|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4711 |
Zakorzenienie
|
Dot.: *Dziewczyny jak maliny* Wypieścimy, wystaramy,a następnie się wspieramy -cz. X
wróciłam z basena, ale idę sprzątać.
Scio jak się nauczę dokładnie i dobrze robić kawę to zaproszę ![]() Francmal - bo widzisz inaczej jest do nie swoich dzieci, a inaczej do swoich. Ja, jeśli kiedyś będę miała dziecko to... mogę być nadopiekuńcza, bo mnie "boli" każdy siniak dziecka i ciary mi przechodzą jak takie maleństwo zaczyna chodzić i biegać... ![]() A tak... poza tym: Bardzo fajnie nam na zajęciach ze sprawności fizycznej dziecka opisywał wykładowca co robić a czego nie robić u noworodka i niemowlęcia. Nie ciągnąć za rączki- tylko łapać, żeby samo mogło się podciągać - ćwiczy dziecko wtedy mięsnie brzucha, wzmacnia je, wzmacnia również kręgosłup, kręgi szyjne. Nie uczyć chodzić. Nie pomagać przy podnoszeniu się. Dobrze jest jeśli dziecko raczkuje, a wiadomo- każdy rodzic/babcie/dziadkowie/ogólem bliscy pomagają dziecku stawać, chodzić- więc tego zabronić. Tłumaczył, że dzięki temu, że dziecko rozwija się w swoim tempie, bez zmuszania do chodzenia, raczkowania, podnoszenia się przez dorosłych- ćwiczy wtedy wiele mięśni, wzmacnia kręgosłup. Mówił też, że uczenie chodzenia sprawia, że stópki dziecka źle się profilują, ponieważ nie potrafi ono jeszcze rozkładać prawidłowo siły. A najbardziej podobało mi się to, żeby z 1,5-2mcznym dzieckiem już na basen chodzić ![]() Ahh ... miło wspominam te wykłady ![]() ![]() ![]()
#4712 |
Zakorzenienie
|
Dot.: *Dziewczyny jak maliny* Wypieścimy, wystaramy,a następnie się wspieramy -cz. X
Kurcze jak mnie to denerwuje..... to co, lepsza matka która rodzi siłami natury, karmi cycem a przy okazji pali, chleje, zaniedbuje dziecko i wogóle! to taka matka jest lepsza niż opiekuńcza, która urodziła przez cesarkę albo karmi butelką...?! i co z tego, że dla bezpieczeństwa urodziła przez cesarkę, albo że nie karmi cyckiem....
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4713 |
Zakorzenienie
|
Trzymajcie ciocie kciuki za Polę u ortopedy
#4714 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja powiedziałam,że żadnych chodaczkow(ale jednak jest wygoda)... jak bedie potrzeba koce porozkładam i niech sobie śmiga... a co "uczenia chodzenia" to wiem też,że jak maluch sam nie spróbuje sam się podnosić i stawiać pierwsze kroki to np. nauczony w chodaczku się nie będzie umiał podnieść się i stanąć... nie raz i nie dwa widziałam taką sytuacje, dziecko przewróciło się i nie umiało wstać a matka leci mu pomóc... lepiej,żeby nauczyło się chodzić koło roku i pewnie niż jak ma 11 miesięcy i nie umie się podnieść... ---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:43 ---------- no ciocia Ania trzyma ![]()
![]() |
#4715 |
Wtajemniczenie
|
hej laseczki
motylku olo robi dobra kupke taka robia wszystkie maluchy kolor musi byc zolty olo sliczny chlopczyk jest i naprawde duzy ---------- Dopisano o 15:00 ---------- Poprzedni post napisano o 14:57 ---------- co do podnoszenia i uczenia chodzenia to masz duzo racji lady,inez np niebyla sadzana na sile ani duzo noszona wiec miala slabszy kregoslu i sama zaczela sie podnosic dopiero jak miala ponad pol roku i bylo jej ciezko,przez to ze wiekszosc lezala,rozwijala sie we wlasnym tepie,a z chodzeniem bylo tak ze szybko zaczela po lozeczku biegac i tak sie nauczyla chodzic,bez chodaczka
