Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010 - Strona 109 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-04, 20:01   #3241
De28
Wtajemniczenie

Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010

U nas maly zaczyna byc niespokojny od 19 i jezeli ma kolke to do 01-02.

Naszego malego wystarczy wlozyc do maxi cosi i juz spi. Ale przy ubieraniu kombinezonu ryczy jak opetany. Spacery zawsze przesypia, po przejechaniu wozkiem kilku metrow juz spi.
Dzis spal prawie caly dzien. W sumie budzil sie tylko na jedzenie.Ciekawe jaka bedzie noc. Narazie jest u meza na rekach i troche marudzi.

Daniel

Christian
De28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-04, 20:06   #3242
JOANNA16
Zakorzenienie

hej dziewczyny

powiedzcie jak ubieracie swoje maluszki?
mój ma kaftanik i śpioszki, i albo jest w rożku albo owinięty w kocyku
zastanawiam się czy dać mu dodatkowo body czy nie?

przeziębiony jest i Bartoszek i Wiktoria kaszlą ;/ byłam w poniedziałek w lekarza jutro mamy znowu do kontroli
Stary 2011-01-04, 20:12   #3243
mallinka
Zadomowienie

kurcze, to masakra z kolką od 20 do 2 chyba bym zostawiła TZta samego... a nic na te kolki nie pomaga?

---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:10 ----------

Joanna ja ubieram w body i śpiochy albo body i pajac, jak śpi przykrywam kocykiem

ur. - 28.12.2010 - 4530g, 59cm

mallinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-04, 20:19   #3244
JOANNA16
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mallinka Pokaż wiadomość
kurcze, to masakra z kolką od 20 do 2 chyba bym zostawiła TZta samego... a nic na te kolki nie pomaga?

---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:10 ----------

Joanna ja ubieram w body i śpiochy albo body i pajac, jak śpi przykrywam kocykiem
kurcze to może go za chłodno ubieram?
a ile macie temp. w pokoju? u mnie ok 20-22
Stary 2011-01-04, 20:24   #3245
mallinka
Zadomowienie

mamy ok 22-23 stopnie, ale ubierasz tak samo jak ja a dodatkowo ten rożek ja zawsze sprawdzam rączki, nóżki i karczek a poza tym mój Bart często płacze a wtedy jest cały mokry, to wolę lżej go ubrać

ur. - 28.12.2010 - 4530g, 59cm

mallinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-04, 20:29   #3246
JOANNA16
Zakorzenienie

Cytat:
mamy ok 22-23 stopnie, ale ubierasz tak samo jak ja a dodatkowo ten rożek ja zawsze sprawdzam rączki, nóżki i karczek a poza tym mój Bart często płacze a wtedy jest cały mokry, to wolę lżej go ubrać
aaa to dobrze bo dręczyło mnie to hehe nie wiedziałam sama, mąż mówił ubierz ja że za gorąco mu będzie hehe
aaa Wy trzymacie bobaski w rożkach? czy już nie?
na mojego szczerze powiedziawszy rożek już przymaławy

mój Bartoszek wczoraj skonczył 6 tygodni
waży 5800

to moje dwa szkraby
córcia ma 3,5 roku
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 397c4c1854.jpg (62,5 KB, 33 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg dd2cff643f.jpg (61,0 KB, 29 załadowań)
Stary 2011-01-04, 20:52   #3247
kretencja
Zakorzenienie

My mamy 21 stopni na ogół. Mały jest ubrany w kaftanik i śpioszki lub w sam pajacyk i praktycznie zawsze jest owinięty w "becik" z flanelki. To na dzień, a na noc dodatkowo okrywam go kocykiem do pasa, a jak czuję, że jest chłodniej, to z kocyka robię też becik, żeby był bardziej otulony. Gotowego rożka na początku nie używaliśmy bo był za duży i jakoś się rozeszło i nie pamiętam nigdy, żeby sprawdzić, czy teraz byłby dobry. Ale i tak nie wiem czy byśmy używali rożka do spania, bo Tymek bardzo ulewa i zawsze kładziemy go do spania na boczku, a w tym sztywnym rożku to chyba by się nie dało

RAZEM OD 5.03.2000.

Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór

TYMEK - 26.11.2010
kretencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-04, 21:12   #3248
lutien
Wtajemniczenie

Dziewczyny - na ile zostawiłybyście dziecko pod opieką kogoś, kogo dziecko niezbyt zna?
Bo miałam spięcie z TZ i się zastanawiam, czy nie przesadzam. Chodzi o to, że TZ chce iść w piątek na jakieś 6 godzin połazić po górach. A ja jakoś nie wyobrażam sobie iść na taki czas. Choć bardziej mnie przeraża, że w razie czego nie można szybko wrócić - no bo wiadomo - jak gdzieś się pójdzie, to nie da rady szybko wrócić do kwatery No i boję się tego, że w razie czego nie będę w stanie pomóc. A teściowa jeszcze się małą nigdy nie zajmowała - widziały się kilka razy po 1-2godz tylko.
(Katharine Hadley )

lutien jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-04, 21:28   #3249
Artystka23
Dragonfly

Cytat:
Dziewczynki a czy to możliwe że moją Bartolinkę boli brzuszek przez żelazo które zażywam? ja mam trudności z wypróżnianiem, może on też z tego powodu? chociaż robi ładne kupki ale od 2 dni musi się bardzo przy tym napracowac no i płacze, dopiero jak zrobi jest spokój...
ja sobie pomagam śliwkami suszonymi, a na niego to nie działa?

czeka nas dziś kąpiel...już się boję

Dzasta ja jem ser żółty codziennie
a jakie zelazo bierzesz?Bo ja Sorbifer i tez obserwuje czy mala zaprze czy bedzie ok
Cytat:
Napisane przez JOANNA16 Pokaż wiadomość
aaa to dobrze bo dręczyło mnie to hehe nie wiedziałam sama, mąż mówił ubierz ja że za gorąco mu będzie hehe
aaa Wy trzymacie bobaski w rożkach? czy już nie?

waży 5800

to moje dwa szkraby
córcia ma 3,5 roku
5800?????heh sporoSłodka parka

Moj rozek jest juz niestety za maly,a zreszta mi w lozeczku lezy przyszla pilkarka-pare dni temu ja zawinelam w kocyk i sie rozkopala,a potem zaczela marudzic ze jej zimnowiec teraz ma kolderke na cale lozeczko-sobie moze kopac,na razie jest za mala by sie spod niej wykopac

M25,zapomnialam Ci ostatnio odpisac,tak biore mini pigulke i to krwawienie tez mnie wkurza,slabnie co prawda ale to juz 4 dziena nie wiadomo ile to jeszcze potrwa..biedny tz rzucic sie na mnie nie moze

Tak w ogole to zostal z mala na pare godzin ostatnio i spuscil z tonu jesli chodzi o porzadki i inne sprawy-mala mu wylaa w piatek biedak zostanie z nia SAM,bo ma urlop a ja jade nerki przebadac(a tesciowa przyklasnela-niech sie tatus uczy zamiast narzekac)..i to zostanie z nia w czasie gdy Emi cisnie kupe i nieziemsko marudziale wcale mi go nie zal
Stary 2011-01-04, 21:33   #3250
JOANNA16
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Artystka23 Pokaż wiadomość
5800?????heh sporoSłodka parka
no ważony wczoraj
Stary 2011-01-04, 22:18   #3251
anankee
Rozeznanie

dziewczyny co robie nie tak?
mam laktator ręczny avent i on w ogóle nie zasysya...
za pierwszym razem zassał a teraz już nie....... części są dobrze zmontowane a w ogóle nie wciąga sutka.....

aha aha oki już załapałam
po prostu muszę kilka razy szybko nacisnąć rączkę żeby zassało
no i zassało i ściągnęłam 70ml z jednej piersi i to godzinę po karmieniu.
Ta elektryczna medela mini niech się schowa. Ręczny avent górą!!!
to teraz będę mogła robić zapasy do zamrażarki

Emi!

Edytowane przez anankee
Czas edycji: 2011-01-04 o 23:29
anankee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-04, 22:45   #3252
ranka
Kici kici miau miau

nie poleca sie zawijania w rozki ze wzgledu na bioderka.

a my zostajemy do piatku sami - TZ plynie w proby morskie

Instagram mój
ranka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-05, 08:41   #3253
De28
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Artystka23 Pokaż wiadomość
Tak w ogole to zostal z mala na pare godzin ostatnio i spuscil z tonu jesli chodzi o porzadki i inne sprawy-mala mu wylaa w piatek biedak zostanie z nia SAM,bo ma urlop a ja jade nerki przebadac(a tesciowa przyklasnela-niech sie tatus uczy zamiast narzekac)..i to zostanie z nia w czasie gdy Emi cisnie kupe i nieziemsko marudziale wcale mi go nie zal
no i prawidlowo. Ja mojemu tez malego zostawiam i on wie co to znaczy
dziecko.
Nasz maly wczoraj nie mial kolki, po masazu i kapieli puscil tyle baczkow Wiec ti chyba nie od mleka a od pomidorow, bo poraz pierszy zjadlam. Wysypka tez juz normalna. I placki juz nie takie suche- uzylam zelu mocno nawilzajacego z avene a potem kapiel w wodzie z oliwa.

