![]() |
#91 |
BAN stały
|
Dot.: Intercyza (przed)małżeńska??
a ja uważam, że jest to jak najbardziej przejaw materializmu, bo to nie jest nic innego jak ocharanianie zawczasu własnego tyłka; i braku zaufania do partnera, więc nie ma co do tego dorabiać bzdurnych jak dla mnie teorii, a jednocześnie zrozumiałe jest, że ludzie chcą chronić swoje majątki. W końcu rozwody się zdarzają, z różnych przyczyn i to nie tak rzadko. Nie widzę sensu w podpisywaniu intercyzy, większy widzę w niehajtaniu się (ale też nie hajtając się nie ma się opcji np. korzystania z ubezpieczenia małżonka).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Można sie jedynie zastanaiwać co po ślubie. I w tym momencie, jakby mi przyszedł taki cfaniaczek i rzekł: Słuchaj kochanie, po ślubie każdy ma to co zarobi i w razie rozwodu nie będziesz tykała moich pieniędzy, które sobie wypracuję w czasie, kiedy ty bedziesz rodziła, przecierałą zupki i prała moje macioszki... To ja bym mu pokazała intercyzę ![]() Po prostu trzeba się nie dac wycyckać i zrobic w balona i tyle. Dobra, wywnętrzę się i powiem jak to jest u nas rozwiązane. Jestesmy z mężem współwłaścicielami wszelkich dóbr itd. Na tej zasadzie, że jeśli któres z nas bierze większa gotówkę z konta to bank o tym powiadamia współwłaściciela ![]() ![]() Mnie wydaje się to dośc uczciwe. W razie rozwodu możemy sie jedynie pohandryczyć o te pralkę czy lodówke, bo takich dupereli nie kupowalismy jako wspólwłaściciele ![]()
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2011-01-12 o 12:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() swoja droga ciekawe czy fajnie bys sie czula jakbys miala olbrzymi majatek kochala faceta a jemu tak by odbilo i tak by Toba zakrecil ze jeszcze by zadal niewiadomo czego ![]() ---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:16 ---------- o to mi wlasnie chodzi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
BAN stały
|
Dlatego ja to rozumiem. Tylko lubię, gdy ludzie nie udają, że ich miłość nie jest w pewnych jak to ładnie nazwać (właściwie to chcący niechcący, sam nazwałeś), rozsądnych, granicach.
![]() ---------- Dopisano o 14:20 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-01-12 o 12:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Potem widmo komornika wraca. Nie zawsze można odrzucić spadek, nie zawsze 'dobrodziejstwo inwentarza' pozwala wyjść na prostą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
To byłyby ten tekst, który zwykle na umowach jest drobnym drukiem
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#98 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Zakorzenienie
|
Tyle tylko, że majątek który masz przed ślubem i tak jest twój i tu cię nikt nie wykorzysta.
![]() A to co małżonkowie wypracują po ślubie (moim zdaniem) powinno byc wspólne. I nie ma tu miejsca na różne kombinacje. Kropka. (Oczywiscie pomijam jakies patologie, ale żeby sie uwolnić od długów czy męza pijaka nie ejst potrzebna intercyza).
![]() |
#100 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2011-01-12 o 12:28 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | ||
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:33 ---------- Poprzedni post napisano o 14:32 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
widze ze dyskusja doszla do tego poziomu ze mamy zwolennikow jak i przeciwnikow intercyzy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
Wyzwaniem jest intercyza w znaczeniu rozszerzenia wspólności ustawowej a nie ograniczenia
![]() I niewielu na nią stać. I wcale nie piszę o kosztach poniesionych w biurze prawniczym ![]()
![]() |
#107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie to normalna i naturalna sprawa.
![]() Jeżeli będę wychodzić za mąż,na pewno podpiszę intercyzę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
BAN stały
|
no nie rozumiem Cię Facet
![]() Mc1, to jest Twoja opinia, że jest, a tak naprawdę to jej nie ma. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Wtajemniczenie
|
Ja takiej umowy na pewno nie podpiszę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Wtajemniczenie
|
Czasami warto podpisać intercyzę a czasami nie. Wszystko zależy od konretnej sytuacjii i nie rozumiem zbulwersowania żadnej ze stron. Podpisywanie intercyzy albo jej brak nie jest dla mnie wyznacznikiem miłości albo jej braku. Miłość może iść w parze ze zdrowym rozsądkiem i to że ktoś zabezpiecza własne interesy, swój wkład nie znaczy, że jest materialistą, kombinatorem, etc. Gorzej jak ktoś chce znaleźć sobie kurę znoszącą złote jajka i uszczknąć jak najwięcej z wkładu partnera/partnerki. Na chwilę obecną nie planuję związku małżeńskiego i na razie nie zastanawiam się nad kwestią intercyzy. Jednak w niektórych sytuacjach podpisanie takiej umowy chroni interesy osoby, która w trakcie małżeństwa wypracowała większy wkład. Dzielenie wszystkiego po równo nie zawsze jest sprawiedliwe, np. gdy jedna ze stron doszła do majątku o własnych siłach a druga nigdy nie splamiła rączek pracą. Nie mówię tu o kobietach (i facetach) wychowujących dzieci, chorych lub niezdolnych do pracy, ale o pewnej kategorii pasożytów, dla których małżeństwo to po prostu prawnie zalegalizowana forma sponsoringu. Z drugiej strony rozsądny człowiek nie związałby się z jednostką pasożytniczą, ale czasami coś takiego wychodzi w praniu, czyli po zawarciu związku małżeńskiego.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym. Ja rozumiem podpisywanie umów, bo np. chce sie azbezpieczyc dzieci z poprzednigo związku, czy może dla jakiejś pary jest umowa dobrym wyjsciem z powodów prawno - gospodarczych, firmy i te sprawy. Ale jesli facet, który jest ze mną, zna mnie nie od dziś, żyje ze mną pare lat, ma się ze mną ożenić, sądziłyby że sie zeszmacę po 10, 20, 30 latach i będe go usiłowała skubać, dostałyby niezłego kopa. I jeszzce te przypuszczenia, że on sie dorobi a ja go bede chciała skubać ![]() Fajne perspektywy, dziękuję postoję... edycja. Wiecie, ja rozumiem, ze ktos tam się boi tego, że partner wpadnie w alkoholizm czy zacznie uprawiac hazard, bo wypadki chodzą po ludziach, nie przewidzi się tego czy czasem sami w szpony jakiego nałogu nie wpadniemy.I ja nawet sama nie wiem (chociaż przypuszczam, że wątpię ![]() Ale zkałdanie jeszzce przed ślubem, że ta moja ukochana dziewczyna, uczciwa, fajna i z klasą za x lat stanie się zdzirą, która mnie oskubie, to jest takie .... smutne.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2011-01-12 o 14:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Zakorzenienie
|
podsumuwujac dla mnie brak podpisania intercyzy przez kobiete = leci na kase...bo co jej szkodzi podpisac jak tak zapewnia o uczuciu DO MNIE ? podejrzewalbym ze chodzi tylko o kase i wygodne zycie u boku. A EWENTUALNYCH bledow i skokow w bok oraz tulaczki po sadach nie zamierzam przezywac nigdy. I to nie jest zaden materializm czy brak zaufania tylko rozsadne zachowanie. Pomijam to ze o rodzine bym dbal na maxa..ale za EWENTUALNE glupoty kobiety placic bym nie placil...
inaczej piszac intercyza = zabezpieczenie przed ewentualnoscia ktora NIE MUSI ale moze nastapic (kwestia kto jaki jest etc.) Edytowane przez normalnyFacet Czas edycji: 2011-01-12 o 14:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zawsze mi sie wydawalo, ze majatek wypracowany w malzenstwie jest wspolny, a nie azdy sobie. i to bez wzgledu, ktora strona pracuje. no ale moze zle mi sie wydawalo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i współczuję zadawania się z naciągaczkami, chociaż... w koncu każdy sam wybiera sobie dziewczynę czy żone.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2011-01-12 o 15:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie rozumiem, jak mozna oskubac faceta, ze WSPOLNIE wypracowanych pieniedzy. no nie rozumiem, zabijcie mnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:10 ---------- Poprzedni post napisano o 16:07 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() Edytowane przez normalnyFacet Czas edycji: 2011-01-12 o 15:11 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo w moim zyciu maz pracuje ja pracuje. maz ma firme, ja zajmuje sie dziecmi- to co on zarobi jest rowniez moje. wiec prosze o ten przyklad. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Bo tak wynika z Twojej wypowiedzi. Wszystko w małżeństwie będziesz robił sam. A kobieta będzie miała w tym małżeństwie zerowy udział. To po co Ci żona w ogóle?
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:47.