|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3241 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010
U nas maly zaczyna byc niespokojny od 19 i jezeli ma kolke to do 01-02.
Naszego malego wystarczy wlozyc do maxi cosi i juz spi. Ale przy ubieraniu kombinezonu ryczy jak opetany. Spacery zawsze przesypia, po przejechaniu wozkiem kilku metrow juz spi. Dzis spal prawie caly dzien. W sumie budzil sie tylko na jedzenie.Ciekawe jaka bedzie noc. Narazie jest u meza na rekach i troche marudzi.
|
|
|
|
#3242 |
|
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny
![]() powiedzcie jak ubieracie swoje maluszki? mój ma kaftanik i śpioszki, i albo jest w rożku albo owinięty w kocyku zastanawiam się czy dać mu dodatkowo body czy nie? przeziębiony jest i Bartoszek i Wiktoria kaszlą ;/ byłam w poniedziałek w lekarza jutro mamy znowu do kontroli
|
|
|
|
#3243 |
|
Zadomowienie
|
kurcze, to masakra z kolką od 20 do 2
chyba bym zostawiła TZta samego... a nic na te kolki nie pomaga?---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:10 ---------- Joanna ja ubieram w body i śpiochy albo body i pajac, jak śpi przykrywam kocykiem
|
#3244 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a ile macie temp. w pokoju? u mnie ok 20-22 |
|
|
|
|
#3245 |
|
Zadomowienie
|
mamy ok 22-23 stopnie, ale ubierasz tak samo jak ja
a dodatkowo ten rożek ja zawsze sprawdzam rączki, nóżki i karczek a poza tym mój Bart często płacze a wtedy jest cały mokry, to wolę lżej go ubrać
|
#3246 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to dobrze bo dręczyło mnie to hehe nie wiedziałam sama, mąż mówił ubierz ja że za gorąco mu będzie hehe![]() aaa Wy trzymacie bobaski w rożkach? czy już nie? na mojego szczerze powiedziawszy rożek już przymaławy mój Bartoszek wczoraj skonczył 6 tygodni waży 5800 ![]() to moje dwa szkraby ![]() córcia ma 3,5 roku |
|
|
|
|
#3247 |
|
Zakorzenienie
|
My mamy 21 stopni na ogół. Mały jest ubrany w kaftanik i śpioszki lub w sam pajacyk i praktycznie zawsze jest owinięty w "becik" z flanelki. To na dzień, a na noc dodatkowo okrywam go kocykiem do pasa, a jak czuję, że jest chłodniej, to z kocyka robię też becik, żeby był bardziej otulony. Gotowego rożka na początku nie używaliśmy bo był za duży i jakoś się rozeszło i nie pamiętam nigdy, żeby sprawdzić, czy teraz byłby dobry. Ale i tak nie wiem czy byśmy używali rożka do spania, bo Tymek bardzo ulewa i zawsze kładziemy go do spania na boczku, a w tym sztywnym rożku to chyba by się nie dało
|
#3248 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny - na ile zostawiłybyście dziecko pod opieką kogoś, kogo dziecko niezbyt zna?
Bo miałam spięcie z TZ i się zastanawiam, czy nie przesadzam. Chodzi o to, że TZ chce iść w piątek na jakieś 6 godzin połazić po górach. A ja jakoś nie wyobrażam sobie iść na taki czas. Choć bardziej mnie przeraża, że w razie czego nie można szybko wrócić - no bo wiadomo - jak gdzieś się pójdzie, to nie da rady szybko wrócić do kwatery |
|
|
|
#3249 | ||
|
Dragonfly
|
Cytat:
Cytat:
![]() Moj rozek jest juz niestety za maly,a zreszta mi w lozeczku lezy przyszla pilkarka-pare dni temu ja zawinelam w kocyk i wiec teraz ma kolderke na cale lozeczko-sobie moze kopac,na razie jest za mala by sie spod niej wykopac![]() M25,zapomnialam Ci ostatnio odpisac,tak biore mini pigulke i to krwawienie tez mnie wkurza,slabnie co prawda ale to juz 4 dzien ![]() Tak w ogole to zostal z mala na pare godzin ostatnio i spuscil z tonu jesli chodzi o porzadki i inne sprawy-mala mu wyla )..i to zostanie z nia w czasie gdy Emi cisnie kupe i nieziemsko marudzi ale wcale mi go nie zal
|
|
|
#3251 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny co robie nie tak?
