|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3271 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010
Lutien aż tak nie narzekaj na TŻ. Mój nigdy nie przewinął dziecka. Żadnego! A mam ich troje.
![]() Nigdy nie kąpie. Wykąpał raz moją córkę, bo ja nie mogłam wstawać. Nie karmię piersią, ale on małego nie nakarmi butelką. A gdy każę mu zająć się małym bo np. chcę iść pod prysznic, to zastaję małego na leżaczku, a tatusia przed laptopem. Dobrze, że chociaż lubi wspólne spacery. A więc nie narzekaj, nie masz aż tak źle
|
|
|
|
#3272 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Lutien, mojemu bylo obojetnie, ale moj mlodszy. Na twoim miejscu sama bym wychodzila.I to w porach jak tz jest w domu. Znikalabym z domu przed przyjsciem tzeta. W koncu zaczalby mi towarzyszyc, bo by sie zastanawial, gdzie ja to znikam ,-) Ale ja nie mam takiego problemu. Moj chetny do spacerow i nie pozwala mi nawet wozka poprowadzic
Edytowane przez De28 Czas edycji: 2011-01-05 o 11:03 |
|
|
|
|
#3273 |
|
Rozeznanie
|
Jestem wykończona.
![]() mały ucina sobie 10-20minutowe dzrzemki w dzień nic nie idzie zrobić a jestem sama z dwójką dzieci. dzisiaj wyszłam z nim w nosidełku ktore okazało się jest do kitu wyrzucić smieci bo juz w kosz się nie mieściło i mały (na dworze jest ok.-4) zaczął jakby sie dusić,zaczeło mu braknąć tchu tak się wystraszyłam. trzeba przykrywac buzie pieluszką,robicie tak bo zauważyłam to u innych mam. mam jeszcze jeden problem mały od paru dni strasznie się dławi nawet własną śliną,boję się .Jak ratuje się takiego malca? a to chyba dlatego,ze zaczął się okropnie slinić i gryzie sobie piąstkę czyzby to zęby??? ![]() a wczoraj zdjełam swojego kolosa (czyt.stary wózek) i potem wtoczyłam spowrotem i w kręgosłupie mnie tak boli,że masakra ![]() dzisiaj szukam na all.czegoś lekkiego ale i porządnego i nic znależc nie mogę. |
|
|
|
#3274 |
|
Zadomowienie
|
U nas noc spokojna ale wczoraj zanim mały usnął to taką orkiestre urządził ze szok. Nawet łza mu nie poleciała bo on nie płacze tylko krzyczy jakby był bity normalnie. Ale zawsze po takich krzykach przesypia pieknie noc i tylko na jedzonko sie budzi. Tak sie zastanawiam bo dzisiaj jeszcze butli mu nie dawałam bo cyc mu wystarczył a czasem to nie chce nawet possac tylko butla go uspokaja, wiecej pokarmu miałam czy od czego to zalezy ze czasem cyc mu wystarczy a czasem tylko na butle czeka??
