|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3481 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010
Cytat:
Lisek Szymko jak się urodził ważył 4070 a na szcepieniu miał 6tyg.i waga 5560 a teraz to nie wiem bo nie mam wagi. a smoka cumka. Edytowane przez bela14 Czas edycji: 2011-01-07 o 09:36 |
|
|
|
|
#3482 |
|
Zadomowienie
|
Oglądałam wczoraj film- cesarskie ciecie i przypomniala mi sie ta piosenka - http://www.youtube.com/watch?v=qqdudFMZBec
a tu tekst- http://www.tekstowo.pl/piosenka,krys...najlepiej.html Piekna piosenka A moj michal dzis mial ostatni zastrzyk , po poludniu jedziemy na kontrole, a on jeszcze kaszle i mam wrażenie ze dzis mocniej nawet ![]()
|
#3483 |
|
Raczkowanie
|
Artystka - karmisz jeszcze na poduszce? Bo ja juz zrezygnowałam, bo mały jest za duży, tak mi sie wydaje albo nie umiem po prostu...
Co do różnych uczuć do dziecka - teraz jest lepiej, ale tez miewam kryzysy... Kretencja mały ma dwa miesiące, a ja nadal miewam dni jak ty. Wtedy TZ jest mocniej angażowany, podobnie jak u De, bo nie wyrabiam... Ale po przeczytaniu posta paulinki to naprawde jestem pod wrażeniem i chyba bede sobie to przypominała w chwilach kryzysu... Bardzo mi sie podobało co napisała. Mały ma od 3 dni takie jazdy, że szok, tylko je, jest zadowolony jakoś z 15 minut a potem krzyk, daje kropelki, brzuch go nie boli, jest przewinięty i tulę ilę mogę, ręce go nie satysfakcjonują, czasami sie uspokoi w leżaczku, ale ogólnie je strasznie dużo. Artystka - faktycznie trzeba się dokarmiać? Bo wcześniej jakoś takich problemów nie mieliśmy i nie wiem, dlaczego to moje dziecko jest takie nieszczęśliwe Jem trzy posiłki dziennie, sporo warzyw, też mrożonych, ryby, nabiału malutko (próbuję, czy go znów wysypie) mięska, no ale paść sie nie mogę i nie mam ochoty... echhh a może to skok rozwojowy? Janek kończy jutro dwa miesiące, a co ile są takie skoki?
Edytowane przez KarolinaB Czas edycji: 2011-01-07 o 10:32 |
|
|
|
#3484 |
|
Wtajemniczenie
|
a mi cos znowu z rana sie dzieje bo piecze jak cholera, nie mam sily chodzic
|
|
|
|
#3485 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ---------- dziewczyny pisały że jak się szwy te wewnątrz rozpuszczają to jest taki dyskomfort, ja też tak czułam po ok 3-4 tygodniach od cięcia
wymianka https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post47257715 "Zanim zostałaś poczęta - pragnęłam Cie , zanim się urodziłaś - kochałam Cię , nim minęła pierwsza minuta Twojego życia... - byłam gotowa za Ciebie umrzeć..." |
|
|
|
|
#3486 |
|
Rozeznanie
|
http://allegro.pl/wozek-baby-design-...390163750.html
http://allegro.pl/tani-traper-coneco...390531036.html ktory lepszy bo nie moge sie zdecydowac a taki bo ze względów na 2piętro i nikogo do pomocy |
|
|
|
#3487 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wymianka https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post47257715 "Zanim zostałaś poczęta - pragnęłam Cie , zanim się urodziłaś - kochałam Cię , nim minęła pierwsza minuta Twojego życia... - byłam gotowa za Ciebie umrzeć..." |
|
|
|
|
#3488 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
http://parenting.pl/noworodki-i-niem...rok-zycia.html |
||
|
|
|
#3489 |
|
Wtajemniczenie
|
to mam nadzieje, ze to to a nie cos innego
po pierwszej cesarce tak nie mialam |
|
|
|
#3490 |
|
Zadomowienie
|
Przepiękna ta piosenka, łzy same lecą jak sie słucha. I jak tu sie denerwować przy takiej piosence na nasze wyczekiwane Skarby...
Edytowane przez Patrycja_1708 Czas edycji: 2011-01-07 o 11:37 |
|
|
|
#3491 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, mam dosyć. Dzisiaj mija 6 tygodni od cc, a ze mnie nadal polatuje - bardzo mało i żółtawo-różowawe, ale jednak. No ile można?
A wczoraj wieczorem pierwszy raz od porodu (!) odważyłam się ostrzyc na dole (już pisałam kiedyś, że nie golę się na zero, tylko bardzo krótko strzygę maszynką do włosów). Niezłą gęstwinę sobie wyhodowałam przez te 6 tygodni Ale po prostu wcześniej bałam się urazić w ranę, gdy nie byłam pewna, że jest ładnie zagojona... W ogóle to fajnie móc znowu zobaczyć swoje wargi sromowe bez lusterka
|
#3492 |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=Joanna131;24219232]Moja ssie smoka (Avent) i nie ma problemu przy piersi - chwyta świetnie. I też jest wielkim ssakiem - albo cyc albo smok.
u mnie dokładnie to samo
|
#3493 |
|
Zadomowienie
|
Kratencja u mnie dziś jest równe 5 tyg i też nadal mi leci - już myślałam, że będzie koniec bo czasem już podpaska była czysta a tu od wczoraj pojawiła się taka świeża krew i nie wiem czy to może tak być czy nie i czy mógł zacząć mi się już okres czy co to wogóle jest
brzuch czasami zaboli troszkę tak jak przy okresie
|
|
|
|
#3494 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Ufff... nadrobiłam Was
Nie zaglądałam tylko jeden dzień a tyle do czytania.Byłam wczoraj z Pascalem na szczepieniu i teraz nic nie chce jeść, tylko śpi. Więc korzystam z chwili ciszy. Pascal waży 5700g i ma 58cm. Jak na 3 m-ce, to taki mały kurdupelek z niego ![]() No i ma stulejkę Jak mu do roku się nie naprawi, to w wieku 3-4 lat będzie operowany.Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
A co do pasa. Pierwszy raz go nosiłam po pierwszym porodzie, to było cc, więc to był pas pooperacyjny. Miałam 22 lata, więc wiek tu nie ma znaczenia Co z tego, że skóra młoda, można przecież jej pomóc ![]() Byłam bardzo zadowolona, bo bardzo szybko odzyskałam płaski brzuch. Nosiłam go najpierw parę minut dziennie, bo brzuch bardzo bolał. Potem ten czas wydlużałam, aż doszłam do 4 godzin dziennie. Po 4 m-cach nosiłam go cały dzień. Po drugim porodzie tak samo. Teraz też mam pas, ale często o nim zapominam i zakładam tylko jak sobie o nim przypomnę. Jeśli zdecydujesz się na kupno pasa, to pamiętaj, że musi być bardzo szeroki , najmniej 30cm i musi być zrobiony z grubej gumy. Polecam ten, co na zdjęciu Cytat:
Panuj tylko nad sobą, żeby w tej niechęci nie wybuchnąć na małego. Z czasem ci przejdzie. Ja też denerwowałam się na pierwsze dziecko. Potrafiłam na nią nakrzyczeć a potem płakać razem z nią. Przy drugim już taka nie byłam. Umiałam nad sobą zapanować. Cytat:
Kolki trwają 3 m-ce, a więc właściwie dopiero gdy dziecko skonczy 3 m-ce można liczyć na mniej płaczu ![]() Cytat:
Przecież nie wolno karmić co godzinę. Nawet karmiąc na żądanie przerwy muszą być przynajmniej 1,5-2 godzinne. Inaczej dziecko tylko się napije z piersi, a nie naje, bo po godzinie w piersi nie ma treściwego pokarmu. Przeważnie jest to pokarm pełen laktozy, a mniej ma inncy składników i dziecko może mieć problem z brzuchem. To tworzy błędne koło, bo dziecko jest ciągle głodne i dlatego chce tak często jeść.Poza tym żołądek dziecka też musi mieć czas na strawienie i odpoczynek, a godzina to jest za mało i może powodować bole brzuszka. Skoro bierze smoczka, to musisz go oszukać tym smoczkiem i wydłużyć mu te przerwy aż dojdziesz do 2 godzin. Inaczej się wykończysz. A już tym bardziej, że masz jeszcze jedno dziecko, którym musisz się zająć. Ja wiem, że to trudne nie dać cycka, jak dziecko się domaga. Ale musisz to zrobić dla jego i twojego dobra. Pomęczysz się może ze 2-3 dni, w końcu on zaskoczy, ale nie możesz się poddać. Cytat:
A więc zaczynasz od minimum, a co kilka dni wprowadzasz nową rzecz i obserwujesz reakcję dziecka. Pamiętaj, że reakcja alergiczna wychodzi nawet po tygodniu. Mi kazali wprowadzać nowe składniki co tydzień czyli np. zawsze w poniedziałek. Jeśli wprowadziłam jajko, to przez tydzień nie wolno mi było spróbować żadnej innej rzeczy. Jeśli reakcji alergicznej nie było, to w następny poniedziałek wprowadziłam np. kefir i znowu tydzień obserwacji itd. Moja Oliwia miała alergię pokarmową, to nie była zwykła skaza, bo uczulały ją również inne produkty. Przy alergii musisz wyeliminować wszystko co pochodzi od nabiału (nawet ciastka, chleb, masło, śmietana itp), jajka, wołowinę, cielęcinę, ryby, orzechy, cytrusy. Często źle tolerowany jest seler, pomidory, sałata, cebula, por. Moja córka tego wszystkiego akurat nie tolerowała. Jadłam tylko drób, a więc mięso i wędliny, pasztetowe itp tylko drobiowe. Z warzyw tylko ogórek, buraczki, marchewka, ziemniaki, ryż. Makarony tylko bez jajek. Do picia herbatki ziołowe, sok z czarnej porzeczki i woda. Za to do oporu mogłam pić mleko sojowe, jeść desery sojowe oraz kotlety sojowe. A więc nie było tak źle ![]() Jak już skóra całkowicie się wyleczy możesz powoli wprowadzać nowe produkty z zachowaniem tygodnia obserwacji. W ten sposób dojdziesz do tego co mu szkodzi a co nie. Niektórym skazowcom wcale nie przeszkadza jogurt, czy kefir. Albo dobrze tolerują minimalne ilości białka zawarte w chlebie, czy ciastkach itp. Powodzenia
Edytowane przez Weronisia Czas edycji: 2011-01-07 o 13:22 |
||||||||
|
|
|
#3495 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3496 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() i nad stosowaniem smoka też się zastanawiam-jedna położna mnie namawiała, a druga odwrotnie, i bądź tu mądry ale wolę żeby mały miał smoka w buzi a nie swoje palce ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() wklejam w koncu mojego Barta cos dzis wcale nie chce spac to pisze ytego posta juz 3 godziny
|
|
#3497 |
|
Zadomowienie
|
Ale mój mały dzisiaj fajniutko sobie śpi już od dwóch godzin, nie pamietam kiedy tak długo spał w dzien bez obudzenia
Mamusia dzisiaj chociaż ma czasu troszke dla siebie A wasze trzytygodniowe maluszki jak sypiały w dzien?? Bo u mnie najgorzej jest jak mały po południu dłuzej śpi to pozniej w nocy wojuje. |
|
|
|
#3498 |
|
Wtajemniczenie
|
weronisia- bedziemy robic testy alergiczne to chyba wykaza na co maly jest uczulony?
Dzis drugi lekarz powiedzial, ze to wyglada na AZS ![]() No i dlaczego ryb nie mozna??? ![]() Jak tu trzymac diete jak co tydzien jestesmy u tesciow i tam nie mam wplywu na to co na objad. Ugotuja bez mleka i jajek ale cholercia wedlug nich to ja sie glodze ![]() Ciastek, chleba na mleku czy jajek nie jem juz od ponad dwoch tygodni. Zadnego nabialu, nawet zrezygnowalam z serow kozich i owczych bo czytalam, ze tez moga uczulac.Soi tez juz nie pije, bo czesto skaza idzie w parze z uczuleniem na soje. No i jak mam sobie wapn uzupelnic jak ryb tez nie mozna Polozna znow zwazyla i zmierzyla malego. U lekarza nie zrobili tego poprawnie Mierzyla go jakas mloda siksa, przyuczajaca sie do zawodu i zrobila to zle.Maly nawet nie mial wyprostowanych nozek Napisali ze ma 55 cm, dzis polozna go zmierzyla i ma 58 cm. No zeby taka roznica byla?
Edytowane przez De28 Czas edycji: 2011-01-07 o 14:17 |
|
|
|
#3499 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Weronisia, u mojego siostrzeńca tez było podobnie, ale dostał od lekarza maść, codziennie mu to smarowali i samo się odciągnęło. A też straszono zabiegiem. To smarowanie może ze 3 tygodnie trwało. Mały ma 2 lata teraz. Spytam, czym smarowali i dam ci znać
|
|
#3500 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do ryb, to uczulają tak jak i orzechy czy cytrusy. Jak byłam z Oliwia w szpitalu i teściowa przyniosła mi rybyę, to kazali jej to zabrać, bo nie wolno mi było tego jeśc przy skazie. Więc na początku musisz je wyeliminować i dopiero później wprowadzić i obserwować jak je toleruje. No niestety tak wygląda dieta przy skazie. Napisałam ci co jadłam. Schudłam 35 kg w 3 m-ce. Wyglądałam jak cień człowieka. Byłam słaba. Co do jedzenia u kogoś, to bez przesady. Nie jesteś dzieckiem, żeby ktoś miał cie do czegoś zmuszać Sama decydujesz. A jak ktoś nie rozumie, to świadczy to tylko o jego inteligencji. Moja rodzina też ze mną wiecznie dyskutowała. A ja ciągle odmawiałam jedzenia u nich.Moja teściowa w końcu zapamiętała czego mi nie wolno i gdy nas zapraszała, to dla mnie zawsze było oddzielne jedzenie. Biedna się zawsze napracowała. Raz nawet gdy już nie byłam na diecie, a ona chyba myślała, że ja nadal tak dietuję, to przeszukała całe miasto w poszukiwaniu mielonego z indyka, bo chciała mi zrobić kotleciki. Kochana z niej kobieta. Cytat:
![]() No ale jeśli zdobędziesz nazwę tej maści, to chętnie jej tu poszukam. Spróbować nie zaszkodzi. |
||
|
|
|
#3501 |
|
Wtajemniczenie
|
maśc zmiekcza a ty lekko odciągasz
|
#3502 |
|
Zakorzenienie
|
A ja mam własnie kryzys. Dziś mam urodziny i mój dzień miał inaczej wyglądać, np tak jak wczorajszy, że w miarę się do południa ogarnę, ubiorę w coś sensownego, umyję włosy itp. A tu g... Asię w nocy bolał brzuszek od gazów i nockę miałam właściwie z głowy, a jak już było ok i zasnęłam trochę to trzeba się było budzić do karmienia. W dzień tez ją bolał brzuszek od gazów, ja zmeczona no i smutna, bo serce mi się kraję jak widze, jak ona bidulka tak się meczy, zostałamz nią w łóżku. W ogóle chyba nic bym nie zdołała zjeść, gdyby nie moja mama, która przyszła, pod nos podstawiła mi śniadanie, zrobiła obiad i wykorzystałam chwilkę, by wziąć szybki prysznic. No a reszta dnia to gazy od czasu do czasu, karmienie no i jakaś tam drzemka pomiędzy, obie spałyśmy, Asia mi w ramionach
potem przyszedł z pracy mąż. Tata wpadł do mnie z życzeniami. Akurat karmiłam małą,a karmienie to mi zajmuję godzinę. Tak naprawdę trochę czasu dla siebie mam od 17.30 A mąż mnie strasznie wkurzył, bo ja leżę w łóżku, w koszuli nocnej mokrej od mleka, Asia nakarmiona, przewinięta. A on, zamiast pomysleć, by ją wziąć na trochę, popilnować, zająć się, bo mala nie spała, ale była grzeczna, to on se zrobił kawę, przyniósł ciastka i usiadł na kompie. No i to przelało czarę godziny. Pogonilam go, wręczyłam mu dziecko, wyrzuciłam z pokoju, bo sypialnię trzeba w koncu było przewietrzyć i poszłam umyć głowę. No i w łazience nie wytrzymała i się rozbeczałam. W dodatku to szczypiące kroczę mnie dobija. Mąż siedzi teraz w dużym pokoju, ogląda sport w tv a mała oczywiscie teraz grzeczna i spokojna. Sorki, za marudzenie, ale musiałam się wyzalić, bo kto mnie nie zrozumie jak Wy?![]() Mallinka, Bartuś cudny
|
#3503 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() :roz a:![]() Mallinka Slodziak z niego
Edytowane przez Eliza86 Czas edycji: 2011-01-07 o 19:25 |
|
|
|
|
#3504 |
|
Zakorzenienie
|
|
#3505 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
... ![]() Mallinka ... Bartuś ....
|
|
#3506 |
|
Zakorzenienie
|
Aliszcze, STO LAT!!!
A u mnie była Mama ![]() A w ogóle zadzwoniła do mnie bliska koleżanka, która urodziła dziecko 3 tygodnie przed mną Od 6 tygodni wojuje z tymi ropniami, jeździ na czyszczenie, bierze kolejny już antybiotyk, nie może karmić... Strasznie biedna jest
|
#3507 | |
|
Dragonfly
|
Cytat:
wtedy jedna strone mam wyzej...Albo sie z nia klade i cialko Emilki ukladam w zaglebieniu poduszki prze czym na jednym koncu ukladam glowke a drugi zawijam w rulonik by mogla sobie wyciagnac nozki cycek do buzki i heja..A dokarmiac-moze nie tak zeby sie upasic jak prosiaczek,ale jesc trzeba choc przy dziecku jest ciezko z tym...Dzis czytalam ze picie cieplej wody pobuda laktacje ![]() Aliszcze,wszystkiego najlepszego!!! ![]() Mallinka,slodziutki Mnie dzis wkurzyla tesciowa ![]() ![]() Tz mial zostac z mala sam,ale ona wpadla tu na godzinke i na dzien dobry dala paczke MM-tylko pytanie:PO CO????najpierw pier... mi z babka tzta ze glodze dziecko i trzeba dokarmiac,bo mam kiepski pokarm..Myslalam ze sie odczepily jak same zauwazyly ze ona sporo urosla i przybrala,a tu taki numer a mleko na moje wyjscie czekalo odciagniete w lodowce..I tekst tesciowej:zobaczysz ze" to mleko sie przyda,bo jeszcze bedziesz zbierac i czekac na swoj pokarm,ma termin waznosci do 2012 to jej dasz chocby i za pol roku jak Tobie zabraknie"..Wkurza mnie,ze nic sobie nie robia z mojego NIE i nie rozumieja jak sie po polsku do nich mowia-to mleko moga sobie wsadzic musze jej pilnowac bo jeszcze dojdzie do tego ze za moimi plecami one beda mi mala dokarmiac..Juz wiem czemu tz w dziecinstwie byl strasznie otylym dzieckiem-pewnie przy byle placzu wciskaly w niego zarcie
|
|
|
#3508 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Straszny dzien za nami.Wczoraj maly marudzil caly dzien i wieczor i padalam na twarz. Nie dane mi bylo jednak w nocy choc troche pospac, bo co go odlozylam do lozeczka, to sie budzil.I tak do teraz Nawet z tzetem nie moge pogadac, bo od razu rycze. Wlasnie zrobil mi z makrela kanapke, ja mu na to ze mi nie wolno i sie powaznie wkurzyl ze przesadzam i tak nie moze byc ze sie glodze. Tylko ja sie nie glodze a chce przez pierwszy tydzien jesc tylko kilka okreslonych produktow Cytat:
![]() Weronisia, masz jakis przyklad poczatkow takiej diety? Bo moja widze szlag trafil, bo choc wyeliminowalam nabial i jaja to ryby jadalam. Co przygotowywalas w pierwszych tygodniach? Edytowane przez De28 Czas edycji: 2011-01-07 o 20:32 |
||
|
|
|
#3509 |
|
Zadomowienie
|
Znowu michas dostał zastrzyki
narazie 3( a juz jest po 4) a potem moze jeszcze 4 jak nie bedzie poproawy![]() biedna dupka zaraz jedziemy na pogotowie na zastrzyk, az serce mnie boli
|
#3510 | |
|
Zadomowienie
|
Aliszcze 100lat!!! dużo radości i cierpliwości, pociechy z Asi i Męża
![]() mnie też często mój Tzet wkurza, i płaczę codziennie, ale chyba już się z tym pogodziłam-że tak początki macierzyństwa mają wyglądać ![]() jutro będzie lepiej-to moja mantra ![]() Cytat:
![]() szkoda że nie możemy się wszystkie spotkać...jakby tak 80 matek z wózkami gdzies się pojawiło to byłyby jaja... ![]() mnie dziś też mama wspomaga... ale zaraz wyjeżdża, a Mały marudny, oj boję się tej nocy...
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:05.

po pierwszej cesarce tak nie mialam

brzuch czasami zaboli troszkę tak jak przy okresie
Nie zaglądałam tylko jeden dzień a tyle do czytania.
Przecież nie wolno karmić co godzinę. Nawet karmiąc na żądanie przerwy muszą być przynajmniej 1,5-2 godzinne. Inaczej dziecko tylko się napije z piersi, a nie naje, bo po godzinie w piersi nie ma treściwego pokarmu. Przeważnie jest to pokarm pełen laktozy, a mniej ma inncy składników i dziecko może mieć problem z brzuchem. To tworzy błędne koło, bo dziecko jest ciągle głodne i dlatego chce tak często jeść.
ur. - 28.12.2010 - 4530g, 59cm 

:roz a: