![]() |
#91 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
Dot.: Pampersy czy tetra?
czyli zasikana pielucha w nocy jest mniej szkodliwa niz w dzień??
pokrętna logika.. denerwuje mnie uzywanie słów typu "patologia" itp bez zastanowienia.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Też daje pampera na noc i nie wyobrażam sobie sprawdzania jego suchości w ciągu nocy. Czasami zdarzy się małej jakaś kupka ale to od razu w pokoju czuć ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Dla mnie z pieluchami to trochę jak z podpaskami - też bym nie nosiła cały dzień jednej, bez względu na to czy jest użyta troszkę czy troszkę więcej, nie czekałabym ze zmianą aż zacznie bokami wychodzić ![]() Chociaż przyznaję, że ja na pieluchy wydaję dużo bo kupuję drogie i jakoś specjalnie nie przejmuję się ich zużyciem. Jak mi się mała posika przy przewijaniu w świeżą pieluchę to od razu jej zmieniam na kolejną a są mamy co i tak zakładają bo jest tylko raz posikana no i dopiero co założona... Dlatego właśnie nie chciałabym stosować pieluch tetrowych - bo większość dnia bym spędzała na praniu, wieszaniu i prasowaniu ![]()
![]() |
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
My przez pierwsze dni życia malutkiej stosowaliśmy jednorazówki.
Aktualnie używamy wielorazowych, bambusowych (pop-in close) Są fantastyczne ![]() ![]() Schną szybciutko (w przeciagu jednej nocy). Są delikatne w dotyku,bardzo chłonne, może zdarzyło się raz, że przemokły (wina źle założonej pieluszki), łatwo się je zakłada. Jak na razie żadnych minusów nie zanotowano ![]()
![]() |
#95 |
Zadomowienie
|
ja nie widzę dla siebie i mojego dziecka powodu, żeby stosować coś innego niż pampersy. to niesamowita wygoda, a przecież przy dziecku i tak jest już tyle roboty. Moja pediatra poleciła mi na początku, kiedy małej zrobiły się odparzenia, żebym zakładała jej tylko tetrę, zastosowałam się do tego i dla mnie to była porażka. Nie dość że przesikiwała to w momencie, ciuchy mokre, pościel, to i tak jej nic to na odparzenia nie pomogło. Na odparzenia pomógł zwykły linomag i było po problemie....
Każdy oczywiście ma swoje przekonania i trzeba to szanować, ale denerwują mnie ludzie, którzy stosują stare metody tylko dlatego że są do nich przywiązani... a nie mają żadnego argumentu, który by stosowanie tych metod podpierał. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
Ja nikogo na uzywanie "tetry" namawiac nie bede , ale zachecic moge
![]() Zreszta wspolczesna tetra reklamuje sie sama- to juz nie kawalek szmatki a przemyslane i pieknie oraz praktycznie zaprojektowane pieluszki, ktore w obsludze sa tak wygodne jak pampers ALE sa przyjazne dziecku i srodowisku. ![]() Do wyprobukowania jednego pampersa trzeba uzyc szklanki ropy!!! A ile w nim innych substancji chemicznych...! Pampersy podnosza temperature genitaliow o poltora stopnia, co ma niezwykle znaczenie szczegolnie jesli chodzi o chlopcow... Moja coreczka ma 15 miesiecy i zaczyna juz prosic sama na nocniczek. a tak dla zachety.... foteczka ![]()
![]() |
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zapraszam do poczytania ![]() http://parenting.pl/doradca-ds-natur...erzynstwa.html
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Zakorzenienie
|
czytała o tym, tylko gdzie indziej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Wtajemniczenie
|
Ja właśnie czekam na paczuszkę z wielorazówkami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
moje dziecko wysyłało sygnały jak miało mokrą lub zakupaną pieluchę (nie trzeba się wsłuchiwać są głośne i wyraźne)..
nigdy nie wykazało zainteresowania jaką ma akurat zakładaną..wazne ze sucha i bedzie ciepło.. teoria tej pani o tym ze 2 miesięczne dziecko czeka na podstawioną miseczkę by w nią nasikac to bujda na resorach..dziecko w tym wieku nie kontroluje potrzeb fizjologicznych i nie jest w stanie utrzymać świadomie moczu.. baaa nie kazdy dwulatek to potrafi..ale mozna to ćwiczyć juz od koło roku.. bo niektóre dzieci juz wtedy wykazują takie umiejętności.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teoria nie jest nowa, przeciez kiedys bardzo dawno temu - i jeszcze nadal w krajach, gdzie nie dotarla cywilizacja ze swoimi gadzetami, mamusie pracuja w polu, w domu w dziecmi w chuscie - od malenkiego...I nie chodza zasikane i zakupkane. Dzieki chuscie znaja jezyk ciala swojego dziecka i na czas wyjmuja je z chusty by moglo zrobic siusiu... Cytat:
![]() Tetra przemaka bez otulacza, ale jesli zalozysz fajny otulacz to nie bedzie przemakala. Gdy moja corcia byla malenka tetra sie nam fajnie sprawdzala. A to mega fajny tip od kolezanki... tetry mozna uzywac w raz z otulaczemn od cudownej pieluszki itti bitti snap in one ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Natomiast zgodzę się, że dwuletnie dziecko trzeba uczyć komunikowania w tej dziedzinie. Jest to własnie efektem używania pieluch. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie tak. Dziecko nie jest w stanie zakomunikować też dlatego, że my nie zwracamy uwagi na te komunikaty. ZAwijamy w pieluchę i dziecko uczy się, że nie trzeba zwracać uwagi na fizjologię. Dlatego też później bywają problemy przestawieniem znowu na zwracanie uwagi. No bo jak się czuć, kiedy ty widzisz co się z tobą dzieje, ale najwyraźniej jest to nieważne, więc przestajesz zwracać uwagę, później nagle zaczynają ci znowu w głowie mącić, że jednak trzeba?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiesz internet jest pełny rożnych teorii i metod wychowywania dzieci.. tak jak jest pełno ludzi szerzących te metody i teorie i innych wierzących w to.. każdy może wierzyć w co chce na tym polega wolność ..jeden wierzy w ufo, drugi w niemowlaka sikającego do miseczki a trzeci w jeszcze co innego.. mnie to nie przeszkadza.. ale raczej zadziwia jak mając odpowiednie "gadane" można ludziom wszystko wmówić i zawsze znajdzie się ktoś kto uwierzy.. ja wierzę w to co widzę.. a nie spotkałam się z takim niemowlakiem.. a medyczne fakty i fizjologia jest jaka jest.. edit: btw ilonka dziecko sika juz w zyciu płodowym od okolo połowy ciązy.. czyli ok 4 miesiąca .. więc raczej jest to dla niego naturalne i nie zwraca na to uwagi.. więc bardziej dziwne jest do niego sikanie do miseczki i nagłe zainteresowanie tym co robi a nad czym nie panuje.. Edytowane przez scorpionec Czas edycji: 2011-01-05 o 12:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja corcia nie sika, gdy siedzi w chuscie. Jesli ja wysadze od razu po wyjeciu z chusty to siusia do nocniczka, a pieluszka jest sucha. Podobnie z posilkami. Jesli wysadze ja zaraz po posilku to tez siusia. Od niedawna zaczela sama wolac "kupa" kiedy chce na nocniczek. Jeszcze nie zawsze ale juz udaje sie nam wspolpracowac w tej kwestii coraz efektywniej. Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ---------- Cytat:
![]()
![]() Okruszek rosnie ![]() http://lbdf.lilypie.com/fVxPp2.png Edytowane przez Nika1980 Czas edycji: 2011-01-05 o 12:10 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja się akurat spotkałam z takim niemowlakiem, i to nie jednym. Widziałam na własne oczy ![]() Ale masz rację, każdy wierzy w to, co chce. (albo co zna, widzi) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
nika twoje dziecko ma ponad rok więc to nic nie zwykłego ze umie się powstrzymać albo nawet zawołać za potrzebą...
moja córka była wysadzana od ok 7 miesiąca.. i to ze zrobiła siku po jedzeniu tez żadne odkrycie ..no tak to działa.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Tez słyszę opinie (rodziny szczególnie) ,ze mi chyba odbiło,że po co? Na szczęscie maż jest za. Chciałabym na początku (tak coby zobaczyć,czy mi i dziecku to pasuje) używac ich tylko w domu albo na krótsze wyprawy. Ile będzie mi potrzebnych? Bardzo liczę na Twoje spostrzeżenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Jak juz bedziesz wiedziala, ktore ci pasuja to wtedy kup wiecej. Ile? hmmm to bardzo zalezy od tego jakie pieluszki wybierzesz, ile miesiecy ma dziecko itp... ale na dobry poczatek do sprobowania to moze choc z 10? My rowniez zaczynalismy powolutku, od domowego uzywania pieluszek. Ale szybciutko sie rozkrecilam i nawet na wakacje jechalismy z wielo.. I jaki to widok na plazy ! ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Zakorzenienie
|
Moje dziecko ma 19 tygodni -w moim brzuchu
![]() ![]() ![]() A tak już w temacie ,chciałabym wiedziec ile potrzebuję na start własnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
Co do siusiania w łonie, to nie mamy pojęcia jak dziecko reaguje na to. Moim zdaniem ma szansę być włąsnie bardzo świadomym swojej fizjologii wtedy, bo przecież nie ma tam nic poza nim.
W to, że nasze zachowanie, mowa, klimat, i reszta otoczenia wpływają na rozwój dziecka chyba nie watpisz, prawda? A wiesz, że rozwój to nie tylko poznawanie i uświadamianie? Wiesz, że zapomnianie, przystosowywanie to równie częste etapy poznawania? Dziecko łatwo zapomni, albo przystosuje się, do siusiania w pieluchę, bo jest wtedy baaardzo małe. Równie łatwo przestaje reagowac na dzwięki, które w jego kulturze się praktycznie nigdy nie pojawiają. Bo tak na prawdę, to kiedyś wszyscy potrafiliśmy rozróżniać wszelkie dźwięki (jak choćby gardłowwe harkoty i świszczenia w innej mowie). Ale w którymś miesiącu, roku (nie mam przy sobie tego podręcznika, a nie pamiętam) przestajemy mieć taką możliwość, bo zmysł słuchu tez przystosowuje się do otoczenia. Skoro takich dźwięków nie ma, to po co "mózg" ma je ciagle utrzymywać w gotowości? To samo dokładnie jest z potrzebami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Slonko, poczytaj tutaj http://www.pieluchomania.pl/index.ph...-czego-zaczac/ ---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Zakorzenienie
|
stokrotko ja nie zaczynałam powoli tylko kupiłam zestaw wystarczający
![]() Mała ma niecałe 3 tygodnie. Z wielorazóek korzystamy od momentu, gdy miała tydzień.
![]() |
#116 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale opcji "skok na głęboką wodę" tez nie wykluczam ![]() Zastanawiam się czy by nie załozyć wątku na temat pieluchowania wielorazówkami... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Wtajemniczenie
|
Ja już kiedyś taki założyłam, ale z marnym efektem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
widzę ze teorię masz w jednym paluszku.. ale teoria to jedno.. ale praktyka to zupełnie co innego.. chyba ze to wszystko przepracowałaś na własnych dzieciach ![]() mało które dziecko jest podręcznikowe od a do z.. a ile podręczników tyle teorii.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:41.