#4716 |
Zakorzenienie
|
dokładnie Bella
![]() z resztą dziecko musi się nauczyć odpowiednio upadać i amortyzować ten upadek. A jak wsadzi się je do chodaczka... to niestety, ale nie ma kiedy się nauczyć upadania i tak jak piszesz- dziecko wtedy też nie nauczy się wstawać. Ja zawsze myślałam, że moje dziecko będzie w chodaczku... ale po tych ćwiczeniach i po tym jak widziałam jak bez nacisku rozwija się koleżanki córka (nie zmuszała jej do siadania, dochodzenia, zaczęła sama wstawać- pamiętam jak mi mówiła, że sama podniosła się do siadu i siedziała sama, potem mając 8mcy stanęła w łóżeczku, za 3dni zaczęła raczkować sama z siebie i niewiadomo kiedy zaczęła chodzić ![]() Pewna dziewczyna z mojego osiedla (młoda, 17lat) zaczęła stawiać swoje dziecko trzymając za rączki (a nie pod paszki) gdy mały miał chyba 4,5mca :/ no i wtedy też wrzuciła (nie ma to jak portale społecznościowe) zdjęcie w chodaczku. Mały dokładnie miał 4mce i 13dni
#4717 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Nie wiem czy to dobrze czy źle ale my moją rodzine mamy daleko bo w PL za to męża rodzina nie kwapi się do pomocy także nikt nam w wychowanie maluchów itp nie ingieruje ![]() No a jeśli chodzi o nadopiekuńczośc to przy pierwszy dzieciaczku może i tak będzie ale przy drugim to już wiecej rzeczy sie bokiem puszcza i tak wszystkim nie przejmuje a z 3 to pewnie jeszcze większy lajcik będzie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4718 |
Zakorzenienie
|
helo juz jestem
![]() co do chodzenia dzieciaczków to ja na pewno nie chce chodzika ![]() ![]() francmal ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:28 ---------- Poprzedni post napisano o 15:28 ---------- motylku Olesław sliczny jak marznie ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 15:28 ---------- Basimko kciukasy za Polusie ![]() ---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:30 ---------- a i zapomniałam napisać : umówiłam się do fryzjera ![]() ![]() idę na 17 , zadzwoniłam w ciemno wiec nie wiem co i jak wiec trzymajcie kciuki żeby mnie tam nie przerobili na jakiegoś stracha na wróble ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4719 |
Zakorzenienie
|
hej kobitki
![]() wpadłam się tylko przywitać na szybko i zaraz musze uciekac bo mam mnóstwo nauki i roboty, sama nie wiem jak to ogarnąć ![]() nie piszcie zbyt dużo żebym umiała Was w sobote spokojnie nadrobić ![]() ściskam mocno Was wszystkie i wszystkie dzieciaczki ![]() PS a chodaczki są bleee! ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4720 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4721 |
Zakorzenienie
|
ogólnie moja siorka cieszy sie że ma te dwie rozrabiary , było ciężko i na pewno była zmeczona no i straszny z niej nerwus, ale teraz spoko, obie chodzą do przedszkola i w zasadzie można by powiedzieć ze prawie jak bliźniaczki
![]() ![]() jak Zoska sie urodziła to Agata dopiero co zaczeła chodzic wiec miała zabawnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4722 | |
Wtajemniczenie
|
Olo to piekny menszczyna- a jaka powazna twarzyczka
![]() Cytat:
![]() narazie wiadomo z 1 nie mozemy zjasc, dziś dziewczyny tak mnie bolał brzuch wnocy, ze szok myslę, że jajnik, i w ogóle w dole brzucha mam pobolewania, także dziś musimy działać z tżtem, bo potem dziwne że dzidzi nie ma jak owulka przespana ![]() ![]() ![]()
nie obiecuję Ci wiele, bo tyle prawie co nic, najwyżej wiosenną zieleń i pogodne dni, najwyżej uśmiech na twarzy i pomocną dłoń, nie obiecuję Ci wiele, bo tylko po prostu siebie. ![]() Edytowane przez gospella Czas edycji: 2011-01-12 o 15:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4723 |
Zakorzenienie
|
Gospella to trzeba było meża budzic he he
a mi nic jak zawsze czułam jajniki tak teraz na razie zero -no chyba ze przez weekend będa pobolewać ![]() ---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ---------- dobra lasencje spadam sie opitolić ![]() ![]() bądźcie tu grzeczne i popiszcie coś tak żebym mogła coś poczytać ja wrócę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4724 |
Rozeznanie
|
AA2 Tak jak piszesz na poczatku smiesznie i bardzo trudno ale potem już z górki. No i taki plus, że Filip był za mały by zajarzyc, że urodził się rywal i od początku pojawienia się Laury jest to dla niego normalna sytuacja. Ba nawet teraz bez siebie funkcjonować nie mogą i brat jest bardzo za siostrą i jej broni walczy itp
![]() ![]() Gospella nie martw się napewno doczekacie się Fasolki a kto wie może od razu więcej niż 1 ![]() ![]() ![]() ![]() Dobra ja spadam na kanapę póki maluchy są na górze w tzw sypialnio- przedszkolu. Czyli w swoim pokoju ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4725 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#4726 |
Rozeznanie
|
Zapewne szokujące i na poczatku bardzo męczące ale pomyśl o plusach tak po około roczku. Dzieci bawia się razem rodzice mają wiecej czasu dla siebie
![]() ![]() ![]() Oczywiscie nie chcę aby moja wypowiedź była źle odebrana przez mamy jedynaków, że są gorsze itp bo tak nie jest wszystko zależy od wychowania, przebywania wśród innych dzieci, charakterku itp. Dobra teraz już na serio idę się położyć. Oj jeszcze zapomniałam ja nie laska tylko obecnie słoń w składzie porcelany z tykajacą bombą( czyt. nerwusek) Edytowane przez francmal Czas edycji: 2011-01-12 o 15:25 |
![]() ![]() |
![]() |
#4727 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#4728 |
Zakorzenienie
|
u nas stwierdzili,że bliźniaki nie będą takie rozpuszczone niż jedna pociecha
![]()
#4729 |
Zakorzenienie
|
I jesteśmy , dziewczyny z Pola wszystko oki, bioderka piękne a jak ortopeda usłyszał o rewelacjach pani nt szpotawości stópek Polki i konieczności łusek to złapał się za głowę(nadmienię ,że jest to ta sama pani która stwierdziła,że Polka źle się rozwija i jest mocno spięta)Ortopeda powiedział ,że Pani chyba nigdy nie widziała szpotawości u dzieci, i w żadnym wypadku nie mamy zakładać dziecku tych łusek już teraz nie dziwię się czemu rehabilitantka tak samo zdziwiła się jak jej o tym powiedzieliśmy. Utwierdza mnie to w przekonaniu ,ze warto jednak iść do innego lekarza po opinie
---------- Dopisano o 18:29 ---------- Poprzedni post napisano o 18:27 ---------- Mój TŻ dlatego powiedział,że musimy mieć drugie dziecko bo za bardzo rozpieszczam Polkę
#4730 |
Zakorzenienie
|
co lekarze to inna opinia... coś o tym wiem...
Super,że Polka ma piękne bioderka ![]() ![]()
#4731 |
Zakorzenienie
|
Widzę,że tu pisałyście o siadaniu itp. JAk chodzilismy do szkoły rodzenia i to potwierdziła tez pani rechabilitantka, nie ma nic gorszego niż chodziki, tak samo ciągnięcie dziecka do siadania, obkładania poduchami, a jeżeli o chodzeniu mowa to ponoc najgorsze jest to jak rodzic bierze za dwie rączki i tak prowadzi bobasa ciągnac go. Wszystkie te błędy wychodzą potem w wadach kręgosłupa jak i w krzywixnie nóżek. Ot tak tylko pare groszy wtrąciłam. Niestety rzeczywistość jest inna i ja np nieraz jak muszę się umyć a Polka wyje niemiłosiernie to wtedy wsadzam ją do leżaczka i szybko się myję
#4732 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() slodziak !! ale widac juz sie zmienil od pierwszej fotki jaka widzialysmy!! Cytat:
![]() trzymalam ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4733 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:48 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ---------- A jeszcze nt karmienia piersia wiecie jak niektóre koleżanki krzywo patrzyły się na mnie,że nie karmię, ale to,że niektóre z nich karmiły paląc papierochy to było oki tak? Wkurza mnie to bo jest nagonka na kobiety nie karmiące piersia i sama to na sobie odczułam. Czy to takie dziwne,że nie miałam pokarmu. Jedna lekarka to mi powiedziała,że nawet po 3 mc może nadejść pokarm jak się tego bardzo chce, a ja się starałam ale dupa pokarmu nie miałam
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4734 |
Zakorzenienie
|
Basimko, glupie piczki i tyle .... ja nie wiem jak zareaguje jakbym nie miala pokarmu, ale wydaje mi sie ze to naturalne i kazdego moze spotkac i jesli ja nie bede mogla karmic to nie bede robic z tego afery, a jakby mi ktos cos na ten temat powiedzial to bym oczy wydrapala hehe
![]() Nie Ty jedyna nie moglas karmic, moja mama nie karmila zadnego z nas - bo wszyscy tak jej sutki gryzlismy ze malo jej nie odpadly ![]() ![]()
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
![]() ![]() |
![]() |
#4735 |
Zakorzenienie
|
Ja z pośród piątki dzieci mojej mamy nie byłam karmiona piersią i co jestem normalna ...
Basimko co do karmienia piersią i paleniem fajek to jestem na nie i przyznaje Ci rację... przecież takie dzieciaczki są biernymi palaczami...
#4736 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4737 |
Zakorzenienie
|
Wiecie u mnie z tym pokarmem to chyba genetyczne, moja babcia nie karmiła mojej mamy i cioci bo nie miała mleka, moja mama i ciocia też nie bo nie miały mleka i widocznie ja też nie, ale płakałam jak mi koleżanki mówiły,że widocznie się nie staram
![]() |
#4738 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
co kogo obchodzi czy ktoś karmi czy nie moja koleżanka od początku laktatorem sciaga czy czymś bo też nie szło jej, tak samo jak naturalne rodzenie a cc, co to za różnica, dziecko wyszło-wyszło i już luzie to nie mają sie do czego przyczepic to tak sobie gadaja co im ślina na jęzor przyniesie a sami własnie albo pety, albo alko albo ciązę w wieku 17 lat ![]() ---------- Dopisano o 19:48 ---------- Poprzedni post napisano o 19:47 ---------- Agulka ależ ty sie waleczna zrobilas, jak to ciąża wpływa na kobiety ![]()
![]() |
#4739 |
Zakorzenienie
|
Bo kobiety w ciąży to jest masakra jeżeli chodzi o charaktery
#4740 |
Zadomowienie
|
Hejo
![]() ![]() Basomko super ze jednak z Polcia ok i tych łusek czy czegos tam nie trzeba bedzie zakładac ![]() Motylko Olo Bossssski jest ![]() No a ja jadac do pracy usłyszalam ze śniłam sie dzisiaj mojej znajomej z która pracuje . I co ? Podobnosniło jej sie ze urodziłam trojaczki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() no ale toz to tylko sen :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:31.