mam laktator ręczny avent i on w ogóle nie zasysya... za pierwszym razem zassał a teraz już nie....... części są dobrze zmontowane a w ogóle nie wciąga sutka..... aha aha oki już załapałam ![]() po prostu muszę kilka razy szybko nacisnąć rączkę żeby zassało ![]() no i zassało i ściągnęłam 70ml z jednej piersi i to godzinę po karmieniu.Ta elektryczna medela mini niech się schowa. Ręczny avent górą!!! ![]() to teraz będę mogła robić zapasy do zamrażarki Edytowane przez anankee Czas edycji: 2011-01-04 o 23:29 |
|
|
|
#3252 |
|
Kici kici miau miau
|
nie poleca sie zawijania w rozki ze wzgledu na bioderka.
a my zostajemy do piatku sami - TZ plynie w proby morskie |
|
|
|
#3253 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dziecko. ![]() Nasz maly wczoraj nie mial kolki, po masazu i kapieli puscil tyle baczkow Wiec ti chyba nie od mleka a od pomidorow, bo poraz pierszy zjadlam. Wysypka tez juz normalna. I placki juz nie takie suche- uzylam zelu mocno nawilzajacego z avene a potem kapiel w wodzie z oliwa.---------- Dopisano o 08:41 ---------- Poprzedni post napisano o 08:40 ---------- Cytat:
lutien- moj maly juz 3 razy zostal na pare godzin z tesciowa.Zostawilam swoje mleczko i bylo ok. W koncu tesciowe wychowaly naszych mezow. Malemu bylo obojetnie kto go karmi. A poza tym co ma sie stac? Edytowane przez De28 Czas edycji: 2011-01-05 o 08:43 |
||
|
|
|
#3254 |
|
Zakorzenienie
|
mi mała wczoraj dała tak popalić, ze szok - tak się darła, że aż z jednego oka zaczęły jej łzy płynąć
no i bądź tu człowieku mądry - nakarmiona, przewinięta, brzuszek miękki, kupki ładnie robi, bączki puszcza bez problemu, beka też ładnie a już któryś wieczór z kolei cyrki urządza...
|
|
|
|
#3255 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Coś mi się poprzestawiało. Wczoraj i dziś nie śpię od 6 rano
Zamiast wykorzystać, że mały śpi, to ja się męczę w łóżku, a potem w ciągu dnia jestem nieprzytomna ze zmęczenia.Cytat:
Cytat:
A więc mimo że je co 3 godziny, to jak jest na spacerze, to potrafi spać dłużej, nie budzi się w porze karmienia ![]() A gdy wrócę ze spaceru np. po godzinie, to śpi dalej, nawet nie obudzi się podczas rozbierania go z kombinezonu ![]() Cytat:
A co do wielkości twojego synka... łał Mój Pascal skończył 3 m-ce i tyle nie waży ![]() Cytat:
A nie możesz wziąć małego ze sobą? Ja poszłam w góry na cały dzień , gdy Thomas miał 2 m-ce. Było jeszcze bardzo zimno. Ale przecież są na szlakach jakieś miejsca, gdzie można się schronić, rozgrzać, nakarmić dziecko. Thomas był w nosidełku parę godzin i słodko spał. De28 czy ty nadal mieszkasz w Essen? Miałaś się przeprowadzać, ale jakoś nie kojarzę, żebyś o tym ostatnio pisała. Edytowane przez Weronisia Czas edycji: 2011-01-05 o 09:06 |
||||
|
|
|
#3256 |
|
Wtajemniczenie
|
U nas ciężka noc
już jestem GŁUPIA. Teraz się nakręcam, że ten kaszel co pozostał to alergia jakaś. Wywaliłam wszystkie pluszaki, nawet karuzelkę ( zamówiłam właśnie taką chamską plastikową). Mała kaszle po jedzeniu... O CO CHODZI??? Za dużo łyka? ( teraz dałam jej mleko pomieszane z syropem na łyżeczce i też był kaszel)
|
#3257 |
|
Kici kici miau miau
|
Marta spokojnie.
jest cos takiego - po infekcji wirusowej ktora byc moze Mala miala, oskrzela niestety dalej pozostaja w stanie tzw. nadreaktywnosci i kazda rzecz np. wysilek fizyczny, czy inne czynniki czesto blahe powoduja wlasnie kaszel. niestety taki stan moze utrzymywac sie dosc dlugo - nawet ok. 1,5 miesiaca takze u dzieci.nie jest to nic zlego w sensie chorobowym. alergia chyba nie teraz, jest za wczesnie. oczywiscie jest to jedna z teorii ze to moze byc u twojej corci - czesto to zjawisko obserwuje sie u ludzi a lekarze wiedomo - wola antybiotyk zaserwowac a nawet wiecej niz jeden jak kaszel nie mija my Mamy jestesmy czesto przewrazliwione - to jest zrozumiale, czesto wywieramy presje na lekarza zeby dal nam antybiotyk a w efekcie ladujemy z antybiotykiem x4 bo kazel nie mija.. on mija samoistnie ale troszke pozniej. wiem to z autopsji
Edytowane przez ranka Czas edycji: 2011-01-05 o 09:51 |
|
|
|
#3258 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
śliczny ten Twój Pascalek widziałam fotki pare stron wstecz urósł ![]() mój biedaczek przeziębionny jadę dzisiaj do kontroli miłego dnia laseczki
|
|
|
|
|
#3259 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
moja lekarka jest przeciwna antybiotykom u maluszków. Z racji karmienia piersią w ogóle stwierdziła, że organizm powiniem to coś sam zwalczyć. Mała dostała tylko syrop i wit. C
|
|
#3260 |
|
Kici kici miau miau
|
moze sprobujcie homeopatii? jest taki fajny srodek dla dzieci ale nie pamietam nazwy
|
|
|
|
#3261 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
moze ma kolke od wczorajszej bułki z budyniem dziecko jak ma kolke moze tez miec ładne wzorcowe kupki albo pokazuje kto rzadzi znlazłam przepsy z magiczna kaszka sinlac Puree owocowe (od 5 miesiąca) Jabłko obrać ze skórki pokroić i dusić w niewielkiej ilości wody. Kiedy będzie już papka dodać 2,5 łyżki sinlac i zamieszać. Można dodać sok jabłkowy lub koperek. Puree marchewkowe (od 5 miesiąca) Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce i ugotować w wodzie (120 ml) do konsystencji papki. Dodać 1,5 łyżki sinlac i zamieszać. Można dodać oliwę, koperek i sól. Zupka z brokułów (od 6 miesiąca) Ugotować brokuły, wyjąć i rozetrzeć, dolać wodę, w której były gotowane i wsypać łyżkę sinlac. Lane kluski (od 8 miesiąca) 50 ml wody rozmieszać z 2 płaskimi łyżkami sinlac, dodać 30 ml mąki bezglutenowej niskobiałkowej z "PPK" i wymieszać. Wlewać kluski na wrzącą, osoloną wodę cieńkim strumieniem, co jakiś czas mieszając, gotować 2 mmin. i wylać na sitko. Kluseczki ziemniaczane (od 10 miesiąca) Ugotowany ziemniak starannie rozgnieść lub utrzeć na tarce. Do małego kubka wlać 2 łyżeczki wody, dodać 1 łyżeczkę sinlac i wymieszać. Masę połączyć z roztartym ziemniakiem i solą. Z gotowej masy robić małe kulki ok. 1,5 cm. Kulki obtoczyć w mące ryżowej i smażyć na gorącym oleju na złoty kolor. Kluseczki bananowe (od 10 miesiąca) Nestle Sinlac (2 łyżeczki) rozmieszaj z wodą (5 łyżeczek), dodaj 3 