Intercyza (przed)małżeńska?? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-01-12, 12:10   #91
Hultaj
BAN stały

Dot.: Intercyza (przed)małżeńska??

a ja uważam, że jest to jak najbardziej przejaw materializmu, bo to nie jest nic innego jak ocharanianie zawczasu własnego tyłka; i braku zaufania do partnera, więc nie ma co do tego dorabiać bzdurnych jak dla mnie teorii, a jednocześnie zrozumiałe jest, że ludzie chcą chronić swoje majątki. W końcu rozwody się zdarzają, z różnych przyczyn i to nie tak rzadko. Nie widzę sensu w podpisywaniu intercyzy, większy widzę w niehajtaniu się (ale też nie hajtając się nie ma się opcji np. korzystania z ubezpieczenia małżonka).
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-12, 12:14   #92
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez normalnyFacet Pokaż wiadomość
nie zabawny. nieee bo kobieta ZAZWYCZAJ intercyze odbiera jako przejaw braku zaufania do partnera niz ambicji.. skad wiem? wystarczy pomyslec o tym jak osoby podpisujace beda mialy podobny poziom zamoznosci myslisz ze to wtedy jechanie po ambicji? no prosze Cie..

kobieta inaczej odbiera intercyze niz facet
Jesli te osoby będa miały podobny poziom zamożności przed ślubem, to intercyza nie jest im potrzebna i bez intercyzy co przed ślubem Twoje Twoim pozostanie.
Można sie jedynie zastanaiwać co po ślubie.
I w tym momencie, jakby mi przyszedł taki cfaniaczek i rzekł: Słuchaj kochanie, po ślubie każdy ma to co zarobi i w razie rozwodu nie będziesz tykała moich pieniędzy, które sobie wypracuję w czasie, kiedy ty bedziesz rodziła, przecierałą zupki i prała moje macioszki...
To ja bym mu pokazała intercyzę

Po prostu trzeba się nie dac wycyckać i zrobic w balona i tyle.

Dobra, wywnętrzę się i powiem jak to jest u nas rozwiązane. Jestesmy z mężem współwłaścicielami wszelkich dóbr itd. Na tej zasadzie, że jeśli któres z nas bierze większa gotówkę z konta to bank o tym powiadamia współwłaściciela Żadne z nas nie sprzeda niczego i nie przepije bez wiedzy tego drugiego. Spisaliśmy testamenty i nawet postanowiliśmy kto będzie opiekunem dzieci w razie naszej smierci i w jakim stopniu opiekun moze korzystac z naszego majatku.
Mnie wydaje się to dośc uczciwe. W razie rozwodu możemy sie jedynie pohandryczyć o te pralkę czy lodówke, bo takich dupereli nie kupowalismy jako wspólwłaściciele

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2011-01-12 o 12:19
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-12, 12:16   #93
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
To ja bym mu pokazała intercyzę
Wypisaną maczkiem na środkowym palcu prawej dłoni (bom praworęczna).
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-12, 12:17   #94
normalnyFacet
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
a ja uważam, że jest to jak najbardziej przejaw materializmu, bo to nie jest nic innego jak ocharanianie zawczasu własnego tyłka; i braku zaufania do partnera, więc nie ma co do tego dorabiać bzdurnych jak dla mnie teorii, a jednocześnie zrozumiałe jest, że ludzie chcą chronić swoje majątki. W końcu rozwody się zdarzają, z różnych przyczyn i to nie tak rzadko. Nie widzę sensu w podpisywaniu intercyzy, większy widzę w niehajtaniu się (ale też nie hajtając się nie ma się opcji np. korzystania z ubezpieczenia małżonka).
hehe to co napisalas te wszelkie konkubinaty czy na kocia lape to tez pewnego rodzaju "intercyza" tylko nieformalna jak dla mnie brak podpisania intercyzy przez kobiete/faceta jest przejawem materializmu niz sama intercyza wtedy czlowiek sobie mysli "kurcze jak cos pojdzie nie tak to nawet nie uszczypne go/jej "

swoja droga ciekawe czy fajnie bys sie czula jakbys miala olbrzymi majatek kochala faceta a jemu tak by odbilo i tak by Toba zakrecil ze jeszcze by zadal niewiadomo czego oczywiscie taki scenariusz jest bliski 0 ale jakis tam ulamek jest

---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:16 ----------

Cytat:

Po prostu trzeba się nie dac wycyckać i zrobic w balona i tyle.
o to mi wlasnie chodzi
normalnyFacet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-12, 12:20   #95
Hultaj
BAN stały

Dlatego ja to rozumiem. Tylko lubię, gdy ludzie nie udają, że ich miłość nie jest w pewnych jak to ładnie nazwać (właściwie to chcący niechcący, sam nazwałeś), rozsądnych, granicach.

---------- Dopisano o 14:20 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ----------

Cytat:
jak dla mnie brak podpisania intercyzy przez kobiete/faceta jest przejawem materializmu niz sama intercyza
''ze mną'' byś nie miał takiego problemu, bo ja bym po prostu wolała zwrócić Ci ''pierścionek'' i żyć na tzw. kocią łapę. W bardziej skrajnym przypadku wolałabym Cię po prostu puścić w trąbę i związać się z kimś, przy kim nie musiałabym się czuć ani biedotą ani sponsorką. Czyli tzw. równy z równym (lub prawie z prawie ;-)).

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2011-01-12 o 12:21
Stary 2011-01-12, 12:21   #96
ssnn
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Narrhien Pokaż wiadomość
Wiem to doskonale, natomiast rozwiązuje problem komornika na twojej pensji.
Za życia dłużnika owszem. Ale to można też załatwić rozdzielnością majątkową, w dowolnym, dobrze dobranym momencie.
Potem widmo komornika wraca. Nie zawsze można odrzucić spadek, nie zawsze 'dobrodziejstwo inwentarza' pozwala wyjść na prostą.
ssnn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-12, 12:22   #97
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
Wypisaną maczkiem na środkowym palcu prawej dłoni (bom praworęczna).
To byłyby ten tekst, który zwykle na umowach jest drobnym drukiem

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-01-12, 12:24   #98
Hultaj
BAN stały

Cytat:
jako przejaw braku zaufania do partnera niz ambicji..
każde stosowanie kart gwarancyjnych jest przejawem braku zaufania. Kupujesz pralkę z gwaranacją na 2 lata, mimo, że producent zapewnia, że powinna śmigać 5. Gwarancję bierzesz, bo nie wierzysz, że na pewno 5 pochodzi.
Stary 2011-01-12, 12:25   #99
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
o to mi wlasnie chodzi
Tyle tylko, że majątek który masz przed ślubem i tak jest twój i tu cię nikt nie wykorzysta. Możesz byc bogaty jak Krezus i nikt ci tego nei zabierze.
A to co małżonkowie wypracują po ślubie (moim zdaniem) powinno byc wspólne. I nie ma tu miejsca na różne kombinacje. Kropka.
(Oczywiscie pomijam jakies patologie, ale żeby sie uwolnić od długów czy męza pijaka nie ejst potrzebna intercyza).

Stary 2011-01-12, 12:28   #100
sine.ira
BAN stały

Cytat:

''ze mną'' byś nie miał takiego problemu, bo ja bym po prostu wolała zwrócić Ci ''pierścionek'' i żyć na tzw. kocią łapę.
Ja żyjąc na kocią łapę miałam taki spokój i bezpieczeństwo jakiego tzw. normalny Facet nie zazna nawet wtedy kiedy obstawi sie tysiącem umów i intercyz. To w głowie siedzi, a nie w papierach. A dodam, że do naiwnej dziuni mi daleko Żeby nie było.

---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ----------

Cytat:
Tyle tylko, że majątek który masz przed ślubem i tak jest twój i tu cię nikt nie wykorzysta. Możesz byc bogaty jak Krezus i nikt ci tego nei zabierze.
A to co małżonkowie wypracują po ślubie (moim zdaniem) powinno byc wspólne. I nie ma tu miejsca na różne kombinacje. Kropka.
(Oczywiscie pomijam jakies patologie, ale żeby sie uwolnić od długów czy męza pijaka nie ejst potrzebna intercyza).
Dokładnie tak samo uważam. I kropka

Edytowane przez sine.ira
Czas edycji: 2011-01-12 o 12:28
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-12, 12:31   #101
marysia1189
Raczkowanie

