|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#811 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: W Nowym Roku wielkie zmiany - zamiast brzuszków dzieci mamy! Styczeń-Luty 2011
make_up_istka - to czekamy na nowe maleństwo
![]() agus87 - witaj ciekawe czy u nas jest takie coś dostepne...
|
#812 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: W Nowym Roku wielkie zmiany - zamiast brzuszków dzieci mamy! Styczeń-Luty 2011
Cytat:
Ja postaram sie odpowiedziec na kilka Twoich pytań, a więc: -włosy farbowac można, - paznokcie można malowac, ale dopiero po wyjściu ze szpitala -używac normalnych balsamów kosmetyków tak, ale pamiętaj by - pomijac sutki by dziecko nie brało do buźki -co do solarium, nie wiem idąc dalej: 1. po porodzie pierwszy raz sama na jakieś 30 minut wyszłam po ok tygodniu, a na dłuższe wyjście już po 3 tygodniach, ja mleko odciągałam i zostawiałam w butelce 2. dziecko rejestrujesz w USC w dniu w jakim wyznaczy Ci szpital i dziś się dowiedziałam że jeśli przyjdziesz później nawet o 3 tygodnie to nic się nie stanie, a rejestrujesz dziecko w USC tam gdzie nastąpiło zdarzenie ( czyli nie gdzie jesteście zameldowani a tam gdzie dziecko się urodziło) 3. moja położna środowiskowa była u mnie raz i nic specjalnego się od niej nie dowiedziałam 4. tak można dokarmiac dziecko mm, ja tak robił od 3 miesiąca małej, dawałam jej butle na noc ok 23 i ona przesypiała już do rana, dawałam jej bebilon, tylko musisz pamiętac że dużo łatwiej dziecku pic - jeśc z butli niz z piersi i może nie chciec później ciągnąc z cycka. 5. wszystko zależy na jakie położne trafisz, powinny Ci to pokazac lub podpatrzec i powiedziec co robisz nie tak, ale z tego co pamiętam to warto zapytac i poprosic o pomoc wtedy nie odmówią (jeśli się w czymś mylę to mnie poprawcie) |
|
|
|
|
#813 |
|
Rozeznanie
|
Witam i ja
![]() Makupistko kciukasy zacisniete, ja po odejsciu czopa, jedno rodzilam nastepnego dnia (a raczej za kilka godzin), druga tego samego, wiec a nuz cos sie ruszy .Tez wczoraj sprawdzalam czy nie odszedl, bo te bole dziwne byly, niby maja trwac minute i pojawiac sie co 5 minut, ale jak stwierdzilam, ze trwaja prawie ciagle, to odetchnelam, ze to jednak nie to .Za to w nocy super spalam, chyba organizm po prostu zmeczony, bo ja ostatnio na wysokich obrotach, a spalam po 2,5 do 3 godzin, przez kilka dni, wiec mial prawo sie zbuntowac .Moj TZ ze strachu adres szpitala sobie spisal , pytal gdzie mam torby, jak powiedzialam, ze wlasnie wyprana sie suszy, to myslalam, ze chlopina czegos dostanie :P.Jutro mam ginke i wtedy sie dowiem, czy musze sie z ta torba spieszyc, ale mysle, ze nie, choc moze byc, ze szyjka juz sie jakos skraca powoli, teoretycznie porod za 3 tygodnie mozliwy (w terminie), wiec ma prawo chyba sie przygotowywac organizm,tym bardziej, ze to 3 ciaza jednak juz jest. Lilijko trzymam kciukasy, zeby dzidzia Cie zaskoczyla i sie pokazala, moja w 38 tygodniu sie pokazala, wiec calkiem mozliwe to jest, a jak lekarz bedzie mial cierpliwosc, to juz tam zobaczy ![]() Ja, na wstydliwa dziewczynke stawiam u Ciebie
|
|
|
|
#814 |
|
Zadomowienie
|
Lilijko: znalażłam na jakimś forum..gubie się juz w tym. Wg mnie 34 tydzień to ostatni tydzień 8 miesiaca.od 35 zaczyna sie 9. tak miałam w jakiejś książce.
1. Wg książki "W oczekiwaniu na dziecko" 1 miesiąc - 1-4 tygodzień, 2 miesiąc - 5-8 tygodzień, 3 miesiąc - 9-13 tydzień, 4 miesiąc - 14-17 tydzień, 5 miesiąc - 18-22 tydzień, 6 miesiąc - 23-27 tydzień, 7 miesiąc - 28-31 tydzień, 8 miesiąc - 32-35 tydzień, 9 miesiąc - 36-40 tydzień. 2. Sposób ściągnięty z innego forum 1 miesiąc - 0-4,5 tyg. 2 miesiąc - 4,5-9 tyg. 3 miesiąc - 9-13,5 tyg. 4 miesiac - 13,5-18 tyg. 5 miesiąc - 18-22,5 tyg. 6 miesiąc - 22,5-27 tyg. 7 miesiąc - 27-31,5 tyg. 8 miesiąc - 31,5-36 tyg. 9 miesiąc - 36-40 tyg. 3. Wg gazety Claudia dodatek "Ciąża": 1 m-c : 1 - 4 tydzień 2 m-c : 5 - 8 tydzień 3 m-c : 9 - 12 tydzień 4 m-c : 13 - 16 tydzień 5 m-c : 17 - 20 tydzień 6 m-c : 21 - 24 tydzień 7 m-c : 25 - 28 tydzień 8 m-c : 29 - 32 tydzień 9 m-c : 33 - 38 tydzień 4. Wg encyklopedii Larousse: 1mc - 1-4tyg 2mc - 5-8tyg 3mc - 9-13tydz 4mc - 14-18tydz 5mc - 19-23tydz 6mc - 24-27tydz 7mc - 28-31tydz 8mc - 32-35tydz 9mc - 36-39tydz Wróciłam z badań po ok 9.30 była spora kolejka..jeszcze jakis facet sie bezczelnie wepchał przede mną a ja byłam taka głodna, stałam,bo miejsca nie było az mi slabo było i jeszcze zostawiłam chora siostre w domu i zależało mi by szybko załatwic badania i wrócic do domu. Nie puściłam ją do szkoły bo skarżyła się na ból brzucha. Na szczęście juz jest lepiej,ale leżymy sobie razem![]() Ale moja Nadia
|
#815 | ||
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny odespałam tę noc...straszna była...nie mogłam nad ranem zasnąć, jakiś taki niepokój czułam wewnętrzny...w końcu mnie przyszpiliło i na kibelku wylądowałam - dopiero "po" dałam radę zasnąć...co to się dzieje
Cytat:
. Jakby nie było, ja już jestem w 9, a nawet i w 10, jeśli liczyć te księżycowe, które lekarze mjaą na kółeczkach swoich . A według Twoich wyliczeń, to ostatni miesiać trwałby 6 czy nawet 7 tygodni - tak na pewno nie jest. A według tych tabelek to 9 zaczyna się w 36, oprócz Claudii - ale według mnie to wyliczenie jest z d*** wzięte - ostatni miesiąc trwa 6 tygodni, a gdzie ostatnie dwa (kończy się na 38 tygodniu). A co do rannego wstawania to uwierz mi, że ostatnio całe dnie i noce mogłabym przesypiać...dzisiaj miałam straszną noc...kręciłam się, nie mogłam po prostu zasnąć Cytat:
. Też już mi zwisa, liczę, ze w ostatnim miesiącu dużo już nie utyję... .I głowa do góry - włącz pozytywne myślenie - dowiesz się, co z Maluszkiem w końcu Edytowane przez cytrynka3002 Czas edycji: 2011-01-05 o 10:09 |
||
|
|
|
#816 |
|
Rozeznanie
|
U nas werandowanie zaczyna sie juz w szpitalu..
W domu raczej nie zalecaja, pierwszy "spacer" ma dziecko ze szpitala do domu, pozniej po bodajze 3 dniach, trzeba isc do lekarza, ale wczesniej jak czujemy sie na silach, to lekarze zalecaja wyjscia od razu, na 10-15 minut (o ile pogoda dopisuje), i tak wydluzanie ciagle o 5 minut, az dojdzie sie do tych 2 godzin. Ja, z obiema wychodzilam doslownie zaraz, a mlodsza w styczniu urodzona, ale tu nie bylo mrozow powyzej -5 stopni. Teraz moga byc, wiec jak bedzie na termometrze wyzej jak -10, to w miare mozliwosci bede mala tylko werandowac, jak uda mi sie zorganizowac kogos do odbierania dziewczyn, bo rano TZ bedzie je zawozil. Jak nie, to nie bede miala wyjscia, trzeba bedzie po nie chodzic 2 razy dziennie, i wiec mala od poczatku bedzie ponad godzine na dworze, bo taka droga spokojnie mi 40 minut zajmuje.. Sklep to ja w drodze ze szpitala z malenstwami "odwiedzalam", bo przypomnialo mi sie, co brakuje ![]() Ale tu to normalka, tak jak i to, ze TZ do porodu nie przebiera sie w zadne ekstra ubrania, bo wychodza z zalozenia, ze dziecko ma od poczatku miec stycznosc z bakteriami, z ktorymi bedzie sie tak czy tak zmagac musialo. Nie mniej supermarkety mam zamiar omijac, albo jezdzic w porannych godzinach, zeby jak najmniej ludzi bylo, ze wzgledu na sezonowe grypska itd.. |
|
|
|
#817 |
|
Raczkowanie
|
Magdaka13 znalazłam jeszcze cos takiego że solarium nie szkodzi podczas karmienia tylko należy zakryc sutki i może dużo więcej mleka wypłynąc pod wpływem ciepła. Ale nie jestem tego pewna na 100%.
A i witam się w ten pochmurny środowy dzień.... Dziś wiele z nas ma wizyty, więc samych miłych wiadomości wam życzę, LILIJKO trzymam kciukasy byś wiedziała co tam pod serduchem nosisz, ale ja stawiam na małego chłopaczka bo patrząc co te dziewczyny wyprawiają to chłopcy mi na skromniejszych wyglądają (nie bij mnie zbyt mocno jeśli Ty chcesz dziewczynkę). |
|
|
|
#818 |
|
Zadomowienie
|
Ja tez miała dziś dziwny sen. Śniło mi się, że miałam straszne skurcze, bardzo realnie czułam ból (mam nadzieję, że to sen), prosiłam kolege by zawiózł mnie na IP, chciałam się zbadać tak w razie "w".Bylismy na jakims weselu i on był kierowcą, wszyscy byli pijani tylko on trzezwy.Wiedziałam, że to nie skurcze porodowe ale mnie martwiły, płakałam..a on mówił bym nie przesadzała i , że pewnie sie nic nie dzieje i mam sie uspokoic...nie wiem co dalej, chyba obudziłam się na siusiu...
W sumie te pobudki na siku sa fajne..jak mam jakis nudny sen fajnie tak się obudzić..i potem zacząć nowy ![]() ![]() Chociaż akurat w tym byłam ciekawa co bedzie dalej.
Nasze marzenie się spełniło ![]() 24.02.2011 r. dzień narodzin naszej córeczki Nadia: http://www.suwaczek.pl/cache/7ac096c94e.png Edytowane przez Justine1988 Czas edycji: 2011-01-05 o 10:13 |
|
|
|
#819 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Czy u Was w przychodni nie ma informacji że kobiety w ciąży, dzieci do lat 7 i na krzywą cukrową są przyjmowane bez kolejki????????? U nas coś takiego jest i wczoraj byłam na pobraniu krwi i było tylko 5 osób przede mną i postanowiłam zaczekac, niechcący wyszła pani z laboratorium i jak tylko mnie zobaczyła to powiedziała pani w ciąży teraz wchodzi, ja na to że mogę zaczekac a ona na to że one mają już duzo pracy i nie mają zamiaru latac po lekarza jak ja zemdleję. Że bardzo czesto właśnie z głodu kobiety w ciąży mdleją i muszą wchodzic bez kolejki i bez gadania, koniec i kropka. |
|
|
|
|
#820 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#821 |
|
Raczkowanie
|
Ponawiam pytanie do wrocławianek
czy któraś z Was wybiera się na kolejne spotkanie mama rozmawia 25 stycznia?????? |
|
|
|
#822 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#823 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Ale mam nadzieję, że żadna z nas nie będzie aż tak długo nosiła bobaska w brzuchu .Ja tam i tak miesiące liczę sobie tak, jak termin porodu mniej więcej, czyli przyjęłam, że 1 stycznia ostatni mi się zaczął .szhizuho - ja zawsze w kolejce czekam, zwykle dlatego, że na badania w większości starsze babcie chodzą, a im przecież zawsze należy się pierwszeństwo, ja przecież młoda jestem, to poczekam . Także tu też nie spotkałam się z życzliwością żadną, a bywało, że i młody facet był przede mną i też musiał wejść pierwszy...Zastanawiam się nad wałeczkami do łóżeczka, które kupiła JeSuis...tylko nad tymi tańszymi z allegro... Edytowane przez cytrynka3002 Czas edycji: 2011-01-05 o 10:25 |
|
|
|
|
#824 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#825 | |||
|
Rozeznanie
|
Witam dziewuszki
![]() Cytat:
Trzymam łapki zaciśniete ![]() Cytat:
Dziś pierwsze KTG u lekarza (wcześniej jedno miałam na SR), dziś będzie też pobierany wymaz na paciorkowca. No i oczywiście najciekawsze ile mój maluszek przytył, bo ostatnio to jeszcze kruszynka 2 kg nie miała. A jak pomyslę o goleniu to mi włosy dęba stają, tak mi się tych wszystkich wygibasów robić nie chce ![]() Cytat:
|
|
|
#826 |
|
Zadomowienie
|
ale ręczny czy elektryczny
? bo z tym też mam problem
|
#827 |
|
Zadomowienie
|
ręczny. Elektrycznego na razie nie będę potrzebować. Jak się cos zmieni, kupię elektryczny...
|
#828 |
|
Rozeznanie
|
saj ja sie wczoraj wieczor probowalam wygolic, matko jak ja sie w tej wannie wiercilam, a na dole to sie ogolilam na czuja, mowilam mezowi ze tylko lekarz tam ostatnio zaglada i mam nadzieje ze nie padnie ze smiechu
|
|
|
|
#829 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
nie miałam weny ostatnio, humor do du.y wiec nawet na neta nie wchodziłam zeby nie smecic..wczoraj robiłam płytki i kicha 35tys, czekam na telefon od lekarza czy moga mi podac imunoglobuliny w przemyslu czy dostane sterydy czy jednak lepiej byłoby jechac do tego brzozowa 100km w jedna strone.. z małą wszystko ok, waży ok 2390 w 36tc, szyjka delikatnie skrócona ale zamknieta, łozysko 2, wody pod dostatkiem wiec nic nie wskazuje na to ze na dniach zacznie sie cos dziac choc ginekolog jak ustawiał mnie na wizyte 25.01 to stwierdził że pewnie do niej nie doczekam.. dziewczyny co mam robic- jechac na te imunoglobuliny?? boje sie ze mnie po drodze wytelepie i ze zaczne rodzic po drodze.. a inna opcja to branie sterydów..
|
|
#830 |
|
BAN stały
|
Jestem
![]() I du*a... Cisza jak makiem zasiał. Tak jak myślałam, nic się nie dzieje. W nocy mnie pobolał brzuch, ale stwierdziłam, że to nie skurcze, poszłam spać i przespałam całą noc, tak że nawet TŻa za późno obudziłam do racy i zaspał
|
|
|
|
#831 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
zobaczysz, urodzisz bardzo szybko
|
||||||
|
|
|
#832 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
poczekaj co ci lekarz powie, jak zdecyduje że masz jechac te 100 km to spytaj go czy nie łatwiej będzie sprowadzić preparaty do miejscowego szpitala bo ty się boisz ze urodzisz po takiej podróży druga sprawa ze już nie powinnaś tak daleko jeździć.... |
|
|
|
|
#833 |
|
Zakorzenienie
|
witam się i ja
![]() make_up_istka ja mam przeczucie, że Ty w trzech króli będziesz rodziła ![]() kupiłam sobie torbę z biedronki za 18,99 naprawdę świetna!polecam jeśli któraś nie ma w co się spakować. mam pytanie do tych,które bolą żebra (pod żebrami). Jaki to jest ból, bo u mnie tylko z jednej strony i to taki jakbym miała zapalenie mięśni czy coś w tym stylu i czuje raz na jakiś czas jak mi się napinają(a brzuch i druga strona mięśni pod żebrami jest miękka). Boli cholernie nawet jak leże i nic nie robie. Nie wiem czy mam z tym jechać na IP bo to już ponad 2tyg tak mam a zaczęło się po skurczach co miałam przed wigilią z przemęczenia i trzyma do dziś..pomóżcie bo się martwię. |
|
|
|
#834 | |
|
Rozeznanie
|
u mnie GBS negatywny, odebrałam wyniki
w niedzielę kończę 38 tc ale jakoś do mnie to nie dociera ![]() ---------- Dopisano o 11:35 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ---------- Cytat:
a moze dziecko tak ma nóżki ułozone że ci jakiś organ tam się wciska i boli |
|
|
|
|
#835 |
|
Konto usunięte
|
Melduję się i Ja już po wizycie
u mnie wszystko zamknięte na 4spusty,a co najdziwniejsze nie przytyłam nic od ostatniej wizyty .A tego się obawiałam po świątecznych szaleństwachligotka-a z lusterkiem próbowałaś ,bo Ja to tylko tak kaskup-współczuję Ci kochana z tymi płytkami cytrynka- (42tyg)Ja to moją pierwszą przenosiłam 3 tyg(43tydz)wody miałam czyste ,tylko z niej skórka schodziła jak z węża paluszki to ściągałam w całości takie skorupki .I położna mówiła że po tym można poznać że przeterminowana Ja narazie laktatora nie kupuję bo pierwszej wogule nie karmiłam i nawału też nie miałam,a druga tak ciągneła że laktator był nie potrzebny .Jak było mi w cycuchach za pełno to Ja podstawiałam i wszystko ładnie opróżniła,a przez to że Ja tak często przystawiałam nie miałam problemów z brakiem pokarmu. Także teraz też nie kupie ,a jak będzie potrzebny to mój Tż kupi. |
|
|
|
#836 |
|
Rozeznanie
|
w przemyślu niestety nie moga mi podac tych imunoglobulin,
zwyłam sie jak głupia.. dzwoniłam do hematologa który prowadził mnie przez calą ciaże.. zachował sie jak s****y..n.. wyobrazcie sobie ze powiedział mi a własciwie wydarł sie przez telefon ze u mnie w przemyslu tez sa lakarze niech sie mna zajma bo ona ma tysiace pacjetów a nie tylko mnie! i sie rozłączył a dzwoniłam zeby sie poradzic co do tych sterydów i to gdzie zawsze podkreślał zeby w razie czego do niego zadzwonic........ konował a nie lekarz wielki docent!!! no i niestety jade po recepte na sterydy.. ![]() normalnie siedze i wyje przez konowała
Liwia http://www.suwaczki.com/tickers/h84fej28regdkxkk.png Amelka http://www.suwaczki.com/tickers/km5sio4pvkc0m5r2.png Edytowane przez kaskup Czas edycji: 2011-01-05 o 11:38 |
|
|
|
#837 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Mnie dobijają telefony koleżanek/rodzinki etc. pod tytułem "kiedy w końcu masz ten termin porodu?", "denerwujesz się?" itd...chyba w ostatnim tygodniu telefon wyłączęJa wzięłam się za porządki i pranie pościeli Maluszka...przydałaby mi się jeszcze jedna komoda . Nie wiem, gdzie wstawić wanienkę - pod prysznic, czy gdzieś na szafę w sypialni...pomysłu nie mam.anula_79 - kaskup - Edytowane przez cytrynka3002 Czas edycji: 2011-01-05 o 11:42 |
|
|
|
|
#838 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
jaaaa a ja miałam wizję że leżysz już na porodówce :P
|
|
|
#839 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:40 ---------- Cytat:
już i tak zameldowałam wielką torbę z ikei pod łóżeczkiem, ja na pościel jeszcze czekam... jedzie... dziś upiore tetrę i flanelki, mnie tak delikatnie podpytują wiec narazie mnie to jesczze nie wkurza ![]() ja się nie ogolę na dole nie am bata mam taki wystający brzuch nawet lustto nie pomoże, poza tym wylazł mi hemoroid i boję się ze się chlasnę ide w przyszłym tygodniu na wosk po całości - powiem wam ze boje się tego bardziej niż porodu bo nie byłam parę miesięcy a tak to chodziłam regularnie
|
||
|
|
|
#840 |
|
Rozeznanie
|
ja probowalam ale jakos rak mi brakuje :/
cytrynko ja w pokoju malej mam dwie szafy i chcialam je wyrzucic, a teraz zastanawiam sie gdzie to wszystko ukladac :/ - szafy pelne a rzeczy malej przybywa, mam jeszcze dwa prania ciuszkow, ochraniacz i rozek no i posciel, masakra :/ Edytowane przez ligotka Czas edycji: 2011-01-05 o 11:46 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:52.

.
a ja byłam taka głodna, stałam,bo miejsca nie było az mi slabo było i jeszcze zostawiłam chora siostre w domu i zależało mi by szybko załatwic badania i wrócic do domu. Nie puściłam ją do szkoły bo skarżyła się na ból brzucha. Na szczęście juz jest lepiej,ale leżymy sobie razem
dobrze, że mam blisko ....i jak nie bedzie dużej kolejki to ok.8.30 bede juz w domku zajadac się śniadankiem.
. Też już mi zwisa, liczę, ze w ostatnim miesiącu dużo już nie utyję...

.A tego się obawiałam po świątecznych szaleństwach