łyżeczki tartego banana, 2 łyżeczki mąki ryżowej, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i wymieszaj. Wlewaj kluski na rzącą, osoloną wodę, co jakiś czas mieszając. Gotuj 2 min. Wylej na sitko. Kluski z owocami (od 10 miesiąca) 50 ml wody 15 ml sinlac (1 płaska łyżka) 15 ml kleiku ryżowego (1 płaska łyżka) 45 ml mąki ryżowej (3 płaskie łyżki) 1 ml oleju, sól 5 wiśni lub innych owoców Wymieszaj sinlac z wodą, dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Kawałki ciasta zagnieć na placuszki, połóż na nie wiśnie i zrób kulki (jak knedle) Placuszki ryżowe 3 łyżki wody 2 płaskie łyżki sinlac 1,5 płaskiej łyżki mąki ryżowej 0,5 łyżeczki cukru olej do smażenia Sinlac wymieszaj z wodą, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Na oleju smaż placki na złoty kolor. Można smażyć bez tłuszczu na “nieprzywierającej” patelni. Placki ziemniaczane (powyżej roku) 1 ziemniak utrzyj na tarce, dodaj łyżkę sinlac, dosól do smaku i wymieszaj.Smaż na gorącym oleju na złoty kolor. Paluszki mięsne (powyżej roku) 2 łyżki wody 1 łyżka sinlac 3 czubate łyżki gotowanego, mielonego indyka Połącz sinlac z wodą, dodaj mięsa i zagnieć. Z masy formuj małe paluszki. Można obtoczyć je w mąc ryżowej. Smażyć na złoty kolor lub upiec w piekarniku. Naleśniki (powyżej roku) 30 ml mąki ryżowej (2 płaskie łyżki) 25 ml sinlac ( 5 płaskich łyżeczek) 5 ml oleju 60 ml wody sól Sinlac wymieszaj z wodą, dolej olej, mąkę ryżową, sól i wymieszaj. Olej do smażenia dodaje się tylko do pierwszego naleśnika. Ciasteczka 0,5 szklanki mąki kukurydzianej 0,5 szklanki mąki ryżowej 50 g margaryny bezmlecznej 1/3 szklanki wody 3 czubate łyżki sinlac Do margaryny dodać mąkę i posiekać nożem. Sinlac wymieszaj z wodą i dodaj do mąki imargaryny. Zagnieć ciasto. Uformowaną kulkę włóż do zamrażalnika na 15 min. Na posmarowaną olejem blachę układaj uformowane z ciasta kulki – placuszki gr. 1 cm. Piecz w piekarniku w temp. 200 przez ok. 15 min. Budyń bez mleka Składniki: * 150ml soku owocowego dla niemowląt * 1 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 1 - 2 łyżki Nestlé Sinlac * łyżka wody Sposób przygotowania: * Soczek zagotuj. * Dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaną z wodą. Gotuj aż zgęstnieje. Odstaw na 15 minut. * Wymieszaj dokładnie z Nestlé Sinlac. Podawaj na zimno. Kotlety panierowane 0,5 kg mięsa np. piersi indyczej sól kilka łyżek kleiku kukurydzianego Mięso umyć i pokroić w cienkie plasterki (ok. 1 cm). Każdy plasterek zanurzyć w naczyniu z wodą, oprószyć solą, obtoczyć w kleiku i od razu kłaść na patelnię na rozgrzany tłuszcz. Kotlety nie mogą "czekać" obtoczone na talerzu, bo panierka się do niego przykleja. _________________________ _________________________ __ Kotlety mielone 0,5 kg mięsa z indyka 3 łyżki wody 2 czubate łyżki kleiku kukurydzianego szczypta soli 2-3 łyżki kleiku do obtoczenia kotletów Mięso, wodę i sól wymieszać, do wyrobionej masy dodać kleik kukurydziany i znów wymieszać. Uformowane z masy kotleciki obtoczyć w kleiku. Smażyć po obu stronach na złoty kolor, lub upiec. Można też uformować małe kulki (bez obtaczania) i ugotować w wodzie. _________________________ _________________________ __ Krem owocowy 200 ml przegotowanej wody kleik kukurydziany łyżka masła lub, dla dzieci uczulonych na mleko, margaryny bezmlecznej 130-160 g przecieru owocowego 0,5 szklanki cukru pudru Do naczynia wlać wodę, dodać kleiku - tyle, aby masa była bardzo gęsta. Do malaksera włożyć tłuszcz i cukier i ucierając dodawać na przemian kleik i przecier owocowy. Gotowy krem trzymać w lodówce. _________________________ _________________________ __ Zapiekanka z serem z kleiku kukurydzianego (dla dzieci nie uczulonych na mleko) 0,5 szklanki wody 0,5 szklanki kleiku kukurydzianego 0,5 szklanki białego sera mielonego Kleik wymieszać z wodą - powinien być bardzo gęsty. Połączyć z białym serem i dokładnie wymieszać. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut. _________________________ _________________________ __ Pizza bezglutenowa 0,5 szklanki kleiku kukurydzianego 2,5 szklanki mąki bezglutenowej z PPK szklanka wody 2 dkg drożdży 4 łyżki oleju sól Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić do wyrośnięcia. Kleik wymieszać z wodą, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasto wyłożyć na posmarowaną olejem blachę. Na wierzchu ułożyć dowolne dodatki dobrze tolerowane przez dziecko. Piec w temperaturze 250 stopni przez ok. 30 minut. _________________________ _________________________ __ Pierogi bezglutenowe 0,5 szklanki kleiku kukurydzianego ok. 1,5 szklanki mąki bezglutenowej z PPK łyżeczka oleju sól woda Kleik uzupełnić wodą do pełnej szklanki, wymieszać, dodać olej, sól i mąkę. Zagnieść ciasto. Mąki dodać tyle, żeby ciasto nie kleiło się za bardzo do rąk. Uformować grubszy wałek. Pokroić na równe kawałki, z każdego uformować placuszek, włożyć dowolny farsz i zakleić. Wrzucać na wrzącą wodę i gotować od wypłynięcia ok. 5-8 minut. _________________________ _________________________ __ Placki ziemniaczane 1 średni ziemniak 1 łyżeczka Sinlac'u sól Ziemniaka obrać, umyć, utrzeć na tarce o bardzo małych otworach. Dodać Sinlac i starannie wymieszać. Smażyć na gorącym oleju po obu stronach na złoty kolor. _________________________ _________________________ __ Placki ziemniaczane II 4 średnie ziemniaki 2-3 łyżki kleiku kukrydzianego sól 1 łyżka oleju Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce lub zmiksować w malakserze. Masę wymieszać z kleikiem i olejem. Smażyć na nieprzywierającej patelni bez tłuszczu lub piec w nagrzanym piekarniku przez 20-30 minut. _________________________ _________________________ __ Paluszki mięsne 2 łyżki wody 1 łyżka Sinlac'u 3 czubate łyżki mielonego gotowanego indyka Rozmieszać Sinlac z wodą, dodać mięso i zagnieść. Z masy formować małe paluszki. Można obtoczyć je w mące ryżowej. Smażyć na złoty kolor na gorącym oleju lub piec w piekarniku.
Edytowane przez rptrbj1978 Czas edycji: 2011-01-05 o 10:10 |
|
|
|
|
#3262 |
|
Wtajemniczenie
|
moja Plujka dziś ma 2 miesiące
i dodatkowo imieniny życzyłam jej z samego rana SAMYCH spokojnych nocy
|
#3263 |
|
Rozeznanie
|
Od nocy boli mnie po lewej stronie brzucha tak nisko, nizej niż pępek... co to może być? jajnik??? nigdy mnie jajniki nie bolały więc nie wiem. tak kłuje
|
|
|
|
#3264 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#3265 |
|
Rozeznanie
|
naj dla plujki
kotek81 a moze jakas inna dolegliwosc, tylko jaka? a ja mam inny problem 8 tydzien a ja krwawie...i to dosc mocno kiedy i w jaki sposob naprawde wykrywa sie skaze białkowa??/
|
#3266 |
|
Kici kici miau miau
|
w Dzien dobry TVn mowia teraz o infekcjach ukladu oddechowego - warto poogladac
|
|
|
|
#3267 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3268 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moj maly smial sie dzisiaj do pluszakow. Wlaczalam mu muzyczke a ten sie do zabawek usmiechal. Maly ma na koszulce napis: matura 2028 .-)No i nasz nowy pojazd! Edytowane przez De28 Czas edycji: 2011-01-05 o 10:58 |
|
|
|
|
#3269 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jeśli chodzi o krwawienie... to biegiem do lekarza. Podejrzewam, że nie poszłaś jeszcze od porodu Na innym wątku dziewczyna też krwawiła/plamiła tyle czasu i się okazało, że źle ją wyczyścili po porodzie i musiała iść na łyżeczkowanie.Cytat:
A o twoje miejsce zamieszkania pytam, bo mnie tak coś naszło, żeby może się spotkać, skoro mieszkamy niedaleko od siebie
|
||
|
|
|
#3270 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Widzę, że co osoba to zdanie
![]() Cytat:
Cytat:
Boję się, że Nika będzie tęsknic i będzie się bać ![]() Co do wzięcia jej w góry to TZ na pewno się nie zgodzi - on się boi, że upadnie z mała i jej się coś stanie. W ogóle ten mój TZ nie jest chętny do wyjść z nią - póki co był na spacerze z nami 2 razy - oba po pół godziny, bo to już dla niego za długo (ja staram się chodzić na min 1godz). Ale jak przyjdzie dziś chusta to planuję się jutro gdzieś z nią przejść. Jeśli nie przyjdzie to chociaż mam plan posiedzieć z nią codziennie po 2 godz na świeżym powietrzu. Co do wyjścia to stanęło na tym, że jednak gdzieś pójdziemy. Choć to na ile to będzie zależało od ilości mleka w zapasie. _________________________ Teraz się trochę pożalę na TŻ Ostatnio doszłam do wniosku, że mój mąż nie poczuwa się do obowiązków odnośnie opieki nad Niką w sposób mi odpowiadający ![]() Chodzi mi o różniece w priorytetach - ja staram się robić tak, żeby moje dziecko było szczęśliwe, a on na pierwszym miejscu stawia siebie. Nawet w kwestii wychodzenia jest inaczej - ja uważam, że możemy robić wiele ciekawych rzeczy z dzieckiem, choć wymaga to zmiany przyzwyczajeń albo dostosowania warunków do dziecka. A on chyba uważa, że z dzieckiem to tylko na d**** w domu trzeba siedzieć. Tak jak to nieszczęsne wyjście w góry - można przecież zabrać Nikę ze sobą, choć wiadomo, że trzeba by wybrać inną trasę, przemyśleć karmienia itp. Ale on się już nie dostosuje - ma być albo po jego mysli albo w ogóle. Co tak czy inaczej wiąże się z tym, że dziecka nigdzie nei weźmiemy ![]() Zresztą taki domator sie z niego zrobił - tylko by przed tv siedział. A kiedyś to on mnie wyciągał na miasto
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:07.

kaszlą ;/ byłam w poniedziałek w lekarza jutro mamy znowu do kontroli
chyba bym zostawiła TZta samego...
a nic na te kolki nie pomaga?
ur. - 28.12.2010 - 4530g, 59cm 
hehe nie wiedziałam sama, mąż mówił ubierz ja że za gorąco mu będzie hehe

no i bądź tu człowieku mądry - nakarmiona, przewinięta, brzuszek miękki, kupki ładnie robi, bączki puszcza bez problemu, beka też ładnie a już któryś wieczór z kolei cyrki urządza...
Na innym wątku dziewczyna też krwawiła/plamiła tyle czasu i się okazało, że źle ją wyczyścili po porodzie i musiała iść na łyżeczkowanie.