Cytat:
intercyzja jak dla mnie to jest bardzo dobre rozwiazanie baa powiem nawet wiecej..tak robia ludzie trzezwo myslacy o zdrowym rozsadku....zawsze trzeba sie z tym liczyc ze ktos moze odejsc zdradzic czy po prostu leciec na kase...ja majac wysoki poziom zamoznosci osobiscie bylbym zwolennikiem intercyzy bo nie chcialbym aby po 10 czy ilus tam latach kobieta dla kaprysu mnie olala a jak na zlosc jeszcze bylaby perfidna i kase ciagnela.....same wiecie jakie zycie jest jak ludzie sie zmieniaja to juz nie sredniowiecze czy romantyzm ze ufa sie na 100%... to jest tylko moje zdanie ja tak uwazam.
Jakby dobrze Tobą pograła to i bez intercyzy wyciągnęłaby, tyle ile by chciała i nie cackałaby się z Tobą 10 lat, ale najwyżej rok
marysia1189 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-12, 12:33   #102
Hultaj
BAN stały

Cytat:
zgadzam się. Pierwsze słyszę, żeby majątek przedmałżeński wchodził w zakres tego, co do szarpania przy rozwodzie, a po to się wg mnie ludzie pobierają, by dalej już robić co robią wspólnie/na siebie:razem.

---------- Dopisano o 14:33 ---------- Poprzedni post napisano o 14:32 ----------

Cytat:
Napisane przez marysia1189 Pokaż wiadomość
Jakby dobrze Tobą pograła to i bez intercyzy wyciągnęłaby, tyle ile by chciała i nie cackałaby się z Tobą 10 lat, ale najwyżej rok
i z tym też sie zgadzam. Oj, prawda.
Stary 2011-01-12, 12:48   #103
normalnyFacet
Zakorzenienie

widze ze dyskusja doszla do tego poziomu ze mamy zwolennikow jak i przeciwnikow intercyzy tylko tak naprawde nie liczy sie to jak ludzie zaczynaja tylko jak KONCZA ze soba (jesli dochodzi do konca oczywiscie) to ciekaw jestem czy przeciwnicy intercyzy mieliby powody do zadowolenia wypracowujac sobie w czasie trwania malzenstwa jakis majatek ))
Stary 2011-01-12, 12:52   #104
ssnn
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez SzmaragdowyKotek Pokaż wiadomość
po podpisaniu intercyzy w takim zakresie, w jakim mówisz, czyli rozdzielności majątkowej, małżonkowie nie dziedziczą po sobie,
Jesteś tego pewna?
ssnn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-12, 13:06   #105
Hultaj
BAN stały

Cytat:
to ciekaw jestem czy przeciwnicy intercyzy mieliby powody do zadowolenia wypracowujac sobie w czasie trwania malzenstwa jakis majatek ))
No ale czego jesteś ciekaw. Nie chcesz się dzielić tym, co sobie pazurkami wydrapiesz w czasie trwania związku/rodziny uważając, że pracujesz na to wszystko sam ignorując wkład współmałżonki/ka, to się nie hajtasz. Proste. Idąc pewnym tokiem myślenia, można przyjąć, że np. jeśli jedno zarabia xxxx, a drugie xxxxx, i się pokłócą, to bardziej zamożne może zabronić mniej zamożnemu zjedzenia lepszej szynki. Czy jeśli partnerzy wybierają się na wakacje, podczas gdy jedno zarabia więcej niż drugie, to znaczy to, że drugie funduje lepszemu droższy kurort i tymczasem opłaca sobie kochankakochankę? Cóż, każdemu wedle potrzeb (w tym rozumowania).
Stary 2011-01-12, 13:17   #106
dzustam
Zakorzenienie

Wyzwaniem jest intercyza w znaczeniu rozszerzenia wspólności ustawowej a nie ograniczenia

I niewielu na nią stać. I wcale nie piszę o kosztach poniesionych w biurze prawniczym

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-12, 13:33   #107
normalnyFacet
Zakorzenienie

Cytat:
No ale czego jesteś ciekaw. Nie chcesz się dzielić tym, co sobie pazurkami wydrapiesz w czasie trwania związku/rodziny uważając, że pracujesz na to wszystko sam ignorując wkład współmałżonki/ka, to się nie hajtasz. Proste. Idąc pewnym tokiem myślenia, można przyjąć, że np. jeśli jedno zarabia xxxx, a drugie xxxxx, i się pokłócą, to bardziej zamożne może zabronić mniej zamożnemu zjedzenia lepszej szynki. Czy jeśli partnerzy wybierają się na wakacje, podczas gdy jedno zarabia więcej niż drugie, to znaczy to, że drugie funduje lepszemu droższy kurort i tymczasem opłaca sobie kochankakochankę? Cóż, każdemu wedle potrzeb (w tym rozumowania).
heh nie rozumiesz mnie kompletnie pisalem o KONCU a nie w czasie trwania zwiazku ) klotnia i tzw ciche dni to nie powod by mierzyc sily i bogactwo przed druga osoba chodzilo mi o to ze np ja dorabiam sie w zwiazku dorobku... a zona tak poleci w kulki i zechce mnie przy okazji troche "obskubac" to przepraszam bardzo ja nie bede potem ponosil kosztow bo ona bedzie miala jakies wymyslone żądania wobec mnie...sa tacy ludzie co tak potrafia kombinowac ze glowa mala
Stary 2011-01-12, 13:42   #108
marryme21
Zakorzenienie

Dla mnie to normalna i naturalna sprawa.
Jeżeli będę wychodzić za mąż,na pewno podpiszę intercyzę.

marryme21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-12, 13:49   #109
Hultaj
BAN stały

no nie rozumiem Cię Facet bo ja mówię o tym, że jak jest małżeństwo to nie ma czegoś takiego jak ja się dorabiam a Ty nie. (Szczególnie, jeśli para decyduje się na układ, że jedno pracuje zawodowo a drugie wychowuje dzieci). No niestety, jak wygrywasz w totka w czasie trwania związku to jeśli jest to normalny dobry związek to normalne jest, że wygraną kasę traktujesz jak wspólną, a nie tylko swoją. Ale to oczywiście w moim świecie.

Mc1, to jest Twoja opinia, że jest, a tak naprawdę to jej nie ma.
Stary 2011-01-12, 13:55   #110
paczek1990
Wtajemniczenie

Ja takiej umowy na pewno nie podpiszę jak jedna z Was napisała-z Tż jesteśmy "gołodupni", żadne z Nas nie ma jakiegoś majątku ani fortuny na koncie więc nei widze takiej potrzeby
paczek1990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-12, 14:01   #111
normalnyFacet
Zakorzenienie

Cytat:
no nie rozumiem Cię Facet bo ja mówię o tym, że jak jest małżeństwo to nie ma czegoś takiego jak ja się dorabiam a Ty nie. (Szczególnie, jeśli para decyduje się na układ, że jedno pracuje zawodowo a drugie wychowuje dzieci). No niestety, jak wygrywasz w totka w czasie trwania związku to jeśli jest to normalny dobry związek to normalne jest, że wygraną kasę traktujesz jak wspólną, a nie tylko swoją. Ale to oczywiście w moim świecie.

Mc1, to jest Twoja opinia, że jest, a tak naprawdę to jej nie ma.
znow mnie nie rozumiesz ja co innego Ty co innego pomijam fakt ze dbalbym o rodzine i dzielil sie wszystkim czego sie dorobie bo to oczywiste ALE jak kobieta poleci w kulki i przy okazji zechce ode mnie skubnac cos to intercyza to uniemozliwia teraz rozumiesz ? o KONIEC mi chodzi a nie o jakies szynki czy wakacje czy cos
Stary 2011-01-12, 14:27   #112
tacyta
Wtajemniczenie

Czasami warto podpisać intercyzę a czasami nie. Wszystko zależy od konretnej sytuacjii i nie rozumiem zbulwersowania żadnej ze stron. Podpisywanie intercyzy albo jej brak nie jest dla mnie wyznacznikiem miłości albo jej braku. Miłość może iść w parze ze zdrowym rozsądkiem i to że ktoś zabezpiecza własne interesy, swój wkład nie znaczy, że jest materialistą, kombinatorem, etc. Gorzej jak ktoś chce znaleźć sobie kurę znoszącą złote jajka i uszczknąć jak najwięcej z wkładu partnera/partnerki. Na chwilę obecną nie planuję związku małżeńskiego i na razie nie zastanawiam się nad kwestią intercyzy. Jednak w niektórych sytuacjach podpisanie takiej umowy chroni interesy osoby, która w trakcie małżeństwa wypracowała większy wkład. Dzielenie wszystkiego po równo nie zawsze jest sprawiedliwe, np. gdy jedna ze stron doszła do majątku o własnych siłach a druga nigdy nie splamiła rączek pracą. Nie mówię tu o kobietach (i facetach) wychowujących dzieci, chorych lub niezdolnych do pracy, ale o pewnej kategorii pasożytów, dla których małżeństwo to po prostu prawnie zalegalizowana forma sponsoringu. Z drugiej strony rozsądny człowiek nie związałby się z jednostką pasożytniczą, ale czasami coś takiego wychodzi w praniu, czyli po zawarciu związku małżeńskiego.
tacyta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-12, 14:33   #113
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
znow mnie nie rozumiesz ja co innego Ty co innego pomijam fakt ze dbalbym o rodzine i dzielil sie wszystkim czego sie dorobie bo to oczywiste ALE jak kobieta poleci w kulki i przy okazji zechce ode mnie skubnac cos to intercyza to uniemozliwia teraz rozumiesz ? o KONIEC mi chodzi a nie o jakies szynki czy wakacje czy cos
A jakby mogła cię skubnąć? Przy rozwodzie, jesli nie ma innych ustaleń, dzieli sie wszytsko po połowie (w sądzie, jesli nie można inaczej) i gdzie widzisz pole do popisu dla naciągaczki?