|
|
|
|
#3275 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() kotek81, Marta dzięki za odpowiedź ![]() Cytat:
no ja tego też nie rozumie -ona cała jest dziwna i jeszcze wczoraj zadzwoniła, że w czwartek przyjdzie więc czeka nas wizytacja i wytykanie co robimy źle Cytat:
Cytat:
Cytat:
też mam takie zdanie i już zaczynamy powoli wychodzić a do głupot to już się przyzwyczaiłam i czekam na kolejne jej mądrości Cytat:
wczorajsza wizyta całkiem nieudana - nie pasuje nam ta lekarka jakas dziwna, przywitała nas tak, że co my wogóle tu chcemy (pisała smsa i jej przeszkodziliśmy) na kupę ledwo co spojrzała, jak powiedzialam, ze maly w szpitalu brał antybiotyk to uwagi większej na to nie zwróciła, w jego książeczkę nawet spojrzeć nie miała ochoty - ogólnie beznadziejna -dziś jedziemy do naszej sprawdzonej wiec napewno będzie lepiej z plusów to tylko tyle, że mały był zważony i waży już 4,600 ![]() i kolejne pytanie : bolą Was żebra ? bo ja zauważyłam, że moje te dolne są jakoś dziwnie wygięte a pomiędzy nimi mam cos takiego twardszego (moja mama mówi, ze to od tego mojego giga brzucha jaki mialam i że wszystko było takie naciągnięte) i od kilku dni coraz bardziej bolą tym bardziej, że mały coraz cięższy -nie wiem czy one same wrócą do normy czy mam iść do jakiegoś lekarza ? jak myślicie ? muszę się zebrać do sklepu a jeszcze w piżamie siedzę i nie mam na nic siły |
||||||
|
|
|
#3276 |
|
Zakorzenienie
|
De, super te śpiochy z maturą 2028
![]() Kurde, to mój może jednak ma skazę Weronisia, piszesz o wymiotach... Tymek nie tylko bardzo ulewa po każdym jedzeniu niemal, to jeszcze niekiedy między karmieniami (średnio raz na dobę) puszcza właśnie pawika Wszyscy to bagatelizują. Położna powiedziała, że tak bywa u malutkich dzieci. lekarka też - że jak się nie zdarza po każdym jedzeniu to żeby na razie się nie martwić, mąż mówi "przecież lekarka mówiła że to normalne, nie ma się czym martwić" Mały ma apetyt, rośnie, nie gorączkuje... Tylko te wymioty od czasu do czasu, olbrzymie ulewanie no i niewielka wysypka...Za dwa tygodnie idziemy na szczepienie, to przycisnę lekarkę, żeby jednak coś mi doradziła. A tymczasem może powinnam ograniczyć nabiał i zobaczyć, czy się nie poprawi? Sama nie wiem co robić Trochę mnie to przeraża, bo nabiał to główny składnik mojej diety, oprócz pieczywa. Co ja będę jeść?
|
#3277 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i jeszcze do tego moja mega anemia.
|
|
|
|
|
#3278 | |
|
Raczkowanie
|
Kularek mnie żebra nie, ale jakies 2 tygodnie temu (na szczescie był jeszcze tz) złapały mnie korzonki (myślałam , że kręgosłup) , masakra nawet dziecka podniesc nie mogłam i na IP dowiedziałam sie, ze jak karmie piersią to moge sobie paracetamol tylko brac, bo nawet przeswietlenia nie moga mi zrobić, nei mówiąc juz o jakims silniejszym srodku przeciwbólowym - w rezultacie pomogły okłady z musztardy
ja z trudem sobie radzę, moze dlatego ,że przyzwyczaiłam sie do obecnosci tz jak miał urlop , a teraz samiusienka - dzieki za slowa otuchy, powoli jakos sie organizuje i moze cos wiecej uda mi sie poudzielać Kretencja mi tz własnie przyszła chusta - nauczyłas sie juz wiązac? mi to sie wydaje kosmicznie trudne - jednak zamowilam hoppediza, bo był w promocji z taki ocieplaczem na zime Marta - najlepsze życzenia spełnienia zeby córcia była zadowolona z mamy ---------- Dopisano o 11:35 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ---------- Cytat:
|
|
#3279 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
po wyjeżdzie M wyłam dwa dni. teraz też jest ciężko i jeszcze bolący kręgosłup nawet małego ponosić ciężko aż łzy do oczu idą.wyjście po chleb to mega wyprawa dzisiaj udało mi się tylko do kosza,po chleb pójdzie syn jak ze szkoły wróci. mam wszystkiego dośc. ![]() ps.może ktoś mi poleci jakiegoś sprzedawcę pościeli dobrej jakościowo dla dorosłych. Edytowane przez bela14 Czas edycji: 2011-01-05 o 11:39 |
|
|
|
|
#3280 |
|
Rozeznanie
|
ja tez dieta wymaga wyrzeczeń z białego serka jogurtów to było moje sniadanko oprócz kawy która dawno odtsawiłam na rzecz inki.
podobno w chlebie jest tez białko mleka. zrobiłam sobie wczoraj kisiel by nie jesc jogurtu a tam w składzie biłko mleka jaja..niezłe jaja se robi producent.. sama juz nie wiem co jesc... moja lekarka twierdzi ze chocby na mega diecie to dziecko zaboli brzuch bo perystatyka jelit niewielka dziecko lezy stad masaze modna jest rurka antykolkowa. mam wrazenie ze dieta np jest mega kaloryczna dawniej jak odczuwałam głod to przegryzłam serkiem jabłkiem jogurtem a teraz ..... głodnym chodzic nie wolno... ide dzis do gina a to http://allegro.pl/kolka-niemowleca-r...365443458.html
|
#3281 |
|
Raczkowanie
|
Bela musimy dac rade !!!, moja wazy juz 5400 ...jest co nosic , a chleb kupuje podczas spaceru u zaprzyjaxnionych pan ze sklepu, zaglądam tylko do srodka i mówie ze chleba potzrebuje
i one mi wynoszą - gorzej jak nie bede mogła wyjsc na spacer ......
|
#3282 |
|
Dragonfly
|
De,no z takim wozkiem to na pewno nie bedziesz miala problemow na spacerach
wyglada solidnie..Wlanie niedlugo ide na spacer,bo jest piekna pogoda ![]() Jakie macie lezaczki i jak sie sprawdzaja?Bo Emilka swojemu jak na razie nie ufa,owszem polezy na nim,nawet wczoraj sie tam posrala(na wibracjach),ale jakas wielka miloscia do niego nie pala ![]() a mam taki http://dziecidzieci.pl/lezaczek-buja...ing-p-963.html kupilam jeszcze taka mate,ale jak na razie nie wzbudza jej zainteresowania-tylko te jaskrawe misie z karuzelki,znowu w nie celuje kopniakami http://***********/produkt/Bright-St...k-6808-1-D6808 myle ze w tej macie wymienie zabawki na bardziej jaskrawe,zaraz poszukam czegos tutaj
|
|
#3283 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
u nas to samo, aż bańki puszcza
RĄCZKI MALUTKIE, A CHWYCIŁY ZA SERCE NA CAŁE ŻYCIE... TRUDNO UWIERZYĆ, ŻE CIĘ NIE BYŁO... Edytowane przez 79 Marta Czas edycji: 2011-01-05 o 11:47 |
||
|
|
|
#3284 |
|
Zakorzenienie
|
ale mialysmy nocke
cala noc dziecko lezalo mi na brzuchu i wylo z bolu. bolal ja brzuszek od gazow i od przesuwajacej sie kupki. masowanie pomaga ale tymczasowo. podajemy kropelki jest tragedia d tego malajak puszcza baczki to z kleksami, i jej sie odparzenie chyba robi w okolicy odbytu
|
|
|
|
#3285 |
|
Zakorzenienie
|
De jakie zdjęcia, ja nic nie widzę.
Kretencja nie panikuj. Spokojnie. ![]() Skaza białkowa to nie tylko wymioty. Na to się składa kilka objawów jednocześnie. Wymioty to nie jest objaw alergii. Może to być tylko ulewanie. Mój Pascal tak silnie ulewał, że to właściwie chlustające wymioty były. Potrafił na pól pokoju mieć odrzut. Nawet się dowodnił i leżał pod kroplówkami. Pamiętasz? I to nie jest skaza. Po prostu ulewa. Fakt, że bardzo silnie, ale to jest ulewanie. Po prostu nie dział mu zwieracz i to się nazywa reflux. Dostaje teraz mleko AR czyli AntyRefluxowe i chlustanie się skończyło. Żeby stwierdzić skazę, to musi być wymiotowanie, wodnista biegunka, nawet strzelista, do tego zmiany skórne, zbyt wolne lub zbyt małe przybieranie na wadze, silne bóle brzucha. Przynajmniej te objawy miała moja córka. A testy alergiczne miała robione dopiero jak miała chyba 4 latka, bo niby wcześniej nie wychodzą dokladne. Ale potwierdziły alergię na białko mleka krowiego. |
|
|
|
#3286 |
|
Raczkowanie
|
Artystka ja ma taki:
http://allegro.pl/fisher-price-lezac...399286094.html Ali go uwielbia , często przysypia no i zaprzyjaźniła sie z zabawkami, na razie sa na etapie gugania....no a dla mnie plus, ze ten lezaczek jest do 18 kg, potem dziecko moze sobie w nim siedziec jak w foteliku bujanym a mate mam taką - Tiny Love , na razie tylko lusterkiem jest zainteresowana
|
#3287 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mój też wraca po 12 godzinach ciężkiej pracy na budowie i uważa, że jemu należy się odpoczynek (czyt. laptop i sofa). Zasypia momentalnie, chyba zanim zdąży zdjąć kapcie Nie budzi się nigdy. Mały może stękać ile chce, a tata śpi jak kamień.Gdy już złapałam takiego doła, że w środku nocy siedziałam na łóżku i płakałam, to się obudził i był w szoku, bo nie miał pojęcia, że ja w ogóle muszę wstawać do małego. On myślał, że mały śpi cała noc. essence mam taki sam fotelik-lezaczek tylko, ze niebieski Jest super.
Edytowane przez Weronisia Czas edycji: 2011-01-05 o 11:55 |
|
|
|
|
#3288 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a na silne odparzenia tuz w okolicy odbytu polecam masc - tormentiol
Urodziłam się 13ego w piątek Nasz Skarb Nasze nadchodzące Szczęście Edytowane przez essence30 Czas edycji: 2011-01-05 o 11:56 |
|
|
|
|
#3289 |
|
Rozeznanie
|
A moja laktacje chyba szlag trafia
![]() co raz mniej mleka mały sie denerwuje po paru min ja naciskam piers i nic nie leci...... ![]() do tego musze brac leki sterydowe na moja "przypadlosc" (kiedys pisalam) albo isc na zabieg ktorych juz nie wykonuja w 21 wieku bo leczenie farmakologiczne jest b.skuteczne. kosztuje 1800zl bo na nfz bym sie nie odwazyla.. przez to sie stresuje, ciagle płacze z bolu, wiec moze i dlatego mniej mleka mam..... ![]() tz mnie pociesza jak moze ale mi tak przykro.
|
#3290 | ||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
no to teraz juz będzie coraz lepiej i jeden problem mniej a to zawsze dużo.Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
hehe niech sobie TŻ zobaczy jakie to "łatwe i mało absorbujące" zajęcie.Ja jak miałam odstawic nabiał, to płakałam cały dzień... juz byłam prawie zdecydowana na mm, bo karmienie piersią wiązałam z beztroską i tuleniem bobasa do siebie, a nie z wyrzeczeniami i słuchaniem jego stękania, no ale wytrwałam póki co. |
||||||
|
|
|
#3291 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
.. nic nie jest w stanie go obudzić..... dlatego noce należały do mnie , ale znalazłam na to sposób jak Mała płakała w nocy, to wtedy ja go budziłam i on musiał wstac , przewinac i kładł ją z nami do łozka na karmienie - robił to prawie na spiąco , w dzien sie zajmuje, nie moge narzekać, zwlaszcza jak wróci z tygodniowej trasy steskniony- chociaz tez go czasem przyłapie, że lezaczek obok niego a on w laptopie smiga, kąpac sie jeszcze boi,
|
|
#3292 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3293 |
|
Zadomowienie
|
My mamy taki sam lezaczek jak essence i Weronisia- mam niebieski- jest ekstra, ale musi caly czas wibracja chodzic
Zabieram tez do znajomych jak wychodzimy- w sumie wygodny do przenoszenia. Mate mamy tez fishera rainforest, mala polezy troche, jak ma humor, ale czesto po pol godzinie jej sie nudzi- nie wiem, czy to wina maty , czy Helenki , bo mata wydaje mi sie fajna . Teraz wlasnie polozylam mala na nia, ciekawe, jak dlugo polezy ![]() Jesli chodzi o spacery- to ja uwielbiam i stalo sie to moim rytualem i osia dnia- nie wyobrazam sobie nie wyjsc z mala na min godzine. Zwykle biore pieska i lazimy razem z 40 min, potem odstawiam pieska i ide jeszcze po zakupy, najczesciej do Biedrony Mala caly czas spi, albo lezy z zamknietymi oczami. Po powrocie , tak jak PAscal- czasami nawet nie obudzi sie przy rozbieraniu .
|
|
|
|
#3294 |
|
Kici kici miau miau
|
my zawsze razem z TZ kapiemy Małą
zawsze no i on sie nia zajmuje jak wraca z pracy ![]() do tego w weekend on wstaje w nocy ![]() Milenka ma male krostki wokol ust chyba od smoczka bo w ogole zaczela juz banieczki ze sliny puszczac
|
|
|
|
#3295 |
|
Zadomowienie
|
Wiem, ze na watku jest pare mam nauczycielek. Ja od paru dni zachodze w glowe, co mam zrobic od nowego roku szkolnego- wrocic do pracy czy zostac jeszcze rok w domu. Musze zdecydowac wcale nie tak dlugo- bo pewnie w marcu moja dyr bedzie robic przydzialy na przyszly rok szk.
Pieniadze by sie przydaly, ale na zlobek panstwowy nie mam co liczyc- jestesmy powyzej 300 miejsca w 1 , a powyzej 600 w drugim zlobku. A co roku przyjmuja ok 50 nowych dzieci, bo jest ok 90 miejsc w zlobku ![]() Zostaje mi prywatny za ok 1300zl, babcie daleko. Poza tym nie bede mogla liczyc na nadgodziny , jak teraz bylo- pensja byla z dwojka z przodu dzieki temu. Od nowego roku szk bedzie malo godzin dla anglistow u nas, bo juz od tego roku wrocila dziewczyna z 3 lat wychowawczego i koledzy maja nadgodziny tylko dlatego, ze mnie nie ma A pensja zasadnicza to troche ponad 1800zl Jak dolicze koszty dojazdu- 100zl za bilet mies, to wracajac do pracy zostanie mi troche ponad 400zl ( 1300 zlobek i bilet 100)- zyc nie umierac za miesiac pracy plus rady , zebrania ( u nas co miesiac ), wycieczki , szkolenia. Bije sie z myslami, co powinnam zrobic, bo lubie swoja prace mimo braku satysfakcji finansowej. Ale dziecko tez lubie ![]() A jak Wy, myslicie o powrocie do pracy? |
|
|
|
#3296 |
|
Kici kici miau miau
|
ja wracam - mimo ze wydaje ok. 600 zl na dojazdy, musze wrocic
|
|
|
|
#3297 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
no fakt nie przewija go, ale ja nawet nie nalegam, wole to sama zrobic![]() Cytat:
|
|
#3298 |
|
Kici kici miau miau
|
moj TZ przewija ale jak wie ze kupa to prosi mnie zebym przewinela
|
|
|
|
#3299 |
|
Wtajemniczenie
|
Moj w weekendy tez wstaje na zmiane ze mna do malego. A w tygodniu, jezeli maly dlugo placze i nie daje rade go uspokoic, to tez wstanie i go ponosi. Artystka- wozek bardzo stabilny.Sama bym sie w nim polozyla ![]() Dzis nie wyszlismy na spacer ale maly spal sobie 40 min. na balkonie. ![]() ---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ---------- A moj jest bardziej odporny ode mnie. Czasem ja zatykam nos a jemu zapach wogole nie przeszkadza |
|
|
|
#3300 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zresztą u mnie by nie przeszło takie zachowanie, jak Twojego TZ Cytat:
Ale jak sniegi stopnieja to bede chodzic na dluzsze spacerki (bo poki co sie nie da przejechac wozkiem zbytnio).Cytat:
Po osiedlu chodzę, ale ileż można chodzić w kółko Dlatego czekam jak się zrobi cieplej i będę wychodzić na dłużej
|
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:46.

trzeba przykrywac buzie pieluszką,

Wszyscy to bagatelizują. Położna powiedziała, że tak bywa u malutkich dzieci. lekarka też - że jak się nie zdarza po każdym jedzeniu to żeby na razie się nie martwić, mąż mówi "przecież lekarka mówiła że to normalne, nie ma się czym martwić"

Ja mogę jeść tylko sezamki i batony corny z żurawiną 
), wycieczki , szkolenia. Bije sie z myslami, co powinnam zrobic, bo lubie swoja prace mimo braku satysfakcji finansowej. Ale dziecko tez lubie