---------- Dopisano o 08:41 ---------- Poprzedni post napisano o 08:40 ----------

Cytat:
Napisane przez ranka Pokaż wiadomość
nie poleca sie zawijania w rozki ze wzgledu na bioderka.

a my zostajemy do piatku sami - TZ plynie w proby morskie
Dacie rade my co chwila zostajemy sami, maz ma podroze sluzbowe.

lutien- moj maly juz 3 razy zostal na pare godzin z tesciowa.Zostawilam swoje mleczko i bylo ok. W koncu tesciowe wychowaly naszych mezow. Malemu bylo obojetnie kto go karmi. A poza tym co ma sie stac?

Daniel

Christian

Edytowane przez De28
Czas edycji: 2011-01-05 o 08:43
Stary 2011-01-05, 08:50   #3254
kotek81
Zakorzenienie

mi mała wczoraj dała tak popalić, ze szok - tak się darła, że aż z jednego oka zaczęły jej łzy płynąć no i bądź tu człowieku mądry - nakarmiona, przewinięta, brzuszek miękki, kupki ładnie robi, bączki puszcza bez problemu, beka też ładnie a już któryś wieczór z kolei cyrki urządza...
kotek81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-05, 09:05   #3255
Weronisia
Zakorzenienie

Coś mi się poprzestawiało. Wczoraj i dziś nie śpię od 6 rano Zamiast wykorzystać, że mały śpi, to ja się męczę w łóżku, a potem w ciągu dnia jestem nieprzytomna ze zmęczenia.

Cytat:
Napisane przez melabn Pokaż wiadomość
kolki mamy masakryczne, zaczynaja sie jak w zegarku o 20 i trwaja do 2 w nocy albo do 5 zalezy od dnia
Ojeju, współczuję. Pascal nie miał ani razu kolki. Thomas też nie. Za to Oliwia miała non stop przez 3 miechy i płakałam razem z nią.
Cytat:
Napisane przez kotek81 Pokaż wiadomość
jeny jak ja wam zazdroszczę - moja całymi dniami nie śpi - nawet na spacerze jest tylko ok 15 minutowa drzemka
Uuu... na spacerze Pascal śpi tyle ile trwa spacer A więc mimo że je co 3 godziny, to jak jest na spacerze, to potrafi spać dłużej, nie budzi się w porze karmienia
A gdy wrócę ze spaceru np. po godzinie, to śpi dalej, nawet nie obudzi się podczas rozbierania go z kombinezonu
Cytat:
Napisane przez JOANNA16 Pokaż wiadomość
Wy trzymacie bobaski w rożkach? czy już nie?

waży 5800
Ja nie używałam rożka przy żadnym moim dziecku.

A co do wielkości twojego synka... łał Mój Pascal skończył 3 m-ce i tyle nie waży
Cytat:
Napisane przez lutien Pokaż wiadomość
Dziewczyny - na ile zostawiłybyście dziecko pod opieką kogoś, kogo dziecko niezbyt zna?
Bo miałam spięcie z TZ i się zastanawiam, czy nie przesadzam. Chodzi o to, że TZ chce iść w piątek na jakieś 6 godzin połazić po górach. A ja jakoś nie wyobrażam sobie iść na taki czas. Choć bardziej mnie przeraża, że w razie czego nie można szybko wrócić - no bo wiadomo - jak gdzieś się pójdzie, to nie da rady szybko wrócić do kwatery No i boję się tego, że w razie czego nie będę w stanie pomóc. A teściowa jeszcze się małą nigdy nie zajmowała - widziały się kilka razy po 1-2godz tylko.
Lutien ja bym nie zostawiła dziecka Może dziwna jestem... ale jeśli teściowa widziała dziecko tylko parę razy, nigdy się nie zajmowała, to nie zostawiłabym. Mam stracha zostawić dziecko nawet z mężem, który przecież jest z małym na codzień, a co dopiero z teściową, która nie zajmowała się nigdy.