Poza tym. Ja rozumiem podpisywanie umów, bo np. chce sie azbezpieczyc dzieci z poprzednigo związku, czy może dla jakiejś pary jest umowa dobrym wyjsciem z powodów prawno - gospodarczych, firmy i te sprawy.
Ale jesli facet, który jest ze mną, zna mnie nie od dziś, żyje ze mną pare lat, ma się ze mną ożenić, sądziłyby że sie zeszmacę po 10, 20, 30 latach i będe go usiłowała skubać, dostałyby niezłego kopa.
I jeszzce te przypuszczenia, że on sie dorobi a ja go bede chciała skubać A jak bedzie, kurde na odwrót? I ja sie dorobię? To co, on mnie gad jeden bedzie chciał mnie skubac, bo pewnie sądzi wg siebie?! Albo dobra, on się dorobi, ja z dziecmi w domu pare latek, a potem on powie, że sorry, kobieto, bedem cie skubać, nic ci sie nie należy.
Fajne perspektywy, dziękuję postoję...

edycja.
Wiecie, ja rozumiem, ze ktos tam się boi tego, że partner wpadnie w alkoholizm czy zacznie uprawiac hazard, bo wypadki chodzą po ludziach, nie przewidzi się tego czy czasem sami w szpony jakiego nałogu nie wpadniemy.I ja nawet sama nie wiem (chociaż przypuszczam, że wątpię ) czy jakiejś sytuacji nie zaczęłąbym pić i czy to by się nie przerodziło w nałóg.
Ale zkałdanie jeszzce przed ślubem, że ta moja ukochana dziewczyna, uczciwa, fajna i z klasą za x lat stanie się zdzirą, która mnie oskubie, to jest takie .... smutne.

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2011-01-12 o 14:52
Stary 2011-01-12, 14:50   #114
normalnyFacet
Zakorzenienie

podsumuwujac dla mnie brak podpisania intercyzy przez kobiete = leci na kase...bo co jej szkodzi podpisac jak tak zapewnia o uczuciu DO MNIE ? podejrzewalbym ze chodzi tylko o kase i wygodne zycie u boku. A EWENTUALNYCH bledow i skokow w bok oraz tulaczki po sadach nie zamierzam przezywac nigdy. I to nie jest zaden materializm czy brak zaufania tylko rozsadne zachowanie. Pomijam to ze o rodzine bym dbal na maxa..ale za EWENTUALNE glupoty kobiety placic bym nie placil...

inaczej piszac intercyza = zabezpieczenie przed ewentualnoscia ktora NIE MUSI ale moze nastapic (kwestia kto jaki jest etc.)

Edytowane przez normalnyFacet
Czas edycji: 2011-01-12 o 14:52
Stary 2011-01-12, 14:58   #115
yoona
Zakorzenienie

Cytat:
widze ze dyskusja doszla do tego poziomu ze mamy zwolennikow jak i przeciwnikow intercyzy tylko tak naprawde nie liczy sie to jak ludzie zaczynaja tylko jak KONCZA ze soba (jesli dochodzi do konca oczywiscie) to ciekaw jestem czy przeciwnicy intercyzy mieliby powody do zadowolenia wypracowujac sobie w czasie trwania malzenstwa jakis majatek ))
ale jak to? sam sobie wypracowuje? oddzielne polki w lodowce, a na gaz sie skladamy po polowie?
zawsze mi sie wydawalo, ze majatek wypracowany w malzenstwie jest wspolny, a nie azdy sobie. i to bez wzgledu, ktora strona pracuje. no ale moze zle mi sie wydawalo.

Blogowy świat

yoona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-12, 15:01   #116
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
podsumuwujac dla mnie brak podpisania intercyzy przez kobiete = leci na kase...bo co jej szkodzi podpisac jak tak zapewnia o uczuciu DO MNIE ? podejrzewalbym ze chodzi tylko o kase i wygodne zycie u boku. A EWENTUALNYCH bledow i skokow w bok oraz tulaczki po sadach nie zamierzam przezywac nigdy. I to nie jest zaden materializm czy brak zaufania tylko rozsadne zachowanie. Pomijam to ze o rodzine bym dbal na maxa..ale za EWENTUALNE glupoty kobiety placic bym nie placil...

inaczej piszac intercyza = zabezpieczenie przed ewentualnoscia ktora NIE MUSI ale moze nastapic (kwestia kto jaki jest etc.)
Leci na jaka kasę? Tę która ty przypuszczalnie, ewentualnie kiedys zarobisz (lub nie)?

No i współczuję zadawania się z naciągaczkami, chociaż... w koncu każdy sam wybiera sobie dziewczynę czy żone.

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2011-01-12 o 15:02
Stary 2011-01-12, 15:02   #117
yoona
Zakorzenienie

Cytat:
Leci na jaka kasę? Tę która ty przypuszczalnie, ewentualnie kiedys zarobisz (lub nie)?
ano wlasnie, bo chocby i facet mial przed slubem miliony, to zona i tak po slubie z nich nie skubnie.
nie rozumiem, jak mozna oskubac faceta, ze WSPOLNIE wypracowanych pieniedzy. no nie rozumiem, zabijcie mnie.

Blogowy świat

Stary 2011-01-12, 15:10   #118
normalnyFacet
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez yoona Pokaż wiadomość
ano wlasnie, bo chocby i facet mial przed slubem miliony, to zona i tak po slubie z nich nie skubnie.
nie rozumiem, jak mozna oskubac faceta, ze WSPOLNIE wypracowanych pieniedzy. no nie rozumiem, zabijcie mnie.
haha az tak plytko myslisz aby nie przyjac opcji ze w TRAKCIE i to bez pomocy zony mozna dojsc do czegos? intercyze mozna napisac PRZED jak i W TRAKCIE

---------- Dopisano o 16:10 ---------- Poprzedni post napisano o 16:07 ----------

Cytat:
Napisane przez yoona Pokaż wiadomość
ale jak to? sam sobie wypracowuje? oddzielne polki w lodowce, a na gaz sie skladamy po polowie?
zawsze mi sie wydawalo, ze majatek wypracowany w malzenstwie jest wspolny, a nie azdy sobie. i to bez wzgledu, ktora strona pracuje. no ale moze zle mi sie wydawalo.
idac twoim tokiem myslenia to moze swoimi umiejetnosciami doswiadczeniem zawodowym jezykami mam sie dzielic tak? jesli dojde poprzez to co napisalem sam i bedzie intercyza to jest nie do tkniecia wtedy i skoncz pisac o szynkach wakacjach czy polkach w lodowce bo to nie o to chodzi

Edytowane przez normalnyFacet
Czas edycji: 2011-01-12 o 15:11
Stary 2011-01-12, 15:11   #119
yoona
Zakorzenienie

Cytat:
haha az tak plytko myslisz aby nie przyjac opcji ze w TRAKCIE i to bez pomocy zony mozna dojsc do czegos? intercyze mozna napisac PRZED jak i W TRAKCIE
no widocznie plytko mysle. ze niby za plecami zony? wyjasnij mi łopatologicznie na przykladzie.
bo w moim zyciu maz pracuje ja pracuje. maz ma firme, ja zajmuje sie dziecmi- to co on zarobi jest rowniez moje.
wiec prosze o ten przyklad.

Blogowy świat

Stary 2011-01-12, 15:12   #120
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:

---------- Dopisano o 16:10 ---------- Poprzedni post napisano o 16:07 ----------

idac twoim tokiem myslenia to moze swoimi umiejetnosciami doswiadczeniem zawodowym jezykami mam sie dzielic tak? jesli dojde poprzez to co napisalem sam i bedzie intercyza to jest nie do tkniecia wtedy
Po co Ci kobieta, skoro zamierzasz i tak w małżeństwie funkcjonować oddzielnie? Sam sobie prać, gotować, sprzątać, robić zakupy, rodzić i wychowywać dzieci, sam korzystać ze swojego samochodu, mieć swój telewizor, wszystko tylko podpisane własnym imieniem?

Bo tak wynika z Twojej wypowiedzi. Wszystko w małżeństwie będziesz robił sam. A kobieta będzie miała w tym małżeństwie zerowy udział. To po co Ci żona w ogóle?

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości