym... "18-miesięczny maluch na BLW zwykle sam biegle posługuje się sztućcami i sam zjada podany mu obiad." - jeszcze bardziej bym polemizowala czy to akurat zasluga tej "metody".
|
|
#3219 |
|
Zadomowienie
|
heloł heloł
![]() właśnie wstałam a Olka nadal śpi bosssze jak to dobrzesobie poleniuchować! Karenina- słusznie zauważyłaś to z metodą )Wydaje mi się normalną koleją rzeczy jest dawanie dziecku do rączki. Dzisiaj Olka spośród groszku, pyzy i mięsa z talerza wybierała sam groszek. Ja w tym czasie ze swojego talerza nakłuwałam mięsko z pyzą i wsadzałam jej do buźki. Nie miała nic przeciwko Wybieranie groszku nazwałabym zabawą, a nie samym zjedzeniem obiadu. Można czerpać z takich "metod" wybrane punkty które wg nas są słuszne, ale też nie bawiłabym się w nią od początku wprowadzania pokarmów ( a to z wypluciem to serio tak napisali? Moja Olcia jest mistrzem wypluwania jak jej coś nie pasuje)oooo Agusia się znalazła ![]() i wstawiam obiecane zdjęcie zjadacza jogurtu
Edytowane przez elalank Czas edycji: 2011-01-04 o 16:50 |
|
|
|
#3220 |
|
Zadomowienie
|
ja nigdy nie pozwalalam filipowi jesc samemu probowalam zeby sam sobie nabiajal parowke na widelec ale nie bardzo mu to wychodzi jak ja mu nabije to trafi dpo buzi a zupe jak mam mu dac? nie wyobrazam sobie tego balaganu;p
|
#3221 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Dokladnie, przeciez dawanie jedzenia do raczki jest elementem kazdego schematu zywienia Dokladnie tak samo wyglada to u nas Dokladnie...to, ze dziecko najbardziej groszek lubi nie znaczy, ze moze sie tylko nim zywic... A jak bedzie lubilo najbardziej lody i czekolade? A tak w ogole to ciekawa jestem dlaczego maluchy tak lubia ten groszek? Moj uwielbia... ![]() Tak sobie skojarzylam wlasnie, ze moj malz dostalby zawalu na sama mysl o tej "metodzie", bo on przezywa kazdy okruszek i kawaleczek, ktory spada na podloge jak maly je... ![]() Fotki super Ja gdybym chciala pokazac wam takie samodzielne jedzenie jogurtu u André musialabym pewnie wstawic fotki wiekszej czesci podlogi i scian...a moze nawet mnie samej.... ![]() Przyszly nasze dwie walizki...niestety nie doszla ta, w ktorej sa wszystkie ubrania....i nie wiadomo kiedy dojdzie... A ja chce moje zdobycze z Mango poprac i nosic, no!
>> I nga wa o mua << Timszel... "The world is getting so hypersensitive. Soon I won´t be able to make fun of mysel without offending someone" Edytowane przez karenina19 Czas edycji: 2011-01-04 o 17:06 |
||
|
|
|
#3222 |
|
Zakorzenienie
|
|
#3223 |
|
Zadomowienie
|
helloo
Jedzenie widzę, że non stop na tapecie Blanka wypluwa wszystko co jej nie pasuje, zaczyna sie wsciekać, machać rączkami itd ![]() A jedzenie rączkami - Blanka dużo rzeczy je sama, paróweczki, brokuły, kanapeczki, mleczne kanapki itd. ale zupki i jogurtu bym nie przeżyła na razie, jestem pedantką więc też cierpie jak Blanka rozrzuca wszystko ![]() Karenina, pochwal sie tymi zdobyczami ja wczoraj osiągnełam szczyt pustoty i sfotografowałam moje ostatnie zakupy i wkleiłam na watek zakupowy :P miałam zły humor i uznałam,że tylko to mi go poprawi ![]() Kolokwium oblane, do konca lutego musze poprawic no ale dzis wieczorem winko i desperatki wiec nie martwie sie na zapas ))Ela - ale się Olka zmieniła! niesamowicie taka się bardzo dziewczęca zrobiła ![]() Katevalley - Ty to już w ogole masz panienke pełną parą |
|
|
|
#3224 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a tzta to bym najchetniej zamknela w zamrazarce zeby mial czas do namyslu nad swoim zachowaniem.Ola jak fajnie zajada musze filipowi chyba pozwolic sie pobawic troche jedzonkiem a taak nie lubie balaganu ;p w sylwestra uspalam filipa i na chwile poszlismy z tzt do jego siostry a potem na chwile do mojej swiadkowej. mojej mamie powiedzielismy ze o 11 to bedziemy na 100% a bylismy o 1:30 na.je.ba.wszy sieee oj na.je.bawszyyy a o 6 fifi sie obudzil wiec kto musial sie4 nim zajac? oczywiscie mamusia bo tatus pol nocy spal z glowa w muszli.
'Uwielbiam ludzi, którzy umieją cieszyć się najbardziej zwykłą chwilą, ludzi którym nie potrzeba zbyt wiele.' Fifi Edytowane przez Agusia_a9 Czas edycji: 2011-01-04 o 18:23 |
|
|
|
|
#3225 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Andrusiowi zdrówkaCytat:
Ojoj zdrówka![]() A jeśli chodzi o konkurs jeszcze coś wygrasz ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
#3226 |
|
Rozeznanie
|
karenina -Przykro mi z powodu synka, ale super, że byłąś tak przygotowana. Tylu pracodawców nie chce zatrudniać matek, a my takie zapobiegliwe, zorganizowane, same zalety
![]() Co do BLW, to też moja pierwsza reakcja to śmiech, że do tak prostych rzeczy dorabia się ideologię, ale byłam ciekawa więc zakupiłam książkę i kilka fajnych rzeczy tam jest... Poza tym i tak modyfikuję to do swoich potrzeb, nie jestem nigdy książkowa Co do tego plucia - myślę, że chodziło o to, że jak wkładamy coś dziecku łyżeczką to wkładamy to czasem głęboko i zwróćcie uwagę, że są dzieci, które tego nawet nie żują tylko od razu łykają. Z niejadkiem to myślę, że chodzi o to, że jeśli dziecka się nie zmusza do jedzenia, nie goni za nim po pokoju, dziecko może sobie wybrać co chce jeść, nie wszystko ma zmielone, to jest większa szansa na to, że polubi posiłki, że zauważymy, że nie lubi tego czy tamtego a chętnie je co innego... Jeśli zaś chodzi o samodzielne jedzenie sztućcami, to jednak dziecko sporo czasu spędza jedząc posiłki i jednak ta koordynacja ręka oko jest ćwiczona dość intensywnie, ale oczywiście nic nie jest regułą. W BLW mówią, że dziecko nie wybierze instynktownie czegoś, co je uczuli. Ale jest też teoria, że dziecko na to uwagi nie zwraca i wybiera to, co najsłodsze. Też nie mam klapek na oczach i nie jestem wpatrzona tylko w BLW. Wybieram z tego to, co najlepsze dla nas. I dawanie jedzenia do rączki nie jest częścią każdego schematu żywienia. Nie od początku. Dowodem tego, że karmimy łyżeczką swoje dzieci baaardzo długo jest to, że np. spora część trzylatków w przedszkolach nie potrafi sama jeść. I nie jest to tylko doświadczenie z mojego przedszkola. Zresztą brak samodzielności dotyczy się różnych dziedzin:ubierania się, mycia zębów... Zielony groszek może dzieci lubią dlatego, że jest stosunkowo słodki. Ja też uwielbiam No i nie rób nam tu smaka tym Mango! Zazdraszczam i czekam na jakąś prezentacjęasioczka - no właśnie to się nazywa instynkt elalank - żartowałam z tym dzidziusiem, ale dziś dochodzi do tego, ze naprawdę tak trzeba by robić. Same absurdy Co do wybierania groszku to jednak nie tylko zabawa, to jedzenie i doskonalenie chwytu pensetowego i wspomnianej już koordynacji ręka oko. Millka też często lubi jak ją karmię, czasem ona karmi mnie A z tym mięsem, to babka dała d...y. Myślę, ze na początku dziecko po prostu wysysa soki z mięsa, gamle je tylko i tyle, bo jakby nadal głównym posiłkiem jest mleko, a jedzenie właśnie na początku to zabawa, poznawanie. Tak sobie myślę ja, nie wiem czy słusznie. Generalnie jedzenie to tylko jedzenie i już![]() agusia - Milla je tez zupy sama i z dnia na dzień widzę, że idzie jej coraz lepiej, a bałaganu jest o tyle, że muszę śliniak i krzesełko wyczyścić. Też sobie wyobrażałam, że będzie wszędzie pełno syfu, a tu nie jest najgorzej. Ale może to też zależy od temperamentu dziecka? ![]() A ja boję się trochę nocy. Millka nie chciała iść do taty, choć to zwykle on ją kąpie i kładzie spać. Cały czas kleiła się do mnie. Wczoraj mój syn zwymiotował i to na śpiąco. Dziś już ok, ale nie wiem czy na Miśkę to nie przeszło... Ale się znów rozpisałam, ale to chyba dowód na to, ze fajnie się z Wami rozmawia. Piszę tego posta na raty, więc pewnie w miedzyczasie już sporo naskrobałyście. |
|
|
|
#3227 |
|
Rozeznanie
|
wpadłam tylko na chwilkę powiedzieć że u nas już lepiej.. Olcia oststni raz wymiotowała dziś rano.. ciut zjadła ( pół biszkopta, paluszka i 1 kanapeczkę - oo jedzeniu łyżeczką nie ma mowy
() a największy problem jest z piciem.. cały czas podsuwamy jej różne butelki z piciem, ale to wszttko wciąż za mało ( robimy co możemy żeby się nie odwodniła...czy na taki mokry jakby od kataru kaszel też mogę podać syrop z cebuli? |
|
|
|
#3228 |
|
Rozeznanie
|
lucky - dobrze, że jest już lepiej. Jeśli chodzi o syrop z cebuli, to kiedyś pytałam lekarza czy dawać dziecku małemu. Odpowiedział, że lepiej nie, bo cebula jest ciężkostrawna. Może więc lepiej nie obciążać dodatkowo brzuszka, skoro wymiotuje... Chociaż co lekarz to opinia...
|
|
|
|
#3229 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Lucky zdrówka |
||
|
|
|
#3230 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Tz wracal z pracy i dzwoni do mnie ze potrzebny mu szybko kibel bo juz od poludnia nie ma czasu nigdzie do wc isc wpada do domu polecial zrobic co musial wychodzi dalam mu filipa patrze a tz ma duza kupe na spodniach ![]() Ditu *
|
|
#3231 |
|
Zakorzenienie
|
Moje dziecko dzis jest niezniszczalne
![]() wstala o 8 rano i o 13.30 zasnela az na cale 30 min i tyle i teraz tez sie nie bardzo spac wybiera a zawsze to juz o 19 spala
|
#3232 | |||
|
Zadomowienie
|
heloł
![]() Cytat:
![]() kolokwium się zda w swoim czasie ![]() ja też nie lubię bałaganu, ale staram się nie być jak moja mama kiedy byłam mała (mam traumę do dziś, więc chcę oszczędzić tego Olce). Cytat:
upsssss Cytat:
Ja staram się właśnie teraz Olce dawać dużo rzeczy żeby nauczyła się samodzielności, żeby właśnie w przedszkolu potrafiła sama zjeść czy się ubrać. Agusia - to dałaś czadu z tą kupą ![]() idę walczyć z pracą na zaliczenie. Papaty i dobranoc |
|||
|
|
|
#3233 |
|
Zakorzenienie
|
Agusia współczuje sytuacji...
![]() A co do jedzonka... Dalczego od arzu sztućcami... Piotrek sobie jeszcze nie radzi z nimi za to łapkami doskonale:P nawet najmniejszą marcheweczke czy makaronik, groszke, kukurydze- potrafi wziąśc i zjeść. Śmieci z dywnu wyskubuje Jak je parówke z chlebem to najpierw zjada parówki a dopiero potem chlebuś Dzisiaj miał na obiad ziemniaki, brokuły i mięsko z sosikiem. Najbardziej wyjadał ziemniaczki Elcia musze spróbować mu dać samemu jogurt zjeść chyba, bo widok nieziemski Raz próbował jeść łyżeczką i coś tam zjadł ale szybko się znudził ![]() ---------- Dopisano o 21:05 ---------- Poprzedni post napisano o 21:02 ---------- Aga Wasza kupna przygoda też bardzo mi się podoba |
|
|
|
#3234 |
|
Zadomowienie
|
filip jest strasznie sptrawny ruchowo, manualnie ale za choler.e nie chce nic gadac juz nawet przestal mowic "mama"
ostatnio nauczyl sie robic "nu nu" paluszkiem i dzisiaj pokazal nu nu mojemu tesciowi.. ale sie smial z niego ;p wlasnie zjadlam wszystkie slodycze z barku, tz mnie zabije bo te slodycze bbyly do paczki dla 5 letniego kuzyna bo ma urodziny.. ale ja nie moglam sie powstrzymac noooo:P
'Uwielbiam ludzi, którzy umieją cieszyć się najbardziej zwykłą chwilą, ludzi którym nie potrzeba zbyt wiele.' Fifi Edytowane przez Agusia_a9 Czas edycji: 2011-01-04 o 21:25 |
|
|
|
#3235 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczeta,dawno sie nie odzywalam bo teraz jak do pracy wrocilam to czasu mi na wszystko brakuje ![]() Mam prosbe bo potrzebuje kupic drugi fotelik samochodowy dla Matiego,na codzien ja go woze w swoim aucie ale czasami tz tez go odbiera a nie mamy mozliwosci ciaglego przekladania fotelika i musimy kupic drugi ,polecicie jakis?W moim aucie mam recaro wiec chciala bym teraz treoche tanszy bo to tak zaledwie do jazdy ze 4-5 razy w miesiacu polecicie jakis?? Fotki maluszkow superasne a Aga przygoda z kupa
|
#3236 |
|
Rozeznanie
|
Cześć dziewczyny. Ja tylko sie dziś melduję - czytam na bieżąco, ale nie mam siły pisać. Jakiś bardzo intensywne ostatnie 2 dni mialam, dzisiaj wyprawa do centrum jeszcze min. po paszport malego do ambasady (
|
|
|
|
#3237 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Witam wieczorową porą
Ależ dziś "kupnych' przygód... ![]() Na początek to, co zapomniałam ostatnio: Lucky - ufff - ciesze sie ze wychodzicie na prostą Gochaa - wit D podaje się do 3-go r. ż. Kate, to nie Ty jestes dziwna, to chyba zależy od tego czy ktoś lubi tanczyć, czy nie - w każdym wieku... oj coś czuję że jakbyśmy sie razem na jakiś bal wybrały to by sie działo ja też spokojnie nie ustoję![]() Cytat:
Dzięki za przypomnienie - też sie muszę udać i zobaczyć co u nas... Cytat:
czyli? zupa? jogurt? Witaj ![]() Jak grzywka? jestes dalej zadowolona?Cytat:
Cytat:
samo sedno Cytat:
A z jedzeniem to dokładnie tak jest. My często jemy w ten sposob że na początku ja Stasia karmię, a gdy widze ze już co nieco zjadł oddaje mu prowadzenie i wtedy bardziej sie bawi niz naje, ale czegoś tam sie nauczy. Za to z większymi kawalkami kiedy dostaje np kawalek bułki to gryzie tak wielkie kawałki, ze potem nie moze sobie sam z tym poradzić i wypluwa wszystko. Jak dostanie mniejsze kawaleczki to sobie sam wybiera i wtedy ok... Ola, egzamin w swoim czasie... A gdzie Domi? I czy Brombi kiedyś nas odwiedzi?
|
|
|
#3238 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry!
ja jestem oburzona frekwencją na wątku! ![]() co do żłobka, to rozmawiałam z tą Panią, że generalnie zbiegnie mi się w czasie oddanie Olki do żłobka jak i drugiego dziecka. Troszkę zbajerowałam, że dlatego mi strasznie zależy, bo tak będę miała problem z jednym dzieckiem, a nie z dwoma. No zobaczymy. Ale naprawdę, jeśli się nie dostanie, zrobię szum, bo to jest przegięcie, żeby dziecko na miejsce do żłobka czekało 1,5 roku, kiedy żłobek jest od 4 czy 5 m. Jestem ciekawa wg jakich kryteriów takie maluchy 4-5 się dostają?? dzieci rodziny, znajomych?? wrrr... Ciekawe jak będzie z przedszkolem? Czy też trzeba już zapisywać?? |
|
|
|
#3239 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
mówi, że to nei na jego nerwy
|
|
|
|
|
#3240 |
|
Zakorzenienie
|
hej dziewczeta
![]() Zdrówka dzieciaczkom życzę!!! Ola - nie przejmuj sie na pewno zdasz poprawke Ela - co do żlobków i przedszkoli to szkoda gadac dosłownie koszmar jakiś, jak tylko sie druga dzidzia urodzi od azu idź ja zapisz!Aga - przygoda z kupą niesamowita :P więcej nie pamiętam :/
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:45.

Schudnąć też muszę, tylko już nie wiem jak. Tobie życzę powodzenia
Co do żłobka, to u nas jakbyś powiedziała o ciąży, to różnie mogłoby być. Pierwszeństwo mają dzieci, których oboje rodzice pracują. Wiadomo, ze jak rodzisz, to choć krótki czas jesteś w domu, więc nie wiem... No ale skoro masz zaklepane, to gratuluję
To straszne, że robią reklamy społeczne, żeby mieć jak najwięcej dzieci, a państwo nie potrafi zapewnić miejsc w żłobkach, przedszkolach dla dzieci tych rodziców, którzy chcą lub muszą wrócić do pracy. To tego dzidziusia w brzuszku też już chyba zapisałaś? 

mam nadzieje, ze z malzem szybko sie polepszy...