A nie możesz wziąć małego ze sobą? Ja poszłam w góry na cały dzień , gdy Thomas miał 2 m-ce. Było jeszcze bardzo zimno. Ale przecież są na szlakach jakieś miejsca, gdzie można się schronić, rozgrzać, nakarmić dziecko.
Thomas był w nosidełku parę godzin i słodko spał.

De28 czy ty nadal mieszkasz w Essen? Miałaś się przeprowadzać, ale jakoś nie kojarzę, żebyś o tym ostatnio pisała.

Edytowane przez Weronisia
Czas edycji: 2011-01-05 o 09:06
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-05, 09:33   #3256
79 Marta
Wtajemniczenie

U nas ciężka noc już jestem GŁUPIA. Teraz się nakręcam, że ten kaszel co pozostał to alergia jakaś. Wywaliłam wszystkie pluszaki, nawet karuzelkę ( zamówiłam właśnie taką chamską plastikową). Mała kaszle po jedzeniu... O CO CHODZI??? Za dużo łyka? ( teraz dałam jej mleko pomieszane z syropem na łyżeczce i też był kaszel)
Stary 2011-01-05, 09:45   #3257
ranka
Kici kici miau miau

Marta spokojnie.
jest cos takiego - po infekcji wirusowej ktora byc moze Mala miala, oskrzela niestety dalej pozostaja w stanie tzw. nadreaktywnosci i kazda rzecz np. wysilek fizyczny, czy inne czynniki czesto blahe powoduja wlasnie kaszel. niestety taki stan moze utrzymywac sie dosc dlugo - nawet ok. 1,5 miesiaca takze u dzieci.nie jest to nic zlego w sensie chorobowym.

alergia chyba nie teraz, jest za wczesnie.
oczywiscie jest to jedna z teorii ze to moze byc u twojej corci - czesto to zjawisko obserwuje sie u ludzi a lekarze wiedomo - wola antybiotyk zaserwowac a nawet wiecej niz jeden jak kaszel nie mija

my Mamy jestesmy czesto przewrazliwione - to jest zrozumiale, czesto wywieramy presje na lekarza zeby dal nam antybiotyk a w efekcie ladujemy z antybiotykiem x4 bo kazel nie mija.. on mija samoistnie ale troszke pozniej.
wiem to z autopsji

Instagram mój

Edytowane przez ranka
Czas edycji: 2011-01-05 o 09:51
Stary 2011-01-05, 09:45   #3258
JOANNA16
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość

Ja nie używałam rożka przy żadnym moim dziecku.

A co do wielkości twojego synka... łał Mój Pascal skończył 3 m-ce i tyle nie waży
hehe
śliczny ten Twój Pascalek widziałam fotki pare stron wstecz urósł

mój biedaczek przeziębionny jadę dzisiaj do kontroli
miłego dnia laseczki
Stary 2011-01-05, 09:49   #3259
79 Marta
Wtajemniczenie

Cytat:
Marta spokojnie.
jest cos takiego - po infekcji wirusowej ktora byc moze Mala miala, oskrzela niestety dalej pozostaja w stanie tzw. reaktywnosci i kazda rzecz np. wysilek fizyczny, czy inne czynniki czesto blahe powoduja wlasnie kaszel. niestety taki stan moze utrzymywac sie dosc dlugo - nawet ok. 1,5 miesiaca takze u dzieci.nie jest to nic zlego w sensie chorobowym.

alergia chyba nie teraz, jest za wczesnie.
oczywiscie jest to jedna z teorii ze to moze byc u twojej corci - czesto to zjawisko obserwuje sie u ludzi a lekarze wiedomo - wola antybiotyk zaserwowac a nawet wiecej niz jeden jak kaszel nie mija

moja lekarka jest przeciwna antybiotykom u maluszków. Z racji karmienia piersią w ogóle stwierdziła, że organizm powiniem to coś sam zwalczyć. Mała dostała tylko syrop i wit. C
Stary 2011-01-05, 09:53   #3260
ranka
Kici kici miau miau

moze sprobujcie homeopatii? jest taki fajny srodek dla dzieci ale nie pamietam nazwy

Instagram mój
Stary 2011-01-05, 09:56   #3261
rptrbj1978
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kotek81 Pokaż wiadomość
mi mała wczoraj dała tak popalić, ze szok - tak się darła, że aż z jednego oka zaczęły jej łzy płynąć no i bądź tu człowieku mądry - nakarmiona, przewinięta, brzuszek miękki, kupki ładnie robi, bączki puszcza bez problemu, beka też ładnie a już któryś wieczór z kolei cyrki urządza...

moze ma kolke od wczorajszej bułki z budyniem dziecko jak ma kolke moze tez miec ładne wzorcowe kupki albo pokazuje kto rzadzi

znlazłam przepsy z magiczna kaszka sinlac

Puree owocowe (od 5 miesiąca)
Jabłko obrać ze skórki pokroić i dusić w niewielkiej ilości wody. Kiedy będzie
już papka dodać 2,5 łyżki sinlac i zamieszać. Można dodać sok jabłkowy lub
koperek.

Puree marchewkowe (od 5 miesiąca)
Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce i ugotować w wodzie (120 ml) do konsystencji
papki. Dodać 1,5 łyżki sinlac i zamieszać. Można dodać oliwę, koperek i sól.

Zupka z brokułów (od 6 miesiąca)
Ugotować brokuły, wyjąć i rozetrzeć, dolać wodę, w której były gotowane i
wsypać łyżkę sinlac.

Lane kluski (od 8 miesiąca)
50 ml wody rozmieszać z 2 płaskimi łyżkami sinlac, dodać 30 ml mąki
bezglutenowej niskobiałkowej z "PPK" i wymieszać. Wlewać kluski na wrzącą,
osoloną wodę cieńkim strumieniem, co jakiś czas mieszając, gotować 2 mmin. i
wylać na sitko.

Kluseczki ziemniaczane (od 10 miesiąca)
Ugotowany ziemniak starannie rozgnieść lub utrzeć na tarce. Do małego kubka
wlać 2 łyżeczki wody, dodać 1 łyżeczkę sinlac i wymieszać. Masę połączyć z
roztartym ziemniakiem i solą. Z gotowej masy robić małe kulki ok. 1,5 cm. Kulki
obtoczyć w mące ryżowej i smażyć na gorącym oleju na złoty kolor.

Kluseczki bananowe (od 10 miesiąca)
Nestle Sinlac (2 łyżeczki) rozmieszaj z wodą (5 łyżeczek), dodaj 3 łyżeczki
tartego banana, 2 łyżeczki mąki ryżowej, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i
wymieszaj. Wlewaj kluski na rzącą, osoloną wodę, co jakiś czas mieszając. Gotuj
2 min. Wylej na sitko.

Kluski z owocami (od 10 miesiąca)
50 ml wody
15 ml sinlac (1 płaska łyżka)
15 ml kleiku ryżowego (1 płaska łyżka)
45 ml mąki ryżowej (3 płaskie łyżki)
1 ml oleju, sól
5 wiśni lub innych owoców
Wymieszaj sinlac z wodą, dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Kawałki
ciasta zagnieć na placuszki, połóż na nie wiśnie i zrób kulki (jak knedle)

Placuszki ryżowe
3 łyżki wody
2 płaskie łyżki sinlac
1,5 płaskiej łyżki mąki ryżowej
0,5 łyżeczki cukru
olej do smażenia
Sinlac wymieszaj z wodą, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Na oleju smaż
placki na złoty kolor. Można smażyć bez tłuszczu na “nieprzywierającej” patelni.

Placki ziemniaczane (powyżej roku)
1 ziemniak utrzyj na tarce, dodaj łyżkę sinlac, dosól do smaku i wymieszaj.Smaż
na gorącym oleju na złoty kolor.

Paluszki mięsne (powyżej roku)
2 łyżki wody
1 łyżka sinlac
3 czubate łyżki gotowanego, mielonego indyka
Połącz sinlac z wodą, dodaj mięsa i zagnieć. Z masy formuj małe paluszki. Można
obtoczyć je w mąc ryżowej. Smażyć na złoty kolor lub upiec w piekarniku.

Naleśniki (powyżej roku)
30 ml mąki ryżowej (2 płaskie łyżki)
25 ml sinlac ( 5 płaskich łyżeczek)
5 ml oleju
60 ml wody
sól
Sinlac wymieszaj z wodą, dolej olej, mąkę ryżową, sól i wymieszaj. Olej do
smażenia dodaje się tylko do pierwszego naleśnika.

Ciasteczka
0,5 szklanki mąki kukurydzianej
0,5 szklanki mąki ryżowej
50 g margaryny bezmlecznej
1/3 szklanki wody
3 czubate łyżki sinlac
Do margaryny dodać mąkę i posiekać nożem. Sinlac wymieszaj z wodą i dodaj do
mąki imargaryny. Zagnieć ciasto. Uformowaną kulkę włóż do zamrażalnika na 15
min. Na posmarowaną olejem blachę układaj uformowane z ciasta kulki – placuszki
gr. 1 cm. Piecz w piekarniku w temp. 200 przez ok. 15 min.

Budyń bez mleka

Składniki:

* 150ml soku owocowego dla niemowląt
* 1 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 - 2 łyżki Nestlé Sinlac
* łyżka wody

Sposób przygotowania:

* Soczek zagotuj.
* Dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaną z wodą. Gotuj aż zgęstnieje. Odstaw na 15 minut.
* Wymieszaj dokładnie z Nestlé Sinlac. Podawaj na zimno.

Kotlety panierowane

0,5 kg mięsa np. piersi indyczej
sól
kilka łyżek kleiku kukurydzianego

Mięso umyć i pokroić w cienkie plasterki (ok. 1 cm). Każdy plasterek zanurzyć w naczyniu z wodą, oprószyć solą, obtoczyć w kleiku i od razu kłaść na patelnię na rozgrzany tłuszcz. Kotlety nie mogą "czekać" obtoczone na talerzu, bo panierka się do niego przykleja.
_________________________ _________________________ __

Kotlety mielone

0,5 kg mięsa z indyka
3 łyżki wody
2 czubate łyżki kleiku kukurydzianego
szczypta soli
2-3 łyżki kleiku do obtoczenia kotletów

Mięso, wodę i sól wymieszać, do wyrobionej masy dodać kleik kukurydziany i znów wymieszać. Uformowane z masy kotleciki obtoczyć w kleiku. Smażyć po obu stronach na złoty kolor, lub upiec. Można też uformować małe kulki (bez obtaczania) i ugotować w wodzie.

Krem owocowy

200 ml przegotowanej wody
kleik kukurydziany
łyżka masła lub, dla dzieci uczulonych na mleko, margaryny bezmlecznej
130-160 g przecieru owocowego
0,5 szklanki cukru pudru

Do naczynia wlać wodę, dodać kleiku - tyle, aby masa była bardzo gęsta. Do malaksera włożyć tłuszcz i cukier i ucierając dodawać na przemian kleik i przecier owocowy. Gotowy krem trzymać w lodówce.

Zapiekanka z serem z kleiku kukurydzianego
(dla dzieci nie uczulonych na mleko)

0,5 szklanki wody
0,5 szklanki kleiku kukurydzianego
0,5 szklanki białego sera mielonego

Kleik wymieszać z wodą - powinien być bardzo gęsty. Połączyć z białym serem i dokładnie wymieszać. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut.

Pizza bezglutenowa

2,5 szklanki mąki bezglutenowej z PPK
szklanka wody
2 dkg drożdży
4 łyżki oleju
sól

Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić do wyrośnięcia. Kleik wymieszać z wodą, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasto wyłożyć na posmarowaną olejem blachę. Na wierzchu ułożyć dowolne dodatki dobrze tolerowane przez dziecko. Piec w temperaturze 250 stopni przez ok. 30 minut.

Pierogi bezglutenowe

ok. 1,5 szklanki mąki bezglutenowej z PPK
łyżeczka oleju
sól
woda

Kleik uzupełnić wodą do pełnej szklanki, wymieszać, dodać olej, sól i mąkę. Zagnieść ciasto. Mąki dodać tyle, żeby ciasto nie kleiło się za bardzo do rąk. Uformować grubszy wałek. Pokroić na równe kawałki, z każdego uformować placuszek, włożyć dowolny farsz i zakleić. Wrzucać na wrzącą wodę i gotować od wypłynięcia ok. 5-8 minut.

Placki ziemniaczane

1 średni ziemniak
1 łyżeczka Sinlac'u
sól

Ziemniaka obrać, umyć, utrzeć na tarce o bardzo małych otworach. Dodać Sinlac i starannie wymieszać. Smażyć na gorącym oleju po obu stronach na złoty kolor.

Placki ziemniaczane II

4 średnie ziemniaki
2-3 łyżki kleiku kukrydzianego
sól
1 łyżka oleju

Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce lub zmiksować w malakserze. Masę wymieszać z kleikiem i olejem. Smażyć na nieprzywierającej patelni bez tłuszczu lub piec w nagrzanym piekarniku przez 20-30 minut.

Paluszki mięsne

2 łyżki wody
1 łyżka Sinlac'u
3 czubate łyżki mielonego gotowanego indyka

Rozmieszać Sinlac z wodą, dodać mięso i zagnieść. Z masy formować małe paluszki. Można obtoczyć je w mące ryżowej. Smażyć na złoty kolor na gorącym oleju lub piec w piekarniku.

Edytowane przez rptrbj1978
Czas edycji: 2011-01-05 o 10:10
rptrbj1978 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-05, 10:02   #3262
79 Marta
Wtajemniczenie

moja Plujka dziś ma 2 miesiące i dodatkowo imieniny życzyłam jej z samego rana SAMYCH spokojnych nocy
Stary 2011-01-05, 10:07   #3263
anankee
Rozeznanie

Od nocy boli mnie po lewej stronie brzucha tak nisko, nizej niż pępek... co to może być? jajnik??? nigdy mnie jajniki nie bolały więc nie wiem. tak kłuje

Emi!

anankee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-05, 10:19   #3264
kotek81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rptrbj1978 Pokaż wiadomość

moze ma kolke od wczorajszej bułki z budyniem dziecko jak ma kolke moze tez miec ładne wzorcowe kupki albo pokazuje kto rzadzi
nie od bułki bo to już któryś wieczór z kolei - kolka raczej nie bo brzuszek ma mięciutki...
Cytat:
Napisane przez 79 Marta Pokaż wiadomość
moja Plujka dziś ma 2 miesiące i dodatkowo imieniny życzyłam jej z samego rana SAMYCH spokojnych nocy
to wszystkiego naj... naj... dla Plujki
kotek81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-05, 10:28   #3265
rptrbj1978
Rozeznanie

naj dla plujki
kotek81 a moze jakas inna dolegliwosc, tylko jaka?
a ja mam inny problem 8 tydzien a ja krwawie...i to dosc mocno
kiedy i w jaki sposob naprawde wykrywa sie skaze białkowa??/

rptrbj1978 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-05, 10:30   #3266
ranka
Kici kici miau miau

w Dzien dobry TVn mowia teraz o infekcjach ukladu oddechowego - warto poogladac

Instagram mój
Stary 2011-01-05, 10:34   #3267
79 Marta
Wtajemniczenie

Cytat:
w Dzien dobry TVn mowia teraz o infekcjach ukladu oddechowego - warto poogladac
oglądam
Stary 2011-01-05, 10:43   #3268
De28
Wtajemniczenie

Cytat:

De28 czy ty nadal mieszkasz w Essen? Miałaś się przeprowadzać, ale jakoś nie kojarzę, żebyś o tym ostatnio pisała.
Maz od stycznia zaczal czesciowo pracowac w innym miescie- tzn. ma podroze sluzbowe- 1-2 dniowe.Od lutego ma pracowac polowe tu, polowe tam. Od kwietnia zaczynamy tam cos szukac i prawdopodobnie od czerwca tam zamieszkamy. Jak narazie oferta domow czy mieszkan jest tam gorzej niz mizerna. Mam nadzieje, ze jednak szybko cos znajdziemy.

Moj maly smial sie dzisiaj do pluszakow. Wlaczalam mu muzyczke a ten sie do zabawek usmiechal. Maly ma na koszulce napis: matura 2028 .-)
No i nasz nowy pojazd!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg daniel 05.01.2011 024.jpg (92,5 KB, 35 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg daniel 05.01.2011 006.jpg (123,1 KB, 28 załadowań)

Daniel

Christian

Edytowane przez De28
Czas edycji: 2011-01-05 o 10:58
Stary 2011-01-05, 10:51   #3269
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rptrbj1978 Pokaż wiadomość
a ja mam inny problem 8 tydzien a ja krwawie...i to dosc mocno
kiedy i w jaki sposob naprawde wykrywa sie skaze białkowa??/
U mojej córki wykryto skazę jak miała 2 tygodnie. Wymiotowała, miała zieloną biegunkę, byla totalnie odwodniona. A na skórze miała delikatną wysypkę, taką drobnoplamistą, ale tylko na początku. Jak wprowadziłam dietę bezbiałkową, to wszystko zniknęło.

A jeśli chodzi o krwawienie... to biegiem do lekarza. Podejrzewam, że nie poszłaś jeszcze od porodu Na innym wątku dziewczyna też krwawiła/plamiła tyle czasu i się okazało, że źle ją wyczyścili po porodzie i musiała iść na łyżeczkowanie.
Cytat:
Napisane przez De28 Pokaż wiadomość
Maz od stycznia zaczal czesciowo pracowac w innym miescie- tzn. ma podroze sluzbowe- 1-2 dniowe.Od lutego ma pracowac polowe tu, polowe tam. Od kwietnia zaczynamy tam cos szukac i prawdopodobnie od czerwca tam zamieszkamy. Jak narazie oferta domow czy mieszkan jest tam gorzej niz mizerna. Mam nadzieje, ze jednak szybko cos znajdziemy.

Moj maly smial sie dzisiaj do pluszakow. Wlaczalam mu muzyczke a ten sie do zabawek usmiechal.
Mój też się śmieje do zabawek

A o twoje miejsce zamieszkania pytam, bo mnie tak coś naszło, żeby może się spotkać, skoro mieszkamy niedaleko od siebie
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-05, 10:52   #3270
lutien
Wtajemniczenie

Widzę, że co osoba to zdanie

Cytat:
Napisane przez De28 Pokaż wiadomość
lutien- moj maly juz 3 razy zostal na pare godzin z tesciowa.Zostawilam swoje mleczko i bylo ok. W koncu tesciowe wychowaly naszych mezow. Malemu bylo obojetnie kto go karmi. A poza tym co ma sie stac?
Na pewno obojętne? Moja ma 2,5 mies i chyba już kuma co nie co

Cytat:
Lutien ja bym nie zostawiła dziecka Może dziwna jestem... ale jeśli teściowa widziała dziecko tylko parę razy, nigdy się nie zajmowała, to nie zostawiłabym. Mam stracha zostawić dziecko nawet z mężem, który przecież jest z małym na codzień, a co dopiero z teściową, która nie zajmowała się nigdy.

A nie możesz wziąć małego ze sobą? Ja poszłam w góry na cały dzień , gdy Thomas miał 2 m-ce. Było jeszcze bardzo zimno. Ale przecież są na szlakach jakieś miejsca, gdzie można się schronić, rozgrzać, nakarmić dziecko.
Thomas był w nosidełku parę godzin i słodko spał.
No właśnie boję się tego, że ona nie zna Dziamdziołki - nie wie, co ona lubi, czego nie, kiedy śpi, jak się z nią bawić.
Boję się, że Nika będzie tęsknic i będzie się bać

Co do wzięcia jej w góry to TZ na pewno się nie zgodzi - on się boi, że upadnie z mała i jej się coś stanie. W ogóle ten mój TZ nie jest chętny do wyjść z nią - póki co był na spacerze z nami 2 razy - oba po pół godziny, bo to już dla niego za długo (ja staram się chodzić na min 1godz).

Ale jak przyjdzie dziś chusta to planuję się jutro gdzieś z nią przejść. Jeśli nie przyjdzie to chociaż mam plan posiedzieć z nią codziennie po 2 godz na świeżym powietrzu.

Co do wyjścia to stanęło na tym, że jednak gdzieś pójdziemy. Choć to na ile to będzie zależało od ilości mleka w zapasie.

Teraz się trochę pożalę na TŻ Ostatnio doszłam do wniosku, że mój mąż nie poczuwa się do obowiązków odnośnie opieki nad Niką w sposób mi odpowiadający Oczywiście ją przewinie, nakarmi, zabawi. Ale już kąpać mu się codziennie nie chce, pomimo tego że kąpiel sprawia Nice ogromną frajdę (od pewnego czasu to ja kąpię). Na spacer z nią nie wyjdzie Jak ogląda mecz, a mała płacze to się denerwuje, że nie może sobie pooglądać, a mi się serce kraje, że małą coś boli. Zresztą, jak proszę, żeby się nią pozajmował to on ją kładzie na leżaczek i ogląda tv, zamiast się z nią pobawić
Chodzi mi o różniece w priorytetach - ja staram się robić tak, żeby moje dziecko było szczęśliwe, a on na pierwszym miejscu stawia siebie.
Nawet w kwestii wychodzenia jest inaczej - ja uważam, że możemy robić wiele ciekawych rzeczy z dzieckiem, choć wymaga to zmiany przyzwyczajeń albo dostosowania warunków do dziecka. A on chyba uważa, że z dzieckiem to tylko na d**** w domu trzeba siedzieć. Tak jak to nieszczęsne wyjście w góry - można przecież zabrać Nikę ze sobą, choć wiadomo, że trzeba by wybrać inną trasę, przemyśleć karmienia itp. Ale on się już nie dostosuje - ma być albo po jego mysli albo w ogóle. Co tak czy inaczej wiąże się z tym, że dziecka nigdzie nei weźmiemy
Zresztą taki domator sie z niego zrobił - tylko by przed tv siedział. A kiedyś to on mnie wyciągał na miasto
(Katharine Hadley )

lutien jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości